Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 281
Prowadzenie sprzedaży

Wykorzystanie zasady łańcucha chłodniczego w handlu artykułami spożywczymi polega na utrzymaniu temperatury

A. poniżej 0 stopni C - od wytworzenia do spożycia
B. poniżej 0 stopni C - wyłącznie w czasie transportu i magazynowania
C. chłodniczej - od wytworzenia do spożycia
D. chłodniczej - jedynie w trakcie transportu i przechowywania
HAN.01 Pytanie 282
Prowadzenie sprzedaży

Ceny jednostkowe nie są zobowiązane do umieszczania na etykietach cenowych produktów?

A. niepełnowartościowych, których cena została obniżona
B. spożywczych o terminie ważności poniżej miesiąca
C. których cena jednostkowa jest identyczna z ceną sprzedaży
D. nieżywnościowych sprzedawanych w sklepach dyskontowych
HAN.01 Pytanie 283
Prowadzenie sprzedaży

Weryfikacja jakości produktów przeznaczonych do sprzedaży obejmuje

A. stan opakowania i oznakowanie
B. jakość opakowania oraz cenę produktu
C. cenę produktu oraz jego oznakowanie
D. cenę opakowania oraz stan opakowania
HAN.01 Pytanie 285
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić przed kradzieżą drobne wyroby jubilerskie w sklepie jubilerskim, powinno się zastosować

A. zabezpieczenia elastyczne
B. zabezpieczoną witrynę
C. opakowania ochronne
D. klamry antykradzieżowe
HAN.01 Pytanie 286
Prowadzenie sprzedaży

Asortyment towarów oferowanych w hipermarkecie charakteryzuje się

A. szerokim i głębokim zakresem
B. wąskim i płytkim zakresem
C. szerokim i płytkim zakresem
D. wąskim i głębokim zakresem
HAN.01 Pytanie 287
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wymaga zatwierdzenia?

A. warunków temperaturowych
B. wielkości przestrzeni magazynowej
C. standardu środka transportowego
D. rodzaju czynnika chłodniczego
HAN.01 Pytanie 289
Prowadzenie sprzedaży

Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje prawidłowość skanowania towaru, znajduje się

A. na końcu
B. na początku
C. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
D. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
HAN.01 Pytanie 290
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na etykietach towarów i kontrolą przeprowadzoną 10 maja 2024 r. wskaż, które produkty nie spełniają norm jakości?

SER ŻÓŁTY
ALEK
Masa netto 250g
Produkt
przeznaczony
do spożycia.
Ser podpuszczkowy
dojrzewający,
pełnotłusty.
Pakowany
próżniowo.
Należy spożyć przed
08.06.2024.
Nr partii: 324567
Masa netto 150 g
Opakowanie - 10
plastrów
TWARÓG
PÓŁTŁUSTY
Wartość
energetyczna
118 kcal.
Należy spożyć
do 21.04.2024 r.
Tłuszcz 6%,
Węglowodany 2%,
Cukry 3%,
Białko 34%,
Sól 2%
Nr partii 34398276
MLEKO ŚWIEŻE
pasteryzowane.
Zawartość tłuszczu
2,0%. Termin
przydatności
do spożycia
12.05.2024 r.
Po otwarciu
opakowania
przechowywać
w warunkach
chłodniczych nie
dłużej niż 24 h.
Objętość netto 1L.
Opakowanie zawiera
4 sugerowane porcje
produktu.
HERBATNIKI
MAŚLANE ZIZIU
50g
Nr partii 321879
Herbatniki kruche.
Składniki: mąka,
cukier, tłuszcz
palmowy, jajka,
skrobia, orzechy.
Należy spożyć
przed końcem
05.2024 r
Herbatniki idealne
do deserów dla
dzieci.

A. Herbatniki maślane Zizu.
B. Mleko świeże 2%.
C. Ser żółty Alek.
D. Twaróg półtłusty.
HAN.01 Pytanie 291
Prowadzenie sprzedaży

Kto powinien przekazać informacje klientowi, który jest zainteresowany specyfikacjami technicznymi telewizorów oferowanych w hipermarkecie?

