Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. brokuł
B. kalafior
C. jarmuż
D. szpinak
Prowadzenie sprzedaży
Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony
A. może być trzymany w temperaturze pokojowej
B. musi być przewożony w temperaturze +10°C
C. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
D. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
Prowadzenie sprzedaży
Jakość opakowań odnosi się głównie do produktów
A. zakupu okazjonalnego
B. do codziennego użytku
C. pospolitych
D. wysokiej klasy
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających
| Pomieszczenia suche wilgotność względna 60% przewiewne temp. 8 ÷ 10 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 95% przewiewne temp. 0 ÷ 5 °C | Pomieszczenia suche wilgotność względna 60%, temp. 0 ÷ 4 °C | Pomieszczenia wilgotne wilgotność względna 90% temp. -18 ÷ -26 °C |
|---|---|---|---|
Artykuły higroskopijne: - suche artykuły zbożowe,- pieczywo trwałe, - suche nasiona roślin strączkowych, - cukier, - używki i przyprawy, - koncentraty. | Artykuły o dużej - warzywa,zawartości wody: - owoce, - ziemniaki. | Artykuły łatwo psujące się: - tłuszcze,- czekolada, - chałwa, - mleko, - jaja, - mięso i wędliny, - drób, - orzechy. | Artykuły zamrożone: - mięso,- drób, - ryby, - mrożonki warzywne i owocowe, - inne półprodukty mrożone. |
A. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
B. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.
C. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
D. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
Prowadzenie sprzedaży
Na jakim etapie procesu sprzedaży realizowane są zadania związane z dozowaniem, pakowaniem i etykietowaniem produktów?
A. Organizowania sprzedaży
B. Prezentacji towaru
C. Planowania sprzedaży
D. Reklamowania towaru
Prowadzenie sprzedaży
Cechy obuwia, które obejmują płaski obcas, szeroką końcówkę oraz prostotę zapinania, to elementy, które powinny zostać zrealizowane
A. męskie
B. dziecięce
C. damskie
D. młodzieżowe
Prowadzenie sprzedaży
Umieszczając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedawca wykorzystał zasadę
A. substytucyjności
B. komplementarności
C. przejrzystości
D. dostępności towarów
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie samoobsługowym do prezentacji czasopism wykorzystuje się
A. gondole
B. gabloty
C. szafki
D. podesty
Prowadzenie sprzedaży
Jakie cechy asortymentu posiada dom towarowy?
A. szerokim i głębokim
B. szerokim i płytkim
C. wąskim i płytkim
D. wąskim i głębokim
Prowadzenie sprzedaży
Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest
A. sterylizacja
B. liofilizacja
C. blanszowanie
D. tyndalizacja
Prowadzenie sprzedaży
Kozaki dla kobiet miały cenę 250 zł. Po zakończeniu sezonu ich wartość została ustalona na 200 zł. Jaką procentową zniżkę zastosowano?
A. Zmniejszenie o 10%
B. Zmniejszenie o 20%
C. Zmniejszenie o 15%
D. Zmniejszenie o 5%
Prowadzenie sprzedaży
Które produkty spożywcze mogą być oferowane w systemie samoobsługowym?
A. Żywe ryby oraz owoce morza
B. Ciasto drożdżowe w porcjach
C. Sałatki oraz surówki sprzedawane na wagę
D. Kawa rozpuszczalna w opakowaniu szklanym