Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. mukowiscydozą
B. włośnicą
C. salmonellą
D. boreliozą
Prowadzenie sprzedaży
Typ magazynu, który jest przeznaczony do przechowywania zapasów towarowych, klasyfikuje się jako magazyn
A. manipulacyjnych
B. zasobowych
C. skupu
D. rozdzielczych
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawy do potraw oferowane w sklepie mięsnym stanowią asortyment
A. dodatkowy
B. uzupełniający
C. podstawowy
D. kompleksowy
Prowadzenie sprzedaży
Znak ISBN jest używany do identyfikacji
A. szkła
B. alkoholi
C. książek
D. jaj
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacją zawartą na przedstawionej metce sukienka przeznaczona jest dla klientki o rozmiarze 38, czyli
| Sukienka | |
| Producent | VerDave Moda |
| Tkanina | len |
| Rozmiar | 38 (92/74/98) |
A. obwodzie bioder 92 cm, obwodzie pasa 98 cm.
B. obwodzie klatki piersiowej 92 cm, obwodzie bioder 98 cm.
C. obwodzie bioder 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 92 cm.
D. obwodzie pasa 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 98 cm.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary są wrażliwe na wysokie temperatury?
A. obuwie i odzież
B. artykuły gospodarstwa domowego (AGD)
C. wyroby przemysłu papierniczego
D. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
Prowadzenie sprzedaży
Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce
A. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
B. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
C. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
D. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
Prowadzenie sprzedaży
Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment
A. uniwersalny
B. uzupełniający
C. specjalistyczny
D. podstawowy
Prowadzenie sprzedaży
Klasyfikacja produktów i usług, która stanowi podstawę do określenia właściwej stawki podatku VAT na sprzedawane towary, ma skrót
A. EKD
B. KTM
C. PKWiU
D. REGON
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej kategorii produktów należy przypisać balsam do ciała?
A. Higienicznych
B. Makijażowych
C. Pielęgnacyjnych
D. Perfumeryjnych
Prowadzenie sprzedaży
Masa towaru łącznie z opakowaniem określa się jako masa
A. przeciętna
B. brutto
C. netto
D. tara
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz wartość jednostkową netto za kilogram produktu, który dostępny jest w opakowaniach o wadze 125 g, sprzedawanych po cenie netto 20,00 zł za opakowanie?
A. 160,00 zł
B. 25,00 zł
C. 6,25 zł
D. 16,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jakie właściwości posiada ser camembert?
A. Miękki, kwasowy, z pleśnią na powierzchni
B. Twardy, kwasowo-podpuszczkowy z masy parzonej
C. Miękki, podpuszczkowy, z porostem pleśniowym
D. Twardy, podpuszczkowy typu włoskiego
Prowadzenie sprzedaży
Którą informację powinien przekazać sprzedawca klientowi, zainteresowanemu zakupem towaru przedstawionego na wywieszce cenowej?
MASŁO 500 g
WIEJSKIE SMAKI7,50 cena brutto PLN/szt.cena/ kg
15 zł/kg
MASŁO 500 g
WIEJSKIE SMAKI
WIEJSKIE SMAKI
7,50 cena brutto PLN/szt.
cena/ kg
15 zł/kg
15 zł/kg
A. Za 0,5 kg masła zapłaci Pan 7,50 zł.
B. Kupując 2 szt. masła zapłaci Pan 7,50 zł.
C. Za zakup 1 szt. masła, drugie jest gratis.
D. Musi kupić Pan co najmniej 2 szt. masła.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych artykułów są narażone na obecność moli spożywczych w wyniku niewłaściwego przechowywania?
A. Mięsne konserwy
B. Wyroby mleczne
C. Zboża
D. Owoce świeże
Prowadzenie sprzedaży
Przechowywanie towarów przez sprzedawcę w niewłaściwych warunkach prowadzi do powstania strat
A. nadzwyczajne.
B. niezawinione.
C. zawinione.
D. naturalne.
Prowadzenie sprzedaży
Do dóbr zastępczych zaliczamy
A. samochód i paliwo
B. monitor i myszkę
C. długopis i pióro wieczne
D. kuchenka gazowa i gaz
Prowadzenie sprzedaży
Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?
| 1 | Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach |
| 2 | Układanie towarów na półkach sklepowych |
| 3 | Kompletowanie zestawów towarów |
| 4 | Sporządzenie dokumentu Pz |
| 5 | Odbiór ilościowy towarów |
| 6 | Metkowanie towaru |
A. Czynności: 3, 4, 5 i 6
B. Czynności: 2, 3, 5 i 6
C. Czynności: 1, 2, 3 i 4
D. Czynności: 1, 2, 3 i 6
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż rozmiar spódnicy, jaki należy zaproponować klientce o wymiarach: obwód pasa 68 cm, obwód bioder 93 cm.
| Rozmiar | Obwód klatki piersiowej w cm | Obwód pasa w cm | Obwód bioder w cm |
|---|---|---|---|
| 34 | 78-81 | 63-65 | 88-91 |
| 36 | 82-85 | 66-69 | 92-95 |
| 38 | 86-89 | 70-73 | 96-98 |
| 40 | 90-93 | 74-77 | 99-102 |
A. 36
B. 38
C. 40
D. 34
Prowadzenie sprzedaży
Klipsy stosowane na produktach, stanowią sposób ich ochrony przed
A. zepsuciem
B. upadkiem
C. uszkodzeniem
D. kradzieżą
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów powinien polecić sprzedawca klientowi, który chce nabyć napój niefermentowany?
