Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 321
Prowadzenie sprzedaży
A. 160 000 zł
B. 180 000 zł
C. 20 000 zł
D. 200 000 zł
HAN.01 Pytanie 322
Prowadzenie sprzedaży
Co oznacza pojęcie dług publiczny?
A. różnicę między przychodami a wydatkami budżetu państwowego
B. zadłużenie jednostek sektora finansów publicznych
C. zadłużenie publicznych firm wobec państwa
D. różnicę między dochodami a wydatkami budżetu państwowego
HAN.01 Pytanie 323
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów sprzedawca powinien polecić do czyszczenia szaf chłodniczych?
A. | Środek do mycia powierzchni urządzeń mających kontakt z żywnością, stołów, posadzek i ścian w ciastkarniach, masarniach, mleczarniach, kuchniach i innych zakładach przemysłu spożywczego. |
B. | Środek do pielęgnacji i czyszczenia mebli, zarówno do powierzchni matowych jak i błyszczących w opakowaniu aerozolowym, ożywia kolory, nadaje połysk i nie zostawia odbarwień. |
C. | Skoncentrowany preparat do czyszczenia i pielęgnacji podłóg odpornych na działanie wody. Skutecznie usuwa zabrudzenia i nie pozostawia smug. Jest środkiem nisko pieniącym, antypoślizgowym. |
D. | Płyn do mycia dezynfekującego powierzchni w przemyśle spożywczym oraz gastronomii. Skutecznie usuwa zabrudzenia, neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Wspomaga usuwanie szronu. Zalecany do mycia sprzętów i urządzeń służących do przechowywania żywności. |
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
HAN.01 Pytanie 324
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, ustawiając obok siebie na ekspozycji obuwie wykonane ze skóry naturalnej i sztucznej, zastosował zasadę
A. substytucyjności
B. kolejności dostaw
C. dostępności towarów
D. komplementarności
HAN.01 Pytanie 325
Prowadzenie sprzedaży
Kupując 2 000 sztuk długopisów w cenie 2,00 zł brutto, detalista skorzystał z rabatu wynoszącego 5% za dokonanie płatności gotówką. Jaka jest całkowita kwota do zapłaty za te długopisy?
A. 1 900,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 3 800,00 zł
D. 1 800,00 zł
HAN.01 Pytanie 326
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?
A. len
B. wełna
C. juta
D. bawełna
HAN.01 Pytanie 327
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę argumentacji wykorzystuje sprzedawca, gdy nakłania klienta do udzielania krótkich odpowiedzi TAK lub NIE?
A. Koncentracji
B. Cenową
C. Alternatywną
D. Kompensacyjną
HAN.01 Pytanie 328
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w chłodni?
A. Dżem w słoiku
B. Wędlina w hermetycznym opakowaniu
C. Mleko skondensowane w puszce
D. Mleko UHT w kartonie
HAN.01 Pytanie 329
Prowadzenie sprzedaży
Podczas inwentaryzacji zauważono brak 200 kg materiału w cenie 10 zł. za kg. Niedobór został uznany za wynikający z przyczyn losowych. Jak należy zaksięgować rozliczenie tego niedoboru na kontach?
A. Wn Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Ma Straty nadzwyczajne 2 000 zł
B. Ma Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Wn Straty nadzwyczajne 2 000 zł
C. Wn Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Ma Koszty działalności podstawowej 2 000 zł
D. Ma Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Wn Zużycie materiałów 2 000 zł
HAN.01 Pytanie 330
Prowadzenie sprzedaży
Loco magazyn dostawcy to jeden z elementów umowy pomiędzy dostawcą a odbiorcą, który oznacza
A. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu pośrednika handlowego
B. odbiór towaru przez nabywcę z magazynu sprzedawcy na własny koszt
C. odbiór towaru przez nabywcę z miejsca wskazanego przez sprzedawcę
D. dostarczenie towaru przez sprzedawcę na własny koszt
HAN.01 Pytanie 331
Prowadzenie sprzedaży
W początkowej fazie cyklu życia produktu (wprowadzenie)
A. wydatki i zyski są wysokie
B. wydatki są wysokie, a zyski niskie
C. wydatki są niskie, a zyski wysokie
D. wydatki i zyski są niskie
HAN.01 Pytanie 332
Prowadzenie sprzedaży
Klient odwiedził sklep z perfumami, gdzie prowadzi się sprzedaż tradycyjną, w celu zakupu podarunku dla swojej córki. Jak powinien wyglądać poprawny proces obsługi tego klienta?
