Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. Głowizna wieprzowa
B. Żołądki indycze
C. Płuca baranie
D. Serduszka drobiowe
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najlepsze warunki do wzrostu i owocowania dla drzew oraz krzewów owocowych występują na glebach
A. podmokłych
B. gliniasto-piaszczystych
C. piaszczysto-ilastych
D. suchych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na koszty hodowli zwierząt wpływa
A. usytuowanie obory
B. hodowla na pastwisku
C. cena paszy
D. stawka skupu mięsa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W okresie zimowym temperatura powierzchni, która była dezynfekowana przy użyciu preparatów z formaldehydem w chlewni, powinna wynosić przynajmniej
A. 10°C
B. 20°C
C. 25°C
D. 15°C
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Resztki jedzenia, takie jak obierki ziemniaków, skórki owoców, pozostałości żywności oraz skorupki jajek powinny być wrzucane do pojemnika w kolorze
A. żółtym
B. brązowym
C. zielonym
D. niebieskim
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik nie wykorzysta w ekologicznej uprawie roślin
A. biopreparatów
B. insektycydów
C. naparów roślinnych
D. humusu zwierzęcego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Eliminacja szkodliwych insektów przy użyciu substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to
A. sterylizacja
B. sanitaryzacja
C. fumigacja
D. deratyzacja
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rodzina Kowalskich zarezerwowała 4 pokoje DBL na 2 doby. Jaka jest wartość netto tej usługi, jeśli jeden pokój DBL kosztuje 180,00 zł brutto za dobę?
A. 666,67 zł
B. 720,00 zł
C. 1 333,33 zł
D. 1 440,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy sprzedaży zwierzęcia hodowlanego, sprzedawca powinien dostarczyć nabywcy zaświadczenie o stanie zdrowia wydane przez
A. Państwową Inspekcję Sanitarną
B. Ministerstwo Zdrowia
C. lekarza weterynarii
D. Stację Sanitarno-Epidemiologiczną
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podejmując się klasyfikacji wiejskiego obiektu noclegowego, agroturystyczne gospodarstwo musi zrealizować minimalne wymagania określone w ustawie?
A. o gospodarce nieruchomościami
B. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
C. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych
D. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie miejsce do wypoczynku dla dzieci jest zaaranżowane w agroturystyce?
A. ścieżka zdrowia oraz bieżnia wokół gospodarstwa
B. rozległa działka z warzywami
C. plac zabaw oraz szałas
D. strefa na ognisko oraz do grillowania
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podczas obliczania bezpośrednich kosztów produkcji roślinnej, jakie wydatki należy wziąć pod uwagę?
A. zakupu nawozów
B. kosztów ubezpieczeń
C. ewentualnej dzierżawy
D. kosztów energii elektrycznej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gościom agroturystyki cierpiącym na problemy żołądkowe i wątrobowe należy podać na obiad
A. flaki z pieczywem
B. kurczaka gotowanego z marchewką
C. leczo węgierskie z cukinią
D. bulion z domowej kury z kluskami
HGT.10 Pytanie 374
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
B. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
C. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
D. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Agroturystyka, która pragnie przyjmować turystów korzystających z noclegów w namiotach, powinna zapewniać noclegi
A. w pokojach dla gości
B. w zakwaterowaniach grupowych
C. w niezależnych obiektach mieszkalnych
D. w przyzagrodowych pole namiotowym
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz koszt 14-dniowego urlopu dla 2 dorosłych i 2 dzieci, jeśli cena 7-dniowego pobytu dla osoby dorosłej wynosi 1 300,00 zł, a dla dziecka 800,00 zł, przy czym rezerwując drugi tydzień, wszyscy otrzymują rabat w wysokości 10% na cały pobyt.
A. 7 980,00 zł
B. 7 560,00 zł
C. 8 080,00 zł
D. 8 400,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Nieodłącznym elementem zamówienia na usługi noclegowe w gospodarstwie agroturystycznym jest zawarcie umowy z turystą na
A. wczasy pod gruszą
B. świadczenie usług turystycznych
C. wynajem kwatery wiejskiej
D. uczestnictwo w imprezie turystycznej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby spulchnić glebę poprzez jej wzruszenie do głębokości od 5 do 20 cm i wymieszanie, bez zmian w układzie warstw, należy wykonać
A. podorywkę
B. orkę w rozgon
C. bronowanie
D. kultywatorowanie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiekcie posiadającym 3 pokoje SGL, 2 pokoje DBL oraz 3 pokoje TWIN można jednocześnie przyjąć maksymalnie
A. 13 gości
B. 16 gości
C. 19 gości
D. 10 gości
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zanim rozpoczniesz czyszczenie maszyny rolniczej połączonej z ciągnikiem, powinieneś
A. zaciągnąć hamulec ręczny
B. wyłączyć napęd i silnik
C. ustawić bieg jałowy
D. odpiąć osłonę wału napędowego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasą są karłowate kury ozdobne?
A. bantamka
B. leghorn
C. shamo
D. minorka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z podanych składników śniadaniowych dla gości agroturystyki ma największą zawartość błonnika?
