Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.10 Pytanie 41
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wysoki udział w diecie krowy łatwo przyswajalnych i szybko fermentujących węglowodanów może prowadzić do

A. porażenia poporodowego
B. przemieszczenia trawieńca
C. kwasicy żwacza
D. zasadowicy żwacza
ROL.10 Pytanie 43
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie substancje stosuje się w celu uzupełnienia niedoborów składników odżywczych w diecie krów, gdy korzysta się z pasz objętościowych?

A. mieszanki treściwe
B. zielonki z roślin strączkowych
C. kiszonki z kukurydzy
D. mączki zwierzęce
ROL.10 Pytanie 44
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedostateczna ilość cynku przy podwyższonym poziomie wapnia w dietach dla tuczników skutkuje

A. chorobą obrzękową
B. zaparciami oraz pojawieniem się zespołu MMA
C. parakeratozą
D. biegunkami oraz zachorowaniami na ZZZN
ROL.10 Pytanie 45
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z informacją zawartą w tabeli, największe wahania zapotrzebowania na składniki mineralne w cyklu rozrodczym krów dotyczą

Zapotrzebowanie na witaminy i pierwiastki wpływające na płodność i mleczność krów o m.c. 600 kg
SkładnikPełna laktacjaWczesna laktacja (0-5 tyg.)
25 kg mleka/dzień
Krowy zasuszone
D₃ j.m./dz.10 00015 00010 000
E j.m./dz.500500500
Ca g/dz.989842
P g/dz.616134
Fe ppm (mg/kg s.m.)505050
Se ppm (mg/kg s.m.)0,30,30,2

A. żelaza i selenu.
B. wapnia i żelaza.
C. wapnia i fosforu.
D. selenu i fosforu.
ROL.10 Pytanie 47
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz dzienne zapotrzebowanie na mieszankę treściwą dla stada loch

Lp.Faza cyklu produkcyjnego (rozrodczego) lochLiczba loch w szt.Dzienna dawka paszy w kg/szt.
1Lochy luźne przed kryciem23,0
2Lochy niskoprośne102,5
3Lochy wysokoprośne53,0
4Lochy karmiące 10 prosiąt46,5

A. 72 kg
B. 15 kg
C. 31 kg
D. 46 kg
ROL.10 Pytanie 48
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zapotrzebowanie na energię strawną (MJ) dla klaczy karmiącej o masie ciała 600 kg w czwartym miesiącu laktacji wynosi

Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe klaczy karmiących o różnej masie ciała
Masa ciała
kg
M-c laktacjiSucha masa
kg
Energia strawna
MJ
Białko ogólne strawne
g
Ca
g
P
g
4001 - 310,01109604027
4 - 69,0947103322
5001 - 312,513011305034
4 - 611,01118404127
6001 - 314,014812906040
4 - 613,01269504930
7001 - 315,016414506946
4 - 614,014110705738

A. 130 MJ
B. 164 MJ
C. 126 MJ
D. 148 MJ
ROL.10 Pytanie 49
Organizacja i nadzorowanie pr…

Krowa mleczna o określonej masie i wydajności żywiona jest w okresie zimowym paszami, wymienionymi w tabeli poniżej. Ile powinna otrzymać siana, aby zostało pokryte jej dzienne zapotrzebowanie na suchą masę wynoszące 17,5 kg?

PaszaZawartość suchej masy
w 1 kg paszy
[w kg]
Dawka dzienna
[w kg]
Kiszonka z kukurydzy0,330
Pasza treściwa0,85
Siano0,9?

A. 3,0 kg
B. 4,0 kg
C. 5,0 kg
D. 6,0 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Analiza pastwiska wykazała, że na 1 m2 znajduje się średnio 1,1 kg zielonej masy, z czego niedojady to 0,1 kg. Jedna krowa każdego dnia spożyje 60 kg zielonki na pastwisku. Jaką powierzchnię pastwiska należy przeznaczyć na jeden dzień wypasu dla 20 szt. krów mlecznych?

A. 14 arów
B. 12 arów
C. 10 arów
D. 16 arów
ROL.10 Pytanie 52
Organizacja i nadzorowanie pr…

W gospodarstwie zajmowano się tuczem trzody chlewnej od masy 30 kg do 110 kg. Całkowite zużycie mieszanki pełnoporcjowej dla jednego osobnika wyniosło 240 kg. Jakie było zużycie tej mieszanki na 1 kg przyrostu wagi tucznika?

