Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 121
Prowadzenie sprzedaży

Kto jest odpowiedzialny za przeszkolenie pracownika w zakresie bhp przed jego dopuszczeniem do pracy?

A. Państwowa Inspekcja Handlowa
B. Państwowa Inspekcja Sanitarna
C. zakład pracy
D. Państwowa Inspekcja Pracy
HAN.01 Pytanie 123
Prowadzenie sprzedaży

Manekiny, na których wyświetlana jest odzież w sklepach samoobsługowych oraz preselekcyjnych, są ustawiane bezpośrednio na podłodze lub na

A. skrzyniach
B. podestach
C. gondolach
D. kontenerach
Prowadzenie sprzedaży

Sklep spożywczy nabył towar po cenie netto wynoszącej 20 zł i sprzedaje go z marżą równą 20% od ceny sprzedaży. Jeśli towar objęty jest stawką VAT 7%, to ile wynosi cena sprzedaży brutto?

A. 30,62 zł
B. 28,62 zł
C. 26,75 zł
D. 25,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Wylicz cenę netto sprzedaży torebki damskiej, jeśli do jej netto ceny zakupu wynoszącej 60 zł doliczono marżę w wysokości 30%, obliczoną od ceny zakupu.

A. 61,80 zł
B. 78,00 zł
C. 90,00 zł
D. 60,18 zł
HAN.01 Pytanie 127
Prowadzenie sprzedaży

Klientka nabyła buty zimowe i otrzymała tylko paragon fiskalny, który stanowi dokument uprawniający do złożenia reklamacji. Klientce nie przysługuje

A. zwrot pieniędzy, jeśli sprzedawca nie potrafi naprawić butów zimowych w odpowiednim czasie
B. naprawa butów zimowych z powodu niezgodności towaru z umową
C. wymiana butów zimowych na podstawie gwarancji
D. wymiana butów zimowych z powodu niezgodności towaru z umową
HAN.01 Pytanie 128
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm i obwodzie bioder 105 cm.

RozmiarWymiary w cm
wzrostobwód klatki piersiowejobwód bioder
3816486-8993-96
4016490-9397-99
4217094-97100-103
4417098-101104-106

A. 38
B. 40
C. 42
D. 44
HAN.01 Pytanie 130
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Metoda konserwacji żywności, polegająca na jednolitym podgrzewaniu produktów spożywczych w zakresie temperatur od 60 °C do 100 °C, mająca na celu zatrzymanie rozwoju drobnoustrojów patogennych, a jednocześnie utrzymanie walorów smakowych oraz wartości odżywczych, to

A. tyndalizacja
B. transpiracja
C. pasteryzacja
D. sterylizacja
HAN.01 Pytanie 131
Prowadzenie sprzedaży

Zarysowania na obudowie drukarki dostrzegane w trakcie korzystania z produktu przez konsumenta stanowią wadę

A. ukrytą zasadniczą
B. widoczną zasadniczą
C. widoczną nieistotną
D. ukrytą nieistotną
HAN.01 Pytanie 132
Prowadzenie sprzedaży

Kupujący otrzymał fakturę z niepoprawną ceną produktu. Który dokument powinien być wydany, aby skorygować powstały błąd?

A. Nota korygująca
B. Paragon fiskalny
C. Faktura pro forma
D. Faktura korygująca
Prowadzenie sprzedaży

Posiadacz księgarni nabył w hurtowni słowniki angielskie w cenie 50 zł/szt. Wprowadza on 10% marżę opartą na cenie zakupu. Stawka VAT wynosi 5%. Cena detaliczna (sprzedaży brutto) pojedynczego słownika to

A. 50,00 zł
B. 57,75 zł
C. 55,00 zł
D. 60,75 zł
HAN.01 Pytanie 135
Prowadzenie sprzedaży

Jaką wartość będzie miała cena detaliczna brutto towaru, jeżeli cena zakupu netto wynosi 100 zł, marża detaliczna obliczana "od sta" to 10%, a stawka VAT tego towaru wynosi 7%?

