Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. foliowe torby
B. kartonowe pudełka
C. plastikowe beczki
D. drewniane skrzynie
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiona etykieta dotyczy
| Składniki: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii | |
| Przeciętna wartość odżywcza w 100 g | |
| Wartość energetyczna | 188 kJ/kcal |
| Białko | 3,2 g |
| Węglowodany | 4,8 g |
| Tłuszcz | 1,4 g |
A. śmietany.
B. maślanki.
C. mleka.
D. kefiru.
Prowadzenie sprzedaży
Jaką z wymienionych mąk sprzedawca powinien polecić klientowi, który jest zainteresowany nabyciem produktu bezglutenowego?
A. Żytnią
B. Jaglaną
C. Pszenną
D. Orkiszową
Prowadzenie sprzedaży
Odzież oraz obuwie powinny być składowane w magazynach
A. otwartych
B. specjalnych
C. podziemnych
D. zamkniętych
Prowadzenie sprzedaży
Jakie czynności należy wykonać, aby wędliny mogły być sprzedawane w stoisku samoobsługowym?
A. porcjowania
B. segregowania
C. kompletowania
D. kalibrowania
Prowadzenie sprzedaży
Jak często, w dniach, powinien być uzupełniany asortyment długopisów w sklepie "Miko" w miesiącu kwietniu, jeśli jego przeciętny stan wynosi 15 sztuk, a miesięczna sprzedaż to 150 sztuk?
A. 10
B. 15
C. 3
D. 2
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii przypraw nasiennych wlicza się
A. bazylię
B. cynamon
C. gorczycę
D. wanilię
Prowadzenie sprzedaży
Podczas przeprowadzania odbioru ilościowego produktów należy zweryfikować
A. poprawność etykietowania opakowania
B. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
C. cechy produktów
D. wygląd produktów
Prowadzenie sprzedaży
Wśród wędlin podrobowych nie występuje
A. kaszanka
B. pasztet
C. salceson
D. słonina
Prowadzenie sprzedaży
Przechowywanie ziemniaków w ciemnym i chłodnym miejscu ogranicza zmiany biologiczne takie jak
A. wysychanie
B. bulwienie
C. kiełkowanie
D. gnicie
Prowadzenie sprzedaży
Zarysowania na obudowie drukarki dostrzegane w trakcie korzystania z produktu przez konsumenta stanowią wadę
A. widoczną zasadniczą
B. widoczną nieistotną
C. ukrytą nieistotną
D. ukrytą zasadniczą
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kategorię wyrobów z mąki obejmują herbatniki?
A. Do pieczywa cukierniczego nietrwałego
B. Do pieczywa mieszanego
C. Do pieczywa cukierniczego trwałego
D. Do pieczywa specjalnego
Prowadzenie sprzedaży
Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje poprawność skanowania produktów, znajduje się
A. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
B. na pierwszej pozycji
C. na ostatniej pozycji
D. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż produkt mięsny, który zawiera największą ilość tłuszczów.
| Towary produkowane w Zakładzie Mięsnym „Metka" | |||
|---|---|---|---|
| Rodzaj produktu mięsnego | Białka (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
| Kiełbasa krakowska | 19,7 | 9,5 | 0,0 |
| Kiełbasa zwyczajna | 17,3 | 12,8 | 0,1 |
| Szynka wędzona | 23 | 33,0 | 0,0 |
| Kaszanka jęczmienna | 8,5 | 18,5 | 13,6 |
A. Kiełbasa zwyczajna.
B. Szynka wędzona.
C. Kiełbasa krakowska.
D. Kaszanka jęczmienna.
Prowadzenie sprzedaży
Które z poniższych stwierdzeń ilustruje zasadę eksponowania produktów w sklepie spożywczym?
