Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 321
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, w jakich warunkach należy przechowywać cukier.

Optymalne warunki składowania produktów żywnościowych
Produkty higroskopijne
(np. mąka)
Produkty
łatwo ulegające zepsuciu
(np. wędliny)
Produkty
o dużej zawartości wody
(np. owoce)
Produkty zamrożone
(np. mrożonki)
wilgotność względna 60%wilgotność względna 95%
temperatura
18°C
temperatura
od 0°C do 10°C
temperatura
od -18°C do -26°C

A. Wilgotność względna 95%, temperatura od 0°C do 10°C
B. Wilgotność względna 60%, temperatura 18°C
C. Wilgotność względna 95%, temperatura od -18°C do -26°C
D. Wilgotność względna 60%, temperatura od 0°C do 10°C
HAN.01 Pytanie 322
Prowadzenie sprzedaży

Jaką jednostkę miary powinno się umieścić na etykietach cenowych dla towarów sprzedawanych na wagę?

A. Metr bieżący
B. Litr
C. Sztuka
D. Kilogram
HAN.01 Pytanie 323
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie hurtowni zauważono niedobór cukru, który mieści się w granicach norm i ubytków, wynikający z jego właściwości fizyko-chemicznych. Jaki rodzaj niedoboru wystąpił w tym przypadku?

A. Zawinione
B. Naturalny
C. Niezawinione
D. Nieuzasadniony
HAN.01 Pytanie 324
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?

A. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
B. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
C. Mleko skondensowane w puszce
D. Mleko pasteryzowane w butelce
HAN.01 Pytanie 325
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie wyroby są wytwarzane z surowców roślinnych?

A. koszula z bawełny
B. sweter z wełny
C. czapka z moheru
D. bluzka z jedwabiu
HAN.01 Pytanie 326
Prowadzenie sprzedaży

Podczas rozmowy z klientem sprzedawca powinien zaznaczyć, że jedna ryza papieru A4 ksero zawiera

A. 5000 arkuszy
B. 500 arkuszy
C. 20 arkuszy
D. 25 arkuszy
HAN.01 Pytanie 327
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z mięsem i wędlinami przy urządzeniu do krojenia wędlin powinna znajdować się

A. pudełko na pieniądze
B. instrukcja obsługi krajalnicy
C. kasa fiskalna
D. ostrzałka do noży
HAN.01 Pytanie 328
Prowadzenie sprzedaży

Producent nie jest zobowiązany do oznaczania datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia dla takich artykułów jak

A. twarogi i jogurty
B. soki oraz napoje niegazowane
C. cukier i sól
D. mleko oraz masło
HAN.01 Pytanie 329
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Chałka zdobna to rodzaj pieczywa

A. półcukiernicze
B. mieszane
C. wyborowe
D. dietetyczne
Prowadzenie sprzedaży

Dla którego etapu rozmowy sprzedażowej charakterystyczny jest przedstawiony zwrot?

Sukienka ta wykonana jest z lnu, jej rozmiar to 38, posiadamy kilka wersji kolorystycznych.

A. Wyjaśnienia wątpliwości.
B. Ustalenia korzyści.
C. Prezentacji towaru.
D. Rozpoznania potrzeb.
HAN.01 Pytanie 331
Prowadzenie sprzedaży

Gdzie w sklepie samoobsługowym umieszczane są artykuły codziennego użytku?

A. Przy wejściu.
B. W strefach gorących.
C. Na końcu sali.
D. Przy stanowisku kasowym.
HAN.01 Pytanie 333
Prowadzenie sprzedaży

Aby wędliny mogły być sprzedawane na stoisku z samodzielną obsługą, muszą zostać poddane procesowi

A. kalibrowania
B. porcjonowania
C. segregacji
D. kompletowania
HAN.01 Pytanie 334
Prowadzenie sprzedaży

Podstawowa kontrola jakości towarów odbywa się

A. u producenta, tuż przed wydaniem towaru z magazynu i obejmuje weryfikację stanu opakowań
B. po dokonaniu odbioru towaru i ma na celu wykrycie wad, które nie ujawniają się podczas dostawy
C. w domu klienta i ma na celu identyfikację wad, które mogą być zauważone w trakcie użytkowania towaru
D. u odbiorcy, tuż przed potwierdzeniem dostawy, obejmując sprawdzenie ilości oraz identyfikację widocznych wad towaru
HAN.01 Pytanie 335
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie jogurtu znajduje się informacja, iż należy go spożyć do 5 lipca. W dniu 4 lipca sprzedawca powinien ten jogurt

A. zaprzestać jego sprzedaży.
B. podarować klientom.
C. przecenić.
D. usunąć.
HAN.01 Pytanie 336
Prowadzenie sprzedaży

Łączna wartość dóbr i usług stworzonych w obrębie danego kraju w ciągu roku to

A. Produkt Krajowy Brutto
B. Produkt Narodowy Brutto
C. Produkt Narodowy Netto
D. Produkt Krajowy Netto
HAN.01 Pytanie 337
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych przedstawionych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15,00 zł.

