Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 201
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz wartość jednostkową netto za kilogram produktu, który dostępny jest w opakowaniach o wadze 125 g, sprzedawanych po cenie netto 20,00 zł za opakowanie?

A. 6,25 zł
B. 25,00 zł
C. 16,00 zł
D. 160,00 zł
HAN.01 Pytanie 202
Prowadzenie sprzedaży

Dziś sprzedajemy pomarańcze w obniżonej cenie. Jaką technikę argumentacji zastosował sprzedawca?

A. Skupienia.
B. Argumentacji cenowej.
C. Prezentacji.
D. Zadawania pytań.
HAN.01 Pytanie 203
Prowadzenie sprzedaży

Na jakiej podstawie powinna być wystawiana faktura sprzedaży?

A. specyfikacji wyrobu
B. wydania towaru z magazynu
C. faktury zakupu
D. przyjęcia towaru z zewnątrz
HAN.01 Pytanie 204
Prowadzenie sprzedaży

Towar został dostarczony do sklepu i przeprowadzono jego odbiór. Kontrola ilościowa przebiegła bez żadnych zastrzeżeń. W związku z tym, ilość zapisana w dokumencie magazynowym Wz powinna odpowiadać zapisowi

A. zadysponowana < wydana
B. zadysponowana = wydana
C. zadysponowana > wydana
D. zadysponowana >= wydana
HAN.01 Pytanie 205
Prowadzenie sprzedaży

Jaką stawką VAT objęty jest produkt, gdy jego cena netto wynosi 25,00 zł, a cena brutto to 27,00 zł?

A. 5%
B. 23%
C. 8%
D. 0%
HAN.01 Pytanie 206
Prowadzenie sprzedaży

Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:

A. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
B. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
C. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
D. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
HAN.01 Pytanie 207
Prowadzenie sprzedaży

Pokazanie perfum przez sprzedawcę w klasycznej metodzie sprzedaży opiera się na

A. użyciu testera
B. zapakowaniu flakonów
C. oznaczeniu za pomocą wywieszki
D. odbiorze płatności
HAN.01 Pytanie 208
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie poniższych danych, uzyskanych w wyniku inwentaryzacji w Sklepie "Batonik" oszacuj wynik inwentaryzacji w tym sklepie.

Wartość towarów w sklepie10 000 zł
Wartość opakowań w sklepie100 zł
Gotówka w sklepie900 zł
Stan księgowy mienia sklepu „Batonik"9 500 zł

A. Nadwyżka 500 zł
B. Niedobór 1 500 zł
C. Nadwyżka 1 500 zł
D. Niedobór 500 zł
HAN.01 Pytanie 209
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli wartość netto sprzedaży towaru wynosi 50,00 zł, a stawka podatku YAT wynosi 8%, to jaka jest cena sprzedaży brutto?

A. 52,00 zł
B. 56,00 zł
C. 58,00 zł
D. 54,00 zł
HAN.01 Pytanie 210
Prowadzenie sprzedaży

Do jakiego etapu procesu sprzedaży można przypisać zdanie sprzedawcy: Proszę się nie martwić. Ten model odkurzacza, dzięki specjalnie dobranym filtrom dla osób uczulonych na kurz i roztocza, umożliwi Panu jego bezpieczne użytkowanie?

A. Identyfikacja potrzeb.
B. Prezentacja produktu.
C. Rozwianie wątpliwości.
D. Finalizacja sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 211
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy

A. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
B. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
C. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
D. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
HAN.01 Pytanie 212
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz wartość sprzedaży netto zmywarki, zakładając, że cena zakupu netto wynosi 1 250,00 zł, a marża wynosząca 20% jest liczona od ceny zakupu netto?

A. 1 000,00 zł
B. 250,00 zł
C. 1 250,00 zł
D. 1 500,00 zł
HAN.01 Pytanie 213
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku stwierdzenia braków lub uszkodzeń towaru podczas odbioru dostawy, należy sporządzić

A. protokół różnic w dostawie
B. arkusz spisu z natury
C. fakturę pro forma
D. notę korygującą
HAN.01 Pytanie 214
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli czas rotacji towarów w pierwszym kwartale minionego roku wyniósł 18 dni, to wskaźnik rotacji obliczany w razach w tym okresie wyniósł

A. 2
B. 10
C. 20
D. 5
HAN.01 Pytanie 215
Prowadzenie sprzedaży

Na postawie analizy sprzedaży samochodów za ostatni rok sporządzono tabelę, z której wynika, że największym powodzeniem cieszyły się Volkswageny

Marka samochoduKWARTAŁY - sprzedaż w sztukach
IIIIIIIV
Polo2613
Golf3344
Passat4224
Bora3242

A. Golf.
B. Passat.
C. Polo.
D. Bora.
HAN.01 Pytanie 216
Prowadzenie sprzedaży

Motywowanie pośredników handlowych do promocji produktów to rabat

A. funkcjonalny
B. ilościowy
C. przestrzenny
D. sezonowy
HAN.01 Pytanie 217
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji wykryto braki towarowe o wartości 440 zł. Jaką kwotą zostanie obciążony pracownik odpowiedzialny materialnie, jeśli wartość obrotu w sklepie osiągnęła 40 000 zł, a maksymalny dopuszczalny ubytek pokrywający niedobory wynosi 0,3% obrotu?

