Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 241
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperaturawilgotność
Cebulaod 0°C do 1°Cod 70% do 75%
Czosnek0°Cod 60% do 70%
Por0°Cod 90% do 98%
Paprykaod 7°C do 10°Cod 85% do 90%

A. Cebula.
B. Por.
C. Czosnek.
D. Papryka.
HAN.01 Pytanie 242
Prowadzenie sprzedaży

Na witrynach z szklanymi półkami, przeszklonymi ladami z oświetleniem oraz zamkniętymi gablotami wyświetla się

A. krawaty
B. zegarki
C. sprzęt AGD
D. telewizory
HAN.01 Pytanie 243
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest kompensata?

A. zaspokojeniem niedoboru poprzez nadwyżkę towaru
B. uregulowaniem utargu
C. przyjęciem zobowiązania
D. depozytem utargu w banku
HAN.01 Pytanie 244
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia materiałów biurowych odpowiedziała na propozycję zawarcia umowy dotyczącej dostarczenia artykułów biurowych dla jednostki samorządowej. Sporządziła ofertę i złożyła ją w ustalonym terminie. W ten sposób hurtownia wzięła udział

A. w przetargu
B. w aukcji
C. w targach
D. w licytacji
HAN.01 Pytanie 245
Prowadzenie sprzedaży

Rodzaj sprzedaży, który nie jest stosowany w sklepach detalicznych, to

A. samoobsługa
B. sprzedaż preselekcyjna
C. akwizycja
D. sprzedaż z automatów
HAN.01 Pytanie 246
Prowadzenie sprzedaży

Zarządca hipermarketu uzupełnił zapas posiadanych środków ochrony indywidualnej dla swoich pracowników. Zakupił większą liczbę fartuchów gumowych, które są podstawowym elementem ubioru roboczego zatrudnionego na dziale

A. rybnym
B. nabiałowym
C. piekarniczym
D. owocowo-warzywnym
HAN.01 Pytanie 247
Prowadzenie sprzedaży

Inwentaryzację w sklepach detalicznych należy wykonać raz

A. co miesiąc
B. co pół roku
C. co kwartał
D. raz w roku
HAN.01 Pytanie 248
Prowadzenie sprzedaży

Na półce sklepowej obok pieczywa można ustawić

A. płatki śniadaniowe i owoce
B. tartą bułkę oraz przyprawy
C. tartą bułkę oraz płatki śniadaniowe
D. przyprawy oraz desery w proszku
HAN.01 Pytanie 249
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest lasagne?

A. produkty z owoców morza
B. typ makaronu
C. rodzaj ryby
D. typ kaszy
HAN.01 Pytanie 250
Prowadzenie sprzedaży

Aby przekonać klienta o niecierpliwym usposobieniu do zakupu, sprzedawca powinien

A. dokładnie omówić zalety produktu
B. dać klientowi więcej czasu na przemyślenie
C. zaprezentować ofertę w skrócie
D. stworzyć atmosferę zaufania
HAN.01 Pytanie 251
Prowadzenie sprzedaży

Zasada, według której sprzedawca na własny koszt zobowiązuje się dostarczyć zamówiony towar do lokalizacji wskazanej przez odbiorcę, nazywana jest

A. skonto
B. inkaso
C. franco
D. loco
HAN.01 Pytanie 252
Prowadzenie sprzedaży

Za pomocą czego nie przeprowadza się rozliczeń bezgotówkowych?

A. polecenia zapłaty
B. akredytywy
C. przekazu pocztowego
D. czeku rozrachunkowego
HAN.01 Pytanie 253
Prowadzenie sprzedaży

Aby uzyskać szczegóły dotyczące produktów oferowanych przez sprzedawcę, ich cen oraz warunków transakcji, należy do niego wysłać

A. specyfikację towarową
B. ofertę sprzedaży
C. zapytanie ofertowe
D. folder informacyjny
HAN.01 Pytanie 254
Prowadzenie sprzedaży

Podstawą opodatkowania towarów i usług stawką podatku YAT jest jaka wartość?

A. cena zakupu towarów i usług w hurcie
B. wartość bez podatku towarów i usług
C. wartość całkowita towarów i usług
D. koszt nabycia towarów i usług
HAN.01 Pytanie 255
Prowadzenie sprzedaży

Klient, który podpisał umowę na odległość, ma prawo do jej wypowiedzenia bez wskazywania powodów, składając odpowiednie pismo w terminie

A. 10 dni od dnia zakupu towaru
B. 14 dni od dnia otrzymania towaru
C. 14 dni od dnia zakupu towaru
D. 10 dni od dnia otrzymania towaru
HAN.01 Pytanie 256
Prowadzenie sprzedaży

