Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 121
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. 95,00 %
B. 93,60 %
C. 94,05 %
D. 93,01 %
ROL.04 Pytanie 122
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który odcinek kręgosłupa ssaków hodowlanych, które są stałocieplne, ma ustaloną liczbę kręgów?
A. Krzyżowy
B. Lędźwiowy
C. Szyjny
D. Piersiowy
ROL.04 Pytanie 123
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wszystkie transakcje gotówkowe związane z wpłatami oraz wypłatami w firmie powinny być zawarte w zbiorczym dokumencie o nazwie
A. dowód wypłaty
B. raport kasowy
C. dowód wpłaty
D. wyciąg bankowy
ROL.04 Pytanie 124
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obowiązkowe oznaczenia na powierzchni jaj konsumpcyjnych obejmują: kod metody chowu, kod kraju pochodzenia oraz numer identyfikacyjny weterynaryjny. Cyfra "0" wskazuje na chów
A. ściółkowy
B. z wolnym wybiegiem
C. ekologiczny
D. klatkowy
ROL.04 Pytanie 125
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do transportu poziomego ziarna zbóż powinno się wykorzystać przenośnik
A. krążkowy
B. ślimakowy
C. rolkowy
D. czerpakowy
ROL.04 Pytanie 126
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wybierz grupę roślin odpowiednich do uprawy na glebach żytnich, zarówno wysokiej, jak i niskiej jakości?
A. Pszenica, buraki cukrowe, jęczmień jary
B. Ziemniaki, owies, żyto
C. Buraki cukrowe, jęczmień jary, koniczyna czerwona
D. Pszenżyto, ziemniaki wczesne, rzepak ozimy
ROL.04 Pytanie 127
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Nadmierne nawożenie ziemniaków potasem zwiększa zagrożenie wystąpienia chorób bulw
A. rdzą żółtą
B. kiłą kapusty
C. parchem srebrzystym
D. bakteriozą pierścieniową
ROL.04 Pytanie 128
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięsny kierunek użytkowania reprezentują rasy zwierząt gospodarskich wymienione w grupie
A. | B. | C. | D. |
---|---|---|---|
pietrain | wielka biała polska | polska biała zwisłoucha | duroc |
holsztyńsko-fryzyjska | jersey | charolaise | polska czerwona |
owca fryzyjska | wrzosówka | czarnogłówka | merynos |
leghorn | sussex | indyk biały szerokopierśny | kaczka piżmowa |
A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
ROL.04 Pytanie 129
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Użycie w diecie trzody chlewnej pasz z dużą zawartością włókna prowadzi do
A. spadku wartości przyrostów
B. redukcji uczucia sytości
C. wzrostu strawności białka
D. wolniejszego przemieszczania się treści pokarmowej przez jelita
ROL.04 Pytanie 130
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Duża hodowla ptactwa sprzedaje całą produkcję jaj do sieci sklepów Ali Baba oraz do jednej wybranej hurtowni. Taki sposób sprzedaży stanowi przykład dystrybucji
A. wyłącznej
B. selektywnej
C. intensywnej
D. ekskluzywnej
ROL.04 Pytanie 131
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką ilość zaprawy nasiennej należy użyć do zaprawienia 1,5 t ziarna zbóż, jeśli instrukcja dotycząca zaprawy wskazuje, że do 100 kg ziarna potrzeba 200 g zaprawy?
A. 3000 g
B. 1000 g
C. 300 g
D. 1500 g
ROL.04 Pytanie 132
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdy w uprawie buraków cukrowych termin użycia obornika pokrywa się z zabiegiem nawożenia wapnem, co należy zrobić?
A. zmieszać nawozy wapniowe oraz fosforowe i po 4 tygodniach przeprowadzić nawożenie obornikiem
B. przeprowadzić wapnowanie i po co najmniej 2 tygodniach użyć obornika
C. zrealizować oba zabiegi w tym samym czasie
D. zaraz po zastosowaniu obornika użyć nawozów wapniowych
ROL.04 Pytanie 133
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaź chorobę u koni, która charakteryzuje się następującymi symptomami: koń przestaje jeść, wykazuje niepokój, rozgląda się, ciężko oddycha, poci się oraz kładzie się lub przysiada na zadzie.
A. Ochwat
B. Morzysko
C. Kulawizna
D. Zagwożdżenie
ROL.04 Pytanie 134
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką ilość ton ziemniaków trzeba przygotować do posadzenia na działce o powierzchni 2 ha, przy normie wynoszącej 25 dt/ha?
A. 2,51
B. 5,01
C. 4,01
D. 2,01
ROL.04 Pytanie 135
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który nawóz azotowy jest fizjologicznie zasadowy?
