Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.04 Pytanie 41
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile zaprawy nasiennej potrzeba do zaprawienia 1,5 t ziarna zbóż, jeżeli instrukcja stosowania zaprawy podaje, że do zaprawienia 100 kg ziarna należy użyć 200 g zaprawy.

A. 1000 g
B. 300 g
C. 1500 g
D. 3000 g
ROL.04 Pytanie 42
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Paszport zwierzęcia ubitego w rzeźni należy

A. dostarczyć do właściwego Urzędu Gminy.
B. przechowywać w domu do okazania.
C. przechowywać w biurze rzeźni.
D. dostarczyć do właściwego Biura Powiatowego ARiMR.
ROL.04 Pytanie 43
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W którym z wymienionych w tabeli nawozów azotowych najtańszy jest 1 kg azotu?

Ilustracja do pytania 3
A. Mocznik
B. Saletrzak
C. Saletra amonowa
D. Saletrzak magnezowy
ROL.04 Pytanie 44
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Groźną chorobą zawodową rolników przenoszoną przez kleszcze jest

A. bruceloza.
B. toksoplazmoza.
C. borelioza.
D. wścieklizna.
ROL.04 Pytanie 45
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Właściwa temperatura i wilgotność składowania jaj wylęgowych powinna wynosić

A. 17 - 20 stopni C i 70%
B. 21 - 25 stopni C i 75%
C. 4 - 8 stopni C i 65%
D. 10 - 15 stopni C i 70%
ROL.04 Pytanie 46
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zbiorniki na płynne odchody zwierzęce powinny mieć

A. nieprzepuszczalne ściany, przepuszczalne dno.
B. nieprzepuszczalne dno i ściany.
C. nieprzepuszczalne dno, przepuszczalne ściany.
D. przepuszczalne dno i ściany.
ROL.04 Pytanie 47
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku zagrożenia wystąpieniem choroby zakaźnej u zwierząt, obowiązkiem ustawowym posiadacza zwierząt oraz osób stykających się z nimi jest

A. odizolować od stada podejrzane zwierzęta trzymając je na okólniku.
B. uprzedzić sąsiadów o zagrożeniu chorobą zakaźną.
C. niezwłocznie zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby.
D. niezwłocznie powiadomić o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższy zakład lecznicy dla zwierząt.
ROL.04 Pytanie 48
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Popularna na wsi choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, tzw. płuco rolnika - wywoływana jest przez

A. włośnią spiralnego.
B. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach.
C. tasiemca.
D. wirusy przenoszone przez gryzonie.
ROL.04 Pytanie 49
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku zachorowania konia na ochwat, przed przyjazdem lekarza weterynarii należy

A. okryć derką i zadanie siana.
B. rozetrzeć koronki.
C. ochłodzić nogi konia poprzez zastosowanie zimnych okładów.
D. rozgrzewać nogi konia poprzez ciepłe okłady.
ROL.04 Pytanie 50
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rysunek przedstawia jelito grube świni. Cyfrą 1 oznaczono na rysunku:

Ilustracja do pytania 10
A. jelito biodrowe.
B. okrężnicę.
C. odbytnicę.
D. jelito ślepe.
ROL.04 Pytanie 51
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pionowy układ zróżnicowanych poziomów glebowych nazywamy

A. układem gleby.
B. składem mechanicznym gleby.
C. strukturą gleby.
D. profilem gleby.
ROL.04 Pytanie 52
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdjęcie przedstawia rasę

Ilustracja do pytania 12
A. pietrain.
B. duroc.
C. wielką białą polską.
D. polską białą zwisłouchą.
ROL.04 Pytanie 53
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Odczytaj z wykresu, w którym roku następuje znaczna obniżka plonu przy 50 % udziale rzepaku w strukturze zasiewów

