Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 322
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to

A. pasteryzacja
B. blanszowanie
C. tyndalizacja
D. sterylizacja
HAN.01 Pytanie 323
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie stosuje się tradycyjną obsługę klienta z rozwiniętą formą serwisu. Jaki system układu sali sprzedażowej powinien zostać wdrożony, aby w pełni wykorzystać dużą przestrzeń?

A. Liniowy
B. W postaci dwóch linii równoległych
C. W kształcie litery U
D. W kształcie litery L
HAN.01 Pytanie 324
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył czajnik elektryczny 15 lipca 2015 roku, a 20 października 2015 roku wymienił wadliwy egzemplarz na nowy zgodnie z gwarancją. Kiedy kończy się odpowiedzialność sprzedawcy w ramach rękojmi za wady sprzedanego towaru?

A. 15 lipca 2017 r.
B. 20 października 2016 r.
C. 20 października 2017 r.
D. 15 lipca 2016 r.
HAN.01 Pytanie 325
Prowadzenie sprzedaży

Określ prawidłowy proces obsługi klienta w sklepie z kosmetykami, który sprzedaje swoje produkty w sposób tradycyjny?

A. Zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności, prezentacja produktów, zachęcanie do kolejnych zakupów
B. Zidentyfikowanie potrzeb, prezentacja produktów, pobranie płatności, zachęcanie do kolejnych zakupów
C. Prezentacja produktów, zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności, zachęcanie do kolejnych zakupów
D. Prezentacja produktów, zachęta do kolejnych zakupów, zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności
HAN.01 Pytanie 326
Prowadzenie sprzedaży

Jak wpłynie na funkcjonowanie małych sklepów pojawienie się w ich sąsiedztwie dużych obiektów handlowych?

A. Zmniejszy się ilość reklamacji dotyczących towarów sprzedawanych w małym sklepie
B. Zwiększy się zapotrzebowanie na asortyment oferowany przez mały sklep
C. Spadną obroty małego sklepu
D. Wzrasta dostępność produktów w małym sklepie
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów.

Tabela. Wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w sklepie spożywczym
Nazwa towaruCena jednostkowaStan wg spisu z natury w kgStan wg zapisów księgowych w kg
Wafle orzechowe18,00 zł/kg2630
Wafle kakaowe20,00 zł/kg2423

A. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
B. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
C. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
D. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
HAN.01 Pytanie 329
Prowadzenie sprzedaży

Utrata naturalna towarów jest spowodowana

A. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
B. brakiem uczciwości pracowników
C. użyciem niewłaściwego opakowania
D. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
HAN.01 Pytanie 331
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych produktów są podatne na niską wilgotność powietrza?

A. Świeże owoce i warzywa
B. Cement oraz zaprawy klejowe
C. Książki oraz artykuły papiernicze
D. Tkaniny oraz odzież
HAN.01 Pytanie 333
Prowadzenie sprzedaży

Klientka planuje nabyć śmietankę niezbędną do przygotowania kremu do tortu. W tym przypadku sprzedawca nie powinien jej proponować

A. śmietanki kremowej 30%
B. śmietanki tortowej 30%
C. śmietany do deserów 36%
D. śmietanki tortowej 36%
HAN.01 Pytanie 334
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady nie są stosowane podczas układania produktów na półkach?

A. Ekspozycja powinna brać pod uwagę właściwości fizyko-chemiczne produktów
B. Produkty powinny być łatwo dostępne dla konsumenta
C. Droższe artykuły powinny znajdować się na dolnej półce
D. Towary powinny być układane według kolejności ich dostawy
HAN.01 Pytanie 336
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedając produkty spożywcze oraz niespożywcze dla klientów zlokalizowanych na obszarach wiejskich, najlepiej wykorzystać

A. handel tradycyjny
B. handel uliczny
C. samoobsługę
D. handel obwoźny
Prowadzenie sprzedaży

Na dzień 31 maja w magazynie hurtowni spożywczej znajdowało się 820 zgrzewek soku pomarańczowego. W dniu 01 czerwca dokonano zakupu dodatkowych 600 zgrzewek tego soku. Zapas, który umożliwia ciągłość sprzedaży, wynosi 1 000 zgrzewek. Ile wynosi zapas nadmierny?

A. 400 zgrzewek
B. 1 420 zgrzewek
C. 180 zgrzewek
D. 420 zgrzewek
HAN.01 Pytanie 338
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem

A. specjalnych reagentów chemicznych
B. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
C. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
D. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
HAN.01 Pytanie 339
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty mogą być wyeksponowane na półce w sklepie obok siebie?

A. Mąka, kasze i przyprawy ziołowe
B. Owoce, warzywa oraz cukier
C. Dżemy, musli oraz płatki śniadaniowe
D. Ryby, mięso oraz nabiał
Prowadzenie sprzedaży

Ile kartonów zbiorczych trzeba wydać, jeśli klient zamówił dostawę 1 800 szt. szamponu do włosów o pojemności 360 ml, który pakowany jest po 12 sztuk w opakowaniu?

A. 30 opakowań
B. 648 opakowań
C. 150 opakowań
D. 54 opakowań
HAN.01 Pytanie 341
Prowadzenie sprzedaży

Kto sprawuje nadzór nad prawidłowością i działalnością jednostek handlowych?

A. Inspekcja Handlowa
B. Powiatowy Rzecznik Praw Konsumenta
C. Urząd Skarbowy
D. Państwowa Inspekcja Pracy
HAN.01 Pytanie 342
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej formie sprzedaży klient ma możliwość samodzielnego wyboru produktów, a te są wystawione w sklepie w taki sposób, że umożliwiają nabywcy swobodny i niezależny wybór?

