Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 201
Prowadzenie sprzedaży

Zakład szyjący odzież sportową rozesłał do hurtowni na terenie całego kraju katalogi z najnowszymi modelami produkowanej odzieży. Jaki etap zawierania umowy sprzedaży został w ten sposób opisany?

A. Sprzedaż towarów.
B. Oferta sprzedaży.
C. Zapytanie o ofertę.
D. Negocjowanie ceny.
HAN.01 Pytanie 202
Prowadzenie sprzedaży

Klientka, u której na twarzy pojawiają się pękające naczynka krwionośne, chce nabyć krem zapobiegający ich dalszemu powstawaniu. W ramkach, zamieszczono informacje producentów dotyczące różnych kremów. Który produkt jest najbardziej odpowiedni dla zaspokojenia potrzeb tej klientki?

Ilustracja do pytania 2
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
HAN.01 Pytanie 203
Prowadzenie sprzedaży

Pan Nowak zamierza otworzyć sklep z galanterią skórzaną i poszukuje dostawców towaru. Swoje działania powinien rozpocząć od

A. wynegocjowania warunków dostawy.
B. zapoznania się z ofertą.
C. ustalenia najkorzystniejszej ceny.
D. zapytania o ofertę.
HAN.01 Pytanie 204
Prowadzenie sprzedaży

W nowo wybudowanym osiedlu rozpoczyna swoją działalność mały sklep zoologiczny. Jaki środek promocji powinien zastosować jego właściciel, aby poinformować jak najwięcej mieszkańców osiedla o otwarciu sklepu?

A. Spoty reklamowe w telewizji ogólnokrajowej.
B. Spotkanie zorganizowane z potencjalnymi klientami.
C. Ulotki roznoszone do mieszkań na osiedlu.
D. Ogłoszenie w prasie ogólnokrajowej.
HAN.01 Pytanie 205
Prowadzenie sprzedaży

Który zestaw towarów może być w całości sprzedawany zarówno w formie tradycyjnej jak i nowoczesnej?

A. Mleko, owoce, ciasto na wagę, zabawki, słodycze paczkowane.
B. Owoce, słodycze paczkowane, wędliny porcjowane na życzenie klienta, mleko, zabawki.
C. Słodycze paczkowane, mleko, żywe ryby, zabawki, owoce.
D. Wędliny w opakowaniach hermetycznych, owoce, mleko, zabawki, słodycze paczkowane.
HAN.01 Pytanie 206
Prowadzenie sprzedaży

Kasza manna otrzymywana jest

A. z owsa.
B. z jęczmienia.
C. z pszenicy.
D. z żyta.
HAN.01 Pytanie 207
Prowadzenie sprzedaży

Ekspedientka obsługująca klientów na tradycyjnym stanowisku nabiałowym, powinna być ubrana:

A. w czepek ochronny, fartuch gumowy, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie.
B. w wygodne obuwie na płaskiej podeszwie, rękawice ochronne, czepek ochronny.
C. w fartuch gumowy, czepek ochronny, rękawice ochronne.
D. w czysty fartuch, czepek ochronny, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie.
HAN.01 Pytanie 208
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionych schematów obrotu towarowego na szczeblu hurtu określ, w którym typie przebiegu towarowego hurtownik organizuje jedynie dostawę i otrzymuje za to prowizję od dostawcy.

Ilustracja do pytania 8
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HAN.01 Pytanie 209
Prowadzenie sprzedaży

Którego etapu zawierania umowy sprzedażowej dotyczy przedstawiony dokument?

