Filtrowanie pytań
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
A. 5 godzin
B. 8 godzin
C. 16 godzin
D. 7 godzin
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Projektując budynek inwentarski dla tuczników o powierzchni podłogi 120 m2, zgodnie z dobrostanem zwierząt, należy zaplanować okna o powierzchni co najmniej 
 
| Kategoria zwierząt | Oświetlenie dzienne (stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi) | 
|---|---|
| Tuczniki | 1 : 30 | 
A. 30 m2
B. 3 m2
C. 4 m2
D. 36 m2
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Jaką ilość ton kiszonki z kukurydzy można przechować w silosie o wymiarach 2 m x 10 m x 36 m, jeżeli 1 m3 kiszonki z kukurydzy ma masę 0,6 tony?
A. 1200 t
B. 720 t
C. 432 t
D. 600 t
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Zestaw narzędzi przedstawiony poniżej jest używany do pielęgnacji 
 - szczotka z włosia 
 - zgrzebło metalowe 
 - szczotka ryżowa 
 - grzebień?
A. owiec
B. trzody
C. bydła
D. koni
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Produkcja, która wykazuje największą sezonowość wśród artykułów rolno-spożywczych, to
A. ciast
B. ziemniaków
C. serów twarogowych
D. przetworów mięsnych
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Wymianę tlenu oraz dwutlenku węgla, która zachodzi w płucach pomiędzy środowiskiem a organizmem zwierzęcia, nazywa się
A. oddychaniem zewnętrznym
B. wymianą gazów w tkankach
C. wydalaniem tlenu
D. oddychaniem wewnętrznym
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Aby współpracować z pielnikiem w rzędach o szerokości 45 cm, należy wybrać ciągnik o rozstawie kół
A. 150 cm
B. 135 cm
C. 125 cm
D. 170 cm
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Przed przystąpieniem do pracy w zbiorniku na gnojowicę należy
A. oświetlić zbiornik lampą fluorescencyjną
B. wyposażyć wchodzącego w aparat do oddychania
C. osuszyć zbiornik
D. wyposażyć wchodzącego w środki ochrony osobistej i zabezpieczyć iiną
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Jaką chorobę u bydła zwalcza się z urzędowego nakazu?
A. zapalenie wymienia
B. ketoza
C. promienica
D. pryszczyca
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Jaka jest minimalna temperatura potrzebna do kiełkowania kukurydzy?
A. 5 - 7 stopni C
B. 11 - 14 stopni C
C. 1 - 4 stopni C
D. 8 - 10 stopni C
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Dokumentem, który potwierdza pochodzenie jałówki hodowlanej przy jej sprzedaży jest
A. świadectwo rodowodowe.
B. Karta Jałówki – Krowy.
C. karta wsadowa rejestru bydła.
D. raport z doju próbnego RW-2.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
W diecie krowy mlecznej należy uwzględnić w odniesieniu do masy ciała poniższą ilość pasz
A. 10 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
B. 10 % objętościowych pasz soczystych, 1 - 2 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
C. 15 % pasz soczystych objętościowo, 5 % pasz suchych objętościowo i paszę treściwą
D. 5 % pasz soczystych objętościowo, 15 % pasz suchych objętościowo oraz 5 kg paszy treściwej
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Roślinami okopowymi są:
A. ziemniak, burak, proso
B. marchew, len, żyto
C. burak, gryka, rzepak
D. marchew, topinambur, cykoria
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Kiedy stosuje się przycinanie dziobów oraz amputację grzebienia?
A. w hodowli zarodowej kur
B. w chowie masowym indyków
C. w chowie przemysłowym kur
D. w hodowli zarodowej gęsi
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Wiosną, gdy żyto zostanie zaatakowane przez pleśń śniegową, co należy zrobić?
A. przeprowadzić oprysk właściwym herbicydem
B. wykorzystać nawozy wapniowe
C. zwiększyć ilość nawozów azotowych
D. wykonać bronowanie pola
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Obecność opadów atmosferycznych oraz podwyższone temperatury w fazie dojrzałości zbóż skutkuje
A. lepszym rozwinięciem się części użytkowej roślin.
B. niższą zawartością suchej masy w roślinach.
C. porastaniem ziarna w kłosach.
D. większą wrażliwością roślin na choroby.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Na glebach o dużej gęstości, aby poprawić warunki wodne i powietrzne, należy zastosować
A. głęboszowanie
B. wapnowanie
C. iłowanie
D. glinowanie
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Główne procesy trawienia błonnika u koni zachodzą w
A. żołądku
B. jelicie ślepym
C. prostnicy
D. jelicie cienkim
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
W obszarach gruntów rolnych z wyraźnym spadkiem terenu orkę należy prowadzić zgodnie z liniami warstw, a w uprawach zaleca się wybór roślin wieloletnich i ozimych ze względu na
A. możliwość zakwaszenia gleby.
B. ochronę lokalnych ekosystemów.
C. ryzyko erozji wodnej.
D. gromadzenie pestycydów.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Uszeregowane zboża według kryterium od najwyższych do najniższych wymagań glebowych przedstawia wariant 
 
| A. | B. | C. | D. | 
|---|---|---|---|
| 1. Jęczmień 2. Pszenica 3. Pszenżyto 4. Żyto  | 1. Pszenica 2. Jęczmień 3. Żyto 4. Pszenżyto  | 1. Pszenica 2. Jęczmień 3. Pszenżyto 4. Żyto  | 1. Pszenica 2. Pszenżyto 3. Jęczmień 4. Żyto  | 
A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
W stajni dla krów mlecznych proporcja powierzchni przeszkleń okien do powierzchni podłogi powinna wynosić
A. 1:40
B. 1:25
C. 1:18
D. 1:5
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Oblicz maksymalną liczbę brojlerów kurzych w wieku 6 tygodni, zapewniającą dobrostan ptaków, utrzymywanych w kurniku o wymiarach 86 m x 13 m. 
 
