Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 83
Prowadzenie sprzedaży

Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza

A. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
B. kod producenta
C. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji
D. znak ostrzegający
Prowadzenie sprzedaży

Aby zapewnić ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi szklanego wazonu transportowanego samochodem dostawczym do klienta, należy go otoczyć

A. torbą papierową
B. arkuszem papieru
C. folią bąbelkową
D. folią translucentną
HAN.01 Pytanie 85
Prowadzenie sprzedaży

Symbol umieszczany na opakowaniach niektórych produktów oznacza, że

Ilustracja do pytania 5
A. opakowanie produktu w wyniku powtórnego przetworzenia nadaje się do ponownego wykorzystania.
B. towar znajdujący się w opakowaniu wykonany jest z wysokiej jakości tworzyw i może być używany wielokrotnie.
C. towar znajdujący się w opakowaniu w wyniku powtórnego przetworzenia nadaje się do ponownego wykorzystania.
D. opakowanie produktu wykonane jest z wysokiej jakości tworzyw i może być używane wielokrotnie.
HAN.01 Pytanie 86
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych artykułów został poddany obróbce biologicznej?

A. Dżem jagodowy
B. Mleko pasteryzowane
C. Konserwa mięsna
D. Ogórki kiszone
HAN.01 Pytanie 87
Prowadzenie sprzedaży

Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej, gdy planujesz sprzedaż cukierków na wagę w sklepie detalicznym?

A. Stawka VAT, cena netto, nazwa towaru
B. Cena netto, jednostka miary, nazwa towaru
C. Nazwa towaru, jednostka miary, cena brutto
D. Nazwa producenta, cena brutto, stawka VAT
HAN.01 Pytanie 88
Prowadzenie sprzedaży

W oparciu o dane przedstawione w tabeli oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli obrót w sklepie ogólnospożywczym stosującym sprzedaż samoobsługową wyniósł 32 000 zł.

Dobór bielizny
85 proc. kobiet nosi źle dobrany biustonosz.(...) W Polsce odsetek ten może przekraczać nawet 90 proc. W maju w naszym sklepie stanie Mobilna Przymierzalnia, w której każda kobieta będzie mogła skorzystać z profesjonalnej porady bra-fittingowej.(...) Konsultantki wiodącej marki będą doradzać klientkom, jak odpowiednio dobrać biustonosz oraz pomogą wybrać, zależnie od sylwetki, bieliznę modelującą.(...) Obecnie wiele kobiet zwraca szczególną uwagę przy zakupach na poziom obsługi i porady, z których może skorzystać w salonie.(...)

A. 256,00 zł
B. 128,00 zł
C. 160,00 zł
D. 224,00 zł
HAN.01 Pytanie 89
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientce, jeżeli zamierza kupić spódnicę z naturalnego materiału w kolorze beżowym, w rozmiarze M?

ArtykułSpódnica 1Spódnica 2Spódnica 3Spódnica 4
Materiałpoliester 100%bawełna 100%wełna 100%len 100%
Kolorybeżowy, brązowybiały, kremowybeżowy, czarnykremowy, beżowy
RozmiaryS, M, LS, M, XLS, L, XLS, M, XL

A. Spódnicę 4
B. Spódnicę 1
C. Spódnicę 3
D. Spódnicę 2
HAN.01 Pytanie 90
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Wino o najmniejszej ilości cukru to

A. słodkie
B. wytrawne
C. półwytrawne
D. półsłodkie
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym sklepie, w ciągu całego 2013 roku, najczęściej wymieniany był zapas towarowy.

„Rotacja w razach w wybranych sklepach firmy X w 2013 roku"
KWARTAŁYSKLEPY
MajaEwaBasiaOlga
I108115
II56612
III56610
IV78105

A. Sklep Olga.
B. Sklep Ewa.
C. Sklep Maja.
D. Sklep Basia.
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie jednostki znajdują się towary przyjęte z dostaw z dnia 10 maja, 15 i 22 czerwca oraz 29 lipca. Przygotowując artykuły do sprzedaży zgodnie z metodą FIFO, które dostawy powinny być umieszczone na półkach jako pierwsze?

