Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 281
Prowadzenie sprzedaży

Ogólna zasada ochrony przeciwpożarowej to zakaz

A. użytkowania elektrycznych urządzeń grzewczych ustawionych na podłożu palnym.
B. wykonywania czynności mogących spowodować pożar.
C. spalania śmieci w miejscu umożliwiającym zapalenie się sąsiednich obiektów.
D. rozgrzewania za pomocą ognia materiałów w odległości mniejszej niż 5 m od obiektu.
HAN.01 Pytanie 282
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak umieszczany na etykiecie towaru informuje

Ilustracja do pytania 2
A. o pochodzeniu towaru z importu.
B. o krótkiej przydatności towaru do spożycia
C. o wysokiej jakości towaru.
D. o zgodności towaru z wymaganiami w zakresie bezpieczeństwa i zdrowia użytkowników.
HAN.01 Pytanie 283
Prowadzenie sprzedaży

Dokumenty inwentaryzacyjne przechowuje się

A. 50 lat.
B. 75 lat.
C. 25 lat.
D. 5 lat.
HAN.01 Pytanie 284
Prowadzenie sprzedaży

Czerwona barwa sygnalizatora świetlnego w magazynie hurtowni oznacza

A. ostrzeżenie przed przedmiotami będącymi w ruchu.
B. wolne drogi transportu.
C. niebezpieczeństwo.
D. ostrzeżenie przed uruchomieniem urządzeń transportujących.
HAN.01 Pytanie 285
Prowadzenie sprzedaży

Nieprzestrzeganie przez pracownika hurtowni norm dźwigania przy układaniu paczkowanych, ciężkich towarów na górnych półkach magazynu, może stać się przyczyną:

A. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia.
B. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny.
C. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny.
D. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia.
HAN.01 Pytanie 286
Prowadzenie sprzedaży

W przedsiębiorstwie ALTA badano dynamikę przychodów ze sprzedaży. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli stwierdzono, że przyrost wartości przychodów w roku 2009 w stosunku do wartości przychodów w 2008 r. wynosi

Ilustracja do pytania 6
A. 120%
B. 80%
C. 20%
D. 117%
HAN.01 Pytanie 287
Prowadzenie sprzedaży

Zapasy towarowe to

A. wszystkie towary zgromadzone w sklepie.
B. towary znajdujące się tylko na zapleczu.
C. towary wyłożone na salę sprzedażową.
D. towary świeżo dostarczone do sklepu.
HAN.01 Pytanie 288
Prowadzenie sprzedaży

Ubytek naturalny towarów wynika

A. z braku uczciwości klientów.
B. z fizyko-chemicznych właściwości towarów.
C. z braku uczciwości personelu.
D. z zastosowania niewłaściwego opakowania.
HAN.01 Pytanie 289
Prowadzenie sprzedaży

Znak kontroli jakości (KJ), który może być umieszczony na etykiecie wyrobu lub towaru, jest świadectwem przeprowadzenia kontroli jakościowej przez

A. detalistę.
B. hurtownika.
C. odbiorcę.
D. producenta.
HAN.01 Pytanie 290
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak, umieszczany na towarach pochodzących z importu, to znak

Ilustracja do pytania 10
A. zasadniczy.
B. jakości.
C. bezpieczeństwa.
D. niebezpieczeństwa.
HAN.01 Pytanie 291
Prowadzenie sprzedaży

Znak E 300 umieszczony na etykiecie opakowania produktu jest

A. informacją o zastosowaniu substancji dodatkowej do produkcji.
B. znakiem ostrzegawczym.
C. informacją o przeprowadzonej kontroli jakości produktu.
D. kodem producenta.
HAN.01 Pytanie 292
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę sprzedaży powinien wprowadzić właściciel niewielkiego zakładu przetwórstwa mięsnego w swoim sklepie firmowym, w którym oferuje sprzedaż towarów na wagę?

A. Preselekcyjną.
B. Obnośną.
C. Samoobsługową.
D. Tradycyjną.
HAN.01 Pytanie 293
Prowadzenie sprzedaży

W którym z wymienionych zestawów towarów wszystkie artykuły mogą być sprzedawane z automatu do sprzedaży?

