Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wykaz towarów, które chce kupić klient. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać jeśli zapłaci banknotem o wartości 50 zł?

Nazwa towaruJ.m.IlośćCena jednostkowa
w zł
Masło ekstraszt.33,20
Mleko 3,2%l42,10
Twarógkg29,30

A. 14,60 zł
B. 13,40 zł
C. 35,40 zł
D. 36,60 zł
Prowadzenie sprzedaży

Który typ wydruku z kasy fiskalnej powinien zostać wykonany, aby uzyskać zestawienie całkowitej sprzedaży za dany miesiąc, z rozbiciem na właściwe stawki VAT?

A. Raport stanu kasy
B. Sprzedaż według grup
C. Raport fiskalny
D. Paragon fiskalny
Prowadzenie sprzedaży

Osoba, której zgodnie z podpisanym dokumentem o odpowiedzialności materialnej powierzone zostały fundusze z obowiązkiem ich zwrotu lub rozliczenia, po ich zgubieniu ponosi odpowiedzialność za wyrządzoną szkodę

A. solidarnie z innymi pracownikami
B. razem z pracodawcą
C. samodzielnie
D. w połowie, jeśli pieniądze zostały skradzione
HAN.01 Pytanie 285
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik sklepu chemicznego niewłaściwie obchodził się z substancją żrącą, przez co doznał oparzenia dłoni. Jaką pierwszą pomoc należy mu natychmiast udzielić?

A. założeniu na ranę opatrunku
B. zmyciu żrącej substancji z rany dużą ilością zimnej wody
C. posmarowaniu rany kremem
D. posypaniu rany talkiem
HAN.01 Pytanie 287
Prowadzenie sprzedaży

Jakie typy mięsa powinien polecić klientowi, który pragnie zredukować spożycie tłuszczu?

A. Boczek oraz schab
B. Polędwicę i karkówkę
C. Karkówkę oraz golonkę
D. Schab i polędwicę
HAN.01 Pytanie 288
Prowadzenie sprzedaży

Którą z poniższych informacji sprzedawca nie ma obowiązku przekazywać klientom sklepu spożywczego?

A. Daty ważności do spożycia
B. Cen, które obowiązują w innych sklepach
C. Informacji o źródle pochodzenia produktu
D. Informacji o składnikach odżywczych produktu
HAN.01 Pytanie 289
Prowadzenie sprzedaży

Formuła marketingowa AIDA wykorzystywana przez sprzedawców towarów oznacza:

A. A-zwróć uwagę I-wzbudź chęć posiadania D-wzbudź zainteresowanie A-nakłoń do zakupu
B. A-nakłoń do zakupu I-zwróć uwagę D-wzbudź chęć posiadania A-wzbudź zainteresowanie
C. A-wzbudź chęć posiadania I-zwróć uwagę D-wzbudź zainteresowanie A-nakłoń do zakupu
D. A-zwróć uwagę I-wzbudź zainteresowanie D-wzbudź chęć posiadania A-nakłoń do zakupu
Prowadzenie sprzedaży

Osoba prowadząca sklep, pragnąca określić wysokość sprzedaży w ostatnim czasie, powinna do tego celu zastosować

A. analizę dokumentacji sprzedaży
B. ankiety przeprowadzane wśród kupujących
C. obserwację zachowań klientów
D. wywiady z konsumentami
HAN.01 Pytanie 291
Prowadzenie sprzedaży

Każdy produkt przeznaczony do sprzedaży detalicznej powinien być

A. wyposażony w kartę gwarancyjną
B. opatrzony etykietą wskazującą jego rozmiar
C. zapakowany w opakowania jednorazowego użytku
D. oznaczony ceną
HAN.01 Pytanie 292
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz, jaką kwotę odsetek uiści przedsiębiorca, który uzyskał roczny kredyt obrotowy na zakup towarów w wysokości 200 000 zł, z oprocentowaniem wynoszącym 12% rocznie?

A. 24 000 zł
B. 440 000 zł
C. 240 000 zł
D. 224 000 zł
HAN.01 Pytanie 293
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów zawiera wyłącznie artykuły o wysokiej zawartości białka?

A. Ser żółty, soja, filet rybny z dorsza.
B. Czekoladowy baton, cebula, mleko w proszku.
C. Fasola szparagowa, filet drobiowy, rodzynki.
D. Czekolada mleczna, groszek z puszki, morele.
HAN.01 Pytanie 295
Prowadzenie sprzedaży

Podczas ustawiania chemikaliów na półkach sklepowych, sprzedawca nie dostrzegł, że jeden z pojemników z substancją żrącą był nieszczelny, co doprowadziło do wycieku substancji oraz poparzenia dłoni sprzedawcy. W takiej sytuacji, sprzedawca powinien przede wszystkim

A. dokładnie przepłukać dłoń silnym strumieniem wody.
B. nałożyć jałowy bandaż.
C. zadzwonić po karetkę.
D. zdezynfekować poparzoną powierzchnię wodą utlenioną.
HAN.01 Pytanie 298
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Czy szpinak należy do kategorii warzyw?

