Filtrowanie pytań
 Prowadzenie działań handlowych 
A. Metodę sensoryczną
B. Metodę oceny przez konsumentów
C. Metodę doświadczalnego użytkowania
D. Metodę fizyczną
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakie z poniższych zjawisk nie ma wpływu na jakość przechowywanych produktów sypkich, takich jak cukier czy mąka?
A. Temperatura
B. Szkodniki
C. Hałas
D. Wilgotność
 Prowadzenie działań handlowych 
Które z wymienionych produktów można umieścić w bliskim sąsiedztwie wędzonych ryb?
A. Wyroby garmażeryjne sprzedawane na wagę
B. Przetwory warzywne w słoikach
C. Owoce świeże oraz suszone
D. Świeże pieczywo bez opakowania
 Prowadzenie działań handlowych 
Który rodzaj sprzętu AGD należy zamówić, uwzględniając zamieszczone w tabeli stany magazynowe towarów i wyniki przeprowadzonych badań dotyczących wielkości zgłaszanego zapotrzebowania na te towary? 
 
| Wyszczególnienie | Stan magazynowy w szt.  | Wielkość zgłaszanego zapotrzebowania w szt.  | 
|---|---|---|
| Zamrażarka | 180 | 140 | 
| Zmywarka | 120 | 120 | 
| Pralka | 100 | 130 | 
| Lodówka | 160 | 150 | 
A. Lodówki.
B. Pralki.
C. Zmywarki.
D. Zamrażarki.
 Prowadzenie działań handlowych 
Które z wymienionych produktów nie powinny znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie sera żółtego?
A. Ciast.
B. Ryb.
C. Sałatek owocowych.
D. Przetworów warzywnych.
 Prowadzenie działań handlowych 
Nadmiar wilgoci w magazynie mebli może prowadzić do
A. rozwarstwiania się elementów sklejonych
B. kurczenia się materiału tapicerskiego
C. pękania części drewnianych
D. blaknięcia materiału tapicerskiego
 Prowadzenie działań handlowych 
Informacje dotyczące towarów objętych obniżoną stawką VAT należy odnaleźć w klasyfikacji
A. CPA
B. PKD
C. PKWiU
D. CN
 Prowadzenie działań handlowych 
Przechowywanie towarów w ilościach umożliwiających nieprzerwane prowadzenie sprzedaży detalicznej to rola magazynu
A. sklepowego
B. produkcyjnego
C. przeładunkowego
D. konsygnacyjnego
 Prowadzenie działań handlowych 
Jaką metodę kontroli jakości powinien wybrać pracownik magazynu przy ocenie jakości pieczywa?
A. Oceny konsumenckiej
B. Organoleptyczną
C. Analiz laboratoryjnych
D. Użytkowania doświadczalnego
 Prowadzenie działań handlowych 
Zidentyfikowany brak towarów w ramach określonych norm i limitów to brak
A. niezawiniony, naturalny
B. zawiniony, sporny
C. nadzwyczajny, bezsporny
D. nadzwyczajny, naturalny
 Prowadzenie działań handlowych 
Która z poniższych czynności nie jest realizowana podczas oceny jakościowej towaru?
A. Weryfikacja oznakowania towarów
B. Sprawdzenie zgodności dostarczonego towaru z zamówieniem
C. Ocena stanu opakowania towaru
D. Analiza cech fizycznych towaru
 Prowadzenie działań handlowych 
Zasada stosowana w zarządzaniu magazynem, według której jako pierwsze wydawane są z magazynu produkty o najkrótszym okresie ważności, to
A. FEFO
B. FIFO
C. LIFO
D. FILO
 Prowadzenie działań handlowych 
Która z metod oceny jakości towarów opiera się na zastosowaniu zmysłów do analizy ich charakterystycznych właściwości?
A. Instrumentalna
B. Organoleptyczna
C. Chemiczna
D. Mikrobiologiczna
 Prowadzenie działań handlowych 
Naturalny niedobór występuje w wyniku
A. braku dokumentacji przy przyjęciu towaru
B. braku dokumentacji przy wydaniu towaru
C. błędów podczas ważenia towaru
D. zmiany cech fizykochemicznych towaru
 HAN.02  Pytanie 15 
 Prowadzenie działań handlowych 
Osoba zatrudniona w sklepie, która porównała liczbę dostarczonych czekolad z fakturą, przeprowadziła odbiór
A. wstępne jakościowe
B. szczegółowe jakościowe
C. wstępne ilościowe
D. szczegółowe ilościowe
 Prowadzenie działań handlowych 
Na podstawie zamieszczonego fragmentu klasyfikacji, wskaż symbol PKWiU właściwy dla sprzedaży hurtowej storczyków. 
