Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 201
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania oceny jakości mięsa wykorzystuje się zmysły:

A. smaku, węchu, wzroku
B. smaku, węchu, dotyku
C. węchu, wzroku, dotyku
D. węchu, słuchu, smaku
HAN.01 Pytanie 202
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania używane w sklepach samoobsługowych, które zawierają określoną ilość towaru i pozwalają na jego identyfikację, nazywają się opakowaniami

A. jednostkowymi
B. uniwersalnymi
C. zbiorczymi
D. transportowymi
HAN.01 Pytanie 204
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaką grupę technologiczną reprezentują rolady?

A. Kiełbasy
B. Wędzonki
C. Wędliny podrobowe
D. Produkty blokowe
HAN.01 Pytanie 205
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania

A. uniwersalne
B. jednostkowe
C. transportowe
D. zbiorcze
HAN.01 Pytanie 206
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. W sąsiedztwie jakich towarów można układać chleb i bułki?

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
można układaćnie należy układać
Nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych
Pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych

A. Owoców świeżych.
B. Ryb wędzonych
C. Serów dojrzewających.
D. Mięsa.
HAN.01 Pytanie 207
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów powinien być przechowywany w zamrażarkach w sklepie?

A. Mrożonki, koncentraty spożywcze
B. Mleko, śmietana, jogurty, lody
C. Lody, mrożonki owocowe i warzywne
D. Lody, wędliny paczkowane, jogurty
HAN.01 Pytanie 209
Prowadzenie sprzedaży

Wada fundamentalna produktu to

A. pęknięcia na skórce chleba
B. bombaż konserw w puszkach
C. nierównomierne oczka w serze
D. asymetria pomidorów
HAN.01 Pytanie 210
Prowadzenie sprzedaży

W pomieszczeniu przeznaczonym do składowania kosmetyków należy zapewnić

A. intensywną wentylację i zwiększony poziom wilgotności
B. dostęp światła słonecznego i kontrolę poziomu wilgotności
C. intensywną wentylację i stabilną temperaturę
D. stałą temperaturę i dostęp światła słonecznego
HAN.01 Pytanie 211
Prowadzenie sprzedaży

Zachęcanie do zakupu przez atrakcyjne wyeksponowanie produktów w sklepach oznacza wykorzystanie

A. leasingu
B. faktoringu
C. franchisingu
D. merchandisingu
HAN.01 Pytanie 212
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Metoda konserwacji żywności, polegająca na jednolitym podgrzewaniu produktów spożywczych w zakresie temperatur od 60 °C do 100 °C, mająca na celu zatrzymanie rozwoju drobnoustrojów patogennych, a jednocześnie utrzymanie walorów smakowych oraz wartości odżywczych, to

A. transpiracja
B. pasteryzacja
C. sterylizacja
D. tyndalizacja
HAN.01 Pytanie 213
Prowadzenie sprzedaży

Towary kupowane w sposób impulsywny, które zaspokajają nieprzewidziane potrzeby i charakteryzują się niską ceną jednostkową, lokalizuje się

A. w najdalszej części sklepu
B. przy najdroższych towarach
C. przy kasie
D. na najwyższych półkach
HAN.01 Pytanie 214
Prowadzenie sprzedaży

Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej cukierków sprzedawanych luzem w sklepie detalicznym?

A. Nazwa produktu, jednostka miary, cena netto
B. Stawka VAT, nazwa produktu, cena netto
C. Nazwa produktu, jednostka miary, cena brutto
D. Stawka VAT, nazwa producenta, cena brutto
HAN.01 Pytanie 215
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli cena jednego kilograma bananów w dniu 01.04.2011 r. wynosiła 4,00 zł, a w dniu 01.05.2011 r. wzrosła do 4,50 zł, to oznacza, że cena bananów wzrosła

A. o 112,50%
B. o 12,50%
C. o 50,00%
D. o 87,50%
HAN.01 Pytanie 216
Prowadzenie sprzedaży

Minimalny zapas towarów w sklepie polega na ich gromadzeniu

A. tuż przed sezonem
B. w połowie cyklu między następującymi dostawami
C. w najniższej ilości, która zapewnia ciągłość sprzedaży
D. tuż po dostawie
HAN.01 Pytanie 217
Prowadzenie sprzedaży

Jakie artykuły powinny być składowane w ladach chłodniczych w sklepie?

