Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 361
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak manipulacyjny, umieszczany na opakowaniach oznacza

Ilustracja do pytania 1
A. "W opakowaniu znajdują się kieliszki".
B. "Góra, nie przewracać".
C. "Dopuszczone do kontaktu z żywnością".
D. "Uwaga kruche".
HAN.01 Pytanie 362
Prowadzenie sprzedaży

Do produktów, które można nabyć bez trudności, według kryterium stopnia dostępności asortymentu, zaliczamy

A. obuwie
B. samochód
C. mleko
D. odkurzacz
HAN.01 Pytanie 363
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Kasza manna powstaje z

A. pszenicy.
B. jęczmienia.
C. żyta.
D. owsa.
HAN.01 Pytanie 364
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. Sprzedawca układając na zapleczu nową partię nabiału może rozmieścić go na półkach obok

W bezpośrednim sąsiedztwie
można układaćnie można układać
PieczywoNabiał, wyroby cukierniczeMięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe
NabiałPieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinneMięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe
Wyroby cukierniczeWina, wódki, konserwy, owoce, pieczywo, przetwory owocowe, nabiałMięso, ryby, warzywa, wyroby galanteryjne, wyroby tytoniowe
Przetwory zbożoweCukierMięso, ryby, wyroby cukiernicze, nabiał, wyroby tytoniowe

A. tłuszczów roślinnych i warzyw.
B. wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych.
C. pieczywa i owoców.
D. warzyw i owoców.
HAN.01 Pytanie 365
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa pozyskiwana z owoców roślinnych to

A. bazylia
B. kapary
C. gorczyca
D. wanilia
HAN.01 Pytanie 366
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów może być umieszczony na półkach sklepowych bez konieczności przechowywania w urządzeniach chłodniczych?

A. Ser żółty w plastrach zapakowany próżniowo
B. Świeży sok z marchwi
C. Mleko pasteryzowane w butelkach plastikowych
D. Śmietanka do kawy UHT
HAN.01 Pytanie 367
Prowadzenie sprzedaży

W placówkach samoobsługowych sprzedaż wędlin i serów na wagę powinna być realizowana na

A. tych samych stanowiskach i przez tego samego sprzedawcę
B. wyodrębnionych stanowiskach i przez odrębnego sprzedawcę
C. wyodrębnionych stanowiskach i przez tego samego sprzedawcę
D. tych samych stanowiskach, ale przez odrębnego sprzedawcę
HAN.01 Pytanie 368
Prowadzenie sprzedaży

W którym z podanych zestawów produktów wszystkie elementy mogą być oferowane w automacie sprzedającym?

A. Papierosy, batoniki, napoje w puszkach
B. Papierosy, ciastka z kremem, batoniki
C. Papierosy, batoniki, lody
D. Ciastka z kremem, batoniki, lody
HAN.01 Pytanie 369
Prowadzenie sprzedaży

Podczas aranżacji powierzchni sprzedażowej w małym sklepie samoobsługowym należy zakładać, że na sprzęt do prezentacji produktów powinno się przeznaczyć od 30% do 40% całkowitej powierzchni, a na drogi komunikacyjne

A. od 60% do 70%
B. od 40% do 50%
C. od 20% do 30%
D. od 10% do 20%
HAN.01 Pytanie 370
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów powinny być chronione przed kradzieżą poprzez stosowanie etykiety zabezpieczającej?

A. Spodnie
B. Lodówka
C. Pralinki
D. Perfumy
HAN.01 Pytanie 371
Prowadzenie sprzedaży

Aby sprzedawca mógł łatwo znaleźć towar na zapleczu, konieczne jest przestrzeganie zasady

A. ciężkie towary należy umieszczać na dolnych półkach
B. towary z nowszych dostaw należy układać za towarami z wcześniejszych dostaw
C. towary wymagające niskiej temperatury powinny być składowane w urządzeniach chłodniczych
D. każdy towar musi mieć wyznaczone miejsce do przechowywania
HAN.01 Pytanie 372
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w chłodni?

A. Wędlina w hermetycznym opakowaniu
B. Dżem w słoiku
C. Mleko UHT w kartonie
D. Mleko skondensowane w puszce
HAN.01 Pytanie 373
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż towar, który sprzedawca powinien zaproponować klientowi, zamierzającemu kupić energooszczędną pralkę do małej łazienki.

