Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 121
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym znajduje się 60 opakowań serka homogenizowanego. Termin jego przydatności do spożycia został określony przez producenta na opakowaniu jako: "Najlepiej spożyć do 10 marca 2008 roku". W związku z tym od 11 marca kierownik sklepu powinien

A. sprzedać serek
B. zwrócić serek dostawcy z prośbą o wymianę na nowy
C. wręczyć serek klientom jako darmowy dodatek do zakupów
D. usunąć cały zapas serka z oferty sprzedaży
HAN.01 Pytanie 122
Prowadzenie sprzedaży

Do zadań związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych produktów nie wlicza się weryfikacja

A. zgodności pozycji asortymentowych ze złożonym zamówieniem
B. jakości dostarczonych towarów
C. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary
D. ilości towaru z dokumentami towarzyszącymi dostawie
HAN.01 Pytanie 123
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zawartej na opakowaniu śmietanki kremowej można stwierdzić, że dostarcza ona organizmowi przede wszystkim

Wartość odżywcza w 100 gramach
Wartość energetyczna:291 kcal
Białko2 g
Węglowodany3 g
Tłuszcz30 g
Wapń86 mg

A. tłuszczu.
B. węglowodanów.
C. białka.
D. wapnia.
HAN.01 Pytanie 124
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji zauważono zarówno nadwyżki, jak i niedobory materiałów, które mogą być skompensowane w przypadku, gdy niedobór oraz nadwyżka dotyczą

A. podobnych materiałów, które pochodzą z różnych magazynów
B. podobnych materiałów, które zostały wytworzone przez osobę odpowiedzialną za dany magazyn
C. innych materiałów
D. odmiennych osób odpowiedzialnych za ich powstanie
HAN.01 Pytanie 125
Prowadzenie sprzedaży

Jakie działanie jest charakterystyczne dla finalnego etapu sprzedaży akwizycyjnej?

A. Pokazanie sposobu korzystania z towaru
B. Zadbanie o właściwy przebieg dostawy
C. Sporządzenie listy potencjalnych klientów
D. Zorganizowanie pokazu towaru wśród znajomych
HAN.01 Pytanie 126
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz, jaką sumę zapłaci klient za zakup 30 dag karkówki oraz 0,5 kg kiełbasy, jeśli 1 kg karkówki kosztuje 20,00 zł, a 1 kg kiełbasy ma cenę 23,00 zł?

A. 16,90 zł
B. 21,50 zł
C. 18,40 zł
D. 17,50 zł
HAN.01 Pytanie 127
Prowadzenie sprzedaży

Podczas obsługi klientów w dziale mięsnym sprzedawca powinien dysponować:

A. czystymi dłońmi, książeczką zdrowia, białym fartuchm
B. certyfikatem ukończenia kursu bhp, nakryciem głowy
C. czepkiem ochronnym, wynikami badań lekarskich
D. fartuchm, nakryciem głowy, obuwiem antypoślizgowym
HAN.01 Pytanie 128
Prowadzenie sprzedaży

W transakcjach w sklepie internetowym nie wykorzystuje się

A. karty płatniczej
B. przekazu pocztowego
C. przelewu bankowego
D. czeku rozrachunkowego
HAN.01 Pytanie 129
Prowadzenie sprzedaży

Co oznacza pojęcie dług publiczny?

A. różnicę między dochodami a wydatkami budżetu państwowego
B. zadłużenie publicznych firm wobec państwa
C. zadłużenie jednostek sektora finansów publicznych
D. różnicę między przychodami a wydatkami budżetu państwowego
HAN.01 Pytanie 130
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przepisami dotyczącymi walki z nieuczciwą konkurencją, firmy handlowe mają możliwość organizacji wyprzedaży po sezonie

A. jednokrotnie w ciągu roku
B. trzy razy w roku
C. dwa razy w roku
D. raz na trzy miesiące
HAN.01 Pytanie 131
Prowadzenie sprzedaży

Jaką dokumentację należy dostarczyć do banku razem z wpływem za pośrednictwem inkasenta bankowego?