A. Wędliny i wędzone ryby
B. Kasza i makaron
C. Pomidory oraz banany
D. Cukier puder i kryształ
HAN.01 Pytanie 218
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii napojów niefermentowanych można zaliczyć

A. maślankę
B. mleko zagęszczone
C. kefir
D. jogurt
HAN.01 Pytanie 219
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii magazynów półotwartych należy

A. place składowe oraz obiekty budowlane
B. zasieki oraz place składowe
C. zasieki oraz wiaty
D. wiaty i obiekty budowlane
HAN.01 Pytanie 220
Prowadzenie sprzedaży

Naturalny ubytek towarów jest spowodowany

A. fizykochemicznymi właściwościami towarów
B. brakiem rzetelności wśród pracowników
C. użyciem niewłaściwego rodzaju opakowania
D. brakiem rzetelności ze strony klientów
HAN.01 Pytanie 221
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy

A. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
B. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
C. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
D. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
HAN.01 Pytanie 222
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towaru z podanych mogą być nabywane w automatach?

A. Bilety komunikacji miejskiej, napoje, batoniki
B. Zeszyty, napoje, warzywa
C. Odzież, obuwie, cukierki paczkowane
D. Pieczywo, zabawki, owoce
HAN.01 Pytanie 223
Prowadzenie sprzedaży

Jak należy postąpić z butelką z tworzywa sztucznego po oleju, na której znajduje się przedstawiony obok znak?

Ilustracja do pytania 23
A. Umyć i używać do celów spożywczych.
B. Dokładnie zakręcić i oddać do sklepu.
C. Wyrzucić do specjalnie oznaczonych pojemników.
D. Wyrzucić do śmieci komunalnych.
HAN.01 Pytanie 224
Prowadzenie sprzedaży

Jaką minimalną przestrzeń należy zachować pomiędzy regałami w sklepie samoobsługowym, aby klienci z koszykami i wózkami mogli swobodnie poruszać się po sali sprzedażowej?

A. 200 cm
B. 80 cm
C. 100 cm
D. 150 cm
HAN.01 Pytanie 225
Prowadzenie sprzedaży

Optymalna widoczność artykułu na półce uzyskuje się, gdy jest on umieszczony na wysokości

A. od 170 do 190 cm
B. poniżej 120 cm
C. od 120 do 160 cm
D. powyżej 190 cm
HAN.01 Pytanie 226
Prowadzenie sprzedaży

Towary "magnesy", które przyciągają uwagę konsumentów swoim wyglądem, powinny być rozmieszczone na półkach

A. w sąsiedztwie kas
B. w odpowiednio wydzielonych strefach
C. w tylnej części sali sprzedażowej
D. w centralnych miejscach sali sprzedażowej
HAN.01 Pytanie 227
Prowadzenie sprzedaży

Przed wprowadzeniem surowego mięsa do sprzedaży, sprzedawca powinien ocenić jego kategorię zdrowotną. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso przeznaczone do spożycia?

