Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 241
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę sprzedaży należy wybrać, zakładając mały sklep osiedlowy w branży spożywczej?

A. Tradycyjną
B. Preselekcyjną
C. Komisową
D. Samoobsługową
HAN.01 Pytanie 242
Prowadzenie sprzedaży

Próbowanie produktów w sklepie detalicznym stanowi rodzaj

A. sprzedaży bezpośredniej.
B. sponsoringu.
C. promocji.
D. promocji sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 243
Prowadzenie sprzedaży

Jakie wyroby są stworzone z materiału imitującego skórę?

A. Mokasyny męskie z nubuku
B. Kozaki męskie ze skóry bukatowej
C. Torebka damska ze skaju
D. Rękawiczki damskie z szewro
HAN.01 Pytanie 244
Prowadzenie sprzedaży

Do jakiej z wymienionych kategorii produktów można zakwalifikować balsam do ciała?

A. Perfumeryjnych
B. Makijażowych
C. Pielęgnacyjnych
D. Higienicznych
HAN.01 Pytanie 245
Prowadzenie sprzedaży

W pomieszczeniu przeznaczonym do składowania kosmetyków należy zapewnić

A. stałą temperaturę i dostęp światła słonecznego
B. intensywną wentylację i zwiększony poziom wilgotności
C. intensywną wentylację i stabilną temperaturę
D. dostęp światła słonecznego i kontrolę poziomu wilgotności
HAN.01 Pytanie 246
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie zakupiono batoniki morelowe, których cena zakupu netto wynosi 1,60 zł za sztukę. Jaka będzie cena brutto sprzedaży batonika morelowego, jeśli sklep stosuje marżę detaliczną równą 25% naliczaną od ceny zakupu netto oraz podatek VAT wynosi 8%?

A. 2,65 zł
B. 1,93 zł
C. 2,00 zł
D. 2,16 zł
HAN.01 Pytanie 247
Prowadzenie sprzedaży

Ile razy w ciągu miesiąca pracownik odpowiedzialny za zaopatrzenie w Supersamie planuje zakupy w hurtowni spożywczej, jeśli zamierza robić to co 2 dni?

A. 15 razy
B. 3 razy
C. 10 razy
D. 5 razy
HAN.01 Pytanie 248
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania oceny jakości mięsa wykorzystuje się zmysły:

A. węchu, słuchu, smaku
B. węchu, wzroku, dotyku
C. smaku, węchu, dotyku
D. smaku, węchu, wzroku
HAN.01 Pytanie 249
Prowadzenie sprzedaży

Klientka uiściła opłatę za nabyty towar banknotem 100 zł. Otrzymała od sprzedawcy 20 zł i 20 groszy jako resztę. Co to oznacza w kontekście wartości zakupionych towarów?

A. 80,80 zł
B. 79,80 zł
C. 89,20 zł
D. 88,20 zł
HAN.01 Pytanie 250
Prowadzenie sprzedaży

Dobrowolna odpowiedzialność sprzedawcy lub producenta za wady fizyczne towaru, polegająca na naprawie lub wymianie produktu w przypadku ujawnienia się jego wad w ustalonym czasie, to

A. poręczenie
B. gwarancja
C. reklamacja
D. rękojmia
HAN.01 Pytanie 251
Prowadzenie sprzedaży

Magazynowanie masła, margaryny oraz produktów czekoladowych sprzyja procesowi jełczenia tłuszczów, gdy te artykuły są przechowywane

A. w zbyt niskiej temperaturze
B. w opakowaniach zbiorczych
C. w opakowaniach jednostkowych
D. w zbyt wysokiej temperaturze
HAN.01 Pytanie 252
Prowadzenie sprzedaży

Realizując kompensację braków w składnikach majątkowych nadwyżką, stosuje się zasadę

A. wyższej ceny i mniejszej ilości
B. niższej ceny i mniejszej ilości
C. niższej ceny i większej ilości
D. wyższej ceny i większej ilości
HAN.01 Pytanie 253
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiona w formie tabeli baza danych osobowych kandydatów na stanowisko pracownika sekretariatu została sklasyfikowana według kryterium

Nazwisko i imięData urodzeniaMiejsce urodzenia
Grzelak Ewa13.04.1973 r.Głowno
Królak Anna16.07.1980 r.Zgierz
Sieradzka Emila15.03.1976 r.Poznań

A. alfabetycznego.
B. chronologicznego.
C. geograficznego.
D. rzeczowego.
HAN.01 Pytanie 254
Prowadzenie sprzedaży

Dziś sprzedajemy pomarańcze w obniżonej cenie. Jaką technikę argumentacji zastosował sprzedawca?