A. 171,00 zł
B. 111,00 zł
C. 110,70 zł
D. 117,70 zł
HAN.01 Pytanie 136
Prowadzenie sprzedaży

Producent popularnej marki kawy namawiał klientów do kupna jednego ze swoich wyrobów, umieszczając wewnątrz opakowania eleganckie, srebrne łyżeczki. Takie działania producenta określane są jako

A. reklama
B. promocja sprzedaży
C. sprzedaż osobista
D. public relations
HAN.01 Pytanie 137
Prowadzenie sprzedaży

Dziś sprzedajemy pomarańcze w obniżonej cenie. Jaką technikę argumentacji zastosował sprzedawca?

A. Argumentacji cenowej.
B. Prezentacji.
C. Skupienia.
D. Zadawania pytań.
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz kwotę należności za zakupy.

Dane dotyczące sprzedaży towarów
Lp.TowarIlośćJ.m.Cena detaliczna
1Cukierki toffi0,5kg16,00 zł/kg
2Cukierki irysy1kg16,00 zł/kg
3Czekolada gorzka2szt.2,50 zł/szt.

A. 34,50 zł
B. 37,00 zł
C. 29,00 zł
D. 26,50 zł
Prowadzenie sprzedaży

Właścicielka sklepu spożywczego nabyła 80 kg słodyczy w cenie 10 zł/kg. Aby sprzedaż słodyczy przyniosła zysk, ustaliła marżę na poziomie 30% ceny zakupu. Jaką kwotę uzyska z marży, jeżeli wszystkie słodycze zostaną sprzedane?

A. 30 zł
B. 24 zł
C. 240 zł
D. 300 zł
Prowadzenie sprzedaży

Realizując kompensację braków w składnikach majątkowych nadwyżką, stosuje się zasadę

A. niższej ceny i większej ilości
B. wyższej ceny i mniejszej ilości
C. niższej ceny i mniejszej ilości
D. wyższej ceny i większej ilości
HAN.01 Pytanie 142
Prowadzenie sprzedaży

Aby zaznajomić przyszłych klientów z oferowanym asortymentem, należy do nich przesłać

A. opis towarów
B. formularz sprzedaży
C. propozycję cenową
D. ofertę sprzedaży
HAN.01 Pytanie 144
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono zadania instytucji, które wspomagają działalność przedsiębiorstwa handlowego. Które z tych zadań wypełnia agencja marketingowa?

A.Prowadzenie badań rynku, doradztwo w zakresie promocji sprzedaży.
B.Prowadzenie rachunku bankowego, udzielanie kredytów.
C.Ubezpieczenie majątku przedsiębiorstwa, wypłata odszkodowań.
D.Organizowanie transportu ludzi, zapewnienie przestrzegania łańcucha chłodniczego w trakcie przewozu towarów.

A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni kosmetycznej przeprowadzono inwentaryzację. Na podstawie danych z inwentaryzacji zawartych w tabeli określ wartość niedoboru towarów.

Lp.Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Ilość towaru według
spisu z naturyksiąg rachunkowych
1.Krem nawilżającyszt.30,00703700
2.Szampon z odżywkąszt.27,00630650
3.Mydło w płynieszt.9,002 2102 200

A. 540,00 zł
B. 20,00 zł
C. 180,00 zł
D. 360,00 zł
HAN.01 Pytanie 146
Prowadzenie sprzedaży

Stwierdzenie: "Cena rozmów telefonicznych w naszej ofercie jest niższa niż u głównego dostawcy" należy zakwalifikować jako reklamę

A. ukryta
B. społeczna
C. porównawcza
D. podprogowa
Prowadzenie sprzedaży

Jaka jest wartość sprzedaży brutto towaru objętego 23% stawką podatku YAT, jeśli cena nabycia wynosi 500,00 zł, a marża to 100,00 zł?

A. 738,00 zł
B. 615,00 zł
C. 730,00 zł
D. 600,00 zł
HAN.01 Pytanie 148
Prowadzenie sprzedaży

Strategia marketingowa puli wciągania oznacza

A. działania promocyjne producentów ukierunkowane na ostatecznych odbiorców
B. specjalny program marketingowy dla detalistów
C. motywowanie hurtowników do zakupów poprzez system zniżek
D. strategię reklamową realizowaną przez detalistę
HAN.01 Pytanie 149
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperaturawilgotność
Cebulaod 0°C do 1°Cod 70% do 75%
Czosnek0°Cod 60% do 70%
Por0°Cod 90% do 98%
Paprykaod 7°C do 10°Cod 85% do 90%

A. Papryka.
B. Cebula.
C. Czosnek.
D. Por.
HAN.01 Pytanie 150
Prowadzenie sprzedaży

Jak długo klient sklepu stacjonarnego ma prawo do korzystania z uprawnień z powodu niezgodności towaru z umową?