Ilustracja do pytania 9
A. Sprzedaży towarów.
B. Wydania towarów.
C. Przedstawienia oferty.
D. Złożenia zamówienia.
HAN.01 Pytanie 210
Prowadzenie sprzedaży

Do sklepu z zabawkami z tradycyjną metodą sprzedaży wszedł klient z zamiarem zakupu prezentu dla dwuletniego dziecka. Prawidłowy przebieg jego obsługi opisany został w tabeli w wierszu

Ilustracja do pytania 10
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
HAN.01 Pytanie 211
Prowadzenie sprzedaży

Producent znanej marki kawy zachęcał klientów do zakupu jednego ze swoich produktów poprzez umieszczanie wewnątrz opakowania pięknych, srebrnych łyżeczek Takie działania producenta określa się jako

A. promocję sprzedaży.
B. reklamę.
C. public relations.
D. sprzedaż osobistą.
HAN.01 Pytanie 212
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacjami zawartymi w tabeli najkrócej przechowywać można

Ilustracja do pytania 12
A. kaszankę .
B. kabanosy.
C. wyroby garmażeryjne.
D. kurczaka wędzonego.
HAN.01 Pytanie 213
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu z zabawkami zakupił dużą partię porcelanowych lalek i ułożył je na półce z lalkami. Nowo zakupiony towar nie cieszył się zainteresowaniem klientów. Aby zapobiec powstaniu trudno zbywalnego zapasu i zminimalizować straty, właściciel powinien

A. wyeksponować lalki w oknie wystawowym sklepu.
B. rozdać lalki przychodzącym do sklepu dziewczynkom.
C. usunąć lalki z sali sprzedażowej, robiąc miejsce na towar "chodliwy".
D. zwrócić lalki do hurtowni zabawek, w której zostały zakupione.
HAN.01 Pytanie 214
Prowadzenie sprzedaży

W Hurtowni "Ewa" cena hurtowa netto jednego opakowania kawy "Finezja" o wadze 0,25 kg wynosi 5 zł. Ile zapłaci klient za 10 kg kawy, jeżeli stawka podatku VAT na ten towar wynosi 22%?

A. 244,00 zł
B. 122,00 zł
C. 200,00 zł
D. 100,00 zł
HAN.01 Pytanie 215
Prowadzenie sprzedaży

W listopadzie 2007 r. otworzono nową hurtownię sprzętu sportowego. Zgodnie ze stanem księgowym wartość majątku firmy w towarze wynosiła 650 000 zł. Do dnia 30 listopada z magazynów wydano towar zgodnie z zestawieniem pokazanym w tabeli. Po przeprowadzonej 1 grudnia inwentaryzacji stwierdzono, że obecny stan majątku hurtowni w towarze wynosi

Ilustracja do pytania 15
A. 559 000 zł
B. 520 000 zł
C. 528 000 zł
D. 640 000 zł
HAN.01 Pytanie 216
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie samoobsługowym klient włożył do koszyka pieczywo za 6,50 zł, nabiał za 8,30 zł i opakowanie szynki o wadze 10 dkg w cenie 16 zł/kg. Jaką najniższą kwotę powinien przygotować, aby uregulować należność za towary pobrane z półek?

A. 17,00 zł
B. 31,00 zł
C. 16,00 zł
D. 25,00 zł
HAN.01 Pytanie 217
Prowadzenie sprzedaży

Klient dysponujący kwotą 400 zł pragnie zakupić drobny sprzęt AGD Jakie dwa towary z przedstawionych mógłby nabyć klient za posiadaną gotówkę?

Ilustracja do pytania 17
A. Maszynkę do mięsa i czajnik bezprzewodowy.
B. Odkurzacz i żelazko.
C. Żelazko i maszynkę do mięsa.
D. Żelazko i czajnik bezprzewodowy.
HAN.01 Pytanie 218
Prowadzenie sprzedaży

W celu prawidłowego wypełnienia protokołu reklamacyjnego sprzedawca powinien uzyskać od klienta między innymi dane dotyczące

Ilustracja do pytania 18
A. adresu zakładu pracy klienta.
B. numeru rachunku lub faktury za zakupiony towar.
C. numeru jego konta bankowego.
D. daty i miejsca jego urodzenia.
HAN.01 Pytanie 219
Prowadzenie sprzedaży

Pani Ewa kupiła maszynkę do mięsa po obniżonej cenie. Obniżka nastąpiła z powodu porysowanej obudowy, o czym sprzedawca poinformował klientkę w chwili zakupu. Po miesiącu w maszynce zepsuł się silnik. Klientka zgłaszając reklamację może żądać w pierwszej kolejności

