Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największe ryzyko zatrutymi podczas niewłaściwego użycia insektycydów w czasie kwitnienia roślin uprawnych dotyczą

A. zwierzyny leśnej oraz łownych
B. pożytecznych mikroorganizmów glebowych
C. ryb oraz organizmów wodnych
D. pszczół oraz owadów zapylających
ROL.04 Pytanie 963
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W kojcach dla prosiąt montuje się promienniki podczerwieni w celu

A. zapewnienia właściwej temperatury
B. dezynfekcji przestrzeni
C. zapewnienia odpowiedniego oświetlenia
D. zapobiegania krzywicy u prosiąt
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz na podstawie danych przedstawionych w tabeli niezbędną powierzchnię kojców dla stada cieląt utrzymywanych w gospodarstwie w kojcach grupowych na ściółce.

Kategoria zwierzątLiczba sztuk
w gospodarstwie
Wymagana powierzchnia kojca
m²/szt.
cielęta o masie ciała do 150 kg121,5
cielęta o masie ciała powyżej 150 do 220 kg101,7
cielęta o masie ciała powyżej 220 kg201,8
razem cieląt w gospodarstwie:42X

A. 71,0 m2
B. 35,0 m2
C. 17,0 m2
D. 16,2 m2
ROL.10 Pytanie 965
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ucząc prosięta ssące do przyjmowania pasz stałych, można to realizować poprzez oferowanie oseskom

A. namoczonych nasion łubinu
B. prażonego ziarna jęczmienia
C. zwilżonych otrąb pszennych
D. gniecionego ziarna owsa
ROL.04 Pytanie 966
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas długotrwałego przechowywania ziemniaków konsumpcyjnych minimalna temperatura i maksymalna wilgotność powinny wynosić odpowiednio:

Wymagania termiczne i wilgotnościowe bulw o długotrwałym etapie przechowywania
i kierunku użytkowania ziemniaka
Rodzaj użytkowaniaTemperatura (°C)Wilgotność względna powietrza (%)
Sadzeniaki2-690-95
Jadalne4-690-95
Do przerobu na produkty spożywcze oraz paszowe6-890-95
Przemysł skrobiowy i gorzelniczydo 490-95

A. temperatura 8°C, wilgotność 95%
B. temperatura 6°C, wilgotność 90%
C. temperatura 4°C, wilgotność 95%
D. temperatura 2°C, wilgotność 90%
ROL.04 Pytanie 967
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Utrata masy ciała oraz asymetryczne porażenie kończyn (w pozycji szpagatu) i ogólne objawy wyniszczenia u kur wskazują na

A. kolibakteriozę
B. ospę
C. chorobę Gumboro
D. chorobę Mareka
ROL.04 Pytanie 968
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Fazę, w której sprzedaż danego produktu jest wysoka i stabilna, cechuje

A. etap wzrostu sprzedaży produktu
B. proces wprowadzenia produktu na rynek
C. okres spadku sprzedaży produktu
D. fazę dojrzałości produktu
ROL.10 Pytanie 969
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na glebach nie należy zakładać plantacji nasiennych traw

A. żyznych oraz lekko kwaśnych
B. z głęboką warstwą ornej, dobrze drenowanych oraz niezalewanych
C. po uprawach roślin okopowych oraz strączkowych
D. na których w ostatnich trzech latach były uprawiane trawy
Organizacja i nadzorowanie pr…

W gospodarstwach, gdzie jednocześnie przebywa więcej niż 6 sztuk cieląt starszych niż 8 tygodni, powinny być one trzymane do 6 miesiąca życia

A. w zbiorowych kojcach
B. w indywidualnych kojcach
C. indywidualnie w budkach z wybiegami
D. na uwięzi
ROL.04 Pytanie 972
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W wyniku pożaru zniszczeniu uległa jedna z hal produkcyjnych. Finansowe konsekwencje tego incydentu zostaną zaksięgowane na konto

A. kosztów działalności operacyjnej
B. nadzwyczajnych zysków
C. nadzwyczajnych strat
D. wydatków operacyjnych
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej, z uwagi na emisję toksycznych gazów, nie należy łączyć

