Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów

A. mukowiscydozą
B. włośnicą
C. salmonellą
D. boreliozą
HAN.01 Pytanie 4
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Znak ISBN jest używany do identyfikacji

A. szkła
B. alkoholi
C. książek
D. jaj
HAN.01 Pytanie 5
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacją zawartą na przedstawionej metce sukienka przeznaczona jest dla klientki o rozmiarze 38, czyli

Sukienka
ProducentVerDave Moda
Tkaninalen
Rozmiar38 (92/74/98)

A. obwodzie bioder 92 cm, obwodzie pasa 98 cm.
B. obwodzie klatki piersiowej 92 cm, obwodzie bioder 98 cm.
C. obwodzie bioder 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 92 cm.
D. obwodzie pasa 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 98 cm.
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towary są wrażliwe na wysokie temperatury?

A. obuwie i odzież
B. artykuły gospodarstwa domowego (AGD)
C. wyroby przemysłu papierniczego
D. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
HAN.01 Pytanie 7
Prowadzenie sprzedaży

Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce

A. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
B. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
C. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
D. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
HAN.01 Pytanie 8
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment

A. uniwersalny
B. uzupełniający
C. specjalistyczny
D. podstawowy
Prowadzenie sprzedaży

Klasyfikacja produktów i usług, która stanowi podstawę do określenia właściwej stawki podatku VAT na sprzedawane towary, ma skrót

A. EKD
B. KTM
C. PKWiU
D. REGON
HAN.01 Pytanie 12
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz wartość jednostkową netto za kilogram produktu, który dostępny jest w opakowaniach o wadze 125 g, sprzedawanych po cenie netto 20,00 zł za opakowanie?

A. 160,00 zł
B. 25,00 zł
C. 6,25 zł
D. 16,00 zł
HAN.01 Pytanie 13
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie właściwości posiada ser camembert?

A. Miękki, kwasowy, z pleśnią na powierzchni
B. Twardy, kwasowo-podpuszczkowy z masy parzonej
C. Miękki, podpuszczkowy, z porostem pleśniowym
D. Twardy, podpuszczkowy typu włoskiego
Prowadzenie sprzedaży

Którą informację powinien przekazać sprzedawca klientowi, zainteresowanemu zakupem towaru przedstawionego na wywieszce cenowej?

MASŁO 500 g
WIEJSKIE SMAKI
7,50 cena brutto PLN/szt.
cena/ kg
15 zł/kg

A. Za 0,5 kg masła zapłaci Pan 7,50 zł.
B. Kupując 2 szt. masła zapłaci Pan 7,50 zł.
C. Za zakup 1 szt. masła, drugie jest gratis.
D. Musi kupić Pan co najmniej 2 szt. masła.
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych artykułów są narażone na obecność moli spożywczych w wyniku niewłaściwego przechowywania?

A. Mięsne konserwy
B. Wyroby mleczne
C. Zboża
D. Owoce świeże
Prowadzenie sprzedaży

Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?

1Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach
2Układanie towarów na półkach sklepowych
3Kompletowanie zestawów towarów
4Sporządzenie dokumentu Pz
5Odbiór ilościowy towarów
6Metkowanie towaru

A. Czynności: 3, 4, 5 i 6
B. Czynności: 2, 3, 5 i 6
C. Czynności: 1, 2, 3 i 4
D. Czynności: 1, 2, 3 i 6
HAN.01 Pytanie 19
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż rozmiar spódnicy, jaki należy zaproponować klientce o wymiarach: obwód pasa 68 cm, obwód bioder 93 cm.

RozmiarObwód klatki
piersiowej w cm
Obwód pasa w cmObwód bioder w cm
3478-8163-6588-91
3682-8566-6992-95
3886-8970-7396-98
4090-9374-7799-102

A. 36
B. 38
C. 40
D. 34
HAN.01 Pytanie 21
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów powinien polecić sprzedawca klientowi, który chce nabyć napój niefermentowany?

