Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. boreliozą
B. salmonellą
C. włośnicą
D. mukowiscydozą
Prowadzenie sprzedaży
Typ magazynu, który jest przeznaczony do przechowywania zapasów towarowych, klasyfikuje się jako magazyn
A. zasobowych
B. manipulacyjnych
C. rozdzielczych
D. skupu
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawy do potraw oferowane w sklepie mięsnym stanowią asortyment
A. uzupełniający
B. kompleksowy
C. dodatkowy
D. podstawowy
Prowadzenie sprzedaży
Znak ISBN jest używany do identyfikacji
A. książek
B. szkła
C. jaj
D. alkoholi
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacją zawartą na przedstawionej metce sukienka przeznaczona jest dla klientki o rozmiarze 38, czyli
| Sukienka | |
| Producent | VerDave Moda |
| Tkanina | len |
| Rozmiar | 38 (92/74/98) |
A. obwodzie bioder 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 92 cm.
B. obwodzie bioder 92 cm, obwodzie pasa 98 cm.
C. obwodzie klatki piersiowej 92 cm, obwodzie bioder 98 cm.
D. obwodzie pasa 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 98 cm.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary są wrażliwe na wysokie temperatury?
A. wyroby przemysłu papierniczego
B. artykuły gospodarstwa domowego (AGD)
C. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
D. obuwie i odzież
Prowadzenie sprzedaży
Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce
A. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
B. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
C. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
D. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
Prowadzenie sprzedaży
Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment
A. podstawowy
B. specjalistyczny
C. uzupełniający
D. uniwersalny
Prowadzenie sprzedaży
Klasyfikacja produktów i usług, która stanowi podstawę do określenia właściwej stawki podatku VAT na sprzedawane towary, ma skrót
A. KTM
B. REGON
C. EKD
D. PKWiU
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej kategorii produktów należy przypisać balsam do ciała?
A. Pielęgnacyjnych
B. Makijażowych
C. Higienicznych
D. Perfumeryjnych
Prowadzenie sprzedaży
Masa towaru łącznie z opakowaniem określa się jako masa
A. netto
B. brutto
C. przeciętna
D. tara
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz wartość jednostkową netto za kilogram produktu, który dostępny jest w opakowaniach o wadze 125 g, sprzedawanych po cenie netto 20,00 zł za opakowanie?
A. 6,25 zł
B. 160,00 zł
C. 16,00 zł
D. 25,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jakie właściwości posiada ser camembert?
A. Miękki, podpuszczkowy, z porostem pleśniowym
B. Miękki, kwasowy, z pleśnią na powierzchni
C. Twardy, kwasowo-podpuszczkowy z masy parzonej
D. Twardy, podpuszczkowy typu włoskiego
Prowadzenie sprzedaży
Którą informację powinien przekazać sprzedawca klientowi, zainteresowanemu zakupem towaru przedstawionego na wywieszce cenowej?
MASŁO 500 g
WIEJSKIE SMAKI7,50 cena brutto PLN/szt.cena/ kg
15 zł/kg
MASŁO 500 g
WIEJSKIE SMAKI
WIEJSKIE SMAKI
7,50 cena brutto PLN/szt.
cena/ kg
15 zł/kg
15 zł/kg
A. Kupując 2 szt. masła zapłaci Pan 7,50 zł.
B. Musi kupić Pan co najmniej 2 szt. masła.
C. Za zakup 1 szt. masła, drugie jest gratis.
D. Za 0,5 kg masła zapłaci Pan 7,50 zł.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych artykułów są narażone na obecność moli spożywczych w wyniku niewłaściwego przechowywania?
A. Zboża
B. Owoce świeże
C. Wyroby mleczne
D. Mięsne konserwy
Prowadzenie sprzedaży
Przechowywanie towarów przez sprzedawcę w niewłaściwych warunkach prowadzi do powstania strat
A. zawinione.
B. naturalne.
C. niezawinione.
D. nadzwyczajne.
Prowadzenie sprzedaży
Do dóbr zastępczych zaliczamy
A. samochód i paliwo
B. monitor i myszkę
C. długopis i pióro wieczne
D. kuchenka gazowa i gaz
Prowadzenie sprzedaży
Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?
| 1 | Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach |
| 2 | Układanie towarów na półkach sklepowych |
| 3 | Kompletowanie zestawów towarów |
| 4 | Sporządzenie dokumentu Pz |
| 5 | Odbiór ilościowy towarów |
| 6 | Metkowanie towaru |
A. Czynności: 1, 2, 3 i 4
B. Czynności: 3, 4, 5 i 6
C. Czynności: 2, 3, 5 i 6
D. Czynności: 1, 2, 3 i 6
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż rozmiar spódnicy, jaki należy zaproponować klientce o wymiarach: obwód pasa 68 cm, obwód bioder 93 cm.
| Rozmiar | Obwód klatki piersiowej w cm | Obwód pasa w cm | Obwód bioder w cm |
|---|---|---|---|
| 34 | 78-81 | 63-65 | 88-91 |
| 36 | 82-85 | 66-69 | 92-95 |
| 38 | 86-89 | 70-73 | 96-98 |
| 40 | 90-93 | 74-77 | 99-102 |
A. 36
B. 34
C. 38
D. 40
Prowadzenie sprzedaży
Klipsy stosowane na produktach, stanowią sposób ich ochrony przed
A. uszkodzeniem
B. kradzieżą
C. zepsuciem
D. upadkiem
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów powinien polecić sprzedawca klientowi, który chce nabyć napój niefermentowany?