A. Papierosy, batony, lody.
B. Papierosy, ciastka z kremem, batony.
C. Papierosy, batony, napoje w puszkach.
D. Ciastka z kremem, batony, lody.
HAN.01 Pytanie 294
Prowadzenie sprzedaży

Towary, które podczas pobytu klienta w sklepie mają go skusić do niezaplanowanego zakupu, powinny być rozmieszczone na regałach

A. w pobliżu kas.
B. z towarami promocyjnymi.
C. w okolicach głównego wejścia do sklepu.
D. z towarami codziennego użytku.
HAN.01 Pytanie 295
Prowadzenie sprzedaży

Detergentowy proszek ARIEL przechowywany był w temperaturze 18°C, wilgotności 75% i uległ silnemu zbryleniu. Wada towaru powstała w wyniku

A. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych.
B. magazynowania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%.
C. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych.
D. magazynowania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%.
HAN.01 Pytanie 296
Prowadzenie sprzedaży

Odpowiedzialność za powierzone podczas transportu towary ponosi

A. magazynier.
B. odbiorca.
C. akwizytor.
D. konwojent.
HAN.01 Pytanie 297
Prowadzenie sprzedaży

Który z arkuszy papieru ma najmniejszy format?

Ilustracja do pytania 17
A. A4
B. A6
C. A3
D. A5
HAN.01 Pytanie 298
Prowadzenie sprzedaży

Do czynników naturalnych mających wpływ na jakość przechowywanych świeżych warzyw i owoców należą:

A. temperatura, wilgotność powietrza i światło.
B. sposób składowania, opakowanie i światło.
C. temperatura, opakowanie i wilgotność powietrza.
D. sposób składowania, wilgotność powietrza i opakowanie.
HAN.01 Pytanie 299
Prowadzenie sprzedaży

Procesowi jełczenia tłuszczów podczas przechowywania masła, margaryny i wyrobów czekoladowych sprzyja magazynowanie tych towarów

A. w opakowaniach jednostkowych.
B. w zbyt wysokiej temperaturze.
C. w zbyt niskiej temperaturze.
D. w opakowaniach zbiorczych.
HAN.01 Pytanie 300
Prowadzenie sprzedaży

Towarami wrażliwymi na wysoką temperaturę podczas przechowywania są

A. obuwie i odzież.
B. artykuły gospodarstwa domowego.
C. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne.
D. wyroby przemysłu papierniczego.
HAN.01 Pytanie 301
Prowadzenie sprzedaży

W której z podanych sytuacji przeprowadzono inwentaryzację kontrolno-okresową związaną z działalnością sklepu, skontrolowaniem poziomu zapasów i porównaniem go ze stanem księgowym?

A. Do sklepu dokonano włamania połączonego z kradzieżą i dewastacją pomieszczeń.
B. Sklep ulega likwidacji.
C. Na koniec roku kalendarzowego przeprowadzono spis wszystkich składników majątkowych.
D. Kierownik sklepu, z powodu dłuższej choroby, wyznaczył swego zastępcę.
HAN.01 Pytanie 302
Prowadzenie sprzedaży

Komisja inwentaryzacyjna powinna przeprowadzić inwentaryzację towarów w obecności

A. osób materialnie odpowiedzialnych.
B. pracowników księgowości.
C. osoby znającej gospodarkę magazynową.
D. przedstawiciela związków zawodowych.
HAN.01 Pytanie 303
Prowadzenie sprzedaży

W którym z wymienionych zestawów towarów wszystkie artykuły powinny być eksponowane w sklepie w zamrażarkach?

A. Mrożonki, koncentraty spożywcze.
B. Lody, mrożonki owocowe i warzywne.
C. Mleko, śmietana, jogurty, lody.
D. Lody, wędliny paczkowane, jogurty.
HAN.01 Pytanie 304
Prowadzenie sprzedaży

Wystawienie dokumentu Zamówienie na towary może być poprzedzone

A. sporządzeniem reklamacji.
B. zapytaniem o ofertę.
C. zawiadomieniem o wysyłce.
D. sporządzeniem faktury.
HAN.01 Pytanie 305
Prowadzenie sprzedaży

Prezentacja perfum przez sprzedawcę w tradycyjnej formie sprzedaży polega na

A. zapakowaniu perfum.
B. zainkasowaniu należności.
C. wykorzystaniu testera.
D. oznakowaniu wywieszką.
HAN.01 Pytanie 306
Prowadzenie sprzedaży

Jaki dokument powinien sporządzić sprzedawca sklepu, przyjmując reklamację od klienta?

A. Fakturę VAT.
B. Zgłoszenie reklamacyjne.
C. Paragon fiskalny.
D. Fakturę VAT korektę.
HAN.01 Pytanie 307
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył 01 marca 2009 r. zmywarkę do naczyń. Dnia 10 maja 2009 r. zgłosił niesprawność zmywarki do punktu sprzedaży detalicznej, w którym dokonał zakupu. Do dnia 26 maja 2009 r. nie otrzymał odpowiedzi ze sklepu. W tej sytuacji można przyjąć,

A. że reklamacja została odrzucona.
B. że klient powinien naprawić zmywarkę na swój koszt.
C. że klient powinien zwrócić zmywarkę do sklepu.
D. że reklamacja została uznana.
HAN.01 Pytanie 308
Prowadzenie sprzedaży

