Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1162
Prowadzenie sprzedaży

Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest

A. tyndalizacja
B. blanszowanie
C. sterylizacja
D. liofilizacja
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa uzyskała zysk operacyjny równy 42 000 zł. Koszty finansowe wyniosły 5 000 zł, a straty nadzwyczajne osiągnęły wartość 3 400 zł. Jaką kwotę podatku dochodowego od osób prawnych musi uiścić to przedsiębiorstwo?

A. 7 728 zł
B. 37 000 zł
C. 33 600 zł
D. 6 384 zł
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy pracownik wystawił ostatni dowód księgowy Wz – Wydanie zewnętrzne, oznaczył go numerem 14/01/2020. Jaki numer powinien mieć dowód Wz, który zostanie sporządzony następnie w tym samym miesiącu?

A. 14/01
B. 15/2020
C. 14/01/2020
D. 15/01/2020
HAN.01 Pytanie 1166
Prowadzenie sprzedaży

Kozaki dla kobiet miały cenę 250 zł. Po zakończeniu sezonu ich wartość została ustalona na 200 zł. Jaką procentową zniżkę zastosowano?

A. Zmniejszenie o 5%
B. Zmniejszenie o 15%
C. Zmniejszenie o 20%
D. Zmniejszenie o 10%
HAN.01 Pytanie 1168
Prowadzenie sprzedaży

Które produkty spożywcze mogą być oferowane w systemie samoobsługowym?

A. Sałatki oraz surówki sprzedawane na wagę
B. Ciasto drożdżowe w porcjach
C. Żywe ryby oraz owoce morza
D. Kawa rozpuszczalna w opakowaniu szklanym
HAN.01 Pytanie 1169
Prowadzenie sprzedaży

Jaki czas ma sprzedawca na odpowiedź na żądanie reklamacyjne zgłoszone przez klienta?

A. 2 miesiące liczone od dnia następującego po dniu, w którym złożono reklamację
B. 2 lata od daty zakupu towaru przez klienta
C. 14 dni kalendarzowych licząc od dnia następnego po dniu, w którym złożono reklamację
D. 2 miesiące od momentu zakupu towaru przez klienta