 
| Fragment Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług | |
|---|---|
| Symbol PKWiU | Nazwa grupowania | 
| 46.22.10.0 | Sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin | 
| 46.31.11.0 | Sprzedaż hurtowa świeżych owoców i warzyw | 
| 46.32.11.0 | Sprzedaż hurtowa mięsa, włączając mięso drobiowe | 
| 46.36.12.0 | Sprzedaż hurtowa wyrobów piekarskich | 
A. 46.32.11.0
B. 46.22.10.0
C. 46.31.11.0
D. 46.36.12.0
 Prowadzenie działań handlowych 
W jakiej sekcji magazynu powinny znajdować się produkty z kategorii towarowej C, które zostały przydzielone do tej grupy w wyniku analizy ABC opartej na częstotliwości wydania towarów z magazynu?
A. Najdalej od strefy wydań
B. Na początku strefy kompletacji
C. Na początku strefy składowania
D. Jak najbliżej wyjścia
 Prowadzenie działań handlowych 
Która metoda jakościowego odbioru towarów polega na ocenie ich właściwości za pomocą zmysłów?
A. Organoleptyczna
B. Mikrobiologiczna
C. Instrumentalna
D. Chemiczna
 HAN.02  Pytanie 19 
 Prowadzenie działań handlowych 
Osoba odpowiedzialna za wykonanie odbioru ilościowego nie weryfikuje
A. zgodności ilości towaru dostarczonego z danymi zawartymi w dokumentach dostawczych
B. oznakowania towarów
C. stanu zbiorczych opakowań
D. zgodności ilości dostarczonego towaru z zamówioną ilością
 Prowadzenie działań handlowych 
Pracownik sklepu, który podczas przyjmowania towaru kontrolował wagę cukierków w jednostkowych opakowaniach, przeprowadził odbiór
A. jakościowego szczegółowego
B. ilościowego szczegółowego
C. jakościowego wstępnego
D. ilościowego wstępnego
 Prowadzenie działań handlowych 
Który rodzaj obuwia należy w pierwszej kolejności zamieścić w ofercie sklepu, uwzględniając wyniki przeprowadzonej analizy zapotrzebowania na obuwie? 
 
| Zapotrzebowanie na obuwie damskie | |
|---|---|
| Rodzaj obuwia | Udział względny w % | 
| mokasyny | 10 | 
| czółenka | 25 | 
| botki | 22 | 
| szpilki | 28 | 
| kozaczki | 15 | 
A. Kozaczki.
B. Szpilki.
C. Botki.
D. Czółenka.
 Prowadzenie działań handlowych 
Osoba pracująca jako magazynier w hurtowni żywności, odpowiedzialna za transport towarów umieszczonych na drewnianych paletach, powinna korzystać w swojej pracy z
A. podnośnikiem koszykowym
B. wózkiem widłowym
C. przenośnikiem taśmowym
D. wózkiem czterokołowym
 HAN.02  Pytanie 23 
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakiego rodzaju odbioru dokonał pracownik sklepu, który porównał liczbę dostarczonych ciastek z fakturą, którą otrzymał?
A. Jakościowego wstępnego
B. Ilościowego szczegółowego
C. Ilościowego wstępnego
D. Jakościowego szczegółowego
 Prowadzenie działań handlowych 
Sklep spożywczy prowadzi produkcję uzupełniającą świeżych wyrobów garmażeryjnych. Na podstawie danych zawartych w tabeli, dotyczących dynamiki sprzedaży i udziału w rynku, wskaż produkty ze sprzedaży, których należy się stopniowo wycofywać. 
