Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 201
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Śruta sojowa poekstrakcyjna stosowana jest w karmieniu zwierząt z uwagi na wysoką zawartość

A. włókna
B. tłuszczu
C. białka
D. węglowodanów
ROL.04 Pytanie 202
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile kilogramów kiszonki z kukurydzy, zawierającej 30% suchej masy, można maksymalnie dać krowie o wadze 600 kg, jeśli jej dzienne zapotrzebowanie na suchą masę wynosi 3,5% masy ciała?

A. 45 kg
B. 70 kg
C. 21 kg
D. 30 kg
ROL.04 Pytanie 203
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czym jest pasza objętościowa?

A. susz ziemniaczany
B. siano z lucerny
C. ziarno kukurydzy
D. śruta sojowa
ROL.04 Pytanie 204
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który wskaźnik rentowności umożliwia stwierdzenie, że piekarnia efektywnie produkuje i sprzedaje swoje artykuły?

A. Sprzedaży
B. Produkcji
C. Kapitału własnego
D. Aktywów
ROL.04 Pytanie 205
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Planowanie upraw roślin na ustaloną ilość lat i obszarów oraz dla konkretnego gospodarstwa określa się jako

A. monokultura
B. płodozmian
C. następstwo
D. przedplon
ROL.04 Pytanie 206
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdarzenie w trakcie pracy w rolnictwie należy zgłosić do

A. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
B. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
C. Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
D. Państwowej Inspekcji Pracy
ROL.04 Pytanie 207
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Masarnia, która produkuje wyroby według tradycyjnych metod, dostarczała swoje wyroby do sieci delikatesów, które są przez klientów postrzegane jako ekskluzywne. Dysponując wolnymi zdolnościami produkcyjnymi, postanowiła wytwarzać popularne wędliny oraz otworzyć własny sklep w pobliskim mieście. Jakie to działanie ilustruje?

A. rozwoju rynku
B. penetracji rynku
C. rozwoju produktu
D. dywersyfikacji
ROL.04 Pytanie 208
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Widoczne zwiększenie objętości brzucha, wypełnienie dołów głodowych (szczególnie po lewej stronie), apatia, brak łaknienia, zwierzę porusza się z oporem, stoi z rozstawionymi nogami. W poważniejszych sytuacjach napięte powłoki brzucha, twarde doły głodowe pod uciskiem, stękanie, ryczenie, wyciągnięta szyja i wysunięty język, zasinienie błon śluzowych, duszność, bezwładne oddawanie kału. czy te objawy mogą świadczyć o wystąpieniu u krowy

A. brucelozy
B. wzdęcia
C. zatrucia
D. tężyczki pastwiskowej
ROL.04 Pytanie 209
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy należy przeprowadzić odrobaczanie ciężarnej lochy?

A. tuż po kryciu/ inseminacji
B. w dniu przeniesienia do sektora porodowego
C. najpóźniej 5 dni przed przeniesieniem do sektora porodowego
D. w dniu porodu
ROL.04 Pytanie 210
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie codziennej obsługi ciągnika warto skontrolować

A. poziom płynu chłodniczego
B. gęstość elektrolitu w akumulatorach
C. ciśnienie w układzie pneumatycznym
D. poziom oleju w skrzyni przekładniowej
ROL.04 Pytanie 211
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Firma produkuje każdego dnia 1 000 litrów soków owocowych, ponosząc łączne dzienne koszty ich wytworzenia na poziomie 2 000 zł. Cena sprzedaży soków ustalona przez firmę wynosi 2,20 zł/l. Zysk, jaki firma uzyskuje na sprzedaży jednego litra tych soków, wynosi

A. 1,00 zł/l
B. 0,50 zł/l
C. 0,20 zł/l
D. 2,00 zł/l
ROL.04 Pytanie 212
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Praca związana z podkiełkowaniem sadzonek jest czasochłonna, dlatego zaleca się ją wyłącznie w przypadku uprawy ziemniaków?

