Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 401
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii warzyw kapustnych nie zalicza się

A. brokuł
B. kalafior
C. jarmuż
D. szpinak
HAN.01 Pytanie 402
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony

A. może być trzymany w temperaturze pokojowej
B. musi być przewożony w temperaturze +10°C
C. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
D. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
HAN.01 Pytanie 404
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających

Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%
przewiewne
temp. 8 ÷ 10 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 95%
przewiewne
temp. 0 ÷ 5 °C
Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%,
temp. 0 ÷ 4 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 90%
temp. -18 ÷ -26 °C
Artykuły higroskopijne:
- suche artykuły zbożowe,
- pieczywo trwałe,
- suche nasiona roślin
strączkowych,
- cukier,
- używki i przyprawy,
- koncentraty.
Artykuły o dużej
zawartości wody:
- warzywa,
- owoce,
- ziemniaki.
Artykuły łatwo psujące się:
- tłuszcze,
- czekolada,
- chałwa,
- mleko,
- jaja,
- mięso i wędliny,
- drób,
- orzechy.
Artykuły zamrożone:
- mięso,
- drób,
- ryby,
- mrożonki warzywne
i owocowe,
- inne półprodukty
mrożone.

A. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
B. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.
C. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
D. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
HAN.01 Pytanie 405
Prowadzenie sprzedaży

Na jakim etapie procesu sprzedaży realizowane są zadania związane z dozowaniem, pakowaniem i etykietowaniem produktów?

A. Organizowania sprzedaży
B. Prezentacji towaru
C. Planowania sprzedaży
D. Reklamowania towaru
HAN.01 Pytanie 406
Prowadzenie sprzedaży

Cechy obuwia, które obejmują płaski obcas, szeroką końcówkę oraz prostotę zapinania, to elementy, które powinny zostać zrealizowane

A. męskie
B. dziecięce
C. damskie
D. młodzieżowe
HAN.01 Pytanie 407
Prowadzenie sprzedaży

Umieszczając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedawca wykorzystał zasadę

A. substytucyjności
B. komplementarności
C. przejrzystości
D. dostępności towarów
HAN.01 Pytanie 409
Prowadzenie sprzedaży

Jakie cechy asortymentu posiada dom towarowy?

A. szerokim i głębokim
B. szerokim i płytkim
C. wąskim i płytkim
D. wąskim i głębokim
HAN.01 Pytanie 410
Prowadzenie sprzedaży

Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest

A. sterylizacja
B. liofilizacja
C. blanszowanie
D. tyndalizacja
HAN.01 Pytanie 411
Prowadzenie sprzedaży

Kozaki dla kobiet miały cenę 250 zł. Po zakończeniu sezonu ich wartość została ustalona na 200 zł. Jaką procentową zniżkę zastosowano?

A. Zmniejszenie o 10%
B. Zmniejszenie o 20%
C. Zmniejszenie o 15%
D. Zmniejszenie o 5%
HAN.01 Pytanie 412
Prowadzenie sprzedaży

Które produkty spożywcze mogą być oferowane w systemie samoobsługowym?

A. Żywe ryby oraz owoce morza
B. Ciasto drożdżowe w porcjach
C. Sałatki oraz surówki sprzedawane na wagę
D. Kawa rozpuszczalna w opakowaniu szklanym