A. Okrągłą
B. Prostokątną
C. Trójkątną
D. Kwadratową
Prowadzenie sprzedaży

W listopadzie 2007 r. otworzono nową hurtownię sprzętu sportowego. Zgodnie ze stanem księgowym wartość majątku firmy w towarze wynosiła 650 000 zł. Do dnia 30 listopada z magazynów wydano towar zgodnie z zestawieniem pokazanym w tabeli. Po przeprowadzonej 1 grudnia inwentaryzacji stwierdzono, że obecny stan majątku hurtowni w towarze wynosi

Rodzaj towaruŁączna wartość sprzedanego towaru
w zł
Sprzęt sportowy30 000
Sprzęt fitnes70 000
Sprzęt lekkoatletyczny21 000
Ubiór sportowy9 000

A. 559 000 zł
B. 520 000 zł
C. 640 000 zł
D. 528 000 zł
HAN.01 Pytanie 229
Prowadzenie sprzedaży

Aby w pełni wykorzystać powierzchnię wystawienniczą sklepu z szeroką gamą produktów, należy

A. towary w opakowaniach o różnych kolorach ustawiać na półce jeden za drugim
B. rozmaite towary ustawiać na półce jeden za drugim
C. toweary identyczne układać na półce jeden za drugim
D. towary o tych samych kształtach ustawiać na półce jeden za drugim
HAN.01 Pytanie 230
Prowadzenie sprzedaży

Który artykuł odzieżowy wyprodukowano wyłącznie z surowców pochodzenia zwierzęcego?

ArtykułSkład materiału
A.Sweter50% wełny, 50% akrylu
B.Bluzka70% bawełny, 30% jedwabiu
C.Krawat70% wełny, 30% jedwabiu
D.Spodnie50% bawełny, 50% lnu

A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
HAN.01 Pytanie 231
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty podlegają pasteryzacji?

A. Sok jabłkowy.
B. Miód.
C. Masło.
D. Kabanosy.
HAN.01 Pytanie 233
Prowadzenie sprzedaży

Sklep sprzedający mięso oraz wędliny powinien być wyposażony w umywalkę z odpowiednią armaturą

A. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz do ich higienicznego suszenia
B. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz krem do rąk
C. z bieżącą zimną i ciepłą wodą oraz lustrem
D. z bieżącą wodą oraz lustrem
HAN.01 Pytanie 234
Prowadzenie sprzedaży

Który ser powinien być polecony klientowi, który jest zainteresowany kupnem sera pleśniowego?

A. Brie
B. Feta
C. Oszczypek
D. Parmezan
HAN.01 Pytanie 235
Prowadzenie sprzedaży

Aby chronić książki przed kradzieżą, które są prezentowane w sali sprzedaży, należy wdrożyć

A. klips zabezpieczający z aktywatorem
B. kasetę zabezpieczającą
C. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym kablem
D. etykietę zabezpieczającą
HAN.01 Pytanie 236
Prowadzenie sprzedaży

Najbardziej odpowiednią formą dystrybucji dla nietrwałego pieczywa cukierniczego ważącego jest sprzedaż

A. samoobsługowa
B. tradycyjna
C. preselekcyjna
D. z automatów
HAN.01 Pytanie 237
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaką część imbiru stosuje się jako przyprawę?

A. Kłącza
B. Nasiona
C. Owoce
D. Liście
HAN.01 Pytanie 239
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ, który miód po skrystalizowaniu może charakteryzować się ciemnobrunatną barwą.

OdmianaBarwa
Przed skrystalizowaniemPo skrystalizowaniu
Wielokwiatowyod jasnokremowej
do herbacianej
od jasnożółtej
do jasnobrązowej
Nektarowo-spadziowyod zielonkawej
do brunatnozielonej
od jasnobrunatnej
do ciemnobrunatnej
Wrzosowyczerwonobrunatnażółtopomarańczowa
lub brunatna
Akacjowyod bezbarwnej
do jasnokremowej
od białej do słomkowej

A. Wrzosowy.
B. Akacjowy.
C. Wielokwiatowy.
D. Nektarowo-spadziowy.
HAN.01 Pytanie 240
Prowadzenie sprzedaży

Manekiny, na których wyświetlana jest odzież w sklepach samoobsługowych oraz preselekcyjnych, są ustawiane bezpośrednio na podłodze lub na

A. kontenerach
B. podestach
C. skrzyniach
D. gondolach