Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 361
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najpopularniejszym domowym sposobem usunięcia plamy z czerwonego wina na obrusie jest

A. zamoczenie obrusa w mleku.
B. polanie jej czystą wodą.
C. posypanie jej solą.
D. użycie rozpuszczalnika.
HGT.10 Pytanie 362
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ile wynosi łączny koszt pobytu z pełnym wyżywieniem w gospodarstwie agroturystycznym małżeństwa w terminie od 10 maja (od obiadu) do 12 maja (do śniadania), w tym skorzystanie jednorazowo przez
2 osoby z jacuzzi?

Ilustracja do pytania 2
A. 480 zł
B. 640 zł
C. 400 zł
D. 420 zł
HGT.10 Pytanie 363
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ustalenie godziny doby hotelowej w kwaterze wiejskiej od 1400 do 1200 ma na celu zapewnienie możliwości

A. przygotowania posiłków.
B. posprzątania pokoi.
C. wypoczynku gości.
D. rozpakowania się gości.
HGT.10 Pytanie 364
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawionego na zdjęciu znaku mogą używać wyłącznie kwaterodawcy, którzy poddali swój obiekt dobrowolnej ocenie kategoryzacyjnej

Ilustracja do pytania 4
A. w ARiMR
B. w PFTW "GG"
C. w WODR
D. w MRiRW
HGT.10 Pytanie 365
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jadłospisie gospodarstwa agroturystycznego na Śląsku powinna znaleźć się tradycyjna zupa o nazwie

A. kwaśnica.
B. bryja.
C. solanka.
D. zalewajka.
HGT.10 Pytanie 366
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przygotowując jadłospis dla wegan, gospodyni uwzględni w nim przede wszystkim

A. ryby i warzywa.
B. warzywa i owoce.
C. sery i warzywa.
D. owoce i sery.
HGT.10 Pytanie 367
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sorbet to rodzaj orzeźwiającego, mrożonego deseru sporządzanego

A. z jogurtu.
B. z owoców.
C. z lodów.
D. z sera twarogowego.
HGT.10 Pytanie 368
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do sporządzenia tradycyjnej kaszanki gospodyni potrzebuje przede wszystkim

A. kaszy.
B. ryżu.
C. soczewicy.
D. boczku.
HGT.10 Pytanie 369
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Goblet służy głównie jako kieliszek do

A. wódki.
B. wody.
C. wina.
D. soku.
HGT.10 Pytanie 370
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Chcąc ograniczyć ilość ślimaków na rabatach, gospodarz powinien posadzić

A. hortensje.
B. astry.
C. macierzanki.
D. aksamitki.
HGT.10 Pytanie 371
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zabiegiem agrotechnicznym nie jest

A. pielęgnowanie.
B. nawożenie.
C. nawadnianie.
D. zachwaszczanie.
HGT.10 Pytanie 372
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która roślina nie należy do warzyw cebulowych?

A. Szczypiorek.
B. Groch.
C. Czosnek.
D. Por.
HGT.10 Pytanie 373
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podstawową suchą paszą objętościową niezbędną w zimowym żywieniu koni

A. jest kiszonka.
B. są ziarna zbóż.
C. są rośliny okopowe.
D. jest siano.
HGT.10 Pytanie 374
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na którym rysunku przedstawiony jest korzeń chrzanu?

Ilustracja do pytania 14
A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
HGT.10 Pytanie 375
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który zabieg ma na celu trwałe usunięcie zawiązków rogów u kilkutygodniowych cieląt?

A. Korekcja.
B. Dekornizacja.
C. Kastracja.
D. Dezynfekcja.
HGT.10 Pytanie 376
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik, który chce rozpocząć chów zwierząt rasy białej zwisłouchej oraz rasy złotnickiej białej, powinien wybudować

A. stodołę.
B. stajnię.
C. oborę.
D. chlewnię.
HGT.10 Pytanie 377
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którego rodzaju sera nie produkuje się w gospodarstwie specjalizującym się wyłącznie w hodowli przedstawionych na rysunku zwierząt?