A. Maślankę
B. Kefir
C. Jogurt owocowy
D. Mleko zagęszczone
Prowadzenie sprzedaży
Produkty do pielęgnacji oraz czyszczenia obuwia w punkcie sprzedaży obuwniczej stanowią asortyment
A. uzupełniający
B. kluczowy
C. niezbędny
D. rozbudowany
Prowadzenie sprzedaży
Znak jakości (KJ), który może być umieszczony na etykiecie produktu lub towaru, potwierdza przeprowadzenie kontroli jakości przez
A. producenta
B. nabywcę
C. sprzedawcę detalicznego
D. dystrybutora
Prowadzenie sprzedaży
Odbiór ilościowy szczegółowy obejmuje między innymi weryfikację
A. wymiarów opakowania
B. wyglądu produktów
C. stanu opakowań zbiorczych
D. trwałości produktów
Prowadzenie sprzedaży
Klipsy zakładane na produktach stanowią sposób ich ochrony przed
A. uszkodzeniem
B. kradzieżą
C. zepsuciem
D. spadkiem
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja związana ze sprzedażą według wzorów jest stosowana w handlu
A. złotej biżuterii
B. płytek ceramicznych
C. materiałów biurowych
D. roślin doniczkowych
Prowadzenie sprzedaży
Polędwica sopocka, która ma być sprzedawana w sklepie samoobsługowym, powinna być umieszczona na półkach
A. w kawałkach, w opakowaniach hermetycznych
B. w kawałkach, bez opakowania
C. luzem, pokrojona na plasterki
D. w większych kawałkach, do samodzielnego krojenia
Prowadzenie sprzedaży
Weryfikacja jakości towarów dostarczonych do sklepu może być dokonana jedynie przez
A. dostawcę towaru
B. pracownika jednostki sprzedaży detalicznej
C. menedżera sklepu
D. pracownika sklepu posiadającego konieczne informacje z zakresu towaroznawstwa
Prowadzenie sprzedaży
Czynnością związana z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest
A. ewidencja sprzedaży w kasie
B. spis z natury
C. otrzymanie płatności za towar
D. sortowanie
Prowadzenie sprzedaży
Modne zestawy odzieżowe, które są wystawione na pokaz i oferowane w cenie promocyjnej, klasyfikują się jako towary
A. impulsy
B. luksusowe
C. wybieralne
D. magnesy
Prowadzenie sprzedaży
Jaką biologiczną transformację przechodzą towary składowane?
A. zbrylanie się soli
B. odbarwienie się tkaniny
C. dojrzewanie serów
D. korozja metali
Prowadzenie sprzedaży
Umieszczając w ladzie chłodniczej masło obok margaryny, wykorzystano zasadę rozmieszczania artykułów w pobliżu siebie
A. kupowanych razem
B. komplementarnych
C. substytucyjnych
D. na które popyt występuje po sezonie
Prowadzenie sprzedaży
Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody
A. samoobsługi
B. preselekcji
C. tradycyjnej
D. wysyłkowej
Prowadzenie sprzedaży
Towary często rotujące powinny być eksponowane na półkach sklepowych
A. w pobliżu wejścia
B. na wysokości oczu klientów
C. na najniższych poziomach
D. jak najdalej od drzwi
Prowadzenie sprzedaży
Które z podanych owoców, w wersji świeżej, są zaliczane do owoców nietrwałych?
A. Maliny
B. Melony
C. Jabłka
D. Banany
Prowadzenie sprzedaży
Na półce sklepowej obok pieczywa można ustawić
A. płatki śniadaniowe i owoce
B. przyprawy oraz desery w proszku
C. tartą bułkę oraz przyprawy
D. tartą bułkę oraz płatki śniadaniowe
Prowadzenie sprzedaży
Manekiny, na których prezentowana jest odzież w sklepach samoobsługowych i preselekcyjnych, powinny być umieszczane bezpośrednio na podłodze lub na
A. gondolach.
B. podestach.
C. półkach.
D. stołach.
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiony rysunek umieszczony na kremie do twarzy oznacza, że produkt należy

A. używać po upływie 12 miesięcy.
B. utrzymywać na twarzy przez 12 minut.
C. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu otwarcia opakowania.
D. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu zakupu towaru.
Prowadzenie sprzedaży
Podczas układania produktów na sali sprzedażowej należy
A. dobra komplementarne umieszczać na najwyższych półkach
B. produkty o największych wymiarach umieszczać na najwyższych półkach
C. produkty o najwyższej zyskowności umieszczać na wysokości oczu
D. produkty z późniejszym terminem ważności umieszczać z przodu półek
Prowadzenie sprzedaży
Tkanina o mocnej, lekkiej i krepowej strukturze to
A. żorżeta
B. tennis
C. flanela
D. welwet