A. Prezentacja oferty, rozwianie wątpliwości, zapakowanie produktów, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
B. Prezentacja oferty, określenie potrzeb, zachęcenie do kolejnych zakupów, zapakowanie produktów, pobranie płatności
C. Określenie potrzeb, prezentacja oferty, dokonanie zakupu, pobranie płatności, zachęcenie do kolejnych zakupów
D. Określenie potrzeb, rozwianie wątpliwości, zachęcenie do kolejnych zakupów, prezentacja oferty, pobranie płatności
HAN.01 Pytanie 333
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających
Pomieszczenia suche wilgotność względna 60% przewiewne temp. 8 ÷ 10 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 95% przewiewne temp. 0 ÷ 5 °C | Pomieszczenia suche wilgotność względna 60%, temp. 0 ÷ 4 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 90% temp. -18 ÷ -26 °C |
---|---|---|---|
Artykuły higroskopijne: - suche artykuły zbożowe,- pieczywo trwałe, - suche nasiona roślin strączkowych, - cukier, - używki i przyprawy, - koncentraty. | Artykuły o dużej - warzywa,zawartości wody: - owoce, - ziemniaki. | Artykuły łatwo psujące się: - tłuszcze,- czekolada, - chałwa, - mleko, - jaja, - mięso i wędliny, - drób, - orzechy. | Artykuły zamrożone: - mięso,- drób, - ryby, - mrożonki warzywne i owocowe, - inne półprodukty mrożone. |
A. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
B. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
C. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.
D. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
HAN.01 Pytanie 334
Prowadzenie sprzedaży
Sklep detaliczny nabywa ręczniki od hurtowni za cenę netto 80 zł/szt. Na sprzedaży stosuje marżę detaliczną w wysokości 30% od ceny netto zakupu, dodając podatek VAT w wysokości 23%. Ile zapłaci klient sklepu detalicznego za jeden ręcznik?
A. 98,40 zł
B. 127,92 zł
C. 114,29 zł
D. 104,00 zł
HAN.01 Pytanie 335
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie spożywczym znajduje się 60 opakowań serka homogenizowanego. Termin jego przydatności do spożycia został określony przez producenta na opakowaniu jako: "Najlepiej spożyć do 10 marca 2008 roku". W związku z tym od 11 marca kierownik sklepu powinien
A. wręczyć serek klientom jako darmowy dodatek do zakupów
B. usunąć cały zapas serka z oferty sprzedaży
C. sprzedać serek
D. zwrócić serek dostawcy z prośbą o wymianę na nowy
HAN.01 Pytanie 336
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył 1 kg mięsa mielonego w cenie 12,50 zł/kg oraz 0,50 kg szynki Babuni po 15,00 zł/kg. Jaką kwotę powinien uiścić za zamówione produkty?
A. 12,50 zł
B. 20,00 zł
C. 27,50 zł
D. 15,00 zł
HAN.01 Pytanie 337
Prowadzenie sprzedaży
Zachęcanie klientów do zakupów poprzez uczestnictwo w loterii z nagrodami to
A. reklama
B. promocja sprzedaży wobec dostawców
C. promocja sprzedaży wobec klientów
D. public relations
HAN.01 Pytanie 338
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja stanowi najbardziej efektywną metodę w przypadku sprzedaży
A. kawy
B. książek
C. mebli młodzieżowych
D. artykułów nabiałowych
HAN.01 Pytanie 339
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 15 maja sprzedawca otrzymał reklamację od klienta, który nabył wadliwy produkt 13 maja. Do kiedy powinien rozpatrzyć reklamację i udzielić odpowiedzi?
A. 27 maja
B. 15 lipca
C. 13 lipca
D. 29 maja
HAN.01 Pytanie 340
Prowadzenie sprzedaży
Które z poniższych stwierdzeń ilustruje zasadę eksponowania produktów w sklepie spożywczym?
