Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. herbicydy
B. nematocydy
C. fungicydy
D. insektycydy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Największe ryzyko zatrutymi podczas niewłaściwego użycia insektycydów w czasie kwitnienia roślin uprawnych dotyczą
A. zwierzyny leśnej oraz łownych
B. ryb oraz organizmów wodnych
C. pszczół oraz owadów zapylających
D. pożytecznych mikroorganizmów glebowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W kojcach dla prosiąt montuje się promienniki podczerwieni w celu
A. zapewnienia właściwej temperatury
B. zapewnienia odpowiedniego oświetlenia
C. zapobiegania krzywicy u prosiąt
D. dezynfekcji przestrzeni
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz na podstawie danych przedstawionych w tabeli niezbędną powierzchnię kojców dla stada cieląt utrzymywanych w gospodarstwie w kojcach grupowych na ściółce.
| Kategoria zwierząt | Liczba sztuk w gospodarstwie | Wymagana powierzchnia kojca m²/szt. |
|---|---|---|
| cielęta o masie ciała do 150 kg | 12 | 1,5 |
| cielęta o masie ciała powyżej 150 do 220 kg | 10 | 1,7 |
| cielęta o masie ciała powyżej 220 kg | 20 | 1,8 |
| razem cieląt w gospodarstwie: | 42 | X |
A. 35,0 m2
B. 71,0 m2
C. 16,2 m2
D. 17,0 m2
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ucząc prosięta ssące do przyjmowania pasz stałych, można to realizować poprzez oferowanie oseskom
A. namoczonych nasion łubinu
B. prażonego ziarna jęczmienia
C. zwilżonych otrąb pszennych
D. gniecionego ziarna owsa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas długotrwałego przechowywania ziemniaków konsumpcyjnych minimalna temperatura i maksymalna wilgotność powinny wynosić odpowiednio:
| Wymagania termiczne i wilgotnościowe bulw o długotrwałym etapie przechowywania i kierunku użytkowania ziemniaka | ||
|---|---|---|
| Rodzaj użytkowania | Temperatura (°C) | Wilgotność względna powietrza (%) |
| Sadzeniaki | 2-6 | 90-95 |
| Jadalne | 4-6 | 90-95 |
| Do przerobu na produkty spożywcze oraz paszowe | 6-8 | 90-95 |
| Przemysł skrobiowy i gorzelniczy | do 4 | 90-95 |
A. temperatura 6°C, wilgotność 90%
B. temperatura 8°C, wilgotność 95%
C. temperatura 2°C, wilgotność 90%
D. temperatura 4°C, wilgotność 95%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Utrata masy ciała oraz asymetryczne porażenie kończyn (w pozycji szpagatu) i ogólne objawy wyniszczenia u kur wskazują na
A. chorobę Mareka
B. kolibakteriozę
C. ospę
D. chorobę Gumboro
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Fazę, w której sprzedaż danego produktu jest wysoka i stabilna, cechuje
A. proces wprowadzenia produktu na rynek
B. okres spadku sprzedaży produktu
C. etap wzrostu sprzedaży produktu
D. fazę dojrzałości produktu
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na glebach nie należy zakładać plantacji nasiennych traw
A. po uprawach roślin okopowych oraz strączkowych
B. na których w ostatnich trzech latach były uprawiane trawy
C. żyznych oraz lekko kwaśnych
D. z głęboką warstwą ornej, dobrze drenowanych oraz niezalewanych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W celu przyspieszenia osiadania głębszych warstw gleby należy zastosować
A. wał pierścieniowy
B. wał kolczatka
C. wał Campbella
D. wał gładki
Organizacja i nadzorowanie pr…
W gospodarstwach, gdzie jednocześnie przebywa więcej niż 6 sztuk cieląt starszych niż 8 tygodni, powinny być one trzymane do 6 miesiąca życia
A. na uwięzi
B. w zbiorowych kojcach
C. w indywidualnych kojcach
D. indywidualnie w budkach z wybiegami
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W wyniku pożaru zniszczeniu uległa jedna z hal produkcyjnych. Finansowe konsekwencje tego incydentu zostaną zaksięgowane na konto
A. wydatków operacyjnych
B. nadzwyczajnych zysków
C. kosztów działalności operacyjnej
D. nadzwyczajnych strat
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej, z uwagi na emisję toksycznych gazów, nie należy łączyć
A. gnojowicy z wodą
B. gnojowicy z sokami kiszonkowymi
C. gnojówki z gnojowicą
D. soków kiszonkowych z wodą
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Roślina, która wymaga co najmniej czteroletniej przerwy w uprawie na danym polu, to
A. burak pastewny
B. żyto
C. pszenica ozima
D. kukurydza
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zgodnie z ustawą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. dotyczącą wymagań oraz procedur związanych z utrzymywaniem gatunków zwierząt hodowlanych, dla których normy ochrony zostały ustalone w przepisach UE, ile sztuk tuczników o wadze 50 kg można trzymać w kojcu o wymiarach 3 m x 4 m?