Czarna porzeczka należy do owoców

A. gronowy
B. ziarnkowy
C. jagodowy
D. pestkowy
HAN.01 Pytanie 257
Prowadzenie sprzedaży

Płynność finansowa przedsiębiorstwa jest zachowana, gdy

A. dysponuje gotówką w kasie
B. na czas spłaca swoje zobowiązania
C. osiągnęło zysk na koniec danego okresu sprawozdawczego
D. ma środki pieniężne na koncie bankowym
HAN.01 Pytanie 258
Prowadzenie sprzedaży

Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest

A. liofilizacja
B. blanszowanie
C. sterylizacja
D. tyndalizacja
HAN.01 Pytanie 259
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić książki przed kradzieżą, które są prezentowane w sali sprzedaży, należy wdrożyć

A. etykietę zabezpieczającą
B. klips zabezpieczający z aktywatorem
C. kasetę zabezpieczającą
D. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym kablem
HAN.01 Pytanie 260
Prowadzenie sprzedaży

Na jakich rachunkach księgowych należy zarejestrować wydatek z magazynu papieru do pakowania produktów?

A. Dt "Materiały", Ct "Zużycie materiałów i energii"
B. Dt "Towary", Ct "Zużycie materiałów i energii"
C. Dt "Zużycie materiałów i energii", Ct "Towary"
D. Dt "Zużycie materiałów i energii", Ct "Materiały"
HAN.01 Pytanie 261
Prowadzenie sprzedaży

Jaki dokument powinien być sporządzony przy wpłacie utargu dziennego do banku?

A. Polecenie przelewu
B. Dowód KW - kasa wypłaci
C. Dowód wpłaty gotówkowej
D. Dowód KP - kasa przyjmie
HAN.01 Pytanie 262
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy

A. towar poddać ocenie konsumenckiej
B. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
C. odmówić przyjęcia towaru
D. towar skierować do analizy laboratoryjnej
HAN.01 Pytanie 263
Prowadzenie sprzedaży

Suma wartości należnego podatku od towarów i usług dla towarów A i B, zgodnie z danymi zawartymi w tabeli, wynosi

Zestawienie sprzedaży towarów
TowarWartość sprzedaży
netto towarów
Stawka VAT
A10 000,00 zł23%
B5 000,00 zł8%

A. 2 300,00 zł
B. 3 450,00 zł
C. 4 650,00 zł
D. 2 700,00 zł
HAN.01 Pytanie 264
Prowadzenie sprzedaży

Na którym z rynków obraca się lokatami terminowymi?

A. Dóbr konsumpcyjnych
B. Pracy
C. Usług produkcyjnych
D. Finansowym
HAN.01 Pytanie 265
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż towar, który można układać na półkach sklepowych obok wyrobów cukierniczych.

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
Wyroby cukierniczemożna układać:nie można układać:
wina, wódki, konserwy, owoce, nabiał, przetwory owocowemięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych, wyrobów garmażeryjnych

A. Ryby i przetwory owocowe.
B. Owoce i wyroby tytoniowe.
C. Nabiał i wyroby garmażeryjne.
D. Konserwy i wina.
HAN.01 Pytanie 266
Prowadzenie sprzedaży

Pożyczkę w wysokości 3 000 zł spłacono w jednej racie po roku, a kwota wyniosła 3 180 zł. Jaka była roczna stopa procentowa?

A. 24%
B. 2%
C. 6%
D. 20%
HAN.01 Pytanie 267
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz kwotę należności za zakupy.

Dane dotyczące sprzedaży towarów
Lp.TowarIlośćJ.m.Cena detaliczna
1Cukierki toffi0,5kg16,00 zł/kg
2Cukierki irysy1kg16,00 zł/kg
3Czekolada gorzka2szt.2,50 zł/szt.

A. 37,00 zł
B. 26,50 zł
C. 29,00 zł
D. 34,50 zł
HAN.01 Pytanie 268
Prowadzenie sprzedaży

Wśród cech higienicznych tkanin odzieżowych można wymienić między innymi

A. ciepłochłonność oraz przepuszczalność pary wodnej
B. elastyczność oraz odporność na wypychanie
C. układalność i tendencję do strzępienia się
D. gniotliwość i trwałość kolorów
HAN.01 Pytanie 269
Prowadzenie sprzedaży

Aby przekonać klienta sklepu odzieżowego do zakupu kilku elementów odzieży, które mogą tworzyć zestaw, należy

A. zawieść ubrania na różnych wieszakach
B. pokazać pasujące do siebie ubrania na jednym manekinie
C. zaprezentować dopasowane do siebie ubrania na różnych manekinach
D. ustawić ubrania w witrynie sklepu
HAN.01 Pytanie 270
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie rozmowy handlowej należy skorzystać z testera do demonstracji

A. rękawiczek.
B. obuwia.
C. plecaka.
D. perfum.
HAN.01 Pytanie 271
Prowadzenie sprzedaży

Do sklepu spożywczego weszła osoba, która miała ograniczony czas, spieszyła się, była zdenerwowana i szybko zdecydowała o zakupie oferowanego towaru. Na podstawie tego opisu można stwierdzić, że sprzedawca obsłużył klienta

A. niedowierzającego
B. niegrzecznego
C. odrzucającego
D. niecierpliwego
HAN.01 Pytanie 272
Prowadzenie sprzedaży

Z badań rynkowych, przeprowadzonych przez Agencję Marketingową INFO, wynika, że na lokalnym rynku mebli działają cztery przedsiębiorstwa handlu hurtowego. Dane zamieszczone w tabeli podają wartość sprzedaży mebli w 2004 roku. Na podstawie analizy danych zawartych w tabeli ustal, które z podanych przedsiębiorstw handlu hurtowego ma największy udział w rynku mebli?