A. gnojówki z gnojowicą
B. gnojowicy z wodą
C. soków kiszonkowych z wodą
D. gnojowicy z sokami kiszonkowymi
ROL.04 Pytanie 974
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Roślina, która wymaga co najmniej czteroletniej przerwy w uprawie na danym polu, to

A. żyto
B. burak pastewny
C. pszenica ozima
D. kukurydza
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z ustawą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. dotyczącą wymagań oraz procedur związanych z utrzymywaniem gatunków zwierząt hodowlanych, dla których normy ochrony zostały ustalone w przepisach UE, ile sztuk tuczników o wadze 50 kg można trzymać w kojcu o wymiarach 3 m x 4 m?

A. 12
B. 50
C. 30
D. 40
ROL.04 Pytanie 976
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Chemiczne trawienie u przeżuwaczy zachodzi głównie

A. w trawieńcu.
B. w czepcu.
C. w księgach.
D. w żwaczu.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który rodzaj nawożenia stosuje się jesienią, aby poprawić strukturę gleby i jej zdolność retencji wody?

A. Nawożenie płynne
B. Nawożenie organiczne
C. Nawożenie mineralne
D. Nawożenie dolistne
ROL.04 Pytanie 978
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przedsiębiorstwie konieczne jest przechowywanie przez 5 lat

A. sprawozdanie finansowe
B. roczne deklaracje podatkowe
C. dokumenty osobowe pracownika
D. rachunek bilansowy
ROL.04 Pytanie 979
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Osoba zatrudniona w chłodni przy mrożeniu owoców i warzyw ma prawo do otrzymania od swojego pracodawcy odpowiedniej odzieży ochronnej oraz gorącego posiłku. Skąd to wynika?

A. z zakresu obowiązków pracownika
B. z przepisów Kodeksu pracy
C. z regulaminu pracy w chłodni
D. z zawartej umowy
ROL.04 Pytanie 980
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Siew nasion zbóż na glebach o dużej ciężkości, w przypadku nadmiaru wilgoci w glebie, może prowadzić do

A. wzrostu liczby roślin
B. rozwoju zgorzeli siewek
C. skrócenia czasu wschodów
D. powstania zbyt wielu korzeni zarodkowych
ROL.04 Pytanie 981
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięso wieprzowe uzyskane z własnego (gospodarskiego) uboju można spożywać po

A. schłodzeniu do temperatury 4°C
B. upływie 24 godzin od momentu uboju
C. przebadaniu mięsa w kierunku włośnicy
D. zgłoszeniu uboju do ARiMR
Organizacja i nadzorowanie pr…

W Polsce, maksymalna dozwolona gęstość kurcząt w hodowli brojlerów nie powinna przekraczać 33 kg/m2, co odpowiada orientacyjnie zagęszczeniu dorosłych ptaków gotowych do uboju?

A. 15 szt./m2
B. 13 szt./m2
C. 10 szt./m2
D. 20 szt./m2
ROL.10 Pytanie 984
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zjawiska meteorologiczne takie jak niska wilgotność powietrza, nagły spadek temperatury w ciągu dnia, czyste niebo oraz brak ruchu powietrza, mogą wskazywać na możliwość wystąpienia wiosną

A. przymrozku radiacyjnego
B. burzy z opadami gradu
C. przymrozku adwekcyjnego
D. opadów deszczu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowe mleko krowie, które ma być używane do produkcji mleka do picia, mleka fermentowanego, twarogu, galaretek mlecznych oraz śmietany, nie może mieć w 1 ml więcej komórek somatycznych niż

A. 100 000
B. 200 000
C. 400 000
D. 300 000
ROL.04 Pytanie 986
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Opisane zachowanie oraz wygląd krowy wskazują na wystąpienie

Widoczne objawy niepokoju, zwierzę poci się i ogląda na boki. Występuje wzdęcie powłok brzusznych szczególnie lewego dołu głodowego, utrudnione odbijanie gazów i zanik przeżuwania.