A. dyniowych
B. cebulowych
C. strączkowych
D. liściowych
Prowadzenie sprzedaży

Towar o obniżonej wartości może być oferowany do sprzedaży pod warunkiem podania informacji na jego temat

A. ceny przed i po obniżce oraz powodu jej wprowadzenia
B. przyczyn, które wpłynęły na zmniejszenie jego użyteczności
C. nowej, zmniejszonej ceny
D. ceny sprzed obniżki, przekreślonej "X"
Prowadzenie sprzedaży

Loco magazyn dostawcy to jeden z elementów umowy pomiędzy dostawcą a odbiorcą, który określa

A. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu pośrednika
B. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu sprzedawcy na własny koszt
C. odbiór towaru przez nabywcę z lokalizacji wskazanej przez sprzedawcę
D. dostarczenie towaru przez sprzedawcę na jego koszt
HAN.01 Pytanie 301
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach z artykułami spożywczymi głównym zadaniem sprzedawcy w zakresie przygotowywania produktów do sprzedaży jest:

A. systematyczne zmienianie lokalizacji towarów na półkach z powodów estetycznych
B. sprawdzanie smaku każdego nowego produktu, aby informować klientów o jego walorach smakowych
C. codzienna weryfikacja towarów w celu wycofania z obrotu artykułów przeterminowanych
D. umieszczanie na półkach nowych produktów przed tymi z wcześniejszych dostaw
Prowadzenie sprzedaży

Na wartość detaliczną produktu, którego sprzedaż podlega opodatkowaniu VAT, składają się

A. cena nabycia brutto, marża detaliczna oraz podatek VAT
B. cena nabycia netto, marża detaliczna oraz podatek VAT
C. cena nabycia brutto i marża detaliczna
D. cena nabycia netto oraz marża detaliczna
HAN.01 Pytanie 304
Prowadzenie sprzedaży

Cena detaliczna butów wynosiła 320,00 zł. Została obniżona o 20%. Jaka jest wartość obuwia po obniżce?

A. 64,00 zł
B. 300,00 zł
C. 256,00 zł
D. 384,00 zł
HAN.01 Pytanie 305
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów można uznać za towary?

A. Bułki przeznaczone do konsumpcji przez rodzinę właściciela piekarni
B. Bułki w zakładzie produkującym bułkę tartą
C. Bułki w kiosku z hamburgerami
D. Bułki w sklepie spożywczym
HAN.01 Pytanie 306
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii spółek osobowych w prawie handlowym zalicza się spółki:

A. jawna, komandytowa, komandytowo-akcyjna
B. akcyjna, komandytowa, komandytowo-akcyjna
C. akcyjna, jawna, komandytowo-akcyjna
D. jawna, akcyjna, komandytowa
HAN.01 Pytanie 308
Prowadzenie sprzedaży

Której z kasz nie powinno się rekomendować klientowi, który szuka produktów bezglutenowych?

A. Kasza manny
B. Kasza kukurydziana
C. Kasza jaglana
D. Kasza gryczana
HAN.01 Pytanie 312
Prowadzenie sprzedaży

Na początku prezentacji produktów sprzedawca powinien pokazać klientowi trzy różne artykuły w celu

A. zachęcenia klienta do zakupu większej ilości artykułów
B. zaangażowania klienta w poznawanie produktów, aby obsłużyć kolejnego klienta
C. przekazania klientowi informacji, że towaru wystarczy i nie musi szybko podejmować decyzji
D. umożliwienia klientowi podjęcia decyzji, a zarazem nie komplikowania mu wyboru
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie sprawozdawczym przedsiębiorstwo detaliczne uzyskało przychody ze sprzedaży wynoszące 40 000 zł, a średni stan zapasów towarów wyniósł 10 000 zł. Ile razy średni zapas został sprzedany?

A. 10 razy
B. 4 razy
C. 40 razy
D. 1 raz
Prowadzenie sprzedaży

Towar został dostarczony do sklepu i przeprowadzono jego odbiór. Kontrola ilościowa przebiegła bez żadnych zastrzeżeń. W związku z tym, ilość zapisana w dokumencie magazynowym Wz powinna odpowiadać zapisowi

A. zadysponowana = wydana
B. zadysponowana > wydana
C. zadysponowana >= wydana
D. zadysponowana < wydana
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przedstawionym zestawieniem utargu, sprzedawca powinien odprowadzić do banku kwotę

Zestawienie utargu
KASA 1
WyszczególnienieKwota w zł
Gotówka79 000,00
Karty płatnicze40 000,00
Rabaty5 000,00
Pogotowie kasowe na następny dzień3 000,00

A. 71 000,00 zł
B. 122 000,00 zł
C. 111 000,00 zł
D. 76 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 316
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które najczęściej znajdują nabywców w sklepie typu tradycyjnego, powinny być umieszczane

A. na regale w zasięgu ręki sprzedawcy
B. na dolnych półkach regału
C. na półce przy drzwiach wyjściowych
D. na najwyższych poziomach regału
HAN.01 Pytanie 317
Prowadzenie sprzedaży

Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody

A. wysyłkowej
B. tradycyjnej
C. samoobsługi
D. preselekcji
HAN.01 Pytanie 319
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić książki wystawione na sprzedaż przed kradzieżą, powinno się zastosować

A. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym przewodem
B. etykietę zabezpieczającą
C. kasetę ochronną
D. klips ochronny z aktywatorem
Prowadzenie sprzedaży

Klient w sklepie dokonuje wpłaty zaliczki w gotówce na zakup pralki. W związku z tym sprzedawca powinien wydać mu dokument potwierdzający realizację

A. przelewu gotówki na rachunek sklepu
B. wpłaty gotówki do kasy
C. przelewu środków z konta klienta na konto sklepu
D. wypłaty gotówki z kasy