A. saletra amonowa
B. siarczan amonowy
C. mocznik
D. saletra wapniowa
ROL.04 Pytanie 136
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zbiorniki przeznaczone na płynne odchody zwierząt powinny być wyposażone w
A. nieprzepuszczalne ściany oraz przepuszczalne dno
B. przepuszczalne dno i ściany
C. nieprzepuszczalne dno oraz przepuszczalne ściany
D. nieprzepuszczalne dno i ściany
ROL.04 Pytanie 137
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kojec grupowy o wymiarach 3 m x 5 m, w którym znajduje się 10 cieląt o przeciętnej masie 130 kg,
Masa ciała zwierząt (kg) | Minimalna powierzchnia kojca (m²/1 szt.) |
---|---|
Do 150 kg | 1,5 m² |
150–220 kg | 1,7 m² |
Powyżej 220 kg | 1,8 m² |
A. spełnia normę powierzchniową.
B. jest za mały.
C. przekracza normę powierzchniową o 2 m2.
D. jest za duży.
ROL.04 Pytanie 138
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Powierzchnie podłóg w korytarzach obiektów inwentarskich powinny charakteryzować się
A. przezroczystością, przepuszczalnością
B. szczelinami, ułatwiającymi czyszczenie
C. nachyleniem 10° w kierunku drzwi wyjściowych
D. gładkością, nienasiąkliwością, minimalizowaniem poślizgu
ROL.04 Pytanie 139
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W uprawach intensywnie obsadzonych zbożami, funkcję fitosanitarnego przerywacza pełni
A. owies
B. żyto
C. jęczmień
D. pszenica
ROL.04 Pytanie 140
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jan Kowalski prowadzi niewielki bar przydrożny. W celach podatkowych prowadzi Podatkową księgę przychodów i rozchodów oraz płaci podatek liniowy w wysokości 19%. Na podstawie zapisów w księdze oblicz, jaki był jego dochód netto.
- suma przychodów 45 000 zł
- suma kosztów 25 000 zł
- zysk brutto 20 000 zł
A. 20 000 zł
B. 5 000 zł
C. 16 200 zł
D. 3 800 zł
ROL.04 Pytanie 141
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W diecie krowy mlecznej należy uwzględnić w odniesieniu do masy ciała poniższą ilość pasz
A. 5 % pasz soczystych objętościowo, 15 % pasz suchych objętościowo oraz 5 kg paszy treściwej
B. 10 % objętościowych pasz soczystych, 1 - 2 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
C. 15 % pasz soczystych objętościowo, 5 % pasz suchych objętościowo i paszę treściwą
D. 10 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
ROL.04 Pytanie 142
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pług, który jest używany do orki bezzagonowej, to
A. wahadłowy
B. talerzowy
C. podorywkowy
D. łąkowy
ROL.04 Pytanie 143
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W sezonie jesiennym do uprawy ziemniaków wykorzystuje się nawozy
A. azotowe oraz obornik
B. fosforowe, potasowe i azotowe
C. potasowe oraz fosforowe
D. potasowe, fosforowe i obornik
ROL.04 Pytanie 144
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która z poniższych roślin jest typowym przykładem poplonu ozimego?
A. Żyto
B. Kukurydza
C. Fasola
D. Słonecznik
ROL.04 Pytanie 145
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie wymiany oleju w misce olejowej silnika spalinowego w ciągniku, jednocześnie należy
A. sprawdzić ciśnienie oleju w systemie smarowania
B. wyczyścić filtry paliwa
C. wymienić filtr oleju
D. zmierzyć ciśnienie sprężania w cylindrach
ROL.04 Pytanie 146
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jeżeli podczas kalibracji opryskiwacza rzeczywisty wypływ cieczy z rozpylaczy jest mniejszy od oczekiwanego, co należy zrobić?
A. nieznacznie obniżyć wartość ciśnienia
B. podnieść belki polowe na wyższą wysokość
C. nieznacznie zwiększyć wartość ciśnienia
D. dodać wodę do opryskiwacza
ROL.04 Pytanie 147
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie rolno-produkcyjnym uprawia się rzepak ozimy, buraki cukrowe, jęczmień jary oraz pszenicę ozimą. Jakie zmiany w uprawach są odpowiednie dla tej grupy roślin?
A. Burak cukrowy - jęczmień jary - pszenica ozima - rzepak ozimy
B. Rzepak ozimy - burak cukrowy - pszenica ozima - jęczmień jary
C. Burak cukrowy - jęczmień jary - rzepak ozimy - pszenica ozima
D. Burak cukrowy - rzepak ozimy - jęczmień jary - pszenica ozima
ROL.04 Pytanie 148
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak nazywa się system hodowli kur, gdy kury w gospodarstwie są trzymane na twardym podłożu, mają dostęp do wybiegu oraz są karmione gotowymi mieszankami paszowymi?
