Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 161
Prowadzenie sprzedaży

Kwota VAT do zapłaty w urzędzie skarbowym stanowi różnicę między

A. wartością brutto zakupu a podatkiem VAT naliczonym
B. wartością brutto sprzedaży a podatkiem VAT należnym
C. podatkiem VAT należnym a podatkiem VAT naliczonym
D. podatkiem VAT należnym a podatkiem VAT naliczonym
HAN.01 Pytanie 162
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zestawienie towarów może być w pełni sprzedawane zarówno w tradycyjny, jak i nowoczesny sposób?

A. Mleko, owoce, ciasto sprzedawane na wagę, zabawki, słodycze w opakowaniach
B. Wędliny pakowane hermetycznie, owoce, mleko, zabawki, słodycze w opakowaniach
C. Owoce, słodycze w opakowaniach, wędliny krojone na życzenie klienta, mleko, zabawki
D. Słodycze w opakowaniach, mleko, żywe ryby, zabawki, owoce
HAN.01 Pytanie 163
Prowadzenie sprzedaży

W 2013 roku Przedsiębiorstwo Handlowe UFO sp. z o.o. osiągnęło:
- przychody ze sprzedaży towarów wynoszące 1 200 000,00 zł,
- koszty operacyjne na poziomie 800 000,00 zł,
- przychody finansowe w wysokości 20 000,00 zł,
- zapłacone odsetki od kredytu bankowego w wysokości 40 000,00

Jaki był wynik finansowy brutto tej spółki na zakończenie 2013 roku?

A. 420 000,00 zł
B. 380 000,00 zł
C. 400 000,00 zł
D. 360 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 164
Prowadzenie sprzedaży

Której z kasz nie powinno się rekomendować klientowi, który szuka produktów bezglutenowych?

A. Kasza manny
B. Kasza jaglana
C. Kasza kukurydziana
D. Kasza gryczana
HAN.01 Pytanie 165
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz cenę sprzedaży netto artykułu, którego cena zakupu netto wynosi 0,90 zł, przy marży wynoszącej 20% obliczanej od ceny zakupu.

A. 1,08 zł
B. 1,18 zł
C. 1,10 zł
D. 0,92 zł
HAN.01 Pytanie 166
Prowadzenie sprzedaży

Płyty DVD dostępne w księgarni stanowią rodzaj asortymentu

A. uzupełniający
B. podstawowy
C. wąski
D. płytki
HAN.01 Pytanie 167
Prowadzenie sprzedaży

W formie preselekcji sprzedażowej klient ma opcję

A. swobodnego i niezależnego wyboru towaru oraz dokonania zakupu bez bezpośredniego kontaktu ze sprzedawcą
B. samodzielnego wyboru towaru, dokonania przymiarek oraz kontaktu ze sprzedawcą wyłącznie w momencie płatności
C. swobodnego i niezależnego wyboru towaru, realizacji przymiarek oraz wstępnego wyboru i nawiązania rozmowy ze sprzedawcą w celu sprecyzowania swoich oczekiwań
D. wyboru towaru jedynie przy pomocy sprzedawcy, który doradza, prezentuje produkty oraz rozwiewa wątpliwości
HAN.01 Pytanie 168
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawczyni obsługująca klientów w klasycznym dziale nabiałowym, powinna być ubrana:

A. w czysty fartuch, czepek ochronny, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie
B. w wygodne obuwie na płaskiej podeszwie, rękawice ochronne, czepek ochronny
C. w gumowy fartuch, czepek ochronny, rękawice ochronne
D. w czepek ochronny, fartuch gumowy, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie
HAN.01 Pytanie 169
Prowadzenie sprzedaży

Przechowywanie ziemniaków w ciemnym i chłodnym miejscu ogranicza zmiany biologiczne takie jak

A. wysychanie
B. gnicie
C. bulwienie
D. kiełkowanie
HAN.01 Pytanie 170
Prowadzenie sprzedaży

Palenie papierosów w obiektach magazynowych jest

A. zabronione podczas odbioru towarów
B. dozwolone jedynie w wydzielonych miejscach
C. bezwarunkowo zabronione
D. dozwolone, pod warunkiem że nie ma klientów
HAN.01 Pytanie 171
Prowadzenie sprzedaży

Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody

A. samoobsługi
B. tradycyjnej
C. wysyłkowej
D. preselekcji
HAN.01 Pytanie 172
Prowadzenie sprzedaży

Sklep odzieżowy oferujący wyłącznie damskie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, kolorach i rozmiarach, dysponuje asortymentem

A. szerokim i płytkim
B. wąskim i głębokim
C. szerokim i głębokim
D. wąskim i płytkim
HAN.01 Pytanie 173
Prowadzenie sprzedaży

Informowanie mediów o udziale firmy budowlanej w ogólnopolskiej akcji charytatywnej, która ma na celu finansowanie zakupu sprzętu rehabilitacyjnego dla osób z niepełnosprawnościami, jest formą

A. propagandy
B. public relations
C. reklamy
D. promocji
HAN.01 Pytanie 174
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii magazynów półotwartych należy