A. Najcięższe produkty powinny być umieszczane na środkowych półkach regału
B. Towary z nowych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału przed produktami z wcześniejszych dostaw
C. Towary z najnowszych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału za towarami z wcześniejszych dostaw
D. Produkty najczęściej wydawane z magazynu powinny być umieszczane na górnych półkach regału
Prowadzenie sprzedaży
Towar o obniżonej wartości może być oferowany do sprzedaży pod warunkiem podania informacji na jego temat
A. ceny przed i po obniżce oraz powodu jej wprowadzenia
B. przyczyn, które wpłynęły na zmniejszenie jego użyteczności
C. nowej, zmniejszonej ceny
D. ceny sprzed obniżki, przekreślonej "X"
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia kosmetyczna nalicza marżę w wysokości 10% od ceny zakupu. Cena netto zakupu kremu do opalania wynosi 15 zł. Po sezonie dla stałych klientów hurtownia wprowadziła rabat w wysokości 20%, obliczany od ceny hurtowej netto. Jaka będzie cena hurtowa netto po zastosowaniu rabatu?
A. 16,50 zł
B. 13,50 zł
C. 16,00 zł
D. 13,20 zł
Prowadzenie sprzedaży
W hurtowni kosmetycznej przeprowadzono inwentaryzację. Na podstawie danych z inwentaryzacji zawartych w tabeli określ wartość niedoboru towarów.
| Lp. | Nazwa towaru | J.m. | Cena w zł | Ilość towaru według | |
|---|---|---|---|---|---|
| spisu z natury | ksiąg rachunkowych | ||||
| 1. | Krem nawilżający | szt. | 30,00 | 703 | 700 |
| 2. | Szampon z odżywką | szt. | 27,00 | 630 | 650 |
| 3. | Mydło w płynie | szt. | 9,00 | 2 210 | 2 200 |
A. 20,00 zł
B. 540,00 zł
C. 180,00 zł
D. 360,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jaką informację sprzedawca przekaże klientowi, jeśli zapyta on o cechy napojów izotonicznych?
A. Działają uspokajająco
B. Zmniejszają poziom cholesterolu
C. Obniżają stężenie cukru w organizmie
D. Wyrównują poziom elektrolitów w organizmie
Prowadzenie sprzedaży
Czym jest lasagne?
A. produkty z owoców morza
B. typ kaszy
C. rodzaj ryby
D. typ makaronu
Prowadzenie sprzedaży
Typowym sposobem informowania klientów małego sklepu detalicznego o dostępnych produktach jest
A. emitowanie reklamy telewizyjnej
B. zamieszczenie informacji na stronie internetowej
C. prezentacja towarów w witrynie
D. przygotowanie oferty telefonicznej
Prowadzenie sprzedaży
Które z poniższych należy do warzyw strączkowych?
A. pomidory
B. ogórki
C. ziemniaki
D. soję
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca musi podzielić 2-kilogramowy kawałek schabu na 8 równych części. Jaką wagę powinna mieć jedna część schabu?
A. 25 dag
B. 10 dag
C. 20 dag
D. 50 dag
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych produktów można przechowywać przez najdłuższy czas?
A. Mleko świeże 3,2%
B. Mleko UHT 0,5%
C. Mleko pasteryzowane
D. Śmietanę 18%
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zestawienie towarów może być w pełni sprzedawane zarówno w tradycyjny, jak i nowoczesny sposób?
A. Słodycze w opakowaniach, mleko, żywe ryby, zabawki, owoce
B. Mleko, owoce, ciasto sprzedawane na wagę, zabawki, słodycze w opakowaniach
C. Owoce, słodycze w opakowaniach, wędliny krojone na życzenie klienta, mleko, zabawki
D. Wędliny pakowane hermetycznie, owoce, mleko, zabawki, słodycze w opakowaniach
Prowadzenie sprzedaży
Koszt zakupu przez drogerię kremu do pielęgnacji Natura jest o 20% niższy od jego ceny detalicznej, która wynosi 30 zł/szt. W jakiej kwocie drogeria nabyła ten krem?