A. 10 maja i 29 lipca
B. 22 czerwca i 29 lipca
C. 15 czerwca i 22 czerwca
D. 10 maja i 15 czerwca
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacjami zawartymi w tabeli najkrócej przechowywać można

Nazwa wyrobuTemperatura przechowywaniaOkres przechowywania
Kurczak wędzonyod 20C do 100C72 h
Kabanosyod 20C do 100C25 dni
Kabanosyod 00C do 80C10 dni
Kaszankaod 20C do 100C48 h
Wyroby garmażeryjneod 00C do 60Cod 4 do 7 dni

A. kaszankę .
B. kabanosy.
C. wyroby garmażeryjne.
D. kurczaka wędzonego.
HAN.01 Pytanie 94
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, eksponując obok siebie na stoisku obuwie wykonane z naturalnej skóry oraz z materiałów sztucznych, zastosował zasadę

A. dostępności towarów
B. komplementarności
C. kolejności dostaw
D. substytucyjności
HAN.01 Pytanie 95
Prowadzenie sprzedaży

Której z kasz nie powinno się rekomendować klientowi, który szuka produktów bezglutenowych?

A. Kasza kukurydziana
B. Kasza gryczana
C. Kasza manny
D. Kasza jaglana
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów znajdujących się w hurtowni spożywczej nie wymagają ochrony przed wchłanianiem wilgoci?

A. Wędliny
B. Kasze
C. Przyprawy
D. Cukry
HAN.01 Pytanie 98
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie spożywczym, pracujący na dziale wędlin, powinien do porcjowania oraz pakowania wędlin stosować rękawice

A. cienkie foliowe
B. jednorazowe gumowe
C. z dzianiny podgumowanej
D. z dzianiny bawełnianej
Prowadzenie sprzedaży

Jakiej zasady powinien przestrzegać sprzedawca, żeby nie napotkać problemów z odnalezieniem odpowiedniego towaru na zapleczu sklepu?

A. Towary ciężkie umieszczać na dolnych półkach
B. Towary wymagające niskiej temperatury przechowywać w chłodniach
C. Towary trzymać w wyznaczonych miejscach
D. Towary z późniejszych dostaw umieszczać za towarami z wcześniejszych dostaw
HAN.01 Pytanie 100
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm, obwodzie bioder 105 cm.

RozmiarWymiary w cm
wzrostobwód klatki piersiowejobwód bioder
3816486-8993-96
4016490-9397-99
4217094-97100-103
4417098-101104-106

A. 42
B. 38
C. 40
D. 44
HAN.01 Pytanie 101
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionych w tabeli informacji określ tworzywo sztuczne oceniane najlepiej ze względów ekologicznych.

Polistyren
PS
Polietylen
PE
Politerefalan etylenowy
PET
Polichlorek winylu
PCV
przezroczyste kubki i opakowania dla żywności, styropianwiele rodzajów opakowań do żywnościbutelki do wody mineralnej, polary, wykładzinyfolia do pakowania żywności, ramy do okien, płytki podłogowe
może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościwydziela toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności

A. PS
B. PET
C. PCV
D. PE
HAN.01 Pytanie 102
Prowadzenie sprzedaży

Jaką czynność wykonuje sprzedawca, aby przygotować towar do sprzedaży?

A. Inkasuje należność za sprzedane towary
B. Wystawia fakturę
C. Eksponuje towar na półkach
D. Wystawia dokument magazynowy Wz
HAN.01 Pytanie 104
Prowadzenie sprzedaży

Miejsca sprzedaży, które sprzedają swoje wyroby w ilościach hurtowych firmom w samoobsługowych obiektach o dużej powierzchni znane są jako

A. cash & carry
B. sklepy dyskontowe
C. centra handlowe
D. domy towarowe
HAN.01 Pytanie 105
Prowadzenie sprzedaży

Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do

A. trwałych produktów cukierniczych
B. materiałów edukacyjnych
C. mięsa i wędlin
D. biżuterii wysokiej klasy
HAN.01 Pytanie 106
Prowadzenie sprzedaży

Która z aktywności realizowanej przez sprzedawcę nie jest związana z obsługą zamówienia klienta?