A. Najcięższe produkty powinny być umieszczane na środkowych półkach regału
B. Towary z najnowszych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału za towarami z wcześniejszych dostaw
C. Produkty najczęściej wydawane z magazynu powinny być umieszczane na górnych półkach regału
D. Towary z nowych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału przed produktami z wcześniejszych dostaw
HAN.01 Pytanie 341
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz wartość sprzedaży netto towaru, którego netto cena zakupu wyniosła 20 zł, a marża obliczana jest na podstawie ceny sprzedaży netto na poziomie 20%.
A. 25,00 zł
B. 19,80 zł
C. 20,20 zł
D. 24,00 zł
HAN.01 Pytanie 342
Prowadzenie sprzedaży
Kostium, którego metkę zamieszczono poniżej przeznaczony jest dla kobiety o wymiarach:
Kostium damski „KAJA" | |
Producent: „Dana" Kluczbork, ul. Warszawska 13 Tkanina: wełna Dodatki: jedwab Rozmiar: 164/90/94 |
A. wzrost 164 cm, obwód klatki piersiowej 90 cm, obwód bioder 94 cm.
B. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
C. wzrost 164 cm, obwód pasa 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
D. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód pasa 94 cm.
HAN.01 Pytanie 343
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia artykułów biurowych, korzystając z produktów na własne potrzeby, powinna wystawić dokument księgowy
A. Rw
B. Zw
C. Mm
D. OT
HAN.01 Pytanie 344
Prowadzenie sprzedaży
Cena detaliczna butów wynosiła 320,00 zł. Została obniżona o 20%. Jaka jest wartość obuwia po obniżce?
A. 256,00 zł
B. 64,00 zł
C. 300,00 zł
D. 384,00 zł
HAN.01 Pytanie 345
Prowadzenie sprzedaży
Towary kupowane w sposób impulsywny, które zaspokajają nieprzewidziane potrzeby i charakteryzują się niską ceną jednostkową, lokalizuje się
A. na najwyższych półkach
B. przy najdroższych towarach
C. przy kasie
D. w najdalszej części sklepu
HAN.01 Pytanie 346
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych artykułów mogą być poddane całkowitej kontroli podczas odbioru jakościowego?
A. Płyny do mycia naczyń oraz ręczniki papierowe
B. Mąka i cukier w kilogramowych opakowaniach
C. Radia oraz słuchawki
D. Banany oraz pomarańcze
HAN.01 Pytanie 347
Prowadzenie sprzedaży
Schemat przedstawia strukturę ceny
Struktura ceny | |
koszt jednostkowy | |
zysk producenta | |
cena zbytu | |
marża hurtowa | |
cena hurtowa | |
marża detaliczna | |
cena ............... |
A. zbytu.
B. hurtowej.
C. regulowanej.
D. detalicznej.
HAN.01 Pytanie 348
Prowadzenie sprzedaży
Przygotowanie produktów do sprzedaży obejmuje między innymi
A. badanie stanów ewidencyjnych i weryfikację złożonych zamówień
B. analizę stanów magazynowych oraz składanie zamówień
C. ocenę jakości towaru, porcjowanie i układanie w pojemnikach
D. ocenę ilości produktów oraz porównywanie stanów magazynowych z ewidencją
HAN.01 Pytanie 349
Prowadzenie sprzedaży
Do zadań związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych produktów nie wlicza się weryfikacja
A. jakości dostarczonych towarów
B. zgodności pozycji asortymentowych ze złożonym zamówieniem
C. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary
D. ilości towaru z dokumentami towarzyszącymi dostawie
HAN.01 Pytanie 350
Prowadzenie sprzedaży
Dokument Wz w magazynie jest tworzony w momencie
A. przyjęcia zamówienia towarów
B. wydania towarów z magazynu
C. sprzedaży towarów
D. reklamacji towarów
HAN.01 Pytanie 351
Prowadzenie sprzedaży
Planową inwentaryzację przeprowadza się zawsze
A. cyklicznie co miesiąc
B. zgodnie z harmonogramem inwentaryzacji
C. w każdym momencie
D. na zakończenie roku
HAN.01 Pytanie 352
Prowadzenie sprzedaży
Na etykiecie sera widnieje informacja: "należy spożyć do 10 stycznia 2014 r.". W dniu 11 stycznia 2014 r. manager sklepu powinien
A. zostawić ser na półce
B. zorganizować promocję, w ramach której ser będzie dodatkiem dla klientów wydających powyżej 20 zł
C. zwrócić ser do producenta i poprosić o nową dostawę sera świeżego
D. usunąć ser z oferty sprzedażowej
HAN.01 Pytanie 353
Prowadzenie sprzedaży
Detalista złożył zamówienie na 2 000 sztuk ołówków w cenie katalogowej 1,00 zł. Jaką sumę musi uiścić dostawcy, jeśli przysługuje mu 3% rabatu z uwagi na posiadanie karty stałego klienta?
