Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 81
Prowadzenie sprzedaży
A. płynności bieżącej
B. rotacji zapasów w dniach
C. rotacji zapasów w razach
D. płynności szybkiej
HAN.01 Pytanie 82
Prowadzenie sprzedaży
Podczas ustawiania chemikaliów na półkach sklepowych, sprzedawca nie dostrzegł, że jeden z pojemników z substancją żrącą był nieszczelny, co doprowadziło do wycieku substancji oraz poparzenia dłoni sprzedawcy. W takiej sytuacji, sprzedawca powinien przede wszystkim
A. nałożyć jałowy bandaż.
B. zadzwonić po karetkę.
C. dokładnie przepłukać dłoń silnym strumieniem wody.
D. zdezynfekować poparzoną powierzchnię wodą utlenioną.
HAN.01 Pytanie 83
Prowadzenie sprzedaży
Zarządca hipermarketu uzupełnił zapas posiadanych środków ochrony indywidualnej dla swoich pracowników. Zakupił większą liczbę fartuchów gumowych, które są podstawowym elementem ubioru roboczego zatrudnionego na dziale
A. nabiałowym
B. piekarniczym
C. owocowo-warzywnym
D. rybnym
HAN.01 Pytanie 84
Prowadzenie sprzedaży
Utrata naturalna towarów jest spowodowana
A. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
B. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
C. użyciem niewłaściwego opakowania
D. brakiem uczciwości pracowników
HAN.01 Pytanie 85
Prowadzenie sprzedaży
Ile zgrzewek wody mineralnej powinno się przygotować do wysyłki, jeśli klient zamówił 2 400 butelek, a w jednej zgrzewce jest 6 butelek?
A. 400 opakowań
B. 800 opakowań
C. 240 opakowań
D. 600 opakowań
HAN.01 Pytanie 86
Prowadzenie sprzedaży
W okolicy nieopakowanych produktów cukierniczych można przechowywać
A. produkty tytoniowe
B. ziemniaki oraz marchew
C. chleb oraz bułki
D. świeże mięso
HAN.01 Pytanie 87
Prowadzenie sprzedaży
Sklep detaliczny nabywa ręczniki od hurtowni za cenę netto 80 zł/szt. Na sprzedaży stosuje marżę detaliczną w wysokości 30% od ceny netto zakupu, dodając podatek VAT w wysokości 23%. Ile zapłaci klient sklepu detalicznego za jeden ręcznik?
A. 104,00 zł
B. 127,92 zł
C. 98,40 zł
D. 114,29 zł
HAN.01 Pytanie 88
Prowadzenie sprzedaży
Sklep spożywczy, który sprzedaje świeże ryby na wagę, powinien wdrożyć system sprzedaży
A. preselekcyjną
B. tradycyjną
C. wysyłkową
D. samoobsługową
HAN.01 Pytanie 89
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii spółek osobowych w prawie handlowym zalicza się spółki:
A. jawna, komandytowa, komandytowo-akcyjna
B. akcyjna, jawna, komandytowo-akcyjna
C. jawna, akcyjna, komandytowa
D. akcyjna, komandytowa, komandytowo-akcyjna
HAN.01 Pytanie 90
Prowadzenie sprzedaży
Optymalna widoczność artykułu na półce uzyskuje się, gdy jest on umieszczony na wysokości
A. od 170 do 190 cm
B. powyżej 190 cm
C. poniżej 120 cm
D. od 120 do 160 cm
HAN.01 Pytanie 91
Prowadzenie sprzedaży
Sklep detaliczny oferuje produkt w cenie brutto 2,44 zł. Zastosowana marża wynosi 8% obliczana metodą "w stu", a ponadto naliczany jest 22% podatek VAT. Jaka jest wartość ceny zakupu netto tego towaru?
A. 2,16 zł
B. 1,84 zł
C. 2,17 zł
D. 1,85 zł
HAN.01 Pytanie 92
Prowadzenie sprzedaży
Zniżka oferowana stałym klientom w celu motywowania ich do dalszych zakupów u tego samego dostawcy, to rabat
A. ilościowy
B. lojalnościowy
C. gotówkowy
D. sezonowy
HAN.01 Pytanie 93
Prowadzenie sprzedaży
Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje poprawność skanowania produktów, znajduje się
A. na ostatniej pozycji
B. na pierwszej pozycji
C. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
D. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
HAN.01 Pytanie 94
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz, jaka jest cena sprzedaży netto towaru, gdy cena brutto wynosi 1 050,00 zł, a towar podlega 5% stawce VAT.
