Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 161
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt powinien zaproponować sprzedawca klientce, która szuka mięsa o najniższej kaloryczności?

A. Schab wieprzowy
B. Giez cielęcą
C. Udziec jagnięcy
D. Pierś z indyka
HAN.01 Pytanie 162
Prowadzenie sprzedaży

Która z wymienionych technologii jest używana do pakowania napojów, mleka i soków w opakowania z tektury oraz cienkiej folii?

A. Flowpack
B. Blister-pack
C. Transwrap
D. Tetra-pack
HAN.01 Pytanie 163
Prowadzenie sprzedaży

Wszystkie właściwości produktu, takie jak: jakość, kolor oraz kształt, w kontekście marketingowym, stanowią

A. produkt potencjalny
B. rdzeń produktu
C. produkt rzeczywisty
D. produkt poszerzony
Prowadzenie sprzedaży

Aby przekonać klienta sklepu odzieżowego do zakupu kilku elementów odzieży, które mogą tworzyć zestaw, należy

A. zaprezentować dopasowane do siebie ubrania na różnych manekinach
B. pokazać pasujące do siebie ubrania na jednym manekinie
C. zawieść ubrania na różnych wieszakach
D. ustawić ubrania w witrynie sklepu
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy

A. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
B. odmówić przyjęcia towaru
C. towar poddać ocenie konsumenckiej
D. towar skierować do analizy laboratoryjnej
HAN.01 Pytanie 166
Prowadzenie sprzedaży

Osoba odpowiedzialna za ważenie towaru dostarczanego do sklepu, wykonuje kontrolę

A. szczegółową jakościową
B. wstępną ilościową
C. szczegółową ilościową
D. wstępną jakościową
HAN.01 Pytanie 167
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów stanowi przykład podstawowej jednostki asortymentowej w sklepie z obuwiem?

A. Pasta do butów
B. Wkładki do obuwia
C. Tenisówki
D. Sznurówki
HAN.01 Pytanie 168
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaką cechą charakteryzuje się artykuł spożywczy?

A. kolor.
B. trwałość.
C. forma.
D. rozmiar.
HAN.01 Pytanie 169
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Tkanina, która ma następujące cechy: łatwo się czyści, po umyciu staje się biała, trudno ja farbować, jest dosyć sztywna, została stworzona

A. z jedwabiu
B. z lnu
C. z bawełny
D. z wełny
HAN.01 Pytanie 170
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych rodzajów opakowań najlepiej nadają się do transportu i przeprowadzania operacji manipulacyjnych?

A. Zbiorcze
B. Bezzwrotne
C. Transportowe
D. Jednostkowe
HAN.01 Pytanie 171
Prowadzenie sprzedaży

Proces oceny jakości dostarczonych do sklepu butów polega na

A. przeliczeniu otrzymanych par butów
B. ocenie organoleptycznej butów
C. analizie dokumentacji towarzyszącej dostawie
D. weryfikacji liczby opakowań zbiorczych
HAN.01 Pytanie 172
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt został poddany konserwacji z użyciem metody biologicznej?

A. Mleko pasteryzowane
B. Konserwa mięsna
C. Ogórki kiszone
D. Dżem jagodowy
HAN.01 Pytanie 173
Prowadzenie sprzedaży

Jakie informacje według obowiązujących przepisów muszą znaleźć się na etykiecie cenowej w sklepie detalicznym?

A. Termin przydatności do użytkowania
B. Cena jednostkowa netto
C. Cena jednostkowa brutto
D. Data wytworzenia
HAN.01 Pytanie 174
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji przedstawionych w tabeli wskaż, którego z towarów nie należy układać w bezpośrednim sąsiedztwie serów pleśniowych.

