Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 41
Prowadzenie sprzedaży

Klientka planuje nabyć śmietankę niezbędną do przygotowania kremu do tortu. W tym przypadku sprzedawca nie powinien jej proponować

A. śmietanki tortowej 30%
B. śmietanki tortowej 36%
C. śmietanki kremowej 30%
D. śmietany do deserów 36%
Prowadzenie sprzedaży

Która z wymienionych nieprawidłowości dotyczących dostawy zostanie wykryta w trakcie odbioru ilościowego?

A. Brak trzech paczek kawy w uszkodzonym opakowaniu zbiorczym
B. Zepsute owoce w jednej z pięciu przyjmowanych skrzynek
C. Brak druku na sześciu stronach w dostarczonych książkach
D. Odbarwienia na pięciu przyjętych parach butów
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych artykułów mogą być poddane całkowitej kontroli podczas odbioru jakościowego?

A. Płyny do mycia naczyń oraz ręczniki papierowe
B. Radia oraz słuchawki
C. Mąka i cukier w kilogramowych opakowaniach
D. Banany oraz pomarańcze
HAN.01 Pytanie 44
Prowadzenie sprzedaży

Towar sprzedawany w obniżonej cenie promocyjnej powinien być oznaczony przez umieszczenie na jego etykiecie

A. wyższej ceny promocyjnej niż ta obowiązująca przed zmianą
B. wyłącznie dotychczasowej ceny przed zmianą
C. tylko nowej ceny promocyjnej
D. przekreślonej poprzedniej ceny oraz nowej ceny promocyjnej
HAN.01 Pytanie 45
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie rozmowy sprzedażowej w drogerii klientka poprosiła o wskazanie szamponu, który skutecznie dba o włosy i efektywnie usuwa resztki po żelach oraz lakierach. Jakiego typu szampon powinien zarekomendować sprzedawca?

A. Szampon leczniczy
B. Szampon kosmetyczny
C. Szampon klasyczny
D. Szampon peelingujący
HAN.01 Pytanie 46
Prowadzenie sprzedaży

Kto może przeprowadzić ocenę jakości towarów dostarczonych do sklepu?

A. dostawca towaru
B. osoba zatrudniona w jednostce handlu detalicznego
C. menedżer sklepu
D. pracownik jednostki handlu detalicznego, który dysponuje niezbędną wiedzą z zakresu towaroznawstwa
Prowadzenie sprzedaży

Niedobór towarów stwierdzony podczas inwentaryzacji oznacza, że

A. nie da się ustalić powiązań.
B. rzeczywisty stan < stan zapisany.
C. rzeczywisty stan = stan zapisany.
D. rzeczywisty stan > stan zapisany.
HAN.01 Pytanie 49
Prowadzenie sprzedaży

Na witrynach z szklanymi półkami, przeszklonymi ladami z oświetleniem oraz zamkniętymi gablotami wyświetla się

A. sprzęt AGD
B. telewizory
C. zegarki
D. krawaty
HAN.01 Pytanie 50
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem

A. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
B. specjalnych reagentów chemicznych
C. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
D. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
HAN.01 Pytanie 52
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych produktów można postawić na półce sklepowej obok chleba?

A. Przyprawy
B. Wędzone ryby
C. Owoce
D. Płatki śniadaniowe
HAN.01 Pytanie 53
Prowadzenie sprzedaży

W osiedlowym sklepie spożywczym z tradycyjną formą obsługi obrót ze sprzedaży wyniósł 200 000,00 zł.
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz maksymalną wartość niedoboru.