A. Prezentacji.
B. Argumentacji cenowej.
C. Zadawania pytań.
D. Skupienia.
HAN.01 Pytanie 255
Prowadzenie sprzedaży

Księgowa z hurtowni otrzymała fakturę za transport zamówionych produktów. Wydatki te są księgowane w Zespole 4. Ewidencja poniesionych wydatków powinna być zarejestrowana na kontach

A. Dt "Usługi obce", Ct "Rozrachunki z dostawcami"
B. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Usługi obce"
C. Dt "Koszty zarządu", Ct "Rozliczenie kosztów"
D. Dt "Rozliczenie kosztów", Ct "Koszty zakupu"
HAN.01 Pytanie 256
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę sprzedaży powinny wybierać osoby prowadzące działalność gospodarczą, które pragną zakupić towary w opakowaniach zbiorczych po cenach zbliżonych do hurtowych?

A. Cash & carry
B. Outlet
C. Dom handlowy
D. Hipermarket
HAN.01 Pytanie 257
Prowadzenie sprzedaży

Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do

A. materiałów edukacyjnych
B. mięsa i wędlin
C. biżuterii wysokiej klasy
D. trwałych produktów cukierniczych
HAN.01 Pytanie 258
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii warzyw korzeniowych należy

A. ziemniaki
B. kalarepę
C. buraki
D. czosnek
HAN.01 Pytanie 259
Prowadzenie sprzedaży

Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy

A. opakować w szary papier
B. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
C. owinąć folią stretch
D. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
HAN.01 Pytanie 260
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, ile sztuk towaru powinno być wpisane do Arkusza spisu z natury w czasie inwentaryzacji towaru w magazynie?

Źródło danychIlość towaru
w szt.
Dane z dowodów Pz/przyjęcie towarów i Wz/wydanie towarów95
Dane z kartoteki magazynowej90
Informacje uzyskane od osoby materialnie odpowiedzialnej80
Dane uzyskane podczas spisu z natury70

A. 80 szt.
B. 90 szt.
C. 70 szt.
D. 95 szt.
HAN.01 Pytanie 261
Prowadzenie sprzedaży

W samoobsługowym osiedlowym sklepie spożywczym, obrót pomiędzy kolejnymi terminami spisu z natury wyniósł 100 000,00 zł. Korzystając z przedstawionej tabeli, oblicz dopuszczalną wielkość niedoboru, jeżeli zastosowano limit maksymalny.

Limity niedoborów towarowych dla wybranych branż w %
BranżaLimit – sklep samoobsługowyLimit- sklep tradycyjny
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
mięsna120,81,5
ogólnospożywcza0,610,40,8

A. 600,00 zł
B. 8 000,00 zł
C. 400,00 zł
D. 1 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 262
Prowadzenie sprzedaży

Agencja badań marketingowych przedstawiła wyniki przeprowadzonych badań dotyczących struktury sprzedaży kremów do twarzy na rynku lokalnym. Który z kremów ma co najmniej 30% udział w rynku?

Rodzaj kremuWartość sprzedaży w zł
Owocowy4 300
Nagietkowy3 500
Rumiankowy4 200
Przeciwalergiczny8 000
RAZEM20 000

A. Przeciwalergiczny.
B. Rumiankowy.
C. Owocowy
D. Nagietkowy.
HAN.01 Pytanie 263
Prowadzenie sprzedaży

Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:

A. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
B. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
C. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
D. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
HAN.01 Pytanie 264
Prowadzenie sprzedaży

Kto odpowiada za towary po ich przyjęciu do sklepu i zatwierdzeniu odbioru?

A. dostawca
B. odbiorca
C. wynajęty przewoźnik
D. ostateczny nabywca
HAN.01 Pytanie 265
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach samoobsługowych artykuły, które są kupowane pod wpływem impulsu, powinny być ustawiane głównie

A. naprzeciwko wejścia
B. na osobnym regale
C. przy kasie
D. na wysokości 170 cm
HAN.01 Pytanie 266
Prowadzenie sprzedaży

Jakie narzędzie płatnicze wydawane przez bank ma charakter elektroniczny?

