Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 481
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ dzienną dawkę energii oraz białka, które pobrała locha w 95 dniu ciąży.

Średnie dzienne zapotrzebowanie loch na pasze i składniki pokarmowe w zależności od fazy cyklu rozpłodowego
Grupa zwierzątśrednia dzienna dawka paszy (kg)Energia metaboliczna (MJ / kg)Białko strawne (g/MJ)
lochy prośne (1-90 dzień)2,411,99,4
lochy prośne (91-111dzień)3,211,610,6
lochy karmiące6,212,810

A. 38 MJ EM oraz 112 g białka
B. 37,1 MJ EM oraz 123 g białka
C. 37,1 MJ EM oraz 393,5 g białka
D. 71,9 MJ EM oraz 762 g białka
ROL.04 Pytanie 482
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W wyniku wypłaty wynagrodzeń dla pracowników z konta bankowego, nastąpią zmiany

A. ujemne w aktywach i pasywach
B. tylko w pasywach
C. tylko w aktywach
D. dodatnie w aktywach i w pasywach
ROL.04 Pytanie 483
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najniższe straty jakościowe podczas produkcji i przechowywania kiszonki powstają w silosach

Straty jakościowe i ilościowe kiszonki (%) w zależności od rodzaju silosu
Rodzaj silosuStraty białkaStraty skrobiStraty ilościowe
Wieżowy gazoszczelny2,03,05 – 8
Wieżowy otwarty9,68,210 – 15
Przejazdowy9,78,625
Komorowy7,87.315 - 20

A. komorowych.
B. wieżowych otwartych.
C. wieżowych gazoszczelnych.
D. przejazdowych.
ROL.04 Pytanie 484
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka jest minimalna temperatura potrzebna do kiełkowania kukurydzy?

A. 11 - 14 stopni C
B. 8 - 10 stopni C
C. 5 - 7 stopni C
D. 1 - 4 stopni C
ROL.04 Pytanie 485
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zespół prac przygotowawczych do siewu realizowanych w jesieni zaczyna się od

A. włókowania
B. bronowania
C. talerzowania
D. orki siewnej
ROL.04 Pytanie 486
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki jest najlepszy odczyn gleby dla uprawy pomidorów oraz wczesnych ziemniaków?

A. powyżej 7,2 pH
B. poniżej 4,5 pH
C. 5,0-6,5 pH
D. 6,5-7,0 pH
ROL.04 Pytanie 487
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Szczepienie prosiąt preparatem, który zawiera żelazo, powinno być przeprowadzone

A. w 2.-3. dniu po narodzinach
B. zaraz po narodzeniu
C. w 2 tygodniu życia prosiąt
D. po odsadzeniu od matki
ROL.04 Pytanie 488
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką chorobę grzybową charakteryzującą się czarnymi plamami na plewach oraz plewkach kłosa pszenicy ozimej można zidentyfikować?

A. fuzarioza kłosów
B. głownia pyłkowa
C. rdza zbożowa
D. mączniak prawdziwy
ROL.04 Pytanie 489
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż prawidłowe zmianowanie dla gospodarstwa znajdującego się na glebach lekkich?

A. Ziemniaki, łubin żółty, owies, żyto
B. Żyto, owies, łubin żółty, ziemniaki
C. Ziemniaki, owies, łubin żółty, żyto
D. Owies, żyto, łubin żółty, ziemniaki
ROL.04 Pytanie 490
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej masywna, dobrze wykorzystująca pasze rasa bydła, przydatna do opasu intensywnego, to

Wartość wybranych cech bydła ras mięsnych
RasaMasa ciała (kg)Dobowe przyrosty
w wieku / m-cy (g)
BuhajkrowaBuhajkrowa
Aberdeen angus8005001050950
Charolaise105080011301040
Hereford950550985880
Salers8005001050950

A. charolaise.
B. hereford.
C. salers.
D. aberdeen angus.
ROL.04 Pytanie 491
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz minimalną powierzchnię wybiegu dla stada 20 szt. kóz i dwóch kozłów zapewniającą dobrostan zwierząt.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r.
w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gatunków zwierząt gospodarskich

Minimalne warunki utrzymywania kóz
§ 18.ust.4 Powierzchnia wybiegu, w przeliczeniu na jedną kozę, powinna wynosić - co najmniej 4 m2, a w przypadku kozłów - co najmniej 6 m2.

A. 12 m2
B. 92 m2
C. 68 m2
D. 80 m2
ROL.04 Pytanie 492
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenia są wykorzystywane do suchego czyszczenia roślin okopowych przeznaczonych na paszę?