A. 132 zł
B. 120 zł
C. 440 zł
D. 320 zł
HAN.01 Pytanie 218
Prowadzenie sprzedaży

W oparciu o dane zamieszczone w tabeli, oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli w hurtowni kosmetycznej stosującej sprzedaż tradycyjną, obrót pomiędzy kolejnymi inwentaryzacjami wyniósł 500 000,00 zł.

Limit niedoborów w % w branży perfumeryjno-drogerynej
Samoobsługa i preselekcjaSprzedaż tradycyjna
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
0,230,350,20,3

A. 1 500,00 zł
B. 1 150,00 zł
C. 1 750,00 zł
D. 1 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 219
Prowadzenie sprzedaży

Strona, która przyjmuje reklamację od klienta z powodu niezgodności towaru z umową oraz odpowiada za ewentualne wady produktu, to

A. kurier
B. producent
C. gwarant
D. sprzedawca
HAN.01 Pytanie 220
Prowadzenie sprzedaży

W placówkach samoobsługowych sprzedaż wędlin i serów na wagę powinna być realizowana na

A. tych samych stanowiskach, ale przez odrębnego sprzedawcę
B. tych samych stanowiskach i przez tego samego sprzedawcę
C. wyodrębnionych stanowiskach i przez tego samego sprzedawcę
D. wyodrębnionych stanowiskach i przez odrębnego sprzedawcę
HAN.01 Pytanie 221
Prowadzenie sprzedaży

Pracownicy powinni być chronieni za pomocą kasku ochronnego?

A. handlowcy, którzy ręcznie układają towary na półkach.
B. osoby zajmujące się ochroną mienia.
C. operatorzy wózków widłowych
D. pracownicy dokonujący sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 222
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?

A. Warunki chłodnicze, umieszczone bez opakowań w pojemnikach obok innych towarów
B. Wysokie temperatury w pomieszczeniach, ułożone bez opakowań w miejscach ciemnych
C. Warunki chłodnicze, umieszczone w pojemnikach, z dala od produktów pochłaniających zapachy
D. Niskie temperatury w pomieszczeniach, zamrożone i zawieszone w opakowaniach na hakach
HAN.01 Pytanie 223
Prowadzenie sprzedaży

Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?

1Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach
2Układanie towarów na półkach sklepowych
3Kompletowanie zestawów towarów
4Sporządzenie dokumentu Pz
5Odbiór ilościowy towarów
6Metkowanie towaru

A. Czynności: 1, 2, 3 i 6
B. Czynności: 2, 3, 5 i 6
C. Czynności: 3, 4, 5 i 6
D. Czynności: 1, 2, 3 i 4
HAN.01 Pytanie 224
Prowadzenie sprzedaży

Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać

A. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
B. cukier i stałe wyroby cukiernicze
C. ryby oraz przetwory rybne
D. mięso i wędliny
HAN.01 Pytanie 225
Prowadzenie sprzedaży

Jaka jest wartość sprzedaży brutto towaru objętego 23% stawką podatku YAT, jeśli cena nabycia wynosi 500,00 zł, a marża to 100,00 zł?

A. 730,00 zł
B. 738,00 zł
C. 615,00 zł
D. 600,00 zł
HAN.01 Pytanie 226
Prowadzenie sprzedaży

W środowiskach z optymalną wilgotnością powietrza wynoszącą 90% powinno się magazynować

A. wyroby metalowe
B. świeże warzywa
C. opakowania z cukrem
D. wyroby z drewna
HAN.01 Pytanie 227
Prowadzenie sprzedaży

Który sposób zachowania wyróżnia klienta, który podjął decyzję?

