Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie działań handlowych

Osoba pracująca w magazynie dostawcy powinna przeprowadzić weryfikację stopnia dojrzałości owoców. Jaką metodę badawczą należałoby zastosować?

A. Metodę oceny przez konsumentów
B. Metodę fizyczną
C. Metodę sensoryczną
D. Metodę doświadczalnego użytkowania
Prowadzenie działań handlowych

Które z wymienionych produktów można umieścić w bliskim sąsiedztwie wędzonych ryb?

A. Przetwory warzywne w słoikach
B. Owoce świeże oraz suszone
C. Świeże pieczywo bez opakowania
D. Wyroby garmażeryjne sprzedawane na wagę
Prowadzenie działań handlowych

Który rodzaj sprzętu AGD należy zamówić, uwzględniając zamieszczone w tabeli stany magazynowe towarów i wyniki przeprowadzonych badań dotyczących wielkości zgłaszanego zapotrzebowania na te towary?

WyszczególnienieStan magazynowy
w szt.
Wielkość zgłaszanego
zapotrzebowania w szt.
Zamrażarka180140
Zmywarka120120
Pralka100130
Lodówka160150

A. Zmywarki.
B. Lodówki.
C. Pralki.
D. Zamrażarki.
Prowadzenie działań handlowych

Która z poniższych czynności nie jest realizowana podczas oceny jakościowej towaru?

A. Analiza cech fizycznych towaru
B. Sprawdzenie zgodności dostarczonego towaru z zamówieniem
C. Weryfikacja oznakowania towarów
D. Ocena stanu opakowania towaru
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie zamieszczonego fragmentu klasyfikacji, wskaż symbol PKWiU właściwy dla sprzedaży hurtowej storczyków.

Fragment Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług
Symbol PKWiUNazwa grupowania
46.22.10.0Sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin
46.31.11.0Sprzedaż hurtowa świeżych owoców i warzyw
46.32.11.0Sprzedaż hurtowa mięsa, włączając mięso drobiowe
46.36.12.0Sprzedaż hurtowa wyrobów piekarskich

A. 46.31.11.0
B. 46.36.12.0
C. 46.32.11.0
D. 46.22.10.0
Prowadzenie działań handlowych

W jakiej sekcji magazynu powinny znajdować się produkty z kategorii towarowej C, które zostały przydzielone do tej grupy w wyniku analizy ABC opartej na częstotliwości wydania towarów z magazynu?

A. Na początku strefy składowania
B. Najdalej od strefy wydań
C. Jak najbliżej wyjścia
D. Na początku strefy kompletacji
HAN.02 Pytanie 18
Prowadzenie działań handlowych

Która metoda jakościowego odbioru towarów polega na ocenie ich właściwości za pomocą zmysłów?

A. Organoleptyczna
B. Instrumentalna
C. Mikrobiologiczna
D. Chemiczna
Prowadzenie działań handlowych

Pracownik sklepu, który podczas przyjmowania towaru kontrolował wagę cukierków w jednostkowych opakowaniach, przeprowadził odbiór

A. ilościowego wstępnego
B. jakościowego wstępnego
C. ilościowego szczegółowego
D. jakościowego szczegółowego
Prowadzenie działań handlowych

Który rodzaj obuwia należy w pierwszej kolejności zamieścić w ofercie sklepu, uwzględniając wyniki przeprowadzonej analizy zapotrzebowania na obuwie?

Zapotrzebowanie na obuwie damskie
Rodzaj obuwiaUdział względny w %
mokasyny10
czółenka25
botki22
szpilki28
kozaczki15

A. Botki.
B. Kozaczki.
C. Szpilki.
D. Czółenka.
Prowadzenie działań handlowych

Osoba pracująca jako magazynier w hurtowni żywności, odpowiedzialna za transport towarów umieszczonych na drewnianych paletach, powinna korzystać w swojej pracy z

A. wózkiem widłowym
B. wózkiem czterokołowym
C. podnośnikiem koszykowym
D. przenośnikiem taśmowym
Prowadzenie działań handlowych

Sklep spożywczy prowadzi produkcję uzupełniającą świeżych wyrobów garmażeryjnych. Na podstawie danych zawartych w tabeli, dotyczących dynamiki sprzedaży i udziału w rynku, wskaż produkty ze sprzedaży, których należy się stopniowo wycofywać.

AsortymentDynamika sprzedażyUdział w rynku
Mięsa z różna12%37%
Mięsa w galarecie7%3%
Pierogi i naleśniki25%13%
Sałatki i surówki32%25%
Ogółem15%x

A. Pierogi i naleśniki.
B. Sałatki i surówki.
C. Mięsa w galarecie.
D. Mięsa z rożna.
Prowadzenie działań handlowych

Osoba zajmująca się magazynowaniem niewłaściwie składowała tkaninę wełnianą, przez co doszło do jej zawilgocenia. To zdarzenie spowodowało powstanie wady tkaniny?

A. marginalną ukrytą
B. marginalną jawną
C. kluczową jawną
D. kluczową ukrytą
Prowadzenie działań handlowych

Który z czynników wpływających na obniżenie jakości produktów podczas ich przechowywania prowadzi do zielenienia się ziemniaków oraz powstawania toksycznej substancji - solaniny?

A. Nadmierna wilgoć
B. Światło słoneczne
C. Niska temperatura
D. Wysoka temperatura
Prowadzenie działań handlowych

W trakcie składowania cebuli w magazynie zauważono powstawanie zielonego szczypioru. Ponadto, cebula nie zmieniła swojego wyglądu. Jakie może być źródło tego procesu biologicznego w cebuli?

A. Podwyższona temperatura w miejscu przechowywania cebuli
B. Brak dostępu światła w miejscu przechowywania cebuli
C. Niska wilgotność powietrza w magazynie
D. Niedostateczna wentylacja w pomieszczeniu
Prowadzenie działań handlowych

Który asortyment przechowywany w hurtowni spożywczej nie wymaga ochrony przed absorpcją obcych zapachów?

A. Pieczywo świeże bez opakowania
B. Herbata owocowa w opakowaniach kartonowych
C. Kompot owocowy w szklanych słoikach
D. Cukier w torbach wykonanych z papieru
Prowadzenie działań handlowych

Jakie z podanych produktów nie powinny być przechowywane w wilgotnych i ciepłych warunkach z powodu ryzyka wystąpienia pleśni?

A. Produktów z bawełny
B. Produktów z metalu
C. Produktów z polistyrenu
D. Produktów z gumy
Prowadzenie działań handlowych

Osoba zajmująca się magazynowaniem dokonała oceny dojrzałości dostarczonych warzyw na podstawie ich wyglądu oraz zapachu. Jaką metodą przeprowadzono tę kontrolę?

A. metodą użytkowania doświadczalnego
B. metodą instrumentalną
C. metodą oceny konsumenckiej
D. metodą sensoryczną