Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. poniżej 0 stopni C - od wytworzenia do spożycia
B. poniżej 0 stopni C - wyłącznie w czasie transportu i magazynowania
C. chłodniczej - od wytworzenia do spożycia
D. chłodniczej - jedynie w trakcie transportu i przechowywania
Prowadzenie sprzedaży
Ceny jednostkowe nie są zobowiązane do umieszczania na etykietach cenowych produktów?
A. niepełnowartościowych, których cena została obniżona
B. spożywczych o terminie ważności poniżej miesiąca
C. których cena jednostkowa jest identyczna z ceną sprzedaży
D. nieżywnościowych sprzedawanych w sklepach dyskontowych
Prowadzenie sprzedaży
Weryfikacja jakości produktów przeznaczonych do sprzedaży obejmuje
A. stan opakowania i oznakowanie
B. jakość opakowania oraz cenę produktu
C. cenę produktu oraz jego oznakowanie
D. cenę opakowania oraz stan opakowania
Prowadzenie sprzedaży
Wyświetlana od środka tablica reklamowa nazywana jest
A. baner
B. afisz
C. infoscreen
D. citylight
Prowadzenie sprzedaży
Aby chronić przed kradzieżą drobne wyroby jubilerskie w sklepie jubilerskim, powinno się zastosować
A. zabezpieczenia elastyczne
B. zabezpieczoną witrynę
C. opakowania ochronne
D. klamry antykradzieżowe
Prowadzenie sprzedaży
Asortyment towarów oferowanych w hipermarkecie charakteryzuje się
A. szerokim i głębokim zakresem
B. wąskim i płytkim zakresem
C. szerokim i płytkim zakresem
D. wąskim i głębokim zakresem
Prowadzenie sprzedaży
Zasada łańcucha chłodniczego wymaga zatwierdzenia?
A. warunków temperaturowych
B. wielkości przestrzeni magazynowej
C. standardu środka transportowego
D. rodzaju czynnika chłodniczego
Prowadzenie sprzedaży
Jaki powinien być asortyment towarów w hipermarkecie?
A. wąski i płytki
B. wąski i głęboki
C. szeroki i głęboki
D. szeroki i płytki
Prowadzenie sprzedaży
Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje prawidłowość skanowania towaru, znajduje się
A. na końcu
B. na początku
C. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
D. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na etykietach towarów i kontrolą przeprowadzoną 10 maja 2024 r. wskaż, które produkty nie spełniają norm jakości?
SER ŻÓŁTY Masa netto 250gALEK Produkt przeznaczony do spożycia. Ser podpuszczkowy dojrzewający, pełnotłusty. Pakowany próżniowo. Należy spożyć przed 08.06.2024. Nr partii: 324567 Masa netto 150 g Opakowanie - 10 plastrów | TWARÓG WartośćPÓŁTŁUSTY energetyczna 118 kcal. Należy spożyć do 21.04.2024 r. Tłuszcz 6%, Węglowodany 2%, Cukry 3%, Białko 34%, Sól 2% Nr partii 34398276 | MLEKO ŚWIEŻE Zawartość tłuszczupasteryzowane. 2,0%. Termin przydatności do spożycia 12.05.2024 r. Po otwarciu opakowania przechowywać w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 24 h. Objętość netto 1L. Opakowanie zawiera 4 sugerowane porcje produktu. | HERBATNIKI 50gMAŚLANE ZIZIU Nr partii 321879 Herbatniki kruche. Składniki: mąka, cukier, tłuszcz palmowy, jajka, skrobia, orzechy. Należy spożyć przed końcem 05.2024 r Herbatniki idealne do deserów dla dzieci. |
A. Herbatniki maślane Zizu.
B. Mleko świeże 2%.
C. Ser żółty Alek.
D. Twaróg półtłusty.
Prowadzenie sprzedaży
Kto powinien przekazać informacje klientowi, który jest zainteresowany specyfikacjami technicznymi telewizorów oferowanych w hipermarkecie?
A. Sprzedawca w strefie sprzedaży obsługujący dział RTV
B. Każdy sprzedawca przebywający w strefie sprzedaży
C. Pracownik działu obsługi klientów
D. Kierownik strefy sprzedaży
Prowadzenie sprzedaży
Jakie wyroby są stworzone z materiału imitującego skórę?