A. płuczki bębnowe
B. kolumny parnikowe
C. otrząsaczo-siekacze
D. rozdrabniacze bijakowe
ROL.04 Pytanie 493
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkorzystniejszy czas na sadzenie ziemniaków to moment, gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiąga

A. 9 - 11°C
B. 12 - 14 °C
C. 3 - 4 °C
D. 6 - 8°C
ROL.04 Pytanie 494
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas inspekcji przeprowadzanej przez bhp w gospodarstwie, zauważono nieprawidłowości w realizacji zabiegów ochrony roślin. Osoba wykonująca zabieg nie miała na sobie odzieży ochronnej, co stwarzało bezpośrednie zagrożenie dla

A. środowiska naturalnego roślin.
B. osób, które będą miały kontakt z tym pracownikiem.
C. zdrowia i życia pracownika.
D. jakości przeprowadzonego zabiegu.
ROL.04 Pytanie 495
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ustalenie stawki na poziomie 2 złote za puszkę napoju sprzedawanego w automacie stanowi przykład strategii cenowej

A. prestiżowej
B. zwyczajowej
C. psychologicznej
D. wygodnej
ROL.04 Pytanie 496
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ciągu roku gospodarstwo wyprodukowało 100 ton pszenicy, ponosząc następujące wydatki na zakup:
- nasion 4 000 zł
- środków ochrony roślin 4 000 zł
- nawozów mineralnych 10 500 zł
- paliwa 7 500 zł
Jakie były koszty zużycia materiałów na produkcję 1 tony ziarna?

A. 400 zł
B. 330 zł
C. 500 zł
D. 260 zł
ROL.04 Pytanie 497
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W polskich warunkach klimatycznych największym ryzykiem w produkcji obarczona jest uprawa

A. ziemniaków
B. zbóż
C. buraków cukrowych
D. rzepaku
ROL.04 Pytanie 498
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wykonanie mechanicznego zwalczania chwastów w uprawie pszenicy jarej powinno odbywać się w okresie

A. w trakcie krzewienia oraz strzelania w źdźbło
B. od strzelania w źdźbło
C. na etapie krzewienia
D. od strzelania w źdźbło do momentu rozpoczęcia kłoszenia
ROL.04 Pytanie 499
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Efektywnym sposobem na zmniejszenie liczby komórek somatycznych w mleku krów jest

A. schłodzenie mleka do temperatury 3-5°C w ciągu dwóch godzin po zakończeniu doju
B. przeprowadzanie dezynfekcji strzyków bezpośrednio po doju
C. stosowanie metody natychmiastowego zasuszania krów bez zastosowania antybiotyków
D. przechowywanie mleka po udoju w hermetycznie zamkniętych zbiornikach
ROL.04 Pytanie 500
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cap to osobnik płci męskiej

A. koz.
B. krów.
C. dzikiej.
D. królików.
ROL.04 Pytanie 501
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Uprawa jakiej rośliny nie jest zalecana po zbiorze rzepaku ozimego?

A. grochu siewnego
B. pszenicy ozimej
C. jęczmienia ozimego
D. buraków cukrowych
ROL.04 Pytanie 502
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gruba warstwa śniegu w uprawach pszenicy ozimej na niezamarzniętej glebie może prowadzić do

A. rozwoju pleśni śniegowej
B. zmniejszenia zachwaszczenia
C. poprawy hartowania roślin
D. odsłonięcia węzła krzewienia
ROL.04 Pytanie 503
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Proces oczyszczania krwi od zbędnych produktów przemiany materii przebiega

A. w trzustce
B. w nerkach
C. w wątrobie
D. w sercu
ROL.04 Pytanie 504
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przygotowanie maszyn i narzędzi do upraw po sezonie jest wystarczające, gdy

A. zostaną umyte, osuszone, a powierzchnie robocze pokryte smarem konserwacyjnym
B. od razu po zakończeniu prac zostaną przeniesione w miejsce przechowywania sprzętu
C. oczyszczone będą z grubsza z pozostałości gleby i ustawione na placu postojowym
D. zostaną umyte pod wysokim ciśnieniem wodą
ROL.04 Pytanie 505
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdjęcie przedstawia rasę

Ilustracja do pytania 25
A. pietrain.
B. duroc.
C. polską białą zwisłouchą.
D. wielką białą polską.
ROL.04 Pytanie 506
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka jest maksymalna liczba krów, które można hodować w ekologicznym gospodarstwie o powierzchni 18 ha, aby gęstość zwierząt nie przekraczała 2 DJP/ha?

A. 38
B. 28
C. 36
D. 18
ROL.04 Pytanie 507
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz maksymalną liczbę brojlerów kurzych w wieku 6 tygodni, zapewniającą dobrostan ptaków, utrzymywanych w kurniku o wymiarach 86 m x 13 m.

Maksymalna obsada brojlerów kurzych przy utrzymaniu ptaków w systemie podłogowym na ściółce w zależności od wieku
WiekObsada brojlerów kurzych (szt./m²)
Do 3 tygodnia35
Od 3 do 5 tygodnia22
Powyżej 5 tygodnia17

A. 1 118 szt.
B. 24 596 szt.
C. 19 006 szt.
D. 39 130 szt.
ROL.04 Pytanie 508
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenie erozją gleby na stokach może wystąpić przy

A. zbyt intensywnej obsadzie roślin na m2.
B. uprawie roślin o głębokim systemie korzeniowym.
C. nieprawidłowym stosunku N:K w zastosowanej dawce nawozu.
D. nieprawidłowym kierunku uprawy.
ROL.04 Pytanie 509
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych z tabeli oblicz minimalną powierzchnię kojców, którą należy przygotować do odchowu 200 tuczników o masie od 85 kg do 110 kg.

