Filtrowanie pytań
 Prowadzenie działań handlowych 
A. Metodę oceny przez konsumentów
B. Metodę fizyczną
C. Metodę sensoryczną
D. Metodę doświadczalnego użytkowania
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakie z poniższych zjawisk nie ma wpływu na jakość przechowywanych produktów sypkich, takich jak cukier czy mąka?
A. Szkodniki
B. Hałas
C. Wilgotność
D. Temperatura
 Prowadzenie działań handlowych 
Które z wymienionych produktów można umieścić w bliskim sąsiedztwie wędzonych ryb?
A. Przetwory warzywne w słoikach
B. Owoce świeże oraz suszone
C. Świeże pieczywo bez opakowania
D. Wyroby garmażeryjne sprzedawane na wagę
 Prowadzenie działań handlowych 
Który rodzaj sprzętu AGD należy zamówić, uwzględniając zamieszczone w tabeli stany magazynowe towarów i wyniki przeprowadzonych badań dotyczących wielkości zgłaszanego zapotrzebowania na te towary? 
 
| Wyszczególnienie | Stan magazynowy w szt.  | Wielkość zgłaszanego zapotrzebowania w szt.  | 
|---|---|---|
| Zamrażarka | 180 | 140 | 
| Zmywarka | 120 | 120 | 
| Pralka | 100 | 130 | 
| Lodówka | 160 | 150 | 
A. Zmywarki.
B. Lodówki.
C. Pralki.
D. Zamrażarki.
 Prowadzenie działań handlowych 
Które z wymienionych produktów nie powinny znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie sera żółtego?
A. Przetworów warzywnych.
B. Sałatek owocowych.
C. Ryb.
D. Ciast.
 Prowadzenie działań handlowych 
Nadmiar wilgoci w magazynie mebli może prowadzić do
A. rozwarstwiania się elementów sklejonych
B. pękania części drewnianych
C. blaknięcia materiału tapicerskiego
D. kurczenia się materiału tapicerskiego
 Prowadzenie działań handlowych 
Informacje dotyczące towarów objętych obniżoną stawką VAT należy odnaleźć w klasyfikacji
A. PKD
B. CPA
C. PKWiU
D. CN
 Prowadzenie działań handlowych 
Przechowywanie towarów w ilościach umożliwiających nieprzerwane prowadzenie sprzedaży detalicznej to rola magazynu
A. przeładunkowego
B. konsygnacyjnego
C. produkcyjnego
D. sklepowego
 Prowadzenie działań handlowych 
Jaką metodę kontroli jakości powinien wybrać pracownik magazynu przy ocenie jakości pieczywa?
A. Użytkowania doświadczalnego
B. Analiz laboratoryjnych
C. Organoleptyczną
D. Oceny konsumenckiej
 Prowadzenie działań handlowych 
Zidentyfikowany brak towarów w ramach określonych norm i limitów to brak
A. nadzwyczajny, naturalny
B. nadzwyczajny, bezsporny
C. zawiniony, sporny
D. niezawiniony, naturalny
 Prowadzenie działań handlowych 
Która z poniższych czynności nie jest realizowana podczas oceny jakościowej towaru?
A. Analiza cech fizycznych towaru
B. Sprawdzenie zgodności dostarczonego towaru z zamówieniem
C. Weryfikacja oznakowania towarów
D. Ocena stanu opakowania towaru
 Prowadzenie działań handlowych 
Zasada stosowana w zarządzaniu magazynem, według której jako pierwsze wydawane są z magazynu produkty o najkrótszym okresie ważności, to
A. FILO
B. LIFO
C. FIFO
D. FEFO
 Prowadzenie działań handlowych 
Która z metod oceny jakości towarów opiera się na zastosowaniu zmysłów do analizy ich charakterystycznych właściwości?
A. Chemiczna
B. Instrumentalna
C. Organoleptyczna
D. Mikrobiologiczna
 Prowadzenie działań handlowych 
Naturalny niedobór występuje w wyniku
A. braku dokumentacji przy wydaniu towaru
B. zmiany cech fizykochemicznych towaru
C. braku dokumentacji przy przyjęciu towaru
D. błędów podczas ważenia towaru
 HAN.02  Pytanie 15 
 Prowadzenie działań handlowych 
Osoba zatrudniona w sklepie, która porównała liczbę dostarczonych czekolad z fakturą, przeprowadziła odbiór
A. wstępne ilościowe
B. wstępne jakościowe
C. szczegółowe ilościowe
D. szczegółowe jakościowe
 Prowadzenie działań handlowych 
Na podstawie zamieszczonego fragmentu klasyfikacji, wskaż symbol PKWiU właściwy dla sprzedaży hurtowej storczyków. 
