Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.04 Pytanie 521
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik wykonał usługowo orkę na 8 ha, pracując 4 godziny. Poniósł koszty:
- paliwa 300 zł,
- robocizny 30 zł/godzinę,
- amortyzacji sprzętu 60 zł.

Jaki był koszt 1 godziny orki?

A. 60 zł
B. 300 zł
C. 120 zł
D. 30 zł
ROL.04 Pytanie 522
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie wybranych pozycji bilansowych określ zysk bilansowy dla masarni.

Ilustracja do pytania 2
A. 70 000 zł
B. 325 000 zł
C. 25 000 zł
D. 45 000 zł
ROL.04 Pytanie 523
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gospodarstwo rolne wyspecjalizowało się w produkcji kukurydzy na ziarno i corocznie uprawia kukurydzę na powierzchni 7 500 ha. Ziarno najlepiej opłaca się sprzedać

A. na aukcji.
B. na giełdzie.
C. do mieszalni pasz.
D. na targowisku.
ROL.04 Pytanie 524
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik uprawia ogórki na powierzchni 2 ha. Najlepszą formą sprzedaży jest

A. supermarket.
B. targowisko.
C. aukcja.
D. giełda.
ROL.04 Pytanie 525
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Producent pieczywa tostowego o przedłużonej trwałości sprzedaje je we wszystkich możliwych sklepach - od małych osiedlowych do dużych supermarketów. Takie działanie to przykład na dystrybucję

A. ekskluzywną.
B. selektywną.
C. intensywną.
D. wyłączną.
ROL.04 Pytanie 526
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych zawartych w tabeli oblicz, który rolnik zastosował dawkę 68 kg azotu na 1 ha.

Ilustracja do pytania 6
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
ROL.04 Pytanie 527
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z informacji podanych w tabeli ustal, kiedy najlepiej wykonać opryski herbicydem w sadzie jabłoniowym.

Ilustracja do pytania 7
A. Przy prędkości wiatru 2,8 m/s.
B. Gdy dym jest lekko znoszony, a wiatr czuje się na twarzy.
C. Gdy młode przyrosty są w ruchu.
D. W warunkach unoszenia się kurzu.
ROL.04 Pytanie 528
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W tabeli przedstawiono powierzchnię upraw gospodarstwa rolnego. Wiodącą w strukturze zasiewów tego gospodarstwa jest uprawa roślin

Ilustracja do pytania 8
A. motylkowych
B. zbożowych.
C. okopowych.
D. oleistych.
ROL.04 Pytanie 529
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mleczarnia zamierza wprowadzić na rynek nowy rodzaj serków smakowych. Ponieważ na tym rynku panuje duża konkurencja, w fazie początkowej zamierza sprzedawać te serki po cenie o 20% niższej niż konkurencja. Takie działanie to przykład strategii marketingu

A. zróżnicowanego.
B. skoncentrowanego.
C. penetracyjnego.
D. masowego.
ROL.04 Pytanie 530
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż grupę roślin, które pozostawiają w glebie resztki pożniwne bogate w azot i mogą być paszą o wysokiej wartości biologicznej dzięki zawartości aminokwasów egzogennych.

A. Pastewne okopowe.
B. Pastewne motylkowe.
C. Pastewne zbożowe.
D. Pastewne niemotylkowe.
ROL.04 Pytanie 531
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas wykonywania zabiegu oprysku środkami ochrony roślin doszło do awarii urządzenia do oprysków i rozlania środka chemicznego. Przeprowadzona inspekcja wykazała, że urządzenie nie posiada aktualnych badań technicznych. Zgodnie z przepisami Kodeksu Pracy odpowiedzialność za tę sytuację ponosi

A. zakładowy inspektor bhp.
B. kierownik jednostki.
C. producent urządzenia.
D. pracownik wykonujący oprysk.
ROL.04 Pytanie 532
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej narażone na zatrucia w trakcie nieprawidłowego stosowania insektycydów w okresie kwitnienia roślin uprawnych są

A. pożyteczne drobnoustroje glebowe.
B. zwierzyna leśna i łowna.
C. ryby i organizmy wodne.
D. pszczoły i owady zapylające.
ROL.04 Pytanie 533
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przedsiębiorstwie rolnym w trakcie zbioru zbóż kombajnem kombajnista złamał rękę. Udzielając mu pierwszej pomocy, należy w pierwszej kolejności

A. unieruchomić złamaną kończynę.
B. skontaktować się z jego lekarzem rodzinnym.
C. wykonać sztuczne oddychanie i podać środki przeciwbólowe.
D. powiadomić przełożonego, który udzieli mu pierwszej pomocy.
ROL.04 Pytanie 534
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Prawidłowa postawa podczas pracy przy komputerze to

A. stopy oparte o podłogę i plecy pochylone do przodu.
B. stopy oparte o podnóżek i plecy pochylone do przodu.
C. stopy oparte o podnóżek i pozycja wyprostowana.
D. stopy oparte o podłogę i plecy przylegające do oparcia.
ROL.04 Pytanie 535
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Probiotyki to

A. antybiotyki paszowe.
B. mieszanki pełnoporcjowe.
C. preparaty bakteryjne.
D. koncentraty białkowe.
ROL.04 Pytanie 536
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Celem chowu zwierząt jest

A. pozyskiwanie produktów zwierzęcych.
B. zachowanie gatunków zwierząt.
C. rozmnażanie zwierząt gospodarskich.
D. wywoływanie heterozji.
ROL.04 Pytanie 537
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Łączenie zwierząt tej samej rasy to

