Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 1
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. Przygotowanie sadzeniaków, podkiełkowanie, sadzenie, nawożenie, pielęgnacja uprawy, zbiór
B. Podkiełkowanie, przygotowanie sadzeniaków, zwalczanie chwastów, sadzenie, zwalczanie zarazy ziemniaczanej, zbiór
C. Sadzenie, przygotowanie sadzeniaków, zbiór, pielęgnacja, zwalczanie stonki ziemniaczanej
D. Zwalczanie alternariozy ziemniaka, sadzenie, pielęgnacja roślin, nawożenie uprawy, zbiór
HGT.10 Pytanie 2
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czym jest kultywatorowanie?
A. spulchnianiem gruntu oraz przykrywaniem resztek po żniwach
B. kruszeniem brył oraz ugniataniem warstw podpowierzchniowych
C. niskim koszeniem i rozdrabnianiem siana
D. rozdrabnianiem i mieszaniem gleby nawożonej obornikiem bez jej odwracania
HGT.10 Pytanie 3
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim naczyniu powinno się podać kawę cappuccino?
A. w szklance
B. w filiżance
C. w czarce
D. w kubku
HGT.10 Pytanie 4
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnicy, którzy osiągają dodatkowe dochody z domowego przetwarzania produktów rolnych, mogą skorzystać ze zwolnienia podatkowego na kwotę przychodów wynoszącą
A. 30 tys. zł
B. 40 tys. zł
C. 60 tys. zł
D. 50 tys. zł
HGT.10 Pytanie 5
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarz powinien postępować z pustymi opakowaniami po środkach ochrony roślin w sposób następujący
A. oddać z powrotem producentowi
B. utylizować na terenie gospodarstwa
C. wyrzucić na wysypisko śmieci
D. gromadzić w silosie
HGT.10 Pytanie 6
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Która roślina uprawiana w ogrodzie dostarcza naturalnej fruktozy?
A. Marchew
B. Truskawka
C. Burak czerwony
D. Dynia
HGT.10 Pytanie 7
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jednoroczne, wzrastające w pionie pędy, przycinane podczas pielęgnacji drzew owocowych, określa się mianem
A. witki
B. rózgi
C. rozłogi
D. wilki
HGT.10 Pytanie 8
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik jest zobowiązany do oznakowania zwierząt trzody chlewnej przez umieszczenie kolczyka z numerem identyfikacyjnym na lewej małżowinie usznej, w terminie
A. 10 dni od dnia ich urodzenia
B. 30 dni od dnia ich urodzenia
C. 20 dni od dnia ich urodzenia
D. 40 dni od dnia ich urodzenia
HGT.10 Pytanie 9
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do podstawowych procedur higienicznych i pielęgnacyjnych bydła należy
A. strzyżenie runa.
B. obcinanie ogona.
C. korekcja racic.
D. redukcja kłów.
HGT.10 Pytanie 10
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel agroturystyki oferującej jazdę konną powinien zmienić produkcję rolniczą poprzez
A. zakup większej ilości pasz, aby zróżnicować produkcję rolniczą
B. wprowadzenie całodziennego catering w ofercie agroturystyki
C. rozszerzenie oraz zróżnicowanie hodowli koni w gospodarstwie i rozwój związanej z tym infrastruktury
D. nabycie zabronionych gatunków zwierząt egzotycznych, by poszerzyć ofertę
HGT.10 Pytanie 11
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dla rodzin z małymi dziećmi w agroturystyce zaleca się przede wszystkim
A. uprawianie wyczynowych dyscyplin sportowych
B. obserwację zwierząt i prac gospodarskich
C. uczestnictwo w sezonowych pracach polowych
D. udział w wiejskich zabawach
HGT.10 Pytanie 12
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z podanych obiektów noclegowych nie podlega klasyfikacji?
