Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. brie
B. fetę
C. bryndzę
D. parmezan
Prowadzenie sprzedaży
Jakie obiekty określane są mianem magazynów półotwartych?
A. piwnice
B. kopce
C. silosy
D. zasieki
Prowadzenie sprzedaży
Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza
A. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
B. kod producenta
C. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji
D. znak ostrzegający
Prowadzenie sprzedaży
Aby zapewnić ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi szklanego wazonu transportowanego samochodem dostawczym do klienta, należy go otoczyć
A. torbą papierową
B. arkuszem papieru
C. folią bąbelkową
D. folią translucentną
Prowadzenie sprzedaży
Symbol umieszczany na opakowaniach niektórych produktów oznacza, że

A. opakowanie produktu w wyniku powtórnego przetworzenia nadaje się do ponownego wykorzystania.
B. towar znajdujący się w opakowaniu wykonany jest z wysokiej jakości tworzyw i może być używany wielokrotnie.
C. towar znajdujący się w opakowaniu w wyniku powtórnego przetworzenia nadaje się do ponownego wykorzystania.
D. opakowanie produktu wykonane jest z wysokiej jakości tworzyw i może być używane wielokrotnie.
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych artykułów został poddany obróbce biologicznej?
A. Dżem jagodowy
B. Mleko pasteryzowane
C. Konserwa mięsna
D. Ogórki kiszone
Prowadzenie sprzedaży
Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej, gdy planujesz sprzedaż cukierków na wagę w sklepie detalicznym?
A. Stawka VAT, cena netto, nazwa towaru
B. Cena netto, jednostka miary, nazwa towaru
C. Nazwa towaru, jednostka miary, cena brutto
D. Nazwa producenta, cena brutto, stawka VAT
Prowadzenie sprzedaży
W oparciu o dane przedstawione w tabeli oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli obrót w sklepie ogólnospożywczym stosującym sprzedaż samoobsługową wyniósł 32 000 zł.
| Dobór bielizny 85 proc. kobiet nosi źle dobrany biustonosz.(...) W Polsce odsetek ten może przekraczać nawet 90 proc. W maju w naszym sklepie stanie Mobilna Przymierzalnia, w której każda kobieta będzie mogła skorzystać z profesjonalnej porady bra-fittingowej.(...) Konsultantki wiodącej marki będą doradzać klientkom, jak odpowiednio dobrać biustonosz oraz pomogą wybrać, zależnie od sylwetki, bieliznę modelującą.(...) Obecnie wiele kobiet zwraca szczególną uwagę przy zakupach na poziom obsługi i porady, z których może skorzystać w salonie.(...) |
A. 256,00 zł
B. 128,00 zł
C. 160,00 zł
D. 224,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientce, jeżeli zamierza kupić spódnicę z naturalnego materiału w kolorze beżowym, w rozmiarze M?
| Artykuł | Spódnica 1 | Spódnica 2 | Spódnica 3 | Spódnica 4 |
|---|---|---|---|---|
| Materiał | poliester 100% | bawełna 100% | wełna 100% | len 100% |
| Kolory | beżowy, brązowy | biały, kremowy | beżowy, czarny | kremowy, beżowy |
| Rozmiary | S, M, L | S, M, XL | S, L, XL | S, M, XL |
A. Spódnicę 4
B. Spódnicę 1
C. Spódnicę 3
D. Spódnicę 2
Prowadzenie sprzedaży
Wino o najmniejszej ilości cukru to
A. słodkie
B. wytrawne
C. półwytrawne
D. półsłodkie
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym sklepie, w ciągu całego 2013 roku, najczęściej wymieniany był zapas towarowy.
| „Rotacja w razach w wybranych sklepach firmy X w 2013 roku" | ||||
|---|---|---|---|---|
| KWARTAŁY | SKLEPY | |||
| Maja | Ewa | Basia | Olga | |
| I | 10 | 8 | 11 | 5 |
| II | 5 | 6 | 6 | 12 |
| III | 5 | 6 | 6 | 10 |
| IV | 7 | 8 | 10 | 5 |
A. Sklep Olga.
B. Sklep Ewa.
C. Sklep Maja.
D. Sklep Basia.
Prowadzenie sprzedaży
W magazynie jednostki znajdują się towary przyjęte z dostaw z dnia 10 maja, 15 i 22 czerwca oraz 29 lipca. Przygotowując artykuły do sprzedaży zgodnie z metodą FIFO, które dostawy powinny być umieszczone na półkach jako pierwsze?
