Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 281
Prowadzenie sprzedaży
A. 135,00 zł
B. 127,50 zł
C. 165,00 zł
D. 172,50 zł
HAN.01 Pytanie 282
Prowadzenie sprzedaży
Jaki powinien być asortyment towarów w hipermarkecie?
A. wąski i płytki
B. szeroki i płytki
C. szeroki i głęboki
D. wąski i głęboki
HAN.01 Pytanie 283
Prowadzenie sprzedaży
Towar o obniżonej wartości może być oferowany do sprzedaży pod warunkiem podania informacji na jego temat
A. ceny sprzed obniżki, przekreślonej "X"
B. ceny przed i po obniżce oraz powodu jej wprowadzenia
C. przyczyn, które wpłynęły na zmniejszenie jego użyteczności
D. nowej, zmniejszonej ceny
HAN.01 Pytanie 284
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających
Pomieszczenia suche wilgotność względna 60% przewiewne temp. 8 ÷ 10 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 95% przewiewne temp. 0 ÷ 5 °C | Pomieszczenia suche wilgotność względna 60%, temp. 0 ÷ 4 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 90% temp. -18 ÷ -26 °C |
---|---|---|---|
Artykuły higroskopijne: - suche artykuły zbożowe,- pieczywo trwałe, - suche nasiona roślin strączkowych, - cukier, - używki i przyprawy, - koncentraty. | Artykuły o dużej - warzywa,zawartości wody: - owoce, - ziemniaki. | Artykuły łatwo psujące się: - tłuszcze,- czekolada, - chałwa, - mleko, - jaja, - mięso i wędliny, - drób, - orzechy. | Artykuły zamrożone: - mięso,- drób, - ryby, - mrożonki warzywne i owocowe, - inne półprodukty mrożone. |
A. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
B. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.
C. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
D. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
HAN.01 Pytanie 285
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 15 maja sprzedawca otrzymał reklamację od klienta, który nabył wadliwy produkt 13 maja. Do kiedy powinien rozpatrzyć reklamację i udzielić odpowiedzi?
A. 13 lipca
B. 29 maja
C. 27 maja
D. 15 lipca
HAN.01 Pytanie 286
Prowadzenie sprzedaży
Podczas inwentaryzacji wykryto braki towarowe o wartości 440 zł. Jaką kwotą zostanie obciążony pracownik odpowiedzialny materialnie, jeśli wartość obrotu w sklepie osiągnęła 40 000 zł, a maksymalny dopuszczalny ubytek pokrywający niedobory wynosi 0,3% obrotu?
A. 320 zł
B. 440 zł
C. 132 zł
D. 120 zł
HAN.01 Pytanie 287
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów sprzedawca powinien polecić do czyszczenia szaf chłodniczych?
A. | Środek do mycia powierzchni urządzeń mających kontakt z żywnością, stołów, posadzek i ścian w ciastkarniach, masarniach, mleczarniach, kuchniach i innych zakładach przemysłu spożywczego. |
B. | Środek do pielęgnacji i czyszczenia mebli, zarówno do powierzchni matowych jak i błyszczących w opakowaniu aerozolowym, ożywia kolory, nadaje połysk i nie zostawia odbarwień. |
C. | Skoncentrowany preparat do czyszczenia i pielęgnacji podłóg odpornych na działanie wody. Skutecznie usuwa zabrudzenia i nie pozostawia smug. Jest środkiem nisko pieniącym, antypoślizgowym. |
D. | Płyn do mycia dezynfekującego powierzchni w przemyśle spożywczym oraz gastronomii. Skutecznie usuwa zabrudzenia, neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Wspomaga usuwanie szronu. Zalecany do mycia sprzętów i urządzeń służących do przechowywania żywności. |
A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
HAN.01 Pytanie 288
Prowadzenie sprzedaży
Wystawiając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedający wykorzystał zasadę
A. substytucyjności
B. komplementarności
C. przejrzystości
D. dostępności produktów
HAN.01 Pytanie 289
Prowadzenie sprzedaży
Rodzaj gwarancji udzielonej przez gwaranta (producenta, sprzedawcę) jest
A. nieistotny dla konsumenta
B. wiążący
C. polubowny
D. dobrowolny
HAN.01 Pytanie 290
Prowadzenie sprzedaży
Właściciel sklepu spożywczego nabył towar po cenie zakupu netto wynoszącej 12,00 zł. Marża detaliczna, obliczana na podstawie ceny sprzedaży netto, wynosi 20%. Jaką cenę sprzedaży netto osiągnie towar?