A. 2,5 kg
B. 3,5 kg
C. 3,0 kg
D. 2,0 kg
ROL.10 Pytanie 53
Organizacja i nadzorowanie pr…

Bakterie obecne w żwaczu przeżuwaczy nie dysponują zdolnością

A. syntetyzowania witamin B oraz K
B. wykorzystania azotu z niebiałkowych związków azotowych
C. rozkładu glukozy w trakcie fermentacji do kwasu octowego
D. zobojętniania treści żołądka
ROL.10 Pytanie 54
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaź najodpowiedniejszy zestaw pasz przeznaczonych dla jagniąt po odsadzeniu?

A. Owies gnieciony, mieszanka C-J, siano, marchew pastewna, wysłodki suszone
B. Owies gnieciony, mieszanka B, marchew pastewna, siano, słoma owsiana
C. Owies gnieciony, mieszanka L, brukiew, zielonka z traw, siano, młóto
D. Śruta jęczmienna, mieszanka O, buraki pastewne, siano, słoma owsiana
ROL.10 Pytanie 55
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jakiej części układu pokarmowego zwierząt monogastrycznych dochodzi do trawienia białek z wykorzystaniem pepsyny?

A. w dwunastnicy
B. w żołądku
C. w jamie ustnej
D. w jelicie cienkim
ROL.10 Pytanie 56
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile paszy należy przygotować dla 500 niosek, jeśli dzienne zapotrzebowanie na mieszankę pełnoporcjową wynosi 150 g i okres karmienia trwa 30 dni?

A. 4500 kg
B. 1500 kg
C. 7500 kg
D. 2250 kg
ROL.10 Pytanie 57
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jelicie cienkim zwierząt zachodzi przede wszystkim

A. trawienie z udziałem mikroorganizmów
B. rozdrabnianie pokarmu
C. wchłanianie substancji powstałych w wyniku trawienia
D. formowanie kału
ROL.10 Pytanie 58
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile kilogramów mieszanki zbożowej uzupełni dawkę pokarmową buhajka o masie ciała 300 kg, przy dziennych przyrostach 1200 g, pod względem zdolności pobrania suchej masy paszy.

WyszczególnieniaZawartość suchej masy w paszy
Zdolność pobrania suchej masy paszy (wg normy) przez buhajka w dawce pokarmowej6,5 kg/dzień
Pobranie suchej masy w dziennej dawce kiszonki z kukurydzy (15 kg świeżej paszy)5,3 kg /dzień
Zawartość suchej masy w 1 kg uzupełniającej mieszanki zbożowej850 g s. m. /1 kg

A. 1,4 kg
B. 6,2 kg
C. 1,2 kg
D. 7,6 kg
ROL.10 Pytanie 60
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość siana, w kilogramach, trzeba przygotować na czas żywienia letniego (160 dni) dla dwóch koni, jeżeli średnia dzienna dawka siana dla jednego konia wynosi 6 kg?

A. 192 dt
B. 19,2 dt
C. 19 200 dt
D. 1 920 dt
ROL.10 Pytanie 62
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jagnięta powinny być karmione paszami w sposób ciągły?

A. od drugiego tygodnia życia
B. zaraz po narodzinach
C. po odsądzeniu od matek
D. po zakończeniu podawania siary
ROL.10 Pytanie 63
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeżeli przewidziany termin wycielenia krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej przypada na 15 maja, to proces jej zasuszania powinien rozpocząć się najpóźniej do

A. 15 lipca
B. 7 maja
C. 7 kwietnia
D. 15 marca
ROL.10 Pytanie 64
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przygotowanie paszy dla świń poprzez parzenie lub gotowanie jej w celu zwiększenia strawności oraz eliminacji szkodliwej solaniny dotyczy

A. bulw ziemniaka
B. ziaren owsa
C. nasion łubinu
D. korzeni buraka pastewnego
ROL.10 Pytanie 65
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie gruczoły trawienne wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego?

A. wątroba, trzustka i ślinianki
B. nadnercza, przysadka mózgowa oraz szyszynka
C. grasica, serce oraz wątroba
D. tarczyca, pęcherzyk żółciowy oraz śledziona
ROL.10 Pytanie 66
Organizacja i nadzorowanie pr…

W żywieniu cieląt należy unikać stosowania syntetycznych związków azotowych niebiałkowych (np. mocznik pastewny) z powodu

A. wysokich kosztów hodowli cieląt
B. niedopasowania żwacza do przetwarzania tych związków
C. wysokiej zawartości tych związków w preparatach mlekozastępczych
D. zbyt szybkiego wzrostu mikroflory układu pokarmowego
ROL.10 Pytanie 69
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz dzienne zapotrzebowanie na energię produkcyjną konia o masie ciała 600 kg używanego do pracy lekkiej, jeżeli dzienne zapotrzebowanie na energię produkcyjną konia stanowi 120% zapotrzebowania bytowego.

