Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. stymulacja ukrwienia wspierającego procesy metaboliczne
B. nadanie racicom odpowiedniego kształtu
C. zapewnienie bezpieczeństwa osobom pracującym z bydłem
D. usunięcie zanieczyszczeń gromadzących się w racicach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Mleko, które jest sprzedawane bezpośrednio po dojeniu, zgodnie z regulacjami unijnymi, powinno być
A. odtłuszczone
B. podgrzane
C. wysterylizowane
D. schłodzone
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dipping to inny termin na
A. kąpiel poudojowa strzyków u bydła
B. korekcja racic u bydła
C. kastracja knurków po narodzinach
D. proces szybkiego odczulania źrebięcia po narodzinach
HGT.10 Pytanie 4
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, rozważając uruchomienie pola kempingowego w okolicach atrakcyjnych turystycznie, powinien zrezygnować z
A. sprzedaży działki firmie, która zorganizuje własne namioty
B. przygotowania zaplecza sanitarnego
C. wynajmu terenu na cały sezon osobom prywatnym, które rozbije swoje namioty
D. nabycia namiotów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba, która zawiesiła na klamce wynajętego pokoju kartkę z napisem Do not disturb, prosi o
A. nieprzeszkadzanie
B. zabranie ubrań do prania
C. przyniesienie śniadania do pokoju
D. posprzątanie pomieszczenia
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do podstawowych procedur higienicznych i pielęgnacyjnych bydła należy
A. redukcja kłów.
B. strzyżenie runa.
C. korekcja racic.
D. obcinanie ogona.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dodatkiem stosowanym w produkcji produktów zawierających tłuszcze, który hamuje ich jełczenie, są
A. emulgatory
B. substancje żelujące
C. przeciwutleniacze
D. regulatory kwasowości
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z regulacjami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, podczas zbioru, transportu oraz przechowywania plonów rolnych należy unikać
A. ochrony układów wydechowych silników spalinowych przed wydobywaniem się iskier
B. ustawiania silników spalinowych na materiałach łatwopalnych, w bliskiej odległości od stosów, stogów lub budynków wykonanych z materiałów palnych
C. stosowania się do zaleceń zawartych w instrukcjach obsługi przy użytkowaniu maszyn rolniczych
D. zapewnienia możliwości ewakuacji ludzi oraz sprzętu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakich momentach w gospodarstwie agroturystycznym należy wykonać sprzątanie specjalistyczne?
A. Wiosną oraz jesienią
B. Po zakończeniu remontu i organizacji dużych wydarzeń
C. Przed istotnymi świętami
D. W przypadku wykrycia insektów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sprzątanie pokoju gościnnego gospodyni rozpocznie od
A. otwarcia okna i opróżnienia kosza na śmieci
B. odkurzenia dywanu i zmiany pościeli
C. pościelenia łóżka i zebrania brudnych naczyń
D. wytarcia kurzy i umycia podłogi
HGT.10 Pytanie 11
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak nazywa się ponowne zastosowanie odpadów?
A. unieszkodliwianie
B. sortowanie
C. recykling
D. składowanie
HGT.10 Pytanie 12
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie urządzenia, poza umywalką oraz toaletą, są kluczowym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w agroturystyce?
A. Kabina prysznicowa oraz wanna
B. Wanna oraz wieszak na ręcznik
C. Natrysk i lustro z oświetleniem
D. Bidet i pojemnik na śmieci
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Metoda zwalczania szkodników przy wykorzystaniu substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu określana jest jako
A. deratyzacją
B. fumigacją
C. pielęgnacją
D. bonitacją
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Eliminacja szkodników z użyciem substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to
A. sanityzacja
B. deratyzacja
C. fumigacja
D. sterylizacja
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zagwarantować odpowiednią jakość mleka, właściwa sekwencja przygotowania krowy do dojenia powinna obejmować:
A. umycie, wytarcie wymienia, przeddój, masaż przedudojowy
B. wytarcie wymienia, umycie, przeddój, masaż przedudojowy
C. masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia, przeddój
D. przeddój, masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jednym z najczęstszych powodów wypadków podczas użytkowania maszyn rolniczych jest
A. niedostatek sprzętu ochronnego
B. wdrażanie innowacji technologicznych
C. brak katalizatorów w samochodach
D. stosowanie sztucznych nawozów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie działanie ma na celu definitywne usunięcie zawiązków rogów u cieląt w wieku kilku tygodni?
A. Dekornizacja
B. Kastracja
C. Odkażanie
D. Korekcja
HGT.10 Pytanie 18
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie inne urządzenia, poza umywalką i toaletą, są niezbędnym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi dla wiejskiej bazy noclegowej?
A. Wanna oraz wieszak na ręcznik
B. Kabina prysznicowa i wanna
C. Bidet i pojemnik na śmieci
D. Natrysk lub wanna i lustro z oświetleniem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto odpowiada za nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w obiektach gospodarskich?
