Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak dużo godzin będzie potrzebować rolnik, aby przygotować pole o powierzchni 16 ha do siewu, mając agregat uprawowy o szerokości 4,2 m, który ma wydajność wynoszącą 3,2 ha/godzinę?

A. 5 godzin
B. 8 godzin
C. 16 godzin
D. 7 godzin
ROL.04 Pytanie 722
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Projektując budynek inwentarski dla tuczników o powierzchni podłogi 120 m2, zgodnie z dobrostanem zwierząt, należy zaplanować okna o powierzchni co najmniej

Kategoria zwierzątOświetlenie dzienne (stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi)
Tuczniki1 : 30

A. 30 m2
B. 3 m2
C. 4 m2
D. 36 m2
ROL.04 Pytanie 726
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wymianę tlenu oraz dwutlenku węgla, która zachodzi w płucach pomiędzy środowiskiem a organizmem zwierzęcia, nazywa się

A. oddychaniem zewnętrznym
B. wymianą gazów w tkankach
C. wydalaniem tlenu
D. oddychaniem wewnętrznym
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed przystąpieniem do pracy w zbiorniku na gnojowicę należy

A. oświetlić zbiornik lampą fluorescencyjną
B. wyposażyć wchodzącego w aparat do oddychania
C. osuszyć zbiornik
D. wyposażyć wchodzącego w środki ochrony osobistej i zabezpieczyć iiną
ROL.04 Pytanie 729
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką chorobę u bydła zwalcza się z urzędowego nakazu?

A. zapalenie wymienia
B. ketoza
C. promienica
D. pryszczyca
ROL.04 Pytanie 730
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka jest minimalna temperatura potrzebna do kiełkowania kukurydzy?

A. 5 - 7 stopni C
B. 11 - 14 stopni C
C. 1 - 4 stopni C
D. 8 - 10 stopni C
ROL.04 Pytanie 732
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W diecie krowy mlecznej należy uwzględnić w odniesieniu do masy ciała poniższą ilość pasz

A. 10 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
B. 10 % objętościowych pasz soczystych, 1 - 2 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
C. 15 % pasz soczystych objętościowo, 5 % pasz suchych objętościowo i paszę treściwą
D. 5 % pasz soczystych objętościowo, 15 % pasz suchych objętościowo oraz 5 kg paszy treściwej
ROL.04 Pytanie 733
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Roślinami okopowymi są:

A. ziemniak, burak, proso
B. marchew, len, żyto
C. burak, gryka, rzepak
D. marchew, topinambur, cykoria
ROL.04 Pytanie 734
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy stosuje się przycinanie dziobów oraz amputację grzebienia?

A. w hodowli zarodowej kur
B. w chowie masowym indyków
C. w chowie przemysłowym kur
D. w hodowli zarodowej gęsi
ROL.04 Pytanie 735
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wiosną, gdy żyto zostanie zaatakowane przez pleśń śniegową, co należy zrobić?

A. przeprowadzić oprysk właściwym herbicydem
B. wykorzystać nawozy wapniowe
C. zwiększyć ilość nawozów azotowych
D. wykonać bronowanie pola
ROL.04 Pytanie 736
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obecność opadów atmosferycznych oraz podwyższone temperatury w fazie dojrzałości zbóż skutkuje

A. lepszym rozwinięciem się części użytkowej roślin.
B. niższą zawartością suchej masy w roślinach.
C. porastaniem ziarna w kłosach.
D. większą wrażliwością roślin na choroby.
ROL.04 Pytanie 738
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Główne procesy trawienia błonnika u koni zachodzą w

A. żołądku
B. jelicie ślepym
C. prostnicy
D. jelicie cienkim
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W obszarach gruntów rolnych z wyraźnym spadkiem terenu orkę należy prowadzić zgodnie z liniami warstw, a w uprawach zaleca się wybór roślin wieloletnich i ozimych ze względu na

A. możliwość zakwaszenia gleby.
B. ochronę lokalnych ekosystemów.
C. ryzyko erozji wodnej.
D. gromadzenie pestycydów.
ROL.04 Pytanie 740
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Uszeregowane zboża według kryterium od najwyższych do najniższych wymagań glebowych przedstawia wariant

A.B.C.D.
1. Jęczmień
2. Pszenica
3. Pszenżyto
4. Żyto
1. Pszenica
2. Jęczmień
3. Żyto
4. Pszenżyto
1. Pszenica
2. Jęczmień
3. Pszenżyto
4. Żyto
1. Pszenica
2. Pszenżyto
3. Jęczmień
4. Żyto

A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
ROL.04 Pytanie 742
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz maksymalną liczbę brojlerów kurzych w wieku 6 tygodni, zapewniającą dobrostan ptaków, utrzymywanych w kurniku o wymiarach 86 m x 13 m.