BranżaLimit – sklep samoobsługowyLimit – sklep tradycyjny
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
mięsny1%2%0,8%1,5%
ogólnospożywczy0,6%1%0,4%0,8%

A. 1 200,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 2 000,00 zł
D. 1 600,00 zł
HAN.01 Pytanie 54
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa wytwarzana z mielonej gorczycy, wody, soli, octu oraz cukru i ziół charakterystycznych dla różnych gatunków to

A. sos sojowy
B. musztarda
C. sos winegret
D. majonez
HAN.01 Pytanie 55
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, ustawiając obok siebie na ekspozycji obuwie wykonane ze skóry naturalnej i sztucznej, zastosował zasadę

A. dostępności towarów
B. komplementarności
C. substytucyjności
D. kolejności dostaw
HAN.01 Pytanie 56
Prowadzenie sprzedaży

W drogerii starsza kobieta poprosiła o przystępny cenowo krem, który byłby odpowiedni dla jej wieku. Sprzedawca, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientki, powinien

A. zapytać kobietę o typ cery i zaoferować drogocenne kremy dla osób starszych na dzień i na noc.
B. zapytać klientkę o typ cery i zaproponować kilka przystępnych cenowo kremów do cery dojrzałej
C. pokazać jej wszystkie dostępne na półkach kremy.
D. poinformować ją o wszystkich kremach przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, jakie są w sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 57
Prowadzenie sprzedaży

Jaki symbol wskazuje na wdrożenie systemu zarządzania jakością przez producenta?

A. Organiczne produkty spożywcze
B. ISO 9001
C. Certyfikat jakości
D. Logo firmy
HAN.01 Pytanie 58
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak ostrzegawczy informuje

Ilustracja do pytania 18
A. materiałach łatwopalnych.
B. niebezpieczeństwie wybuchu.
C. materiałach utleniających się.
D. niebezpieczeństwie pożaru.
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.

TowarCena
w zł/szt.
Stan według
spisu z naturyzapisów księgowych
A.10,0010 szt.13 szt.
B.1,0055 szt.67 szt.
C.11,0015 szt.10 szt.
D.2,0065 szt.55 szt.

A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
HAN.01 Pytanie 60
Prowadzenie sprzedaży

Wystawa, która prezentuje produkty dostępne w sklepie oraz dekoracje na okres świąteczny, nosi nazwę

A. masowa
B. okolicznościowa
C. towarowa
D. reprezentacyjna
HAN.01 Pytanie 61
Prowadzenie sprzedaży

Podczas rozpakowywania pudełek z dezodorantami w sprayu sprzedawca przypadkowo uszkodził jeden z pojemników. Co mu grozi w związku z tym?

A. poparzenie spowodowane samozapłonem cieczy
B. podrażnienie skóry przez żrącą ciecz
C. zatrucie wydobywającym się gazem
D. skaleczenie ostrą krawędzią pojemnika
HAN.01 Pytanie 62
Prowadzenie sprzedaży

Asortyment artykułów spożywczych w hipermarketach to asortyment

A. szeroki i głęboki
B. wąski i głęboki
C. szeroki i płytki
D. wąski i płytki
HAN.01 Pytanie 63
Prowadzenie sprzedaży

Opakowanie śledzi zawiera informacje przedstawione w tabeli. Jaką wartość energetyczną i ile gramów tłuszczów zawiera 200 g śledzi?

Wartości odżywcze śledzi – waga 100 g
Wartość energetyczna156 kcal
Węglowodany7 g
Białka7 g
Tłuszcze15 g
Sól2 g

A. 156 kcal i 15 g
B. 312 kcal i 30 g
C. 30 kcal i 312 g
D. 15 kcal i 156 g
HAN.01 Pytanie 64
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien

A. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
B. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
C. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
D. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek
HAN.01 Pytanie 65
Prowadzenie sprzedaży

Każdy produkt przeznaczony do sprzedaży detalicznej powinien być

A. zapakowany w opakowania jednorazowego użytku
B. oznaczony ceną
C. wyposażony w kartę gwarancyjną
D. opatrzony etykietą wskazującą jego rozmiar
HAN.01 Pytanie 66
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady nie są stosowane podczas układania produktów na półkach?

