Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 1 121
Prowadzenie sprzedaży

Cena sprzedaży spodni wynosi 75,00 zł. Sprzedawca obniżył cenę spodni o 20%, a następnie podniósł ją o 10%. Jaka jest obecna cena sprzedaży spodni?

A. 72,00 zł
B. 60,00 zł
C. 52,50 zł
D. 66,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 122
Prowadzenie sprzedaży

Dla którego z wymienionych towarów wymagane jest oznaczenie terminu przydatności do spożycia?

A. Sera białego.
B. Octu winnego.
C. Gumy do żucia.
D. Soli kuchennej.
HAN.01 Pytanie 1 123
Prowadzenie sprzedaży

Klient dokonał zakupu 2 kg jabłek oraz 1,5 kg marchwi. Zgodnie z przedstawionym cennikiem łączna wartość brutto zakupu wyniesie

Ilustracja do pytania 3
A. 7,40 zł
B. 7,77 zł
C. 7,55 zł
D. 7,66 zł
HAN.01 Pytanie 1 124
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionego fragmentu protokołu odbioru ustal łączną liczbę opakowań zbiorczych przyjętych do sklepu.

Ilustracja do pytania 4
A. 35 opakowań zbiorczych.
B. 40 opakowań zbiorczych.
C. 33 opakowania zbiorcze.
D. 32 opakowania zbiorcze.
HAN.01 Pytanie 1 125
Prowadzenie sprzedaży

Która z przedstawionych etykiet umieszczonych przy towarze oferowanym w sklepie spożywczym została sporządzona właściwie?

Ilustracja do pytania 5
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
HAN.01 Pytanie 1 126
Prowadzenie sprzedaży

W celu powiadomienia klientów o wprowadzeniu nowego asortymentu do sprzedaży należy sporządzić

A. ofertę sprzedaży.
B. zapytanie ofertowe.
C. fakturę pro forma.
D. protokół reklamacyjny.
HAN.01 Pytanie 1 127
Prowadzenie sprzedaży

Klient kupił za gotówkę 30 sztuk bluzek damskich w cenie netto 75,00 zł. Stawka podatku VAT wynosi 23%. Który z przedstawionych rabatów przysługuje klientowi?

Ilustracja do pytania 7
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HAN.01 Pytanie 1 128
Prowadzenie sprzedaży

Botulizm to schorzenie wywołane spożyciem niewłaściwie przechowywanych

A. jaj surowych.
B. kaszy gryczanej.
C. konserw rybnych.
D. maślanki odtłuszczonej.
HAN.01 Pytanie 1 129
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów zagrożone są w wyniku nieprawidłowego przechowywania wystąpieniem w nich moli spożywczych?

A. Świeże owoce.
B. Produkty zbożowe.
C. Produkty mleczne.
D. Konserwy mięsne.
HAN.01 Pytanie 1 130
Prowadzenie sprzedaży

Które z urządzeń służących do ekspozycji towarów na sali sprzedażowej przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 10
A. Ladę.
B. Gondolę.
C. Stojak.
D. Witrynę.
HAN.01 Pytanie 1 131
Prowadzenie sprzedaży

W witrynach ze szklanymi półkami, ladach przeszklonych podświetlanych i gablotach przeszklonych zamykanych najczęściej prezentuje się

A. telewizory.
B. sprzęt AGD.
C. zegarki.
D. krawaty.
HAN.01 Pytanie 1 132
Prowadzenie sprzedaży

Podczas którego etapu procesu sprzedaży wykonywane są dozowanie, pakowanie i etykietowanie towarów?

A. Planowania sprzedaży.
B. Prezentacji towaru.
C. Reklamowania towaru.
D. Organizowania sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 1 133
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych efektów zostanie osiągnięty przez właściwe przygotowanie towarów do sprzedaży?

A. Obniżenie kultury sprzedaży.
B. Wydłużenie procesu sprzedaży.
C. Powstanie ubytków towarowych.
D. Skrócenie czasu sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 1 134
Prowadzenie sprzedaży

Ile wynosi waga tara towaru, na etykiecie którego umieszczono informacje: waga netto 880 g, waga brutto 1 020 g?

A. 1 900 g
B. 880 g
C. 1 020 g
D. 140 g
HAN.01 Pytanie 1 135
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik, który na skutek niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązków pracowniczych ze swej winy wyrządził pracodawcy szkodę, ponosi odpowiedzialność materialną, która nie może przekroczyć kwoty jego wynagrodzenia

A. czteromiesięcznego.
B. trzymiesięcznego.
C. dwumiesięcznego.
D. miesięcznego.
HAN.01 Pytanie 1 136
Prowadzenie sprzedaży

Która grupa produktów powinna być przechowywana w sklepie w ladach chłodniczych?

