Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 241
Prowadzenie sprzedaży

Cena jednego kilograma winogron wynosi 8,00 zł. Właściciel sklepu postanowił obniżyć cenę o 40%. Jaka jest nowa cena 1 kg winogron po tej obniżce?

A. 4,80 zł
B. 4,00 zł
C. 11,20 zł
D. 3,20 zł
HAN.01 Pytanie 242
Prowadzenie sprzedaży

V W czasie zimowym cena damskich kozaków wynosiła 280 zł. Po zakończeniu sezonu ich cena spadła do 170 zł. O ile procent zmniejszono cenę kozaków?

A. Około 20%
B. Około 40%
C. Około 50%
D. Około 60%
HAN.01 Pytanie 243
Prowadzenie sprzedaży

Ceny sprzedaży netto i brutto czterech towarów przedstawiono w tabeli. Na który towar obowiązuje 5% stawka podatku VAT?

TowarCena sprzedaży netto w złCena sprzedaży brutto w zł
A.6,007,38
B.8,009,84
C.11,0011,88
D.16,0016,80

A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
HAN.01 Pytanie 244
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z zasadami rozmieszczania grup towarowych, produkty cukiernicze można umieścić obok

A. mięsa i ryb
B. win i nabiału
C. wyrobów tytoniowych i zapałek
D. warzyw i wyrobów garmażeryjnych
HAN.01 Pytanie 245
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów sprzedawca powinien polecić do czyszczenia szaf chłodniczych?

A.Środek do mycia powierzchni urządzeń mających kontakt z żywnością, stołów, posadzek i ścian w ciastkarniach, masarniach, mleczarniach, kuchniach i innych zakładach przemysłu spożywczego.
B.Środek do pielęgnacji i czyszczenia mebli, zarówno do powierzchni matowych jak i błyszczących w opakowaniu aerozolowym, ożywia kolory, nadaje połysk i nie zostawia odbarwień.
C.Skoncentrowany preparat do czyszczenia i pielęgnacji podłóg odpornych na działanie wody. Skutecznie usuwa zabrudzenia i nie pozostawia smug. Jest środkiem nisko pieniącym, antypoślizgowym.
D.Płyn do mycia dezynfekującego powierzchni w przemyśle spożywczym oraz gastronomii. Skutecznie usuwa zabrudzenia, neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Wspomaga usuwanie szronu. Zalecany do mycia sprzętów i urządzeń służących do przechowywania żywności.

A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HAN.01 Pytanie 246
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Który z poniższych produktów można uznać za mleczny koncentrat?

A. Jogurt
B. Śmietana
C. Mleko w proszku
D. Ser twarogowy
HAN.01 Pytanie 247
Prowadzenie sprzedaży

Agencja badań marketingowych przedstawiła wyniki przeprowadzonych badań dotyczących struktury sprzedaży kremów do twarzy na rynku lokalnym. Który z kremów ma co najmniej 30% udział w rynku?
Rodzaj kremuWartość sprzedaży
w zł
Rumiankowy4 300
Owocowy3 500
Przeciwalergiczny4 200
Nagietkowy8 000
RAZEM20 000

A. Owocowy.
B. Przeciwalergiczny.
C. Nagietkowy.
D. Rumiankowy.
HAN.01 Pytanie 248
Prowadzenie sprzedaży

Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?

A. Wysoka temperatura składowania
B. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
C. Wysoka wilgotność w otoczeniu
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
HAN.01 Pytanie 250
Prowadzenie sprzedaży

Wystawiając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedający wykorzystał zasadę

A. przejrzystości
B. substytucyjności
C. dostępności produktów
D. komplementarności
HAN.01 Pytanie 251
Prowadzenie sprzedaży

W klasyfikacji towarów według PKWiU nie bierze się pod uwagę kryterium

A. rodzaju zastosowanego surowca
B. konstrukcji oraz przeznaczenia towaru
C. technologii produkcji
D. jakości towaru
HAN.01 Pytanie 252
Prowadzenie sprzedaży

W nowoczesnym sklepie odzieżowym sprzedawca, kierując się zasadą komplementarności, powinien oprócz płaszczy eksponować

A. sweterki i spódniczki
B. rękawiczki i spódniczki
C. szałiki i rękawiczki
D. szałiki i sweterki
HAN.01 Pytanie 253
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca powinien zasugerować klientowi, który jest zainteresowany mlecznymi napojami niefermentowanymi

A. kefir malinowy
B. mleko czekoladowe
C. jogurt truskawkowy
D. mleko acidofilne
HAN.01 Pytanie 254
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie samoobsługowym znajduje się masło śmietankowe z czterech różnych dostaw od tego samego producenta. Masło, z której dostawy powinno być wyłożone na półkach stoiska nabiałowego najbliżej klienta?