A. 52,50 zł
B. 1 000,00 zł
C. 50,00 zł
D. 1 050,00 zł
HAN.01 Pytanie 95
Prowadzenie sprzedaży
Do produktów, które można nabyć bez trudności, według kryterium stopnia dostępności asortymentu, zaliczamy
A. odkurzacz
B. samochód
C. mleko
D. obuwie
HAN.01 Pytanie 96
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kategorię wyrobów z mąki obejmują herbatniki?
A. Do pieczywa cukierniczego trwałego
B. Do pieczywa specjalnego
C. Do pieczywa cukierniczego nietrwałego
D. Do pieczywa mieszanego
HAN.01 Pytanie 97
Prowadzenie sprzedaży
Jakie twarde, żółte ser można zaproponować klientce do przygotowania zapiekanki?
A. fetę
B. bryndzę
C. brie
D. parmezan
HAN.01 Pytanie 98
Prowadzenie sprzedaży
Mleczarnia zbyła 2 000 sztuk kostek masła o wartości brutto 6 300,00 zł. Oblicz, jaka jest cena sprzedaży netto jednej kostki masła, jeśli stawka podatku VAT dla tego produktu wynosi 5%?
A. 3,00 zł
B. 3,15 zł
C. 3,24 zł
D. 3,69 zł
HAN.01 Pytanie 99
Prowadzenie sprzedaży
Na początku stycznia zapas doniczek wynosi 20 sztuk. Zamówiono u producenta 85 sztuk doniczek, które mają być dostarczone do 10 stycznia. Jaki będzie zapas doniczek w dniu 31 stycznia, jeśli sprzedaż doniczek w tym miesiącu wyniesie 95 sztuk?
A. 115 szt.
B. 65 szt.
C. 105 szt.
D. 10 szt.
HAN.01 Pytanie 100
Prowadzenie sprzedaży
Obniżenie ceny podręczników szkolnych dla pośredników w zamian za ich promowanie jest przykładem wykorzystania rabatu
A. związanego z nabywcą
B. funkcjonalnego
C. wartościowego
D. gotówkowego
HAN.01 Pytanie 101
Prowadzenie sprzedaży
Cena jednego kilograma winogron wynosi 8,00 zł. Właściciel sklepu postanowił obniżyć cenę o 40%. Jaka jest nowa cena 1 kg winogron po tej obniżce?
A. 4,80 zł
B. 4,00 zł
C. 3,20 zł
D. 11,20 zł
HAN.01 Pytanie 102
Prowadzenie sprzedaży
Jaki dokument potwierdza wydanie towarów sprzedanych z magazynu hurtowni?
A. Pz - przyjęcie z zewnątrz
B. Zamówienie
C. Mm - przesunięcie międzymagazynowe
D. Wz - wydanie na zewnątrz
HAN.01 Pytanie 103
Prowadzenie sprzedaży
Gdy cena sprzedaży netto towaru wynosi 50,00 zł, a stawka VAT to 8%, jaka jest cena sprzedaży brutto?
A. 58,00 zł
B. 54,00 zł
C. 56,00 zł
D. 52,00 zł
HAN.01 Pytanie 104
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy pracownik hurtowni ceramiki budowlanej spada z wysokości i nie używa środków ochrony indywidualnej, które części ciała są najczęściej narażone na uraz?
A. głowa i oczy
B. głowa, ręce i nogi
C. głowa i ręce
D. głowa, nogi i oczy
HAN.01 Pytanie 105
Prowadzenie sprzedaży
W początkowej fazie cyklu życia produktu (wprowadzenie)
A. wydatki i zyski są niskie
B. wydatki są niskie, a zyski wysokie
C. wydatki i zyski są wysokie
D. wydatki są wysokie, a zyski niskie
HAN.01 Pytanie 106
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę trzeba uiścić za towar o wartości 500 euro, jeśli kurs wzrósł o 10% w porównaniu do kursu, który wynosił 3,50 zł za 1 euro?
