Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 241
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pasze treściwe, które mają w pełni zrównoważoną zawartość składników odżywczych to

A. mieszanki uzupełniające
B. mieszanki witaminowo-mineralne
C. mieszanki pełnoporcjowe
D. koncentraty wysokobiałkowe
ROL.04 Pytanie 242
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rodzina zwierząt, w której występują wyłącznie gatunki świń, to:

A. Hereford, Jersey, holsztyńsko-fryzyjska
B. Jersey, Duroc, Hampshir
C. Jersey, Duroc, holsztyńsko-fryzyjska
D. Pietrain, Duroc, Hampshir
ROL.04 Pytanie 243
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie przeprowadzania zabiegu oprysku środkami ochrony roślin wystąpiła awaria sprzętu do oprysków, prowadząc do rozlania preparatu chemicznego. Inspekcja ujawniła, że sprzęt nie ma aktualnych badań technicznych. Zgodnie z regulacjami Kodeksu Pracy odpowiedzialność za tę sytuację spoczywa na

A. pracowniku realizującym oprysk
B. wytwórcy urządzenia
C. inspektorze bhp zakładu
D. kierowniku jednostki
ROL.04 Pytanie 244
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie narzędzia wykorzystuje się do doprawiania roli?

A. pługi wahadłowe oraz brony
B. agregaty podorywkowe
C. kultywatory i brony
D. pługi talerzowe i włóki
ROL.04 Pytanie 245
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszą odmianą buraka do produkcji cukru w przemyśle cukrowniczym jest ta

A. o dużych plonach i zawartości suchej masy od 9% do 12%
B. o małych korzeniach i zawartości cukru od 19% do 21%
C. o średniej wielkości korzeniach oraz zawartości cukru wynoszącej od 12% do 14%
D. o wysokiej wydajności oraz zawartości suchej masy w zakresie od 14% do 16%
ROL.04 Pytanie 246
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na dzień 31 grudnia 2010 r. czynniki wpływające na wynik finansowy brutto młyna były następujące:
- poniesione wydatki rodzajowe 2 000 zł,
- dochody ze sprzedaży 3 500 zł,
- wzrost stanu produktów gotowych 200 zł.

Jaką wartość osiągnął wynik finansowy brutto młyna?

A. 1 500 zł
B. 1 700 zł
C. 200 zł
D. 5 500 zł
ROL.04 Pytanie 247
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Szkodnik, który odżywia się w pąkach kwiatowych oraz niszczy zawiązki zalążni i pylników, to

A. stonka ziemniaczana
B. słodyczek rzepakowy
C. pchełka ziemna
D. oprżedzik pręgowany
ROL.04 Pytanie 248
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Główne procesy trawienia błonnika u koni zachodzą w

A. żołądku
B. jelicie ślepym
C. prostnicy
D. jelicie cienkim
ROL.04 Pytanie 249
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed przystąpieniem do pracy w zbiorniku na gnojowicę należy

A. wyposażyć wchodzącego w środki ochrony osobistej i zabezpieczyć iiną
B. osuszyć zbiornik
C. wyposażyć wchodzącego w aparat do oddychania
D. oświetlić zbiornik lampą fluorescencyjną
ROL.04 Pytanie 250
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz koszty wytworzenia 1 litra mleka w gospodarstwie o uśrednionej wydajności 6.000 I mleka w ciągu roku, jeżeli na jedną krowę poniesiono następujące wydatki:
- koszt pasz - 3240 zł,
- wydatki na leczenie - 240 zł,
- koszty remontu stada - 720 zł,
- inne wydatki - 300 zł

A. 0,75 zł
B. 0,54 zł
C. 0,70 zł
D. 0,66 zł
ROL.04 Pytanie 251
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zimowe mrozy oraz brak pokrywy śnieżnej mogą prowadzić do zmniejszenia plonów

A. żyta
B. ziemniaków
C. bobiku
D. gorczycy
ROL.04 Pytanie 252
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przedsiębiorca zaciągnął kredyt na zakup urządzeń w walucie szwajcarskiej. Miesięczna rata kredytu wynosi 1 200 franków, a kurs franka w dniu spłaty to 2,54 PLN/CHF. Jaką kwotę w złotych będzie wynosić rata spłaty?

