Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. śmietanki tortowej 30%
B. śmietanki tortowej 36%
C. śmietanki kremowej 30%
D. śmietany do deserów 36%
Prowadzenie sprzedaży
Która z wymienionych nieprawidłowości dotyczących dostawy zostanie wykryta w trakcie odbioru ilościowego?
A. Brak trzech paczek kawy w uszkodzonym opakowaniu zbiorczym
B. Zepsute owoce w jednej z pięciu przyjmowanych skrzynek
C. Brak druku na sześciu stronach w dostarczonych książkach
D. Odbarwienia na pięciu przyjętych parach butów
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych artykułów mogą być poddane całkowitej kontroli podczas odbioru jakościowego?
A. Płyny do mycia naczyń oraz ręczniki papierowe
B. Radia oraz słuchawki
C. Mąka i cukier w kilogramowych opakowaniach
D. Banany oraz pomarańcze
Prowadzenie sprzedaży
Towar sprzedawany w obniżonej cenie promocyjnej powinien być oznaczony przez umieszczenie na jego etykiecie
A. wyższej ceny promocyjnej niż ta obowiązująca przed zmianą
B. wyłącznie dotychczasowej ceny przed zmianą
C. tylko nowej ceny promocyjnej
D. przekreślonej poprzedniej ceny oraz nowej ceny promocyjnej
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie rozmowy sprzedażowej w drogerii klientka poprosiła o wskazanie szamponu, który skutecznie dba o włosy i efektywnie usuwa resztki po żelach oraz lakierach. Jakiego typu szampon powinien zarekomendować sprzedawca?
A. Szampon leczniczy
B. Szampon kosmetyczny
C. Szampon klasyczny
D. Szampon peelingujący
Prowadzenie sprzedaży
Kto może przeprowadzić ocenę jakości towarów dostarczonych do sklepu?
A. dostawca towaru
B. osoba zatrudniona w jednostce handlu detalicznego
C. menedżer sklepu
D. pracownik jednostki handlu detalicznego, który dysponuje niezbędną wiedzą z zakresu towaroznawstwa
Prowadzenie sprzedaży
Niedobór towarów stwierdzony podczas inwentaryzacji oznacza, że
A. nie da się ustalić powiązań.
B. rzeczywisty stan < stan zapisany.
C. rzeczywisty stan = stan zapisany.
D. rzeczywisty stan > stan zapisany.
Prowadzenie sprzedaży
Wędliny oraz mięsa powinno się magazynować w odpowiednich pomieszczeniach
A. zwykłych
B. specjalnych
C. otwartych
D. półotwartych
Prowadzenie sprzedaży
Na witrynach z szklanymi półkami, przeszklonymi ladami z oświetleniem oraz zamkniętymi gablotami wyświetla się
A. sprzęt AGD
B. telewizory
C. zegarki
D. krawaty
Prowadzenie sprzedaży
Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem
A. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
B. specjalnych reagentów chemicznych
C. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
D. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
Prowadzenie sprzedaży
W okolicy nieopakowanych produktów cukierniczych można przechowywać
A. chleb oraz bułki
B. ziemniaki oraz marchew
C. świeże mięso
D. produkty tytoniowe
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów można postawić na półce sklepowej obok chleba?
A. Przyprawy
B. Wędzone ryby
C. Owoce
D. Płatki śniadaniowe
Prowadzenie sprzedaży
W osiedlowym sklepie spożywczym z tradycyjną formą obsługi obrót ze sprzedaży wyniósł 200 000,00 zł.
