Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie przedstawionego zestawienia oblicz wartość pobranej paszy przez tucznika w okresie 50 dni żywienia.

Zestawienie kosztów pasz dla tucznika
Tucznik – od 70 do 110 kg (50 dni żywienia)
PaszeŚrednie dzienne zużycie pasz
(kg/szt.)
Wartość dziennego
zużycia paszy
(zł/szt.)
Wartość paszy w całym
okresie tuczu
(zł/szt.)
2,551,0150,50
Mieszanka zbożowa2,551,0150,50
Koncentrat białkowy0,350,67?
Razem?

A. 68,00 zł
B. 84,00 zł
C. 50,67 zł
D. 33,55 zł
ROL.10 Pytanie 3
Organizacja i nadzorowanie pr…

System TMR w żywieniu krów mlecznych stosuje się, gdy

A. liczba krów w stadzie jest mniejsza niż 30 szt.
B. dawka żywieniowa nie zawiera odpowiednich składników mineralnych.
C. średnia roczna produkcja mleka w stadzie jest niższa niż 7000 l.
D. można podzielić stado na grupy technologiczne.
ROL.10 Pytanie 4
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz dzienne zapotrzebowanie na mieszankę treściwą dla stada loch.

Lp.Faza cyklu produkcyjnego (rozrodczego) lochLiczba loch w szt.Dzienna dawka paszy w kg/szt.
1Lochy luźne przed kryciem23,0
2Lochy niskoprośne102,5
3Lochy wysokoprośne53,0
4Lochy karmiące 10 prosiąt46,5

A. 72 kg
B. 46 kg
C. 31 kg
D. 15 kg
ROL.10 Pytanie 5
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby usprawnić proces zakiszania zielonki z kukurydzy oraz poprawić strawność składników odżywczych w kiszonce, należy

A. rozdrobnić kukurydzę na sieczkę o długości ponad 5 cm
B. kosić kukurydzę blisko ziemi
C. rozdrobnić kukurydzę na sieczkę o długości 0,5 do 1,5 cm
D. stosować dodatki pasz o trudnej fermentacji
ROL.10 Pytanie 8
Organizacja i nadzorowanie pr…

Dostarczanie krowom mlecznym pasz o zbyt dużym rozdrobnieniu lub wysokiej zawartości łatwostrawnych węglowodanów prowadzi do spadku ph zawartości żwacza. Jakie są konsekwencje tego zjawiska?

A. kwasica żwacza
B. mastitis
C. zasadowica żwacza
D. ketoza
ROL.10 Pytanie 11
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile kilogramów pełnoporcjowej mieszanki należy przygotować dla 2500 kur niosących, gdy ich dzienne zapotrzebowanie wynosi 150 g na osobę na okres 7 dni?

A. 26 250 kg
B. 375 kg
C. 2 625 kg
D. 3 750 kg
ROL.10 Pytanie 13
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedobór witaminy E w diecie kur niosek może prowadzić do

A. zmniejszenia nieśności wynikającego z zaburzeń w owulacji
B. zmniejszenia nieśności spowodowanego istotnym zredukowaniem masy ciała
C. problems z układem kostnym, takich jak krzywica czy kulawizny
D. powstawania delikatnych i łamliwych skorup jaj oraz spadku nieśności
ROL.10 Pytanie 14
Organizacja i nadzorowanie pr…

Z analizy raportu RW-1 wynika, że w diecie grupy krów mlecznych występuje brak białka przy wysokim poziomie energii. Jaki zestaw pasz można wprowadzić do diety, aby zrównoważyć składniki odżywcze?

A. Melasa, siano łąkowe
B. Wysłodki buraczane, kiszonka CCM
C. Kiszonka z roślin motylkowych, śruta poekstrakcyjna sojowa
D. Kiszonka z traw, śruta z ziarna kukurydzy
ROL.10 Pytanie 15
Organizacja i nadzorowanie pr…

W trakcie zakiszania zielonki z traw i roślin motylkowych, aby skierować proces fermentacji i poprawić cechy organoleptyczne kiszonki, należy użyć inokulantu (dodatku) zawierającego bakterie kwasu

A. mlekowego i propionowego
B. masłowego i octowego
C. octowego i mlekowego
D. propionowego i octowego
ROL.10 Pytanie 23
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość energii metabolicznej pobierze nioska, która każdego dnia spożywa 100 g mieszanki pełnoporcjowej zawierającej 11,3 MJ energii metabolicznej w 1 kg?