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
można układaćnie należy układać
Nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych
Pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych

A. Margaryny.
B. Dżemu.
C. Cukierków.
D. Pomarańczy.
HAN.01 Pytanie 175
Prowadzenie sprzedaży

Osoba zajmująca się aranżacją produktów w samoobsługowym sklepie spożywczym powinna

A. towary z nowej dostawy układać za produktami z krótszymi datami ważności
B. umieszczać na dolnych półkach produkty o małych gabarytach
C. oznakowywać etykietami cenowymi jedynie towary premium
D. zmieniać lokalizację eksponowanych towarów
HAN.01 Pytanie 176
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość netto zamówionego jogurtu.

Lp.Nazwa jogurtuPojemność
w gramach
Liczba
opakowań
zbiorczych
Liczba sztuk
w opakowaniu
zbiorczym
Cena jednostkowa bez
podatku VAT
w zł/szt.
1.Jogurt naturalny45050301,20

A. 60,00 zł
B. 36,00 zł
C. 540,00 zł
D. 1 800,00 zł
HAN.01 Pytanie 177
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

W skład rodziny warzyw kapustnych wchodzi

A. patison
B. szpinak
C. sałata
D. brokuł
HAN.01 Pytanie 178
Prowadzenie sprzedaży

Na wystawach z przeszklonymi półkami, podświetlanymi ladami oraz zamykanymi gablotami najczęściej eksponuje się

A. zegarki
B. telewizory
C. sprzęt AGD
D. krawaty
HAN.01 Pytanie 179
Prowadzenie sprzedaży

Spółka z o.o. planuje produkcję na następny rok analizując dane liczbowe przedstawione w tabeli, dotyczące sprzedaży określonych towarów. Jakie zmiany w asortymencie sprzedawanych wyrobów powinna wprowadzić spółka w następnym roku?

Dochody ze sprzedaży według asortymentu w tys. zł
Wyszczególnienie200420052006Dynamika w %
2005/20042006/2005
Batoniki14 56220 5696 589141,2532,03
Pierniczki58 90057 36752 36697,4091,28
Cukierki23 40025 60037 596109,40146,75
Czekolada34 80025 30026 50072,70104,74
Wafelki32 10020 00022 59662,31112,98

A. Zmniejszyć produkcję wafelków.
B. Zmniejszyć produkcję czekolady.
C. Zwiększyć produkcję batoników.
D. Zwiększyć produkcję cukierków.
HAN.01 Pytanie 180
Prowadzenie sprzedaży

Napoje, które zawierają specyficzne mieszanki zarówno prostych, jak i złożonych węglowodanów, zapewniające stałe uzupełnienie energii traconej w trakcie wysiłku, a także wzbogacone o witaminy i minerały, klasyfikowane są jako napoje

A. niskokalorycznych
B. izotonicznych
C. używkowych
D. dietetycznych
HAN.01 Pytanie 181
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa uzyskiwana z mielonej gorczycy, połączonej z wodą, solą, octem oraz cukrem i ziołowo-korzennymi dodatkami typowymi dla różnych gatunków, to

A. sos sojowy
B. majonez
C. musztarda
D. sos winegret
HAN.01 Pytanie 182
Prowadzenie sprzedaży

Dobra, które wzajemnie się dopełniają i nabycie jednego wymusza konieczność nabycia drugiego, to dobra

A. substytucyjne
B. naturalne
C. trwałe
D. komplementarne
HAN.01 Pytanie 183
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie o temperaturze 0°C i wilgotności względnej powietrza 90%.

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperatura w °C.wilgotność względna w %
por090-95
cebula0-165-70
papryka7-1080-90
czosnek070-75

A. Cebula.
B. Papryka.
C. Czosnek.
D. Por.
HAN.01 Pytanie 184
Prowadzenie sprzedaży

Jakie artykuły można ustawić na półce sklepowej obok pieczywa?

A. Wędliny i ryby
B. Warzywa i owoce
C. Sosy i przyprawy
D. Tartą bułkę i płatki śniadaniowe
HAN.01 Pytanie 185
Prowadzenie sprzedaży

Do jakiej z wymienionych kategorii produktów można zakwalifikować balsam do ciała?

