Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 121
Prowadzenie sprzedaży

Zastosowanie zasady łańcucha chłodniczego w obrocie artykułów żywnościowych polega na zachowaniu temperatury

A. chłodniczej - od produkcji do konsumpcji.
B. chłodniczej - tylko w transporcie i magazynowaniu.
C. poniżej 0 stopni C - tylko w transporcie i magazynowaniu.
D. poniżej 0 stopni C - od produkcji do konsumpcji.
HAN.01 Pytanie 122
Prowadzenie sprzedaży

W celu przeprowadzenia w sklepie inwentaryzacji na koniec roku sprawozdawczego, sporządzany jest spis z natury z użyciem poniższego formularza. Jakie składniki majątkowe sklepu należy w nim zamieścić?

Ilustracja do pytania 2
A. Towary, opakowania i gotówkę.
B. Meble sklepowe, gotówkę i towary.
C. Sprzęt techniczny, towary i opakowania.
D. Sprzęt techniczny, meble sklepowe i gotówkę,
HAN.01 Pytanie 123
Prowadzenie sprzedaży

Która z niżej wymienionych czynności nie należy do procesu zawierania umowy sprzedaży?

A. Pisemne potwierdzenie zamówienia telefonicznego.
B. Rozmieszczenie przyjętego towaru w magazynie.
C. Ustalenie terminu dostawy i miejsca odebrania towaru.
D. Sporządzenie umowy na piśmie.
HAN.01 Pytanie 124
Prowadzenie sprzedaży

Piotrek kupił namiot 10 czerwca 2008 roku. Po tygodniu używania namiotu zgodnie z instrukcją, dnia 30 lipca 2008 roku zauważył pęknięcie masztu. W jakim terminie powinien zgłosić ten fakt w sklepie, aby mógł skorzystać z odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową?

A. Do 10 czerwca 2009 roku.
B. Do 30 stycznia 2009 roku.
C. Do 10 czerwca 2010 roku.
D. Do 30 września 2008 roku.
HAN.01 Pytanie 125
Prowadzenie sprzedaży

Wybierz wariant odpowiedzi, w którym etapy obsługi klienta metodą tradycyjną uporządkowane są w prawidłowej kolejności.

Ilustracja do pytania 5
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
HAN.01 Pytanie 126
Prowadzenie sprzedaży

W pierwszej fazie prezentacji towaru sprzedawca powinien zademonstrować klientowi trzy różne produkty w celu

A. umożliwienia klientowi dokonania wyboru, a jednocześnie nie utrudniania mu podjęcia decyzji.
B. zajęcia klienta zapoznawaniem się z towarami, by obsłużyć następnego klienta.
C. przekazania klientowi informacji, że towaru nie braknie i nie musi szybko podejmować decyzji.
D. nakłonienia klienta do zakupu większej ilości towaru.
HAN.01 Pytanie 127
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie poniższych danych, uzyskanych w wyniku inwentaryzacji w Sklepie "Batonik" oszacuj wynik inwentaryzacji w tym sklepie.

Ilustracja do pytania 7
A. Nadwyżka 1 500 zł
B. Niedobór 1 500 zł
C. Niedobór 500 zł
D. Nadwyżka 500 zł
HAN.01 Pytanie 128
Prowadzenie sprzedaży

W maju, w czerech sklepach spożywczych sprzedano po 100 szt. jogurtu "BiBi" w czterech smakach. Na podstawie wykresów obrazujących sprzedaż jogurtów w tych sklepach określ, na który jogurt klienci zgłosili największe zapotrzebowanie

Ilustracja do pytania 8
A. Malinowy.
B. Brzoskwiniowy.
C. Jagodowy.
D. Truskawkowy.
HAN.01 Pytanie 129
Prowadzenie sprzedaży

Co ile dni w powinien być uzupełniany zapas długopisów w sklepie "Miko" w kwietniu, jeśli ich zapas przeciętny wynosi 15 sztuk, a miesięczna sprzedaż - 150 sztuk?

A. 3
B. 10
C. 15
D. 2
HAN.01 Pytanie 130
Prowadzenie sprzedaży

Ile wyniosła wartość towarów, wydanych na podstawie poniższego dokumentu WZ?

Ilustracja do pytania 10
A. 9 500,00 zł
B. 5 000,00 zł
C. 10 500,00 zł
D. 4 500,00 zł
HAN.01 Pytanie 131
Prowadzenie sprzedaży

O który z wymienionych elementów należy uzupełnić poniższą fakturę, aby można ją uznać za poprawnie wypełnioną?

Ilustracja do pytania 11
A. Wartość słownie.
B. Numer faktury.
C. Podpis nabywcy.
D. Podpis sprzedawcy.
HAN.01 Pytanie 132
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych schematów rozłożenia towarów w sklepie spożywczym samoobsługowym zapewni najdłuższą drogę klienta przez ten sklep i zapewni klientowi największy komfort zakupów?