A. choroby motyliczej.
B. tężyczki pastwiskowej.
C. wzdęcia żwacza.
D. niestrawności zasadowej.
ROL.10 Pytanie 988
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przygotowanie paszy dla świń poprzez parzenie lub gotowanie jej w celu zwiększenia strawności oraz eliminacji szkodliwej solaniny dotyczy

A. bulw ziemniaka
B. nasion łubinu
C. korzeni buraka pastewnego
D. ziaren owsa
ROL.10 Pytanie 991
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz przewidywany plon jęczmienia jarego na kompleksie żytnim bardzo dobrym.

Jakość glebKompleks przydatności rolniczejKlasa bonitacyjnaPlony ziarna
Bardzo dobrePszenny bardzo dobryI i II100 % (5,00 t/ha)
DobrePszenny dobry, pszenny górski, żytni bardzo dobry, zbożowo-pastewny mocnyIIIa i IIIb88 %
ŚredniePszenny wadliwyIVa84 %

A. 6,20 t/ha
B. 4,40 t/ha
C. 4,20 t/ha
D. 5,00 t/ha
Organizacja i nadzorowanie pr…

W gospodarstwach usytuowanych na terenach szczególnie podatnych na zanieczyszczenia wynikające z azotanów pochodzenia rolniczego (OSN) należy przechowywać płynne nawozy organiczne w sposób, który zapobiegnie ich wyciekom do gleby oraz wód. Konieczne jest zapewnienie odpowiedniej pojemności zbiorników na gnojówkę i gnojowicę na czas, kiedy ich rolnicze zastosowanie nie jest możliwe. Jak długo, w miesiącach, trwa co najmniej ten okres?

A. 1 miesiąc
B. 6 miesięcy
C. 3 miesiące
D. 4 miesiące
ROL.04 Pytanie 993
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do grupy koni zimnokrwistych w Polsce zaliczają się konie

A. huculskie
B. wielkopolskie
C. sztumskie
D. arabskie
ROL.10 Pytanie 994
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedobór witaminy A w organizmach zwierząt można zrekompensować, wprowadzając do diety

A. siano suszone na słońcu oraz ziemniaki
B. buraki pastewne i wysłodki buraczane
C. zielonki, marchew pastewną i czerwoną
D. mleko odtłuszczone i serwatkę
ROL.04 Pytanie 995
Kategorie: Uprawa roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź roślinę, która przezimowuje i ma niebieskie kwiaty, a jednocześnie jest chwastem II piętra w uprawach zbóż jarych i ozimych?

A. Maruna bezwonna
B. Chaber bławatek
C. Tasznik pospolity
D. Kąkol polny
ROL.10 Pytanie 996
Organizacja i nadzorowanie pr…

W pierwszym roku po użyciu obornika na polu zalecana jest uprawa

A. lnu włóknistego
B. łubinu żółtego na nasiona
C. kukurydzy na kiszonkę
D. bobiku na zielonkę
ROL.04 Pytanie 997
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyszczególnione elementy z rachunku zysków i strat masarni PMIW za rok obrotowy prezentowały się następująco:
- przychody z działalności operacyjnej wyniosły 250 000 zł,
- koszty działalności operacyjnej osiągnęły 180 000 zł.

Jaki był zysk z działalności operacyjnej masarni?

A. 250 000 zł
B. 180 000 zł
C. 430 000 zł
D. 70 000 zł
ROL.04 Pytanie 998
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ilość błonnika w diecie krowy mlecznej wpływa na

A. przyswajalność wapnia w organizmie
B. tempo oddawania mleka
C. czas trwania rui
D. procent tłuszczu w mleku
ROL.10 Pytanie 1000
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z tabelą, dzienne zapotrzebowanie na energię netto (MJ NEL) oraz białko ogólne (g) krowy produkującej 20 kg mleka o zawartości tłuszczu 4% wynosi

Zapotrzebowanie na energię netto (MJ) i białko ogólne (g)
na produkcję 1 kg mleka o różnym procencie tłuszczu
Zawartość tłuszczu w 1 kg mleka
(%)
Energia netto
(MJ)
Białko ogólne
(g)
3,02,875
3,53,080
4,03,285
4,53,490

A. 64 MJ EN; 1700 g b. og.
B. 68 MJ EN; 1800 g b. og.
C. 56 MJ EN; 1600 g b. og.
D. 60 MJ EN; 1500 g b. og.