A. wiaty i obiekty budowlane
B. place składowe oraz obiekty budowlane
C. zasieki oraz place składowe
D. zasieki oraz wiaty
HAN.01 Pytanie 175
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył maszynę do szycia, która objęta jest trzyletnią gwarancją. Po dwóch latach i dwóch miesiącach prawidłowego użytkowania maszyna przestała funkcjonować. Klient ma prawo do

A. wymiany sprzętu na wolny od wad z tytułu gwarancji lub niezgodności sprzętu z umową
B. naprawy maszyny w ramach gwarancji
C. wymiany maszyny na nową z tytułu niezgodności sprzętu z umową
D. zwrotu pieniędzy za zakupiony sprzęt z tytułu gwarancji lub niezgodności towaru z umową
HAN.01 Pytanie 176
Prowadzenie sprzedaży

Na witrynach z szklanymi półkami, przeszklonymi ladami z oświetleniem oraz zamkniętymi gablotami wyświetla się

A. sprzęt AGD
B. zegarki
C. telewizory
D. krawaty
HAN.01 Pytanie 177
Prowadzenie sprzedaży

W roku 2011 wskaźnik rentowności sprzedaży w Firmie Handlowej ANNA wynosił 20%. Co to implikuje?

A. każda złotówka aktywów obrotowych generuje zysk w wysokości 0,20 zł.
B. każda złotówka przychodu ze sprzedaży generuje zysk w wysokości 0,20 zł.
C. na każdą złotówkę zysku przypada 0,20 zł przychodu ze sprzedaży.
D. na każdą złotówkę zysku przypada 0,20 zł aktywów obrotowych.
HAN.01 Pytanie 178
Prowadzenie sprzedaży

PPH Kargo sp. z o.o. zrealizowało sprzedaż towarów na kwotę 20 000,00 zł, a jako formę zapłaty otrzymało weksel. Jeśli wartość sumy dyskontowej wynosi 618,56 zł, to na wekslu znajduje się kwota

A. 20 000,00 zł
B. 618,56 zł
C. 19 381,44 zł
D. 20 618,56 zł
HAN.01 Pytanie 179
Prowadzenie sprzedaży

Klient sklepu stacjonarnego ma prawo do skorzystania z uprawnień związanych z niezgodnością towaru z umową przez okres

A. 24 miesięcy od momentu wydania towaru
B. 7 dni od momentu wydania towaru
C. 12 miesięcy od momentu wydania towaru
D. 14 dni od momentu wydania towaru
HAN.01 Pytanie 180
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz całkowitą kwotę, jaką klient musi uiścić za nabycie 3 czekolad w cenie 3,00 zł za szt., 0,5 kg słodyczy po 16,00 zł za 1 kg oraz 2 napojów w cenie 4,00 zł za szt., jeżeli skorzysta z karty lojalnościowej uprawniającej do 3% zniżki?

A. 17,50 zł
B. 15,40 zł
C. 24,25 zł
D. 21,34 zł
HAN.01 Pytanie 181
Prowadzenie sprzedaży

Miejsca sprzedaży, które sprzedają swoje wyroby w ilościach hurtowych firmom w samoobsługowych obiektach o dużej powierzchni znane są jako

A. centra handlowe
B. domy towarowe
C. cash & carry
D. sklepy dyskontowe
HAN.01 Pytanie 182
Prowadzenie sprzedaży

Jaką stawką VAT objęty jest produkt, gdy jego cena netto wynosi 25,00 zł, a cena brutto to 27,00 zł?

A. 0%
B. 5%
C. 8%
D. 23%
HAN.01 Pytanie 183
Prowadzenie sprzedaży

Na wartość detaliczną produktu, którego sprzedaż podlega opodatkowaniu VAT, składają się

A. cena nabycia netto oraz marża detaliczna
B. cena nabycia brutto i marża detaliczna
C. cena nabycia netto, marża detaliczna oraz podatek VAT
D. cena nabycia brutto, marża detaliczna oraz podatek VAT
HAN.01 Pytanie 184
Prowadzenie sprzedaży

Jakie działanie nie jest powiązane z odbiorem zakupionych towarów w sklepie?

A. Ocena stanów magazynowych w celu ustalenia zapotrzebowania na towary
B. Porównanie ilości dostarczonego towaru z dokumentacją towarzyszącą
C. Weryfikacja jakości dostarczonych produktów
D. Sprawdzenie zgodności towarów z dokonanym zamówieniem
HAN.01 Pytanie 185
Prowadzenie sprzedaży

Netto cena sprzedaży 1 kg cytryn wynosi 5,00 zł, natomiast brutto cena sprzedaży to 5,40 zł. Jaką stawką VAT obciążony jest ten towar?