Wyniki inwentaryzacji towarów
TowarStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
Zeszyty10 szt. po 10,00 zł/szt.13 szt. po 10,00 zł/szt.
Ołówki55 szt. po 1,00 zł/szt.67 szt. po 1,00 zł/szt.
Notatniki15 szt. po 11,00 zł/szt.10 szt. po 11,00 zł/szt.
Długopisy65 szt. po 2,00 zł/szt.55 szt. po 2,00 zł/szt.

A. Ołówki.
B. Długopisy.
C. Zeszyty.
D. Notatniki.
HAN.01 Pytanie 338
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia PRALEKS Sp. z o.o. sprzedająca sprzęt AGD, korzysta z danych GUS. Dane te są podane w tabeli. Zakładając, że tendencje wyposażenia gospodarstw domowych utrzymają się w następnych latach na tym samym poziomie, ustal zakup których towarów hurtownia powinna zwiększyć w następnych latach?

Tabela. Wyposażenie gospodarstw domowych w sprzęt AGD w latach 2001-2002 w Polsce
źródło: Mały Rocznik Statystyczny 2003
Sprzęt AGD2001
w tys. szt.
2002
w tys. szt.
Wskaźnik
dynamiki
Pralki937984105%
Odkurzacze domowe9981 077108%
Kuchenki mikrofalowe12 00010 50088%
Zamrażarki43 00040 00093%

A. Pralek.
B. Zamrażarek.
C. Kuchenek mikrofalowych.
D. Odkurzaczy.
HAN.01 Pytanie 339
Prowadzenie sprzedaży

Transport mrożonek od producenta do hurtowni powinien być realizowany

A. z zapewnieniem jednakowego umiejscowienia mrożonek w środkach transportu
B. z utrzymaniem ciągłości łańcucha chłodniczego
C. na niewielkich dystansach
D. w krótkim okresie
Prowadzenie sprzedaży

Pan Nowak planuje otworzyć sklep z wyrobami skórzanymi i szuka dostawców produktów. Od czego powinien rozpocząć swoje działania?

A. zapytania o ofertę
B. ustalenia najlepszej ceny
C. wynegocjowania warunków dostawy
D. zapoznania się z asortymentem
HAN.01 Pytanie 341
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie cenowej produktu w sklepie nie jest konieczne zamieszczenie

A. cena sprzedaży brutto
B. nazwa produktu
C. cena zakupu netto
D. jednostki miary sprzedawanego towaru
HAN.01 Pytanie 342
Prowadzenie sprzedaży

Według definicji Głównego Urzędu Statystycznego, "sklepy o powierzchni sprzedażowej wynoszącej od 2 500 m2, prowadzące sprzedaż głównie w systemie samoobsługowym, oferujące szeroki asortyment artykułów codziennego użytku, zarówno żywnościowych, jak i nieżywnościowych, zazwyczaj z parkingiem samochodowym", nazywamy

A. domami towarowymi
B. domami handlowymi
C. megasamymi
D. hipermarketami
HAN.01 Pytanie 343
Prowadzenie sprzedaży

Według zasady komplementarności, w pobliżu zielonych roślin doniczkowych powinno się umieścić

A. odżywki do roślin
B. kwiaty sztuczne
C. sadzonki drzew i krzewów
D. bukiety z kwiatów ciętych
HAN.01 Pytanie 344
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które są efektem fermentacji, nie obejmują

A. serwatki
B. jogurtu
C. mleka smakowego
D. mleka zsiadłego
HAN.01 Pytanie 345
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Bawełna to materiał

A. sztuczny.
B. naturalny pochodzenia roślinnego.
C. naturalny pochodzenia zwierzęcego.
D. syntetyczny.
HAN.01 Pytanie 346
Prowadzenie sprzedaży

Utrata naturalna towarów jest spowodowana

A. użyciem niewłaściwego opakowania
B. brakiem uczciwości pracowników
C. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
D. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
HAN.01 Pytanie 347
Prowadzenie sprzedaży