A. Dowód wpłaty gotówkowej
B. Dowód KW-kasa wypłaci
C. Polecenie przelewu
D. Dowód KP-kasa przyjmie
HAN.01 Pytanie 132
Prowadzenie sprzedaży

Obrót uzyskany w sklepie samoobsługowym w czasie między inwentaryzacjami wyniósł 18 000 zł. Jak duża może być dopuszczalna wartość niedoboru, jeśli ustalony limit niedoboru dla tego sklepu wynosi 0,35%?

A. 525 zł
B. 630 zł
C. 63 zł
D. 35 zł
HAN.01 Pytanie 133
Prowadzenie sprzedaży

Jeżeli sprzedano środek trwały o wartości początkowej 200 000 zł, a dotychczasowe umorzenie wynosi 20 000 zł, to jaką kwotę należy zaksięgować na koncie "Pozostałe koszty operacyjne"?

A. 160 000 zł
B. 20 000 zł
C. 200 000 zł
D. 180 000 zł
HAN.01 Pytanie 134
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiona etykieta dotyczy

Składniki: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii
Przeciętna wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna188 kJ/kcal
Białko3,2 g
Węglowodany4,8 g
Tłuszcz1,4 g

A. mleka.
B. śmietany.
C. kefiru.
D. maślanki.
HAN.01 Pytanie 135
Prowadzenie sprzedaży

Która organizacja zajmuje się międzynarodową normalizacją?

A. FAO
B. PKN
C. WHO
D. ISO
HAN.01 Pytanie 136
Prowadzenie sprzedaży

Osoba, która pragnie odkrywać nowinki w różnych sektorach, odznaczająca się stosunkowo wysokim statusem społecznym oraz finansowym, szybko podejmująca decyzje i akceptująca oferty zakupu nowoczesnych produktów, to

A. nasładowca
B. innowator
C. włóczęga
D. odkrywca
HAN.01 Pytanie 137
Prowadzenie sprzedaży

W skład marketingu-mix, obok ceny i produktu, wchodzą również

A. promocja i personel
B. dystrybucja i personel
C. zarządzanie i promocja
D. promocja i dystrybucja
HAN.01 Pytanie 138
Prowadzenie sprzedaży

Jaką minimalną ilość towaru z oferty handlowej musi zamówić klient, aby mógł skorzystać z rabatu stosowanego przez hurtownię?

Hurtownia spożywcza JAGA sp. z o.o.
OFERTA HANDLOWA
Nazwa towaruCena sprzedaży brutto
(w zł)
Ilość w opakowaniu
zbiorczym (szt.)
Sok jabłkowy PIKUŚ40,00/op.8
Warunki transakcji
Rabat 5% przy zakupie jednego rodzaju towaru w ilości minimum 100 szt.
Jednostka prowadzi sprzedaż wyłącznie w opakowaniach zbiorczych

A. 100 sztuk.
B. 13 opakowań zbiorczych.
C. 100 opakowań zbiorczych.
D. 13 sztuk.
HAN.01 Pytanie 139
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie przemieszczał ciężkie ładunki i w wyniku wysiłku doznał krwawienia z nosa. Jakie czynności pierwszej pomocy powinien wykonać?

A. należy ułożyć poszkodowanego na wznak
B. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do tyłu
C. należy ułożyć poszkodowanego na plecach i unieść jego nogi
D. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do przodu
HAN.01 Pytanie 140
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy pracownik hurtowni ceramiki budowlanej spada z wysokości i nie używa środków ochrony indywidualnej, które części ciała są najczęściej narażone na uraz?

A. głowa i oczy
B. głowa, ręce i nogi
C. głowa i ręce
D. głowa, nogi i oczy
HAN.01 Pytanie 141
Prowadzenie sprzedaży

Cena bluzki damskiej wynosiła 220 zł. Została ona przeceniona o 20%. Jaka jest nowa cena bluzki po zastosowaniu obniżki?

