Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. 4,80 zł
B. 4,00 zł
C. 11,20 zł
D. 3,20 zł
Prowadzenie sprzedaży
V W czasie zimowym cena damskich kozaków wynosiła 280 zł. Po zakończeniu sezonu ich cena spadła do 170 zł. O ile procent zmniejszono cenę kozaków?
A. Około 20%
B. Około 40%
C. Około 50%
D. Około 60%
Prowadzenie sprzedaży
Ceny sprzedaży netto i brutto czterech towarów przedstawiono w tabeli. Na który towar obowiązuje 5% stawka podatku VAT?
| Towar | Cena sprzedaży netto w zł | Cena sprzedaży brutto w zł |
|---|---|---|
| A. | 6,00 | 7,38 |
| B. | 8,00 | 9,84 |
| C. | 11,00 | 11,88 |
| D. | 16,00 | 16,80 |
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z zasadami rozmieszczania grup towarowych, produkty cukiernicze można umieścić obok
A. mięsa i ryb
B. win i nabiału
C. wyrobów tytoniowych i zapałek
D. warzyw i wyrobów garmażeryjnych
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów sprzedawca powinien polecić do czyszczenia szaf chłodniczych?
| A. | Środek do mycia powierzchni urządzeń mających kontakt z żywnością, stołów, posadzek i ścian w ciastkarniach, masarniach, mleczarniach, kuchniach i innych zakładach przemysłu spożywczego. |
| B. | Środek do pielęgnacji i czyszczenia mebli, zarówno do powierzchni matowych jak i błyszczących w opakowaniu aerozolowym, ożywia kolory, nadaje połysk i nie zostawia odbarwień. |
| C. | Skoncentrowany preparat do czyszczenia i pielęgnacji podłóg odpornych na działanie wody. Skutecznie usuwa zabrudzenia i nie pozostawia smug. Jest środkiem nisko pieniącym, antypoślizgowym. |
| D. | Płyn do mycia dezynfekującego powierzchni w przemyśle spożywczym oraz gastronomii. Skutecznie usuwa zabrudzenia, neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Wspomaga usuwanie szronu. Zalecany do mycia sprzętów i urządzeń służących do przechowywania żywności. |
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych produktów można uznać za mleczny koncentrat?
A. Jogurt
B. Śmietana
C. Mleko w proszku
D. Ser twarogowy
Prowadzenie sprzedaży
Agencja badań marketingowych przedstawiła wyniki przeprowadzonych badań dotyczących struktury sprzedaży kremów do twarzy na rynku lokalnym. Który z kremów ma co najmniej 30% udział w rynku?
| Rodzaj kremu | Wartość sprzedaży w zł |
|---|---|
| Rumiankowy | 4 300 |
| Owocowy | 3 500 |
| Przeciwalergiczny | 4 200 |
| Nagietkowy | 8 000 |
| RAZEM | 20 000 |
A. Owocowy.
B. Przeciwalergiczny.
C. Nagietkowy.
D. Rumiankowy.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?
A. Wysoka temperatura składowania
B. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
C. Wysoka wilgotność w otoczeniu
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
Prowadzenie sprzedaży
Ubytki towarów naturalnych są wynikające z
A. czynnikami naturalnymi
B. nieodpowiednim opakowaniem
C. warunków przewozu
D. niedbałym przechowywaniem
Prowadzenie sprzedaży
Wystawiając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedający wykorzystał zasadę
A. przejrzystości
B. substytucyjności
C. dostępności produktów
D. komplementarności
Prowadzenie sprzedaży
W klasyfikacji towarów według PKWiU nie bierze się pod uwagę kryterium
A. rodzaju zastosowanego surowca
B. konstrukcji oraz przeznaczenia towaru
C. technologii produkcji
D. jakości towaru
Prowadzenie sprzedaży
W nowoczesnym sklepie odzieżowym sprzedawca, kierując się zasadą komplementarności, powinien oprócz płaszczy eksponować
A. sweterki i spódniczki
B. rękawiczki i spódniczki
C. szałiki i rękawiczki
D. szałiki i sweterki
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca powinien zasugerować klientowi, który jest zainteresowany mlecznymi napojami niefermentowanymi
A. kefir malinowy
B. mleko czekoladowe
C. jogurt truskawkowy
D. mleko acidofilne
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie samoobsługowym znajduje się masło śmietankowe z czterech różnych dostaw od tego samego producenta. Masło, z której dostawy powinno być wyłożone na półkach stoiska nabiałowego najbliżej klienta?
| Dostawa | Termin przydatności do spożycia |
|---|---|
| Pierwsza | 08.09.2010 r. |
| Druga | 27.08.2010 r. |
| Trzecia | 30.10.2010 r. |
| Czwarta | 27.11.2010 r. |
A. Pierwszej.
B. Czwartej.
C. Trzeciej.
D. Drugiej.
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów, w odpowiednich warunkach przechowywania, może być spożywany przez najdłuższy czas?
