Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.04 Pytanie 521
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik wykonał usługowo orkę na 8 ha, pracując 4 godziny. Poniósł koszty:
- paliwa 300 zł,
- robocizny 30 zł/godzinę,
- amortyzacji sprzętu 60 zł.

Jaki był koszt 1 godziny orki?

A. 300 zł
B. 30 zł
C. 60 zł
D. 120 zł
ROL.04 Pytanie 522
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie wybranych pozycji bilansowych określ zysk bilansowy dla masarni.

Ilustracja do pytania 2
A. 325 000 zł
B. 70 000 zł
C. 45 000 zł
D. 25 000 zł
ROL.04 Pytanie 523
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gospodarstwo rolne wyspecjalizowało się w produkcji kukurydzy na ziarno i corocznie uprawia kukurydzę na powierzchni 7 500 ha. Ziarno najlepiej opłaca się sprzedać

A. na targowisku.
B. do mieszalni pasz.
C. na aukcji.
D. na giełdzie.
ROL.04 Pytanie 524
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik uprawia ogórki na powierzchni 2 ha. Najlepszą formą sprzedaży jest

A. targowisko.
B. aukcja.
C. giełda.
D. supermarket.
ROL.04 Pytanie 525
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Producent pieczywa tostowego o przedłużonej trwałości sprzedaje je we wszystkich możliwych sklepach - od małych osiedlowych do dużych supermarketów. Takie działanie to przykład na dystrybucję

A. intensywną.
B. wyłączną.
C. ekskluzywną.
D. selektywną.
ROL.04 Pytanie 526
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych zawartych w tabeli oblicz, który rolnik zastosował dawkę 68 kg azotu na 1 ha.

Ilustracja do pytania 6
A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
ROL.04 Pytanie 527
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z informacji podanych w tabeli ustal, kiedy najlepiej wykonać opryski herbicydem w sadzie jabłoniowym.

Ilustracja do pytania 7
A. Gdy dym jest lekko znoszony, a wiatr czuje się na twarzy.
B. Gdy młode przyrosty są w ruchu.
C. W warunkach unoszenia się kurzu.
D. Przy prędkości wiatru 2,8 m/s.
ROL.04 Pytanie 528
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W tabeli przedstawiono powierzchnię upraw gospodarstwa rolnego. Wiodącą w strukturze zasiewów tego gospodarstwa jest uprawa roślin

Ilustracja do pytania 8
A. okopowych.
B. zbożowych.
C. oleistych.
D. motylkowych
ROL.04 Pytanie 529
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mleczarnia zamierza wprowadzić na rynek nowy rodzaj serków smakowych. Ponieważ na tym rynku panuje duża konkurencja, w fazie początkowej zamierza sprzedawać te serki po cenie o 20% niższej niż konkurencja. Takie działanie to przykład strategii marketingu

A. masowego.
B. skoncentrowanego.
C. zróżnicowanego.
D. penetracyjnego.
ROL.04 Pytanie 530
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż grupę roślin, które pozostawiają w glebie resztki pożniwne bogate w azot i mogą być paszą o wysokiej wartości biologicznej dzięki zawartości aminokwasów egzogennych.

A. Pastewne motylkowe.
B. Pastewne niemotylkowe.
C. Pastewne okopowe.
D. Pastewne zbożowe.
ROL.04 Pytanie 531
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas wykonywania zabiegu oprysku środkami ochrony roślin doszło do awarii urządzenia do oprysków i rozlania środka chemicznego. Przeprowadzona inspekcja wykazała, że urządzenie nie posiada aktualnych badań technicznych. Zgodnie z przepisami Kodeksu Pracy odpowiedzialność za tę sytuację ponosi

A. kierownik jednostki.
B. pracownik wykonujący oprysk.
C. zakładowy inspektor bhp.
D. producent urządzenia.
ROL.04 Pytanie 532
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej narażone na zatrucia w trakcie nieprawidłowego stosowania insektycydów w okresie kwitnienia roślin uprawnych są

A. pożyteczne drobnoustroje glebowe.
B. pszczoły i owady zapylające.
C. ryby i organizmy wodne.
D. zwierzyna leśna i łowna.
ROL.04 Pytanie 533
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przedsiębiorstwie rolnym w trakcie zbioru zbóż kombajnem kombajnista złamał rękę. Udzielając mu pierwszej pomocy, należy w pierwszej kolejności

A. skontaktować się z jego lekarzem rodzinnym.
B. powiadomić przełożonego, który udzieli mu pierwszej pomocy.
C. wykonać sztuczne oddychanie i podać środki przeciwbólowe.
D. unieruchomić złamaną kończynę.
ROL.04 Pytanie 534
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Prawidłowa postawa podczas pracy przy komputerze to

A. stopy oparte o podnóżek i plecy pochylone do przodu.
B. stopy oparte o podłogę i plecy pochylone do przodu.
C. stopy oparte o podłogę i plecy przylegające do oparcia.
D. stopy oparte o podnóżek i pozycja wyprostowana.
ROL.04 Pytanie 535
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Probiotyki to

A. mieszanki pełnoporcjowe.
B. koncentraty białkowe.
C. antybiotyki paszowe.
D. preparaty bakteryjne.
ROL.04 Pytanie 536
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Celem chowu zwierząt jest

A. pozyskiwanie produktów zwierzęcych.
B. zachowanie gatunków zwierząt.
C. rozmnażanie zwierząt gospodarskich.
D. wywoływanie heterozji.
ROL.04 Pytanie 537
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Łączenie zwierząt tej samej rasy to