A. 0,11 MJ
B. 113 MJ
C. 11,3 MJ
D. 1,13 MJ
ROL.10 Pytanie 24
Organizacja i nadzorowanie pr…

W celu uniknięcia anemii u prosiąt w drugim lub trzecim dniu po urodzeniu, podaje się im preparat, który zawiera

A. witaminę D
B. probiotyk
C. wapń
D. żelazo
ROL.10 Pytanie 25
Organizacja i nadzorowanie pr…

Nadmiar łatwych do strawienia węglowodanów (np. skrobi) w diecie przeżuwaczy prowadzi do

A. zahamowania procesów fermentacji w żwaczu
B. zwiększenia liczby komórek somatycznych w mleku
C. gorszej przyswajalności włókna z powodu tzw. depresji strawności
D. wyższego procentowego stężenia białka w mleku
ROL.10 Pytanie 26
Organizacja i nadzorowanie pr…

Średnia codzienna ilość siana, jaką powinien otrzymać koń, wynosi 6 kg. Oblicz, ile siana należy zabezpieczyć na czas letniego żywienia (160 dni) dla dwóch koni?

A. 1920,0 dt
B. 19,2 dt
C. 192,0 dt
D. 19200,0 dt
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podstawowym warunkiem zapewnienia dobrostanu wśród zwierząt hodowlanych jest

A. dostarczanie pasz odpowiednich do gatunku, wieku oraz celu użytkowania
B. przeprowadzanie dekornizacji u zwierząt z rogami
C. utrzymywanie dużych zwierząt na uwięzi
D. zapewnienie nieograniczonego dostępu do wybiegów, bez względu na system chowu
ROL.10 Pytanie 30
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeden tucznik potrzebuje 300 kg mieszanki paszowej w czasie tuczu. Zawartość jęczmienia w tej mieszance wynosi 50%. Oblicz pole zasiewu jęczmienia niezbędne do wyżywienia 100 tuczników, jeśli plon tego zboża to 5 t/ha?

A. 5 ha
B. 4 ha
C. 3 ha
D. 2 ha
ROL.10 Pytanie 31
Organizacja i nadzorowanie pr…

Program komputerowy "INRAtion" jest przeznaczony do

A. opracowywania dawek pokarmowych dla bydła
B. opracowywania dawek pokarmowych dla świń
C. prowadzenia elektronicznej ewidencji stada
D. wyliczania stopnia pokrewieństwa stada
ROL.10 Pytanie 32
Organizacja i nadzorowanie pr…

Choroba, która objawia się całkowitym brakiem lub istotnym niedoborem witamin w organizmie, prowadzi do

A. hipowitaminozy
B. awitaminozy
C. hiperwitaminozy
D. niedokrwistości
ROL.10 Pytanie 33
Organizacja i nadzorowanie pr…

Od poziomu której witaminy w organizmie zależy wchłanianie wapnia obecnego w paszy?

A. Witaminy K
B. Witaminy A
C. Witaminy D
D. Witaminy E
ROL.10 Pytanie 34
Organizacja i nadzorowanie pr…

Karmienie oraz podawanie kozom suchych pasz objętościowych przed wypasem zapobiega

A. zapaleniu wymienia
B. wzdęciu żwacza
C. kulawce kóz
D. tężyczce pastwiskowej
ROL.10 Pytanie 37
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gazy generowane w wyniku procesów fermentacyjnych zachodzących w żwaczu u przeżuwaczy są usuwane głównie podczas

A. diurezy
B. odłykania
C. przeżuwania
D. odbijania
ROL.10 Pytanie 38
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jedna kilogram mieszanki pełnoporcjowej dla kur nioski zawiera 175 g białka ogólnego. Dzienne spożycie paszy przez nioskę wynosi 100 g. Ile białka ogólnego przyjmie nioska każdego dnia?

A. 17,50 g
B. 0,175 g
C. 175,0 g
D. 1,750 g
Organizacja i nadzorowanie pr…

Silos przeznaczony do przechowywania mieszanek treściwych ma pojemność użytkową równą 40 m3. Masa objętościowa mieszanki zbożowej wynosi 650 kg/m3. Jaką maksymalną ilość kilogramów mieszanki można zmagazynować w tym silosie?

A. 260 kg
B. 26000 kg
C. 2600 kg
D. 26 kg