A. 5%
B. 8%
C. 4%
D. 23%
HAN.01 Pytanie 186
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania odbioru ilościowego produktów należy zweryfikować

A. wygląd produktów
B. cechy produktów
C. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
D. poprawność etykietowania opakowania
HAN.01 Pytanie 187
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa wytwarzana z mielonej gorczycy, wody, soli, octu oraz cukru i ziół charakterystycznych dla różnych gatunków to

A. majonez
B. sos sojowy
C. musztarda
D. sos winegret
HAN.01 Pytanie 188
Prowadzenie sprzedaży

Realizując kompensację braków w składnikach majątkowych nadwyżką, stosuje się zasadę

A. niższej ceny i większej ilości
B. wyższej ceny i mniejszej ilości
C. wyższej ceny i większej ilości
D. niższej ceny i mniejszej ilości
HAN.01 Pytanie 189
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz wartość sprzedaży brutto dla 2 sztuk sukienek, jeśli cena sprzedaży netto jednej sztuki wynosi 600,00 zł, a sprzedaż sukienek podlega stawce VAT w wysokości 23%.

A. 1223,00 zł
B. 738,00 zł
C. 1476,00 zł
D. 276,00 zł
HAN.01 Pytanie 190
Prowadzenie sprzedaży

Przepisy Kodeksu określają zasady odpowiedzialności materialnej pracowników w sektorze sprzedaży detalicznej?

A. etyki zawodowej
B. cywilnego
C. etyki handlowca
D. pracy
HAN.01 Pytanie 191
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył rower 20.05.2023 r. Otrzymał dowód zakupu oraz kartę gwarancyjną z okresem gwarancji 1 rok. Dnia 10.06.2024 r. dostrzegł usterkę towaru – uszkodzony hamulec. Zgodnie z przepisami klient

A. może zgłosić reklamację towaru na podstawie niezgodności towaru z umową
B. nie ma możliwości zgłoszenia reklamacji towaru z powodu wady
C. może zgłosić reklamację towaru na podstawie gwarancji
D. nie ma możliwości zgłoszenia reklamacji towaru na podstawie rękojmi
HAN.01 Pytanie 192
Prowadzenie sprzedaży

Po odebraniu zapłaty za sprzedane produkty, sprzedawca przekazuje klientowi

A. paragon fiskalny
B. instrukcję stosowania
C. protokół anulowania
D. kartę gwarancyjną
HAN.01 Pytanie 193
Prowadzenie sprzedaży

Klient otrzymał fakturę VAT z niepoprawnym NIP-em. Jaką dokumentację powinien wystawić?

A. Notę korygującą
B. Fakturę "Duplikat"
C. Paragon fiskalny
D. Rachunek
HAN.01 Pytanie 194
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest ograniczona odpowiedzialność materialna pracowników względem powierzonego mienia?

A. towarami i opakowaniami
B. odzieżą roboczą i towarami
C. odzieżą oraz obuwiem ochronnym
D. towarami oraz obuwiem ochronnym
HAN.01 Pytanie 195
Prowadzenie sprzedaży

Wystawa, która prezentuje produkty dostępne w sklepie oraz dekoracje na okres świąteczny, nosi nazwę

A. okolicznościowa
B. reprezentacyjna
C. towarowa
D. masowa
HAN.01 Pytanie 196
Prowadzenie sprzedaży

Jak przebiega proces obsługi klienta w osiedlowym sklepie spożywczym, który stosuje tradycyjną formę sprzedaży?

A. powitanie klienta, identyfikacja potrzeb, doradztwo w wyborze, wydanie towaru, pobranie zapłaty, pożegnanie
B. powitanie klienta, identyfikacja potrzeb, prezentacja produktów, doradztwo w wyborze, wydanie towaru, negocjowanie ceny, pobranie zapłaty, pożegnanie
C. powitanie klienta, identyfikacja potrzeb, prezentacja produktów, doradztwo w wyborze, wydanie towaru, pobranie zapłaty, pożegnanie
D. powitanie klienta, identyfikacja potrzeb, wydanie żądanego towaru, pobranie zapłaty, pożegnanie
HAN.01 Pytanie 197
Prowadzenie sprzedaży

Który opis zachowania odnosi się do klienta, który jest niecierpliwy?

A. Spogląda w podłogę, niechętnie odpowiada na zadawane pytania
B. Podejmuje decyzję dopiero po konsultacji ze sprzedawcą, jest spokojny i zrównoważony
C. Śpieszy się, wykazuje zdenerwowanie, przestępuje w kolejce z nogi na nogę
D. Rozmawia ze sprzedawcą nie tylko o produktach, długo przegląda dostępny asortyment
HAN.01 Pytanie 198
Prowadzenie sprzedaży

Jak długo od momentu zakupu artykułu nieżywnościowego konsument ma możliwość złożenia reklamacji z powodu niezgodności z umową?

A. 1 rok
B. 6 miesięcy
C. 2 lata
D. 2 miesiące
HAN.01 Pytanie 199
Prowadzenie sprzedaży

Proszek do prania ARIEL był przechowywany w temperaturze 18°C oraz wilgotności 75%, co spowodowało znaczące zbrylenie. Przyczyną wady towaru było

A. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
B. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
C. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
D. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
HAN.01 Pytanie 200
Prowadzenie sprzedaży

Producent nie jest zobowiązany do oznaczania datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia dla takich artykułów jak

A. cukier i sól
B. soki oraz napoje niegazowane
C. twarogi i jogurty
D. mleko oraz masło