Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.10 Pytanie 121
Organizacja i nadzorowanie pr…

Określ zapotrzebowanie ogólne na energię netto laktacji (MJ NEL) dla krowy o masie ciała 600 kg przy dziennej produkcji mleka 20 kg o 4% tłuszczu.

Zapotrzebowanie bytowe na energię netto laktacji
i produkcję 1kg mleka o 4% tłuszczu
Zapotrzebowanie bytowe
Masa ciałaMJ NEL
45028,6
50031,0
60035,5
65037,7
Zapotrzebowanie produkcyjne
na 1kg mleka o 4% tłuszczu3,17

A. 98,90 MJ NEL
B. 35,50 MJ NEL
C. 63,40 MJ NEL
D. 38,67 MJ NEL
ROL.10 Pytanie 122
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do efektywnej hodowli tuczników o świetnych parametrach mięsnych najkorzystniejsze jest potomstwo loszek ras podstawowych po knurach rasy

A. wielkiej białej polskiej
B. pietrain
C. puławskiej
D. polskiej białej zwisłouchej
ROL.10 Pytanie 123
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gdzie w układzie pokarmowym konia zachodzi główny proces trawienia włókna paszy?

A. w jelicie ślepym
B. w żołądku
C. w okrężnicy małej
D. w dwunastnicy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką powierzchnię pastwiska należy przeznaczyć na dzienny wypas dla 20 krów mlecznych? W obliczeniach uwzględnij następujące dane:
Analiza pastwiska metodą analityczną pokazała, że na 1 metrze kwadratowym jest średnio 1,1 kg zielonej masy, z czego niedojady stanowią 0,1 kg. Jedna krowa na pastwisku spożywa 60 kg zielonki w ciągu dnia.

A. 16 arów
B. 14 arów
C. 10 arów
D. 12 arów
ROL.10 Pytanie 125
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podział elementów odżywczych w układzie pokarmowym nazywa się

A. trawienie
B. sekrecja
C. wchłanianie
D. synteza
Organizacja i nadzorowanie pr…

Parametry kiszonki z kukurydzy sporządzonej w silosie przejazdowym w zależności od zawartości suchej masy Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz ilość kiszonki z kukurydzy (35% s.m.) przechowywanej w silosie przejazdowym o wymiarach 6 m × 2 m × 10 m.

KiszonkaSucha masa (%)Masa (kg/m³)
Kukurydza25770
30750
35710
40675

A. 8,520 t
B. 85,20 t
C. 0,852 t
D. 852,0 t
ROL.10 Pytanie 127
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na jakie czynniki wpływa zapotrzebowanie energetyczne krowy?

A. na ilość białka w mleku
B. na poziom produkcji mleka
C. na wagę i wiek
D. na ilość tłuszczu w mleku
ROL.10 Pytanie 128
Organizacja i nadzorowanie pr…

Brak witaminy E oraz selenu w diecie kur niosek prowadzi do

A. spadku nieśności i odporności ptaków
B. niskiej krzepliwości krwi i powiększenia tarczycy
C. krzywicy oraz problemów z rozmnażaniem
D. zaburzeń w wchłanianiu wapnia i fosforu
ROL.10 Pytanie 131
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką funkcję pełni wątroba?

A. produkcja enzymu rozkładającego tłuszcze
B. wydzielanie żółci
C. hamowanie produkcji białek
D. zobojętnianie zawartości pokarmowej
ROL.10 Pytanie 132
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie warunki przechowywania jaj konsumpcyjnych są zgodne z zasadami?

A. Temperatura 20–25°C; wilgotność 75%
B. Temperatura 10–15°C; wilgotność 70%
C. Temperatura 15–20°C; wilgotność 75%
D. Temperatura 5–10°C; wilgotność 70%
ROL.10 Pytanie 133
Organizacja i nadzorowanie pr…

Mleko produkowane i sprzedawane w gospodarstwie musi odpowiadać wymaganiom mleka surowego w odniesieniu do liczby mikroorganizmów w temperaturze 30°C. W 1 mililitrze powinno ich być mniej niż

A. 100 000, a liczba komórek somatycznych mniejsza niż 400 000
B. 200 000, a liczba komórek somatycznych mniejsza niż 300 000
C. 200 000, a liczba komórek somatycznych mniejsza niż 400 000
D. 100 000, a liczba komórek somatycznych mniejsza niż 200 000
ROL.10 Pytanie 135
Organizacja i nadzorowanie pr…

Obecność substancji inhibujących w mleku krowim może być efektem

A. wystąpienia wzdęcia żwacza u krowy
B. zbyt krótkiego cyklu płukania dojarki po użyciu środków czyszczących
C. zanieczyszczenia mleka czynnikami fizycznymi
D. nadmiaru białka w racji pokarmowej
ROL.10 Pytanie 136
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ilość siana, którą każdy koń potrzebuje dziennie, wynosi 6 kg. Oblicz, ile siana należy zgromadzić na letni okres żywienia (160 dni) dla dwóch koni.

A. 19200,00 dt
B. 19,20 dt
C. 1920,00 dt
D. 192,00 dt
ROL.10 Pytanie 138
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz dzienną normę na energię netto laktacji dla krowy o masie ciała 600 kg, która produkuje 20 kg mleka/dzień o zawartości 4% tłuszczu.

Rodzaj zapotrzebowaniaEnergia netto
Zapotrzebowanie bytowe35,5 MJ
Zapotrzebowanie produkcyjne3,2 MJ/1 kilogram mleka
Zapotrzebowanie ogólneOblicz

A. 64,0 MJ
B. 38,7 MJ
C. 99,5 MJ
D. 102,7 MJ
ROL.10 Pytanie 139
Organizacja i nadzorowanie pr…

Uprawa żyta na paszę, w porównaniu do uprawy na ziarno, wymaga

A. znacznie głębszej uprawy gleby
B. lepszego miejsca w zmianowaniu
C. gęstszego siewu
D. stosowania obornika
ROL.10 Pytanie 142
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedożywienie u zwierząt może być spowodowane

A. poziomem CO2 w pomieszczeniu poniżej 3000 ppm
B. niską gęstością obsady na m2 oraz brakiem rywalizacji przy stole z paszami
C. żywieniem bez ograniczeń niezbilansowaną dietą
D. żywieniem według normy żywieniowej przemyślanej mieszanką pełnoporcjową