A. polecenie przelewu
B. karta płatnicza
C. czek
D. weksel
HAN.01 Pytanie 267
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa wytwarzana z mielonej gorczycy, wody, soli, octu oraz cukru i ziół charakterystycznych dla różnych gatunków to

A. majonez
B. sos sojowy
C. sos winegret
D. musztarda
HAN.01 Pytanie 268
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z zasadami rozmieszczania grup towarowych, produkty cukiernicze można umieścić obok

A. wyrobów tytoniowych i zapałek
B. warzyw i wyrobów garmażeryjnych
C. mięsa i ryb
D. win i nabiału
HAN.01 Pytanie 269
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów są względem siebie komplementarne?

A. Samochód i rower
B. Kawa i herbata
C. Samochód oraz paliwo silnikowe
D. Benzyna oraz gaz
HAN.01 Pytanie 270
Prowadzenie sprzedaży

Która z poniższych cech odnosi się do sprzedaży w automatach?

A. Bogaty wybór, brak sprzedawcy
B. Towary codziennego użytku, łatwy dostęp do produktów
C. Sprzedaż dostępna przez całą dobę drobnych produktów, brak obecności sprzedawcy
D. Bezpośredni kontakt z osobą sprzedającą, mała powierzchnia
HAN.01 Pytanie 271
Prowadzenie sprzedaży

Z oferty zakładu fotograficznego wynika, że właściciel firmy stosuje rabat

SPECJALNY RABATOWY CENNIK
NA ZDJĘCIA DO DOKUMENTÓW DLA
EMERYTÓW I RENCISTÓW !
Dowód osobisty
4 szt. zdjęć kolor 3,5x4,5 cm 14 zł
Paszport
4 szt. zdjęć kolor 4x5 cm 14 zł
TERMIN 10 MINUT

A. związany z nabywcą.
B. gotówkowy.
C. ilościowy.
D. wartościowy.
HAN.01 Pytanie 272
Prowadzenie sprzedaży

W skład rodziny warzyw kapustnych wchodzi

A. szpinak
B. sałata
C. brokuł
D. patison
HAN.01 Pytanie 273
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca ma obowiązek odnieść się do złożonej reklamacji dotyczącej wadliwego towaru w ciągu

A. 7 dni kalendarzowych od dnia następnego po złożeniu reklamacji
B. 2 lata od daty zakupu
C. 14 dni kalendarzowych od dnia następnego po złożeniu reklamacji
D. 30 dni od daty zakupu
HAN.01 Pytanie 274
Prowadzenie sprzedaży

Księgowanie dokumentu Pz (przyjęcie zakupionych towarów do magazynu) odbywa się na kontach

A. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozrachunki z dostawcami"
B. Wn (Dt) "Rozliczenie zakupu", Ma (Ct) "Towary"
C. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozliczenie zakupu"
D. Wn (Dt) "Odchylenia od cen ewidencyjnych towarów", Ma (Ct) "Towary"
HAN.01 Pytanie 275
Prowadzenie sprzedaży

Towary "magnesy", które przyciągają uwagę konsumentów swoim wyglądem, powinny być rozmieszczone na półkach

A. w odpowiednio wydzielonych strefach
B. w centralnych miejscach sali sprzedażowej
C. w sąsiedztwie kas
D. w tylnej części sali sprzedażowej
HAN.01 Pytanie 276
Prowadzenie sprzedaży

Prezentacja produktów w tradycyjnej formie sprzedaży odbywa się

A. u wytwórcy
B. u nabywcy
C. u dostawcy
D. w sklepie stacjonarnym
HAN.01 Pytanie 277
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment

A. uzupełniający
B. uniwersalny
C. podstawowy
D. specjalistyczny
HAN.01 Pytanie 278
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie spożywczym, pracujący na dziale wędlin, powinien do porcjowania oraz pakowania wędlin stosować rękawice

A. z dzianiny podgumowanej
B. jednorazowe gumowe
C. cienkie foliowe
D. z dzianiny bawełnianej
HAN.01 Pytanie 279
Prowadzenie sprzedaży

Termin kompensata odnosi się do

A. wpłacenia utargu na konto bankowe
B. rozliczenia utargu
C. wyrównania niedoboru za pomocą nadwyżki towaru
D. braku gotówki w kasie
HAN.01 Pytanie 280
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z przyjmowaniem do sklepu towarów, które zostały zakupione, nie należy zaliczać sprawdzenia

A. zgodności asortymentów z złożonym zamówieniem
B. stanów magazynowych, aby określić potrzeby w zakresie towarów
C. ilości towarów w stosunku do dokumentów dołączonych do dostawy
D. jakości przekazanych towarów