A. kojarzenie.
B. hybrydyzacja.
C. krzyżowanie.
D. heterozja.
ROL.04 Pytanie 538
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Krwioobieg duży rozpoczyna się

A. w prawym przedsionku.
B. w lewej komorze.
C. w lewym przedsionku.
D. w prawej komorze.
ROL.04 Pytanie 539
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cap to samiec

A. kozy.
B. dzika.
C. krowy.
D. królika.
ROL.04 Pytanie 540
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do orek zasadniczych zalicza się

A. zagonową, bezzagonową.
B. orkę agromelioracyjną, płytką.
C. podorywkę, orkę siewną, orkę przedzimową.
D. orkę wiosenną, odwrotkę.
ROL.04 Pytanie 541
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Spośród zbóż najwyższe wymagania glebowe ma

A. jęczmień.
B. gryka.
C. owies.
D. pszenica.
ROL.04 Pytanie 542
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oborze krów mlecznych stosunek powierzchni oszklonej okien do powierzchni podłogi powinien wynosić

A. 1:40
B. 1:5
C. 1:18
D. 1:25
ROL.04 Pytanie 543
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W pomieszczeniach inwentarskich w największym stężeniu występuje

A. SO2
B. H2S
C. NH3
D. CO2
ROL.04 Pytanie 544
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który nawóz w 100 kg produktu handlowego zawiera 46% azotu?

A. Kainit.
B. Saletrzak.
C. Mocznik.
D. RSM.
ROL.04 Pytanie 545
Prowadzenie produkcji rolnicz…

System żywienia krów tzw. TMR polega na karmieniu

A. tylko paszą objętościową do woli.
B. tylko mieszanką treściwą do woli.
C. paszą treściwą jeden raz dziennie.
D. mieszanką z paszy podstawowej i treściwej.
ROL.04 Pytanie 546
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięsień oddzielający klatkę piersiową od jamy brzusznej to

A. łopatka.
B. opłucna.
C. brzusiec.
D. przepona.
ROL.04 Pytanie 547
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Desykanty to środki

A. przeznaczone do zwalczania chorób roślin.
B. przeznaczone do zwalczania szkodliwych gryzoni.
C. do odstraszania ptaków i zwierzyny łownej.
D. wywołujące szybkie usychanie roślin.
ROL.04 Pytanie 548
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Poziom włókna w mieszankach dla tuczników nie powinien być wyższy niż

A. 2%
B. 25%
C. 16%
D. 8%
ROL.04 Pytanie 549
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dodatek tłuszczu do mieszanek treściwych dla drobiu wpływa na

A. zwiększenie wartości zapachowej paszy.
B. zwiększenie wartości energetycznej paszy.
C. zwiększenie smakowitości paszy.
D. zmniejszenie wartości energetycznej paszy.
ROL.04 Pytanie 550
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do chwastów przyziemnych rozwijających się w dolnej części łanu roślin należy

A. chwastnica jednostronna.
B. gwiazdnica pospolita.
C. komosa biała.
D. owies głuchy.
ROL.04 Pytanie 551
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na ilustracji przedstawiono charakterystyczne objawy choroby ziemniaków. Jaka to choroba?

Ilustracja do pytania 31
A. Rak ziemniaka.
B. Parch zwykły.
C. Rizoktonioza.
D. Zaraza ziemniaka.
ROL.04 Pytanie 552
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięśniochwat jest chorobą występującą

A. u bydła.
B. u koni.
C. u owiec i koni.
D. u bydła i owiec.
ROL.04 Pytanie 553
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do orki bezzagonowej służy pług

A. talerzowy.
B. łąkowy.
C. wahadłowy.
D. podorywkowy.
ROL.04 Pytanie 554
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Narzędzie wykorzystywane przy poskramianiu bydła przedstawione na rysunku, to

Ilustracja do pytania 34
A. kleszcze nosowe Harmsa.
B. dutka.
C. jarzmo pachwinowo-krzyżowe.
D. trójgraniec.
ROL.04 Pytanie 555
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nawozem uniwersalnym do przedsiewnego i pogłównego stosowania, pod wszystkie rośliny uprawne z grupy nawozów amonowo-saletrzanych, jest

A. saletra amonowa.
B. saletra wapniowa.
C. mocznik.
D. siarczan amonowy.
ROL.04 Pytanie 556
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Grupa roślin strączkowych o największych wymaganiach glebowych to

A. łubin wąskolistny, lucerna i żyto.
B. łubin żółty, seradela i gryka.
C. peluszka, łubin biały i wyka kosmata.
D. bobik, groch siewny i wyka jara.
ROL.04 Pytanie 557
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Możliwa jest uprawa żyta po Innych zbożowych i po sobie, ponieważ

A. otrzymuje się wysokie plony.
B. wzbogaca w próchnicę.
C. poprawia strukturę gleby.
D. jest ono odporne na choroby podstawy źdźbła.
ROL.04 Pytanie 558
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wykorzystanie rasy holsztyńsko-fryzyjskiej w krzyżowaniu z bydłem czarno-białym ma na celu poprawę

A. łatwości porodów.
B. wydajności mlecznej i cech pokroju.
C. cech mięsnych.
D. płodności i zawartości tłuszczu w mleku.
ROL.04 Pytanie 559
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Skutecznym sposobem w zapobieganiu chorobom grzybowym zbóż jest

A. właściwy odczyn gleby.
B. gęściejszy siew.
C. zaprawianie ziarna.
D. niska temperatura zimą.
ROL.04 Pytanie 560
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej energochłonnym i kosztownym zabiegiem uprawowym jest

A. talerzowanie.
B. bronowanie.
C. głęboszowanie.
D. włókowanie.