A. 15,00 zł
B. 18,54 zł
C. 18,45 zł
D. 14,40 zł
HAN.01 Pytanie 291
Prowadzenie sprzedaży
Jakie opakowanie patyczków kosmetycznych powinnaś polecić klientce, która szuka produktu o najlepszej cenie?
A. 80 szt. w cenie 1,40 zł
B. 150 szt. w cenie 3,10 zł
C. 120 szt. w cenie 2,30 zł
D. 100 szt. w cenie 1,60 zł
HAN.01 Pytanie 292
Prowadzenie sprzedaży
Jakie właściwości posiada ser camembert?
A. Twardy, podpuszczkowy typu włoskiego
B. Miękki, kwasowy, z pleśnią na powierzchni
C. Twardy, kwasowo-podpuszczkowy z masy parzonej
D. Miękki, podpuszczkowy, z porostem pleśniowym
HAN.01 Pytanie 293
Prowadzenie sprzedaży
Firma handlowa zaciągnęła w banku pożyczkę w wysokości 5 000 zł na czas 1 roku. Odsetki za tę pożyczkę wynoszą 30% rocznie. Jaką kwotę przedsiębiorstwo będzie musiało zwrócić pożyczkodawcy po 12 miesiącach?
A. 8 000 zł
B. 5 000 zł
C. 5 300 zł
D. 6 500 zł
HAN.01 Pytanie 294
Prowadzenie sprzedaży
Czynnością związana z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest
A. ewidencja sprzedaży w kasie
B. spis z natury
C. otrzymanie płatności za towar
D. sortowanie
HAN.01 Pytanie 295
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kategorię wyrobów z mąki obejmują herbatniki?
A. Do pieczywa specjalnego
B. Do pieczywa mieszanego
C. Do pieczywa cukierniczego nietrwałego
D. Do pieczywa cukierniczego trwałego
HAN.01 Pytanie 296
Prowadzenie sprzedaży
Produkt przed zniżką kosztował 200,00 zł. Sprzedawca na ten produkt zastosował rabat 20%. Jaką kwotę zapłaci klient za dwie sztuki produktu w obniżonej cenie?
A. 160,00 zł
B. 320,00 zł
C. 480,00 zł
D. 400,00 zł
HAN.01 Pytanie 297
Prowadzenie sprzedaży
Rodzaj kosztu, który nie stanowi dla firmy wydatku, to
A. amortyzacja aktywów trwałych
B. opłata za prowizję bankową
C. wynagrodzenie dla pracowników
D. uregulowanie zobowiązań
HAN.01 Pytanie 298
Prowadzenie sprzedaży
Doradztwo ze strony sprzedawcy jest charakterystyczne dla obsługi klienta.
A. oczekującego wskazówek
B. stanowczego
C. ufnego
D. nowatorskiego
HAN.01 Pytanie 299
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył czajnik elektryczny 15 lipca 2015 roku, a 20 października 2015 roku wymienił wadliwy egzemplarz na nowy zgodnie z gwarancją. Kiedy kończy się odpowiedzialność sprzedawcy w ramach rękojmi za wady sprzedanego towaru?
A. 20 października 2016 r.
B. 20 października 2017 r.
C. 15 lipca 2017 r.
D. 15 lipca 2016 r.
HAN.01 Pytanie 300
Prowadzenie sprzedaży
Agencja badań marketingowych przedstawiła wyniki przeprowadzonych badań dotyczących struktury sprzedaży kremów do twarzy na rynku lokalnym. Który z kremów ma co najmniej 30% udział w rynku?