A. przemysłowych
B. na wczesny zbiór
C. na chipsy
D. pastewnych
ROL.04 Pytanie 213
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Po przeprowadzeniu uboju trzody chlewnej, według obowiązujących przepisów, mięso wieprzowe musi być obligatoryjnie badane pod kątem

A. brucelozy
B. włośnicy
C. osy
D. pryszczycy
ROL.04 Pytanie 214
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wiosenną opiekę nad użytkami zielonymi usytuowanymi na glebach organicznych oraz mocno próchnicznych należy zacząć od

A. bronowania i wapnowania
B. włókowania i wałowania
C. włókowania i nawożenia obornikiem
D. bronowania i nawożenia fosforowo-potasowego
ROL.04 Pytanie 215
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do zbioru kukurydzy, która ma być przeznaczona na kiszonkę, należy zastosować

A. kosiarki rotacyjnej
B. przetrząsaczo - zgrabiarki
C. samobieżnej sieczkarni polowej
D. prasy zwijającej
ROL.04 Pytanie 216
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowe mleko pobierane z gospodarstwa produkcyjnego w 1 ml nie powinno mieć więcej niż

A. 100 tys. drobnoustrojów i 300 tys. komórek somatycznych
B. 150 tys. drobnoustrojów i 500 tys. komórek somatycznych
C. 200 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
D. 100 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
ROL.04 Pytanie 217
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zatrudnienie młodych pracowników do pracy z chemicznymi środkami ochrony roślin jest

A. dozwolone wyłącznie w towarzystwie osoby dorosłej
B. dozwolone, gdy młodociany osiągnie 16 lat
C. zupełnie zakazane
D. dozwolone jedynie przez 6 godzin dziennie
ROL.04 Pytanie 218
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki jest najlepszy odczyn gleby dla uprawy pomidorów oraz wczesnych ziemniaków?

A. 6,5-7,0 pH
B. poniżej 4,5 pH
C. powyżej 7,2 pH
D. 5,0-6,5 pH
ROL.04 Pytanie 219
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik zajmujący się hodowlą świń zauważył u kilku osobników chorobę - pomór świń. W takiej sytuacji powinien

A. przeprowadzić szczepienia ochronne przeciwko tej chorobie
B. niezwłocznie poinformować najbliższy zakład weterynaryjny
C. od razu sprzedać chore zwierzęta na ubój
D. natychmiast wzbogacić paszę o mieszanki witaminowo-mineralne
ROL.04 Pytanie 220
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby wzbogacić dietę w minerały oraz witaminy, konieczne jest zastosowanie

A. premiksów
B. probiotyków
C. antybiotyków
D. enzymów
ROL.04 Pytanie 221
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zmniejszenie poziomu białka w mleku ma wpływ

A. zwiększenie w dawce ilości pasz treściwych
B. zmniejszenie udziału w dawce pasz objętościowych
C. obniżenie w dawce ilości pasz treściwych
D. zastąpienie dawki siana sianokiszonką
ROL.04 Pytanie 222
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co wchodzi w skład najbliższego otoczenia przedsiębiorstwa agrobiznesowego?

A. rynki zbytu oraz konkurencję
B. siłę zakupową konsumentów oraz czynniki klimatyczne
C. załoga oraz regulacje prawno-instytucjonalne
D. czynniki demograficzne oraz zasoby odnawialne
ROL.04 Pytanie 223
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Państwowa Inspekcja Pracy wykryła brak okresowych badań zdrowotnych u kilku pracowników zakładu przetwórstwa warzyw i nakazała ich przeprowadzenie. Kto jest zobowiązany do realizacji badań lekarskich dla pracowników?

A. zatrudnione na zasadach wolontariatu
B. świadczenie pracy na podstawie umowy o dzieło
C. zatrudnione na podstawie umowy o pracę
D. świadczenie pracy na podstawie umowy zlecenia
ROL.04 Pytanie 224
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się system hodowli kur, gdy kury w gospodarstwie są trzymane na twardym podłożu, mają dostęp do wybiegu oraz są karmione gotowymi mieszankami paszowymi?

A. Ściółkowy
B. Klatkowy
C. Ekologiczny
D. Bateryjny
ROL.04 Pytanie 225
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Agroturystyczne gospodarstwo usytuowane w Sudetach, w sąsiedztwie Parku Karkonoskiego, po przeprowadzeniu analizy SWOT postanowiło zainwestować w rozwój. Jakie czynniki może uznać za możliwości rozwoju?

A. Lojalni klienci, zdolność do nawiązywania relacji z innymi, konkurencyjna oferta usług
B. Niskie wydatki na rozpoczęcie działalności, posiadanie własnej oczyszczalni ścieków
C. Rośnie zainteresowanie tą formą wypoczynku zarówno w kraju, jak i za granicą, niewielka konkurencja
D. Zaostrzenie przepisów dotyczących ochrony środowiska, kiepski stan lokalnych dróg, brak telefonów
ROL.04 Pytanie 226
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dane z rachunku zysków i strat hurtowni pasz HURTPASZ przedstawiały się w następujący sposób:
- przychody ze sprzedaży produktów wyniosły 5 000 000 zł,
- koszt sprzedanych towarów w cenie zakupu to 4 000 000 zł,
- koszty handlowe osiągnęły 500 000 zł,
- zysk brutto wyniósł 500 000 zł,
- podatek dochodowy wyniósł 95 000 zł.