Ilustracja do pytania 13
A. w 12 roku.
B. w 10 roku.
C. w 8 roku.
D. w 5 roku.
ROL.04 Pytanie 54
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Optymalna temperatura i wilgotność względna w chlewni dla loch karmiących powinna wynosić

A. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
B. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
C. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
D. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
ROL.04 Pytanie 55
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nawozy wapniowe najlepiej zastosować

A. po żniwach pod podorywkę.
B. pod wiosenne zabiegi uprawowe.
C. jesienią razem z obornikiem pod orkę przykrywającą obornik.
D. późną jesienią pod orkę przedzimową.
ROL.04 Pytanie 56
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych w tabeli określ wielkość nadwyżki bezpośredniej w produkcji pszenicy ozimej

Ilustracja do pytania 16
A. 2429 zł
B. 621 zł
C. 1808 zł
D. 1187 zł
ROL.04 Pytanie 57
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na produkcję 1 litra mleka o zawartości 4 % tłuszczu krowa potrzebuje

A. 78 g b.o. i 1,5 MJ energii.
B. 60 g b.o. i 2,9 MJ energii.
C. 60 g b.o. i 1,5 MJ energii.
D. 78 g b.o. i 2,9 MJ energii.
ROL.04 Pytanie 58
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zdjęciu przedstawiono

Ilustracja do pytania 18
A. agregat uprawowo-siewny.
B. siewnik rzędowy.
C. agregat uprawowy bierny.
D. bronę aktywną
ROL.04 Pytanie 59
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W zmianowaniach silnie wysyconych zbożami, rolę fitosanitarnego przerywacza pełni

A. jęczmień.
B. pszenica.
C. żyto.
D. owies.
ROL.04 Pytanie 60
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepsze wyniki opasu daje rasa

A. charolais.
B. duńska czerwona.
C. jersey.
D. czarno - biała.
ROL.04 Pytanie 61
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do metod bezpośredniego zwalczania chorób roślin zaliczamy

A. zaprawianie nasion.
B. użycie kwalifikowanego materiału siewnego.
C. poprawne zmianowanie.
D. kwarantannę.
ROL.04 Pytanie 62
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Krowa mleczna w dziennej dawce pokarmowej powinna otrzymać w stosunku do masy ciała następującą ilość pasz

A. 15 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą.
B. 5 % objętościowych pasz soczystych, 15 % objętościowych pasz suchych i 5 kg paszy treściwej.
C. 10 % objętościowych pasz soczystych, 1 - 2 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą.
D. 10 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą.
ROL.04 Pytanie 63
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Knurki hodowlane wybrakowane kastruje się gdy mają

A. 7 - 10 tygodni.
B. 9 - 11 tygodni.
C. 5 - 8 tygodni.
D. 3 - 4 tygodnie.
ROL.04 Pytanie 64
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Termin tolerancja oznacza

A. minimalny okres czasu jaki musi upłynąć od zastosowania środka chemicznego do zbiorów i spożycia.
B. najwyższą nieszkodliwą dla zdrowia ilość preparatu chemicznego w produktach spożywczych.
C. najniższa nieszkodliwą dla zdrowia ilość preparatu chemicznego w produktach spożywczych.
D. takie nasilenie choroby rośliny, przy którym nie ponosimy strat ekonomicznych.
ROL.04 Pytanie 65
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby przyspieszyć osiadanie głębszych warstw roli należy użyć

A. wału kolczatka.
B. wału Campbella.
C. wału pierścieniowego.
D. wału gładkiego.
ROL.04 Pytanie 66
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Szerokość międzyrzędzi przy uprawie buraków cukrowych wynosi

A. 15 - 18 cm
B. 28 - 32 cm
C. 42 - 50 cm
D. 7 - 10 cm
ROL.04 Pytanie 67
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszą rasą owiec do wielkotowarowej produkcji wełny jest

