Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 122
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiona etykieta dotyczy

Składniki: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii
Przeciętna wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna188 kJ/kcal
Białko3,2 g
Węglowodany4,8 g
Tłuszcz1,4 g

A. śmietany.
B. maślanki.
C. mleka.
D. kefiru.
HAN.01 Pytanie 123
Prowadzenie sprzedaży

Jaką z wymienionych mąk sprzedawca powinien polecić klientowi, który jest zainteresowany nabyciem produktu bezglutenowego?

A. Żytnią
B. Jaglaną
C. Pszenną
D. Orkiszową
HAN.01 Pytanie 127
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii przypraw nasiennych wlicza się

A. bazylię
B. cynamon
C. gorczycę
D. wanilię
HAN.01 Pytanie 128
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania odbioru ilościowego produktów należy zweryfikować

A. poprawność etykietowania opakowania
B. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
C. cechy produktów
D. wygląd produktów
HAN.01 Pytanie 129
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Wśród wędlin podrobowych nie występuje

A. kaszanka
B. pasztet
C. salceson
D. słonina
HAN.01 Pytanie 131
Prowadzenie sprzedaży

Zarysowania na obudowie drukarki dostrzegane w trakcie korzystania z produktu przez konsumenta stanowią wadę

A. widoczną zasadniczą
B. widoczną nieistotną
C. ukrytą nieistotną
D. ukrytą zasadniczą
HAN.01 Pytanie 132
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kategorię wyrobów z mąki obejmują herbatniki?

A. Do pieczywa cukierniczego nietrwałego
B. Do pieczywa mieszanego
C. Do pieczywa cukierniczego trwałego
D. Do pieczywa specjalnego
HAN.01 Pytanie 133
Prowadzenie sprzedaży

Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje poprawność skanowania produktów, znajduje się

A. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
B. na pierwszej pozycji
C. na ostatniej pozycji
D. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
HAN.01 Pytanie 134
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż produkt mięsny, który zawiera największą ilość tłuszczów.

Towary produkowane w Zakładzie Mięsnym „Metka"
Rodzaj produktu mięsnegoBiałka (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
Kiełbasa krakowska19,79,50,0
Kiełbasa zwyczajna17,312,80,1
Szynka wędzona2333,00,0
Kaszanka jęczmienna8,518,513,6

A. Kiełbasa zwyczajna.
B. Szynka wędzona.
C. Kiełbasa krakowska.
D. Kaszanka jęczmienna.
HAN.01 Pytanie 135
Prowadzenie sprzedaży

Które z poniższych stwierdzeń ilustruje zasadę eksponowania produktów w sklepie spożywczym?

A. Najcięższe produkty powinny być umieszczane na środkowych półkach regału
B. Towary z nowych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału przed produktami z wcześniejszych dostaw
C. Towary z najnowszych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału za towarami z wcześniejszych dostaw
D. Produkty najczęściej wydawane z magazynu powinny być umieszczane na górnych półkach regału
Prowadzenie sprzedaży

Towar o obniżonej wartości może być oferowany do sprzedaży pod warunkiem podania informacji na jego temat

A. ceny przed i po obniżce oraz powodu jej wprowadzenia
B. przyczyn, które wpłynęły na zmniejszenie jego użyteczności
C. nowej, zmniejszonej ceny
D. ceny sprzed obniżki, przekreślonej "X"
HAN.01 Pytanie 137
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia kosmetyczna nalicza marżę w wysokości 10% od ceny zakupu. Cena netto zakupu kremu do opalania wynosi 15 zł. Po sezonie dla stałych klientów hurtownia wprowadziła rabat w wysokości 20%, obliczany od ceny hurtowej netto. Jaka będzie cena hurtowa netto po zastosowaniu rabatu?

A. 16,50 zł
B. 13,50 zł
C. 16,00 zł
D. 13,20 zł
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni kosmetycznej przeprowadzono inwentaryzację. Na podstawie danych z inwentaryzacji zawartych w tabeli określ wartość niedoboru towarów.

Lp.Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Ilość towaru według
spisu z naturyksiąg rachunkowych
1.Krem nawilżającyszt.30,00703700
2.Szampon z odżywkąszt.27,00630650
3.Mydło w płynieszt.9,002 2102 200

A. 20,00 zł
B. 540,00 zł
C. 180,00 zł
D. 360,00 zł
HAN.01 Pytanie 139
Prowadzenie sprzedaży

Jaką informację sprzedawca przekaże klientowi, jeśli zapyta on o cechy napojów izotonicznych?

A. Działają uspokajająco
B. Zmniejszają poziom cholesterolu
C. Obniżają stężenie cukru w organizmie
D. Wyrównują poziom elektrolitów w organizmie
HAN.01 Pytanie 140
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest lasagne?

A. produkty z owoców morza
B. typ kaszy
C. rodzaj ryby
D. typ makaronu
HAN.01 Pytanie 141
Prowadzenie sprzedaży

Typowym sposobem informowania klientów małego sklepu detalicznego o dostępnych produktach jest

A. emitowanie reklamy telewizyjnej
B. zamieszczenie informacji na stronie internetowej
C. prezentacja towarów w witrynie
D. przygotowanie oferty telefonicznej
HAN.01 Pytanie 142
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Które z poniższych należy do warzyw strączkowych?

A. pomidory
B. ogórki
C. ziemniaki
D. soję
HAN.01 Pytanie 143
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca musi podzielić 2-kilogramowy kawałek schabu na 8 równych części. Jaką wagę powinna mieć jedna część schabu?