A. Mleko świeże 3,2
B. Mleko pasteryzowane
C. Mleko UHT 0,5%
D. Śmietana 18
Prowadzenie sprzedaży
Najlepsze do przeprowadzania operacji manipulacyjnych oraz transportowych są opakowania
A. zbiorcze
B. transportowe
C. bezzwrotne
D. jednostkowe
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie spożywczym znajduje się 60 opakowań serka homogenizowanego. Termin jego przydatności do spożycia został określony przez producenta na opakowaniu jako: "Najlepiej spożyć do 10 marca 2008 roku". W związku z tym od 11 marca kierownik sklepu powinien
A. usunąć cały zapas serka z oferty sprzedaży
B. sprzedać serek
C. zwrócić serek dostawcy z prośbą o wymianę na nowy
D. wręczyć serek klientom jako darmowy dodatek do zakupów
Prowadzenie sprzedaży
Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientowi, zamierzającemu kupić garnitur z materiału z włókien naturalnych w kolorze czarnym, w rozmiarze XL?
| Artykuł | Garnitur 1 | Garnitur 2 | Garnitur 3 | Garnitur 4 |
|---|---|---|---|---|
| Materiał | poliester 100% | bawełna 100% | wełna 100% | len 100% |
| Kolory | czarny brązowy | granatowy czarny | beżowy czarny | seledynowy beżowy |
| Rozmiary | S, M, XL | S, M, XL | S, M, L | S, M, XL |
A. Garnitur 3
B. Garnitur 4
C. Garnitur 1
D. Garnitur 2
Prowadzenie sprzedaży
Wśród cech higienicznych tkanin odzieżowych można wymienić między innymi
A. układalność i tendencję do strzępienia się
B. gniotliwość i trwałość kolorów
C. elastyczność oraz odporność na wypychanie
D. ciepłochłonność oraz przepuszczalność pary wodnej
Prowadzenie sprzedaży
Jakie urządzenia powinny znajdować się w przestrzeni sprzedażowej sklepu?
A. Windy towarowe
B. Szatki dla pracowników
C. Komory chłodnicze
D. Szafy chłodnicze
Prowadzenie sprzedaży
Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy
A. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
B. opakować w szary papier
C. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
D. owinąć folią stretch
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych z tabeli ustal, który segment słonych przekąsek ma największy udział w rynku.
| WARTOŚĆ I WIELKOŚĆ RYNKU SŁONYCH PRZEKĄSEK | ||
|---|---|---|
| SEGMENTY | Wartość sprzedaży w 1000 zł/proc. udział | Wielkość sprzedaży w 1000 kg /proc. udział |
| Chipsy | 47 364,7 /41,6 | 17 699,9 / 28,1 |
| Chrupki | 33 148,0 /29,1 | 17 577,9 / 27,9 |
| Paluszki | 16 717,6 / 14,7 | 17 372,9 / 27,5 |
| Orzeszki | 9 876,0 / 8,6 | 5 442,1 / 8,6 |
| Pozostałe | 6 764,7 / 5,9 | 5 002,5 / 7,9 |
| Suma | 113 872,0 | 63 095,3 |
| Źródło: ACNielsen, dane za IV 2004 – III 2005 | ||
A. Chrupki.
B. Chipsy.
C. Paluszki.
D. Orzeszki.
Prowadzenie sprzedaży
Sklep sprzedający elegancką odzież oraz kosmetyki wysokiej jakości to
A. stragan
B. dyskont
C. butik
D. supermarket
Prowadzenie sprzedaży
W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji towarów handlowych w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO. Z zaprezentowanych danych wynika, że w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO występuje
| L.p. | Nazwa towaru | cena w zł. | Ilość w szt. | |
|---|---|---|---|---|
| wg ewidencji księgowej | wg spisu z natury | |||
| 1 | Jabłka Rubin | 1,50 | 50 | 60 |
| 2 | Jabłka Elster | 2,00 | 80 | 60 |
| 3 | Jabłka Champion | 2,50 | 10 | 10 |
| 4 | Jabłka Lobo | 1,00 | 65 | 60 |
A. nadwyżka jabłek Elster o wartości 40 zł.
B. niedobór jabłek Lobo o wartości 5 zł.
C. nadwyżka jabłek Champion o wartości 2,50 zł.
D. niedobór jabłek Rubin o wartości 15 zł.
Prowadzenie sprzedaży
Czarna porzeczka należy do owoców
A. ziarnkowy
B. gronowy
C. jagodowy
D. pestkowy
Prowadzenie sprzedaży
Jaką zasadę rozkładu towarów zastosował sprzedawca, eksponując płaszcze oraz nakrycia głowy?