A. 1 940,00 zł
B. 1 400,00 zł
C. 1 700,00 zł
D. 2 060,00 zł
HAN.01 Pytanie 354
Prowadzenie sprzedaży
Zysk brutto firmy w 2013 roku wyniósł 100 000,00 zł. Przewidywany wzrost na rok 2014 szacuje się na 20%. Jaką wartość osiągnie planowany zysk brutto?
A. 100 000,00 zł
B. 120 000,00 zł
C. 80 000,00 zł
D. 20 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 355
Prowadzenie sprzedaży
Towar został dostarczony do sklepu i przeprowadzono jego odbiór. Kontrola ilościowa przebiegła bez żadnych zastrzeżeń. W związku z tym, ilość zapisana w dokumencie magazynowym Wz powinna odpowiadać zapisowi
A. zadysponowana < wydana
B. zadysponowana = wydana
C. zadysponowana > wydana
D. zadysponowana >= wydana
HAN.01 Pytanie 356
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie inwentaryzacji zdawczo-odbiorczej przeprowadzonej z powodu zmiany w zarządzie sklepu dokonano spisu rzeczywistych zasobów
A. opakowań oraz towarów znajdujących się w zapleczu
B. towarów umieszczonych na półkach sklepowych
C. wszystkich towarów, gotówki i opakowań
D. wszystkich produktów
HAN.01 Pytanie 357
Prowadzenie sprzedaży
Do perfumerii sprzedającej w tradycyjny sposób wszedł klient pragnący zakupić upominek dla swojej córki. Jak powinien wyglądać właściwy proces obsługi klienta?
A. Ustalenie oczekiwań, prezentacja asortymentu, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności, namawianie do kolejnych zakupów
B. Ustalenie oczekiwań, prezentacja asortymentu, namawianie do kolejnych zakupów, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności
C. Ustalenie oczekiwań, wyjaśnienie niejasności, prezentacja asortymentu, pobranie płatności, namawianie do kolejnych zakupów
D. Ustalenie oczekiwań, namawianie do kolejnych zakupów, prezentacja asortymentu, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności
HAN.01 Pytanie 358
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie sprawozdawczym przedsiębiorstwo detaliczne uzyskało przychody ze sprzedaży wynoszące 40 000 zł, a średni stan zapasów towarów wyniósł 10 000 zł. Ile razy średni zapas został sprzedany?
A. 4 razy
B. 40 razy
C. 1 raz
D. 10 razy
HAN.01 Pytanie 359
Prowadzenie sprzedaży
W roku 2011 wskaźnik rentowności sprzedaży w Firmie Handlowej ANNA wynosił 20%. Co to implikuje?
A. na każdą złotówkę zysku przypada 0,20 zł przychodu ze sprzedaży.
B. każda złotówka aktywów obrotowych generuje zysk w wysokości 0,20 zł.
C. na każdą złotówkę zysku przypada 0,20 zł aktywów obrotowych.
D. każda złotówka przychodu ze sprzedaży generuje zysk w wysokości 0,20 zł.
HAN.01 Pytanie 360
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę trzeba uiścić za towar o wartości 500 euro, jeśli kurs wzrósł o 10% w porównaniu do kursu, który wynosił 3,50 zł za 1 euro?
A. 1 575 zł
B. 1 937 zł
C. 1 925 zł
D. 1 750 zł