A. Kozaki męskie ze skóry bukatowej
B. Rękawiczki damskie z szewro
C. Mokasyny męskie z nubuku
D. Torebka damska ze skaju
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, dla jakiego produktu należy się spodziewać największego przyrostu popytu w lipcu 2012 r. w porównaniu z lipcem 2011 r.
| Zestawienie wyników badań preferencji zakupów produktów P.P. MEGA | ||
|---|---|---|
| Produkt | Popyt w lipcu 2011 r. w szt. | Prognoza zakupu w lipcu 2012 r. w szt. |
| Fotele | 80 | 95 |
| Krzesła | 120 | 131 |
| Stoły | 62 | 73 |
| Ławy | 94 | 126 |
A. Ław.
B. Stołów.
C. Krzeseł.
D. Foteli.
Prowadzenie sprzedaży
Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać
A. mięso i wędliny
B. cukier i stałe wyroby cukiernicze
C. ryby oraz przetwory rybne
D. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
Prowadzenie sprzedaży
Jaki czynnik przechowywania towarów i opakowań prowadzi do zmniejszenia intensywności koloru?
A. Wysoka temperatura powietrza
B. Duża wilgotność powietrza
C. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
Prowadzenie sprzedaży
Proces konserwacji, który polega na wielokrotnym podgrzewaniu żywności do maksymalnej temperatury 100°C w odstępach dobowych, określa się mianem
A. tyndalizacji
B. liofilizacji
C. sterylizacji
D. blanszowania
Prowadzenie sprzedaży
Sklep odzieżowy oferujący wyłącznie damskie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, kolorach i rozmiarach, dysponuje asortymentem
A. wąskim i głębokim
B. wąskim i płytkim
C. szerokim i płytkim
D. szerokim i głębokim
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów powinien być zaproponowany klientce szukającej mięsa o najniższej wartości kalorycznej?
A. Udziec jagnięcy
B. Schab wieprzowy
C. Pierś z indyka
D. Gicz cielęca
Prowadzenie sprzedaży
Sklep z odzieżą męską, który sprzedaje wyłącznie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, rozmiarach oraz kolorach, dysponuje asortymentem
A. szerokim i głębokim
B. wąskim i płytkim
C. szerokim i płytkim
D. wąskim i głębokim
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C
| Nazwa warzywa | Warunki przechowywania | |
|---|---|---|
| temperatura | wilgotność | |
| Cebula | od 0°C do 1°C | od 70% do 75% |
| Czosnek | 0°C | od 60% do 70% |
| Por | 0°C | od 90% do 98% |
| Papryka | od 7°C do 10°C | od 85% do 90% |
A. Cebula.
B. Papryka.
C. Czosnek.
D. Por.
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, instytucją odpowiedzialną za kontrolowanie utylizacji przeterminowanych produktów żywnościowych w sklepie jest Inspekcja
A. Skarbowa
B. Handlowa
C. Weterynaryjna
D. Sanitarna
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty powinny być ustawione obok siebie w sklepie?
A. W opakowaniach o tym samym kolorze
B. Zaspokajające tę samą potrzebę
C. W opakowaniach o identycznych rozmiarach
D. W tej samej kategorii cenowej
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż rozmiar rajstop, jaki należy zaproponować klientce o wzroście 168 cm i obwodzie bioder 112 cm.
| Rozmiar | S/36-38 | M/40-42 | L/44-46 | XL/48-50 |
| Wzrost /w cm/ | 162-164 | 164-170 | 164-170 | 170-176 |
| Obwód bioder /w cm/ | 96-104 | 104-108 | 108-116 | 116-121 |
A. M/40-42
B. XL/48-50
C. S/36-38
D. L/44-46
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?
A. bawełna
B. juta
C. wełna
D. len
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych produktów są względem siebie komplementarne?
A. Samochód oraz paliwo silnikowe
B. Benzyna oraz gaz
C. Kawa i herbata
D. Samochód i rower
Prowadzenie sprzedaży
Do działań związanych z przyjmowaniem do sklepu towarów, które zostały zakupione, nie należy zaliczać sprawdzenia
A. stanów magazynowych, aby określić potrzeby w zakresie towarów
B. zgodności asortymentów z złożonym zamówieniem
C. ilości towarów w stosunku do dokumentów dołączonych do dostawy
D. jakości przekazanych towarów
Prowadzenie sprzedaży
Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:
A. metoda składowania, opakowanie i światło
B. temperatura, wilgotność powietrza i światło
C. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
D. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii aktywów obrotowych zaliczamy
A. środki transportu
B. zapasy materiałów i towarów
C. oprogramowanie komputerowe
D. prawa autorskie
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie zamieszczonych w tabeli wyników badań marketingowych, dotyczących popytu na słodycze wskaż baton, na który popyt w pierwszym półroczu był największy.
