Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż podstawowy składnik używany do produkcji tradycyjnego salcesonu włoskiego?

A. Głowizna wieprzowa
B. Żołądki indycze
C. Płuca baranie
D. Serduszka drobiowe
HGT.10 Pytanie 362
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najlepsze warunki do wzrostu i owocowania dla drzew oraz krzewów owocowych występują na glebach

A. podmokłych
B. gliniasto-piaszczystych
C. piaszczysto-ilastych
D. suchych
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W okresie zimowym temperatura powierzchni, która była dezynfekowana przy użyciu preparatów z formaldehydem w chlewni, powinna wynosić przynajmniej

A. 10°C
B. 20°C
C. 25°C
D. 15°C
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Resztki jedzenia, takie jak obierki ziemniaków, skórki owoców, pozostałości żywności oraz skorupki jajek powinny być wrzucane do pojemnika w kolorze

A. żółtym
B. brązowym
C. zielonym
D. niebieskim
HGT.10 Pytanie 366
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik nie wykorzysta w ekologicznej uprawie roślin

A. biopreparatów
B. insektycydów
C. naparów roślinnych
D. humusu zwierzęcego
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podejmując się klasyfikacji wiejskiego obiektu noclegowego, agroturystyczne gospodarstwo musi zrealizować minimalne wymagania określone w ustawie?

A. o gospodarce nieruchomościami
B. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
C. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych
D. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie miejsce do wypoczynku dla dzieci jest zaaranżowane w agroturystyce?

A. ścieżka zdrowia oraz bieżnia wokół gospodarstwa
B. rozległa działka z warzywami
C. plac zabaw oraz szałas
D. strefa na ognisko oraz do grillowania
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podczas obliczania bezpośrednich kosztów produkcji roślinnej, jakie wydatki należy wziąć pod uwagę?

A. zakupu nawozów
B. kosztów ubezpieczeń
C. ewentualnej dzierżawy
D. kosztów energii elektrycznej
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gościom agroturystyki cierpiącym na problemy żołądkowe i wątrobowe należy podać na obiad

A. flaki z pieczywem
B. kurczaka gotowanego z marchewką
C. leczo węgierskie z cukinią
D. bulion z domowej kury z kluskami
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?

A. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
B. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
C. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
D. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Agroturystyka, która pragnie przyjmować turystów korzystających z noclegów w namiotach, powinna zapewniać noclegi

A. w pokojach dla gości
B. w zakwaterowaniach grupowych
C. w niezależnych obiektach mieszkalnych
D. w przyzagrodowych pole namiotowym
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz koszt 14-dniowego urlopu dla 2 dorosłych i 2 dzieci, jeśli cena 7-dniowego pobytu dla osoby dorosłej wynosi 1 300,00 zł, a dla dziecka 800,00 zł, przy czym rezerwując drugi tydzień, wszyscy otrzymują rabat w wysokości 10% na cały pobyt.

A. 7 980,00 zł
B. 7 560,00 zł
C. 8 080,00 zł
D. 8 400,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Nieodłącznym elementem zamówienia na usługi noclegowe w gospodarstwie agroturystycznym jest zawarcie umowy z turystą na

A. wczasy pod gruszą
B. świadczenie usług turystycznych
C. wynajem kwatery wiejskiej
D. uczestnictwo w imprezie turystycznej
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby spulchnić glebę poprzez jej wzruszenie do głębokości od 5 do 20 cm i wymieszanie, bez zmian w układzie warstw, należy wykonać

A. podorywkę
B. orkę w rozgon
C. bronowanie
D. kultywatorowanie
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zanim rozpoczniesz czyszczenie maszyny rolniczej połączonej z ciągnikiem, powinieneś

A. zaciągnąć hamulec ręczny
B. wyłączyć napęd i silnik
C. ustawić bieg jałowy
D. odpiąć osłonę wału napędowego
HGT.10 Pytanie 381
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasą są karłowate kury ozdobne?

A. bantamka
B. leghorn
C. shamo
D. minorka
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Producent owoców jagodowych złoży ofertę zakupu surowców do wytwórców?

A. winogron, brzoskwiń i wiśni
B. truskawek, malin i borówek
C. czarnego bzu, jarzębiny i śliwek
D. jabłek, gruszek i moreli
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz średnie planowane wykorzystanie miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym w miesiącach kwiecień – wrzesień.

Planowane wykorzystanie miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym
miesiąckwiecieńmajczerwieclipiecsierpieńwrzesień
wykorzystanie45%52%51%78%76%63%

A. 50,33%
B. 53,33%
C. 60,83%
D. 60,40%
HGT.10 Pytanie 390
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Nawożenie pogłówne stosuje się w jakim okresie?

A. po dokonaniu zbioru roślin
B. po zakończeniu orki
C. w czasie wegetacji roślin
D. tuż przed zbiorem roślin
HGT.10 Pytanie 391
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najlepszym wyborem do siewu wczesnowiosennego są odmiany

A. zbóż jarych.
B. zbóż ozimych.
C. zbóż rzekomych.
D. pseudozbóż.
HGT.10 Pytanie 394
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Obywatele UE mają możliwość transportowania zwierząt domowych po swoim terenie, posiadając dla nich europejski paszport, który jest wydawany tylko dla

A. psów, kotów, świnek morskich i królików
B. psów i kotów
C. psów, kotów oraz fretek
D. psów i królików
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką kwotę uzyska właściciel 6-hektarowej plantacji, sprzedając do elektrociepłowni biomasę, jeśli cena za tonę tego surowca wynosi 180,00 zł i z jednego hektara plantacji wierzby energetycznej można uzyskać 20 ton suchej biomasy?

A. 3 6000,00 zł
B. 1 080,00 zł
C. 180,00 zł
D. 21 600,00 zł
HGT.10 Pytanie 396
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wiosenne tradycyjne wypalanie traw w kontekście Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej

A. niszczy rośliny chwastów
B. polepsza jakość gleby
C. oczyszcza areał z szkodników
D. jest zabronione
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Usługi gastronomiczne oferowane w obiekcie agroturystycznym nie stanowią zagrożenia dla zdrowia gości, o ile przestrzegane są zasady systemu HACCP, czyli

A. Właściwej Praktyki Higienicznej.
B. Punktów Kontroli Jakości.
C. Właściwej Praktyki Produkcyjnej.
D. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
HGT.10 Pytanie 399
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kto zarządza Systemem Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt?

A. Agencja Rynku Rolnego
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
HGT.10 Pytanie 400
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przeciętna długość laktacji u krów mlecznych w czarnobiałym ubarwieniu wynosi

A. 305 dni
B. 205 dni
C. 250 dni
D. 150 dni