Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1 121
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia stan księgowy zapasów i wynik inwentaryzacji planowej. Różnica między stanem księgowym zapasów i wynikiem inwentaryzacji wynosi

Stan księgowy zapasów60 500 zł
Wynik inwentaryzacji61 100 zł

A. 600 zł
B. 300 zł
C. 1 600 zł
D. 400 zł
HAN.01 Pytanie 1 122
Prowadzenie sprzedaży

Jakie kryterium decyduje o kolejności prezentacji aktywów w bilansie firmy?

A. ekonomiczności
B. rentowności
C. płynności
D. rotacji aktywów
HAN.01 Pytanie 1 123
Prowadzenie sprzedaży

W którym z podanych zestawów produktów wszystkie elementy mogą być oferowane w automacie sprzedającym?

A. Papierosy, batoniki, napoje w puszkach
B. Papierosy, ciastka z kremem, batoniki
C. Ciastka z kremem, batoniki, lody
D. Papierosy, batoniki, lody
HAN.01 Pytanie 1 124
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia informacje o warunkach, na których dostawcy oferują swoje towary. Który dostawca przedstawił najkorzystniejszą ofertę?

Warunki dostawyA.B.C.D.
Cena zakupu2,70 zł3,10 zł3,00 zł2,80 zł
Wartość zakupu2 700 zł3 100 zł3 000 zł2 800 zł
Miejsce wydania towaruLoco magazyn dostawcy
Czas oczekiwania na realizację zamówienia1 dzień
Koszt transportu i ubezpieczenia135 zł130 zł150 zł140 zł

A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
HAN.01 Pytanie 1 125
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej sytuacji konieczne jest wystawienie faktury korygującej?

A. Na fakturze sprzedaży nieprawidłowo określono sposób płatności
B. Faktura sprzedaży nie została zaakceptowana przez nabywcę
C. Faktura sprzedaży zawiera błędny numer NIP sprzedawcy
D. Na fakturze błędnie określono cenę jednostkową towaru
HAN.01 Pytanie 1 126
Prowadzenie sprzedaży

Które z poniższych należy do warzyw strączkowych?

A. pomidory
B. ogórki
C. ziemniaki
D. soję
HAN.01 Pytanie 1 127
Prowadzenie sprzedaży

Weryfikacja jakości towarów dostarczonych do sklepu może być dokonana jedynie przez

A. menedżera sklepu
B. dostawcę towaru
C. pracownika sklepu posiadającego konieczne informacje z zakresu towaroznawstwa
D. pracownika jednostki sprzedaży detalicznej
HAN.01 Pytanie 1 128
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca ustawiając na wystawie płaszcze oraz nakrycia głowy kierował się zasadą

A. kolejności dostaw produktów
B. łatwej dostępności produktów
C. substytucyjności produktów
D. komplementarności produktów
HAN.01 Pytanie 1 129
Prowadzenie sprzedaży

Koszt sprzedaży kurtki skórzanej wynosi 615,00 zł i obejmuje 23% podatek VAT. Jaką kwotę stanowi podatek VAT?

A. 115,00 zł
B. 756,00 zł
C. 473,55 zł
D. 141,45 zł
HAN.01 Pytanie 1 130
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, dla jakiego produktu należy się spodziewać największego przyrostu popytu w lipcu 2012 r. w porównaniu z lipcem 2011 r.

Zestawienie wyników badań preferencji zakupów produktów P.P. MEGA
ProduktPopyt w lipcu 2011 r. w szt.Prognoza zakupu w lipcu 2012 r. w szt.
Fotele8095
Krzesła120131
Stoły6273
Ławy94126

A. Foteli.
B. Stołów.
C. Ław.
D. Krzeseł.
HAN.01 Pytanie 1 131
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia mebli udzieliła klientowi kredytu na odroczenie płatności za zakupione towary, bez zaangażowania banku. Taki kredyt określamy jako

A. kupiecki
B. gotówkowy
C. inwestycyjny
D. długoterminowy
HAN.01 Pytanie 1 132
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli produkt przed podwyżką kosztował 13,00 zł, a po podwyżce 13,65 zł, to jego cena wzrosła o

A. 0,5%
B. 5,0%
C. 0,65%
D. 6,5%
HAN.01 Pytanie 1 133
Prowadzenie sprzedaży

Jaką metodę sprzedaży powinno się wybrać dla produktów jubilerskich, znajdujących się w witrynach?