Ilustracja do pytania 12
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
HAN.01 Pytanie 133
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z wymaganiami bezpieczeństwa i higieny pracy, w bieżącą wodę i mydło antybakteryjne musi być wyposażone stoisko

A. z koncentratami spożywczymi.
B. z konserwami mięsnymi.
C. alkoholowe.
D. rybne.
HAN.01 Pytanie 134
Prowadzenie sprzedaży

Odpady żywności należy przechowywać

A. w specjalnych, zamykanych pojemnikach.
B. w wiklinowych koszach.
C. w uniwersalnych, otwartych pojemnikach.
D. w metalowych koszach.
HAN.01 Pytanie 135
Prowadzenie sprzedaży

Przed dopuszczeniem do sprzedaży mięsa surowego, sprzedawca powinien sprawdzić jego kategorię zdrowotności. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso zdatne do spożycia?

A. Trójkątną.
B. Okrągłą.
C. Kwadratową.
D. Prostokątną.
HAN.01 Pytanie 136
Prowadzenie sprzedaży

W czasie obsługiwania klientów w stoisku mięsnym sprzedawca powinien mieć:

A. świadectwo ukończenia kursu bhp, nakrycie głowy.
B. fartuch, nakrycie głowy, obuwie antypoślizgowe.
C. czyste ręce, książeczkę zdrowia, biały fartuch.
D. czepek ochronny, wyniki badań lekarskich.
HAN.01 Pytanie 137
Prowadzenie sprzedaży

Poniżej przytoczono fragmenty umowy ubezpieczenia, podpisanej pomiędzy dwoma firmami. Jaka zależność pomiędzy stronami wynika z tej umowy?

Ilustracja do pytania 17
A. Są równorzędnymi partnerami w interesach.
B. Firma handlowa odnosi większą korzyść.
C. Firma ubezpieczeniowa odnosi większą korzyść.
D. Żadna z firm nie odnosi korzyści.
HAN.01 Pytanie 138
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca rozpakowując kartony z dezodorantami w aerozolu niechcący przebił jeden z pojemników. W wyniku tego został narażony na

A. podrażnienie skóry żrącą cieczą.
B. zatrucie ulatniającym się gazem.
C. poparzenie w wyniku samozapłonu cieczy.
D. skaleczenie ostrą krawędzią pojemnika.
HAN.01 Pytanie 139
Prowadzenie sprzedaży

Metoda konserwowania żywności, np. mleka i przetworów owocowych, polegająca na jednokrotnym ogrzewaniu produktu w temperaturze w przedziale od 60 do 100 stopni C to

A. tyndalizacja.
B. sterylizacja.
C. pasteryzacja.
D. blanszowanie.
HAN.01 Pytanie 140
Prowadzenie sprzedaży

Surowcem włókienniczym pochodzenia zwierzęcego jest

A. wełna.
B. bawełna.
C. len.
D. juta.
HAN.01 Pytanie 141
Prowadzenie sprzedaży

W którym z wymienionych zestawów towarów wszystkie artykuły mają wysoką zawartość białka?

A. Ser żółty, soja, filet z dorsza.
B. Baton czekoladowy, cebula, mleko skondensowane.
C. Fasola szparagowa, filet z kurczaka, rodzynki.
D. Czekolada mleczna, groszek konserwowy, morele.
HAN.01 Pytanie 142
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak manipulacyjny, umieszczany na opakowaniach oznacza

Ilustracja do pytania 22
A. "Uwaga kruche".
B. "Góra, nie przewracać".
C. "Dopuszczone do kontaktu z żywnością".
D. "W opakowaniu znajdują się kieliszki".
HAN.01 Pytanie 143
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych znaków należy do grupy znaków promocyjnych i wzmacnia zaufanie klienta do firmy?

Ilustracja do pytania 23
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HAN.01 Pytanie 144
Prowadzenie sprzedaży

Która forma sprzedaży nie wymaga lokalu sklepowego?

A. Samoobsługowa.
B. Preselekcyjna.
C. Tradycyjna.
D. Bezpośrednia.
HAN.01 Pytanie 145
Prowadzenie sprzedaży

Które towary powinny być ułożone w sali sprzedażowej obok siebie?

A. W opakowaniach tej samej wielkości.
B. W tej samej cenie.
C. Zaspakajające tę samą potrzebę.
D. W opakowaniach w tym samym kolorze.
HAN.01 Pytanie 146
Prowadzenie sprzedaży

Produkty nabywane impulsywnie, zaspakajające nieplanowane potrzeby, które cechuje niska cena jednostkowa umieszcza się

A. przy towarach najdroższych.
B. w najdalszej części sklepu.
C. na najwyższych półkach.
D. przy kasie.
HAN.01 Pytanie 147
Prowadzenie sprzedaży

Układ sal sprzedażowych pokazany na rysunkach jest typowy dla sprzedaży

Ilustracja do pytania 27
A. samoobsługowej.
B. tradycyjnej z rozwiniętą obsługą.
C. bezpośredniej.
D. tradycyjnej ze zredukowaną obsługą.
HAN.01 Pytanie 148
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż rozmiar spódnicy, jaki należy zaproponować klientce o wymiarach: obwód pasa 68 cm, obwód bioder 93 cm.

