Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 1
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zrealizować identyfikację oraz rejestrację zwierząt zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, hodowca powinien posiadać dla każdego konia

A. paszport
B. certyfikat hodowlany konia
C. książkę zdrowia
D. metrykę
HGT.10 Pytanie 2
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie pasze soczyste powinny być składowane

A. w basenach
B. w silosach
C. w beczkach
D. na płycie gnojowej
HGT.10 Pytanie 3
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę koni należy wykluczyć z zajęć hipoterapii?

A. Koni achał-tekińskich
B. Koników polskich
C. Hucułów
D. Haflingerów
HGT.10 Pytanie 4
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką czynność powinno się wykonać na początku, gdy sprzątamy węzeł higieniczno-sanitarny w budynku mieszkalnym?

A. Polerowanie armatury nad umywalką
B. Mycie glazury nad wanną
C. Zamiatanie podłogi
D. Czyszczenie wnętrza muszli klozetowej
HGT.10 Pytanie 5
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sorbet to typ mrożonego deseru, który jest orzeźwiający i przygotowywany

A. z sera twarogowego
B. z owoców
C. z lodów
D. z jogurtu
HGT.10 Pytanie 6
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przygotować klasyczny bigos wiejski, należy wykorzystać kapustę

A. kwaszoną
B. duszoną
C. kiszoną
D. słodką
HGT.10 Pytanie 7
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rejestracji zwierząt hodowlanych oraz związanych z nimi zdarzeń dokonuje się

A. w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
B. w powiatowym biurze ARiMR
C. w powiatowym biurze weterynaryjnym
D. w Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
HGT.10 Pytanie 8
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kto przeprowadza klasyfikację agroturystycznych gospodarstw?

A. Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi
B. Polskiego Związku Gospodarstw Agroturystycznych
C. Polskiego Zrzeszenia Agroturyzmu
D. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej
HGT.10 Pytanie 9
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W menu dla małych dzieci przebywających w agroturystyce z rodzicami należy uwzględnić

A. cztery posiłki
B. pięć posiłków
C. trzy posiłki
D. dwa posiłki
HGT.10 Pytanie 10
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Temperatura w pokojach dla gości w obiektach agroturystycznych nie powinna być niższa niż

A. 17°C
B. 20°C
C. 19°C
D. 18°C
HGT.10 Pytanie 11
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zwiększyć plony warzyw w ogródku, najefektywniejszym ekologicznym nawozem, który należy wykorzystać, jest

A. obornik
B. florovita
C. gnojowica
D. saletrzak
HGT.10 Pytanie 12
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie środki należy używać do czyszczenia lad, stołów oraz krajalnic w hotelowej kuchni?

A. neutralizujące
B. nabłyszczające
C. dezynfekujące
D. konserwujące
HGT.10 Pytanie 13
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wieloletni gatunek rośliny należący do rodziny różowatych. W naturalnych warunkach występuje w dużej części Azji oraz praktycznie w całej Europie. W Polsce jest powszechnie spotykany na całym terytorium. Zamieszczony opis odnosi się do

A. brzoskwini
B. pszenicy
C. maliny właściwej
D. buraka zwyczajnego
HGT.10 Pytanie 14
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W potwierdzeniu rezerwacji na pobyt gościa w gospodarstwie agroturystycznym powinny być przede wszystkim zawarte informacje

A. o zasadach płatności
B. o porach serwowania posiłków
C. o wyposażeniu miejsc noclegowych
D. o atrakcjach turystycznych w regionie
HGT.10 Pytanie 15
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ruja to okres

A. płodności samic w okresie reprodukcyjnym, mający miejsce u większości ssaków łożyskowych, z wyjątkiem człowiekowatych.
B. zgrupowania komórek płciowych.
C. przedwczesnego wygaśnięcia ciąży.
D. od momentu zapłodnienia aż do narodzin, występujący u zwierząt.
HGT.10 Pytanie 16
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przyzagrodowym polom namiotowym według przepisów klasyfikacyjnych PFTW "GG" można nadać jedynie kategorię

A. komfort.
B. standard.
C. III.
D. I.
HGT.10 Pytanie 17
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi klasyfikacji, dla wiejskiej bazy noclegowej określa się samodzielne jednostki mieszkalne w ramach trzech kategorii.

A. trzy kategorie oznaczone gwiazdkami
B. pięć kategorii oznaczonych gwiazdkami
C. trzy kategorie oznaczone słoneczkami
D. cztery kategorie oznaczone słoneczkami
HGT.10 Pytanie 18
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik, aby promować produkt o tradycyjnej jakości, będący częścią dziedzictwa kulturowego, powinien złożyć wniosek do odpowiedniego urzędu marszałkowskiego o wpis na Listę Produktów

A. Rolnych
B. Chronionych
C. Tradycyjnych
D. Wiejskich
HGT.10 Pytanie 19
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z poniższych elementów nie należy do wyposażenia kurnika?

A. Lizawki
B. Paszociągi
C. Poidła
D. Karmidła
HGT.10 Pytanie 20
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Obiekty, które dysponują minimum 7 pokojami i zapewniają swoim gościom całodzienne posiłki to

A. motele
B. pensjonaty
C. domy wycieczkowe
D. hotele
HGT.10 Pytanie 21
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaź, która rasa owiec dostarcza bardzo delikatną i puszystą wełnę najwyższej jakości, charakteryzującą się cienkimi włóknami o długości od 4 do 12 cm?