A. 30
B. 12
C. 50
D. 40
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Chemiczne trawienie u przeżuwaczy zachodzi głównie
A. w księgach.
B. w czepcu.
C. w trawieńcu.
D. w żwaczu.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który rodzaj nawożenia stosuje się jesienią, aby poprawić strukturę gleby i jej zdolność retencji wody?
A. Nawożenie dolistne
B. Nawożenie mineralne
C. Nawożenie organiczne
D. Nawożenie płynne
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przedsiębiorstwie konieczne jest przechowywanie przez 5 lat
A. sprawozdanie finansowe
B. rachunek bilansowy
C. roczne deklaracje podatkowe
D. dokumenty osobowe pracownika
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Osoba zatrudniona w chłodni przy mrożeniu owoców i warzyw ma prawo do otrzymania od swojego pracodawcy odpowiedniej odzieży ochronnej oraz gorącego posiłku. Skąd to wynika?
A. z zawartej umowy
B. z zakresu obowiązków pracownika
C. z przepisów Kodeksu pracy
D. z regulaminu pracy w chłodni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Siew nasion zbóż na glebach o dużej ciężkości, w przypadku nadmiaru wilgoci w glebie, może prowadzić do
A. rozwoju zgorzeli siewek
B. wzrostu liczby roślin
C. powstania zbyt wielu korzeni zarodkowych
D. skrócenia czasu wschodów
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięso wieprzowe uzyskane z własnego (gospodarskiego) uboju można spożywać po
A. zgłoszeniu uboju do ARiMR
B. schłodzeniu do temperatury 4°C
C. przebadaniu mięsa w kierunku włośnicy
D. upływie 24 godzin od momentu uboju
Organizacja i nadzorowanie pr…
Musli, składające się z przetworzonych zbóż z dodatkami, stosuje się w karmieniu
A. buhajków
B. jałówek
C. cieląt
D. bukatów
Organizacja i nadzorowanie pr…
W Polsce, maksymalna dozwolona gęstość kurcząt w hodowli brojlerów nie powinna przekraczać 33 kg/m2, co odpowiada orientacyjnie zagęszczeniu dorosłych ptaków gotowych do uboju?
A. 13 szt./m2
B. 20 szt./m2
C. 15 szt./m2
D. 10 szt./m2
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zjawiska meteorologiczne takie jak niska wilgotność powietrza, nagły spadek temperatury w ciągu dnia, czyste niebo oraz brak ruchu powietrza, mogą wskazywać na możliwość wystąpienia wiosną
A. burzy z opadami gradu
B. przymrozku radiacyjnego
C. przymrozku adwekcyjnego
D. opadów deszczu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Surowe mleko krowie, które ma być używane do produkcji mleka do picia, mleka fermentowanego, twarogu, galaretek mlecznych oraz śmietany, nie może mieć w 1 ml więcej komórek somatycznych niż
A. 400 000
B. 300 000
C. 200 000
D. 100 000
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Opisane zachowanie oraz wygląd krowy wskazują na wystąpienie
| Widoczne objawy niepokoju, zwierzę poci się i ogląda na boki. Występuje wzdęcie powłok brzusznych szczególnie lewego dołu głodowego, utrudnione odbijanie gazów i zanik przeżuwania. |
A. niestrawności zasadowej.
B. wzdęcia żwacza.
C. tężyczki pastwiskowej.
D. choroby motyliczej.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie narzędzia wykorzystuje się do doprawiania roli?
A. pługi wahadłowe oraz brony
B. kultywatory i brony
C. pługi talerzowe i włóki
D. agregaty podorywkowe
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przygotowanie paszy dla świń poprzez parzenie lub gotowanie jej w celu zwiększenia strawności oraz eliminacji szkodliwej solaniny dotyczy
A. ziaren owsa
B. bulw ziemniaka
C. nasion łubinu
D. korzeni buraka pastewnego
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką objętość powinno mieć pomieszczenie na przechowywanie 40 t siana łąkowego, zakładając, że 1 m3 waży 80 kg?