| Maksymalna obsada brojlerów kurzych przy utrzymaniu ptaków w systemie podłogowym na ściółce w zależności od wieku | |
|---|---|
| Wiek | Obsada brojlerów kurzych (szt./m²) | 
| Do 3 tygodnia | 35 | 
| Od 3 do 5 tygodnia | 22 | 
| Powyżej 5 tygodnia | 17 | 
A. 19 006 szt.
B. 1 118 szt.
C. 24 596 szt.
D. 39 130 szt.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez
A. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
B. tasiemca
C. włośnię spiralnego
D. wirusy przenoszone przez gryzonie
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
W gospodarstwie realizowane jest czteropolowe zmianowanie. Wskaż, do której grupy roślin powinno się wprowadzić nawożenie organiczne?
A. 3. Rośliny motylkowe
B. 2. Zboża jare
C. 4. Zboża ozime
D. 1. Rośliny okopowe
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Jęczmień browarny powinien być zbierany w stadium dojrzałości
A. woskowo-mlecznej
B. mlecznej
C. pełnej
D. żółtej
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Pług, który jest używany do orki bezzagonowej, to
A. łąkowy
B. talerzowy
C. wahadłowy
D. podorywkowy
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
W celu zapewnienia odpowiednich potrzeb paszowych dla bydła w gospodarstwie dysponującym ograniczoną powierzchnią użytków zielonych, korzystne może być wprowadzenie do struktury zasiewów płodozmianu paszowego z przewagą uprawy
A. roślin strączkowych na nasiona
B. mieszanki roślin motylkowych z trawami
C. zbóż
D. kukurydzy na nasiona
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Objawy takie jak gorączka, nagły spadek produkcji mleka oraz pęcherze na błonach śluzowych jamy ustnej, skórze wymienia i w okolicach racic u krów wskazują na
A. brucelozy
B. grudy
C. ochwatu
D. pryszczycy
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Na podstawie symptomów określ schorzenie bydła:
 Na grzbiecie zwierząt zauważalne są guzki osiągające rozmiar orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na wierzchołku guzka dostrzega się otwór zatkany ropną wydzieliną.
A. pryszczyca
B. bruceloza
C. ketoza
D. gza wica
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Jaką rolę pełnią leukocyty w organizmach zwierząt?
A. przewóz tlenu do komórek
B. reakcje immunologiczne
C. wytwarzanie fibrynogenu
D. krzepnięcie krwi
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
W ekologicznej produkcji rolniczej pozwala się na używanie
A. soli potasowej o wysokiej zawartości
B. roztworu saletrzano-mocznikowego
C. siarczanu potasu
D. saletry amonowej
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Okres, który musi minąć od użycia środka chemicznego do zbioru rośliny i jej skonsumowania, to czas
A. karencji
B. tolerancji
C. wrażliwości
D. prewencji
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
W uprawie ziemniaków rozwój wspomaga ciepła i wilgotna atmosfera
A. raka ziemniaka
B. alternariozy
C. rizoktoniozy
D. zarazy ziemniaka
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Dokładne informacje na temat bezpiecznego użytkowania maszyny można znaleźć
A. w karcie gwarancyjnej
B. w certyfikacie bezpieczeństwa
C. w instrukcji obsługi
D. w prasie branżowej
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Aby zminimalizować straty ziemniaków spowodowane chorobami w czasie przechowywania, należy
A. bezpośrednio po zbiorze zakrywać przesortowane bulwy folią oraz ziemią
B. okrywać kopce warstwą słomy o grubości około 10 cm i 5 cm warstwą ziemi
C. zbiór wykonywać w warunkach suchych oraz przy temperaturze powyżej 10oC
D. uprawiać ziemniaki na glebach gliniastych i zwięzłych
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Jakie cechy posiada dobrej jakości siano łąkowe?
A. zielonkawym odcieniem.
B. aromatem pleśni.
C. wysokim udziałem kwiatów traw.
D. niską ilością białka.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Zagrożenie erozją gleby na stokach może wystąpić przy
A. nieprawidłowym stosunku N:K w zastosowanej dawce nawozu.
B. uprawie roślin o głębokim systemie korzeniowym.
C. zbyt intensywnej obsadzie roślin na m2.
D. nieprawidłowym kierunku uprawy.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Wyznacz koszt wytworzenia 1 tony pszenicy, przy założeniu, że: 
 - koszty zmienne wynoszą 35 000 zł, 
 - koszty stałe wynoszą 5 000 zł, 
 - całkowita produkcja to 500 ton.
A. 10 zł/tonę
B. 80 zł/tonę
C. 70 zł/tonę
D. 60 zł/tonę
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Określ głębokość siewu pszenicy na podstawie zamieszczonego zestawienia. 
 
| Głębokość siewu wygranych roślin uprawnych | |
|---|---|
| Gatunek roślin | Głębokość siewu (cm) | 
| Bobik | 8 – 9 | 
| Kukurydza | 4 – 6 | 
| Rzepak | 1,5 – 3,5 | 
| Owies | 3 – 4 | 
| Pszenica | 2 - 4 | 
A. 6 – 7 cm
B. 8 – 9 cm
C. 4 – 6 cm
D. 2 – 4 cm
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
W celu zwalczania chwastów wykorzystuje się
A. herbicydy
B. insektycydy
C. zoocydy
D. fungicydy