Minimalna powierzchnia kojca w m² na sztukę dla świń utrzymywanych grupowo
Grupa zwierzątMinimalna powierzchnia kojca
w m² na 1 sztukę
Prosięta do 10 kg0,15
Warchlaki powyżej 10 do 20 kg0,2
Warchlaki powyżej 20 do 30 kg0,3
Tuczniki powyżej 30-50 kg0,4
Tuczniki powyżej 50-85 kg0,55
Tuczniki powyżej 85-110 kg0,65
Tuczniki powyżej 110 kg1,0

A. 130 m2
B. 100m2
C. 120m2
D. 140 m2
ROL.04 Pytanie 510
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Słodyszek rzepakowy jest szkodnikiem?

A. buraka cukrowego
B. pszenicy jarej
C. rzepaku ozimego
D. ziemniaków
ROL.04 Pytanie 511
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W tabeli przedstawiono dane dotyczące kosztów bezpośrednich i pośrednich uprawy ziemniaków w zależności od rozmiarów powierzchni uprawy. Kosztami stałymi, niezależnymi od zmiany wielkości powierzchni uprawy ziemniaków są koszty

Rodzaj kosztówKoszt produkcji ziemniaków dla różnej powierzchni uprawy
dla powierzchni 10 hadla powierzchni 20 hadla powierzchni 40 ha
1. Koszty zużytych materiałów20 000 zł40 000 zł80 000 zł
2. Koszty robocizny bezpośredniej15 000 zł25 000 zł40 000 zł
3. Koszty amortyzacji sprzętu5 000 zł9 000 zł13 000 zł
4. Koszty ogólnego zarządu8 000 zł8 000 zł8 000 zł
Razem48 000 zł88 000 zł168 000 zł

A. amortyzacji sprzętu.
B. ogólnego zarządu.
C. zużytych materiałów.
D. robocizny bezpośredniej.
ROL.04 Pytanie 512
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowe mleko pobierane z gospodarstwa produkcyjnego w 1 ml nie powinno mieć więcej niż

A. 100 tys. drobnoustrojów i 300 tys. komórek somatycznych
B. 150 tys. drobnoustrojów i 500 tys. komórek somatycznych
C. 100 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
D. 200 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
ROL.04 Pytanie 513
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wymień grupę roślin, które są szczególnie wrażliwe na kwaśny odczyn gleby?

A. Owies, len, łubin żółty
B. Seradela, peluszka, owies
C. Burak cukrowy, jęczmień, pszenica
D. Żyto, ziemniaki, kukurydza
ROL.04 Pytanie 514
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zabezpieczenie spłaty zobowiązania bankowego przez notarialne ustanowienie zastawu na konkretnej nieruchomości będącej własnością osoby zaciągającej kredyt to

A. gwarancja
B. weksel
C. hipoteka
D. poręczenie
ROL.04 Pytanie 515
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie symptomów określ schorzenie bydła:
Na grzbiecie zwierząt zauważalne są guzki osiągające rozmiar orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na wierzchołku guzka dostrzega się otwór zatkany ropną wydzieliną.

A. bruceloza
B. gza wica
C. ketoza
D. pryszczyca
ROL.04 Pytanie 516
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na jaką powierzchnię użytków rolnych może być użyty obornik przechowywany na płycie o wymiarach 50 m x 20 m x 1,5 m, jeżeli przewidziana dawka wynosi 30 t/ha, a 1 m3 nawozu waży 900 kg?

A. 50 ha
B. 30 ha
C. 45 ha
D. 15 ha
ROL.04 Pytanie 517
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W roku obrotowym zakład przetwórstwa mięsnego uzyskał zysk wynoszący 150 000 zł. Przetwórnia rozlicza się z Urzędem Skarbowym, płacąc podatek dochodowy od osób prawnych w wysokości 19%. Jaką kwotę podatku uiści za rok obrotowy?

A. 12 150 zł
B. 121 500 zł
C. 2 850 zł
D. 28 500 zł
ROL.04 Pytanie 518
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do pokarmów treściwych należą

A. siano
B. plewy
C. ziarno
D. słoma
ROL.04 Pytanie 519
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie rośliny są odpowiednie do uprawy jako późne poplony ścierniskowe?

A. facelia i gorczyca biała
B. łubin biały i łubin żółty
C. kukurydza i owies
D. seradela i bobik
ROL.04 Pytanie 520
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleby klasyfikowane jako V klasa bonitacyjna są odpowiednie do hodowli

A. warzyw oraz buraków cukrowych
B. koniczyny i pszenicy
C. seradeli i żyta
D. łubinu oraz rzepaku