A. wymiany towaru na inny.
B. odstąpienia od umowy.
C. naprawy silnika.
D. naprawy obudowy i naprawy silnika.
HAN.01 Pytanie 220
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przepisami bhp i ochrony przeciwpożarowej w obiektach handlowych niedopuszczalne jest

A. umieszczenie na ścianach oznakowań ewakuacyjnych.
B. korzystanie z telefonów komórkowych.
C. wieszanie gaśnic na ścianach.
D. blokowanie dostępu do wyjść awaryjnych składowanym towarem.
HAN.01 Pytanie 221
Prowadzenie sprzedaży

Klient chce zareklamować zakupiony towar posiadający wadę produkcyjną. Przed wypełnieniem protokołu reklamacyjnego klient powinien w pierwszej kolejności

A. pisemnie potwierdzić sprzedawcy zakup towaru.
B. otrzymać zgodę kierownika sklepu na przyjęcie reklamacji.
C. przedstawić fakturę lub paragon fiskalny na ten towar.
D. dostarczyć reklamowany towar.
HAN.01 Pytanie 222
Prowadzenie sprzedaży

Cena sprzedaży netto 1 kg sera kortowskiego wynosi 15,00 zł. Stawka podatku VAT na ten towar wynosi 7%. Jaka jest cena sprzedaży brutto?

A. 10,50 zł
B. 13,95 zł
C. 15,00 zł
D. 16,05 zł
HAN.01 Pytanie 223
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony dowód księgowy Pz - przyjęcie z zewnątrz

Ilustracja do pytania 23
A. nie posiada numeru dowodu przyjęcia.
B. zawiera błąd w podliczeniu wartości towarów.
C. został wypełniony w całości prawidłowo.
D. nie posiada daty wystawienia.
HAN.01 Pytanie 224
Prowadzenie sprzedaży

Na opakowaniu zamrożonych pierogów z mięsem producent umieścił dane dotyczące warunków ich przechowywania. Jak długo można je przechowywać w zamrażarce, w której panuje temperatura (-)12 C?

Ilustracja do pytania 24
A. 3 miesiące.
B. 24 godziny.
C. 1 tydzień.
D. 1 miesiąc.
HAN.01 Pytanie 225
Prowadzenie sprzedaży

Przed zamknięciem straganu klient zakupił po 1 kg bananów i gruszek oraz 2 kg winogron. Jako ostatni nabywca w tym dniu otrzymał 10% opustu od ich pierwotnej ceny. Ile zapłacił za owoce?

Ilustracja do pytania 25
A. 15,60 zł
B. 14,04 zł
C. 19,71 zł
D. 21,90 zł
HAN.01 Pytanie 226
Prowadzenie sprzedaży

Jaki stan ilościowy piłek do koszykówki na dzień 18.04.08 należy wpisać w przedstawionej kartotece magazynowej?

Ilustracja do pytania 26
A. 100 szt.
B. 50 szt.
C. 150 szt.
D. 200 szt.
HAN.01 Pytanie 227
Prowadzenie sprzedaży

Klient kupił: 2 kg schabu w cenie 13,20 zł/kg, 1 kg mięsa mielonego w cenie 9,70 zł/kg oraz 0,5 kg polędwicy sopockiej w cenie 24 zł/kg. Za zakupione towary klient zapłacił banknotem o wartości 100 zł. Ile powinien otrzymać reszty?

A. 48,10 zł
B. 39,90 zł
C. 51,90 zł
D. 53,10 zł
HAN.01 Pytanie 228
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionego fragmentu faktury VAT wystawionej przez hurtownię serów oszacuj kwotę, jaką musi przygotować nabywca aby mógł uregulować należność według wystawionej faktury.

Ilustracja do pytania 28
A. 480,00 zł
B. 440,00 zł
C. 610,00 zł
D. 550,00 zł
HAN.01 Pytanie 229
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wykaz towarów, które chce kupić klient. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać jeśli zapłaci banknotem o wartości 50 zł?