A. 10 maja i 29 lipca
B. 22 czerwca i 29 lipca
C. 15 czerwca i 22 czerwca
D. 10 maja i 15 czerwca
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacjami zawartymi w tabeli najkrócej przechowywać można
| Nazwa wyrobu | Temperatura przechowywania | Okres przechowywania |
| Kurczak wędzony | od 20C do 100C | 72 h |
| Kabanosy | od 20C do 100C | 25 dni |
| Kabanosy | od 00C do 80C | 10 dni |
| Kaszanka | od 20C do 100C | 48 h |
| Wyroby garmażeryjne | od 00C do 60C | od 4 do 7 dni |
A. kaszankę .
B. kabanosy.
C. wyroby garmażeryjne.
D. kurczaka wędzonego.
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, eksponując obok siebie na stoisku obuwie wykonane z naturalnej skóry oraz z materiałów sztucznych, zastosował zasadę
A. dostępności towarów
B. komplementarności
C. kolejności dostaw
D. substytucyjności
Prowadzenie sprzedaży
Której z kasz nie powinno się rekomendować klientowi, który szuka produktów bezglutenowych?
A. Kasza kukurydziana
B. Kasza gryczana
C. Kasza manny
D. Kasza jaglana
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych produktów znajdujących się w hurtowni spożywczej nie wymagają ochrony przed wchłanianiem wilgoci?
A. Wędliny
B. Kasze
C. Przyprawy
D. Cukry
Prowadzenie sprzedaży
Lampki na choinkę powinny być zaliczone do kategorii towarów
A. pierwszej potrzeby
B. podstawowych
C. luksusowych
D. sezonowych
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca w sklepie spożywczym, pracujący na dziale wędlin, powinien do porcjowania oraz pakowania wędlin stosować rękawice
A. cienkie foliowe
B. jednorazowe gumowe
C. z dzianiny podgumowanej
D. z dzianiny bawełnianej
Prowadzenie sprzedaży
Jakiej zasady powinien przestrzegać sprzedawca, żeby nie napotkać problemów z odnalezieniem odpowiedniego towaru na zapleczu sklepu?
A. Towary ciężkie umieszczać na dolnych półkach
B. Towary wymagające niskiej temperatury przechowywać w chłodniach
C. Towary trzymać w wyznaczonych miejscach
D. Towary z późniejszych dostaw umieszczać za towarami z wcześniejszych dostaw
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm, obwodzie bioder 105 cm.
| Rozmiar | Wymiary w cm | ||
|---|---|---|---|
| wzrost | obwód klatki piersiowej | obwód bioder | |
| 38 | 164 | 86-89 | 93-96 |
| 40 | 164 | 90-93 | 97-99 |
| 42 | 170 | 94-97 | 100-103 |
| 44 | 170 | 98-101 | 104-106 |
A. 42
B. 38
C. 40
D. 44
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie przedstawionych w tabeli informacji określ tworzywo sztuczne oceniane najlepiej ze względów ekologicznych.
| Polistyren PS | Polietylen PE | Politerefalan etylenowy PET | Polichlorek winylu PCV |
|---|---|---|---|
| przezroczyste kubki i opakowania dla żywności, styropian | wiele rodzajów opakowań do żywności | butelki do wody mineralnej, polary, wykładziny | folia do pakowania żywności, ramy do okien, płytki podłogowe |
| może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności | może być stosowany jako opakowanie do żywności | może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności | wydziela toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności |
A. PS
B. PET
C. PCV
D. PE
Prowadzenie sprzedaży
Jaką czynność wykonuje sprzedawca, aby przygotować towar do sprzedaży?
A. Inkasuje należność za sprzedane towary
B. Wystawia fakturę
C. Eksponuje towar na półkach
D. Wystawia dokument magazynowy Wz
Prowadzenie sprzedaży
W zestawieniu finansowym firmy, w kategorii towary, uwzględniono wartość lodówki. Co to oznacza dla bilansu?
A. baru mlecznego
B. sklepu z AGD
C. producenta wyrobów chłodniczych
D. sklepu spożywczego
Prowadzenie sprzedaży
Miejsca sprzedaży, które sprzedają swoje wyroby w ilościach hurtowych firmom w samoobsługowych obiektach o dużej powierzchni znane są jako
A. cash & carry
B. sklepy dyskontowe
C. centra handlowe
D. domy towarowe
Prowadzenie sprzedaży
Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do
A. trwałych produktów cukierniczych
B. materiałów edukacyjnych
C. mięsa i wędlin
D. biżuterii wysokiej klasy
Prowadzenie sprzedaży
Która z aktywności realizowanej przez sprzedawcę nie jest związana z obsługą zamówienia klienta?