A. Preselekcyjną
B. Wysyłkową
C. Samoobsługową
D. Specjalną
HAN.01 Pytanie 1 134
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego elementu można nie uwzględniać przy tworzeniu oferty handlowej?

A. Lista oferowanych produktów
B. Informacje kontaktowe sklepu
C. Fotografia proponowanych produktów
D. Data ważności oferty
HAN.01 Pytanie 1 135
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych artykułów mogą być poddane całkowitej kontroli podczas odbioru jakościowego?

A. Radia oraz słuchawki
B. Banany oraz pomarańcze
C. Mąka i cukier w kilogramowych opakowaniach
D. Płyny do mycia naczyń oraz ręczniki papierowe
HAN.01 Pytanie 1 136
Prowadzenie sprzedaży

Na początku prezentacji produktów sprzedawca powinien pokazać klientowi trzy różne artykuły w celu

A. zaangażowania klienta w poznawanie produktów, aby obsłużyć kolejnego klienta
B. zachęcenia klienta do zakupu większej ilości artykułów
C. umożliwienia klientowi podjęcia decyzji, a zarazem nie komplikowania mu wyboru
D. przekazania klientowi informacji, że towaru wystarczy i nie musi szybko podejmować decyzji
HAN.01 Pytanie 1 137
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych dotyczących sprzedaży w księgarni oceń, w którym dziale wystąpiło największe odchylenie wykonania od założonego planu.

Nazwa działuPlanWykonanie% wykonania planu
A.Książki historyczne23 00032 457141,12
B.Poezja5 0003 98279,64
C.Książki dla dzieci2 7002 53193,74
D.Książki turystyczne50 00078 654157,31

A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
HAN.01 Pytanie 1 138
Prowadzenie sprzedaży

W sprzedaży ratalnej istotne jest, że klient

A. spłaca zobowiązanie przy użyciu karty kredytowej
B. stopniowo dostaje zamówiony towar
C. wyraża chęć zakupu konkretnego towaru i dokonuje zaliczki
D. otrzymuje towar przed zapłatą należności
HAN.01 Pytanie 1 139
Prowadzenie sprzedaży

Kto sprawuje nadzór nad prawidłowością i działalnością jednostek handlowych?

A. Urząd Skarbowy
B. Powiatowy Rzecznik Praw Konsumenta
C. Inspekcja Handlowa
D. Państwowa Inspekcja Pracy
HAN.01 Pytanie 1 140
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment

A. uniwersalny
B. specjalistyczny
C. uzupełniający
D. podstawowy
HAN.01 Pytanie 1 141
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty klasyfikowane są jako tłuszcze zwierzęce?

A. masło orzechowe
B. tran
C. margaryna
D. olej lniany
HAN.01 Pytanie 1 142
Prowadzenie sprzedaży

Kwota VAT do zapłaty w urzędzie skarbowym stanowi różnicę między

A. podatkiem VAT należnym a podatkiem VAT naliczonym
B. wartością brutto zakupu a podatkiem VAT naliczonym
C. wartością brutto sprzedaży a podatkiem VAT należnym
D. podatkiem VAT należnym a podatkiem VAT naliczonym
HAN.01 Pytanie 1 143
Prowadzenie sprzedaży

Zasada dostawy FRANCO oznacza, że wydatki na transport towarów ponosi

A. odbiorca
B. przewoźnik
C. bank
D. sprzedawca
HAN.01 Pytanie 1 144
Prowadzenie sprzedaży

Klient otrzymał fakturę z niewłaściwym NIP-em. Jaki dokument powinien być wystawiony, aby skorygować ten błąd?