 
| Fragment Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług | |
|---|---|
| Symbol PKWiU | Nazwa grupowania | 
| 46.22.10.0 | Sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin | 
| 46.31.11.0 | Sprzedaż hurtowa świeżych owoców i warzyw | 
| 46.32.11.0 | Sprzedaż hurtowa mięsa, włączając mięso drobiowe | 
| 46.36.12.0 | Sprzedaż hurtowa wyrobów piekarskich | 
A. 46.31.11.0
B. 46.36.12.0
C. 46.32.11.0
D. 46.22.10.0
 Prowadzenie działań handlowych 
W jakiej sekcji magazynu powinny znajdować się produkty z kategorii towarowej C, które zostały przydzielone do tej grupy w wyniku analizy ABC opartej na częstotliwości wydania towarów z magazynu?
A. Na początku strefy składowania
B. Najdalej od strefy wydań
C. Jak najbliżej wyjścia
D. Na początku strefy kompletacji
 Prowadzenie działań handlowych 
Która metoda jakościowego odbioru towarów polega na ocenie ich właściwości za pomocą zmysłów?
A. Organoleptyczna
B. Instrumentalna
C. Mikrobiologiczna
D. Chemiczna
 HAN.02  Pytanie 19 
 Prowadzenie działań handlowych 
Osoba odpowiedzialna za wykonanie odbioru ilościowego nie weryfikuje
A. stanu zbiorczych opakowań
B. oznakowania towarów
C. zgodności ilości towaru dostarczonego z danymi zawartymi w dokumentach dostawczych
D. zgodności ilości dostarczonego towaru z zamówioną ilością
 Prowadzenie działań handlowych 
Pracownik sklepu, który podczas przyjmowania towaru kontrolował wagę cukierków w jednostkowych opakowaniach, przeprowadził odbiór
A. ilościowego wstępnego
B. jakościowego wstępnego
C. ilościowego szczegółowego
D. jakościowego szczegółowego
 Prowadzenie działań handlowych 
Który rodzaj obuwia należy w pierwszej kolejności zamieścić w ofercie sklepu, uwzględniając wyniki przeprowadzonej analizy zapotrzebowania na obuwie? 
 
| Zapotrzebowanie na obuwie damskie | |
|---|---|
| Rodzaj obuwia | Udział względny w % | 
| mokasyny | 10 | 
| czółenka | 25 | 
| botki | 22 | 
| szpilki | 28 | 
| kozaczki | 15 | 
A. Botki.
B. Kozaczki.
C. Szpilki.
D. Czółenka.
 Prowadzenie działań handlowych 
Osoba pracująca jako magazynier w hurtowni żywności, odpowiedzialna za transport towarów umieszczonych na drewnianych paletach, powinna korzystać w swojej pracy z
A. wózkiem widłowym
B. wózkiem czterokołowym
C. podnośnikiem koszykowym
D. przenośnikiem taśmowym
 HAN.02  Pytanie 23 
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakiego rodzaju odbioru dokonał pracownik sklepu, który porównał liczbę dostarczonych ciastek z fakturą, którą otrzymał?
A. Jakościowego wstępnego
B. Ilościowego wstępnego
C. Ilościowego szczegółowego
D. Jakościowego szczegółowego
 Prowadzenie działań handlowych 
Sklep spożywczy prowadzi produkcję uzupełniającą świeżych wyrobów garmażeryjnych. Na podstawie danych zawartych w tabeli, dotyczących dynamiki sprzedaży i udziału w rynku, wskaż produkty ze sprzedaży, których należy się stopniowo wycofywać. 