A. Pole biwakowe.
B. Motel.
C. Schronisko młodzieżowe.
D. Pensjonat.
HGT.10 Pytanie 13
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pole namiotowe przyzagrodowe powinno być wyposażone w
A. miejsca na parking
B. punkt dostępu do wody pitnej
C. możliwość podłączenia do prądu
D. budynek stołówki
HGT.10 Pytanie 14
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Organizując pokazy oraz warsztaty związane z tradycyjnym wytwarzaniem beczek w gospodarstwie agroturystycznym, konieczne jest przeprowadzenie zajęć
A. snycerstwa
B. dekarstwa
C. płatnerstwa
D. bednarstwa
HGT.10 Pytanie 15
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Hiszpańska zupa gazpacho przygotowywana jest z papryki, ogórka zielonego oraz
A. buraków
B. ziemniaków
C. brokułów
D. pomidorów
HGT.10 Pytanie 16
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który napój powinni zaoferować goście zamawiający napój o najwyższej zawartości witaminy C?
A. Sok z czarnej porzeczki
B. Coca colę
C. Wodę niegazowaną
D. Sok pomidorowy
HGT.10 Pytanie 17
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować sałatkę grecką, konieczny jest ser rodzaju
A. gorgonzola
B. feta
C. parmezan
D. gouda
HGT.10 Pytanie 18
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie będzie średnie obłożenie w gospodarstwie agroturystycznym z 10 pokojami w czerwcu, jeśli właściciel wynajmie codziennie 10 pokojów od 1 do 15 czerwca, a od 16 do 30 czerwca tylko 5 pokojów?
A. 65%
B. 40%
C. 75%
D. 50%
HGT.10 Pytanie 19
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Farma zajmująca się hodowlą brojlerów, skupia się na uzyskiwaniu
A. mięsa.
B. niosek.
C. jajek.
D. piór.
HGT.10 Pytanie 20
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie powinny być minimalne wymiary materaca dla jednoosobowego łóżka w pokoju gościnnym w agroturystyce najniższej klasy?
A. 80 x 180 cm
B. 80 x 190 cm
C. 120 x 200 cm
D. 140 x 200 cm
HGT.10 Pytanie 21
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Według definicji kempingu, turyści otrzymują usługi w formie
A. oferowania miejsca do przygotowywania posiłków
B. całodobowego wyżywienia
C. możliwości przyjęcia do obiektu w każdej chwili
D. noclegu jedynie w namiotach
HGT.10 Pytanie 22
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie urządzenia, poza umywalką oraz toaletą, są kluczowym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w agroturystyce?
A. Kabina prysznicowa oraz wanna
B. Bidet i pojemnik na śmieci
C. Wanna oraz wieszak na ręcznik
D. Natrysk i lustro z oświetleniem
HGT.10 Pytanie 23
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie korzyści dla gospodarstwa agroturystycznego oraz wsi płyną z turystyki wiejskiej?
A. aktywny relaks na wsi
B. aktywacja społeczności wiejskiej
C. bezpośredni kontakt z naturą
D. świeże produkty spożywcze
HGT.10 Pytanie 24
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Środki czyszczące i dezynfekujące wykorzystywane w agroturystyce powinny być przechowywane
A. w pojemnikach po innych produktach.
B. zmieszane z innym środkiem czyszczącym.
C. w rozcieńczeniu z zimną wodą.
D. w oryginalnych opakowaniach.
HGT.10 Pytanie 25
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką typową potrawę narodową powinna zaserwować gospodyni podczas czeskiego wieczoru dla swoich gości?
