Filtrowanie pytań
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
A. tobołki polne
B. komosa biała
C. jasnota różowa
D. przytulia czepna
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Plantator pomidorów, który codziennie zbiera 20 kilogramów pomidorów, powinien wybrać formę sprzedaży swoich produktów jako
A. wysyłkową
B. na targowisku
C. hurtową
D. w swoim własnym sklepie
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Chwościk buraka, zauważany po uszkodzeniach liści rośliny, stanowi
A. chorobę bakteryjną
B. chorobę grzybową
C. owada żerującego
D. chorobę wirusową
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Zdjęcie przedstawia

A. pistolet do mycia wymion.
B. kubek do dezynfekcji strzyków.
C. przedzdajacz.
D. kubek do zadawania leków w płynie.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Największą ilość białka zawierają
A. łuszczyny rzepaku ozimego oraz jarego
B. nasiona i kolby kukurydzy
C. nasiona łubinu i grochu
D. ziarna pszenicy i owsa
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Jak nazywa się system hodowli kur, gdy kury w gospodarstwie są trzymane na twardym podłożu, mają dostęp do wybiegu oraz są karmione gotowymi mieszankami paszowymi?
A. Klatkowy
B. Ściółkowy
C. Ekologiczny
D. Bateryjny
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Zastosowanie szczepienia nasion bakteriami brodawkowymi ma miejsce przed siewem roślin.
A. okopowych
B. przemysłowych
C. motylkowatych
D. zbożowych
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Powodem niewłaściwego funkcjonowania systemu odwadniającego poprzez rowy otwarte może być
A. umacnianie brzegów rowów.
B. siew skarp rowów nasionami traw i roślin motylkowatych.
C. użycie urządzeń piętrzących oraz przepustów w rowach.
D. zarośnięcie dna rowów oraz skarp roślinnością.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Wskaż rodzaje gleb, w których powstaje podeszwa płużna, kiedy orka tych gleb jest prowadzona na stałej głębokości.
A. Średnie
B. Ciężkie
C. Lekkie
D. Organiczne
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Do rodzajów orki podstawowej zalicza się
A. zagonową, bezzagonową
B. podorywkę, orkę siewną, orkę przedzimową
C. orkę wiosenną, odwrotkę
D. orkę agromelioracyjną, płytką
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Najwcześniej wysiewaną rośliną ozimą jest
A. pszenica
B. żyto
C. jęczmień
D. rzepak
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Desykacja roślin strączkowych jest wykonywana w celu
A. przyspieszenia wschodów
B. ochrony roślin przed chorobami
C. aktywacji nasion do kiełkowania
D. przyspieszenia dojrzewania
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Hurtownia produktów spożywczych nabyła artykuły za kwotę 366 zł brutto (300 zł wartość netto oraz 66 zł podatek VAT w wysokości 22%). Po uwzględnieniu marży w wysokości 30% naliczonej od ceny zakupu netto, jaka będzie cena sprzedaży brutto?
A. 109,80 zł
B. 475,80 zł
C. 390,00 zł
D. 456,00 zł
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Wskaż działania dotyczące poprawy funkcjonowania urządzeń wodociągowych, które należy podjąć w hali udojowej, jeżeli na podstawie badania próbki wody stwierdzono jej twardość 20°. 
 
