Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie działań handlowych

Osoba pracująca w magazynie dostawcy powinna przeprowadzić weryfikację stopnia dojrzałości owoców. Jaką metodę badawczą należałoby zastosować?

A. Metodę sensoryczną
B. Metodę oceny przez konsumentów
C. Metodę doświadczalnego użytkowania
D. Metodę fizyczną
Prowadzenie działań handlowych

Które z wymienionych produktów można umieścić w bliskim sąsiedztwie wędzonych ryb?

A. Wyroby garmażeryjne sprzedawane na wagę
B. Przetwory warzywne w słoikach
C. Owoce świeże oraz suszone
D. Świeże pieczywo bez opakowania
Prowadzenie działań handlowych

Który rodzaj sprzętu AGD należy zamówić, uwzględniając zamieszczone w tabeli stany magazynowe towarów i wyniki przeprowadzonych badań dotyczących wielkości zgłaszanego zapotrzebowania na te towary?

WyszczególnienieStan magazynowy
w szt.
Wielkość zgłaszanego
zapotrzebowania w szt.
Zamrażarka180140
Zmywarka120120
Pralka100130
Lodówka160150

A. Lodówki.
B. Pralki.
C. Zmywarki.
D. Zamrażarki.
Prowadzenie działań handlowych

Która z poniższych czynności nie jest realizowana podczas oceny jakościowej towaru?

A. Weryfikacja oznakowania towarów
B. Sprawdzenie zgodności dostarczonego towaru z zamówieniem
C. Ocena stanu opakowania towaru
D. Analiza cech fizycznych towaru
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie zamieszczonego fragmentu klasyfikacji, wskaż symbol PKWiU właściwy dla sprzedaży hurtowej storczyków.

Fragment Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług
Symbol PKWiUNazwa grupowania
46.22.10.0Sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin
46.31.11.0Sprzedaż hurtowa świeżych owoców i warzyw
46.32.11.0Sprzedaż hurtowa mięsa, włączając mięso drobiowe
46.36.12.0Sprzedaż hurtowa wyrobów piekarskich

A. 46.32.11.0
B. 46.22.10.0
C. 46.31.11.0
D. 46.36.12.0
Prowadzenie działań handlowych

W jakiej sekcji magazynu powinny znajdować się produkty z kategorii towarowej C, które zostały przydzielone do tej grupy w wyniku analizy ABC opartej na częstotliwości wydania towarów z magazynu?

A. Najdalej od strefy wydań
B. Na początku strefy kompletacji
C. Na początku strefy składowania
D. Jak najbliżej wyjścia
HAN.02 Pytanie 18
Prowadzenie działań handlowych

Która metoda jakościowego odbioru towarów polega na ocenie ich właściwości za pomocą zmysłów?

A. Organoleptyczna
B. Mikrobiologiczna
C. Instrumentalna
D. Chemiczna
Prowadzenie działań handlowych

Pracownik sklepu, który podczas przyjmowania towaru kontrolował wagę cukierków w jednostkowych opakowaniach, przeprowadził odbiór

A. jakościowego szczegółowego
B. ilościowego szczegółowego
C. jakościowego wstępnego
D. ilościowego wstępnego
Prowadzenie działań handlowych

Który rodzaj obuwia należy w pierwszej kolejności zamieścić w ofercie sklepu, uwzględniając wyniki przeprowadzonej analizy zapotrzebowania na obuwie?

Zapotrzebowanie na obuwie damskie
Rodzaj obuwiaUdział względny w %
mokasyny10
czółenka25
botki22
szpilki28
kozaczki15

A. Kozaczki.
B. Szpilki.
C. Botki.
D. Czółenka.
Prowadzenie działań handlowych

Osoba pracująca jako magazynier w hurtowni żywności, odpowiedzialna za transport towarów umieszczonych na drewnianych paletach, powinna korzystać w swojej pracy z

A. podnośnikiem koszykowym
B. wózkiem widłowym
C. przenośnikiem taśmowym
D. wózkiem czterokołowym
Prowadzenie działań handlowych

Sklep spożywczy prowadzi produkcję uzupełniającą świeżych wyrobów garmażeryjnych. Na podstawie danych zawartych w tabeli, dotyczących dynamiki sprzedaży i udziału w rynku, wskaż produkty ze sprzedaży, których należy się stopniowo wycofywać.

AsortymentDynamika sprzedażyUdział w rynku
Mięsa z różna12%37%
Mięsa w galarecie7%3%
Pierogi i naleśniki25%13%
Sałatki i surówki32%25%
Ogółem15%x

A. Mięsa z rożna.
B. Pierogi i naleśniki.
C. Mięsa w galarecie.
D. Sałatki i surówki.
Prowadzenie działań handlowych

Osoba zajmująca się magazynowaniem niewłaściwie składowała tkaninę wełnianą, przez co doszło do jej zawilgocenia. To zdarzenie spowodowało powstanie wady tkaniny?

A. marginalną jawną
B. kluczową jawną
C. kluczową ukrytą
D. marginalną ukrytą
Prowadzenie działań handlowych

Który z czynników wpływających na obniżenie jakości produktów podczas ich przechowywania prowadzi do zielenienia się ziemniaków oraz powstawania toksycznej substancji - solaniny?

A. Niska temperatura
B. Światło słoneczne
C. Nadmierna wilgoć
D. Wysoka temperatura
Prowadzenie działań handlowych

W trakcie składowania cebuli w magazynie zauważono powstawanie zielonego szczypioru. Ponadto, cebula nie zmieniła swojego wyglądu. Jakie może być źródło tego procesu biologicznego w cebuli?

A. Brak dostępu światła w miejscu przechowywania cebuli
B. Niska wilgotność powietrza w magazynie
C. Podwyższona temperatura w miejscu przechowywania cebuli
D. Niedostateczna wentylacja w pomieszczeniu
Prowadzenie działań handlowych

Który asortyment przechowywany w hurtowni spożywczej nie wymaga ochrony przed absorpcją obcych zapachów?

A. Herbata owocowa w opakowaniach kartonowych
B. Kompot owocowy w szklanych słoikach
C. Cukier w torbach wykonanych z papieru
D. Pieczywo świeże bez opakowania
Prowadzenie działań handlowych

Jakie z podanych produktów nie powinny być przechowywane w wilgotnych i ciepłych warunkach z powodu ryzyka wystąpienia pleśni?

A. Produktów z gumy
B. Produktów z metalu
C. Produktów z bawełny
D. Produktów z polistyrenu
Prowadzenie działań handlowych

Osoba zajmująca się magazynowaniem dokonała oceny dojrzałości dostarczonych warzyw na podstawie ich wyglądu oraz zapachu. Jaką metodą przeprowadzono tę kontrolę?

A. metodą sensoryczną
B. metodą instrumentalną
C. metodą użytkowania doświadczalnego
D. metodą oceny konsumenckiej