A. Droższe artykuły powinny znajdować się na dolnej półce
B. Towary powinny być układane według kolejności ich dostawy
C. Ekspozycja powinna brać pod uwagę właściwości fizyko-chemiczne produktów
D. Produkty powinny być łatwo dostępne dla konsumenta
HAN.01 Pytanie 67
Prowadzenie sprzedaży

Na którym etapie rozmowy handlowej występuje zwrot "bluzka ta wykonana jest z bawełny, jej rozmiar to 36, posiadamy kilka wersji kolorystycznych"?

A. Określenia korzyści.
B. Prezentacji towaru.
C. Identyfikacji potrzeb.
D. Wyjaśnienia wątpliwości.
HAN.01 Pytanie 68
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach z artykułami spożywczymi głównym zadaniem sprzedawcy w zakresie przygotowywania produktów do sprzedaży jest:

A. sprawdzanie smaku każdego nowego produktu, aby informować klientów o jego walorach smakowych
B. umieszczanie na półkach nowych produktów przed tymi z wcześniejszych dostaw
C. codzienna weryfikacja towarów w celu wycofania z obrotu artykułów przeterminowanych
D. systematyczne zmienianie lokalizacji towarów na półkach z powodów estetycznych
HAN.01 Pytanie 69
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Ocena surowego mięsa z wykorzystaniem metod organoleptycznych realizowana jest przy pomocy

A. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
B. specjalistycznych urządzeń laboratoryjnych
C. zmysłów wzroku, smaku i słuchu
D. specjalistycznych odczynników chemicznych
HAN.01 Pytanie 72
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Skład: brzoskwinie, syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, substancja żelująca - pektyna, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, łączna zawartość cukru 38 g na 100 g. Jakim produktem owocowym jest opisany przetwór?

A. Galaretki owocowej
B. Dżemu
C. Pianki owocowej
D. Kisielu
HAN.01 Pytanie 73
Prowadzenie sprzedaży

Produkty do pielęgnacji oraz czyszczenia obuwia w sklepie obuwniczym to oferta

A. płytki
B. uzupełniający
C. nieobowiązkowy
D. fundamentalny
HAN.01 Pytanie 75
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do metod konserwacji produktów w sposób fizyczny należy zaliczyć

A. suszenie
B. solenie
C. kwaszenie
D. marynowanie
HAN.01 Pytanie 76
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wielkość sprzedaży w domu towarowym według asortymentu. Ustal, który asortyment stanowi główny przedmiot sprzedaży.

AsortymentSprzedaż w roku bieżącym
w tys. zł
Wskaźnik struktury w roku bieżącym
w %
Radiowo-telewizyjny47021,6
Włókienniczo-odzieżowy54024,8
Meble42019,3
Obuwie1506,9
Chemiczny38017,5
Pozostałe2159,9
Razem2 175100,0

A. Włókienniczo-odzieżowy.
B. Meble.
C. Radiowo-telewizyjny.
D. Chemiczny.
HAN.01 Pytanie 77
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty mleczne na stoisku z nabiałem są dodatkowo chronione przed wpływem bakterii?

A. Jogurty owocowe oraz naturalne
B. Maślanka oraz ser biały
C. Kefir oraz ser żółty
D. Ser żółty i ser biały
HAN.01 Pytanie 78
Prowadzenie sprzedaży

Zatrucie lub reakcja alergiczna może stanowić zagrożenie dla sprzedawcy, który przez dłuższy czas pracuje w punkcie sprzedaży oferującym

A. środki ochrony roślin
B. przetwory zbożowe
C. wyroby kaletnicze
D. płytki ceramiczne
HAN.01 Pytanie 79
Prowadzenie sprzedaży

Pasty do obuwia oraz skórzane paski sprzedawane w punkcie sprzedaży obuwia tworzą asortyment

A. substytucyjny.
B. uniwersalny.
C. główny.
D. uzupełniający.
Prowadzenie sprzedaży

Zasada składowania towarów "pierwsze weszło, pierwsze wyszło" odnosi się przede wszystkim do

A. artykułów szkolnych
B. biżuterii luksusowej
C. mięsa i wędlin
D. trwałych wyrobów cukierniczych