A. Beriszon
B. Suffolk
C. Merynos
D. Texel
HGT.10 Pytanie 22
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do mleczno-mięsnego typu krów należy zaliczyć rasy

A. kunekune, simentalską
B. białą zwisłouchą, czarno-białą
C. wietnamską zwisłobrzuchą, czarno-białą
D. simentalską, czerwono-białą
HGT.10 Pytanie 23
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel agroturystyki, po check-out'cie gości, przed ponownym wynajmem pokoju, powinien posprzątać oraz wymienić przede wszystkim

A. koce i poduszki
B. pościel i ręczniki
C. pościel i narzuty
D. ręczniki i poduszki
HGT.10 Pytanie 24
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Głównym zamierzeniem stosowania wałów Campbella jest

A. ograniczenie parowania wody z gleby
B. głębokie ugniatanie gleby
C. powierzchniowe ugniatanie gleby
D. rozbijanie zbyt mocno zbrylonej gleby
HGT.10 Pytanie 25
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie naczynie stosuje się do mieszania napojów alkoholowych?

A. goblet
B. kokilka
C. shaker
D. dyspenser
HGT.10 Pytanie 26
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przyznać konkretną kategorię, gospodarstwo agroturystyczne musi być oceniane przez

A. ARiMR
B. PIH
C. PFTWGG
D. WODR
HGT.10 Pytanie 27
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie urządzenie wykorzystuje zjawisko cyrkulacji gorącego powietrza do obróbki cieplnej potraw?

A. Bemar
B. Piec konwekcyjny
C. Toster
D. Kuchenka mikrofalowa
HGT.10 Pytanie 28
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którego gatunku zwierząt każdy pojedynczy osobnik ma przypisany numer identyfikacyjny odpowiadający numerowi siedziby stada?

A. Koń.
B. Świnia.
C. Bawół.
D. Owca.
HGT.10 Pytanie 29
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najczęściej stosowanym domowym sposobem na pozbycie się plamy z czerwonego wina na obrusie jest

A. zalanie jej czystą wodą
B. posypanie jej solą
C. zanurzenie obrusa w mleku
D. zastosowanie rozpuszczalnika
HGT.10 Pytanie 30
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Eliminacja szkodników z użyciem substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to

A. fumigacja
B. deratyzacja
C. sanityzacja
D. sterylizacja
HGT.10 Pytanie 31
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W menu kuchni podlaskiej powinny się znajdować

A. chłodnik litewski i bliny
B. szagówki i rogal świętomarciński
C. fasolę ze śliwkami i kapuśniak
D. dzyndzałki warmińskie i grzyby ze śmietaną
HGT.10 Pytanie 32
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W którym pomieszczeniu w agroturystyce powinny znajdować się bemary?

A. Toaleta
B. Pokój dzienny
C. Sypialnia
D. Kuchnię
HGT.10 Pytanie 33
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie nastawionym na produkcję mleka rolnik powinien prowadzić hodowlę krów głównie rasy

A. limousine.
B. charolais.
C. simental.
D. jersey.
HGT.10 Pytanie 34
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z ofert dodatkowych usług proponowanych przez agroturystykę jest przeznaczona dla osób zainteresowanych etnografią?

A. Zwiedzanie pobliskiego skansenu, udział w jarmarku ludowym, nauka plecionkarstwa i haftu, degustacja potraw regionalnych
B. Wędrówki po parku krajobrazowym, zbieranie jagód, przygotowywanie przetworów, nauka o gatunkach ptaków i drzew
C. Kurs języka angielskiego, spotkanie z anglojęzycznym autorem, możliwość wypożyczenia książek w języku angielskim
D. Zwiedzanie okolicznych kościołów: gotyckiego i barokowego, wizyta w Muzeum Diecezjalnym, spotkanie z zakonnikami, wycieczka do cudownego źródełka
HGT.10 Pytanie 35
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które z roślin strączkowych są odpowiednie do przygotowania potraw?

A. bobik i fasola zwykła
B. peluszka i lędźwian
C. groch i łubin
D. ciecierzyca i soczewica
HGT.10 Pytanie 36
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Usługi związane z noclegiem mogą być realizowane na podstawie vouchera, który stanowi dokument

A. reklamującym ofertę organizatora turystyki
B. kredytowego zlecenia, umożliwiającym korzystanie ze świadczeń
C. potwierdzającym finansowanie na przedsięwzięcie turystyczne
D. potwierdzającym zawarcie umowy między klientem a biurem podróży
HGT.10 Pytanie 37
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Organem zajmującym się kontrolą w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, bezpieczeństwa żywności oraz pasz w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanu zwierząt jest

A. Inspekcja Weterynaryjna
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Centrum Doradztwa Rolniczego
HGT.10 Pytanie 38
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z podanych obiektów noclegowych nie podlega klasyfikacji?

A. Schronisko młodzieżowe.
B. Pole biwakowe.
C. Pensjonat.
D. Motel.
HGT.10 Pytanie 39
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel składa wniosek o wpisanie obiektu agroturystycznego do rejestru innych obiektów

A. dobrowolnie w urzędzie wojewódzkim odpowiedzialnym za ewidencję obiektów noclegowych
B. dobrowolnie, ponieważ jest to działalność dodatkowa
C. obowiązkowo w urzędzie gminy właściwym dla lokalizacji obiektu
D. koniecznie u sołtysa danej miejscowości
HGT.10 Pytanie 40
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z poniższych roślin nie zalicza się do grupy warzyw cebulowych?

A. Groch
B. Szczypior.
C. Czosnek.
D. Por.