Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca ponosi odpowiedzialność przed konsumentem za towar, jeśli wada zostanie zauważona w ciągu

A. jednego roku od daty wydania towaru
B. jednego roku od daty sprzedaży towaru
C. dwóch lat od daty wydania towaru
D. dwóch lat od daty sprzedaży towaru
Prowadzenie sprzedaży

Jakie urządzenie techniczne pozwala sprzedawcy na zbadanie dostępności określonego towaru w magazynie?

A. Kasa fiskalna
B. Drukarka wielofunkcyjna z łączem internetowym
C. Metkownica dwurzędowa
D. Kolektor danych - terminal z czytnikiem kodów kreskowych
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kwotę osiągnie się ze sprzedaży netto bluzki damskiej, jeśli koszt zakupu 10 sztuk wyniósł 1 500 zł, a koszty handlowe są równe 4%, przy założeniu, że zysk planowany to 10% kosztów całkowitych?

A. 156,00 zł
B. 171,60 zł
C. 150,00 zł
D. 165,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Klientka dokonała zakupu w sklepie, płacąc za sukienkę 140,00 zł oraz torebkę damską 88,00 zł w cenach brutto. Ile wyniesie całkowita kwota do zapłaty przez klientkę po zastosowaniu 30% rabatu od łącznej wartości zakupu brutto?

A. 168,40 zł
B. 228,00 zł
C. 293,40 zł
D. 159,60 zł
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowanie produktów do sprzedaży obejmuje między innymi

A. analizę stanów magazynowych oraz składanie zamówień
B. ocenę jakości towaru, porcjowanie i układanie w pojemnikach
C. badanie stanów ewidencyjnych i weryfikację złożonych zamówień
D. ocenę ilości produktów oraz porównywanie stanów magazynowych z ewidencją
Prowadzenie sprzedaży

Klient, który podpisał umowę na odległość, ma prawo do jej wypowiedzenia bez wskazywania powodów, składając odpowiednie pismo w terminie

A. 10 dni od dnia otrzymania towaru
B. 10 dni od dnia zakupu towaru
C. 14 dni od dnia zakupu towaru
D. 14 dni od dnia otrzymania towaru
HAN.01 Pytanie 89
Prowadzenie sprzedaży

Ceny jednostkowe nie są zobowiązane do umieszczania na etykietach cenowych produktów?

A. niepełnowartościowych, których cena została obniżona
B. których cena jednostkowa jest identyczna z ceną sprzedaży
C. spożywczych o terminie ważności poniżej miesiąca
D. nieżywnościowych sprzedawanych w sklepach dyskontowych
HAN.01 Pytanie 91
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż towar, dla którego wywieszka cenowa została sporządzona zgodnie z przepisami prawa.

SOK BARTUŚ
jabłkowy

4,50 PLN
Cena sprzedaży
MASŁO NATURAL
roślinne
250 g

6,50 PLN netto
SZAMPON LUX
13% taniej

10,99 zł/op.
340 ml
BALSAM DO CIAŁA
BEAUTY

250 ml
8,50 zł/szt.

34,00zł/1litr

A. Szampon LUX
B. Balsam do ciała BEAUTY
C. Sok BARTUŚ
D. Masło NATURAL
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż ofertę handlową, która jest najkorzystniejsza cenowo przy zakupie 100 sztuk towarów.

Zestawienie ofert handlowych
Cena 3,50 zł/szt.
Rabat 10%
Cena 3,10 zł/szt.
Rabat - brak
Cena 3,40 zł/szt.
Skonto 5%
Cena 3,60 zł/szt.
Skonto 5%
Oferta 1.Oferta 2.Oferta 3.Oferta 4.

A. Oferta 1.
B. Oferta 3.
C. Oferta 4.
D. Oferta 2.
HAN.01 Pytanie 93
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, eksponując obok siebie na stoisku obuwie wykonane z naturalnej skóry oraz z materiałów sztucznych, zastosował zasadę

A. kolejności dostaw
B. substytucyjności
C. komplementarności
D. dostępności towarów
HAN.01 Pytanie 95
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaką grupę technologiczną reprezentują rolady?

A. Wędliny podrobowe
B. Produkty blokowe
C. Kiełbasy
D. Wędzonki
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zestawienia utargu ustal kwotę, którą odprowadzi sprzedawca do banku.

Zestawienie utargu
WyszczególnienieKwota w zł
Kasa 1
Gotówka79 000,00
Karty płatnicze40 000,00
Rabaty5 000,00
Razem
Gotówka79 000,00
Karty płatnicze40 000,00
Rabaty5 000,00
Pogotowie kasowe na następny dzień3 000,00

A. 79 000,00 zł
B. 74 000,00 zł
C. 71 000,00 zł
D. 76 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 97
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie jubilerskim pracownik zidentyfikował potrzeby klienta, pokazał produkt ze złota oraz przedstawił zasady jego konserwacji. Jaką metodą sprzedaży został obsłużony klient?