A. krzyżowanie.
B. kojarzenie.
C. hybrydyzacja.
D. heterozja.
ROL.04 Pytanie 538
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Krwioobieg duży rozpoczyna się

A. w prawym przedsionku.
B. w lewym przedsionku.
C. w prawej komorze.
D. w lewej komorze.
ROL.04 Pytanie 539
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cap to samiec

A. królika.
B. dzika.
C. kozy.
D. krowy.
ROL.04 Pytanie 540
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do orek zasadniczych zalicza się

A. orkę wiosenną, odwrotkę.
B. orkę agromelioracyjną, płytką.
C. zagonową, bezzagonową.
D. podorywkę, orkę siewną, orkę przedzimową.
ROL.04 Pytanie 541
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Spośród zbóż najwyższe wymagania glebowe ma

A. gryka.
B. jęczmień.
C. owies.
D. pszenica.
ROL.04 Pytanie 542
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oborze krów mlecznych stosunek powierzchni oszklonej okien do powierzchni podłogi powinien wynosić

A. 1:18
B. 1:25
C. 1:40
D. 1:5
ROL.04 Pytanie 543
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W pomieszczeniach inwentarskich w największym stężeniu występuje

A. SO2
B. H2S
C. CO2
D. NH3
ROL.04 Pytanie 544
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który nawóz w 100 kg produktu handlowego zawiera 46% azotu?

A. Mocznik.
B. Kainit.
C. Saletrzak.
D. RSM.
ROL.04 Pytanie 545
Prowadzenie produkcji rolnicz…

System żywienia krów tzw. TMR polega na karmieniu

A. paszą treściwą jeden raz dziennie.
B. mieszanką z paszy podstawowej i treściwej.
C. tylko mieszanką treściwą do woli.
D. tylko paszą objętościową do woli.
ROL.04 Pytanie 546
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięsień oddzielający klatkę piersiową od jamy brzusznej to

A. opłucna.
B. przepona.
C. brzusiec.
D. łopatka.
ROL.04 Pytanie 547
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Desykanty to środki

A. przeznaczone do zwalczania chorób roślin.
B. do odstraszania ptaków i zwierzyny łownej.
C. wywołujące szybkie usychanie roślin.
D. przeznaczone do zwalczania szkodliwych gryzoni.
ROL.04 Pytanie 548
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Poziom włókna w mieszankach dla tuczników nie powinien być wyższy niż

A. 8%
B. 16%
C. 25%
D. 2%
ROL.04 Pytanie 549
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dodatek tłuszczu do mieszanek treściwych dla drobiu wpływa na

A. zmniejszenie wartości energetycznej paszy.
B. zwiększenie wartości zapachowej paszy.
C. zwiększenie smakowitości paszy.
D. zwiększenie wartości energetycznej paszy.
ROL.04 Pytanie 550
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do chwastów przyziemnych rozwijających się w dolnej części łanu roślin należy

A. gwiazdnica pospolita.
B. komosa biała.
C. owies głuchy.
D. chwastnica jednostronna.
ROL.04 Pytanie 551
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na ilustracji przedstawiono charakterystyczne objawy choroby ziemniaków. Jaka to choroba?

Ilustracja do pytania 31
A. Rak ziemniaka.
B. Zaraza ziemniaka.
C. Rizoktonioza.
D. Parch zwykły.
ROL.04 Pytanie 552
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięśniochwat jest chorobą występującą

A. u bydła.
B. u bydła i owiec.
C. u owiec i koni.
D. u koni.
ROL.04 Pytanie 553
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do orki bezzagonowej służy pług

A. wahadłowy.
B. talerzowy.
C. podorywkowy.
D. łąkowy.
ROL.04 Pytanie 554
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Narzędzie wykorzystywane przy poskramianiu bydła przedstawione na rysunku, to

Ilustracja do pytania 34
A. jarzmo pachwinowo-krzyżowe.
B. dutka.
C. trójgraniec.
D. kleszcze nosowe Harmsa.
ROL.04 Pytanie 555
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nawozem uniwersalnym do przedsiewnego i pogłównego stosowania, pod wszystkie rośliny uprawne z grupy nawozów amonowo-saletrzanych, jest

A. siarczan amonowy.
B. mocznik.
C. saletra wapniowa.
D. saletra amonowa.
ROL.04 Pytanie 556
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Grupa roślin strączkowych o największych wymaganiach glebowych to

A. łubin wąskolistny, lucerna i żyto.
B. bobik, groch siewny i wyka jara.
C. łubin żółty, seradela i gryka.
D. peluszka, łubin biały i wyka kosmata.
ROL.04 Pytanie 557
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Możliwa jest uprawa żyta po Innych zbożowych i po sobie, ponieważ

A. otrzymuje się wysokie plony.
B. poprawia strukturę gleby.
C. jest ono odporne na choroby podstawy źdźbła.
D. wzbogaca w próchnicę.
ROL.04 Pytanie 558
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wykorzystanie rasy holsztyńsko-fryzyjskiej w krzyżowaniu z bydłem czarno-białym ma na celu poprawę

A. płodności i zawartości tłuszczu w mleku.
B. wydajności mlecznej i cech pokroju.
C. łatwości porodów.
D. cech mięsnych.
ROL.04 Pytanie 559
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Skutecznym sposobem w zapobieganiu chorobom grzybowym zbóż jest

A. zaprawianie ziarna.
B. gęściejszy siew.
C. niska temperatura zimą.
D. właściwy odczyn gleby.
ROL.04 Pytanie 560
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej energochłonnym i kosztownym zabiegiem uprawowym jest

A. głęboszowanie.
B. włókowanie.
C. bronowanie.
D. talerzowanie.