A. Ekologiczny
B. Bateryjny
C. Ściółkowy
D. Klatkowy
ROL.04 Pytanie 149
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Firma wprowadziła na rynek nowe warianty swoich napojów: niskokaloryczne oraz mieszane z sokami owocowymi. Tego typu działanie to strategia
A. penetracji rynku
B. rozwoju rynku
C. dywersyfikacji
D. rozwoju produktu
ROL.04 Pytanie 150
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Okres wegetacji wczesnych ziemniaków wynosi 90 dni. Dobierz środek do zwalczania stonki ziemniaczanej, który można zastosować w 60. dniu wegetacji.
Środek chemiczny | Okres karencji środka |
---|---|
Insektycyd I | do 14 dni |
Insektycyd II | do 21 dni |
Insektycyd III | do 35 dni |
Insektycyd IV | do 50 dni |
A. Insektycyd III i IV.
B. Tylko insektycyd IV.
C. Tylko insektycyd I.
D. Insektycyd I i II.
ROL.04 Pytanie 151
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Po użyciu pestycydów w uprawach roślinnych należy przestrzegać okresu karencji, aby
A. nie obniżyć wartości sprzedawanych plonów rolnych
B. zapobiec kontroli ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarnej
C. nie stwarzać ryzyka dla pszczół
D. uniknąć zatrucia spożywanymi plonami rolnymi
ROL.04 Pytanie 152
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obornik można stosować jako nawóz tuż przed rozpoczęciem uprawy
A. kukurydzy
B. peluszki
C. lucerny
D. bobiku
ROL.04 Pytanie 153
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik zajmujący się hodowlą świń zauważył u kilku osobników chorobę - pomór świń. W takiej sytuacji powinien
A. niezwłocznie poinformować najbliższy zakład weterynaryjny
B. natychmiast wzbogacić paszę o mieszanki witaminowo-mineralne
C. od razu sprzedać chore zwierzęta na ubój
D. przeprowadzić szczepienia ochronne przeciwko tej chorobie
ROL.04 Pytanie 154
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Po przeprowadzeniu analizy SWOT rolnik zdecydował się zrezygnować z planowanej uprawy ziemniaków. Który z aspektów analizy mógłby uznać za zagrożenie dla tej uprawy?
A. Niewystarczającą powierzchnię magazynową.
B. Brak odpowiednich urządzeń.
C. Niską skalę produkcji.
D. Niekorzystne warunki pogodowe.
ROL.04 Pytanie 155
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znana firma zajmująca się przetwarzaniem mleka planuje wprowadzenie nowych smaków jogurtów. W wyniku przeprowadzonych badań rynkowych ustalono, że nowe produkty wzbudzą duże zainteresowanie klientów. Jaką strategię dystrybucji należy zastosować dla jogurtów?
A. Wyłączna
B. Selektywna
C. Intensywna
D. Ekskluzywna
ROL.04 Pytanie 156
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Uszeregowane zboża według kryterium, od najwyższych do najniższych wymagań glebowych, przedstawia wariant
Wariant I | Wariant II | Wariant III | Wariant IV |
1. Jęczmień | 1. Pszenica | 1. Pszenica | 1. Pszenica |
2. Pszenica | 2. Jęczmień | 2. Jęczmień | 2. Pszenżyto |
3. Pszenżyto | 3. Żyto | 3. Pszenżyto | 3. Jęczmień |
4. Żyto | 4. Pszenżyto | 4. Żyto | 4. Żyto |
A. III
B. II
C. IV
D. I
ROL.04 Pytanie 157
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obsługa gniotownika do owsa z luźną osłoną jest niewskazana ze względu na
A. ryzyko powstania iskry oraz wystąpienia pożaru
B. zagrożenie urazami mechanicznymi osób pracujących z urządzeniem
C. możliwość zanieczyszczenia ziarna podczas procesu rozdrabniania
D. ryzyko niewystarczającego rozdrobnienia ziarna
ROL.04 Pytanie 158
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do chwastów rosnących przy ziemi, które wyrastają w dolnej części łanu roślin, zalicza się
A. gwiazdnica pospolita
B. owies głuchy
C. komosa biała
D. chwastnica jednostronna
ROL.04 Pytanie 159
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gleby o lekko kwaśnym odczynie, zawierające piasek i glinę, nadają się do uprawy
A. buraków cukrowych
B. ziemniaków
C. koniczyny czerwonej
D. lucerny
ROL.04 Pytanie 160
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym różni się jajo kurze przeznaczone do konsumpcji od jaja wylęgowego?
A. kolorem skorupy
B. zawartością odżywczą
C. stanem tarczki zarodkowej
D. wagą