W preselekcyjnej formie sprzedaży klient ma możliwość

A. swobodnego i samodzielnego wyboru towaru, dokonywania przymiarek oraz wstępnego wyboru i w rozmowie ze sprzedawcą konkretyzowania swoich życzeń.
B. swobodnego i samodzielnego wyboru towaru, dokonywania zakupu bez kontaktu ze sprzedawcą.
C. wyboru towaru tylko za pośrednictwem sprzedawcy, który doradza, prezentuje towar i wyjaśnia wątpliwości.
D. samodzielnego wyboru towaru, dokonywania przymiarek, kontaktowania się ze sprzedawcą jedynie przy regulowaniu płatności.
HAN.01 Pytanie 309
Prowadzenie sprzedaży

Której kaszy nie należy polecać klientowi poszukującemu produktów bezglutenowych?

A. Kaszy manny.
B. Kaszy jaglanej.
C. Kaszy gryczanej.
D. Kaszy kukurydzianej.
HAN.01 Pytanie 310
Prowadzenie sprzedaży

Próbki perfum wykorzystywane jako narzędzie promocji nie mogą być

A. rozdawane w sklepie.
B. sprzedawane w sklepie.
C. dołączane do paragonu.
D. rozdawane na ulicy.
HAN.01 Pytanie 311
Prowadzenie sprzedaży

Jeden kilogram winogron kosztuje 8,00 zł. Właściciel sklepu obniżył cenę o 40%. Ile kosztuje 1 kg winogron po obniżce ceny?

A. 4,00 zł
B. 3,20 zł
C. 4,80 zł
D. 11,20 zł
HAN.01 Pytanie 312
Prowadzenie sprzedaży

Obsługując klienta zdecydowanego na zakup wskazanego towaru codziennego użytku i wyraźnie spieszącego się, sprzedawca powinien

A. zachęcać do rozmowy sprzedażowej.
B. ograniczyć się do podania towaru.
C. przekonywać o słuszności zakupu.
D. oferować również inne towary.
HAN.01 Pytanie 313
Prowadzenie sprzedaży

Jaka jest cena detaliczna 1 kilograma żeberek wieprzowych, jeżeli cena zakupu wynosi 10,00 zł/kg, marża detaliczna 30% ceny zakupu, a podatek VAT 3%?

A. 13,30 zł
B. 10,30 zł
C. 13,39 zł
D. 13,00 zł
HAN.01 Pytanie 314
Prowadzenie sprzedaży

Inwentaryzację planową sporządza się zawsze

A. zgodnie z planem inwentaryzacji.
B. okresowo co miesiąc.
C. w dowolnym czasie.
D. na koniec roku.
HAN.01 Pytanie 315
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji w jednostce handlowej. Oszacuj wartość różnicy inwentaryzacyjnej.

Ilustracja do pytania 35
A. Nadwyżka w wysokości około 2 000 zł
B. Niedobór w wysokości około 2 000 zł
C. Nadwyżka w wysokości około 3 000 zł
D. Niedobór w wysokości około 3 000 zł
HAN.01 Pytanie 316
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie znajduje się 400 sztuk jogurtu naturalnego w cenie 1,10 zł/szt, którego termin przydatności do spożycia upływa za 4 dni. Aby sprzedać zapas jogurtu, obniżono jego cenę jednostkową o 30%. Szacowana kwota obniżki tego towaru wynosi

A. około 130 zł
B. około 110 zł
C. około 440 zł
D. około 310 zł
HAN.01 Pytanie 317
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z zamieszczonego fragmentu paragonu kasy fiskalnej, wskaż łączną kwotę podatku VAT od dokonanej sprzedaży towarów.

Ilustracja do pytania 37
A. 0,34 zł
B. 0,19 zł
C. 0,52 zł
D. 4,77 zł
HAN.01 Pytanie 318
Prowadzenie sprzedaży

V Cena kozaków damskich w sezonie zimowym wynosiła 280 zł. Po sezonie buty te kosztują 170 zł. O ile procent obniżono cenę kozaków?

A. Około 20%
B. Około 40%
C. Około 60%
D. Około 50%
HAN.01 Pytanie 319
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedaż zmywarek zwiększa się z miesiąca na miesiąc średnio o 2%. Ustal przewidywaną sprzedaż w czerwcu br., przyjmując, że w maju sprzedano 200 szt. zmywarek.

A. 204 szt.
B. 220 szt.
C. 202 szt.
D. 240 szt.
HAN.01 Pytanie 320
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie wykresu obrazującego sprzedaż artykułów papierniczych w ubiegłym roku w sklepie Ala wskaż, w którym kwartale był największy popyt na zeszyty.

Ilustracja do pytania 40
A. W IV kwartale.
B. W II kwartale.
C. W III kwartale.
D. W I kwartale.