A. Cukier puder i kryształ.
B. Pomidory i banany.
C. Ryż i makaron.
D. Wędliny i wędzone ryby.
HAN.01 Pytanie 1 137
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych dóbr są względem siebie komplementarne?

A. Samochód i paliwo silnikowe.
B. Benzyna i gaz.
C. Samochód i rower.
D. Kawa i herbata.
HAN.01 Pytanie 1 138
Prowadzenie sprzedaży

Który schemat przedstawia rozmieszczenie towarów na regale sprzedażowym według grup asortymentowych oraz masy?

Ilustracja do pytania 18
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
HAN.01 Pytanie 1 139
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik, któremu zgodnie z podpisanym oświadczeniem o odpowiedzialności materialnej powierzono pieniądze z obowiązkiem ich zwrotu albo rozliczenia, po ich utracie odpowiada za powstałą szkodę

A. solidarnie z innymi pracownikami.
B. samodzielnie.
C. wspólnie z pracodawcą.
D. w połowie, jeśli pieniądze ukradziono.
HAN.01 Pytanie 1 140
Prowadzenie sprzedaży

Dla których z wymienionych towarów wskazana jest sprzedaż subskrypcyjna?

A. Obuwia.
B. Kosmetyków.
C. Sprzętu elektronicznego.
D. Serii wydawnictw książkowych.
HAN.01 Pytanie 1 141
Prowadzenie sprzedaży

Który rower sprzedawca powinien polecić klientce szukającej sprzętu dla 10-letniego dziecka o wzroście 140 cm i wysokości kroku 58 cm?

Ilustracja do pytania 21
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HAN.01 Pytanie 1 142
Prowadzenie sprzedaży

Która z przedstawionych charakterystyk dotyczy sprzedaży z automatów?

A. Sprzedaż całodobowa drobnych towarów, brak sprzedawcy.
B. Towary codziennego zakupu, swobodny dostęp do towaru.
C. Szeroki asortyment, brak sprzedawcy.
D. Bezpośredni kontakt ze sprzedawcą, niewielka powierzchnia.
HAN.01 Pytanie 1 143
Prowadzenie sprzedaży

Do obsługi klienta w kwiaciarni specjalizującej się w artystycznych kompozycjach florystycznych należy zastosować sprzedaż

A. samoobsługową.
B. tradycyjną.
C. z automatów.
D. preselekcyjną.
HAN.01 Pytanie 1 144
Prowadzenie sprzedaży

O które z wymienionych cech lodówki zapyta w pierwszej kolejności klient kierujący się przy zakupie motywami racjonalnymi?

A. Kolor i znana nazwa producenta.
B. Częstotliwość sprzedaży i dodatkowe funkcje lodówki.
C. Cena i klasa energetyczna.
D. Wielkość i kolor.
HAN.01 Pytanie 1 145
Prowadzenie sprzedaży

Przy obsłudze którego z wymienionych typów klienta czas obsługi sprzedażowej może zostać istotnie skrócony?

A. Niezdecydowanego.
B. Nieufnego.
C. Zdecydowanego.
D. Milczącego.
HAN.01 Pytanie 1 146
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik wystawiając ostatni dowód księgowy Wz – Wydanie zewnętrzne oznaczył go numerem 14/01/2020. Który numer należy nadać dowodowi Wz kolejno sporządzonemu w tym samym miesiącu?

A. 15/2020
B. 14/01
C. 14/01/2020
D. 15/01/2020
HAN.01 Pytanie 1 147
Prowadzenie sprzedaży

Którą z wymienionych czynności powinien wykonać sprzedawca w przypadku, gdy klient nie odebrał zakupionego telewizora?

A. Oddać towar na przechowanie na koszt nabywcy.
B. Wystawić towar do sprzedaży, bez powiadamiania nabywcy.
C. Dostarczyć towar kupującemu na własny koszt.
D. Oddać towar na przechowanie na własny koszt.
HAN.01 Pytanie 1 148
Prowadzenie sprzedaży

Opakowanie śledzi zawiera informacje przedstawione w tabeli. Jaką wartość energetyczną i ile gramów tłuszczów zawiera 200 g śledzi?