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz maksymalną wartość niedoboru.
| Branża | Limit – sklep samoobsługowy | Limit – sklep tradycyjny | ||
|---|---|---|---|---|
| minimalny | maksymalny | minimalny | maksymalny | |
| mięsny | 1% | 2% | 0,8% | 1,5% |
| ogólnospożywczy | 0,6% | 1% | 0,4% | 0,8% |
A. 1 200,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 2 000,00 zł
D. 1 600,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawa wytwarzana z mielonej gorczycy, wody, soli, octu oraz cukru i ziół charakterystycznych dla różnych gatunków to
A. sos sojowy
B. musztarda
C. sos winegret
D. majonez
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, ustawiając obok siebie na ekspozycji obuwie wykonane ze skóry naturalnej i sztucznej, zastosował zasadę
A. dostępności towarów
B. komplementarności
C. substytucyjności
D. kolejności dostaw
Prowadzenie sprzedaży
W drogerii starsza kobieta poprosiła o przystępny cenowo krem, który byłby odpowiedni dla jej wieku. Sprzedawca, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientki, powinien
A. zapytać kobietę o typ cery i zaoferować drogocenne kremy dla osób starszych na dzień i na noc.
B. zapytać klientkę o typ cery i zaproponować kilka przystępnych cenowo kremów do cery dojrzałej
C. pokazać jej wszystkie dostępne na półkach kremy.
D. poinformować ją o wszystkich kremach przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, jakie są w sprzedaży.
Prowadzenie sprzedaży
Jaki symbol wskazuje na wdrożenie systemu zarządzania jakością przez producenta?
A. Organiczne produkty spożywcze
B. ISO 9001
C. Certyfikat jakości
D. Logo firmy
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiony znak ostrzegawczy informuje

A. materiałach łatwopalnych.
B. niebezpieczeństwie wybuchu.
C. materiałach utleniających się.
D. niebezpieczeństwie pożaru.
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.
| Towar | Cena w zł/szt. | Stan według | |
|---|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | ||
| A. | 10,00 | 10 szt. | 13 szt. |
| B. | 1,00 | 55 szt. | 67 szt. |
| C. | 11,00 | 15 szt. | 10 szt. |
| D. | 2,00 | 65 szt. | 55 szt. |
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
Prowadzenie sprzedaży
Wystawa, która prezentuje produkty dostępne w sklepie oraz dekoracje na okres świąteczny, nosi nazwę
A. masowa
B. okolicznościowa
C. towarowa
D. reprezentacyjna
Prowadzenie sprzedaży
Podczas rozpakowywania pudełek z dezodorantami w sprayu sprzedawca przypadkowo uszkodził jeden z pojemników. Co mu grozi w związku z tym?
A. poparzenie spowodowane samozapłonem cieczy
B. podrażnienie skóry przez żrącą ciecz
C. zatrucie wydobywającym się gazem
D. skaleczenie ostrą krawędzią pojemnika
Prowadzenie sprzedaży
Asortyment artykułów spożywczych w hipermarketach to asortyment
A. szeroki i głęboki
B. wąski i głęboki
C. szeroki i płytki
D. wąski i płytki
Prowadzenie sprzedaży
Opakowanie śledzi zawiera informacje przedstawione w tabeli. Jaką wartość energetyczną i ile gramów tłuszczów zawiera 200 g śledzi?
| Wartości odżywcze śledzi – waga 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna | 156 kcal |
| Węglowodany | 7 g |
| Białka | 7 g |
| Tłuszcze | 15 g |
| Sól | 2 g |
A. 156 kcal i 15 g
B. 312 kcal i 30 g
C. 30 kcal i 312 g
D. 15 kcal i 156 g
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien
A. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
B. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
C. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
D. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek
Prowadzenie sprzedaży
Każdy produkt przeznaczony do sprzedaży detalicznej powinien być
A. zapakowany w opakowania jednorazowego użytku
B. oznaczony ceną
C. wyposażony w kartę gwarancyjną
D. opatrzony etykietą wskazującą jego rozmiar
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zasady nie są stosowane podczas układania produktów na półkach?
A. Droższe artykuły powinny znajdować się na dolnej półce
B. Towary powinny być układane według kolejności ich dostawy
C. Ekspozycja powinna brać pod uwagę właściwości fizyko-chemiczne produktów
D. Produkty powinny być łatwo dostępne dla konsumenta
Prowadzenie sprzedaży
Na którym etapie rozmowy handlowej występuje zwrot "bluzka ta wykonana jest z bawełny, jej rozmiar to 36, posiadamy kilka wersji kolorystycznych"?