A. 6 zł/szt.
B. 30 zł/szt.
C. 24 zł/szt.
D. 36 zł/szt.
Prowadzenie sprzedaży
Klientka chce kupić świeżą, chudą rybę. Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli sprzedawca powinien polecić jej
| Grupa ryb | Zawartość tłuszczu | Nazwy ryb |
|---|---|---|
| Tłuste | powyżej 5% | łosoś, makrela, szprot, tuńczyk węgorz, halibut |
| Średnio tłuste | od 1% do 5% | karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg |
| Chude | do 1% | morszczuk, okoń, dorsz, szczupak |
A. dzwonki łososia.
B. płaty pstrąga.
C. patroszonego karpia.
D. filety z dorsza.
Prowadzenie sprzedaży
Ziemniaki nie będą zmieniały koloru na zielony, jeśli w miejscu ich przechowywania zapewni się
A. wysoką wilgotność.
B. brak dostępu powietrza.
C. niską temperaturę.
D. brak dostępu promieni słonecznych.
Prowadzenie sprzedaży
Słonina, żeberka oraz biodrówka stanowią handlowe aspekty mięsa
A. wołowego
B. baraniego
C. cielecego
D. wieprzowego
Prowadzenie sprzedaży
Urządzenie wykorzystywane do pionowego transportu towarów w dużych obiektach handlowych to
A. winda osobowa
B. przenośnik rolkowy
C. wózek paletowy ręczny
D. wózek dwukołowy
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawczyni w sklepie spożywczym dostrzegła niewielką ilość pleśni na jabłkach. W związku z tym powinna
A. usunąć pleśń, pokroić na kawałki i zaoferować do degustacji klientom
B. dokładnie je umyć, osuszyć czystą ściereczką i wystawić ponownie do sprzedaży
C. wycofać je ze sprzedaży i przekazać do utylizacji
D. obniżyć cenę tych jabłek o 50%
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm i obwodzie bioder 105 cm.
| Rozmiar | Wymiary w cm | ||
|---|---|---|---|
| wzrost | obwód klatki piersiowej | obwód bioder | |
| 38 | 164 | 86-89 | 93-96 |
| 40 | 164 | 90-93 | 97-99 |
| 42 | 170 | 94-97 | 100-103 |
| 44 | 170 | 98-101 | 104-106 |
A. 40
B. 38
C. 42
D. 44
Prowadzenie sprzedaży
Skutek powodzi spowodował, że część towarów w magazynie została zalana i całkowicie zniszczona. Taki niedobór nazywamy
A. naturalny
B. niezawiniony
C. pozorny
D. zawiniony
Prowadzenie sprzedaży
Pasta do obuwia w punkcie sprzedaży obuwia stanowi element oferty
A. uzupełniający
B. konieczny
C. kluczowy
D. produkcji
Prowadzenie sprzedaży
Jakie typy mięsa powinien polecić klientowi, który pragnie zredukować spożycie tłuszczu?
A. Boczek oraz schab
B. Polędwicę i karkówkę
C. Schab i polędwicę
D. Karkówkę oraz golonkę
Prowadzenie sprzedaży
Zamieszczony rysunek przedstawia

A. trzewiki.
B. półbuty.
C. botki.
D. kozaki.
Prowadzenie sprzedaży
Jedna z zasad merchandisingu mówi, że
A. najlepsze pozycje na półkach są zarezerwowane dla produktów o wysokiej rotacji
B. najkorzystniejsze miejsca ekspozycji znajdują się na górnej i dolnej półce
C. najlepsze miejsca ekspozycji mieszczą się na wysokości oczu
D. najkorzystniejsze miejsca na półkach są przeznaczone dla najtańszych produktów
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż towar, dla którego wywieszka cenowa została sporządzona zgodnie z przepisami prawa.
| SOK BARTUŚ jabłkowy 4,50 PLN Cena sprzedaży | MASŁO NATURAL roślinne 250 g 6,50 PLN netto | SZAMPON LUX 13% taniej 10,99 zł/op. 340 ml | BALSAM DO CIAŁA BEAUTY 250 ml 8,50 zł/szt. 34,00zł/1litr |
A. Szampon LUX
B. Balsam do ciała BEAUTY
C. Sok BARTUŚ
D. Masło NATURAL
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów można przechowywać w sąsiedztwie wyrobów tytoniowych?
A. Wina
B. Ryby
C. Warzywa
D. Przyprawy
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca ustawiając na wystawie płaszcze oraz nakrycia głowy kierował się zasadą
A. kolejności dostaw produktów
B. substytucyjności produktów
C. komplementarności produktów
D. łatwej dostępności produktów