Ilustracja do pytania 28
A. 15 kcal i 156 g
B. 312 kcal i 30 g
C. 156 kcal i 15 g
D. 30 kcal i 312 g
HAN.01 Pytanie 1 149
Prowadzenie sprzedaży

Klient złożył zamówienie na 210 szt. długopisów i 60 szt. ołówków. Ile maksymalnie opakowań zbiorczych towarów można sprzedać klientowi zgodnie z jego zamówieniem i obecnym stanem magazynu?

Ilustracja do pytania 29
A. 7 opakowań długopisów, 2 opakowania ołówków.
B. 7 opakowań długopisów, 3 opakowania ołówków.
C. 5 opakowań długopisów, 3 opakowania ołówków.
D. 5 opakowań długopisów, 2 opakowania ołówków.
HAN.01 Pytanie 1 150
Prowadzenie sprzedaży

Cena sprzedaży kurtki skórzanej wynosi 615,00 zł i zawiera 23% podatku VAT. Oblicz kwotę podatku VAT.

A. 115,00 zł
B. 141,45 zł
C. 500,00 zł
D. 473,55 zł
HAN.01 Pytanie 1 151
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionego fragmentu zamówienia oblicz łączną wartość brutto wszystkich zamówionych towarów.

Ilustracja do pytania 31
A. 86,00 zł
B. 92,88 zł
C. 103,68 zł
D. 105,78 zł
HAN.01 Pytanie 1 152
Prowadzenie sprzedaży

Który dokument powinien wystawić pracownik przyjmujący do magazynu zwrot reklamowanego towaru?

A. Pw Przyjęcie wewnętrzne.
B. Zw Zwrot wewnętrzny.
C. Wz Wydanie zewnętrzne.
D. Pz Przyjęcie zewnętrzne.
HAN.01 Pytanie 1 153
Prowadzenie sprzedaży

Do czynności związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych towarów nie zalicza się sprawdzenia

A. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary.
B. ilości towaru z dokumentami towarzyszącymi dostawie.
C. zgodności pozycji asortymentowych ze złożonym zamówieniem.
D. jakości dostarczonych towarów.
HAN.01 Pytanie 1 154
Prowadzenie sprzedaży

Które informacje należy umieścić na wywieszce cenowej cukierków sprzedawanych na wagę w sklepie detalicznym?

A. Stawkę VAT, nazwę towaru, cenę netto.
B. Nazwę towaru, jednostkę miary, cenę brutto.
C. Nazwę towaru, jednostkę miary, cenę netto.
D. Stawkę VAT, nazwę producenta, cenę brutto.
HAN.01 Pytanie 1 155
Prowadzenie sprzedaży

Bluzka damska kosztowała 220 zł. Jej cenę obniżono o 20%. Ile wynosi cena bluzki po obniżce?

A. 150,00 zł
B. 220,00 zł
C. 176,00 zł
D. 200,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 156
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak umieszczany na opakowaniach towarów oznacza, że

Ilustracja do pytania 36
A. towar spełnia wszystkie wymogi związane z przepisami o kontroli towarów paczkowanych.
B. towar jest bezpieczny w użytkowaniu.
C. opakowanie towaru jest ekologiczne.
D. towar paczkowany został wyprodukowany bez użycia konserwantów.
HAN.01 Pytanie 1 157
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionego fragmentu faktury zakupu ustal cenę brutto jednego młynka elektrycznego.

Ilustracja do pytania 37
A. 55,00 zł
B. 42,35 zł
C. 73,00 zł
D. 67,65 zł
HAN.01 Pytanie 1 158
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych towarów znajdujących się w hurtowni spożywczej nie wymagają zabezpieczenia przed wchłanianiem wilgoci?

A. Cukry.
B. Kasze.
C. Wędliny.
D. Przyprawy.
HAN.01 Pytanie 1 159
Prowadzenie sprzedaży

Badanie surowego mięsa metodą organoleptyczną odbywa się za pomocą

A. specjalistycznych urządzeń laboratoryjnych.
B. zmysłów wzroku, węchu i dotyku.
C. specjalistycznych odczynników chemicznych.
D. zmysłów wzroku, smaku i słuchu.
HAN.01 Pytanie 1 160
Prowadzenie sprzedaży

W celu zabezpieczenia przed kradzieżą książek wyeksponowanych na sali sprzedażowej, należy zastosować

A. etykietę zabezpieczającą.
B. system elektroniczny zawierający czujnik i elastyczny kabel.
C. kasetę zabezpieczającą.
D. klips zabezpieczający z aktywatorem.