Ilustracja do pytania 29
A. 14,60 zł
B. 36,60 zł
C. 13,40 zł
D. 35,40 zł
HAN.01 Pytanie 230
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach branży spożywczej podstawowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem towarów do sprzedaży jest:

A. umieszczanie na półkach towarów z nowej dostawy przed towarami z dostaw wcześniejszych.
B. regularne dokonywanie zmiany miejsc położenia towarów na półkach ze względów estetycznych.
C. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych.
D. kosztowanie każdego nowego towaru w celu poinformowania klientów o jego walorach smakowych.
HAN.01 Pytanie 231
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył towary przedstawione w tabeli. Która z podanych kwot pozwoli mu na zapłacenie rachunku?

Ilustracja do pytania 31
A. 106,00 zł
B. 127,00 zł
C. 70,00 zł
D. 91,00 zł
HAN.01 Pytanie 232
Prowadzenie sprzedaży

Na sali sprzedażowej zainstalowano niewłaściwy system oświetleniowy. Długotrwała praca w takich warunkach może spowodować u ekspedientki

A. zaburzenia wzroku i bóle głowy.
B. bezsenność i bóle serca.
C. zmniejszenie refleksu i duszność.
D. zwiększoną pobudliwość i bezsenność.
HAN.01 Pytanie 233
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionego fragmentu dowodu przyjęcia to wam do hurtowni kosmetycznej określ, ile wynosi wartość przyjętego towaru.

Ilustracja do pytania 33
A. 1 450,00 zł
B. 14 500,00 zł
C. 9 100,00 zł
D. 260,00 zł
HAN.01 Pytanie 234
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu meblowego po raz kolejny zamówił u producenta mebli towary o łącznej wartości 35 000 zł. Jako stałemu klientowi podczas sporządzania umowy udzielono mu 10% rabatu. W związku z tym właściciel sklepu zapłaci za zamówione meble

A. 38 500,00 zł
B. 31 500,00 zł
C. 34 650,00 zł
D. 35 350,00 zł
HAN.01 Pytanie 235
Prowadzenie sprzedaży

Cena zestawu wypoczynkowego "Alfa" wynosi 1 750 zł. Z powodu zbyt niskiego popytu na te meble producent obniżył ich cenę o 30%. Cena zestawu wypoczynkowego "Alfa" po obniżce to

A. 1 697,50 zł
B. 1 802,50 zł
C. 1 225,00 zł
D. 525,00 zł
HAN.01 Pytanie 236
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie hurtowni spożywczej na dzień 31 maja stwierdzono zapas 820 zgrzewek soku pomarańczowego. W dniu 01 czerwca dokupiono 600 zgrzewek tego soku. Zapas bieżący pozwalający na zachowanie ciągłości sprzedaży wynosi 1 000 zgrzewek. Zapas nadmierny to

A. 180 zgrzewek.
B. 400 zgrzewek.
C. 1 420 zgrzewek.
D. 420 zgrzewek.
HAN.01 Pytanie 237
Prowadzenie sprzedaży

Polędwica sopocka przygotowana do sprzedaży w sklepie samoobsługowym powinna być wyłożona na półki

A. luzem, pokrojona na plasterki.
B. w kawałkach, w opakowaniach hermetycznych .
C. w kawałkach, bez opakowania.
D. w większych kawałkach, do samodzielnego krojenia.
HAN.01 Pytanie 238
Prowadzenie sprzedaży

Z przedstawionego fragmentu dowodu księgowego Wz wystawionego przez hurtownię pasmanteryjną wynika, że wartość wydanych towarów wynosi

Ilustracja do pytania 38
A. 190,00 zł
B. 165,00 zł
C. 145,00 zł
D. 250,00 zł
HAN.01 Pytanie 239
Prowadzenie sprzedaży

Wysoka elastyczność cenowa występuje, gdy procentowa zmiana wielkości popytu jest

A. mniejsza od procentowej zmiany ceny.
B. większa od procentowej zmiany dochodu.
C. większa od procentowej zmiany ceny.
D. mniejsza od procentowej zmiany dochodu.
HAN.01 Pytanie 240
Prowadzenie sprzedaży

Który produkt z przedstawionych na zdjęciach jest objęty akcyzą?

Ilustracja do pytania 40
A. B.
B. A.
C. D.
D. C.