Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. Schab wieprzowy
B. Giez cielęcą
C. Udziec jagnięcy
D. Pierś z indyka
Prowadzenie sprzedaży
Która z wymienionych technologii jest używana do pakowania napojów, mleka i soków w opakowania z tektury oraz cienkiej folii?
A. Flowpack
B. Blister-pack
C. Transwrap
D. Tetra-pack
Prowadzenie sprzedaży
Wszystkie właściwości produktu, takie jak: jakość, kolor oraz kształt, w kontekście marketingowym, stanowią
A. produkt potencjalny
B. rdzeń produktu
C. produkt rzeczywisty
D. produkt poszerzony
Prowadzenie sprzedaży
Aby przekonać klienta sklepu odzieżowego do zakupu kilku elementów odzieży, które mogą tworzyć zestaw, należy
A. zaprezentować dopasowane do siebie ubrania na różnych manekinach
B. pokazać pasujące do siebie ubrania na jednym manekinie
C. zawieść ubrania na różnych wieszakach
D. ustawić ubrania w witrynie sklepu
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy
A. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
B. odmówić przyjęcia towaru
C. towar poddać ocenie konsumenckiej
D. towar skierować do analizy laboratoryjnej
Prowadzenie sprzedaży
Osoba odpowiedzialna za ważenie towaru dostarczanego do sklepu, wykonuje kontrolę
A. szczegółową jakościową
B. wstępną ilościową
C. szczegółową ilościową
D. wstępną jakościową
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów stanowi przykład podstawowej jednostki asortymentowej w sklepie z obuwiem?
A. Pasta do butów
B. Wkładki do obuwia
C. Tenisówki
D. Sznurówki
Prowadzenie sprzedaży
Jaką cechą charakteryzuje się artykuł spożywczy?
A. kolor.
B. trwałość.
C. forma.
D. rozmiar.
Prowadzenie sprzedaży
Tkanina, która ma następujące cechy: łatwo się czyści, po umyciu staje się biała, trudno ja farbować, jest dosyć sztywna, została stworzona
A. z jedwabiu
B. z lnu
C. z bawełny
D. z wełny
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych rodzajów opakowań najlepiej nadają się do transportu i przeprowadzania operacji manipulacyjnych?
A. Zbiorcze
B. Bezzwrotne
C. Transportowe
D. Jednostkowe
Prowadzenie sprzedaży
Proces oceny jakości dostarczonych do sklepu butów polega na
A. przeliczeniu otrzymanych par butów
B. ocenie organoleptycznej butów
C. analizie dokumentacji towarzyszącej dostawie
D. weryfikacji liczby opakowań zbiorczych
Prowadzenie sprzedaży
Jaki produkt został poddany konserwacji z użyciem metody biologicznej?
A. Mleko pasteryzowane
B. Konserwa mięsna
C. Ogórki kiszone
D. Dżem jagodowy
Prowadzenie sprzedaży
Jakie informacje według obowiązujących przepisów muszą znaleźć się na etykiecie cenowej w sklepie detalicznym?
A. Termin przydatności do użytkowania
B. Cena jednostkowa netto
C. Cena jednostkowa brutto
D. Data wytworzenia
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji przedstawionych w tabeli wskaż, którego z towarów nie należy układać w bezpośrednim sąsiedztwie serów pleśniowych.
| Grupa towarowa | W bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych | |
|---|---|---|
| można układać | nie należy układać | |
| Nabiał | pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | mięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych |
| Pieczywo | nabiał, wyroby cukiernicze | mięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych |
A. Margaryny.
B. Dżemu.
C. Cukierków.
D. Pomarańczy.
Prowadzenie sprzedaży
Osoba zajmująca się aranżacją produktów w samoobsługowym sklepie spożywczym powinna
A. towary z nowej dostawy układać za produktami z krótszymi datami ważności
B. umieszczać na dolnych półkach produkty o małych gabarytach
C. oznakowywać etykietami cenowymi jedynie towary premium
D. zmieniać lokalizację eksponowanych towarów
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość netto zamówionego jogurtu.
