Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. smaku, węchu, wzroku
B. smaku, węchu, dotyku
C. węchu, wzroku, dotyku
D. węchu, słuchu, smaku
Prowadzenie sprzedaży
Opakowania używane w sklepach samoobsługowych, które zawierają określoną ilość towaru i pozwalają na jego identyfikację, nazywają się opakowaniami
A. jednostkowymi
B. uniwersalnymi
C. zbiorczymi
D. transportowymi
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z sukniami ślubnymi buty stanowią element oferty
A. głębokim
B. szerokim
C. podstawowym
D. uzupełniającym
Prowadzenie sprzedaży
Jaką grupę technologiczną reprezentują rolady?
A. Kiełbasy
B. Wędzonki
C. Wędliny podrobowe
D. Produkty blokowe
Prowadzenie sprzedaży
Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania
A. uniwersalne
B. jednostkowe
C. transportowe
D. zbiorcze
Prowadzenie sprzedaży
Tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. W sąsiedztwie jakich towarów można układać chleb i bułki?
| Grupa towarowa | W bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych | |
|---|---|---|
| można układać | nie należy układać | |
| Nabiał | pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | mięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych |
| Pieczywo | nabiał, wyroby cukiernicze | mięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych |
A. Owoców świeżych.
B. Ryb wędzonych
C. Serów dojrzewających.
D. Mięsa.
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych zestawów produktów powinien być przechowywany w zamrażarkach w sklepie?
A. Mrożonki, koncentraty spożywcze
B. Mleko, śmietana, jogurty, lody
C. Lody, mrożonki owocowe i warzywne
D. Lody, wędliny paczkowane, jogurty
Prowadzenie sprzedaży
Jakie opakowanie płatków kosmetycznych warto polecić klientowi, który szuka najkorzystniejszej oferty cenowej?
A. 150 szt. w cenie 3,10 zł
B. 100 szt. w cenie 1,60 zł
C. 80 szt. w cenie 1,40 zł
D. 120 szt. w cenie 2,30 zł
Prowadzenie sprzedaży
Wada fundamentalna produktu to
A. pęknięcia na skórce chleba
B. bombaż konserw w puszkach
C. nierównomierne oczka w serze
D. asymetria pomidorów
Prowadzenie sprzedaży
W pomieszczeniu przeznaczonym do składowania kosmetyków należy zapewnić
A. intensywną wentylację i zwiększony poziom wilgotności
B. dostęp światła słonecznego i kontrolę poziomu wilgotności
C. intensywną wentylację i stabilną temperaturę
D. stałą temperaturę i dostęp światła słonecznego
Prowadzenie sprzedaży
Zachęcanie do zakupu przez atrakcyjne wyeksponowanie produktów w sklepach oznacza wykorzystanie
A. leasingu
B. faktoringu
C. franchisingu
D. merchandisingu
Prowadzenie sprzedaży
Metoda konserwacji żywności, polegająca na jednolitym podgrzewaniu produktów spożywczych w zakresie temperatur od 60 °C do 100 °C, mająca na celu zatrzymanie rozwoju drobnoustrojów patogennych, a jednocześnie utrzymanie walorów smakowych oraz wartości odżywczych, to
A. transpiracja
B. pasteryzacja
C. sterylizacja
D. tyndalizacja
Prowadzenie sprzedaży
Towary kupowane w sposób impulsywny, które zaspokajają nieprzewidziane potrzeby i charakteryzują się niską ceną jednostkową, lokalizuje się
A. w najdalszej części sklepu
B. przy najdroższych towarach
C. przy kasie
D. na najwyższych półkach
Prowadzenie sprzedaży
Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej cukierków sprzedawanych luzem w sklepie detalicznym?