A. Preselekcji
B. Samoobsługową
C. Bezpośrednią
D. Tradycyjną
HAN.01 Pytanie 98
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które są efektem fermentacji, nie obejmują

A. mleka zsiadłego
B. jogurtu
C. serwatki
D. mleka smakowego
HAN.01 Pytanie 99
Prowadzenie sprzedaży

Podstawową zasadą ochrony przeciwpożarowej jest zakaz

A. spalania odpadów w sposób, który może doprowadzić do zapłonu sąsiednich obiektów
B. podgrzewania materiałów za pomocą ognia w odległości mniejszej niż 5 m od budynku
C. korzystania z elektrycznych urządzeń grzewczych umieszczonych na palnym podłożu
D. przeprowadzania działań, które mogą prowadzić do pożaru
HAN.01 Pytanie 100
Prowadzenie sprzedaży

Gospodarkę charakteryzują dominująca własność prywatna, wolność działalności gospodarczej, ceny na rynku oraz dążenie do zysku

A. naturalną
B. rynkową
C. kierowaną
D. mieszaną
HAN.01 Pytanie 107
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaką część imbiru stosuje się jako przyprawę?

A. Owoce
B. Kłącza
C. Liście
D. Nasiona
HAN.01 Pytanie 108
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest lasagne?

A. rodzaj ryby
B. typ makaronu
C. typ kaszy
D. produkty z owoców morza
Prowadzenie sprzedaży

Jaka jest cena zakupu netto krzesła obrotowego w hurtowni DOMUS, wiedząc, że cena sprzedaży brutto wynosi 488 zł, a hurtownia stosuje marżę 20% metodą w stu (VAT 22%)?

A. 320,00 zł
B. 400,00 zł
C. 390,40 zł
D. 333,00 zł
HAN.01 Pytanie 110
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Wino o najmniejszej ilości cukru to

A. wytrawne
B. słodkie
C. półwytrawne
D. półsłodkie
HAN.01 Pytanie 112
Prowadzenie sprzedaży

W nowoczesnym sklepie odzieżowym sprzedawca, kierując się zasadą komplementarności, powinien oprócz płaszczy eksponować

A. szałiki i rękawiczki
B. rękawiczki i spódniczki
C. szałiki i sweterki
D. sweterki i spódniczki
HAN.01 Pytanie 113
Prowadzenie sprzedaży

Klient działający w sposób racjonalny

A. korzysta z ofert promocyjnych towarów, również tych, których w danej chwili nie potrzebuje
B. podąża za trendami, imituje innych, nie dba o swój interes finansowy
C. podejmuje decyzje zakupowe pod wpływem chwili
D. tworzy spis zakupów, zestawia ceny, rozsądnie wykorzystuje promocje produktów
HAN.01 Pytanie 114
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów powinien zostać zarekomendowany klientce, która poszukuje źródła bogatego w wapń?

A. Olej rzepakowy
B. Mleko krowie
C. Mięso wieprzowe
D. Ogórek zielony
HAN.01 Pytanie 115
Prowadzenie sprzedaży

W pomieszczeniu przeznaczonym do składowania kosmetyków należy zapewnić

A. intensywną wentylację i stabilną temperaturę
B. stałą temperaturę i dostęp światła słonecznego
C. intensywną wentylację i zwiększony poziom wilgotności
D. dostęp światła słonecznego i kontrolę poziomu wilgotności
HAN.01 Pytanie 116
Prowadzenie sprzedaży

Jaką sumę uzyskasz, inwestując w banku 10 000 zł na okres 2 lat, jeśli roczna stopa procentowa wynosi 10% i odsetki są kapitalizowane co roku?

A. 12 000 zł
B. 12 100 zł
C. 11 900 zł
D. 11 000 zł
HAN.01 Pytanie 118
Prowadzenie sprzedaży

Do tradycyjnego sklepu z perfumami wszedł klient, który planuje zakupić prezent dla swojej córki. Jakie kroki powinien podjąć sprzedawca w celu obsługi tego klienta?

A. Ustalenie potrzeb, prezentacja produktów, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności, zachęcenie do dodatkowych zakupów
B. Ustalenie potrzeb, wyjaśnienie wątpliwości, prezentacja produktów, inkaso należności, zachęcenie do dodatkowych zakupów
C. Ustalenie potrzeb, prezentacja produktów, zachęcenie do dodatkowych zakupów, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności
D. Ustalenie potrzeb, zachęcenie do dodatkowych zakupów, prezentacja produktów, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności
HAN.01 Pytanie 119
Prowadzenie sprzedaży

Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:

A. metoda składowania, opakowanie i światło
B. temperatura, wilgotność powietrza i światło
C. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
D. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
HAN.01 Pytanie 120
Prowadzenie sprzedaży

Która z wymienionych nieprawidłowości dotyczących dostawy zostanie wykryta w trakcie odbioru ilościowego?

A. Zepsute owoce w jednej z pięciu przyjmowanych skrzynek
B. Brak druku na sześciu stronach w dostarczonych książkach
C. Odbarwienia na pięciu przyjętych parach butów
D. Brak trzech paczek kawy w uszkodzonym opakowaniu zbiorczym