| Stopnie twardości wody | |
|---|---|
| Klasa twardości wody | Stopnie (°) | 
| Bardzo miękka | < 4 | 
| Miękka | 4 – 8 | 
| Średnio twarda | 8 – 16 | 
| Twarda | 16 – 28 | 
| Bardzo twarda | > 28 | 
A. Zainstalowanie stacji uzdatniania wody.
B. Przeprowadzenie dezynfekcji instalacji wodociągowej.
C. Zastosowanie w instalacji wodociągowej rur o większej średnicy.
D. Zainstalowanie wodomierza o większej dokładności.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Surowe mleko pobierane z gospodarstwa produkcyjnego w 1 ml nie powinno mieć więcej niż
A. 150 tys. drobnoustrojów i 500 tys. komórek somatycznych
B. 100 tys. drobnoustrojów i 300 tys. komórek somatycznych
C. 200 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
D. 100 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Kiszonka z całych roślin kukurydzy stanowi paszę
A. węglowodanową treściwą
B. suchą objętościową
C. białkową treściwą
D. soczystą objętościową
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
W budynku biurowym firmy często zdarzają się przerwy w dostawie energii elektrycznej. Aby uniknąć utraty danych, które są wprowadzane do komputera, pracownik obsługujący ten komputer powinien
A. stosować krótkie przerwy w pracy komputera
B. na bieżąco sporządzać ręczne notatki
C. na bieżąco archiwizować zapisy na dysku twardym
D. poprosić szefa o zakup nowocześniejszego komputera
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Aby wzbogacić dietę w minerały oraz witaminy, konieczne jest zastosowanie
A. premiksów
B. antybiotyków
C. probiotyków
D. enzymów
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Materiał siewny bazowy jest przeznaczony do wytwarzania materiału siewnego kategorii
A. elitarny
B. handlowy
C. kwalifikowany
D. standard
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Wskaż gatunki zwierząt hodowlanych, dla których, zgodnie z normami zootechnicznymi, należy zapewnić optymalne temperatury w pomieszczeniach inwentarskich?
A. Cielęta
B. Jagnięta
C. Äąąrebięta
D. Prosięta
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Dane z rachunku zysków i strat hurtowni pasz HURTPASZ przedstawiały się w następujący sposób: 
 - przychody ze sprzedaży produktów wyniosły 5 000 000 zł, 
 - koszt sprzedanych towarów w cenie zakupu to 4 000 000 zł, 
 - koszty handlowe osiągnęły 500 000 zł, 
 - zysk brutto wyniósł 500 000 zł, 
 - podatek dochodowy wyniósł 95 000 zł. 
 Jak wysoki był zysk netto tej hurtowni?
A. 500 000 zł
B. 595 000 zł
C. 95 000 zł
D. 405 000 zł
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Świnie, które mają szybki przyrost masy ciała oraz późną dojrzałość płciową, klasyfikowane są do typu użytkowego
A. słoninowego
B. smalcowego
C. tłuszczowo-mięsnego
D. mięsnego
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę i maksymalną wilgotność powietrza, którą należy zapewnić w oborze krów mlecznych. 
 
| Grupa zwierząt | Optymalne warunki zoohigieniczne | |
|---|---|---|
| Temperatura (°C) | Wilgotność (%) | |
| Krowy mleczne | 10 – 16 | 60 – 85 | 
| Cielęta do 3 miesięcy | 12 – 20 | 60 – 85 | 
| Jałówki powyżej 6 miesięcy | 8 – 16 | 60 – 85 | 
| Opasy | 10 – 18 | 60 – 85 | 
A. Temperatura 10 °C i wilgotność 85 %.
B. Temperatura 8 °C i wilgotność 85 %.
C. Temperatura 16 °C i wilgotność 60 %.
D. Temperatura 10 °C i wilgotność 60 %.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Rośliną uznawaną za chwast, mającą ciemnoniebieskie, różowe lub białe kwiaty (koszyczki) i występującą m.in. w zbożach, jest
A. powój zwyczajny
B. chaber bławatek
C. przytulia czepna
D. chwastnica jednostronna
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Który rodzaj nawożenia stosuje się jesienią, aby poprawić strukturę gleby i jej zdolność retencji wody?
A. Nawożenie organiczne
B. Nawożenie dolistne
C. Nawożenie płynne
D. Nawożenie mineralne
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Oblicz koszty bezpośrednie w uprawie kukurydzy na ziarno. 