A. Nazwa produktu, jednostka miary, cena netto
B. Stawka VAT, nazwa produktu, cena netto
C. Nazwa produktu, jednostka miary, cena brutto
D. Stawka VAT, nazwa producenta, cena brutto
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli cena jednego kilograma bananów w dniu 01.04.2011 r. wynosiła 4,00 zł, a w dniu 01.05.2011 r. wzrosła do 4,50 zł, to oznacza, że cena bananów wzrosła
A. o 112,50%
B. o 12,50%
C. o 50,00%
D. o 87,50%
Prowadzenie sprzedaży
Minimalny zapas towarów w sklepie polega na ich gromadzeniu
A. tuż przed sezonem
B. w połowie cyklu między następującymi dostawami
C. w najniższej ilości, która zapewnia ciągłość sprzedaży
D. tuż po dostawie
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły powinny być składowane w ladach chłodniczych w sklepie?
A. Wędliny i wędzone ryby
B. Kasza i makaron
C. Pomidory oraz banany
D. Cukier puder i kryształ
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii napojów niefermentowanych można zaliczyć
A. maślankę
B. mleko zagęszczone
C. kefir
D. jogurt
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii magazynów półotwartych należy
A. place składowe oraz obiekty budowlane
B. zasieki oraz place składowe
C. zasieki oraz wiaty
D. wiaty i obiekty budowlane
Prowadzenie sprzedaży
Naturalny ubytek towarów jest spowodowany
A. fizykochemicznymi właściwościami towarów
B. brakiem rzetelności wśród pracowników
C. użyciem niewłaściwego rodzaju opakowania
D. brakiem rzetelności ze strony klientów
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy
A. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
B. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
C. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
D. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towaru z podanych mogą być nabywane w automatach?
A. Bilety komunikacji miejskiej, napoje, batoniki
B. Zeszyty, napoje, warzywa
C. Odzież, obuwie, cukierki paczkowane
D. Pieczywo, zabawki, owoce
Prowadzenie sprzedaży
Jak należy postąpić z butelką z tworzywa sztucznego po oleju, na której znajduje się przedstawiony obok znak?

A. Umyć i używać do celów spożywczych.
B. Dokładnie zakręcić i oddać do sklepu.
C. Wyrzucić do specjalnie oznaczonych pojemników.
D. Wyrzucić do śmieci komunalnych.
Prowadzenie sprzedaży
Jaką minimalną przestrzeń należy zachować pomiędzy regałami w sklepie samoobsługowym, aby klienci z koszykami i wózkami mogli swobodnie poruszać się po sali sprzedażowej?
A. 200 cm
B. 80 cm
C. 100 cm
D. 150 cm
Prowadzenie sprzedaży
Optymalna widoczność artykułu na półce uzyskuje się, gdy jest on umieszczony na wysokości
A. od 170 do 190 cm
B. poniżej 120 cm
C. od 120 do 160 cm
D. powyżej 190 cm
Prowadzenie sprzedaży
Towary "magnesy", które przyciągają uwagę konsumentów swoim wyglądem, powinny być rozmieszczone na półkach
A. w sąsiedztwie kas
B. w odpowiednio wydzielonych strefach
C. w tylnej części sali sprzedażowej
D. w centralnych miejscach sali sprzedażowej
Prowadzenie sprzedaży
Przed wprowadzeniem surowego mięsa do sprzedaży, sprzedawca powinien ocenić jego kategorię zdrowotną. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso przeznaczone do spożycia?