Maksymalna obsada brojlerów kurzych przy utrzymaniu ptaków w systemie podłogowym na ściółce w zależności od wieku
WiekObsada brojlerów kurzych (szt./m²)
Do 3 tygodnia35
Od 3 do 5 tygodnia22
Powyżej 5 tygodnia17

A. 19 006 szt.
B. 1 118 szt.
C. 24 596 szt.
D. 39 130 szt.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez

A. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
B. tasiemca
C. włośnię spiralnego
D. wirusy przenoszone przez gryzonie
ROL.04 Pytanie 744
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie realizowane jest czteropolowe zmianowanie. Wskaż, do której grupy roślin powinno się wprowadzić nawożenie organiczne?

A. 3. Rośliny motylkowe
B. 2. Zboża jare
C. 4. Zboża ozime
D. 1. Rośliny okopowe
ROL.04 Pytanie 745
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jęczmień browarny powinien być zbierany w stadium dojrzałości

A. woskowo-mlecznej
B. mlecznej
C. pełnej
D. żółtej
ROL.04 Pytanie 747
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zapewnienia odpowiednich potrzeb paszowych dla bydła w gospodarstwie dysponującym ograniczoną powierzchnią użytków zielonych, korzystne może być wprowadzenie do struktury zasiewów płodozmianu paszowego z przewagą uprawy

A. roślin strączkowych na nasiona
B. mieszanki roślin motylkowych z trawami
C. zbóż
D. kukurydzy na nasiona
ROL.04 Pytanie 748
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Objawy takie jak gorączka, nagły spadek produkcji mleka oraz pęcherze na błonach śluzowych jamy ustnej, skórze wymienia i w okolicach racic u krów wskazują na

A. brucelozy
B. grudy
C. ochwatu
D. pryszczycy
ROL.04 Pytanie 749
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie symptomów określ schorzenie bydła:
Na grzbiecie zwierząt zauważalne są guzki osiągające rozmiar orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na wierzchołku guzka dostrzega się otwór zatkany ropną wydzieliną.

A. pryszczyca
B. bruceloza
C. ketoza
D. gza wica
ROL.04 Pytanie 750
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką rolę pełnią leukocyty w organizmach zwierząt?

A. przewóz tlenu do komórek
B. reakcje immunologiczne
C. wytwarzanie fibrynogenu
D. krzepnięcie krwi
ROL.04 Pytanie 753
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W uprawie ziemniaków rozwój wspomaga ciepła i wilgotna atmosfera

A. raka ziemniaka
B. alternariozy
C. rizoktoniozy
D. zarazy ziemniaka
ROL.04 Pytanie 755
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zminimalizować straty ziemniaków spowodowane chorobami w czasie przechowywania, należy

A. bezpośrednio po zbiorze zakrywać przesortowane bulwy folią oraz ziemią
B. okrywać kopce warstwą słomy o grubości około 10 cm i 5 cm warstwą ziemi
C. zbiór wykonywać w warunkach suchych oraz przy temperaturze powyżej 10oC
D. uprawiać ziemniaki na glebach gliniastych i zwięzłych
ROL.04 Pytanie 756
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie cechy posiada dobrej jakości siano łąkowe?

A. zielonkawym odcieniem.
B. aromatem pleśni.
C. wysokim udziałem kwiatów traw.
D. niską ilością białka.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenie erozją gleby na stokach może wystąpić przy

A. nieprawidłowym stosunku N:K w zastosowanej dawce nawozu.
B. uprawie roślin o głębokim systemie korzeniowym.
C. zbyt intensywnej obsadzie roślin na m2.
D. nieprawidłowym kierunku uprawy.
ROL.04 Pytanie 758
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz koszt wytworzenia 1 tony pszenicy, przy założeniu, że:
- koszty zmienne wynoszą 35 000 zł,
- koszty stałe wynoszą 5 000 zł,
- całkowita produkcja to 500 ton.

A. 10 zł/tonę
B. 80 zł/tonę
C. 70 zł/tonę
D. 60 zł/tonę
ROL.04 Pytanie 759
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Określ głębokość siewu pszenicy na podstawie zamieszczonego zestawienia.

Głębokość siewu wygranych roślin uprawnych
Gatunek roślinGłębokość siewu (cm)
Bobik8 – 9
Kukurydza4 – 6
Rzepak1,5 – 3,5
Owies3 – 4
Pszenica2 - 4

A. 6 – 7 cm
B. 8 – 9 cm
C. 4 – 6 cm
D. 2 – 4 cm