A. lekarz Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii
B. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
C. lekarz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii
D. Inspektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Po wyjeździe gości, osoba zarządzająca agroturystyką umyła szyby, wyprała zasłony oraz dywany. Te działania są częścią sprzątania
A. awaryjnego
B. bieżącego
C. gruntownego
D. specjalnego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego typu sprzątanie powinno się wykonać po zakończeniu malowania ścian oraz cyklinowania podłóg w pokojach w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Codzienne
B. Specjalne
C. Gruntowne
D. Sezonowe
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, aby usunąć mikroorganizmy, takie jak bakterie, wirusy i grzyby w pomieszczeniach inwentarskich, przeprowadza się
A. dezynsekcję
B. deratyzację
C. sterylizację
D. dezynfekcję
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zabiegi związane z ochroną roślin przy użyciu pestycydów powinny być przeprowadzane w trakcie
A. bezwietrznej aury
B. opadów deszczu
C. zachmurzonego nieba
D. chłodnych dni
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zabieg, który nie ma związku z dbałością o higienę krów, to
A. wywóz obornika
B. karmienie kiszonką
C. czyszczenie dojarek
D. wentylacja obory
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas porządkowania łazienki?
A. wyczyszczenie lustra
B. oczyszczenie kabiny prysznicowej
C. polerowanie płytek
D. zebranie brudnych ręczników
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bielenie pni drzew owocowych przy użyciu wapna ma przede wszystkim na celu ochronę przed
A. aktywnością szkodników.
B. uszkodzeniami gałęzi.
C. procesem gnilnym pnia.
D. zmianami temperatury.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W przypadku, gdy ogień zostanie zaprószony przez iskrę pochodzącą z ciągnika rolniczego, gospodarz powinien od razu skontaktować się z numerem 112 lub
A. 998
B. 996
C. 999
D. 997
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami ustawy z 2011 roku o utrzymaniu czystości, kto odpowiada za organizację wywozu nieczystości z gospodarstw?
A. urząd gminy
B. firma usług komunalnych
C. zakład oczyszczania
D. inspekcja sanitarna
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Naprawy sprzętu zawieszanego na ciągniku można dokonywać jedynie po założeniu rękawic?
A. opuszczeniu na grunt i unieruchomieniu silnika, wyjęciu klucza ze stacyjki oraz zaciągnięciu hamulca postojowego
B. włączeniu odpowiedniego biegu zapobiegającemu staczaniu się, uruchomieniu ręcznego hamulca
C. odłączeniu napędu na wał odbioru mocy (WOM) ciągnika oraz zaciągnięciu hamulca postojowego
D. włączeniu świateł awaryjnych oraz przebraniu się w kombinezon roboczy i ochronne
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel agroturystyki, po check-out'cie gości, przed ponownym wynajmem pokoju, powinien posprzątać oraz wymienić przede wszystkim
A. pościel i narzuty
B. koce i poduszki
C. pościel i ręczniki
D. ręczniki i poduszki
HGT.10 Pytanie 31
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z Zasadami Wzajemnej Zgodności dotyczącymi ochrony środowiska ustalono wymagania dotyczące
A. gospodarowania osadami ściekowymi w gospodarstwie
B. produkcji roślinnej w gospodarstwach agroturystycznych
C. ochrony przestrzeni dla stada trzody chlewnej i drobiu
D. ochrony gospodarstw zlokalizowanych w dolinach rzek
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nadzorowanie przepędzania stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego więcej niż 50 sztuk, powinno odbywać się przynajmniej pod opieką
A. dwóch osób
B. czterech osób
C. jednej osoby
D. trzech osób
HGT.10 Pytanie 33
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakich obiektach, zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, sprzątanie pokoi odbywa się codziennie lub na prośbę gościa?
A. Domy wycieczkowe
B. Hotele
C. Pensjonaty
D. Schroniska młodzieżowe
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką minimalną temperaturę powinny mieć pomieszczenia mieszkalne w gospodarstwach agroturystycznych?
A. 18°C
B. 21°C
C. 19°C
D. 20°C
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które surowce rolne charakteryzują się największą odpornością podczas transportu i składowania?
A. mleko surowe i miód pszczeli
B. owoce pomidorów oraz ogórków
C. owoce truskawek i malin
D. ziarno zbóż oraz bulwy ziemniaków
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak należy dbać o urządzenia elektryczne?
A. odkurzać na sucho
B. czyścić wilgotną mikrofibrą
C. polerować suchą ligniną
D. czyścić mokrą ściereczką z octem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej, w trakcie wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi, stosowanie jest zabronione
A. środków ochrony roślin
B. oprysków sanitarnych
C. nawozów mineralnych
D. gnojowicy i gnojówki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zalecenia dotyczące dobrostanu sugerują, że kojec porodowy powinien być oczyszczony i zdezynfekowany przed jego zajęciem przez lochę oraz przewidywanym porodem co najmniej
A. tydzień przed porodem
B. miesiąc przed porodem
C. dwa dni przed porodem
D. jeden dzień przed porodem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Mieszkanie bez progów, mające przyciski do wzywania pomocy, jest przeznaczone dla
A. młodej pary
B. małżeństwa z dziećmi
C. gościa biznesowego
D. gościa z niepełnosprawnością
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bydło przywożone do Polski z krajów spoza Unii Europejskiej powinno być oznaczone
A. kolczykiem z kraju pochodzenia
B. opaską identyfikacyjną
C. polskim kolczykiem
D. numerem wytatuowanym na skórze zwierzęcia