Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. polecenia przelewu
B. karty zbliżeniowej
C. gotówki
D. czeku gotówkowego
Prowadzenie sprzedaży
Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to
A. pasteryzacja
B. blanszowanie
C. tyndalizacja
D. sterylizacja
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie stosuje się tradycyjną obsługę klienta z rozwiniętą formą serwisu. Jaki system układu sali sprzedażowej powinien zostać wdrożony, aby w pełni wykorzystać dużą przestrzeń?
A. Liniowy
B. W postaci dwóch linii równoległych
C. W kształcie litery U
D. W kształcie litery L
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył czajnik elektryczny 15 lipca 2015 roku, a 20 października 2015 roku wymienił wadliwy egzemplarz na nowy zgodnie z gwarancją. Kiedy kończy się odpowiedzialność sprzedawcy w ramach rękojmi za wady sprzedanego towaru?
A. 15 lipca 2017 r.
B. 20 października 2016 r.
C. 20 października 2017 r.
D. 15 lipca 2016 r.
Prowadzenie sprzedaży
Określ prawidłowy proces obsługi klienta w sklepie z kosmetykami, który sprzedaje swoje produkty w sposób tradycyjny?
A. Zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności, prezentacja produktów, zachęcanie do kolejnych zakupów
B. Zidentyfikowanie potrzeb, prezentacja produktów, pobranie płatności, zachęcanie do kolejnych zakupów
C. Prezentacja produktów, zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności, zachęcanie do kolejnych zakupów
D. Prezentacja produktów, zachęta do kolejnych zakupów, zidentyfikowanie potrzeb, pobranie płatności
Prowadzenie sprzedaży
Jak wpłynie na funkcjonowanie małych sklepów pojawienie się w ich sąsiedztwie dużych obiektów handlowych?
A. Zmniejszy się ilość reklamacji dotyczących towarów sprzedawanych w małym sklepie
B. Zwiększy się zapotrzebowanie na asortyment oferowany przez mały sklep
C. Spadną obroty małego sklepu
D. Wzrasta dostępność produktów w małym sklepie
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów.
| Tabela. Wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w sklepie spożywczym | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa towaru | Cena jednostkowa | Stan wg spisu z natury w kg | Stan wg zapisów księgowych w kg |
| Wafle orzechowe | 18,00 zł/kg | 26 | 30 |
| Wafle kakaowe | 20,00 zł/kg | 24 | 23 |
A. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
B. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
C. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
D. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
Prowadzenie sprzedaży
Do dóbr zastępczych zaliczamy
A. kuchenka gazowa i gaz
B. długopis i pióro wieczne
C. monitor i myszkę
D. samochód i paliwo
Prowadzenie sprzedaży
Utrata naturalna towarów jest spowodowana
A. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
B. brakiem uczciwości pracowników
C. użyciem niewłaściwego opakowania
D. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
Prowadzenie sprzedaży
Pracownicy mają prawo do dodatku wynagrodzenia w wysokości 100%
A. za pracę w nadliczbowych godzinach nocnych
B. za pracę w dni robocze
C. młodocianym zatrudnionym
D. pracującym w niepełnym etacie
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów są podatne na niską wilgotność powietrza?
A. Świeże owoce i warzywa
B. Cement oraz zaprawy klejowe
C. Książki oraz artykuły papiernicze
D. Tkaniny oraz odzież
Prowadzenie sprzedaży
Sklep spożywczy, który sprzedaje świeże ryby na wagę, powinien wdrożyć system sprzedaży
A. samoobsługową
B. tradycyjną
C. preselekcyjną
D. wysyłkową
Prowadzenie sprzedaży
Klientka planuje nabyć śmietankę niezbędną do przygotowania kremu do tortu. W tym przypadku sprzedawca nie powinien jej proponować
A. śmietanki kremowej 30%
B. śmietanki tortowej 30%
C. śmietany do deserów 36%
D. śmietanki tortowej 36%
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zasady nie są stosowane podczas układania produktów na półkach?