A. Pokazanie asortymentu.
B. Ustawianie towaru na regałach.
C. Wydanie paragonu.
D. Pobranie płatności.
Prowadzenie sprzedaży
Niewielki wybór towarów, niskie ceny oraz bardzo ograniczone warunki sprzedaży charakteryzują
A. sklepy specjalistyczne
B. sklepy branżowe
C. domy dyskontowe
D. domy handlowe
Prowadzenie sprzedaży
Klientka została poinformowana przez lekarza, by rozpoczęła stosowanie diety z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym, sprzedawca winien zasugerować jej zakup
A. pełnotłustego mleka
B. masła
C. ryb
D. mięsa wieprzowego
Prowadzenie sprzedaży
Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to
A. pasteryzacja
B. tyndalizacja
C. blanszowanie
D. sterylizacja
Prowadzenie sprzedaży
Sklep z kosmetykami nabył 100 sztuk lakierów do włosów w zbiorczych opakowaniach po 25 sztuk. Cena za jedno takie opakowanie wyniosła 250,00 zł netto. Jaką jednostkową cenę zakupu netto ma lakier do włosów?
A. 25,00 zł
B. 2,50 zł
C. 4,00 zł
D. 10,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Urządzeniem, które umożliwia bieżące oraz systematyczne śledzenie ilości towarów, jest
A. terminal płatniczy
B. tensator
C. higrometr
D. inwentaryzator
Prowadzenie sprzedaży
Papryka klasyfikowana jest jako warzywo
A. korzeniowe
B. strączkowe
C. kapustne
D. psiankowate
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych produktów muszą być oznaczone datą ważności dla spożycia?
A. Gumy do żucia
B. Octu winnego
C. Soli kuchennej
D. Sera białego
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest
A. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
B. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
C. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
D. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?
A. Wysokie temperatury w pomieszczeniach, ułożone bez opakowań w miejscach ciemnych
B. Warunki chłodnicze, umieszczone w pojemnikach, z dala od produktów pochłaniających zapachy
C. Niskie temperatury w pomieszczeniach, zamrożone i zawieszone w opakowaniach na hakach
D. Warunki chłodnicze, umieszczone bez opakowań w pojemnikach obok innych towarów
Prowadzenie sprzedaży
Jakie jest zamiennik masła?
A. śmietana
B. margaryna
C. ser
D. mleko
Prowadzenie sprzedaży
Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze
| Warunki przechowywania artykułów żywnościowych | |
|---|---|
| Towar | Temperatura w °C |
| Wędliny świeże | 4°C ÷ 6°C |
| Mięso świeże | 0°C ÷ 3°C |
| Mięso mrożone | -18°C |
| Ryby świeże | -1°C ÷ 5°C |
| Masło | 2°C ÷ 4°C |
| Warzywa | 2°C ÷ 5°C |
| Owoce | 2°C ÷ 5°C |
| Przetwory mleczne | 4°C ÷ 8°C |
| Mrożonki | -6°C ÷ -4°C |
A. -6°C ÷ -4°C
B. 4°C ÷ 6°C
C. 0°C ÷ 3°C
D. -1°C ÷ 5°C
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych rodzajów towarów nie powinien być przechowywany w magazynie otwartym?
A. Ceramiczne materiały budowlane
B. Wyroby stalowe
C. Cement
D. Piasek
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty mogą być wyeksponowane na półce w sklepie obok siebie?
A. Dżemy, musli oraz płatki śniadaniowe
B. Owoce, warzywa oraz cukier
C. Mąka, kasze i przyprawy ziołowe
D. Ryby, mięso oraz nabiał
Prowadzenie sprzedaży
Jaki rozmiar kurtki powinien kupić mężczyzna o wzroście 178 cm i obwodzie klatki piersiowej 101 cm?
| S | M | L | XL | XXL | |
|---|---|---|---|---|---|
| Obwód talii | 82 | 86 | 90 | 94 | 98 |
| Obwód bioder | 96 | 100 | 104 | 108 | 112 |
| Obwód klatki piersiowej | 92-95 | 96-99 | 100-103 | 104-107 | 108-... |
| Wzrost | 174-175 | 176-177 | 178-179 | 180-181 | 182-... |
A. XL
B. XXL
C. L
D. M