Tabela. Specyfikacja towarowa pralek
TowarPrędkość obrotowa obr/minWymiary w cmKlasa energetyczna
Pralka 1.1 00051x45x70A+
Pralka 2.1 20051x45x70A+++
Pralka 3.1 20055x45x70A+
Pralka 4.1 00057x45x70A+++

A. Pralka 1.
B. Pralka 4.
C. Pralka 2.
D. Pralka 3.
HAN.01 Pytanie 374
Prowadzenie sprzedaży

Kostium, którego metkę zamieszczono poniżej przeznaczony jest dla kobiety o wymiarach:

Kostium damski
„KAJA"
Producent: „Dana" Kluczbork,
ul. Warszawska 13
Tkanina: wełna
Dodatki: jedwab
Rozmiar: 164/90/94

A. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
B. wzrost 164 cm, obwód klatki piersiowej 90 cm, obwód bioder 94 cm.
C. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód pasa 94 cm.
D. wzrost 164 cm, obwód pasa 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
HAN.01 Pytanie 375
Prowadzenie sprzedaży

Prezentacja towarów w witrynie sklepowej, zorganizowana na czas Świąt Bożego Narodzenia, jest to ekspozycja

A. okolicznościowa
B. seryjna
C. reprezentacyjna
D. interaktywna
HAN.01 Pytanie 376
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Do metod chemicznej konserwacji produktów należy

A. blanszowanie
B. solenie
C. pasteryzacja
D. kiszenie
HAN.01 Pytanie 378
Prowadzenie sprzedaży

Co rozumiemy przez zapasy towarowe?

A. towary umieszczone na sali sprzedaży
B. wszystkie towary zgromadzone w sklepie
C. towary przechowywane jedynie na zapleczu
D. towary, które niedawno dotarły do sklepu
HAN.01 Pytanie 379
Prowadzenie sprzedaży

Jaką zasadę ekspozycji towarów zastosował sprzedawca, umieszczając produkty po lewej stronie regału?

A. Prawej ręki
B. Kontrastu
C. Zmiany tempa zakupów
D. Czytania półki jak książki
HAN.01 Pytanie 380
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty klasyfikowane są jako tłuszcze zwierzęce?

A. olej lniany
B. tran
C. masło orzechowe
D. margaryna
HAN.01 Pytanie 381
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu z zabawkami nabył dużą ilość porcelanowych lalek i ustawił je na półce z lalkami. Nowo zakupione produkty nie wzbudzały zainteresowania klientów. Aby uniknąć problemu z trudnymi do sprzedaży zapasami i zredukować straty, właściciel powinien

A. wyeksponować lalki w oknie wystawowym sklepu
B. usunąć lalki z sali sprzedażowej, robiąc przestrzeń na towar 'chodliwy'
C. zwrócić lalki do hurtowni zabawek, w której zostały zakupione
D. rozdać lalki dziewczynkom przychodzącym do sklepu
HAN.01 Pytanie 382
Prowadzenie sprzedaży

Produkty, które mają na celu zachęcenie klienta do dokonania nieplanowanego zakupu podczas jego pobytu w sklepie, powinny być rozmieszczone na półkach

A. w rejonie głównego wejścia do sklepu
B. w sąsiedztwie kas
C. z artykułami codziennego użytku
D. z towarami w promocji
HAN.01 Pytanie 383
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt powstał z surowca roślinnego?

A. Sweter z wełny
B. Czapkę z moheru
C. Bluzkę z jedwabiu
D. Koszulę z bawełny
HAN.01 Pytanie 384
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakim produktem z kategorii warzyw kapustnych można się posługiwać?

A. sałata
B. szpinak
C. brokuł
D. patison
HAN.01 Pytanie 385
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż zasady rozmieszczania produktów w sklepie, które mają na celu pobudzić klientów do zakupów i przynosić duże zyski?

A. Produkty tańsze są umieszczane wyżej, a droższe niżej
B. Produkty lekkie są umieszczane wyżej, a cięższe niżej
C. Produkty kupowane pod wpływem impulsu, na których osiągana jest największa marża, są umieszczane na wysokości wzroku klienta
D. Produkty drogie, rzadko kupowane, są umieszczane na regale przy kasie
HAN.01 Pytanie 386
Prowadzenie sprzedaży

Podczas ustawiania chemikaliów na półkach sklepowych, sprzedawca nie dostrzegł, że jeden z pojemników z substancją żrącą był nieszczelny, co doprowadziło do wycieku substancji oraz poparzenia dłoni sprzedawcy. W takiej sytuacji, sprzedawca powinien przede wszystkim