A. 176,00 zł
B. 200,00 zł
C. 220,00 zł
D. 150,00 zł
HAN.01 Pytanie 142
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ, który miód po skrystalizowaniu może charakteryzować się ciemnobrunatną barwą.

OdmianaBarwa
Przed skrystalizowaniemPo skrystalizowaniu
Wielokwiatowyod jasnokremowej
do herbacianej
od jasnożółtej
do jasnobrązowej
Nektarowo-spadziowyod zielonkawej
do brunatnozielonej
od jasnobrunatnej
do ciemnobrunatnej
Wrzosowyczerwonobrunatnażółtopomarańczowa
lub brunatna
Akacjowyod bezbarwnej
do jasnokremowej
od białej do słomkowej

A. Wielokwiatowy.
B. Wrzosowy.
C. Nektarowo-spadziowy.
D. Akacjowy.
HAN.01 Pytanie 143
Prowadzenie sprzedaży

Podatek VAT od sprzedaży towarów, na które obowiązuje stawka 22%, wynosi 220 złotych. Jaką kwotę obrotu wzięto pod uwagę przy obliczaniu podatku VAT?

A. 48 zł
B. 1 000 zł
C. 220 zł
D. 100 zł
HAN.01 Pytanie 144
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kwotę trzeba uiścić za towar o wartości 500 euro, jeśli kurs wzrósł o 10% w porównaniu do kursu, który wynosił 3,50 zł za 1 euro?

A. 1 750 zł
B. 1 575 zł
C. 1 937 zł
D. 1 925 zł
HAN.01 Pytanie 145
Prowadzenie sprzedaży

Wysokość obliczonego podatku VAT określa się na podstawie

A. noty korygującej
B. raportów kasowych
C. rejestru zakupu (nabycia) VAT
D. rejestru sprzedaży (dostawy) VAT
HAN.01 Pytanie 146
Prowadzenie sprzedaży

Sklep odzieżowy oferujący wyłącznie damskie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, kolorach i rozmiarach, dysponuje asortymentem

A. wąskim i głębokim
B. szerokim i głębokim
C. szerokim i płytkim
D. wąskim i płytkim
HAN.01 Pytanie 147
Prowadzenie sprzedaży

Klient zgłosił reklamację dotyczącą aparatu fotograficznego. Uznano ją za uzasadnioną. Jakie powinny być zaspokojone roszczenia klienta w kolejności?

A. naprawa, obniżenie ceny, wymiana na nowy aparat, odstąpienie od umowy
B. obniżenie ceny, naprawa, wymiana na nowy aparat, odstąpienie od umowy
C. wymiana na nowy aparat, naprawa, obniżenie ceny, odstąpienie od umowy
D. naprawa, wymiana na nowy aparat, obniżenie ceny, odstąpienie od umowy
HAN.01 Pytanie 148
Prowadzenie sprzedaży

Zachowania nabywcze, które pozwalają na uzyskanie najwyższej satysfakcji, zazwyczaj związanej z zakupem jak największej ilości produktów przy określonym poziomie dochodu, to zachowania

A. planowane
B. dobrowolne
C. nieracjonalne
D. racjonalne
HAN.01 Pytanie 149
Prowadzenie sprzedaży

Znak jakości (KJ), który może być umieszczony na etykiecie produktu lub towaru, potwierdza przeprowadzenie kontroli jakości przez

A. dystrybutora
B. sprzedawcę detalicznego
C. nabywcę
D. producenta
HAN.01 Pytanie 150
Prowadzenie sprzedaży

Palenie papierosów w obiektach magazynowych jest

A. dozwolone, pod warunkiem że nie ma klientów
B. dozwolone jedynie w wydzielonych miejscach
C. zabronione podczas odbioru towarów
D. bezwarunkowo zabronione
HAN.01 Pytanie 151
Prowadzenie sprzedaży

Przepisy Kodeksu określają zasady odpowiedzialności materialnej pracowników w sektorze sprzedaży detalicznej?