| NAZWA TOWARU | POPYT w tys. szt. | |
|---|---|---|
| I KWARTAŁ | II KWARTAŁ | |
| Mars | 3 100 | 2 600 |
| Snickers | 3 000 | 2 800 |
| Twix | 2 800 | 2 500 |
| Bounty | 2 400 | 3 500 |
| RAZEM | 11 300 | 11 400 |
A. Twix.
B. Snickers.
C. Mars.
D. Bounty.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie działania podejmuje się w celu oceny jakości dostarczonych książek?
A. policzeniu wszystkich dostarczonych książek
B. jest to ocena organoleptyczna książek
C. zweryfikowaniu ilości opakowań zbiorczych
D. analizie dokumentacji dołączonej do dostawy
Prowadzenie sprzedaży
Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?
| Czynności wykonywane przez sprzedawcę | |
|---|---|
| 1 | Metkowanie towaru |
| 2 | Odbiór ilościowy towarów |
| 3 | Sporządzenie dokumentu Pz |
| 4 | Układanie towarów na półkach sklepowych |
| 5 | Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach |
A. Czynności: 2, 3 i 4.
B. Czynności: 1, 4 i 5.
C. Czynności: 2, 3 i 5.
D. Czynności: 1, 2 i 4.
Prowadzenie sprzedaży
Botulizm to dolegliwość spowodowana jedzeniem źle przechowywanych
A. surowych jaj
B. maślanki odtłuszczonej
C. konserw rybnych
D. kaszy gryczanej
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli czas rotacji towarów w pierwszym kwartale minionego roku wyniósł 18 dni, to wskaźnik rotacji obliczany w razach w tym okresie wyniósł
A. 20
B. 5
C. 10
D. 2
Prowadzenie sprzedaży
Asortyment produktów na stoisku z obuwiem damskim zazwyczaj jest
A. szeroki i płytki
B. szeroki i głęboki
C. wąski i płytki
D. wąski i głęboki
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów został stworzony z surowca roślinnego?
A. Bluzka z materiału bawełnianego
B. Sweter wykonany z wełny
C. Czapka z moheru
D. Szalik uszyty z jedwabiu
Prowadzenie sprzedaży
W tabeli zaprezentowano wskaźniki struktury majątku poszczególnych firm. Która z wymienionych firm ma odpowiednią dla przedsiębiorstwa handlowego strukturę majątku?
| Wyszczególnienie | ETTA | SIGMA | MEGA | MINI |
|---|---|---|---|---|
| Środki trwałe | 35% | 65% | 40% | 15% |
| Materiały | 15% | 12% | 17% | 5% |
| Towary | 5% | 0% | 3% | 40% |
| Wyroby gotowe | 20% | 15% | 20% | 0% |
| Należności od odbiorców | 14% | 6% | 15% | 30% |
| Rachunek bieżący | 11% | 2% | 5% | 10% |
A. SIGMA
B. MINI
C. ETTA
D. MEGA
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów powinien zostać zarekomendowany klientce, która poszukuje źródła bogatego w wapń?
A. Mięso wieprzowe
B. Olej rzepakowy
C. Mleko krowie
D. Ogórek zielony
Prowadzenie sprzedaży
Właściciel sklepu z zabawkami przeprowadził badania popytu konsumpcyjnego. Z analizy opracowanej karty rejestracyjnej przedstawionej w tabeli wynika, że w sklepie występuje wzmożony popyt na zabawki
| Rodzaj zabawek | Liczba pytań o towar |
|---|---|
| plastyczne | 35 |
| edukacyjne | 86 |
| zdalnie sterowane | 76 |
| dla niemowląt | 68 |
A. edukacyjne.
B. zdalnie sterowane.
C. dla niemowląt.
D. plastyczne.
Prowadzenie sprzedaży
Limit strat towarowych w sklepie jest ustalony w celu pokrycia ubytków
A. wynikających z wydarzenia losowego
B. spowodowanych przeterminowaniem towarów
C. spowodowanych włamaniami oraz kradzieżami
D. wynikających z naturalnych cech towarów
Prowadzenie sprzedaży
Pokazanie perfum przez sprzedawcę w klasycznej metodzie sprzedaży opiera się na
A. użyciu testera
B. oznaczeniu za pomocą wywieszki
C. zapakowaniu flakonów
D. odbiorze płatności