 
| Wyszczególnienie | Wartość [zł]  | 
|---|---|
| 1. Przygotowanie pola i siew | 1380 | 
| 2. Pielęgnacja plantacji | 244 | 
| 3. Zbiór i dosuszanie ziarna | 922 | 
| 4. Dotacja UE | 500 | 
A. 2046 zł
B. 2546 zł
C. 1624 zł
D. 3046 zł
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Wyznacz, ile nawozu należy użyć na 1 ha uprawy kukurydzy przy zakładanym plonie 60 ton zielonej masy, jeśli na każde 10 ton zielonej masy przypada 90 kg nawozu?
A. 1 080 kg
B. 540 kg
C. 1 200 kg
D. 190 kg
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Obecność białych, przypominających watę skupisk grzybni na roślinach pszenicy, głównie na blaszce liściowej oraz częściowo w pochewkach liściowych, sugeruje występowanie
A. głowni źdźbłowej
B. rdzy brunatnej pszenicy
C. septoriozy paskowanej liści pszenicy
D. mączniaka prawdziwego zbóż i traw
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Która rasa bydła jest najbardziej odpowiednia do produkcji opasów?
A. nizinna czarno-biała
B. holsztyńsko-fryzyjska
C. limousine
D. jersey
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
W systemie oborowo-pastwiskowym, korekcję racic przeprowadza się
A. raz w roku, na dwa miesiące przed wypuszczeniem krów na pastwisko
B. raz w roku, po zakończeniu sezonu pastwiskowego
C. dwa razy w roku, przed i po sezonie pastwiskowym
D. co trzy miesiące (cztery razy w roku)
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Wyznaczanie ceny auta na poziomie 65 000 złotych ilustruje funkcję, jaką spełnia pieniądz
A. środka wymiany
B. instrumentu płatniczego
C. narzędzia tezauryzacji
D. miernika wartości
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Niebezpieczną chorobą zawodową rolników, która jest przenoszona przez kleszcze, jest
A. borelioza
B. toksoplazmoza
C. wścieklizna
D. bruceloza
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
W produkcji niosek w ekologicznym gospodarstwie nie wolno
A. hodować drobiu w klatkach
B. mieć w kurniku więcej niż 100 niosek
C. używać ściółki z trocin
D. wyposażać kurników w grzędy
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Do wytwarzania mąki tortowej stosuje się ziarna
A. żytniego.
B. owsianego.
C. pszenniczego.
D. jęczmiennego.
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Na podstawie poniższych pozycji z rachunku zysków i strat hurtowni warzyw, ustal zysk brutto: 
 - zysk z działalności operacyjnej 15 000 zł, 
 - zyski nadzwyczajne 8 000 zł, 
 - straty nadzwyczajne 4 000 zł?
A. 23 000 zł
B. 15 000 zł
C. 19 000 zł
D. 8 000 zł
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Najlepszą rośliną osłonową dla drobnonasiennych roślin motylkowych, gdy uprawa jest przeznaczona na paszę, jest
A. bobik
B. pszenżyto ozime
C. jęczmień jary
D. żyto ozime
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Aby przyorać resztki roślinne lub nawóz przez ich wrzucenie na dno bruzdy, należy wykorzystać pług zaopatrzony
A. w kroje
B. w pogłębiacze
C. w ścinacze
D. w przedpłużki
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Wiek, w którym rozpoczyna się użytkowanie rozpłodowe ogierów ras gorącokrwistych, to
A. 18 - 24 miesięcy
B. 12 - 18 miesięcy
C. 6 - 12 miesięcy
D. 36 - 48 miesięcy
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Jakie rośliny są odpowiednie do uprawy jako późne poplony ścierniskowe?
A. łubin biały i łubin żółty
B. seradela i bobik
C. facelia i gorczyca biała
D. kukurydza i owies
 Prowadzenie produkcji rolnicz… 
Obecność mykotoksyn w pryzmie ziarna zbóż, które stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, może być spowodowana
A. hodowlą odmian zbóż o dużej odporności na fuzariozę kłosów
B. wykorzystywaniem w uprawach tradycyjnego płodozmianu
C. zawilgoceniem ziarna i zwiększeniem jego temperatury powyżej 25°C
D. obniżeniem wilgotności ziarna poniżej 15% oraz obniżeniem temperatury poniżej 10°C