Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 361
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które surowce rolne charakteryzują się największą odpornością podczas transportu i składowania?

A. owoce pomidorów oraz ogórków
B. ziarno zbóż oraz bulwy ziemniaków
C. owoce truskawek i malin
D. mleko surowe i miód pszczeli
HGT.10 Pytanie 362
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Część robocza dolnej strony korpusu pługa, która oddziela skibę od gleby to

A. płoza.
B. zgarniacz.
C. ścięcie.
D. lemiesz.
HGT.10 Pytanie 363
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osobom turystycznym przebywającym w regionie Suwałk w gospodarstwie agroturystycznym produkującym lokalne wędliny warto zaproponować

A. kindziuk.
B. kluski.
C. kugel.
D. pierogi.
HGT.10 Pytanie 364
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?

A. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
B. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
C. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
D. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
HGT.10 Pytanie 365
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które z wymienionych typów obiektów noclegowych, według ustawy o usługach turystycznych, mogą otrzymać w zależności od jakości wyposażenia oraz zakresu oferowanych usług maksymalnie 4 kategorie oznaczone gwiazdkami?

A. Pensjonatom
B. Kempingom
C. Polom biwakowym
D. Domom wycieczkowym
HGT.10 Pytanie 366
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Farma zajmująca się hodowlą brojlerów, skupia się na uzyskiwaniu

A. jajek.
B. mięsa.
C. niosek.
D. piór.
HGT.10 Pytanie 367
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W okresie zimowym temperatura powierzchni, która była dezynfekowana przy użyciu preparatów z formaldehydem w chlewni, powinna wynosić przynajmniej

A. 25°C
B. 15°C
C. 10°C
D. 20°C
HGT.10 Pytanie 368
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zabieg przerywania warzyw to

A. skracanie pnączy tuż przy podstawie.
B. rozsadzanie roślin wzdłuż rabatek.
C. przesadzanie roślin na sąsiednią rabatę.
D. przerzedzenie roślin zasadzonych zbyt gęsto na grządce.
HGT.10 Pytanie 369
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czym zajmuje się handel detaliczny w rolnictwie?

A. żywnością przetworzoną i nieprzetworzoną
B. wyłącznie artykułami roślinnymi
C. ziołami i grzybami zbieranymi w lesie
D. wyłącznie surowymi produktami pochodzenia zwierzęcego
HGT.10 Pytanie 370
Prowadzenie gospodarstwa agro…

System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt nie obejmuje

A. bydła
B. kóz
C. świń
D. koni
HGT.10 Pytanie 371
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pokrycie górnej warstwy ziemi wokół roślin warstwą odpowiedniego materiału organicznego lub nieorganicznego to czynność

A. nawożenia gleby
B. ściółkowania gleby
C. spulchniania gleby
D. zakwaszania gleby
HGT.10 Pytanie 372
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jak długo trwa intensywna hodowla młodego bydła mięsnego do osiągnięcia wagi 600 kg?

A. 10 miesięcy
B. 30 miesięcy
C. 15 miesięcy
D. 22 miesiące
HGT.10 Pytanie 373
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie narzędzie jest używane do pielęgnacji kopyt końskich?

A. Trymer
B. Pęseta
C. Kopystka
D. Gładzik
HGT.10 Pytanie 374
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W trakcie organizacji hodowli, w zgodzie z zasadami dobrostanu, zwierzętom należy zapewnić

A. podłogę z listew, przestrzeń do leżenia z materiałem naturalnym
B. przestrzeń do leżenia ze ściółką, gładką podłogę
C. przestrzeń do leżenia z sianem, podłogę ze szczelinami
D. litą podłogę, przestrzeń do leżenia na kratach
HGT.10 Pytanie 375
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przygotować tradycyjną kaszankę, gospodyni potrzebuje przede wszystkim

A. kaszy
B. boczku
C. ryżu
D. soczewicy
HGT.10 Pytanie 376
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zabiegi związane z ochroną roślin przy użyciu pestycydów powinny być przeprowadzane w trakcie

A. opadów deszczu
B. zachmurzonego nieba
C. chłodnych dni
D. bezwietrznej aury
HGT.10 Pytanie 377
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Co powinno się znaleźć, oprócz deski i noża, na stole śniadaniowym gości w obszarze do krojenia chleba?

A. Białą serwetę
B. Sztućce do serwowania
C. Podkładki pod talerze
D. Naczynie wypełnione wodą
HGT.10 Pytanie 378
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką kwotę uzyska właściciel 6-hektarowej plantacji, sprzedając do elektrociepłowni biomasę, jeśli cena za tonę tego surowca wynosi 180,00 zł i z jednego hektara plantacji wierzby energetycznej można uzyskać 20 ton suchej biomasy?

A. 3 6000,00 zł
B. 180,00 zł
C. 1 080,00 zł
D. 21 600,00 zł
HGT.10 Pytanie 379
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W agroturystyce ukierunkowanej na usługi związane z końmi oraz ich hodowlę powinno się zbudować

A. padok
B. lunapark
C. skypark
D. skatepark
HGT.10 Pytanie 380
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie danie jest częścią tradycyjnej kuchni litewskiej?