PrzedsiębiorstwoWartość sprzedaży w tys. złWskaźniki struktury %
Hurtownia Mebli FORNIT S.A.124 00036,4
Przedsiębiorstwo Handlowe MEBLEKS Sp. z o.o.89 00026,1
Hurtownia DREWEKS Sp. z o.o.57 00016,7
Przedsiębiorstwo Handlu Hurtowego SOFA Sp. z o.o.71 00020,8

A. Hurtownia DREWEKS Sp. z o.o.
B. Przedsiębiorstwo Handlu Hurtowego SOFA Sp. z o.o.
C. Przedsiębiorstwo Handlowe Mebleks Sp. z o.o.
D. Hurtownia Mebli FORNIT S.A
HAN.01 Pytanie 273
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie o temperaturze 0°C i wilgotności względnej powietrza 90%.

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperatura w °C.wilgotność względna w %
por090-95
cebula0-165-70
papryka7-1080-90
czosnek070-75

A. Por.
B. Cebula.
C. Papryka.
D. Czosnek.
HAN.01 Pytanie 274
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli wartość zakupu netto towaru wynosi 500 zł, a koszty zakupu wynoszą 100 zł, natomiast marża zysku to 50% ceny nabycia, to jaka będzie cena sprzedaży netto?

A. 750 zł
B. 900 zł
C. 650 zł
D. 600 zł
HAN.01 Pytanie 275
Prowadzenie sprzedaży

W okresie rozliczeniowym piekarnia uzyskała przychód wynoszący 200 000 złotych. Limit na zrekompensowanie niezawinionego niedoboru ustalono na poziomie 0,21% wartości przychodu. Jaką maksymalną kwotę niedoboru można oszacować w ramach ustalonych norm naturalnych ubytków?

A. 4 000 zł
B. 2 200 zł
C. 440 zł
D. 400 zł
HAN.01 Pytanie 276
Prowadzenie sprzedaży

Która zasada opiera się na przekonaniu, że towary, które zostały przyjęte do magazynu, jako pierwsze zostaną z niego wydane?

A. FIFO
B. LIFO
C. HIFO
D. LOFO
HAN.01 Pytanie 277
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających

Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%
przewiewne
temp. 8 ÷ 10 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 95%
przewiewne
temp. 0 ÷ 5 °C
Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%,
temp. 0 ÷ 4 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 90%
temp. -18 ÷ -26 °C
Artykuły higroskopijne:
- suche artykuły zbożowe,
- pieczywo trwałe,
- suche nasiona roślin
strączkowych,
- cukier,
- używki i przyprawy,
- koncentraty.
Artykuły o dużej
zawartości wody:
- warzywa,
- owoce,
- ziemniaki.
Artykuły łatwo psujące się:
- tłuszcze,
- czekolada,
- chałwa,
- mleko,
- jaja,
- mięso i wędliny,
- drób,
- orzechy.
Artykuły zamrożone:
- mięso,
- drób,
- ryby,
- mrożonki warzywne
i owocowe,
- inne półprodukty
mrożone.

A. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
B. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
C. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.
D. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
HAN.01 Pytanie 278
Prowadzenie sprzedaży

Określ sekwencję kroków, które należy wykonać podczas prowadzenia rozmowy handlowej, w zgodzie z zasadami sprzedaży.

A. Przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie potrzeb klienta, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości
B. Przekonywanie do kolejnych zakupów, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, ustalenie potrzeb klienta
C. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, przekonywanie do kolejnych zakupów
D. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie oraz pobranie płatności, wyjaśnienie wątpliwości
HAN.01 Pytanie 279
Prowadzenie sprzedaży

Wartość netto sprzedaży opakowania farby do włosów wynosi 13,00 zł. Produkt ten jest obciążony 23% stawką VAT. Jaką cenę brutto osiąga towar?

A. 10,01 zł
B. 13,00 zł
C. 15,99 zł
D. 13,91 zł
HAN.01 Pytanie 280
Prowadzenie sprzedaży

Proces oceny jakości dostarczonych do sklepu butów polega na

A. weryfikacji liczby opakowań zbiorczych
B. przeliczeniu otrzymanych par butów
C. analizie dokumentacji towarzyszącej dostawie
D. ocenie organoleptycznej butów