A. Okrągłą
B. Prostokątną
C. Trójkątną
D. Kwadratową
Prowadzenie sprzedaży
W listopadzie 2007 r. otworzono nową hurtownię sprzętu sportowego. Zgodnie ze stanem księgowym wartość majątku firmy w towarze wynosiła 650 000 zł. Do dnia 30 listopada z magazynów wydano towar zgodnie z zestawieniem pokazanym w tabeli. Po przeprowadzonej 1 grudnia inwentaryzacji stwierdzono, że obecny stan majątku hurtowni w towarze wynosi
| Rodzaj towaru | Łączna wartość sprzedanego towaru w zł |
|---|---|
| Sprzęt sportowy | 30 000 |
| Sprzęt fitnes | 70 000 |
| Sprzęt lekkoatletyczny | 21 000 |
| Ubiór sportowy | 9 000 |
A. 559 000 zł
B. 520 000 zł
C. 640 000 zł
D. 528 000 zł
Prowadzenie sprzedaży
Aby w pełni wykorzystać powierzchnię wystawienniczą sklepu z szeroką gamą produktów, należy
A. towary w opakowaniach o różnych kolorach ustawiać na półce jeden za drugim
B. rozmaite towary ustawiać na półce jeden za drugim
C. toweary identyczne układać na półce jeden za drugim
D. towary o tych samych kształtach ustawiać na półce jeden za drugim
Prowadzenie sprzedaży
Który artykuł odzieżowy wyprodukowano wyłącznie z surowców pochodzenia zwierzęcego?
| Artykuł | Skład materiału | ||
|---|---|---|---|
| A. | Sweter | 50% wełny, 50% akrylu | |
| B. | Bluzka | 70% bawełny, 30% jedwabiu | |
| C. | Krawat | 70% wełny, 30% jedwabiu | |
| D. | Spodnie | 50% bawełny, 50% lnu | |
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty podlegają pasteryzacji?
A. Sok jabłkowy.
B. Miód.
C. Masło.
D. Kabanosy.
Prowadzenie sprzedaży
Kiosk z prasą proponuje ofertę
A. wąską i płytką
B. szeroką i płytką
C. szeroką i głęboką
D. wąską i głęboką
Prowadzenie sprzedaży
Sklep sprzedający mięso oraz wędliny powinien być wyposażony w umywalkę z odpowiednią armaturą
A. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz do ich higienicznego suszenia
B. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz krem do rąk
C. z bieżącą zimną i ciepłą wodą oraz lustrem
D. z bieżącą wodą oraz lustrem
Prowadzenie sprzedaży
Który ser powinien być polecony klientowi, który jest zainteresowany kupnem sera pleśniowego?
A. Brie
B. Feta
C. Oszczypek
D. Parmezan
Prowadzenie sprzedaży
Aby chronić książki przed kradzieżą, które są prezentowane w sali sprzedaży, należy wdrożyć
A. klips zabezpieczający z aktywatorem
B. kasetę zabezpieczającą
C. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym kablem
D. etykietę zabezpieczającą
Prowadzenie sprzedaży
Najbardziej odpowiednią formą dystrybucji dla nietrwałego pieczywa cukierniczego ważącego jest sprzedaż
A. samoobsługowa
B. tradycyjna
C. preselekcyjna
D. z automatów
Prowadzenie sprzedaży
Jaką część imbiru stosuje się jako przyprawę?
A. Kłącza
B. Nasiona
C. Owoce
D. Liście
Prowadzenie sprzedaży
Samochód oraz paliwo to towary
A. zamienne.
B. nieograniczone.
C. surowcowe.
D. uzupełniające.
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ, który miód po skrystalizowaniu może charakteryzować się ciemnobrunatną barwą.
| Odmiana | Barwa | |
|---|---|---|
| Przed skrystalizowaniem | Po skrystalizowaniu | |
| Wielokwiatowy | od jasnokremowej do herbacianej | od jasnożółtej do jasnobrązowej |
| Nektarowo-spadziowy | od zielonkawej do brunatnozielonej | od jasnobrunatnej do ciemnobrunatnej |
| Wrzosowy | czerwonobrunatna | żółtopomarańczowa lub brunatna |
| Akacjowy | od bezbarwnej do jasnokremowej | od białej do słomkowej |
A. Wrzosowy.
B. Akacjowy.
C. Wielokwiatowy.
D. Nektarowo-spadziowy.
Prowadzenie sprzedaży
Manekiny, na których wyświetlana jest odzież w sklepach samoobsługowych oraz preselekcyjnych, są ustawiane bezpośrednio na podłodze lub na
A. kontenerach
B. podestach
C. skrzyniach
D. gondolach