Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 241
Prowadzenie sprzedaży
A. akwizycję i zakupy telefoniczne
B. zakupy telefoniczne oraz handel obwoźny
C. akwizycję i handel obnośny
D. handel stacjonarny oraz wysyłkowy
HAN.01 Pytanie 242
Prowadzenie sprzedaży
Płatność za nabyty towar dokonywana w postaci wpłaty gotówkowej w Urzędzie Pocztowym, który przekazuje środki wierzycielowi, stanowi formę inkasa należności wykorzystywaną podczas sprzedaży
A. samoobsługowej
B. wstępnie opłacanej
C. nieruchomości
D. wysyłkowej
HAN.01 Pytanie 243
Prowadzenie sprzedaży
Jakie aspekty pozwala ocenić analiza SWOT?
A. słabych i mocnych stron oraz szans i zagrożeń przedsiębiorstwa
B. słabych i mocnych stron oraz szans i zagrożeń konkurentów
C. przychodów i kosztów oraz wpływów i wydatków przedsiębiorstwa
D. szans i zagrożeń oraz wpływów i wydatków firmy
HAN.01 Pytanie 244
Prowadzenie sprzedaży
Czym jest kompensata?
A. przyjęciem zobowiązania
B. depozytem utargu w banku
C. uregulowaniem utargu
D. zaspokojeniem niedoboru poprzez nadwyżkę towaru
HAN.01 Pytanie 245
Prowadzenie sprzedaży
W jakiej sytuacji klient nie ma prawa do zwrotu gotówki za zareklamowany produkt z powodu jego niezgodności z umową?
A. W punkcie serwisowym odmówiono wykonania naprawy towaru w przewidzianym czasie.
B. Sprzedawca proponuje wymianę reklamowanego towaru na inny produkt.
C. Naprawa produktu jest niemożliwa.
D. Sprzedawca oferuje wymianę reklamowanego towaru na taki sam przedmiot zgodny z umową.
HAN.01 Pytanie 246
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył:
– 6 tabliczek czekolady w cenie 2,50 zł/szt.,
– 2 kg mandarynek w cenie 3,00 zł/kg,
– 3 jogurty naturalne w kwocie 2,00 zł/szt.
Za zakupy uiścił sprzedawcy banknotem 50,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać klient?
A. 29,00 zł
B. 38,00 zł
C. 35,00 zł
D. 23,00 zł
HAN.01 Pytanie 247
Prowadzenie sprzedaży
Czerwona sygnalizacja świetlna w magazynie hurtowni wskazuje na
A. ostrzeganie przed poruszającymi się przedmiotami
B. zagrożenie
C. ostrzeżenie przed uruchomieniem systemów transportowych
D. drogę transportu bez przeszkód
HAN.01 Pytanie 248
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku długotrwałej niezdolności do pracy, która trwa ponad 30 dni, pracownik sklepu powinien otrzymać od swojego pracodawcy skierowanie na badania.
A. kontrolne
B. na nosicielstwo
C. przesiewowe
D. wstępne
HAN.01 Pytanie 249
Prowadzenie sprzedaży
Klient działający w sposób racjonalny
A. tworzy spis zakupów, zestawia ceny, rozsądnie wykorzystuje promocje produktów
B. podejmuje decyzje zakupowe pod wpływem chwili
C. korzysta z ofert promocyjnych towarów, również tych, których w danej chwili nie potrzebuje
D. podąża za trendami, imituje innych, nie dba o swój interes finansowy
HAN.01 Pytanie 250
Prowadzenie sprzedaży
Aby chronić książki wystawione na sprzedaż przed kradzieżą, powinno się zastosować
A. etykietę zabezpieczającą
B. kasetę ochronną
C. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym przewodem
D. klips ochronny z aktywatorem
HAN.01 Pytanie 251
Prowadzenie sprzedaży
Franco jako zasada dostarczania towaru wskazuje, że koszty transportu są pokrywane przez
A. bank
B. agencję reklamową
C. odbiorcę
D. sprzedającego
HAN.01 Pytanie 252
Prowadzenie sprzedaży
Ziemniaki nie będą zmieniały koloru na zielony, jeśli w miejscu ich przechowywania zapewni się
A. brak dostępu promieni słonecznych.
B. brak dostępu powietrza.
C. wysoką wilgotność.
D. niską temperaturę.
HAN.01 Pytanie 253
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 5.01 wartość towaru wynosiła 1 000,00 zł. Sprzedawca 6.01 obniżył ją o 10%, a 8.01 podniósł o 10%. Jaką cenę miał towar 8.01?