A. Porządku dostaw.
B. Dostępności.
C. Substytucyjności.
D. Komplementarności.
Prowadzenie sprzedaży
Jogurty powinny być przechowywane
A. w pojemnikach
B. w chłodniczych ladach
C. na paletach uniwersalnych
D. w oszklonych witrynach
Prowadzenie sprzedaży
Aby zapobiec zielenieniu się ziemniaków, należy ich przechowywanie
A. zapewnić odpowiednią wilgotność
B. ochronić przed drobnoustrojami
C. zapewnić odpowiednią temperaturę
D. ograniczyć dostęp do promieni słonecznych
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary powinny być składowane w magazynach o zamkniętym systemie?
A. Piasek i cement
B. Cegły i płytki ceramiczne
C. Armaturę sanitarną i dachówki
D. Panele ścienne i podłogowe
Prowadzenie sprzedaży
Dane w tabeli przedstawiają zasady rozmieszczania na półkach sklepowych wybranych grup towarowych. Sery twarogowe można układać w bezpośrednim sąsiedztwie
| Grupa towarowa | W bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych | |
|---|---|---|
| można układać: | nie należy układać: | |
| Nabiał | pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | mięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych |
| Pieczywo | nabiał, wyroby cukiernicze | mięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych |
A. pieczywa.
B. owoców.
C. ryb.
D. warzyw.
Prowadzenie sprzedaży
Cena jednostkowa towarów sprzedawanych według długości odnosi się do ceny za
A. 1 litr lub 1 kilogram
B. 1 metr bieżący
C. 1 metr kwadratowy
D. 1 kilogram
Prowadzenie sprzedaży
W klasycznej formie sprzedaży "w zasięgu ręki" produkty powinny być dostępne dla sprzedawców
A. najbardziej kosztowne
B. najmniejsze
C. szybko psujące się
D. najczęściej nabywane przez konsumentów
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach samoobsługowych artykuły, które są kupowane pod wpływem impulsu, powinny być ustawiane głównie
A. przy kasie
B. na osobnym regale
C. naprzeciwko wejścia
D. na wysokości 170 cm
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zawartej na opakowaniu śmietanki kremowej można stwierdzić, że dostarcza ona organizmowi przede wszystkim
| Wartość odżywcza w 100 gramach | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 291 kcal |
| Białko | 2 g |
| Węglowodany | 3 g |
| Tłuszcz | 30 g |
| Wapń | 86 mg |
A. tłuszczu.
B. węglowodanów.
C. białka.
D. wapnia.
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż korzyść z organoleptycznej metody kontroli produktów?
A. Subiektywność oceny
B. Prostota realizacji
C. Precyzja analizy
D. Unikalność wyniku
Prowadzenie sprzedaży
Produkty spożywcze, dla których wytwórca ustalił temperaturę przechowywania niższą niż temperatura otoczenia, powinny być składowane
A. w pojemnikach
B. w oszklonych gablotach
C. na paletach uniwersalnych
D. w ladach chłodniczych
Prowadzenie sprzedaży
Proszek do prania ARIEL był przechowywany w temperaturze 18°C oraz wilgotności 75%, co spowodowało znaczące zbrylenie. Przyczyną wady towaru było
A. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
B. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
C. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
D. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary są szczególnie wrażliwe na wysoką temperaturę podczas przechowywania?
A. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
B. wyroby z branży papierniczej
C. produkty gospodarstwa domowego
D. obuwie oraz odzież
Prowadzenie sprzedaży
Jakie rezultaty będą skutkiem prawidłowego przygotowania towarów do sprzedaży?
A. Proces sprzedaży ulegnie wydłużeniu
B. Dojdzie do skrócenia czasu sprzedaży
C. Zachodzić będą ubytki towarowe
D. Nastąpi obniżenie kultury sprzedaży
Prowadzenie sprzedaży
Magazynowanie masła, margaryny oraz produktów czekoladowych sprzyja procesowi jełczenia tłuszczów, gdy te artykuły są przechowywane
A. w zbyt niskiej temperaturze
B. w zbyt wysokiej temperaturze
C. w opakowaniach zbiorczych
D. w opakowaniach jednostkowych