A. 304 800,00 zł
B. 30 480,00 zł
C. 304,80 zł
D. 3 048,00 zł
ROL.04 Pytanie 253
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed podaniem ziarna zbóż trzodzie chlewnej, należy je

A. namoczyć
B. rozdrobnić
C. prażyć
D. toastować
ROL.04 Pytanie 254
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Narzędzie do uprawy, które może zastąpić funkcję pługa, to

A. agregat do przygotowania gleby
B. kultywator podorywkowy
C. brona aktywna z wałem rozdrabniającym
D. kultywator z zębami sprężynowymi
ROL.04 Pytanie 255
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż prawidłowe zmianowanie dla gospodarstwa znajdującego się na glebach lekkich?

A. Owies, żyto, łubin żółty, ziemniaki
B. Ziemniaki, łubin żółty, owies, żyto
C. Ziemniaki, owies, łubin żółty, żyto
D. Żyto, owies, łubin żółty, ziemniaki
ROL.04 Pytanie 256
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Osoba zatrudniona w chłodni przy mrożeniu owoców i warzyw ma prawo do otrzymania od swojego pracodawcy odpowiedniej odzieży ochronnej oraz gorącego posiłku. Skąd to wynika?

A. z regulaminu pracy w chłodni
B. z przepisów Kodeksu pracy
C. z zakresu obowiązków pracownika
D. z zawartej umowy
ROL.04 Pytanie 257
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleba może ulec wyjałowieniu, gdy wystąpią

A. niewłaściwe zmiany w uprawach
B. nadmierne stosowanie obornika
C. długotrwałe użytkowanie terenów zielonych
D. intensywne i częste opady deszczu
ROL.04 Pytanie 258
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pomieszczenia do składowania powinny być wyposażone w specjalne zabezpieczenia przeciwpożarowe

A. saletry
B. mikronawozów
C. polifoski
D. superfosfatu
ROL.04 Pytanie 259
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na wzrost produkcji jaj w trakcie okresu nieśności kur wpływ ma

A. wydłużenie czasu dnia świetlnego
B. wzrost poziomu wapnia w dostarczanej paszy
C. obecność samców w kurniku
D. zmiana upierzenia kur niosek
ROL.04 Pytanie 260
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pierwszym działaniem agrotechnicznym, które należy przeprowadzić po zbiorze zbóż, jest

A. orka odwrotka
B. podorywka
C. bronowanie
D. orka siewna
ROL.04 Pytanie 261
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są charakterystyki przechowywania ziemniaków w tradycyjnych kopcach?

A. brak możliwości pobierania bulw w czasie mrozów, ryzyko ich gnicia oraz nieograniczona kontrola
B. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz wysokie koszty ich składowania
C. trudności w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności i temperatury oraz nieograniczona kontrola
D. brak możliwości zbierania bulw w czasie mrozów oraz ograniczona kontrola nad warunkami przechowywania
ROL.04 Pytanie 262
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkorzystniejsze warunki dla dobrostanu krów mlecznych stwarza obora

A. z uwięziami i bez ściółki
B. stanowiskowa z płytką ściółką
C. wolnostanowiskowa bez ściółki
D. wolnostanowiskowa z głęboką ściółką
ROL.04 Pytanie 263
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik ryczałtowy, sprzedając VAT-owemu podatnikowi wyprodukowane towary pochodzenia roślinnego, ma obowiązek

A. zażądać faktury VAT RR od nabywcy jego produktów
B. wydać fakturę VAT
C. mieć rachunek bankowy
D. realizować ewidencję przychodów i zakupów
ROL.04 Pytanie 264
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszą rośliną osłonową dla drobnonasiennych roślin motylkowych, gdy uprawa jest przeznaczona na paszę, jest

A. pszenżyto ozime
B. bobik
C. żyto ozime
D. jęczmień jary
ROL.04 Pytanie 265
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obornik można stosować jako nawóz tuż przed rozpoczęciem uprawy

A. lucerny
B. peluszki
C. kukurydzy
D. bobiku
ROL.04 Pytanie 266
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy stosuje się przycinanie dziobów oraz amputację grzebienia?