A. 900,00 zł
B. 990,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 1 100,00 zł
HAN.01 Pytanie 254
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż atut współczesnej metody sprzedaży?
A. Bezpośredni kontakt klienta ze sprzedawcą
B. Wydłużenie procesu obsługi klienta
C. Skrócenie procesu obsługi klienta
D. Ograniczony kontakt klienta z produktem
HAN.01 Pytanie 255
Prowadzenie sprzedaży
Wśród cech higienicznych tkanin odzieżowych można wymienić między innymi
A. ciepłochłonność oraz przepuszczalność pary wodnej
B. gniotliwość i trwałość kolorów
C. elastyczność oraz odporność na wypychanie
D. układalność i tendencję do strzępienia się
HAN.01 Pytanie 256
Prowadzenie sprzedaży
W automatach z napojami gorącymi asortyment produktów jest
A. szeroki i głęboki
B. wąski i płytki
C. wąski i głęboki
D. szeroki i płytki
HAN.01 Pytanie 257
Prowadzenie sprzedaży
Cechy obuwia, które obejmują płaski obcas, szeroką końcówkę oraz prostotę zapinania, to elementy, które powinny zostać zrealizowane
A. młodzieżowe
B. damskie
C. męskie
D. dziecięce
HAN.01 Pytanie 258
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz, jaką sumę zapłaci klient za zakup 30 dag karkówki oraz 0,5 kg kiełbasy, jeśli 1 kg karkówki kosztuje 20,00 zł, a 1 kg kiełbasy ma cenę 23,00 zł?
A. 17,50 zł
B. 16,90 zł
C. 21,50 zł
D. 18,40 zł
HAN.01 Pytanie 259
Prowadzenie sprzedaży
Bawełna to materiał
A. naturalny pochodzenia roślinnego.
B. naturalny pochodzenia zwierzęcego.
C. sztuczny.
D. syntetyczny.
HAN.01 Pytanie 260
Prowadzenie sprzedaży
Właściciel firmy handlowej ma obowiązek wpłacać do urzędów skarbowych środki finansowe z tytułu
A. podatku dochodowego
B. ubezpieczenia społecznego
C. ubezpieczenia majątkowego
D. podatku od nieruchomości
HAN.01 Pytanie 261
Prowadzenie sprzedaży
Zajmują się tym zazwyczaj spedycje
A. firmy ubezpieczeniowe
B. przedsiębiorstwa transportowe
C. agencje ubezpieczeń
D. agencje celne
HAN.01 Pytanie 262
Prowadzenie sprzedaży
Z uwagi na kończący się sezon, ceny obuwia zostały zredukowane o 15%. Jaka będzie cena damskich kozaków, które przed zniżką kosztowały 150 zł?
A. 165,00 zł
B. 127,50 zł
C. 135,00 zł
D. 149,85 zł
HAN.01 Pytanie 263
Prowadzenie sprzedaży
Po złożeniu zamówienia przez klienta, pierwszym krokiem powinno być
A. wysłanie towarów dostępnych w magazynie
B. sporządzenie faktury sprzedaży
C. potwierdzenie realizacji zamówienia
D. zweryfikowanie możliwości realizacji zamówienia
HAN.01 Pytanie 264
Prowadzenie sprzedaży
Firma handlowa "AS" - Jan Kot podpisała umowę leasingu samochodu z producentem. Zgodnie z postanowieniami umowy nie wykonuje odpisów amortyzacyjnych. Jaki to rodzaj leasingu?
A. finansowy
B. kapitałowy
C. operacyjny
D. pośredni
HAN.01 Pytanie 265
Prowadzenie sprzedaży
Osoba pracująca w markecie przemysłowym, która układa produkty na znacznych wysokościach, powinna przede wszystkim używać środków ochrony
A. głowy
B. oczu
C. twarzy
D. słuchu
HAN.01 Pytanie 266
Prowadzenie sprzedaży
Warszawska hurtownia NARTEX oferuje narty dla dzieci, kobiet i mężczyzn. Oznacza to, że przy wyborze asortymentu, hurtownia przeprowadziła segmentację rynku według kryterium
A. ekonomicznego
B. psychograficznego
C. geograficznego
D. demograficznego
HAN.01 Pytanie 267
Prowadzenie sprzedaży
Napoje, które zawierają specyficzne mieszanki zarówno prostych, jak i złożonych węglowodanów, zapewniające stałe uzupełnienie energii traconej w trakcie wysiłku, a także wzbogacone o witaminy i minerały, klasyfikowane są jako napoje
A. używkowych
B. niskokalorycznych
C. izotonicznych
D. dietetycznych
HAN.01 Pytanie 268
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary są szczególnie wrażliwe na wysoką temperaturę podczas przechowywania?