A. Chuda wędlina
B. Ser żółty
C. Płatki kukurydziane
D. Chleb razowy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Producent owoców jagodowych złoży ofertę zakupu surowców do wytwórców?
A. winogron, brzoskwiń i wiśni
B. truskawek, malin i borówek
C. czarnego bzu, jarzębiny i śliwek
D. jabłek, gruszek i moreli
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zrekompensować brak soli i minerałów, bydłu dostarcza się
A. śrutę
B. siano
C. zielonkę
D. lizawkę
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy projektowaniu części zielonej w gospodarstwie agroturystycznym, właściciel nie weźmie pod uwagę
A. sadu
B. ogrodu warzywnego
C. stodoły
D. kompostownika
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Umowa dotycząca czasowego udostępniania ustalonej liczby usług turystycznych w wyznaczonym okresie, bez możliwości rezygnacji, to
A. Allotment
B. Franchising
C. Charter
D. Timesharing
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarz powinien postępować z pustymi opakowaniami po środkach ochrony roślin w sposób następujący
A. utylizować na terenie gospodarstwa
B. oddać z powrotem producentowi
C. gromadzić w silosie
D. wyrzucić na wysypisko śmieci
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz średnie planowane wykorzystanie miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym w miesiącach kwiecień – wrzesień.
| Planowane wykorzystanie miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| miesiąc | kwiecień | maj | czerwiec | lipiec | sierpień | wrzesień |
| wykorzystanie | 45% | 52% | 51% | 78% | 76% | 63% |
A. 50,33%
B. 53,33%
C. 60,83%
D. 60,40%
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiekcie posiadającym 3 pokoje SGL, 2 pokoje DBL oraz 3 pokoje TWIN można równocześnie przyjąć maksymalnie
A. 13 gości
B. 16 gości
C. 19 gości
D. 10 gości
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Nawożenie pogłówne stosuje się w jakim okresie?
A. po dokonaniu zbioru roślin
B. po zakończeniu orki
C. w czasie wegetacji roślin
D. tuż przed zbiorem roślin
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najlepszym wyborem do siewu wczesnowiosennego są odmiany
A. zbóż jarych.
B. zbóż ozimych.
C. zbóż rzekomych.
D. pseudozbóż.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie przychody uzyskało gospodarstwo agroturystyczne, jeśli w całym czerwcu gościło 10 osób, obłożenie wyniosło 50%, a koszt noclegu to 20 zł?
A. 1 000 zł
B. 3 000 zł
C. 1 500 zł
D. 2 000 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na rysunku przedstawiono tradycyjną kujawską zupę gotowaną na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem jajka i kiełbasy, czyli

A. kapuśniak.
B. gulasz.
C. bogracz.
D. żurek.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Obywatele UE mają możliwość transportowania zwierząt domowych po swoim terenie, posiadając dla nich europejski paszport, który jest wydawany tylko dla
A. psów, kotów, świnek morskich i królików
B. psów i kotów
C. psów, kotów oraz fretek
D. psów i królików
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką kwotę uzyska właściciel 6-hektarowej plantacji, sprzedając do elektrociepłowni biomasę, jeśli cena za tonę tego surowca wynosi 180,00 zł i z jednego hektara plantacji wierzby energetycznej można uzyskać 20 ton suchej biomasy?
A. 3 6000,00 zł
B. 1 080,00 zł
C. 180,00 zł
D. 21 600,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wiosenne tradycyjne wypalanie traw w kontekście Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej
A. niszczy rośliny chwastów
B. polepsza jakość gleby
C. oczyszcza areał z szkodników
D. jest zabronione
HGT.10 Pytanie 397
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Usługi gastronomiczne oferowane w obiekcie agroturystycznym nie stanowią zagrożenia dla zdrowia gości, o ile przestrzegane są zasady systemu HACCP, czyli
A. Właściwej Praktyki Higienicznej.
B. Punktów Kontroli Jakości.
C. Właściwej Praktyki Produkcyjnej.
D. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie jest wykorzystanie miejsc noclegowych w agroturystyce, która dysponuje
20 miejscami, biorąc pod uwagę, że w czerwcu sprzedano 300 miejsc?
A. 50%
B. 60%
C. 25%
D. 80%
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto zarządza Systemem Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt?
A. Agencja Rynku Rolnego
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przeciętna długość laktacji u krów mlecznych w czarnobiałym ubarwieniu wynosi
A. 305 dni
B. 205 dni
C. 250 dni
D. 150 dni