A. w hodowli zarodowej kur
B. w chowie masowym indyków
C. w hodowli zarodowej gęsi
D. w chowie przemysłowym kur
ROL.04 Pytanie 267
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdzie znajduje się staw pęcinowy?

A. wyżej stawu kolanowego
B. wyżej stawu skokowego
C. niżej stawu koronowego
D. niżej stawu nadgarstkowego
ROL.04 Pytanie 268
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mleko w gruczole mlekowym jest wytwarzane

A. w zatoce mlekonośnej
B. w pęcherzykach mlekotwórczych
C. w kanałach strzykowych
D. w kanalikach mlekonośnych
ROL.04 Pytanie 269
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tuż przed sprzedażą bydła rzeźnego do zakładów ubojowych zwierzęta należy

A. przegłodzić
B. dodatkowo nakarmić
C. wymyć
D. obficie napoić
ROL.04 Pytanie 270
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zredukować straty w uprawie żyta dotkniętego pleśnią śniegową, należy

A. przesunąć termin siewu nasion
B. przeprowadzić oprysk odpowiednim herbicydem
C. wiosną zabronować plantację
D. zwiększyć jesienią dawkę nawozów azotowych
ROL.04 Pytanie 271
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka jest maksymalna liczba krów, które można hodować w ekologicznym gospodarstwie o powierzchni 18 ha, aby gęstość zwierząt nie przekraczała 2 DJP/ha?

A. 28
B. 36
C. 18
D. 38
ROL.04 Pytanie 272
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z poniższych nawozów można stosować na użytkach rolnych zarówno przed siewem, jak i jako nawożenie pogłówne?

A. Saletra wapniowa
B. Sól potasowa
C. Saletra amonowa
D. Superfosfat potrójny
ROL.04 Pytanie 273
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gromadzenie oszczędności przez osoby prywatne oraz podmioty gospodarcze w formie pieniądza wskazuje, iż pieniądz odgrywa wtedy rolę

A. środka wymiany
B. środka tezauryzacji
C. miernika wartości
D. środka płatniczego
ROL.04 Pytanie 274
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie produkty uboczne pochodzące z przemysłu cukrowniczego są wykorzystywane jako źródła energii w dietach bydła?

A. śruty poekstrakcyjne i drożdże
B. kiełki słodowe i otręby
C. makuchy i młóto
D. wysłodki i melasa
ROL.04 Pytanie 275
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co oznacza erozja gleb?

A. wzrost ilości próchnicy w glebie
B. usuwanie zastoisk wody
C. spłukiwanie cząstek gleby przez wody deszczowe
D. formowanie się w glebie warstwy, która nie przepuszcza wody
ROL.04 Pytanie 276
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest pierwsze działanie agrotechniczne po zbiorze pszenicy ozimej?

A. podorywka
B. orka siewna
C. orka przedzimowa
D. bronowanie
ROL.04 Pytanie 277
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkorzystniejszy czas na sadzenie ziemniaków to moment, gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm osiąga

A. 9 - 11°C
B. 6 - 8°C
C. 3 - 4 °C
D. 12 - 14 °C
ROL.04 Pytanie 278
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z rekomendacjami, kukurydzę w plonie głównym można wysiewać, gdy temperatura gleby na głębokości 8 cm wynosi około

A. 5 °C
B. 2 °C
C. 10 °C
D. 15 °C
ROL.04 Pytanie 279
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Desykacja roślin strączkowych jest wykonywana w celu

A. ochrony roślin przed chorobami
B. przyspieszenia wschodów
C. przyspieszenia dojrzewania
D. aktywacji nasion do kiełkowania
ROL.04 Pytanie 280
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Skuteczną metodą zapobiegania chorobom grzybowym w uprawach zbóż jest

A. niska temperatura w zimie
B. zaprawianie ziarna
C. gęstszy siew
D. odpowiedni odczyn gleby