A. Kartacze
B. Zeppeliny
C. Knedliki
D. Kopytka
HGT.10 Pytanie 26
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dipping to inny termin na
A. proces szybkiego odczulania źrebięcia po narodzinach
B. korekcja racic u bydła
C. kąpiel poudojowa strzyków u bydła
D. kastracja knurków po narodzinach
HGT.10 Pytanie 27
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba, która zawiesiła na klamce wynajętego pokoju kartkę z napisem Do not disturb, prosi o
A. posprzątanie pomieszczenia
B. przyniesienie śniadania do pokoju
C. nieprzeszkadzanie
D. zabranie ubrań do prania
HGT.10 Pytanie 28
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pola namiotowe znajdujące się w przyzagrodowych lokalizacjach, zgodnie z przepisami kategoryzacyjnymi odnoszącymi się do minimalnych wymagań w zakresie wyposażenia innych obiektów, w których świadczy się usługi hotelarskie, powinny mieć co najmniej
A. wyznaczone miejsca parkingowe
B. miejsca na grilla
C. punkty poboru wody pitnej
D. łazienki
HGT.10 Pytanie 29
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy planowaniu nawożenia naturalnego warto uwzględnić zastosowanie
A. kompostu
B. saletry
C. mocznika
D. polifoski
HGT.10 Pytanie 30
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W kontekście gospodarstwa agroturystycznego system HACCP koncentruje się głównie na
A. zarządzaniu nowoczesnymi metodami hodowli
B. wdrażaniu ekologicznych technik upraw
C. analizie ekonomicznej działalności rolniczej
D. zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
HGT.10 Pytanie 31
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby wyrównać glebę natychmiast po orce, trzeba użyć
A. głębosza
B. bronę
C. kultywatora
D. śrutownika
HGT.10 Pytanie 32
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką kwotę uzyska właściciel 6-hektarowej plantacji, sprzedając do elektrociepłowni biomasę, jeśli cena za tonę tego surowca wynosi 180,00 zł i z jednego hektara plantacji wierzby energetycznej można uzyskać 20 ton suchej biomasy?
A. 180,00 zł
B. 3 6000,00 zł
C. 1 080,00 zł
D. 21 600,00 zł
HGT.10 Pytanie 33
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Eliminacja szkodliwych insektów przy użyciu substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to
A. sanitaryzacja
B. fumigacja
C. sterylizacja
D. deratyzacja
HGT.10 Pytanie 34
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką minimalną powierzchnię powinien mieć 2-osobowy pokój w agroturystyce oznaczonej kategorią 1 słoneczko?
A. 12 m2
B. 8 m2
C. 6 m2
D. 10 m2
HGT.10 Pytanie 35
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czynnością agrotechniczną nie jest
A. nawadnianie
B. nawożenie
C. pielęgnowanie
D. zachwaszczanie
HGT.10 Pytanie 36
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wieloletni gatunek rośliny należący do rodziny różowatych. W naturalnych warunkach występuje w dużej części Azji oraz praktycznie w całej Europie. W Polsce jest powszechnie spotykany na całym terytorium. Zamieszczony opis odnosi się do
A. buraka zwyczajnego
B. pszenicy
C. maliny właściwej
D. brzoskwini
HGT.10 Pytanie 37
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wykorzystanie pożytecznych insektów do zwalczania szkodników zalicza się do metod
A. fizycznych
B. biologicznych
C. chemicznych
D. mechanicznych
HGT.10 Pytanie 38
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego typu sprzątanie powinno się wykonać po zakończeniu malowania ścian oraz cyklinowania podłóg w pokojach w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Codzienne
B. Sezonowe
C. Gruntowne
D. Specjalne
HGT.10 Pytanie 39
Prowadzenie gospodarstwa agro…
System klasyfikacji Wiejskiej Bazy Noclegowej dzieli obiekty na kategorie Wypoczynek u rolnika oraz
A. Wypoczynek na świeżym powietrzu
B. Wypoczynek w pobliżu lasu
C. Wypoczynek na wsi
D. Wypoczynek nad wodą
HGT.10 Pytanie 40
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kur powinien wybrać rolnik, jeśli pragnie uzyskać rocznie dużą liczbę jaj, tj. około 280 o białej skorupie?
A. Plymouth Rock
B. White Leghorn
C. Żółtonóżka kuropatwiana
D. Zielononóżka kuropatwiana