A. Sprzedawca w strefie sprzedaży obsługujący dział RTV
B. Każdy sprzedawca przebywający w strefie sprzedaży
C. Pracownik działu obsługi klientów
D. Kierownik strefy sprzedaży
HAN.01 Pytanie 292
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie wyroby są stworzone z materiału imitującego skórę?

A. Kozaki męskie ze skóry bukatowej
B. Rękawiczki damskie z szewro
C. Mokasyny męskie z nubuku
D. Torebka damska ze skaju
HAN.01 Pytanie 293
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, dla jakiego produktu należy się spodziewać największego przyrostu popytu w lipcu 2012 r. w porównaniu z lipcem 2011 r.

Zestawienie wyników badań preferencji zakupów produktów P.P. MEGA
ProduktPopyt w lipcu 2011 r. w szt.Prognoza zakupu w lipcu 2012 r. w szt.
Fotele8095
Krzesła120131
Stoły6273
Ławy94126

A. Ław.
B. Stołów.
C. Krzeseł.
D. Foteli.
HAN.01 Pytanie 294
Prowadzenie sprzedaży

Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać

A. mięso i wędliny
B. cukier i stałe wyroby cukiernicze
C. ryby oraz przetwory rybne
D. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
HAN.01 Pytanie 295
Prowadzenie sprzedaży

Jaki czynnik przechowywania towarów i opakowań prowadzi do zmniejszenia intensywności koloru?

A. Wysoka temperatura powietrza
B. Duża wilgotność powietrza
C. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
HAN.01 Pytanie 296
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Proces konserwacji, który polega na wielokrotnym podgrzewaniu żywności do maksymalnej temperatury 100°C w odstępach dobowych, określa się mianem

A. tyndalizacji
B. liofilizacji
C. sterylizacji
D. blanszowania
HAN.01 Pytanie 297
Prowadzenie sprzedaży

Sklep odzieżowy oferujący wyłącznie damskie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, kolorach i rozmiarach, dysponuje asortymentem

A. wąskim i głębokim
B. wąskim i płytkim
C. szerokim i płytkim
D. szerokim i głębokim
HAN.01 Pytanie 298
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów powinien być zaproponowany klientce szukającej mięsa o najniższej wartości kalorycznej?

A. Udziec jagnięcy
B. Schab wieprzowy
C. Pierś z indyka
D. Gicz cielęca
HAN.01 Pytanie 299
Prowadzenie sprzedaży

Sklep z odzieżą męską, który sprzedaje wyłącznie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, rozmiarach oraz kolorach, dysponuje asortymentem

A. szerokim i głębokim
B. wąskim i płytkim
C. szerokim i płytkim
D. wąskim i głębokim
HAN.01 Pytanie 300
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperaturawilgotność
Cebulaod 0°C do 1°Cod 70% do 75%
Czosnek0°Cod 60% do 70%
Por0°Cod 90% do 98%
Paprykaod 7°C do 10°Cod 85% do 90%

A. Cebula.
B. Papryka.
C. Czosnek.
D. Por.
HAN.01 Pytanie 301
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, instytucją odpowiedzialną za kontrolowanie utylizacji przeterminowanych produktów żywnościowych w sklepie jest Inspekcja

A. Skarbowa
B. Handlowa
C. Weterynaryjna
D. Sanitarna
HAN.01 Pytanie 302
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty powinny być ustawione obok siebie w sklepie?

A. W opakowaniach o tym samym kolorze
B. Zaspokajające tę samą potrzebę
C. W opakowaniach o identycznych rozmiarach
D. W tej samej kategorii cenowej
HAN.01 Pytanie 303
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż rozmiar rajstop, jaki należy zaproponować klientce o wzroście 168 cm i obwodzie bioder 112 cm.

RozmiarS/36-38M/40-42L/44-46XL/48-50
Wzrost
/w cm/
162-164164-170164-170170-176
Obwód bioder
/w cm/
96-104104-108108-116116-121

A. M/40-42
B. XL/48-50
C. S/36-38
D. L/44-46
HAN.01 Pytanie 304
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?

A. bawełna
B. juta
C. wełna
D. len
HAN.01 Pytanie 305
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów są względem siebie komplementarne?