Rodzaj kremu | Wartość sprzedaży w zł |
---|---|
Owocowy | 4 300 |
Nagietkowy | 3 500 |
Rumiankowy | 4 200 |
Przeciwalergiczny | 8 000 |
RAZEM | 20 000 |
A. Nagietkowy.
B. Rumiankowy.
C. Owocowy
D. Przeciwalergiczny.
HAN.01 Pytanie 301
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż rozmiar spódnicy, jaki należy zaproponować klientce o wymiarach: obwód pasa 68 cm, obwód bioder 93 cm.
Rozmiar | Obwód klatki piersiowej w cm | Obwód pasa w cm | Obwód bioder w cm |
---|---|---|---|
34 | 78-81 | 63-65 | 88-91 |
36 | 82-85 | 66-69 | 92-95 |
38 | 86-89 | 70-73 | 96-98 |
40 | 90-93 | 74-77 | 99-102 |
A. 34
B. 40
C. 36
D. 38
HAN.01 Pytanie 302
Prowadzenie sprzedaży
Klientka nabyła buty zimowe i otrzymała tylko paragon fiskalny, który stanowi dokument uprawniający do złożenia reklamacji. Klientce nie przysługuje
A. wymiana butów zimowych z powodu niezgodności towaru z umową
B. naprawa butów zimowych z powodu niezgodności towaru z umową
C. wymiana butów zimowych na podstawie gwarancji
D. zwrot pieniędzy, jeśli sprzedawca nie potrafi naprawić butów zimowych w odpowiednim czasie
HAN.01 Pytanie 303
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie sprawozdawczym przedsiębiorstwo detaliczne uzyskało przychody ze sprzedaży wynoszące 40 000 zł, a średni stan zapasów towarów wyniósł 10 000 zł. Ile razy średni zapas został sprzedany?
A. 1 raz
B. 40 razy
C. 10 razy
D. 4 razy
HAN.01 Pytanie 304
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie rozmowy sprzedażowej w drogerii klientka poprosiła o wskazanie szamponu, który skutecznie dba o włosy i efektywnie usuwa resztki po żelach oraz lakierach. Jakiego typu szampon powinien zarekomendować sprzedawca?
A. Szampon klasyczny
B. Szampon leczniczy
C. Szampon kosmetyczny
D. Szampon peelingujący
HAN.01 Pytanie 305
Prowadzenie sprzedaży
Weryfikacja jakości towarów dostarczonych do sklepu może być dokonana jedynie przez
A. menedżera sklepu
B. dostawcę towaru
C. pracownika sklepu posiadającego konieczne informacje z zakresu towaroznawstwa
D. pracownika jednostki sprzedaży detalicznej
HAN.01 Pytanie 306
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie stosuje się tradycyjną obsługę klienta z rozwiniętą formą serwisu. Jaki system układu sali sprzedażowej powinien zostać wdrożony, aby w pełni wykorzystać dużą przestrzeń?
A. Liniowy
B. W postaci dwóch linii równoległych
C. W kształcie litery U
D. W kształcie litery L
HAN.01 Pytanie 307
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły można ustawić na półce sklepowej obok pieczywa?
A. Warzywa i owoce
B. Sosy i przyprawy
C. Tartą bułkę i płatki śniadaniowe
D. Wędliny i ryby
HAN.01 Pytanie 308
Prowadzenie sprzedaży
Szkolenie pracownika z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy powinno być realizowane
A. po godzinach pracy i na koszt pracownika
B. w godzinach pracy i na koszt pracownika
C. po godzinach pracy i na koszt pracodawcy
D. w godzinach pracy i na koszt pracodawcy
HAN.01 Pytanie 309
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość netto zamówionego serka wiejskiego.