A. 25 dag
B. 10 dag
C. 20 dag
D. 50 dag
HAN.01 Pytanie 145
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zestawienie towarów może być w pełni sprzedawane zarówno w tradycyjny, jak i nowoczesny sposób?

A. Słodycze w opakowaniach, mleko, żywe ryby, zabawki, owoce
B. Mleko, owoce, ciasto sprzedawane na wagę, zabawki, słodycze w opakowaniach
C. Owoce, słodycze w opakowaniach, wędliny krojone na życzenie klienta, mleko, zabawki
D. Wędliny pakowane hermetycznie, owoce, mleko, zabawki, słodycze w opakowaniach
HAN.01 Pytanie 146
Prowadzenie sprzedaży

Koszt zakupu przez drogerię kremu do pielęgnacji Natura jest o 20% niższy od jego ceny detalicznej, która wynosi 30 zł/szt. W jakiej kwocie drogeria nabyła ten krem?

A. 6 zł/szt.
B. 30 zł/szt.
C. 24 zł/szt.
D. 36 zł/szt.
HAN.01 Pytanie 147
Prowadzenie sprzedaży

Klientka chce kupić świeżą, chudą rybę. Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli sprzedawca powinien polecić jej

Grupa rybZawartość tłuszczuNazwy ryb
Tłustepowyżej 5%łosoś, makrela, szprot, tuńczyk węgorz, halibut
Średnio tłusteod 1% do 5%karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg
Chudedo 1%morszczuk, okoń, dorsz, szczupak

A. dzwonki łososia.
B. płaty pstrąga.
C. patroszonego karpia.
D. filety z dorsza.
HAN.01 Pytanie 148
Prowadzenie sprzedaży

Ziemniaki nie będą zmieniały koloru na zielony, jeśli w miejscu ich przechowywania zapewni się

A. wysoką wilgotność.
B. brak dostępu powietrza.
C. niską temperaturę.
D. brak dostępu promieni słonecznych.
HAN.01 Pytanie 149
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Słonina, żeberka oraz biodrówka stanowią handlowe aspekty mięsa

A. wołowego
B. baraniego
C. cielecego
D. wieprzowego
HAN.01 Pytanie 150
Prowadzenie sprzedaży

Urządzenie wykorzystywane do pionowego transportu towarów w dużych obiektach handlowych to

A. winda osobowa
B. przenośnik rolkowy
C. wózek paletowy ręczny
D. wózek dwukołowy
HAN.01 Pytanie 151
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawczyni w sklepie spożywczym dostrzegła niewielką ilość pleśni na jabłkach. W związku z tym powinna

A. usunąć pleśń, pokroić na kawałki i zaoferować do degustacji klientom
B. dokładnie je umyć, osuszyć czystą ściereczką i wystawić ponownie do sprzedaży
C. wycofać je ze sprzedaży i przekazać do utylizacji
D. obniżyć cenę tych jabłek o 50%
HAN.01 Pytanie 152
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm i obwodzie bioder 105 cm.

RozmiarWymiary w cm
wzrostobwód klatki piersiowejobwód bioder
3816486-8993-96
4016490-9397-99
4217094-97100-103
4417098-101104-106

A. 40
B. 38
C. 42
D. 44
HAN.01 Pytanie 153
Prowadzenie sprzedaży

Skutek powodzi spowodował, że część towarów w magazynie została zalana i całkowicie zniszczona. Taki niedobór nazywamy

A. naturalny
B. niezawiniony
C. pozorny
D. zawiniony
HAN.01 Pytanie 155
Prowadzenie sprzedaży

Jakie typy mięsa powinien polecić klientowi, który pragnie zredukować spożycie tłuszczu?

A. Boczek oraz schab
B. Polędwicę i karkówkę
C. Schab i polędwicę
D. Karkówkę oraz golonkę
HAN.01 Pytanie 156
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczony rysunek przedstawia

Ilustracja do pytania 36
A. trzewiki.
B. półbuty.
C. botki.
D. kozaki.
HAN.01 Pytanie 157
Prowadzenie sprzedaży

Jedna z zasad merchandisingu mówi, że

A. najlepsze pozycje na półkach są zarezerwowane dla produktów o wysokiej rotacji
B. najkorzystniejsze miejsca ekspozycji znajdują się na górnej i dolnej półce
C. najlepsze miejsca ekspozycji mieszczą się na wysokości oczu
D. najkorzystniejsze miejsca na półkach są przeznaczone dla najtańszych produktów
HAN.01 Pytanie 158
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż towar, dla którego wywieszka cenowa została sporządzona zgodnie z przepisami prawa.

SOK BARTUŚ
jabłkowy

4,50 PLN
Cena sprzedaży
MASŁO NATURAL
roślinne
250 g

6,50 PLN netto
SZAMPON LUX
13% taniej

10,99 zł/op.
340 ml
BALSAM DO CIAŁA
BEAUTY

250 ml
8,50 zł/szt.

34,00zł/1litr

A. Szampon LUX
B. Balsam do ciała BEAUTY
C. Sok BARTUŚ
D. Masło NATURAL
HAN.01 Pytanie 160
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca ustawiając na wystawie płaszcze oraz nakrycia głowy kierował się zasadą

A. kolejności dostaw produktów
B. substytucyjności produktów
C. komplementarności produktów
D. łatwej dostępności produktów