A. Samochód oraz paliwo silnikowe
B. Benzyna oraz gaz
C. Kawa i herbata
D. Samochód i rower
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z przyjmowaniem do sklepu towarów, które zostały zakupione, nie należy zaliczać sprawdzenia

A. stanów magazynowych, aby określić potrzeby w zakresie towarów
B. zgodności asortymentów z złożonym zamówieniem
C. ilości towarów w stosunku do dokumentów dołączonych do dostawy
D. jakości przekazanych towarów
HAN.01 Pytanie 307
Prowadzenie sprzedaży

Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:

A. metoda składowania, opakowanie i światło
B. temperatura, wilgotność powietrza i światło
C. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
D. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
HAN.01 Pytanie 309
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zamieszczonych w tabeli wyników badań marketingowych, dotyczących popytu na słodycze wskaż baton, na który popyt w pierwszym półroczu był największy.

NAZWA TOWARUPOPYT w tys. szt.
I KWARTAŁII KWARTAŁ
Mars3 1002 600
Snickers3 0002 800
Twix2 8002 500
Bounty2 4003 500
RAZEM11 30011 400

A. Twix.
B. Snickers.
C. Mars.
D. Bounty.
HAN.01 Pytanie 310
Prowadzenie sprzedaży

Jakie działania podejmuje się w celu oceny jakości dostarczonych książek?

A. policzeniu wszystkich dostarczonych książek
B. jest to ocena organoleptyczna książek
C. zweryfikowaniu ilości opakowań zbiorczych
D. analizie dokumentacji dołączonej do dostawy
Prowadzenie sprzedaży

Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?

Czynności wykonywane przez sprzedawcę
1Metkowanie towaru
2Odbiór ilościowy towarów
3Sporządzenie dokumentu Pz
4Układanie towarów na półkach sklepowych
5Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach

A. Czynności: 2, 3 i 4.
B. Czynności: 1, 4 i 5.
C. Czynności: 2, 3 i 5.
D. Czynności: 1, 2 i 4.
HAN.01 Pytanie 313
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli czas rotacji towarów w pierwszym kwartale minionego roku wyniósł 18 dni, to wskaźnik rotacji obliczany w razach w tym okresie wyniósł

A. 20
B. 5
C. 10
D. 2
HAN.01 Pytanie 314
Prowadzenie sprzedaży

Asortyment produktów na stoisku z obuwiem damskim zazwyczaj jest

A. szeroki i płytki
B. szeroki i głęboki
C. wąski i płytki
D. wąski i głęboki
HAN.01 Pytanie 315
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów został stworzony z surowca roślinnego?

A. Bluzka z materiału bawełnianego
B. Sweter wykonany z wełny
C. Czapka z moheru
D. Szalik uszyty z jedwabiu
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli zaprezentowano wskaźniki struktury majątku poszczególnych firm. Która z wymienionych firm ma odpowiednią dla przedsiębiorstwa handlowego strukturę majątku?

WyszczególnienieETTASIGMAMEGAMINI
Środki trwałe35%65%40%15%
Materiały15%12%17%5%
Towary5%0%3%40%
Wyroby gotowe20%15%20%0%
Należności od odbiorców14%6%15%30%
Rachunek bieżący11%2%5%10%

A. SIGMA
B. MINI
C. ETTA
D. MEGA
HAN.01 Pytanie 317
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów powinien zostać zarekomendowany klientce, która poszukuje źródła bogatego w wapń?

A. Mięso wieprzowe
B. Olej rzepakowy
C. Mleko krowie
D. Ogórek zielony
HAN.01 Pytanie 318
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu z zabawkami przeprowadził badania popytu konsumpcyjnego. Z analizy opracowanej karty rejestracyjnej przedstawionej w tabeli wynika, że w sklepie występuje wzmożony popyt na zabawki

Rodzaj zabawekLiczba pytań o towar
plastyczne35
edukacyjne86
zdalnie sterowane76
dla niemowląt68

A. edukacyjne.
B. zdalnie sterowane.
C. dla niemowląt.
D. plastyczne.
HAN.01 Pytanie 319
Prowadzenie sprzedaży

Limit strat towarowych w sklepie jest ustalony w celu pokrycia ubytków

A. wynikających z wydarzenia losowego
B. spowodowanych przeterminowaniem towarów
C. spowodowanych włamaniami oraz kradzieżami
D. wynikających z naturalnych cech towarów