Jak wysoki był zysk netto tej hurtowni?

A. 95 000 zł
B. 405 000 zł
C. 595 000 zł
D. 500 000 zł
ROL.04 Pytanie 227
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest optymalne nawilżenie przechowywanego ziarna?

A. 20%
B. 14%
C. 18%
D. 16%
ROL.04 Pytanie 228
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W firmie zauważono brak składników majątkowych, który nie był spowodowany winą pracownika, a wynikał z okoliczności losowych. Który z metod rozliczenia tych niedoborów jest odpowiedni?

A. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Koszty handlowe
B. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Należności z tytułu niedoborów
C. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Straty nadzwyczajne
D. Materiały -> Rozliczenie niedoborów i szkód -> Roszczenia sporne
ROL.04 Pytanie 229
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zespół prac przygotowawczych do siewu realizowanych w jesieni zaczyna się od

A. orki siewnej
B. włókowania
C. bronowania
D. talerzowania
ROL.04 Pytanie 230
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakiego ciągnika najlepiej użyć do działań pielęgnacyjnych w uprawach międzyrzędowych?

A. z dużym prześwitem i niezmiennym rozstawie kół
B. z dużym prześwitem i zmiennym rozstawie kół
C. z małym prześwitem i zmiennym rozstawie kół
D. z małym prześwitem i niezmiennym rozstawie kół
ROL.04 Pytanie 231
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zbiór pierwszego pokosu lucerny użytkowanej w systemie 3-kośnym, przeznaczonej na zielonkę, powinien być przeprowadzony

A. w czasie zawiązywania strąków
B. po zakończeniu kwitnienia
C. w fazie pąkowania
D. w pełnym rozkwicie
ROL.04 Pytanie 232
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zbiorniki przeznaczone na płynne odchody zwierząt powinny być wyposażone w

A. nieprzepuszczalne dno i ściany
B. nieprzepuszczalne ściany oraz przepuszczalne dno
C. przepuszczalne dno i ściany
D. nieprzepuszczalne dno oraz przepuszczalne ściany
ROL.04 Pytanie 233
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaja przeznaczone do spożycia, które będą sprzedawane, powinny być przechowywane w następujących warunkach:

A. temperatura 10-15°C, wilgotność 60%, maksymalnie 35 dni
B. temperatura 4-5°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
C. temperatura 15-20°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
D. temperatura 4-5°C, wilgotność 70%, maksymalnie 60 dni
ROL.04 Pytanie 234
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepiej do zaprzęgów nadają się konie

A. pełnej krwi angielskiej
B. rasy śląskiej
C. czystej krwi arabskiej
D. rasy małopolskiej
ROL.04 Pytanie 235
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Optymalna temperatura w porodówce dla krów powinna wynosić

A. 10 - 18 stopni C
B. 16 - 20 stopni C
C. 8 - 16 stopni C
D. 15 - 18 stopni C
ROL.04 Pytanie 236
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwach ekologicznych czas tuczu brojlerów kurzych powinien wynosić minimum

A. 1 miesiąc
B. 6 tygodni
C. 4 miesiące
D. 10 tygodni
ROL.04 Pytanie 237
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Marketing mix to zbiór działań dotyczących

A. produktu, jego akwizycji, dystrybucji oraz promocji
B. produktu, jego ceną, sponsoringiem oraz dystrybucją
C. ceny produktu, jego dystrybucji i public relations
D. produktu, jego ceną, dystrybucją oraz promocją
ROL.04 Pytanie 238
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Po użyciu pestycydów w uprawach roślinnych należy przestrzegać okresu karencji, aby

A. nie obniżyć wartości sprzedawanych plonów rolnych
B. zapobiec kontroli ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarnej
C. uniknąć zatrucia spożywanymi plonami rolnymi
D. nie stwarzać ryzyka dla pszczół
ROL.04 Pytanie 239
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wybierz optymalną metodę walki z mątwikiem ziemniaczanym w uprawie ziemniaków skrobiowych?

A. Chemiczne eliminowanie szkodników gryzących
B. Odpowiedni płodozmian oraz hodowla odmian odpornych
C. Chemiczne zwalczanie szkodników ssących
D. Wielokrotne obredlanie przed wschodami
ROL.04 Pytanie 240
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie środki chemiczne wykorzystuje się do eliminacji perzu?

A. herbicydy
B. środki odstraszające
C. środki fumigacyjne
D. środki grzybobójcze