A. Ekspozycja powinna brać pod uwagę właściwości fizyko-chemiczne produktów
B. Produkty powinny być łatwo dostępne dla konsumenta
C. Droższe artykuły powinny znajdować się na dolnej półce
D. Towary powinny być układane według kolejności ich dostawy
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja stanowi najbardziej efektywną metodę w przypadku sprzedaży
A. artykułów nabiałowych
B. książek
C. kawy
D. mebli młodzieżowych
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedając produkty spożywcze oraz niespożywcze dla klientów zlokalizowanych na obszarach wiejskich, najlepiej wykorzystać
A. handel tradycyjny
B. handel uliczny
C. samoobsługę
D. handel obwoźny
Prowadzenie sprzedaży
Na dzień 31 maja w magazynie hurtowni spożywczej znajdowało się 820 zgrzewek soku pomarańczowego. W dniu 01 czerwca dokonano zakupu dodatkowych 600 zgrzewek tego soku. Zapas, który umożliwia ciągłość sprzedaży, wynosi 1 000 zgrzewek. Ile wynosi zapas nadmierny?
A. 400 zgrzewek
B. 1 420 zgrzewek
C. 180 zgrzewek
D. 420 zgrzewek
Prowadzenie sprzedaży
Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem
A. specjalnych reagentów chemicznych
B. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
C. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
D. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty mogą być wyeksponowane na półce w sklepie obok siebie?
A. Mąka, kasze i przyprawy ziołowe
B. Owoce, warzywa oraz cukier
C. Dżemy, musli oraz płatki śniadaniowe
D. Ryby, mięso oraz nabiał
Prowadzenie sprzedaży
Ile kartonów zbiorczych trzeba wydać, jeśli klient zamówił dostawę 1 800 szt. szamponu do włosów o pojemności 360 ml, który pakowany jest po 12 sztuk w opakowaniu?
A. 30 opakowań
B. 648 opakowań
C. 150 opakowań
D. 54 opakowań
Prowadzenie sprzedaży
Kto sprawuje nadzór nad prawidłowością i działalnością jednostek handlowych?
A. Inspekcja Handlowa
B. Powiatowy Rzecznik Praw Konsumenta
C. Urząd Skarbowy
D. Państwowa Inspekcja Pracy
Prowadzenie sprzedaży
W jakiej formie sprzedaży klient ma możliwość samodzielnego wyboru produktów, a te są wystawione w sklepie w taki sposób, że umożliwiają nabywcy swobodny i niezależny wybór?
A. Preselekcyjnej
B. Komisowej
C. Tradycyjnej
D. Wysyłkowej
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie samoobsługowym do prezentacji czasopism wykorzystuje się
A. gondole
B. podesty
C. gabloty
D. szafki
Prowadzenie sprzedaży
Które z poniższych stwierdzeń ilustruje zasadę eksponowania produktów w sklepie spożywczym?
A. Towary z nowych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału przed produktami z wcześniejszych dostaw
B. Towary z najnowszych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału za towarami z wcześniejszych dostaw
C. Najcięższe produkty powinny być umieszczane na środkowych półkach regału
D. Produkty najczęściej wydawane z magazynu powinny być umieszczane na górnych półkach regału
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę detaliczną brutto, gdy cena hurtowa netto wynosi 10,00 zł, a sklep ustala marżę 10% w metodzie od sta, przy stawce podatku YAT wynoszącej 5%?
A. 11,00 zł
B. 11,60 zł
C. 11,55 zł
D. 11,50 zł
Prowadzenie sprzedaży
Klient, który dokonał zakupu, ma prawo do odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny zwrotu towaru
A. w domu towarowym
B. w sklepie detalicznym
C. w kiosku z warzywami
D. w sklepie internetowym
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład marketingu mix?
A. promocja
B. dystrybucja
C. cena
D. klient
Prowadzenie sprzedaży
Niewielki wybór towarów, niskie ceny oraz bardzo ograniczone warunki sprzedaży charakteryzują
A. domy dyskontowe
B. domy handlowe
C. sklepy branżowe
D. sklepy specjalistyczne
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, ile sztuk towaru powinno być wpisane do Arkusza spisu z natury w czasie inwentaryzacji towaru w magazynie?
| Źródło danych | Ilość towaru w szt. |
|---|---|
| Dane z dowodów Pz/przyjęcie towarów i Wz/wydanie towarów | 95 |
| Dane z kartoteki magazynowej | 90 |
| Informacje uzyskane od osoby materialnie odpowiedzialnej | 80 |
| Dane uzyskane podczas spisu z natury | 70 |
A. 95 szt.
B. 90 szt.
C. 80 szt.
D. 70 szt.
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość netto zamówionego jogurtu.