 
| Asortyment | Dynamika sprzedaży | Udział w rynku | 
|---|---|---|
| Mięsa z różna | 12% | 37% | 
| Mięsa w galarecie | 7% | 3% | 
| Pierogi i naleśniki | 25% | 13% | 
| Sałatki i surówki | 32% | 25% | 
| Ogółem | 15% | x | 
A. Mięsa z rożna.
B. Pierogi i naleśniki.
C. Mięsa w galarecie.
D. Sałatki i surówki.
 Prowadzenie działań handlowych 
Pobranie próbki towarów w celu analizy należy do działań odbioru
A. jakościowego szczegółowego
B. jakościowego wstępnego
C. ilościowego szczegółowego
D. ilościowego wstępnego
 Prowadzenie działań handlowych 
W sklepach samoobsługowych z dostępnych opcji działań promocyjnych najczęściej stosuje się
A. benchmarking
B. franchising
C. merchandising
D. sponsoring
 Prowadzenie działań handlowych 
Osoba zajmująca się magazynowaniem niewłaściwie składowała tkaninę wełnianą, przez co doszło do jej zawilgocenia. To zdarzenie spowodowało powstanie wady tkaniny?
A. marginalną jawną
B. kluczową jawną
C. kluczową ukrytą
D. marginalną ukrytą
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakie z podanych produktów powinny być składowane na najwyższych półkach regałów podczas magazynowania?
A. Leżaki
B. Namioty
C. Karimaty
D. Hantle
 Prowadzenie działań handlowych 
Który z czynników wpływających na obniżenie jakości produktów podczas ich przechowywania prowadzi do zielenienia się ziemniaków oraz powstawania toksycznej substancji - solaniny?
A. Niska temperatura
B. Światło słoneczne
C. Nadmierna wilgoć
D. Wysoka temperatura
 Prowadzenie działań handlowych 
W trakcie składowania cebuli w magazynie zauważono powstawanie zielonego szczypioru. Ponadto, cebula nie zmieniła swojego wyglądu. Jakie może być źródło tego procesu biologicznego w cebuli?
A. Brak dostępu światła w miejscu przechowywania cebuli
B. Niska wilgotność powietrza w magazynie
C. Podwyższona temperatura w miejscu przechowywania cebuli
D. Niedostateczna wentylacja w pomieszczeniu
 Prowadzenie działań handlowych 
Który asortyment przechowywany w hurtowni spożywczej nie wymaga ochrony przed absorpcją obcych zapachów?
A. Herbata owocowa w opakowaniach kartonowych
B. Kompot owocowy w szklanych słoikach
C. Cukier w torbach wykonanych z papieru
D. Pieczywo świeże bez opakowania
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakie z podanych produktów nie powinny być przechowywane w wilgotnych i ciepłych warunkach z powodu ryzyka wystąpienia pleśni?
A. Produktów z gumy
B. Produktów z metalu
C. Produktów z bawełny
D. Produktów z polistyrenu
 Prowadzenie działań handlowych 
Wyższa temperatura podczas przechowywania mydeł w kostkach prowadzi do ich
A. zbrylenia.
B. gnić.
C. wichrowania.
D. pękania.
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakie z podanych produktów powinny być przechowywane w pomieszczeniach o wilgotności względnej wynoszącej 90%?
A. Mrożonki
B. Kasze
C. Proszek do pieczenia
D. Cukierki
 Prowadzenie działań handlowych 
Osoba zajmująca się magazynowaniem dokonała oceny dojrzałości dostarczonych warzyw na podstawie ich wyglądu oraz zapachu. Jaką metodą przeprowadzono tę kontrolę?
A. metodą sensoryczną
B. metodą instrumentalną
C. metodą użytkowania doświadczalnego
D. metodą oceny konsumenckiej
 HAN.02  Pytanie 36 
 Prowadzenie działań handlowych 
Do przychodów uzyskiwanych z działalności handlowej hurtowni zalicza się przychody ze sprzedaży
A. papierów wartościowych
B. wyrobów gotowych
C. środków trwałych
D. towarów
 Prowadzenie działań handlowych 
Nadmiar wilgoci w magazynie mebli prowadzi do
A. pękania elementów drewnianych
B. płowienia tkanin tapicerki
C. kurczenia się tkanin tapicerki
D. rozwarstwiania się elementów sklejanych
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakie produkty powinny znajdować się na dolnych półkach regałów w hurtowni?
A. Najdroższe.
B. Najlżejsze.
C. Najcięższe.
D. Najtańsze.
 Prowadzenie działań handlowych 
Które z wymienionych produktów można trzymać w sąsiedztwie przypraw?
A. Dżem owocowy
B. Mąkę pszenną
C. Ser żółty na wagę
D. Chleb świeży
 Prowadzenie działań handlowych 
W magazynie materiałów sypkich worki z mąką należy umieszczać na podstawach określanych jako
A. kładki
B. silosy
C. rampy
D. palety