Etykieta na towarze konsumpcyjnym powinna zawierać dane

A. o przydatności towaru
B. o nazwie towaru
C. o warunkach promocji
D. o sposobie wykonania wyrobu
HAN.01 Pytanie 349
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii warzyw korzeniowych należy

A. czosnek
B. kalarepę
C. ziemniaki
D. buraki
HAN.01 Pytanie 350
Prowadzenie sprzedaży

Cenowe etykiety, które oznaczają produkty dostępne dla klientów w sklepie, powinny zawierać

A. pojemność opakowania, cenę i nazwę producenta
B. cenę, pojemność opakowania i kod kreskowy
C. nazwę produktu, cenę i kod kreskowy
D. nazwę produktu, cenę i jednostkę miary
HAN.01 Pytanie 351
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli kierownik sklepu sportowego ocenił, że należy złożyć zamówienie na

Stany magazynowe i wielkości zgłaszanego popytu na sprzęt sportowy
WyszczególnienieStan magazynowy w szt.Wielkość zgłaszanego popytu w szt.
Rowery damskie150120
Rowery męskie150150
Rowery dziecięce130150
Rakietki tenisowe5040

A. rowery damskie.
B. rakietki tenisowe.
C. rowery męskie.
D. rowery dziecięce.
HAN.01 Pytanie 352
Prowadzenie sprzedaży

W butiku odzieżowym klientka nabyła leniwe spodnie oraz bawełnianą bluzkę. Ubrania te zostały wykonane z materiałów

A. syntetycznych chemicznych
B. zwierzęcych
C. sztucznych chemicznych
D. roślinnych
Prowadzenie sprzedaży

W osiedlowym sklepie spożywczym z tradycyjną formą obsługi obrót ze sprzedaży wyniósł 200 000,00 zł. Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz maksymalną wartość niedoboru.

BranżaLimit - sklep samoobsługowyLimit - sklep tradycyjny
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
mięsny1%2%0,8%1,5%
ogólnospożywczy0,6%1%0,4%0,8%

A. 1 600,00 zł
B. 1 200,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 2 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 354
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przestawionych w tabeli danych oblicz wartość netto zamówienia towaru przez hurtownię.

Fragment zamówienia
L.p.Nazwa jogurtuPojemność w gramachLiczba opakowań zbiorczychLiczba sztuk w opakowaniu zbiorczymCena jednostkowa bez podatku VAT w zł/szt.
1.Jogurt naturalny45050301,20

A. 540,00 zł
B. 1800,00 zł
C. 36,00 zł
D. 60,00 zł
HAN.01 Pytanie 355
Prowadzenie sprzedaży

Agencja badań marketingowych przedstawiła wyniki przeprowadzonych badań dotyczących struktury sprzedaży kremów do twarzy na rynku lokalnym. Który z kremów ma co najmniej 30% udział w rynku?

Rodzaj kremuWartość sprzedaży w zł
Owocowy4 300
Nagietkowy3 500
Rumiankowy4 200
Przeciwalergiczny8 000
RAZEM20 000

A. Przeciwalergiczny.
B. Rumiankowy.
C. Nagietkowy.
D. Owocowy
HAN.01 Pytanie 357
Prowadzenie sprzedaży

W automatach z napojami gorącymi asortyment produktów jest

A. wąski i płytki
B. wąski i głęboki
C. szeroki i płytki
D. szeroki i głęboki
HAN.01 Pytanie 358
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż towar, który można układać na półkach sklepowych obok wyrobów cukierniczych.

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
Wyroby cukierniczemożna układać:nie można układać:
wina, wódki, konserwy, owoce, nabiał, przetwory owocowemięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych, wyrobów garmażeryjnych

A. Ryby i przetwory owocowe.
B. Nabiał i wyroby garmażeryjne.
C. Konserwy i wina.
D. Owoce i wyroby tytoniowe.
HAN.01 Pytanie 359
Prowadzenie sprzedaży

Jaką mąkę powinno się zaoferować klientowi będącemu na diecie bezglutenowej?

A. pszeną
B. kukurydzianą
C. orkiszową
D. żytnią
HAN.01 Pytanie 360
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedaż mięsa oraz wędlin w sklepach z samoobsługą nie może przebiegać

A. w opakowaniach porcjowanych
B. w opakowaniach bezpośrednich
C. bez jednostkowego opakowania
D. w opakowaniach hermetycznych