A. Pokazanie asortymentu.
B. Ustawianie towaru na regałach.
C. Wydanie paragonu.
D. Pobranie płatności.
HAN.01 Pytanie 107
Prowadzenie sprzedaży

Niewielki wybór towarów, niskie ceny oraz bardzo ograniczone warunki sprzedaży charakteryzują

A. sklepy specjalistyczne
B. sklepy branżowe
C. domy dyskontowe
D. domy handlowe
HAN.01 Pytanie 108
Prowadzenie sprzedaży

Klientka została poinformowana przez lekarza, by rozpoczęła stosowanie diety z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym, sprzedawca winien zasugerować jej zakup

A. pełnotłustego mleka
B. masła
C. ryb
D. mięsa wieprzowego
HAN.01 Pytanie 109
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to

A. pasteryzacja
B. tyndalizacja
C. blanszowanie
D. sterylizacja
HAN.01 Pytanie 110
Prowadzenie sprzedaży

Sklep z kosmetykami nabył 100 sztuk lakierów do włosów w zbiorczych opakowaniach po 25 sztuk. Cena za jedno takie opakowanie wyniosła 250,00 zł netto. Jaką jednostkową cenę zakupu netto ma lakier do włosów?

A. 25,00 zł
B. 2,50 zł
C. 4,00 zł
D. 10,00 zł
HAN.01 Pytanie 112
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Papryka klasyfikowana jest jako warzywo

A. korzeniowe
B. strączkowe
C. kapustne
D. psiankowate
HAN.01 Pytanie 114
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest

A. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
B. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
C. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
D. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
HAN.01 Pytanie 115
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?

A. Wysokie temperatury w pomieszczeniach, ułożone bez opakowań w miejscach ciemnych
B. Warunki chłodnicze, umieszczone w pojemnikach, z dala od produktów pochłaniających zapachy
C. Niskie temperatury w pomieszczeniach, zamrożone i zawieszone w opakowaniach na hakach
D. Warunki chłodnicze, umieszczone bez opakowań w pojemnikach obok innych towarów
HAN.01 Pytanie 116
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie jest zamiennik masła?

A. śmietana
B. margaryna
C. ser
D. mleko
HAN.01 Pytanie 117
Prowadzenie sprzedaży

Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze

Warunki przechowywania artykułów żywnościowych
TowarTemperatura w °C
Wędliny świeże4°C ÷ 6°C
Mięso świeże0°C ÷ 3°C
Mięso mrożone-18°C
Ryby świeże-1°C ÷ 5°C
Masło2°C ÷ 4°C
Warzywa2°C ÷ 5°C
Owoce2°C ÷ 5°C
Przetwory mleczne4°C ÷ 8°C
Mrożonki-6°C ÷ -4°C

A. -6°C ÷ -4°C
B. 4°C ÷ 6°C
C. 0°C ÷ 3°C
D. -1°C ÷ 5°C
HAN.01 Pytanie 119
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty mogą być wyeksponowane na półce w sklepie obok siebie?

A. Dżemy, musli oraz płatki śniadaniowe
B. Owoce, warzywa oraz cukier
C. Mąka, kasze i przyprawy ziołowe
D. Ryby, mięso oraz nabiał
HAN.01 Pytanie 120
Prowadzenie sprzedaży

Jaki rozmiar kurtki powinien kupić mężczyzna o wzroście 178 cm i obwodzie klatki piersiowej 101 cm?

SMLXLXXL
Obwód talii8286909498
Obwód bioder96100104108112
Obwód klatki piersiowej92-9596-99100-103104-107108-...
Wzrost174-175176-177178-179180-181182-...

A. XL
B. XXL
C. L
D. M