| Lp. | Nazwa jogurtu | Pojemność w gramach | Liczba opakowań zbiorczych | Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym | Cena jednostkowa bez podatku VAT w zł/szt. |
|---|---|---|---|---|---|
| 1. | Jogurt naturalny | 450 | 50 | 30 | 1,20 |
A. 60,00 zł
B. 36,00 zł
C. 540,00 zł
D. 1 800,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
W skład rodziny warzyw kapustnych wchodzi
A. patison
B. szpinak
C. sałata
D. brokuł
Prowadzenie sprzedaży
Na wystawach z przeszklonymi półkami, podświetlanymi ladami oraz zamykanymi gablotami najczęściej eksponuje się
A. zegarki
B. telewizory
C. sprzęt AGD
D. krawaty
Prowadzenie sprzedaży
Spółka z o.o. planuje produkcję na następny rok analizując dane liczbowe przedstawione w tabeli, dotyczące sprzedaży określonych towarów. Jakie zmiany w asortymencie sprzedawanych wyrobów powinna wprowadzić spółka w następnym roku?
| Dochody ze sprzedaży według asortymentu w tys. zł | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Wyszczególnienie | 2004 | 2005 | 2006 | Dynamika w % | |
| 2005/2004 | 2006/2005 | ||||
| Batoniki | 14 562 | 20 569 | 6 589 | 141,25 | 32,03 |
| Pierniczki | 58 900 | 57 367 | 52 366 | 97,40 | 91,28 |
| Cukierki | 23 400 | 25 600 | 37 596 | 109,40 | 146,75 |
| Czekolada | 34 800 | 25 300 | 26 500 | 72,70 | 104,74 |
| Wafelki | 32 100 | 20 000 | 22 596 | 62,31 | 112,98 |
A. Zmniejszyć produkcję wafelków.
B. Zmniejszyć produkcję czekolady.
C. Zwiększyć produkcję batoników.
D. Zwiększyć produkcję cukierków.
Prowadzenie sprzedaży
Napoje, które zawierają specyficzne mieszanki zarówno prostych, jak i złożonych węglowodanów, zapewniające stałe uzupełnienie energii traconej w trakcie wysiłku, a także wzbogacone o witaminy i minerały, klasyfikowane są jako napoje
A. niskokalorycznych
B. izotonicznych
C. używkowych
D. dietetycznych
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawa uzyskiwana z mielonej gorczycy, połączonej z wodą, solą, octem oraz cukrem i ziołowo-korzennymi dodatkami typowymi dla różnych gatunków, to
A. sos sojowy
B. majonez
C. musztarda
D. sos winegret
Prowadzenie sprzedaży
Dobra, które wzajemnie się dopełniają i nabycie jednego wymusza konieczność nabycia drugiego, to dobra
A. substytucyjne
B. naturalne
C. trwałe
D. komplementarne
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych z tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie o temperaturze 0°C i wilgotności względnej powietrza 90%.
| Nazwa warzywa | Warunki przechowywania | |
|---|---|---|
| temperatura w °C. | wilgotność względna w % | |
| por | 0 | 90-95 |
| cebula | 0-1 | 65-70 |
| papryka | 7-10 | 80-90 |
| czosnek | 0 | 70-75 |
A. Cebula.
B. Papryka.
C. Czosnek.
D. Por.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły można ustawić na półce sklepowej obok pieczywa?
A. Wędliny i ryby
B. Warzywa i owoce
C. Sosy i przyprawy
D. Tartą bułkę i płatki śniadaniowe
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej z wymienionych kategorii produktów można zakwalifikować balsam do ciała?
A. Pielęgnacyjnych
B. Makijażowych
C. Perfumeryjnych
D. Higienicznych
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego procesu wymagają wędliny, aby mogły być oferowane na stoisku samoobsługowym?