A. Pielęgnacyjnych
B. Makijażowych
C. Perfumeryjnych
D. Higienicznych
HAN.01 Pytanie 186
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego procesu wymagają wędliny, aby mogły być oferowane na stoisku samoobsługowym?

A. Klasyfikacji
B. Zestawianiu
C. Podziałowi
D. Porcjowaniu
HAN.01 Pytanie 187
Prowadzenie sprzedaży

W środowiskach z optymalną wilgotnością powietrza wynoszącą 90% powinno się magazynować

A. opakowania z cukrem
B. wyroby metalowe
C. wyroby z drewna
D. świeże warzywa
HAN.01 Pytanie 188
Prowadzenie sprzedaży

Podczas organizowania towarów w magazynie sklepu należy

A. podczas składowania uwzględnić ich cechy fizykochemiczne
B. wszystkie przechowywać w tych samych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych
C. regularnie zmieniać ich miejsca składowania
D. ustawiać je na półkach przylegających do ścian
HAN.01 Pytanie 190
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które najczęściej znajdują nabywców w sklepie typu tradycyjnego, powinny być umieszczane

A. na półce przy drzwiach wyjściowych
B. na dolnych półkach regału
C. na regale w zasięgu ręki sprzedawcy
D. na najwyższych poziomach regału
HAN.01 Pytanie 191
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie stosuje się tradycyjną obsługę klienta z rozwiniętą formą serwisu. Jaki system układu sali sprzedażowej powinien zostać wdrożony, aby w pełni wykorzystać dużą przestrzeń?

A. W kształcie litery L
B. W kształcie litery U
C. Liniowy
D. W postaci dwóch linii równoległych
HAN.01 Pytanie 193
Prowadzenie sprzedaży

Warszawska hurtownia NARTEX oferuje narty dla dzieci, kobiet i mężczyzn. Oznacza to, że przy wyborze asortymentu, hurtownia przeprowadziła segmentację rynku według kryterium

A. geograficznego
B. demograficznego
C. ekonomicznego
D. psychograficznego
HAN.01 Pytanie 194
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji przestawionych w tabeli wskaż towar, na który obowiązuje stawka 8% podatku VAT.

Tabela. Cennik sprzedaży towarów
TowarCena sprzedaży netto w złCena sprzedaży brutto w zł
1.6,007,38
2.8,009,84
3.11,0011,88
4.16,0016,80

A. Towar 3.
B. Towar 1.
C. Towar 4.
D. Towar 2.
HAN.01 Pytanie 195
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić książki wystawione na sprzedaż przed kradzieżą, powinno się zastosować

A. etykietę zabezpieczającą
B. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym przewodem
C. klips ochronny z aktywatorem
D. kasetę ochronną
HAN.01 Pytanie 196
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiona charakterystyka dotyczy asortymentu

Opis rodzaju asortymentu
Zestaw towarów obejmujący duży wybór w ramach poszczególnych grup towarowych.

A. płytkiego.
B. głębokiego.
C. wąskiego.
D. szerokiego.
HAN.01 Pytanie 197
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych produktów są podatne na niską wilgotność powietrza?

A. Tkaniny oraz odzież
B. Cement oraz zaprawy klejowe
C. Książki oraz artykuły papiernicze
D. Świeże owoce i warzywa
HAN.01 Pytanie 198
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych

A. czekolady
B. jaja
C. dżemy
D. powidła
HAN.01 Pytanie 200
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie sera widnieje informacja: "należy spożyć do 10 stycznia 2014 r.". W dniu 11 stycznia 2014 r. manager sklepu powinien

A. zorganizować promocję, w ramach której ser będzie dodatkiem dla klientów wydających powyżej 20 zł
B. zwrócić ser do producenta i poprosić o nową dostawę sera świeżego
C. zostawić ser na półce
D. usunąć ser z oferty sprzedażowej