A. 16 miesięcy od zakupu towaru
B. 10 miesięcy od zakupu towaru
C. 24 miesiące od zakupu towaru
D. 8 miesięcy od zakupu towaru
HAN.01 Pytanie 151
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?

A. len
B. bawełna
C. juta
D. wełna
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji przestawionych w tabeli ustal jaki procent konsumentów uznaje cenę 7 zł za zbyt niską.

Cena w złUdział konsumentów uznających cenę za zbyt wysoką w %Udział konsumentów uznających cenę za zbyt niską w %Udział konsumentów akceptujących cenę w %
5104050
7253540
9601030
1140060

A. 40
B. 35
C. 10
D. 0
HAN.01 Pytanie 153
Prowadzenie sprzedaży

Która z wymienionych czynności nie jest częścią procesu zawierania umowy sprzedaży?

A. Złożenie przyjętego towaru w magazynie
B. Określenie terminu dostawy oraz miejsca odbioru towaru
C. Pisemne potwierdzenie zamówienia telefonicznego
D. Sporządzenie umowy w formie pisemnej
HAN.01 Pytanie 154
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył maszynę do szycia, która objęta jest trzyletnią gwarancją. Po dwóch latach i dwóch miesiącach prawidłowego użytkowania maszyna przestała funkcjonować. Klient ma prawo do

A. naprawy maszyny w ramach gwarancji
B. zwrotu pieniędzy za zakupiony sprzęt z tytułu gwarancji lub niezgodności towaru z umową
C. wymiany sprzętu na wolny od wad z tytułu gwarancji lub niezgodności sprzętu z umową
D. wymiany maszyny na nową z tytułu niezgodności sprzętu z umową
HAN.01 Pytanie 155
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie sera widnieje informacja: "należy spożyć do 10 stycznia 2014 r.". W dniu 11 stycznia 2014 r. manager sklepu powinien

A. zorganizować promocję, w ramach której ser będzie dodatkiem dla klientów wydających powyżej 20 zł
B. zwrócić ser do producenta i poprosić o nową dostawę sera świeżego
C. usunąć ser z oferty sprzedażowej
D. zostawić ser na półce
HAN.01 Pytanie 156
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedaż mięsa oraz wędlin w sklepach z samoobsługą nie może przebiegać

A. w opakowaniach bezpośrednich
B. bez jednostkowego opakowania
C. w opakowaniach hermetycznych
D. w opakowaniach porcjowanych
HAN.01 Pytanie 157
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Wśród wędlin podrobowych nie występuje

A. pasztet
B. kaszanka
C. salceson
D. słonina
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie zakupiono batoniki morelowe, których cena zakupu netto wynosi 1,60 zł za sztukę. Jaka będzie cena brutto sprzedaży batonika morelowego, jeśli sklep stosuje marżę detaliczną równą 25% naliczaną od ceny zakupu netto oraz podatek VAT wynosi 8%?

A. 2,65 zł
B. 2,00 zł
C. 1,93 zł
D. 2,16 zł
HAN.01 Pytanie 159
Prowadzenie sprzedaży

Opakowanie śledzi zawiera informacje przedstawione w tabeli. Jaką wartość energetyczną i ile gramów tłuszczów zawiera 200 g śledzi?

Wartości odżywcze śledzi – waga 100 g
Wartość energetyczna156 kcal
Węglowodany7 g
Białka7 g
Tłuszcze15 g
Sól2 g

A. 312 kcal i 30 g
B. 15 kcal i 156 g
C. 30 kcal i 312 g
D. 156 kcal i 15 g
HAN.01 Pytanie 160
Prowadzenie sprzedaży

W dniu 15 maja 2014 roku klient zgłosił reklamację na bluzę sportową z uwagi na jej odbarwienie w trakcie prania zgodnego z instrukcjami producenta, którą nabył 25 kwietnia 2014 roku. Kiedy sprzedawca powinien odpowiedzieć na reklamację?

A. 25 czerwca 2014 r.
B. 29 maja 2014 r.
C. 25 maja 2014 r.
D. 15 lipca 2014 r.