A. Klasyfikacji
B. Zestawianiu
C. Podziałowi
D. Porcjowaniu
Prowadzenie sprzedaży
W środowiskach z optymalną wilgotnością powietrza wynoszącą 90% powinno się magazynować
A. opakowania z cukrem
B. wyroby metalowe
C. wyroby z drewna
D. świeże warzywa
Prowadzenie sprzedaży
Podczas organizowania towarów w magazynie sklepu należy
A. podczas składowania uwzględnić ich cechy fizykochemiczne
B. wszystkie przechowywać w tych samych warunkach temperaturowych i wilgotnościowych
C. regularnie zmieniać ich miejsca składowania
D. ustawiać je na półkach przylegających do ścian
Prowadzenie sprzedaży
Przechowywanie ziemniaków w chłodnych miejscach o wysokiej wilgotności może doprowadzić do procesu
A. utleniania
B. wysychania
C. dojrzewania
D. kiełkowania
Prowadzenie sprzedaży
Produkty, które najczęściej znajdują nabywców w sklepie typu tradycyjnego, powinny być umieszczane
A. na półce przy drzwiach wyjściowych
B. na dolnych półkach regału
C. na regale w zasięgu ręki sprzedawcy
D. na najwyższych poziomach regału
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie stosuje się tradycyjną obsługę klienta z rozwiniętą formą serwisu. Jaki system układu sali sprzedażowej powinien zostać wdrożony, aby w pełni wykorzystać dużą przestrzeń?
A. W kształcie litery L
B. W kształcie litery U
C. Liniowy
D. W postaci dwóch linii równoległych
Prowadzenie sprzedaży
Kształt pilota do odbiornika TV, to cecha

A. ekologiczna.
B. logistyczna.
C. ekonomiczna.
D. ergonomiczna.
Prowadzenie sprzedaży
Warszawska hurtownia NARTEX oferuje narty dla dzieci, kobiet i mężczyzn. Oznacza to, że przy wyborze asortymentu, hurtownia przeprowadziła segmentację rynku według kryterium
A. geograficznego
B. demograficznego
C. ekonomicznego
D. psychograficznego
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji przestawionych w tabeli wskaż towar, na który obowiązuje stawka 8% podatku VAT.
| Tabela. Cennik sprzedaży towarów | ||
|---|---|---|
| Towar | Cena sprzedaży netto w zł | Cena sprzedaży brutto w zł |
| 1. | 6,00 | 7,38 |
| 2. | 8,00 | 9,84 |
| 3. | 11,00 | 11,88 |
| 4. | 16,00 | 16,80 |
A. Towar 3.
B. Towar 1.
C. Towar 4.
D. Towar 2.
Prowadzenie sprzedaży
Aby chronić książki wystawione na sprzedaż przed kradzieżą, powinno się zastosować
A. etykietę zabezpieczającą
B. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym przewodem
C. klips ochronny z aktywatorem
D. kasetę ochronną
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiona charakterystyka dotyczy asortymentu
| Opis rodzaju asortymentu | |
|---|---|
| Zestaw towarów obejmujący duży wybór w ramach poszczególnych grup towarowych. | |
A. płytkiego.
B. głębokiego.
C. wąskiego.
D. szerokiego.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów są podatne na niską wilgotność powietrza?
A. Tkaniny oraz odzież
B. Cement oraz zaprawy klejowe
C. Książki oraz artykuły papiernicze
D. Świeże owoce i warzywa
Prowadzenie sprzedaży
Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych
A. czekolady
B. jaja
C. dżemy
D. powidła
Prowadzenie sprzedaży
Jak określa się zapas towarów, który pomimo działań podejmowanych przez punkt sprzedaży, nie znajduje nabywców?
A. Nadmierny
B. Maksymalny
C. Przeciętny
D. Minimalny
Prowadzenie sprzedaży
Na etykiecie sera widnieje informacja: "należy spożyć do 10 stycznia 2014 r.". W dniu 11 stycznia 2014 r. manager sklepu powinien
A. zorganizować promocję, w ramach której ser będzie dodatkiem dla klientów wydających powyżej 20 zł
B. zwrócić ser do producenta i poprosić o nową dostawę sera świeżego
C. zostawić ser na półce
D. usunąć ser z oferty sprzedażowej