A. obuwie oraz odzież
B. produkty gospodarstwa domowego
C. wyroby z branży papierniczej
D. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
HAN.01 Pytanie 269
Prowadzenie sprzedaży
Wystawiając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedający wykorzystał zasadę
A. dostępności produktów
B. komplementarności
C. substytucyjności
D. przejrzystości
HAN.01 Pytanie 270
Prowadzenie sprzedaży
Które z podanych owoców, w wersji świeżej, są zaliczane do owoców nietrwałych?
A. Banany
B. Maliny
C. Jabłka
D. Melony
HAN.01 Pytanie 271
Prowadzenie sprzedaży
Spółka uzyskała od klienta czek gotówkowy za sprzedane produkty. Na jakich kontach księgowych powinno się zarejestrować tę transakcję gospodarczą?
A. Kasa Dt, Rozrachunki z odbiorcami Ct
B. Inne środki pieniężne Dt, Rozrachunki z odbiorcami Ct
C. Rozrachunki z odbiorcami Dt, Inne środki pieniężne Ct
D. Rozrachunki z odbiorcami Dt, Kasa Ct
HAN.01 Pytanie 272
Prowadzenie sprzedaży
Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów
A. włośnicą
B. boreliozą
C. salmonellą
D. mukowiscydozą
HAN.01 Pytanie 273
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedając produkty spożywcze oraz niespożywcze dla klientów zlokalizowanych na obszarach wiejskich, najlepiej wykorzystać
A. samoobsługę
B. handel obwoźny
C. handel uliczny
D. handel tradycyjny
HAN.01 Pytanie 274
Prowadzenie sprzedaży
Cena kurtki ze skóry wynosi 615,00 zł i uwzględnia 23% podatek VAT. Jaką kwotę stanowi podatek VAT?
A. 115,00 zł
B. 500,00 zł
C. 141,45 zł
D. 473,55 zł
HAN.01 Pytanie 275
Prowadzenie sprzedaży
Właściciel sklepu ze sprzętem sportowym zamierza poszerzyć ofertę o urządzenia do treningu siłowego. W tym celu wysyła maile do producentów oraz hurtowników z prośbą o przesłanie propozycji. Którego etapu procesu zawierania umowy sprzedaży dotyczy opis sytuacji?
A. Wybierania dostawcy towarów
B. Uzgadniania warunków sprzedaży
C. Przesłania oferty sprzedaży
D. Zapytania o ofertę
HAN.01 Pytanie 276
Prowadzenie sprzedaży
Pani Ewa nabyła maszynkę do mięsa w obniżonej cenie ze względu na porysowaną obudowę, o czym sprzedawca poinformował ją w momencie zakupu. Po miesiącu silnik maszyny uległ awarii. W zgłoszonej reklamacji klientka może najpierw żądać
A. naprawy obudowy oraz silnika
B. odstąpienia od umowy
C. naprawy silnika
D. wymiany sprzętu na inny
HAN.01 Pytanie 277
Prowadzenie sprzedaży
Inwentaryzację w sklepach detalicznych należy wykonać raz
A. co kwartał
B. co pół roku
C. co miesiąc
D. raz w roku
HAN.01 Pytanie 278
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż korzyść z organoleptycznej metody kontroli produktów?
A. Prostota realizacji
B. Unikalność wyniku
C. Subiektywność oceny
D. Precyzja analizy
HAN.01 Pytanie 279
Prowadzenie sprzedaży
Przychody z działalności podstawowej nie zawierają przychodów
A. z tytułu zbycia aktywów finansowych
B. ze zbycia niepotrzebnych środków trwałych
C. ze zbycia towarów
D. ze sprzedaży wyrobów
HAN.01 Pytanie 280
Prowadzenie sprzedaży
Podczas przeprowadzania oceny jakości mięsa wykorzystuje się zmysły:
A. smaku, węchu, dotyku
B. węchu, słuchu, smaku
C. smaku, węchu, wzroku
D. węchu, wzroku, dotyku