A. Kefir
B. Mleko zagęszczone
C. Jogurt owocowy
D. Maślankę
HAN.01 Pytanie 22
Prowadzenie sprzedaży

Produkty do pielęgnacji oraz czyszczenia obuwia w punkcie sprzedaży obuwniczej stanowią asortyment

A. rozbudowany
B. uzupełniający
C. niezbędny
D. kluczowy
HAN.01 Pytanie 23
Prowadzenie sprzedaży

Znak jakości (KJ), który może być umieszczony na etykiecie produktu lub towaru, potwierdza przeprowadzenie kontroli jakości przez

A. producenta
B. dystrybutora
C. nabywcę
D. sprzedawcę detalicznego
Prowadzenie sprzedaży

Odbiór ilościowy szczegółowy obejmuje między innymi weryfikację

A. stanu opakowań zbiorczych
B. trwałości produktów
C. wyglądu produktów
D. wymiarów opakowania
HAN.01 Pytanie 26
Prowadzenie sprzedaży

Preselekcja związana ze sprzedażą według wzorów jest stosowana w handlu

A. materiałów biurowych
B. roślin doniczkowych
C. złotej biżuterii
D. płytek ceramicznych
HAN.01 Pytanie 27
Prowadzenie sprzedaży

Polędwica sopocka, która ma być sprzedawana w sklepie samoobsługowym, powinna być umieszczona na półkach

A. w większych kawałkach, do samodzielnego krojenia
B. w kawałkach, bez opakowania
C. w kawałkach, w opakowaniach hermetycznych
D. luzem, pokrojona na plasterki
HAN.01 Pytanie 28
Prowadzenie sprzedaży

Weryfikacja jakości towarów dostarczonych do sklepu może być dokonana jedynie przez

A. pracownika sklepu posiadającego konieczne informacje z zakresu towaroznawstwa
B. dostawcę towaru
C. menedżera sklepu
D. pracownika jednostki sprzedaży detalicznej
HAN.01 Pytanie 30
Prowadzenie sprzedaży

Modne zestawy odzieżowe, które są wystawione na pokaz i oferowane w cenie promocyjnej, klasyfikują się jako towary

A. wybieralne
B. magnesy
C. luksusowe
D. impulsy
HAN.01 Pytanie 32
Prowadzenie sprzedaży

Umieszczając w ladzie chłodniczej masło obok margaryny, wykorzystano zasadę rozmieszczania artykułów w pobliżu siebie

A. komplementarnych
B. na które popyt występuje po sezonie
C. substytucyjnych
D. kupowanych razem
HAN.01 Pytanie 33
Prowadzenie sprzedaży

Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody

A. preselekcji
B. wysyłkowej
C. tradycyjnej
D. samoobsługi
HAN.01 Pytanie 34
Prowadzenie sprzedaży

Towary często rotujące powinny być eksponowane na półkach sklepowych

A. jak najdalej od drzwi
B. na najniższych poziomach
C. na wysokości oczu klientów
D. w pobliżu wejścia
HAN.01 Pytanie 35
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Które z podanych owoców, w wersji świeżej, są zaliczane do owoców nietrwałych?

A. Banany
B. Maliny
C. Jabłka
D. Melony
HAN.01 Pytanie 36
Prowadzenie sprzedaży

Na półce sklepowej obok pieczywa można ustawić

A. przyprawy oraz desery w proszku
B. płatki śniadaniowe i owoce
C. tartą bułkę oraz płatki śniadaniowe
D. tartą bułkę oraz przyprawy
HAN.01 Pytanie 37
Prowadzenie sprzedaży

Manekiny, na których prezentowana jest odzież w sklepach samoobsługowych i preselekcyjnych, powinny być umieszczane bezpośrednio na podłodze lub na

A. półkach.
B. podestach.
C. stołach.
D. gondolach.
HAN.01 Pytanie 38
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony rysunek umieszczony na kremie do twarzy oznacza, że produkt należy

Ilustracja do pytania 38
A. utrzymywać na twarzy przez 12 minut.
B. używać po upływie 12 miesięcy.
C. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu zakupu towaru.
D. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu otwarcia opakowania.
HAN.01 Pytanie 39
Prowadzenie sprzedaży

Podczas układania produktów na sali sprzedażowej należy

A. produkty o największych wymiarach umieszczać na najwyższych półkach
B. produkty z późniejszym terminem ważności umieszczać z przodu półek
C. dobra komplementarne umieszczać na najwyższych półkach
D. produkty o najwyższej zyskowności umieszczać na wysokości oczu
HAN.01 Pytanie 40
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Tkanina o mocnej, lekkiej i krepowej strukturze to

A. welwet
B. flanela
C. tennis
D. żorżeta