A. 1 925 zł
B. 1 937 zł
C. 1 750 zł
D. 1 575 zł
HAN.01 Pytanie 107
Prowadzenie sprzedaży
Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce
A. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
B. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
C. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
D. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
HAN.01 Pytanie 108
Prowadzenie sprzedaży
Firma zaciągnęła kredyt bankowy na sfinansowanie zakupu maszyny do produkcji. Zakup ten prowadzi do zmian
A. w aktywach trwałych i kapitałach obcych
B. w aktywach trwałych oraz w aktywach obrotowych
C. w aktywach obrotowych i kapitałach obcych
D. w aktywach obrotowych oraz w kapitałach własnych
HAN.01 Pytanie 109
Prowadzenie sprzedaży
Fermentacja mleka ma miejsce w procesie wytwarzania
A. jogurtu
B. mleka w proszku
C. śmietany
D. mleka skondensowanego
HAN.01 Pytanie 110
Prowadzenie sprzedaży
Klientka została poinformowana przez lekarza, by rozpoczęła stosowanie diety z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym, sprzedawca winien zasugerować jej zakup
A. mięsa wieprzowego
B. ryb
C. masła
D. pełnotłustego mleka
HAN.01 Pytanie 111
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formę sprzedaży należy wybrać w tradycyjnym handlu detalicznym?
A. Wysyłkową
B. Preselekcyjną
C. Internetową
D. Obwoźną
HAN.01 Pytanie 112
Prowadzenie sprzedaży
Klientka planuje nabyć śmietankę niezbędną do przygotowania kremu do tortu. W tym przypadku sprzedawca nie powinien jej proponować
A. śmietanki tortowej 36%
B. śmietany do deserów 36%
C. śmietanki tortowej 30%
D. śmietanki kremowej 30%
HAN.01 Pytanie 113
Prowadzenie sprzedaży
Na jakim etapie procesu sprzedaży realizowane są zadania związane z dozowaniem, pakowaniem i etykietowaniem produktów?
A. Reklamowania towaru
B. Prezentacji towaru
C. Planowania sprzedaży
D. Organizowania sprzedaży
HAN.01 Pytanie 114
Prowadzenie sprzedaży
Wykorzystanie zasady łańcucha chłodniczego w handlu artykułami spożywczymi polega na utrzymaniu temperatury
A. poniżej 0 stopni C - wyłącznie w czasie transportu i magazynowania
B. chłodniczej - od wytworzenia do spożycia
C. chłodniczej - jedynie w trakcie transportu i przechowywania
D. poniżej 0 stopni C - od wytworzenia do spożycia
HAN.01 Pytanie 115
Prowadzenie sprzedaży
Zarysowania na obudowie drukarki dostrzegane w trakcie korzystania z produktu przez konsumenta stanowią wadę
A. widoczną zasadniczą
B. widoczną nieistotną
C. ukrytą nieistotną
D. ukrytą zasadniczą
HAN.01 Pytanie 116
Prowadzenie sprzedaży
Jaką biologiczną transformację przechodzą towary składowane?
A. dojrzewanie serów
B. zbrylanie się soli
C. odbarwienie się tkaniny
D. korozja metali
HAN.01 Pytanie 117
Prowadzenie sprzedaży
Klient odwiedził sklep z perfumami, gdzie prowadzi się sprzedaż tradycyjną, w celu zakupu podarunku dla swojej córki. Jak powinien wyglądać poprawny proces obsługi tego klienta?
A. Prezentacja oferty, określenie potrzeb, zachęcenie do kolejnych zakupów, zapakowanie produktów, pobranie płatności
B. Określenie potrzeb, prezentacja oferty, dokonanie zakupu, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
C. Określenie potrzeb, rozwianie wątpliwości, zachęcenie do kolejnych zakupów, prezentacja oferty, pobranie płatności
D. Prezentacja oferty, rozwianie wątpliwości, zapakowanie produktów, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
HAN.01 Pytanie 118
Prowadzenie sprzedaży
Aby poinformować klientów instytucjonalnych o propozycji handlowej hurtowni oraz warunkach jej realizacji, należy
A. postawić bilbord w głównej ulicy miasta
B. przesłać ofertę handlową kontrahentom
C. przeprowadzić prezentację w hurtowni
D. rozdawać ulotki w centrum miasta
HAN.01 Pytanie 119
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli z jednej strony lady stoi sprzedawca oraz towary, a z drugiej strony znajdują się klienci, którzy mogą uzyskać dostęp do towarów wyłącznie za pośrednictwem sprzedawcy, to oznacza, że mamy do czynienia ze sprzedażą
A. tradycyjną
B. wysyłkową
C. preselekcyjną
D. samoobsługową
HAN.01 Pytanie 120
Prowadzenie sprzedaży
Cena sprzedaży to wartość, po której zbywane są produkty
A. hurtownik
B. producent
C. akwizytor
D. detalista