A. Próbowanie przyspieszenia obsługi przez sprzedawcę i omijanie kolejki.
B. Bezkrytyczne przyjmowanie informacji, które przekazuje sprzedawca.
C. Określanie swoich potrzeb w sposób precyzyjny, ale z dystansem do sprzedawcy i oferowanych produktów.
D. Skierowanie się do produktów, które go interesują, oraz zadawanie konkretnych pytań o towar.
HAN.01 Pytanie 228
Prowadzenie sprzedaży

Podczas ustawiania chemikaliów na półkach sklepowych, sprzedawca nie dostrzegł, że jeden z pojemników z substancją żrącą był nieszczelny, co doprowadziło do wycieku substancji oraz poparzenia dłoni sprzedawcy. W takiej sytuacji, sprzedawca powinien przede wszystkim

A. nałożyć jałowy bandaż.
B. dokładnie przepłukać dłoń silnym strumieniem wody.
C. zdezynfekować poparzoną powierzchnię wodą utlenioną.
D. zadzwonić po karetkę.
HAN.01 Pytanie 229
Prowadzenie sprzedaży

Pracownicy mają prawo do dodatku wynagrodzenia w wysokości 100%

A. młodocianym zatrudnionym
B. za pracę w dni robocze
C. za pracę w nadliczbowych godzinach nocnych
D. pracującym w niepełnym etacie
HAN.01 Pytanie 230
Prowadzenie sprzedaży

Klientka chce kupić świeżą, chudą rybę. Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli sprzedawca powinien polecić jej

Grupa rybZawartość tłuszczuNazwy ryb
Tłustepowyżej 5%łosoś, makrela, szprot, tuńczyk węgorz, halibut
Średnio tłusteod 1% do 5%karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg
Chudedo 1%morszczuk, okoń, dorsz, szczupak

A. patroszonego karpia.
B. filety z dorsza.
C. płaty pstrąga.
D. dzwonki łososia.
HAN.01 Pytanie 231
Prowadzenie sprzedaży

Gdzie w sklepie samoobsługowym umieszczane są artykuły codziennego użytku?

A. Na końcu sali.
B. Przy wejściu.
C. Przy stanowisku kasowym.
D. W strefach gorących.
HAN.01 Pytanie 232
Prowadzenie sprzedaży

Klient zakupił trzy czekolady po 3,10 zł/szt. oraz pół kilograma cukierków w cenie 22 zł/kg, płacąc banknotem o nominale 50 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać klient od sprzedawcy?

A. 20,30 zł
B. 24,90 zł
C. 29,70 zł
D. 25,10 zł
HAN.01 Pytanie 233
Prowadzenie sprzedaży

W związku z końcem sezonu letniego ceny odzieży zostały obniżone o 15%. Jaką kwotę będzie trzeba zapłacić za sukienkę damską, która przed rabatem kosztowała 120 zł?

A. 97,50 zł
B. 100,00 zł
C. 102,00 zł
D. 125,46 zł
HAN.01 Pytanie 234
Prowadzenie sprzedaży

Aby poinformować klientów instytucjonalnych o propozycji handlowej hurtowni oraz warunkach jej realizacji, należy

A. przeprowadzić prezentację w hurtowni
B. rozdawać ulotki w centrum miasta
C. przesłać ofertę handlową kontrahentom
D. postawić bilbord w głównej ulicy miasta
HAN.01 Pytanie 235
Prowadzenie sprzedaży

Obniżka ceny podręczników dla pośredników handlowych w zamian za ich promocję wydawnictwa stanowi przykład zastosowania rabatu

A. gotówkowego
B. funkcjonalnego
C. wartościowego
D. związanego z nabywcą
HAN.01 Pytanie 236
Prowadzenie sprzedaży

Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów

A. mukowiscydozą
B. włośnicą
C. salmonellą
D. boreliozą
HAN.01 Pytanie 237
Prowadzenie sprzedaży

Cechy transakcji takie jak:
- uzyskanie towaru do użytku od razu po podpisaniu umowy oraz dokonaniu pierwszej wpłaty,
- obowiązek regularnego spłacania przez klienta zobowiązań za towar przez cały czas określony w umowie,
- przeniesienie towaru na własność klienta po uregulowaniu całej kwoty, są typowe dla sprzedaży

A. akwizycyjnej
B. internetowej
C. wysyłkowej
D. ratalnej
HAN.01 Pytanie 238
Prowadzenie sprzedaży

Jakie artykuły powinny być składowane w ladach chłodniczych w sklepie?

A. Wędliny i wędzone ryby
B. Pomidory oraz banany
C. Kasza i makaron
D. Cukier puder i kryształ
HAN.01 Pytanie 239
Prowadzenie sprzedaży

Jaki dokument jest sporządzany w chwili przyjęcia towarów do magazynu w hurtowni?

A. Fakturę
B. Pz - przyjęcie z zewnątrz
C. Zamówienie
D. Kartotekę magazynową
HAN.01 Pytanie 240
Prowadzenie sprzedaży

Zidentyfikuj typ klienta, który ma oczekiwanie, że sprzedawca go oszuka, sądzi, że w innym miejscu sprzedaży otrzyma lepszą obsługę oraz nabędzie produkty tańsze i wyższej jakości?

A. Klient mający wątpliwości
B. Klient zniecierpliwiony
C. Klient nieufny
D. Klient lubiący rozmowy