DostawaTermin przydatności
do spożycia
Pierwsza08.09.2010 r.
Druga27.08.2010 r.
Trzecia30.10.2010 r.
Czwarta27.11.2010 r.

A. Pierwszej.
B. Czwartej.
C. Trzeciej.
D. Drugiej.
HAN.01 Pytanie 255
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów, w odpowiednich warunkach przechowywania, może być spożywany przez najdłuższy czas?

A. Mleko świeże 3,2
B. Mleko pasteryzowane
C. Mleko UHT 0,5%
D. Śmietana 18
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym znajduje się 60 opakowań serka homogenizowanego. Termin jego przydatności do spożycia został określony przez producenta na opakowaniu jako: "Najlepiej spożyć do 10 marca 2008 roku". W związku z tym od 11 marca kierownik sklepu powinien

A. usunąć cały zapas serka z oferty sprzedaży
B. sprzedać serek
C. zwrócić serek dostawcy z prośbą o wymianę na nowy
D. wręczyć serek klientom jako darmowy dodatek do zakupów
HAN.01 Pytanie 258
Prowadzenie sprzedaży

Który z przedstawionych w tabeli artykułów należy polecić klientowi, zamierzającemu kupić garnitur z materiału z włókien naturalnych w kolorze czarnym, w rozmiarze XL?

ArtykułGarnitur 1Garnitur 2Garnitur 3Garnitur 4
Materiałpoliester 100%bawełna 100%wełna 100%len 100%
Koloryczarny
brązowy
granatowy
czarny
beżowy
czarny
seledynowy
beżowy
RozmiaryS, M, XLS, M, XLS, M, LS, M, XL

A. Garnitur 3
B. Garnitur 4
C. Garnitur 1
D. Garnitur 2
HAN.01 Pytanie 259
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Wśród cech higienicznych tkanin odzieżowych można wymienić między innymi

A. układalność i tendencję do strzępienia się
B. gniotliwość i trwałość kolorów
C. elastyczność oraz odporność na wypychanie
D. ciepłochłonność oraz przepuszczalność pary wodnej
HAN.01 Pytanie 261
Prowadzenie sprzedaży

Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy

A. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
B. opakować w szary papier
C. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
D. owinąć folią stretch
HAN.01 Pytanie 262
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli ustal, który segment słonych przekąsek ma największy udział w rynku.

WARTOŚĆ I WIELKOŚĆ RYNKU SŁONYCH PRZEKĄSEK
SEGMENTYWartość sprzedaży
w 1000 zł/proc. udział
Wielkość sprzedaży
w 1000 kg /proc. udział
Chipsy47 364,7 /41,617 699,9 / 28,1
Chrupki33 148,0 /29,117 577,9 / 27,9
Paluszki16 717,6 / 14,717 372,9 / 27,5
Orzeszki9 876,0 / 8,65 442,1 / 8,6
Pozostałe6 764,7 / 5,95 002,5 / 7,9
Suma113 872,063 095,3
Źródło: ACNielsen, dane za IV 2004 – III 2005

A. Chrupki.
B. Chipsy.
C. Paluszki.
D. Orzeszki.
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji towarów handlowych w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO. Z zaprezentowanych danych wynika, że w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO występuje

L.p.Nazwa towarucena w zł.Ilość w szt.
wg ewidencji księgowejwg spisu z natury
1Jabłka Rubin1,505060
2Jabłka Elster2,008060
3Jabłka Champion2,501010
4Jabłka Lobo1,006560

A. nadwyżka jabłek Elster o wartości 40 zł.
B. niedobór jabłek Lobo o wartości 5 zł.
C. nadwyżka jabłek Champion o wartości 2,50 zł.
D. niedobór jabłek Rubin o wartości 15 zł.
HAN.01 Pytanie 265
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Czarna porzeczka należy do owoców

A. ziarnkowy
B. gronowy
C. jagodowy
D. pestkowy
HAN.01 Pytanie 266
Prowadzenie sprzedaży

Jaką zasadę rozkładu towarów zastosował sprzedawca, eksponując płaszcze oraz nakrycia głowy?