A. Określenia korzyści.
B. Prezentacji towaru.
C. Identyfikacji potrzeb.
D. Wyjaśnienia wątpliwości.
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach z artykułami spożywczymi głównym zadaniem sprzedawcy w zakresie przygotowywania produktów do sprzedaży jest:
A. sprawdzanie smaku każdego nowego produktu, aby informować klientów o jego walorach smakowych
B. umieszczanie na półkach nowych produktów przed tymi z wcześniejszych dostaw
C. codzienna weryfikacja towarów w celu wycofania z obrotu artykułów przeterminowanych
D. systematyczne zmienianie lokalizacji towarów na półkach z powodów estetycznych
Prowadzenie sprzedaży
Ocena surowego mięsa z wykorzystaniem metod organoleptycznych realizowana jest przy pomocy
A. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
B. specjalistycznych urządzeń laboratoryjnych
C. zmysłów wzroku, smaku i słuchu
D. specjalistycznych odczynników chemicznych
Prowadzenie sprzedaży
Mleko pasteryzowane w plastikowych butelkach powinno być przechowywane w sklepie
A. w lodówce
B. w koszu
C. w witrynie
D. na półce sklepowej
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły nie są oferowane w sprzedaży obwoźnej?
A. Kołder
B. Dywanów
C. Mięs
D. Ręczników
Prowadzenie sprzedaży
Skład: brzoskwinie, syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, substancja żelująca - pektyna, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, łączna zawartość cukru 38 g na 100 g. Jakim produktem owocowym jest opisany przetwór?
A. Galaretki owocowej
B. Dżemu
C. Pianki owocowej
D. Kisielu
Prowadzenie sprzedaży
Produkty do pielęgnacji oraz czyszczenia obuwia w sklepie obuwniczym to oferta
A. płytki
B. uzupełniający
C. nieobowiązkowy
D. fundamentalny
Prowadzenie sprzedaży
Czy pieczywo można trzymać obok?
A. mięsa
B. warzyw
C. cukierków
D. nabiału
Prowadzenie sprzedaży
Do metod konserwacji produktów w sposób fizyczny należy zaliczyć
A. suszenie
B. solenie
C. kwaszenie
D. marynowanie
Prowadzenie sprzedaży
W tabeli przedstawiono wielkość sprzedaży w domu towarowym według asortymentu. Ustal, który asortyment stanowi główny przedmiot sprzedaży.
| Asortyment | Sprzedaż w roku bieżącym w tys. zł | Wskaźnik struktury w roku bieżącym w % |
|---|---|---|
| Radiowo-telewizyjny | 470 | 21,6 |
| Włókienniczo-odzieżowy | 540 | 24,8 |
| Meble | 420 | 19,3 |
| Obuwie | 150 | 6,9 |
| Chemiczny | 380 | 17,5 |
| Pozostałe | 215 | 9,9 |
| Razem | 2 175 | 100,0 |
A. Włókienniczo-odzieżowy.
B. Meble.
C. Radiowo-telewizyjny.
D. Chemiczny.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty mleczne na stoisku z nabiałem są dodatkowo chronione przed wpływem bakterii?
A. Jogurty owocowe oraz naturalne
B. Maślanka oraz ser biały
C. Kefir oraz ser żółty
D. Ser żółty i ser biały
Prowadzenie sprzedaży
Zatrucie lub reakcja alergiczna może stanowić zagrożenie dla sprzedawcy, który przez dłuższy czas pracuje w punkcie sprzedaży oferującym
A. środki ochrony roślin
B. przetwory zbożowe
C. wyroby kaletnicze
D. płytki ceramiczne
Prowadzenie sprzedaży
Pasty do obuwia oraz skórzane paski sprzedawane w punkcie sprzedaży obuwia tworzą asortyment
A. substytucyjny.
B. uniwersalny.
C. główny.
D. uzupełniający.
Prowadzenie sprzedaży
Zasada składowania towarów "pierwsze weszło, pierwsze wyszło" odnosi się przede wszystkim do
A. artykułów szkolnych
B. biżuterii luksusowej
C. mięsa i wędlin
D. trwałych wyrobów cukierniczych