A. owca fryzyjska.
B. merynos.
C. berishon du chaire.
D. owca wielkopolska.
ROL.04 Pytanie 68
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mleko surowe odbierane z gospodarstwa produkcyjnego w 1 ml nie powinno zawierać więcej niż

A. 100 tys. drobnoustrojów i 300 tys. komórek somatycznych.
B. 150 tys. drobnoustrojów i 500 tys. komórek somatycznych.
C. 200 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych.
D. 100 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych.
ROL.04 Pytanie 69
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na polu pszenicy o powierzchni 2 ha zastosowano saletrę amonową w ilości 3 dt/ha. Jaki jest koszt tego nawozu jeżeli 1 dt kosztuje 76 zł ?

A. 456 zł
B. 470 zł
C. 432 zł
D. 400 zł
ROL.04 Pytanie 70
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dobowy wymiar czasu pracy młodocianego, który nie ukończył 16 roku życia może wynosić nie więcej niż

A. 7 godzin.
B. 5 godzin.
C. 8 godzin.
D. 6 godzin.
ROL.04 Pytanie 71
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do zakażenia brucelozą dochodzi podczas

A. picia mleka oraz jedzenia mięsa pochodzącego od chorych krów.
B. jedzenia mięsa pochodzącego od chorych owiec.
C. jedzenia jaj lub mięsa pochodzącego od chorych kur.
D. obsługi lub udzielania pomocy chorym zwierzętom.
ROL.04 Pytanie 72
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Odległość płyty gnojowej od silosów na kiszonkę powinna wynosić

A. 10m
B. 30 m
C. 15 m
D. 20 m
ROL.04 Pytanie 73
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku poronienia u krowy w drugiej połowie ciąży należy

A. powiadomić lekarza weterynarii i poddać płód badaniom.
B. nie podejmować żadnych działań.
C. odkazić pomieszczenia i zakopać poroniony płód.
D. oddać płód do zakładu utylizacji.
ROL.04 Pytanie 74
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z przepisami zawartymi w Ustawie o nawozach i nawożeniu dawka azotu zastosowana w nawozach naturalnych na użytkach rolnych nie może przekroczyć w ciągu roku (w przeliczeniu na czysty składnik)

A. 170 kg/ha
B. 120 kg/ha
C. 90 kg/ha
D. 100 kg/ha
ROL.04 Pytanie 75
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pierwszą czynnością ratunkową przy porażeniu prądem elektrycznym jest

A. odcięcie dopływu prądu.
B. sprawdzenie akcji serca.
C. wezwanie pogotowia ratunkowego.
D. wezwanie pogotowia energetycznego.
ROL.04 Pytanie 76
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przechowywanie oszczędności przez osoby fizyczne i jednostki gospodarcze w postaci pieniądza oznacza, że pieniądz pełni wtedy funkcję

A. miernika wartości.
B. środka tezauryzacji.
C. środka wymiany.
D. środka płatniczego.
ROL.04 Pytanie 77
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Roczne, procentowe określenie stopnia zużycia środka trwałego to

A. rata amortyzacji.
B. stopa amortyzacji.
C. odpis amortyzacyjny.
D. kwota amortyzacji.
ROL.04 Pytanie 78
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Produkcja kapusty i cebuli, zaliczanych do warzyw gruntowych, charakteryzuje się

A. niską pracochłonnością.
B. wysoką kapitałochłonnością.
C. niską ziemiochłonnością.
D. wysoką pracochłonnością.
ROL.04 Pytanie 79
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W polskich warunkach klimatycznych najwyższym ryzykiem produkcyjnym obciążona jest uprawa

A. ziemniaków.
B. rzepaku.
C. zboża.
D. buraków cukrowych.
ROL.04 Pytanie 80
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zabieg podkiełkowywania sadzeniaków jest pracochłonny i dlatego jest polecany tylko przy uprawie ziemniaków

A. pastewnych.
B. na wczesny zbiór.
C. na chipsy.
D. przemysłowych.