Ilustracja do pytania 28
A. 40
B. 38
C. 34
D. 36
HAN.01 Pytanie 149
Prowadzenie sprzedaży

W punktach obrotu detalicznego towary handlowe zgodnie z ustawą o rachunkowości powinny być inwentaryzowane

A. raz w ciągu dwóch lat.
B. raz w miesiącu.
C. raz w roku.
D. raz w ciągu czterech lat.
HAN.01 Pytanie 150
Prowadzenie sprzedaży

Udzielenie gwarancji jakości towaru następuje przez

A. wręczenie kupującemu wraz z towarem dokumentu gwarancyjnego.
B. wręczenie kupującemu paragonu razem z nabytym towarem.
C. potwierdzenie sprzedaży towaru paragonem.
D. ustne zagwarantowanie jakości przez sprzedawcę.
HAN.01 Pytanie 151
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawione na rysunku towary zalicza się do grupy pieczywa

Ilustracja do pytania 31
A. pszennego zwykłego.
B. żytniego.
C. pszennego półcukierniczego.
D. mieszanego.
HAN.01 Pytanie 152
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C

Ilustracja do pytania 32
A. Czosnek.
B. Por.
C. Papryka.
D. Cebula.
HAN.01 Pytanie 153
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z fragmentu instrukcji inwentaryzacyjnej wskaż osobę, która podejmuje decyzję o sposobie rozliczenia różnic inwentaryzacyjnych towarów podobnych.

Ilustracja do pytania 33
A. Kierownik jednostki gospodarczej.
B. Główny księgowy.
C. Osoba materialnie odpowiedzialna.
D. Osoba dokonująca spisu z natury.
HAN.01 Pytanie 154
Prowadzenie sprzedaży

Umowę sprzedaży gotówkowej uważa się za zawartą, gdy zostaną wykonane czynności:

A. wydanie towaru, inkaso należności i pożegnanie klienta.
B. prezentacja towaru, inkaso należności i wydanie towaru.
C. wydanie towaru, inkaso należności i wydanie dokumentu sprzedaży.
D. zapakowanie towaru, wydanie towaru i pożegnanie klienta.
HAN.01 Pytanie 155
Prowadzenie sprzedaży

Obsługa klienta zdecydowanego w osiedlowym sklepie spożywczym z tradycyjną formą sprzedaży przebiega według schematu:

A. przywitanie klienta, ustalenie potrzeb, prezentacja towarów, doradztwo w wyborze, podanie towaru, inkaso należności, pożegnanie.
B. przywitanie klienta, ustalenie potrzeb, prezentacja towarów, doradztwo w wyborze, podanie towaru, negocjowanie ceny, inkaso należności, pożegnanie.
C. przywitanie klienta, ustalenie potrzeb, doradztwo w wyborze, podanie towaru, inkaso należności, pożegnanie.
D. przywitanie klienta, ustalenie potrzeb, podanie żądanego towaru, inkaso należności, pożegnanie.
HAN.01 Pytanie 156
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych towarów można reklamować z tytułu niezgodności towaru z umową, jeżeli niezgodność została zgłoszona we właściwym terminie?

A. Płaszcz, którego materiał uległ odbarwieniu podczas deszczu.
B. Odbarwioną bluzkę wypraną w zbyt wysokiej temperaturze.
C. Rozdartą sukienkę na skutek nieuwagi użytkownika.
D. Torebkę zniszczona na skutek naturalnego zużycia surowca.
HAN.01 Pytanie 157
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż prawidłowe ułożenie na regale oleju w butelkach o pojemności 0,5 litra, 1 litr i 5 litrów.

Ilustracja do pytania 37
A. D.
B. B.
C. C.
D. A.
HAN.01 Pytanie 158
Prowadzenie sprzedaży

Na półkach obok przetworów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można układać

A. cukier i trwałe wyroby cukiernicze.
B. ryby i przetwory rybne.
C. mięso i wędliny.
D. nabiał i wyroby garmażeryjne.
HAN.01 Pytanie 159
Prowadzenie sprzedaży

W której sytuacji klient nie może zadać zwrotu gotówki za zareklamowany towar z tytułu jego niezgodności z umową?

A. Sprzedawca proponuje wymianę reklamowanego towaru na identyczny towar zgodny z umową.
B. W punkcie serwisowym odmówiono naprawy towaru w ustawowym terminie.
C. Sprzedawca proponuje wymianę reklamowanego towaru na inny towar.
D. Naprawa towaru jest niemożliwa.
HAN.01 Pytanie 160
Prowadzenie sprzedaży

Prezentacja towarów w tradycyjnej formie sprzedaży odbywa się

A. u konsumenta.
B. u dystrybutora.
C. w lokalu sklepowym.
D. u producenta.