A. kindziuk
B. kwaśnica
C. czulent
D. czarnina
HGT.10 Pytanie 381
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Umowa dotycząca czasowego udostępniania ustalonej liczby usług turystycznych w wyznaczonym okresie, bez możliwości rezygnacji, to

A. Allotment
B. Timesharing
C. Franchising
D. Charter
HGT.10 Pytanie 382
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z wymienionych czynności nie jest realizowana w trakcie bieżącego sprzątania?

A. Odkurzanie parapetów
B. Mycie luster
C. Mycie okien
D. Odkurzanie półek
HGT.10 Pytanie 383
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel farmy, w stadzie bydła hodowlanego, wyznaczył do rozrodu dorosłego samca, czyli

A. buhaja
B. woła
C. tryka
D. wieprza
HGT.10 Pytanie 384
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do grupy użytków zielonych wlicza się

A. wydmy
B. sady
C. pastwiska
D. bagna
HGT.10 Pytanie 385
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie jest główne założenie zabiegu przycinania kiełków u małych prosiąt?

A. zminimalizowanie bólu oraz ryzyka poważnych zakażeń u karmiących loch
B. zahamowanie instynktu obronnego u prosiąt
C. zapobieganie chorobie obrzękowej u prosiąt
D. pozyskanie wartościowego materiału do produkcji dekoracji
HGT.10 Pytanie 386
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przy projektowaniu części zielonej w gospodarstwie agroturystycznym, właściciel nie weźmie pod uwagę

A. sadu
B. stodoły
C. ogrodu warzywnego
D. kompostownika
HGT.10 Pytanie 387
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodyni w gospodarstwie agroturystycznym dla gości przygotuje tradycyjny mazurek wielkanocny z ciasta

A. francuskiego z masą kremową
B. drożdżowego z makiem
C. kruchego z masą i z bakaliami
D. piernikowego ze śliwkami
HGT.10 Pytanie 388
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, do identyfikacji owiec i kóz stosuje się kolczyki, na których umieszczany jest

A. numer identyfikacyjny zwierzęcia
B. regon działalności
C. akt zwierzęcia w UE
D. nazwisko posiadacza
HGT.10 Pytanie 389
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Agroturystyka, która pragnie przyjmować turystów korzystających z noclegów w namiotach, powinna zapewniać noclegi

A. w niezależnych obiektach mieszkalnych
B. w pokojach dla gości
C. w przyzagrodowych pole namiotowym
D. w zakwaterowaniach grupowych
HGT.10 Pytanie 390
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie są cele korekcji racic u bydła?

A. zapewnienie bezpieczeństwa osobom pracującym z bydłem
B. stymulacja ukrwienia wspierającego procesy metaboliczne
C. nadanie racicom odpowiedniego kształtu
D. usunięcie zanieczyszczeń gromadzących się w racicach
HGT.10 Pytanie 391
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie inne urządzenia, poza umywalką i toaletą, są niezbędnym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi dla wiejskiej bazy noclegowej?

A. Wanna oraz wieszak na ręcznik
B. Bidet i pojemnik na śmieci
C. Kabina prysznicowa i wanna
D. Natrysk lub wanna i lustro z oświetleniem
HGT.10 Pytanie 392
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z systemem klasyfikacji wiejskich obiektów noclegowych w kategorii "trzy słoneczka"

A. co najmniej 50% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
B. żaden z pokoi gościnnych nie dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
C. 100% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
D. co najmniej 25% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
HGT.10 Pytanie 393
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czynnością agrotechniczną nie jest

A. bronowanie
B. nawożenie gleby
C. korekcja racic
D. zastosowanie herbicydu
HGT.10 Pytanie 394
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przygotowując sos beszamelowy, kucharka sięgnie głównie po:

A. masło, musztardę, ocet
B. masło, mleko, mąkę
C. śmietanę, majonez, mąkę
D. majonez, maślankę, musztardę
HGT.10 Pytanie 395
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W przypadku, gdy ogień zostanie zaprószony przez iskrę pochodzącą z ciągnika rolniczego, gospodarz powinien od razu skontaktować się z numerem 112 lub

A. 999
B. 998
C. 997
D. 996
HGT.10 Pytanie 396
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Obiekt, w którym można wynająć nie więcej niż 5 pokoi, jest zwolniony z obowiązku uiszczania podatku

A. dochodowego
B. od towarów i usług
C. rolnego
D. od czynności cywilnoprawnych
HGT.10 Pytanie 397
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W procedurze kategoryzacyjnej PFTW Gospodarstwa Gościnne, jakie obiekty noclegowe są oceniane?

A. pola biwakowe i pokoje prywatne
B. mieszkania i domki turystyczne
C. samodzielne jednostki mieszkalne i pokoje gościnne
D. kwatery prywatne i jednostki rezydencjonalne
HGT.10 Pytanie 398
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podaj zabieg pielęgnacyjny, który powinien być przeprowadzony w celu eliminacji zawiązków rogów u cieląt?

A. Kastracja
B. Kurtyzacja
C. Inseminacja
D. Dekornizacja
HGT.10 Pytanie 399
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zagwarantować kontynuację hodowli zwierząt, konieczne jest zastosowanie sztucznego zapłodnienia (unasienianie zwierząt hodowlanych), co oznacza

A. inkubację
B. in vitro
C. inseminację
D. abrazję
HGT.10 Pytanie 400
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaź mięsną odmianę bydła.

A. Polska holsztyńsko-fryzyjska
B. Jersey
C. Limousine
D. Polska czerwona