A. cywilnego
B. pracy
C. etyki zawodowej
D. etyki handlowca
HAN.01 Pytanie 152
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientowi, zamierzającemu kupić garnitur z materiału z włókien naturalnych w kolorze czarnym, w rozmiarze XL?

ArtykułGarnitur 1Garnitur 2Garnitur 3Garnitur 4
Materiałpoliester 100%bawełna 100%wełna 100%len 100%
Koloryczarny
brązowy
granatowy
czarny
beżowy
czarny
seledynowy
beżowy
RozmiaryS, M, XLS, M, XLS, M, LS, M, XL

A. Garnitur 2
B. Garnitur 4
C. Garnitur 1
D. Garnitur 3
HAN.01 Pytanie 153
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów powinien zostać zarekomendowany klientce, która poszukuje źródła bogatego w wapń?

A. Mleko krowie
B. Mięso wieprzowe
C. Olej rzepakowy
D. Ogórek zielony
HAN.01 Pytanie 154
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli zaprezentowano wskaźniki struktury majątku poszczególnych firm. Która z wymienionych firm ma odpowiednią dla przedsiębiorstwa handlowego strukturę majątku?

WyszczególnienieETTASIGMAMEGAMINI
Środki trwałe35%65%40%15%
Materiały15%12%17%5%
Towary5%0%3%40%
Wyroby gotowe20%15%20%0%
Należności od odbiorców14%6%15%30%
Rachunek bieżący11%2%5%10%

A. ETTA
B. MINI
C. MEGA
D. SIGMA
HAN.01 Pytanie 155
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia PRALEKS Sp. z o.o. sprzedająca sprzęt AGD, korzysta z danych GUS. Dane te są podane w tabeli. Zakładając, że tendencje wyposażenia gospodarstw domowych utrzymają się w następnych latach na tym samym poziomie, ustal zakup których towarów hurtownia powinna zwiększyć w następnych latach?

Tabela. Wyposażenie gospodarstw domowych w sprzęt AGD w latach 2001-2002 w Polsce
źródło: Mały Rocznik Statystyczny 2003
Sprzęt AGD2001
w tys. szt.
2002
w tys. szt.
Wskaźnik
dynamiki
Pralki937984105%
Odkurzacze domowe9981 077108%
Kuchenki mikrofalowe12 00010 50088%
Zamrażarki43 00040 00093%

A. Kuchenek mikrofalowych.
B. Pralek.
C. Zamrażarek.
D. Odkurzaczy.
HAN.01 Pytanie 156
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku, gdy odbiorca zwraca towar z wadą, sprzedawca powinien przygotować fakturę

A. zbiorczą
B. korygującą
C. pro-formę
D. prowizoryczną
HAN.01 Pytanie 157
Prowadzenie sprzedaży

Stawka podstawowa podatku YAT w roku 2014 wynosi

A. 5%
B. 0%
C. 23%
D. 8%
HAN.01 Pytanie 158
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z sukniami ślubnymi buty stanowią element oferty

A. szerokim
B. uzupełniającym
C. podstawowym
D. głębokim
HAN.01 Pytanie 159
Prowadzenie sprzedaży

Sklep odzieżowy FOREST, wprowadzając tymczasową obniżkę cen odzieży zimowej, zmniejszył w lutym ceny swetrów wełnianych z 80 zł. do 60 zł. Aby uzyskać przychód ze sprzedaży na poziomie z stycznia, sklep musi podnieść sprzedaż z 30 szt. do

A. 80 szt.
B. 60 szt.
C. 40 szt.
D. 100 szt.
HAN.01 Pytanie 160
Prowadzenie sprzedaży

Ceny jednostkowe nie są zobowiązane do umieszczania na etykietach cenowych produktów?

A. których cena jednostkowa jest identyczna z ceną sprzedaży
B. niepełnowartościowych, których cena została obniżona
C. nieżywnościowych sprzedawanych w sklepach dyskontowych
D. spożywczych o terminie ważności poniżej miesiąca