Lp. | Nazwa produktu | Pojemność w gramach | Liczba opakowań zbiorczych | Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym | Cena jednostkowa bez podatku VAT w zł/szt. |
---|---|---|---|---|---|
1. | Serek wiejski | 200 | 50 | 15 | 2.50 |
A. 37,50 zł
B. 1 875,00 zł
C. 7 500,50 zł
D. 125,00 zł
HAN.01 Pytanie 310
Prowadzenie sprzedaży
Aby poinformować klientów instytucjonalnych o propozycji handlowej hurtowni oraz warunkach jej realizacji, należy
A. postawić bilbord w głównej ulicy miasta
B. przeprowadzić prezentację w hurtowni
C. rozdawać ulotki w centrum miasta
D. przesłać ofertę handlową kontrahentom
HAN.01 Pytanie 311
Prowadzenie sprzedaży
Loco magazyn dostawcy to jeden z elementów umowy pomiędzy dostawcą a odbiorcą, który określa
A. dostarczenie towaru przez sprzedawcę na jego koszt
B. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu pośrednika
C. odbiór towaru przez nabywcę z lokalizacji wskazanej przez sprzedawcę
D. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu sprzedawcy na własny koszt
HAN.01 Pytanie 312
Prowadzenie sprzedaży
Minimalny zapas towarów w sklepie polega na ich gromadzeniu
A. tuż po dostawie
B. tuż przed sezonem
C. w najniższej ilości, która zapewnia ciągłość sprzedaży
D. w połowie cyklu między następującymi dostawami
HAN.01 Pytanie 313
Prowadzenie sprzedaży
Wysoka elastyczność cenowa ma miejsce, gdy procentowa zmiana popytu jest
A. mniejsza od procentowej zmiany dochodu
B. mniejsza od procentowej zmiany ceny
C. większa od procentowej zmiany ceny
D. większa od procentowej zmiany dochodu
HAN.01 Pytanie 314
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli wartość zakupu netto towaru wynosi 500 zł, a koszty zakupu wynoszą 100 zł, natomiast marża zysku to 50% ceny nabycia, to jaka będzie cena sprzedaży netto?
A. 750 zł
B. 650 zł
C. 600 zł
D. 900 zł
HAN.01 Pytanie 315
Prowadzenie sprzedaży
Czym jest ubytek nadzwyczajny?
A. usunięcie wody z jabłek
B. rozsypanie cukru podczas ważenia
C. odparowanie wody z rzodkiewki
D. kradzież towarów w magazynie
HAN.01 Pytanie 316
Prowadzenie sprzedaży
Koszt zakupu towaru wynosi 600 zł, do tej kwoty sklep dodaje marżę w wysokości 20% obliczaną od ceny zakupu, a stawka VAT to 23%. Jaką sumę zapłaci klient za ten towar w sklepie?
A. 886,50 zł
B. 738,00 zł
C. 885,60 zł
D. 720,00 zł
HAN.01 Pytanie 317
Prowadzenie sprzedaży
W wersji kalkulacyjnej rachunku zysków i strat nie znajdziemy pozycji
A. zysk z działalności operacyjnej
B. amortyzacja
C. zysk ze sprzedaży
D. koszty finansowe
HAN.01 Pytanie 318
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku sprzedaży wysyłkowej najczęściej używa się inkasa płatności w formie
A. polecenia przelewu
B. gotówki
C. czeku gotówkowego
D. karty zbliżeniowej
HAN.01 Pytanie 319
Prowadzenie sprzedaży
Każdy produkt przeznaczony do sprzedaży detalicznej powinien być
A. wyposażony w kartę gwarancyjną
B. oznaczony ceną
C. zapakowany w opakowania jednorazowego użytku
D. opatrzony etykietą wskazującą jego rozmiar
HAN.01 Pytanie 320
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych dotyczących sprzedaży w księgarni oceń, w którym dziale wystąpiło największe odchylenie wykonania od założonego planu.
Nazwa działu | Plan | Wykonanie | % wykonania planu | |
---|---|---|---|---|
A. | Książki historyczne | 23 000 | 32 457 | 141,12 |
B. | Poezja | 5 000 | 3 982 | 79,64 |
C. | Książki dla dzieci | 2 700 | 2 531 | 93,74 |
D. | Książki turystyczne | 50 000 | 78 654 | 157,31 |
A. D.
B. B.
C. C.
D. A.