A. nałożyć jałowy bandaż.
B. zadzwonić po karetkę.
C. dokładnie przepłukać dłoń silnym strumieniem wody.
D. zdezynfekować poparzoną powierzchnię wodą utlenioną.
HAN.01 Pytanie 387
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Fermentacja mleka ma miejsce w procesie wytwarzania

A. śmietany
B. mleka skondensowanego
C. mleka w proszku
D. jogurtu
HAN.01 Pytanie 388
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowanie produktów do sprzedaży obejmuje między innymi

A. analizę stanów magazynowych oraz składanie zamówień
B. ocenę jakości towaru, porcjowanie i układanie w pojemnikach
C. ocenę ilości produktów oraz porównywanie stanów magazynowych z ewidencją
D. badanie stanów ewidencyjnych i weryfikację złożonych zamówień
HAN.01 Pytanie 389
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów można uznać za towary?

A. Bułki w zakładzie produkującym bułkę tartą
B. Bułki przeznaczone do konsumpcji przez rodzinę właściciela piekarni
C. Bułki w sklepie spożywczym
D. Bułki w kiosku z hamburgerami
HAN.01 Pytanie 391
Prowadzenie sprzedaży

Do obowiązków Inspekcji Handlowej nie wchodzi

A. kontrola produktów będących w obrocie handlowym lub planowanych do wprowadzenia do takiego obrotu, w tym w zakresie oznakowania i fałszerstw oraz kontrola usług
B. inspekcja produktów w zakresie wymagań dotyczących bezpieczeństwa
C. weryfikacja legalności i rzetelności działań przedsiębiorców prowadzących działalność w sferze produkcji, handlu i usług
D. kontrola planowania wielkości sprzedaży towarów
HAN.01 Pytanie 393
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Czy szpinak należy do kategorii warzyw?

A. liściowych
B. strączkowych
C. dyniowych
D. cebulowych
HAN.01 Pytanie 394
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji zauważono zarówno nadwyżki, jak i niedobory materiałów, które mogą być skompensowane w przypadku, gdy niedobór oraz nadwyżka dotyczą

A. innych materiałów
B. podobnych materiałów, które zostały wytworzone przez osobę odpowiedzialną za dany magazyn
C. podobnych materiałów, które pochodzą z różnych magazynów
D. odmiennych osób odpowiedzialnych za ich powstanie
HAN.01 Pytanie 396
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie znajduje się 30 sztuk bluzek, na które nie występuje zapotrzebowanie. Jak należy ocenić ten stan zapasów?

A. obrotowy
B. rezerwowy
C. przedsezonowy
D. zbędny
HAN.01 Pytanie 397
Prowadzenie sprzedaży

Wielkość sprzedaży w domu towarowym wg asortymentu w tys. zł podaje tabela. Na podstawie analizy danych zamieszczonych w tabeli, ustal, który asortyment stanowił główny przedmiot sprzedaży w domu towarowym.

AsortymentRok poprzedni w tys. złRok badany w tys. złWskaźniki struktury w badanym roku w%Wskaźniki dynamiki w%
odzieżowo-włókienniczy30048036,6160
obuwie20028021,3140
radiowo-telewizyjny14016812,8120
meble12513810,5110
sprzęt AGD14013210,194
pozostałe1001148,7114
Razem10051312100,0

A. Obuwie.
B. Meble.
C. Artykuły radiowo-telewizyjne.
D. Artykuły odzieżowo-włókiennicze.
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.

TowarStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
A10 szt. po 10,00 zł/szt.13 szt. po 10,00 zł/szt.
B55 szt. po 1,00 zł/szt.67 szt. po 1,00 zł/szt.
C15 szt. po 11,00 zł/szt.10 szt. po 11,00 zł/szt.
D65 szt. po 2,00 zł/szt.55szt. po 2,00 zł/szt

A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
HAN.01 Pytanie 399
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia zasady przechowywania niektórych towarów spożywczych. Wskaż towar, którego nie można umieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie twarogu.

TowarW bezpośrednim sąsiedztwie
można układaćnie można układać
pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe
tłuszcze roślinnekonserwy, przetwory warzywne, nabiałmięso, ryby, wyroby cukiernicze, wyroby tytoniowe
nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe

A. Śliwki.
B. Chleb.
C. Olej jadalny.
D. Dżem.
HAN.01 Pytanie 400
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów zawiera wyłącznie artykuły o wysokiej zawartości białka?

A. Fasola szparagowa, filet drobiowy, rodzynki.
B. Czekoladowy baton, cebula, mleko w proszku.
C. Czekolada mleczna, groszek z puszki, morele.
D. Ser żółty, soja, filet rybny z dorsza.