Zapotrzebowanie bytowe na energię koni o różnej masie ciała
Masa ciała w kg300400500600700800
Zapotrzebowanie bytowe
na energię strawną w MJ
4350637588100

A. 90,0 MJ ES
B. 105,6 MJ ES
C. 133,3 MJ ES
D. 75,6 MJ ES
ROL.10 Pytanie 70
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaki zestaw pasz może skompensować dietę krowy, jeśli na podstawie analizy zawartości mocznika w mleku stwierdzono brak energii?

A. Melasowane wysłodki buraczane i kiszonka z kukurydzy
B. Śruta poekstrakcyjna i kiszonka z roślin motylkowych
C. Śruta z bobiku i zielonka koniczyny z trawami
D. Mieszanka treściwa o wysokiej zawartości białka i zielonka z lucerny
ROL.10 Pytanie 71
Organizacja i nadzorowanie pr…

Komorą żołądka, która odpowiada za funkcje żołądka u zwierząt monogastrycznych w przypadku przeżuwaczy, jest zwana

A. trawieńcem
B. księgami
C. żwaczem
D. czepcem
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na etykiecie opakowania artykułu spożywczego powinny znajdować się

A. data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
B. wartość energetyczna artykułu oraz nazwa surowca
C. nazwa w języku polskim oraz łacińskim surowca, z którego jest zrobiony
D. numer przepisu zezwalającego na produkcję i konsumpcję
ROL.10 Pytanie 73
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedobór witaminy A u zwierząt można zrekompensować poprzez wprowadzenie do diety

A. buraków pastewnych oraz wysłodków buraczanych
B. mleka odtłuszczonego oraz serwatki
C. siana suszonego na słońcu oraz ziemniaków
D. zielonek, marchewki pastewnej i czerwonej
ROL.10 Pytanie 74
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wysoka temperatura w pomieszczeniach, w których przebywają lochy karmiące, wpływa na

A. mniejsze ryzyko upadków prosiąt na skutek przygnieceń przez lochę
B. zwiększenie spożycia paszy oraz wody przez lochy
C. ograniczenie spożycia paszy oraz obniżenie mleczności loch
D. wzrost ilości ciał odpornościowych w siarze
ROL.10 Pytanie 76
Organizacja i nadzorowanie pr…

Obecność dwutlenku węgla w oborze na poziomie przekraczającym 3000 ppm prowadzi u krów mlecznych do

A. spadku wydajności mleka
B. zapalnych zmian w wymieniu
C. większego spożycia wody
D. większego poboru paszy
ROL.10 Pytanie 77
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby uniknąć wystąpienia tężyczki pastwiskowej, zaleca się dodawanie do diety krów preparatów paszowych z magnezem

A. zaraz po zakończeniu żywienia pastwiskowego
B. w początkowej fazie żywienia pastwiskowego
C. przez okres 1-2 miesięcy po zakończeniu żywienia pastwiskowego
D. na zakończenie żywienia pastwiskowego
ROL.10 Pytanie 78
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedobór witaminy A w organizmach zwierząt można zrekompensować, wprowadzając do diety

A. zielonki, marchew pastewną i czerwoną
B. mleko odtłuszczone i serwatkę
C. siano suszone na słońcu oraz ziemniaki
D. buraki pastewne i wysłodki buraczane
ROL.10 Pytanie 79
Organizacja i nadzorowanie pr…

Trawienie włókna obecnego w diecie lochy ma miejsce w

A. żołądku oraz dwunastnicy z pomocą pepsyny
B. jelicie grubym przy współpracy enzymów bakterii zasiedlających to jelito
C. jelicie czczym i biodrowym z udziałem sacharazy
D. dwunastnicy oraz jelicie czczym dzięki amylazie trzustkowej
ROL.10 Pytanie 80
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ucząc prosięta ssące do przyjmowania pasz stałych, można to realizować poprzez oferowanie oseskom

A. zwilżonych otrąb pszennych
B. gniecionego ziarna owsa
C. namoczonych nasion łubinu
D. prażonego ziarna jęczmienia