 
| Asortyment | Dynamika sprzedaży | Udział w rynku | 
|---|---|---|
| Mięsa z różna | 12% | 37% | 
| Mięsa w galarecie | 7% | 3% | 
| Pierogi i naleśniki | 25% | 13% | 
| Sałatki i surówki | 32% | 25% | 
| Ogółem | 15% | x | 
A. Pierogi i naleśniki.
B. Sałatki i surówki.
C. Mięsa w galarecie.
D. Mięsa z rożna.
 Prowadzenie działań handlowych 
Pobranie próbki towarów w celu analizy należy do działań odbioru
A. jakościowego wstępnego
B. ilościowego szczegółowego
C. ilościowego wstępnego
D. jakościowego szczegółowego
 Prowadzenie działań handlowych 
W sklepach samoobsługowych z dostępnych opcji działań promocyjnych najczęściej stosuje się
A. franchising
B. merchandising
C. benchmarking
D. sponsoring
 Prowadzenie działań handlowych 
Osoba zajmująca się magazynowaniem niewłaściwie składowała tkaninę wełnianą, przez co doszło do jej zawilgocenia. To zdarzenie spowodowało powstanie wady tkaniny?
A. marginalną ukrytą
B. marginalną jawną
C. kluczową jawną
D. kluczową ukrytą
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakie z podanych produktów powinny być składowane na najwyższych półkach regałów podczas magazynowania?
A. Karimaty
B. Leżaki
C. Hantle
D. Namioty
 Prowadzenie działań handlowych 
Który z czynników wpływających na obniżenie jakości produktów podczas ich przechowywania prowadzi do zielenienia się ziemniaków oraz powstawania toksycznej substancji - solaniny?
A. Nadmierna wilgoć
B. Światło słoneczne
C. Niska temperatura
D. Wysoka temperatura
 Prowadzenie działań handlowych 
W trakcie składowania cebuli w magazynie zauważono powstawanie zielonego szczypioru. Ponadto, cebula nie zmieniła swojego wyglądu. Jakie może być źródło tego procesu biologicznego w cebuli?
A. Podwyższona temperatura w miejscu przechowywania cebuli
B. Brak dostępu światła w miejscu przechowywania cebuli
C. Niska wilgotność powietrza w magazynie
D. Niedostateczna wentylacja w pomieszczeniu
 Prowadzenie działań handlowych 
Który asortyment przechowywany w hurtowni spożywczej nie wymaga ochrony przed absorpcją obcych zapachów?
A. Pieczywo świeże bez opakowania
B. Herbata owocowa w opakowaniach kartonowych
C. Kompot owocowy w szklanych słoikach
D. Cukier w torbach wykonanych z papieru
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakie z podanych produktów nie powinny być przechowywane w wilgotnych i ciepłych warunkach z powodu ryzyka wystąpienia pleśni?
A. Produktów z bawełny
B. Produktów z metalu
C. Produktów z polistyrenu
D. Produktów z gumy
 Prowadzenie działań handlowych 
Wyższa temperatura podczas przechowywania mydeł w kostkach prowadzi do ich
A. wichrowania.
B. gnić.
C. pękania.
D. zbrylenia.
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakie z podanych produktów powinny być przechowywane w pomieszczeniach o wilgotności względnej wynoszącej 90%?
A. Mrożonki
B. Kasze
C. Cukierki
D. Proszek do pieczenia
 Prowadzenie działań handlowych 
Osoba zajmująca się magazynowaniem dokonała oceny dojrzałości dostarczonych warzyw na podstawie ich wyglądu oraz zapachu. Jaką metodą przeprowadzono tę kontrolę?
A. metodą użytkowania doświadczalnego
B. metodą instrumentalną
C. metodą oceny konsumenckiej
D. metodą sensoryczną
 HAN.02  Pytanie 36 
 Prowadzenie działań handlowych 
Do przychodów uzyskiwanych z działalności handlowej hurtowni zalicza się przychody ze sprzedaży
A. wyrobów gotowych
B. papierów wartościowych
C. towarów
D. środków trwałych
 Prowadzenie działań handlowych 
Nadmiar wilgoci w magazynie mebli prowadzi do
A. kurczenia się tkanin tapicerki
B. płowienia tkanin tapicerki
C. rozwarstwiania się elementów sklejanych
D. pękania elementów drewnianych
 Prowadzenie działań handlowych 
Jakie produkty powinny znajdować się na dolnych półkach regałów w hurtowni?
A. Najlżejsze.
B. Najcięższe.
C. Najdroższe.
D. Najtańsze.
 Prowadzenie działań handlowych 
Które z wymienionych produktów można trzymać w sąsiedztwie przypraw?
A. Mąkę pszenną
B. Dżem owocowy
C. Ser żółty na wagę
D. Chleb świeży
 Prowadzenie działań handlowych 
W magazynie materiałów sypkich worki z mąką należy umieszczać na podstawach określanych jako
A. palety
B. rampy
C. silosy
D. kładki