A. 320 m3
B. 500 m3
C. 80 m3
D. 40 m3
Organizacja i nadzorowanie pr…
Glicerynę (glicerol) stosuje się u krów jako środek zapobiegawczy wobec
A. kulawiźnie.
B. wzdęć.
C. ket ozie.
D. mastitis.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz przewidywany plon jęczmienia jarego na kompleksie żytnim bardzo dobrym.
| Jakość gleb | Kompleks przydatności rolniczej | Klasa bonitacyjna | Plony ziarna |
|---|---|---|---|
| Bardzo dobre | Pszenny bardzo dobry | I i II | 100 % (5,00 t/ha) |
| Dobre | Pszenny dobry, pszenny górski, żytni bardzo dobry, zbożowo-pastewny mocny | IIIa i IIIb | 88 % |
| Średnie | Pszenny wadliwy | IVa | 84 % |
A. 4,20 t/ha
B. 5,00 t/ha
C. 4,40 t/ha
D. 6,20 t/ha
Organizacja i nadzorowanie pr…
W gospodarstwach usytuowanych na terenach szczególnie podatnych na zanieczyszczenia wynikające z azotanów pochodzenia rolniczego (OSN) należy przechowywać płynne nawozy organiczne w sposób, który zapobiegnie ich wyciekom do gleby oraz wód. Konieczne jest zapewnienie odpowiedniej pojemności zbiorników na gnojówkę i gnojowicę na czas, kiedy ich rolnicze zastosowanie nie jest możliwe. Jak długo, w miesiącach, trwa co najmniej ten okres?
A. 4 miesiące
B. 6 miesięcy
C. 1 miesiąc
D. 3 miesiące
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do grupy koni zimnokrwistych w Polsce zaliczają się konie
A. arabskie
B. huculskie
C. sztumskie
D. wielkopolskie
Organizacja i nadzorowanie pr…
Niedobór witaminy A w organizmach zwierząt można zrekompensować, wprowadzając do diety
A. mleko odtłuszczone i serwatkę
B. zielonki, marchew pastewną i czerwoną
C. siano suszone na słońcu oraz ziemniaki
D. buraki pastewne i wysłodki buraczane
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaź roślinę, która przezimowuje i ma niebieskie kwiaty, a jednocześnie jest chwastem II piętra w uprawach zbóż jarych i ozimych?
A. Tasznik pospolity
B. Chaber bławatek
C. Kąkol polny
D. Maruna bezwonna
Organizacja i nadzorowanie pr…
W pierwszym roku po użyciu obornika na polu zalecana jest uprawa
A. łubinu żółtego na nasiona
B. bobiku na zielonkę
C. kukurydzy na kiszonkę
D. lnu włóknistego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyszczególnione elementy z rachunku zysków i strat masarni PMIW za rok obrotowy prezentowały się następująco:
- przychody z działalności operacyjnej wyniosły 250 000 zł,
- koszty działalności operacyjnej osiągnęły 180 000 zł.
Jaki był zysk z działalności operacyjnej masarni?
A. 430 000 zł
B. 70 000 zł
C. 180 000 zł
D. 250 000 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ilość błonnika w diecie krowy mlecznej wpływa na
A. procent tłuszczu w mleku
B. tempo oddawania mleka
C. czas trwania rui
D. przyswajalność wapnia w organizmie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przewód w kształcie rury łączący krtań z płucami to
A. przełyk
B. tchawica
C. gardło
D. nagłośnia
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zgodnie z tabelą, dzienne zapotrzebowanie na energię netto (MJ NEL) oraz białko ogólne (g) krowy produkującej 20 kg mleka o zawartości tłuszczu 4% wynosi
| Zapotrzebowanie na energię netto (MJ) i białko ogólne (g) na produkcję 1 kg mleka o różnym procencie tłuszczu | ||
|---|---|---|
| Zawartość tłuszczu w 1 kg mleka (%) | Energia netto (MJ) | Białko ogólne (g) |
| 3,0 | 2,8 | 75 |
| 3,5 | 3,0 | 80 |
| 4,0 | 3,2 | 85 |
| 4,5 | 3,4 | 90 |
A. 56 MJ EN; 1600 g b. og.
B. 68 MJ EN; 1800 g b. og.
C. 64 MJ EN; 1700 g b. og.
D. 60 MJ EN; 1500 g b. og.