A. Kefir
B. Mleko zagęszczone
C. Jogurt owocowy
D. Maślankę
Prowadzenie sprzedaży
Produkty do pielęgnacji oraz czyszczenia obuwia w punkcie sprzedaży obuwniczej stanowią asortyment
A. rozbudowany
B. uzupełniający
C. niezbędny
D. kluczowy
Prowadzenie sprzedaży
Znak jakości (KJ), który może być umieszczony na etykiecie produktu lub towaru, potwierdza przeprowadzenie kontroli jakości przez
A. producenta
B. dystrybutora
C. nabywcę
D. sprzedawcę detalicznego
Prowadzenie sprzedaży
Odbiór ilościowy szczegółowy obejmuje między innymi weryfikację
A. stanu opakowań zbiorczych
B. trwałości produktów
C. wyglądu produktów
D. wymiarów opakowania
Prowadzenie sprzedaży
Klipsy zakładane na produktach stanowią sposób ich ochrony przed
A. kradzieżą
B. uszkodzeniem
C. zepsuciem
D. spadkiem
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja związana ze sprzedażą według wzorów jest stosowana w handlu
A. materiałów biurowych
B. roślin doniczkowych
C. złotej biżuterii
D. płytek ceramicznych
Prowadzenie sprzedaży
Polędwica sopocka, która ma być sprzedawana w sklepie samoobsługowym, powinna być umieszczona na półkach
A. w większych kawałkach, do samodzielnego krojenia
B. w kawałkach, bez opakowania
C. w kawałkach, w opakowaniach hermetycznych
D. luzem, pokrojona na plasterki
Prowadzenie sprzedaży
Weryfikacja jakości towarów dostarczonych do sklepu może być dokonana jedynie przez
A. pracownika sklepu posiadającego konieczne informacje z zakresu towaroznawstwa
B. dostawcę towaru
C. menedżera sklepu
D. pracownika jednostki sprzedaży detalicznej
Prowadzenie sprzedaży
Czynnością związana z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest
A. ewidencja sprzedaży w kasie
B. otrzymanie płatności za towar
C. sortowanie
D. spis z natury
Prowadzenie sprzedaży
Modne zestawy odzieżowe, które są wystawione na pokaz i oferowane w cenie promocyjnej, klasyfikują się jako towary
A. wybieralne
B. magnesy
C. luksusowe
D. impulsy
Prowadzenie sprzedaży
Jaką biologiczną transformację przechodzą towary składowane?
A. odbarwienie się tkaniny
B. zbrylanie się soli
C. dojrzewanie serów
D. korozja metali
Prowadzenie sprzedaży
Umieszczając w ladzie chłodniczej masło obok margaryny, wykorzystano zasadę rozmieszczania artykułów w pobliżu siebie
A. komplementarnych
B. na które popyt występuje po sezonie
C. substytucyjnych
D. kupowanych razem
Prowadzenie sprzedaży
Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody
A. preselekcji
B. wysyłkowej
C. tradycyjnej
D. samoobsługi
Prowadzenie sprzedaży
Towary często rotujące powinny być eksponowane na półkach sklepowych
A. jak najdalej od drzwi
B. na najniższych poziomach
C. na wysokości oczu klientów
D. w pobliżu wejścia
Prowadzenie sprzedaży
Które z podanych owoców, w wersji świeżej, są zaliczane do owoców nietrwałych?
A. Banany
B. Maliny
C. Jabłka
D. Melony
Prowadzenie sprzedaży
Na półce sklepowej obok pieczywa można ustawić
A. przyprawy oraz desery w proszku
B. płatki śniadaniowe i owoce
C. tartą bułkę oraz płatki śniadaniowe
D. tartą bułkę oraz przyprawy
Prowadzenie sprzedaży
Manekiny, na których prezentowana jest odzież w sklepach samoobsługowych i preselekcyjnych, powinny być umieszczane bezpośrednio na podłodze lub na
A. półkach.
B. podestach.
C. stołach.
D. gondolach.
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiony rysunek umieszczony na kremie do twarzy oznacza, że produkt należy

A. utrzymywać na twarzy przez 12 minut.
B. używać po upływie 12 miesięcy.
C. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu zakupu towaru.
D. zużyć przed upływem 12 miesięcy od momentu otwarcia opakowania.
Prowadzenie sprzedaży
Podczas układania produktów na sali sprzedażowej należy
A. produkty o największych wymiarach umieszczać na najwyższych półkach
B. produkty z późniejszym terminem ważności umieszczać z przodu półek
C. dobra komplementarne umieszczać na najwyższych półkach
D. produkty o najwyższej zyskowności umieszczać na wysokości oczu
Prowadzenie sprzedaży
Tkanina o mocnej, lekkiej i krepowej strukturze to
A. welwet
B. flanela
C. tennis
D. żorżeta