A. Porządku dostaw.
B. Dostępności.
C. Substytucyjności.
D. Komplementarności.
HAN.01 Pytanie 268
Prowadzenie sprzedaży

Aby zapobiec zielenieniu się ziemniaków, należy ich przechowywanie

A. zapewnić odpowiednią wilgotność
B. ochronić przed drobnoustrojami
C. zapewnić odpowiednią temperaturę
D. ograniczyć dostęp do promieni słonecznych
HAN.01 Pytanie 269
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towary powinny być składowane w magazynach o zamkniętym systemie?

A. Piasek i cement
B. Cegły i płytki ceramiczne
C. Armaturę sanitarną i dachówki
D. Panele ścienne i podłogowe
HAN.01 Pytanie 270
Prowadzenie sprzedaży

Dane w tabeli przedstawiają zasady rozmieszczania na półkach sklepowych wybranych grup towarowych. Sery twarogowe można układać w bezpośrednim sąsiedztwie

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
można układać:nie należy układać:
Nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych
Pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięsa, ryb, warzyw, wyrobów tytoniowych

A. pieczywa.
B. owoców.
C. ryb.
D. warzyw.
HAN.01 Pytanie 272
Prowadzenie sprzedaży

W klasycznej formie sprzedaży "w zasięgu ręki" produkty powinny być dostępne dla sprzedawców

A. najbardziej kosztowne
B. najmniejsze
C. szybko psujące się
D. najczęściej nabywane przez konsumentów
HAN.01 Pytanie 273
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach samoobsługowych artykuły, które są kupowane pod wpływem impulsu, powinny być ustawiane głównie

A. przy kasie
B. na osobnym regale
C. naprzeciwko wejścia
D. na wysokości 170 cm
HAN.01 Pytanie 274
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zawartej na opakowaniu śmietanki kremowej można stwierdzić, że dostarcza ona organizmowi przede wszystkim

Wartość odżywcza w 100 gramach
Wartość energetyczna:291 kcal
Białko2 g
Węglowodany3 g
Tłuszcz30 g
Wapń86 mg

A. tłuszczu.
B. węglowodanów.
C. białka.
D. wapnia.
HAN.01 Pytanie 275
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż korzyść z organoleptycznej metody kontroli produktów?

A. Subiektywność oceny
B. Prostota realizacji
C. Precyzja analizy
D. Unikalność wyniku
HAN.01 Pytanie 276
Prowadzenie sprzedaży

Produkty spożywcze, dla których wytwórca ustalił temperaturę przechowywania niższą niż temperatura otoczenia, powinny być składowane

A. w pojemnikach
B. w oszklonych gablotach
C. na paletach uniwersalnych
D. w ladach chłodniczych
HAN.01 Pytanie 277
Prowadzenie sprzedaży

Proszek do prania ARIEL był przechowywany w temperaturze 18°C oraz wilgotności 75%, co spowodowało znaczące zbrylenie. Przyczyną wady towaru było

A. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
B. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
C. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
D. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
HAN.01 Pytanie 278
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towary są szczególnie wrażliwe na wysoką temperaturę podczas przechowywania?

A. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
B. wyroby z branży papierniczej
C. produkty gospodarstwa domowego
D. obuwie oraz odzież
HAN.01 Pytanie 279
Prowadzenie sprzedaży

Jakie rezultaty będą skutkiem prawidłowego przygotowania towarów do sprzedaży?

A. Proces sprzedaży ulegnie wydłużeniu
B. Dojdzie do skrócenia czasu sprzedaży
C. Zachodzić będą ubytki towarowe
D. Nastąpi obniżenie kultury sprzedaży
HAN.01 Pytanie 280
Prowadzenie sprzedaży

Magazynowanie masła, margaryny oraz produktów czekoladowych sprzyja procesowi jełczenia tłuszczów, gdy te artykuły są przechowywane

A. w zbyt niskiej temperaturze
B. w zbyt wysokiej temperaturze
C. w opakowaniach zbiorczych
D. w opakowaniach jednostkowych