| Lp. | Nazwa jogurtu | Pojemność w gramach | Liczba opakowań zbiorczych | Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym | Cena jednostkowa bez podatku VAT w zł/szt. |
|---|---|---|---|---|---|
| 1. | Jogurt naturalny | 450 | 50 | 30 | 1,20 |
A. 540,00 zł
B. 60,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 36,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal, ile wyniesie wynik finansowy brutto w przedsiębiorstwie handlowym.
| Wyszczególnienie | Kwota |
|---|---|
| Odsetki od środków na rachunku bankowym | 2 000 zł |
| Otrzymane dywidendy | 1 500 zł |
| Przekazana (zapłacona) kara za nieterminową płatność | 500 zł |
| Przychody ze sprzedaży towarów netto | 70 000 zł |
| Koszty działalności podstawowej netto | 55 000 zł |
| Odsetki od kredytu bankowego | 4 200 zł |
| Straty nadzwyczajne | 300 zł |
A. 14 500 zł
B. 15 000 zł
C. 22 900 zł
D. 13 500 zł
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawa pozyskiwana z owoców roślinnych to
A. gorczyca
B. wanilia
C. bazylia
D. kapary
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.
| Towar | Cena w zł/szt. | Stan według | |
|---|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | ||
| A. | 10,00 | 10 szt. | 13 szt. |
| B. | 1,00 | 55 szt. | 67 szt. |
| C. | 11,00 | 15 szt. | 10 szt. |
| D. | 2,00 | 65 szt. | 55 szt. |
A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
Prowadzenie sprzedaży
W oparciu o dane zamieszczone w tabeli, oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli w hurtowni kosmetycznej stosującej sprzedaż tradycyjną, obrót pomiędzy kolejnymi inwentaryzacjami wyniósł 500 000,00 zł.
| Limit niedoborów w % w branży perfumeryjno-drogerynej | ||||
|---|---|---|---|---|
| Samoobsługa i preselekcja | Sprzedaż tradycyjna | |||
| minimalny | maksymalny | minimalny | maksymalny | |
| 0,23 | 0,35 | 0,2 | 0,3 | |
A. 1 500,00 zł
B. 1 750,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 1 150,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jaki produkt powinien zaproponować sprzedawca klientce, która szuka mięsa o najniższej kaloryczności?
A. Pierś z indyka
B. Udziec jagnięcy
C. Schab wieprzowy
D. Giez cielęcą
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie poniższych danych, uzyskanych w wyniku inwentaryzacji w Sklepie "Batonik" oszacuj wynik inwentaryzacji w tym sklepie.
| Wartość towarów w sklepie | 10 000 zł |
| Wartość opakowań w sklepie | 100 zł |
| Gotówka w sklepie | 900 zł |
| Stan księgowy mienia sklepu „Batonik" | 9 500 zł |
A. Niedobór 1 500 zł
B. Niedobór 500 zł
C. Nadwyżka 1 500 zł
D. Nadwyżka 500 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wartość ma podatek VAT, jeśli cena hurtowa netto paneli podłogowych wynosi 22,00 zł/m2, a cena brutto wynosi 27,06 zł/m2?
A. 27,06 zł
B. 16,94 zł
C. 5,06 zł
D. 22,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz wartość sprzedaży netto towaru, którego netto cena zakupu wyniosła 20 zł, a marża obliczana jest na podstawie ceny sprzedaży netto na poziomie 20%.
A. 19,80 zł
B. 24,00 zł
C. 25,00 zł
D. 20,20 zł
Prowadzenie sprzedaży
Zamieszczony rysunek przedstawia

A. kozaki.
B. trzewiki.
C. półbuty.
D. botki.
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył suszarkę do włosów 15.03.2024 r. W dniu 29.05.2024 zgłosił reklamację do sprzedawcy. Zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta, sprzedawca jest zobowiązany odpowiedzieć na reklamację najpóźniej w dniu
A. 12.06.2024 r.
B. 15.06.2024 r.
C. 10.06.2024 r.
D. 01.06.2024 r.