A. Preselekcyjnej
B. Komisowej
C. Tradycyjnej
D. Wysyłkowej
HAN.01 Pytanie 344
Prowadzenie sprzedaży

Które z poniższych stwierdzeń ilustruje zasadę eksponowania produktów w sklepie spożywczym?

A. Towary z nowych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału przed produktami z wcześniejszych dostaw
B. Towary z najnowszych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału za towarami z wcześniejszych dostaw
C. Najcięższe produkty powinny być umieszczane na środkowych półkach regału
D. Produkty najczęściej wydawane z magazynu powinny być umieszczane na górnych półkach regału
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz cenę detaliczną brutto, gdy cena hurtowa netto wynosi 10,00 zł, a sklep ustala marżę 10% w metodzie od sta, przy stawce podatku YAT wynoszącej 5%?

A. 11,00 zł
B. 11,60 zł
C. 11,55 zł
D. 11,50 zł
HAN.01 Pytanie 346
Prowadzenie sprzedaży

Klient, który dokonał zakupu, ma prawo do odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny zwrotu towaru

A. w domu towarowym
B. w sklepie detalicznym
C. w kiosku z warzywami
D. w sklepie internetowym
HAN.01 Pytanie 347
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład marketingu mix?

A. promocja
B. dystrybucja
C. cena
D. klient
HAN.01 Pytanie 348
Prowadzenie sprzedaży

Niewielki wybór towarów, niskie ceny oraz bardzo ograniczone warunki sprzedaży charakteryzują

A. domy dyskontowe
B. domy handlowe
C. sklepy branżowe
D. sklepy specjalistyczne
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, ile sztuk towaru powinno być wpisane do Arkusza spisu z natury w czasie inwentaryzacji towaru w magazynie?

Źródło danychIlość towaru
w szt.
Dane z dowodów Pz/przyjęcie towarów i Wz/wydanie towarów95
Dane z kartoteki magazynowej90
Informacje uzyskane od osoby materialnie odpowiedzialnej80
Dane uzyskane podczas spisu z natury70

A. 95 szt.
B. 90 szt.
C. 80 szt.
D. 70 szt.
HAN.01 Pytanie 350
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość netto zamówionego jogurtu.

Lp.Nazwa jogurtuPojemność
w gramach
Liczba
opakowań
zbiorczych
Liczba sztuk
w opakowaniu
zbiorczym
Cena jednostkowa bez
podatku VAT
w zł/szt.
1.Jogurt naturalny45050301,20

A. 540,00 zł
B. 60,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 36,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal, ile wyniesie wynik finansowy brutto w przedsiębiorstwie handlowym.

WyszczególnienieKwota
Odsetki od środków na rachunku bankowym2 000 zł
Otrzymane dywidendy1 500 zł
Przekazana (zapłacona) kara za nieterminową płatność500 zł
Przychody ze sprzedaży towarów netto70 000 zł
Koszty działalności podstawowej netto55 000 zł
Odsetki od kredytu bankowego4 200 zł
Straty nadzwyczajne300 zł

A. 14 500 zł
B. 15 000 zł
C. 22 900 zł
D. 13 500 zł
HAN.01 Pytanie 352
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa pozyskiwana z owoców roślinnych to

A. gorczyca
B. wanilia
C. bazylia
D. kapary
Prowadzenie sprzedaży

W oparciu o dane zamieszczone w tabeli, oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli w hurtowni kosmetycznej stosującej sprzedaż tradycyjną, obrót pomiędzy kolejnymi inwentaryzacjami wyniósł 500 000,00 zł.

Limit niedoborów w % w branży perfumeryjno-drogerynej
Samoobsługa i preselekcjaSprzedaż tradycyjna
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
0,230,350,20,3

A. 1 500,00 zł
B. 1 750,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 1 150,00 zł
HAN.01 Pytanie 355
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt powinien zaproponować sprzedawca klientce, która szuka mięsa o najniższej kaloryczności?

A. Pierś z indyka
B. Udziec jagnięcy
C. Schab wieprzowy
D. Giez cielęcą
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie poniższych danych, uzyskanych w wyniku inwentaryzacji w Sklepie "Batonik" oszacuj wynik inwentaryzacji w tym sklepie.

Wartość towarów w sklepie10 000 zł
Wartość opakowań w sklepie100 zł
Gotówka w sklepie900 zł
Stan księgowy mienia sklepu „Batonik"9 500 zł

A. Niedobór 1 500 zł
B. Niedobór 500 zł
C. Nadwyżka 1 500 zł
D. Nadwyżka 500 zł
HAN.01 Pytanie 357
Prowadzenie sprzedaży

Jaką wartość ma podatek VAT, jeśli cena hurtowa netto paneli podłogowych wynosi 22,00 zł/m2, a cena brutto wynosi 27,06 zł/m2?

A. 27,06 zł
B. 16,94 zł
C. 5,06 zł
D. 22,00 zł
HAN.01 Pytanie 358
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz wartość sprzedaży netto towaru, którego netto cena zakupu wyniosła 20 zł, a marża obliczana jest na podstawie ceny sprzedaży netto na poziomie 20%.

A. 19,80 zł
B. 24,00 zł
C. 25,00 zł
D. 20,20 zł
HAN.01 Pytanie 359
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczony rysunek przedstawia

Ilustracja do pytania 39
A. kozaki.
B. trzewiki.
C. półbuty.
D. botki.
HAN.01 Pytanie 360
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył suszarkę do włosów 15.03.2024 r. W dniu 29.05.2024 zgłosił reklamację do sprzedawcy. Zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta, sprzedawca jest zobowiązany odpowiedzieć na reklamację najpóźniej w dniu

A. 12.06.2024 r.
B. 15.06.2024 r.
C. 10.06.2024 r.
D. 01.06.2024 r.