A. Paragon fiskalny
B. Notę korygującą
C. Fakturę pro forma
D. Rachunek
HAN.01 Pytanie 1 145
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych produktów są podatne na niską wilgotność powietrza?

A. Książki oraz artykuły papiernicze
B. Cement oraz zaprawy klejowe
C. Świeże owoce i warzywa
D. Tkaniny oraz odzież
HAN.01 Pytanie 1 146
Prowadzenie sprzedaży

W okolicy nieopakowanych produktów cukierniczych można przechowywać

A. chleb oraz bułki
B. produkty tytoniowe
C. ziemniaki oraz marchew
D. świeże mięso
HAN.01 Pytanie 1 147
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa "AS" - Jan Kot podpisała umowę leasingu samochodu z producentem. Zgodnie z postanowieniami umowy nie wykonuje odpisów amortyzacyjnych. Jaki to rodzaj leasingu?

A. pośredni
B. finansowy
C. operacyjny
D. kapitałowy
HAN.01 Pytanie 1 148
Prowadzenie sprzedaży

Dane w tabeli przedstawiają zasady rozmieszczania na półkach sklepowych wybranych grup towarowych. Sery twarogowe można układać w bezpośrednim sąsiedztwie

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
można układać:nie należy układać:
Nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych
Pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych

A. owoców.
B. ryb.
C. warzyw.
D. pieczywa.
HAN.01 Pytanie 1 149
Prowadzenie sprzedaży

Tkanina, która ma następujące cechy: łatwo się czyści, po umyciu staje się biała, trudno ja farbować, jest dosyć sztywna, została stworzona

A. z lnu
B. z jedwabiu
C. z wełny
D. z bawełny
HAN.01 Pytanie 1 150
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?

A. Mleko skondensowane w puszce
B. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
C. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
D. Mleko pasteryzowane w butelce
HAN.01 Pytanie 1 151
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych

A. powidła
B. jaja
C. czekolady
D. dżemy
HAN.01 Pytanie 1 152
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kwotę osiągnie się ze sprzedaży brutto towaru obłożonego 23% stawką VAT, jeśli cena zakupu netto wynosi 500,00 zł, a marża handlowa to 100,00 zł?

A. 730,00 zł
B. 738,00 zł
C. 615,00 zł
D. 600,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 153
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji przestawionych w tabeli wskaż towar, na który obowiązuje stawka 8% podatku VAT.

Tabela. Cennik sprzedaży towarów
TowarCena sprzedaży netto w złCena sprzedaży brutto w zł
1.6,007,38
2.8,009,84
3.11,0011,88
4.16,0016,80

A. Towar 1.
B. Towar 2.
C. Towar 4.
D. Towar 3.
HAN.01 Pytanie 1 154
Prowadzenie sprzedaży

Jakie wyroby są stworzone z materiału imitującego skórę?

A. Mokasyny męskie z nubuku
B. Torebka damska ze skaju
C. Kozaki męskie ze skóry bukatowej
D. Rękawiczki damskie z szewro
HAN.01 Pytanie 1 155
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie stosuje się tradycyjną obsługę klienta z rozwiniętą formą serwisu. Jaki system układu sali sprzedażowej powinien zostać wdrożony, aby w pełni wykorzystać dużą przestrzeń?

A. W kształcie litery U
B. W postaci dwóch linii równoległych
C. W kształcie litery L
D. Liniowy
HAN.01 Pytanie 1 156
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów.

Tabela. Wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w sklepie spożywczym
Nazwa towaruCena jednostkowaStan wg spisu z natury w kgStan wg zapisów księgowych w kg
Wafle orzechowe18,00 zł/kg2630
Wafle kakaowe20,00 zł/kg2423

A. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
B. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
C. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
D. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
HAN.01 Pytanie 1 157
Prowadzenie sprzedaży

Realizując kompensację braków w składnikach majątkowych nadwyżką, stosuje się zasadę

A. wyższej ceny i mniejszej ilości
B. niższej ceny i mniejszej ilości
C. wyższej ceny i większej ilości
D. niższej ceny i większej ilości