Ilustracja do pytania 17
A. Redykołka.
B. Ementaler.
C. Oscypka.
D. Bryndza.
HGT.10 Pytanie 378
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiony jest koń maści

Ilustracja do pytania 18
A. kasztanowatej.
B. bułanej.
C. szampańskiej.
D. karej.
HGT.10 Pytanie 379
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podczas pielęgnacji koni zgrzebło używane jest do czyszczenia

A. sierści.
B. zębów.
C. kopyt.
D. uszu.
HGT.10 Pytanie 380
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Celem zabiegu obcinania kiełków u małych prosiąt jest

A. pozyskanie cennego materiału do produkcji elementów dekoracyjnych.
B. zminimalizowanie bólu i groźnych zakażeń występujących u karmiących loch.
C. zapobieganie chorobie obrzękowej u prosiąt.
D. zahamowanie instynktu samoobrony u prosiąt.
HGT.10 Pytanie 381
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie, w którym owady pasożytnicze wyrządzają duże szkody, należy przeprowadzić

A. dezynsekcję.
B. dezynfekcję.
C. deodoryzację.
D. deratyzację.
HGT.10 Pytanie 382
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Organem odpowiedzialnym za przeprowadzanie kontroli w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, bezpieczeństwa pasz i żywności w części dotyczącej produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanu zwierząt, jest

A. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
B. Inspekcja Weterynaryjna.
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
D. Centrum Doradztwa Rolniczego.
HGT.10 Pytanie 383
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który środek zastosuje gospodarz, aby zapewnić optymalne warunki rozwoju roślin w gospodarstwie ekologicznym?

A. Syntetyczny nawóz azotowy.
B. Nawóz magnezowo-siarkowy.
C. Popiół węgla z elektrociepłowni.
D. Kompost z odpadów promieniotwórczych.
HGT.10 Pytanie 384
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 roku w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej Korzystając z zamieszczonego fragmentu rozporządzenia, oblicz minimalną powierzchnię kojca dla 6 cieląt o masie ciała 180 kg każde.

Ilustracja do pytania 24
A. 10,8 m2
B. 10,2 m2
C. 9,0 m2
D. 1,7 m2
HGT.10 Pytanie 385
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Z zamieszczonych w tabeli danych wynika, że dzienna dawka siana dla jałówki o masie ciała 440 kg w drugim roku życia wynosi

Ilustracja do pytania 25
A. 6,9 kg
B. 4,3 kg
C. 0,4 kg
D. 6,8 kg
HGT.10 Pytanie 386
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą potrawę poda gościom właściciel gospodarstwa agroturystycznego, jeżeli do jej przygotowania wykorzystał warzywa zebrane za pomocą kombajnu przedstawionego na rysunku?

Ilustracja do pytania 26
A. Ciasto marchewkowe.
B. Surówkę z pora.
C. Mizerię z ogórków.
D. Placki ziemniaczane.
HGT.10 Pytanie 387
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W sytuacji zaprószenia ognia przez iskrę z ciągnika rolniczego gospodarz musi niezwłocznie zadzwonić pod numer 112 lub

A. 999
B. 996
C. 997
D. 998
HGT.10 Pytanie 388
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik zobowiązany jest oznakować zwierzęta trzody chlewnej poprzez założenie kolczyka z numerem identyfikacyjnym na lewą małżowinę uszną, w terminie

A. 10 dni od dnia ich urodzenia.
B. 20 dni od dnia ich urodzenia.
C. 30 dni od dnia ich urodzenia.
D. 40 dni od dnia ich urodzenia.
HGT.10 Pytanie 389
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo rolne zaadaptowane na potrzeby agroturystyki powinno umieścić w swojej ofercie

A. wyjazdy na mecze piłkarskie.
B. wyjazdy do dużych centrów handlowych.
C. wystawne kolacje w ekskluzywnych restauracjach.
D. grzybobrania w pobliskim lesie.
HGT.10 Pytanie 390
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jajo przedstawione na rysunku pochodzi z chowu

Ilustracja do pytania 30
A. na wolnym wybiegu.
B. ściółkowego.
C. ekologicznego.
D. klatkowego.
HGT.10 Pytanie 391
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ile posiłków dziennie otrzyma gość, jeżeli korzysta z oferty typu HB?

A. 1
B. 4
C. 2
D. 3
HGT.10 Pytanie 392
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dochód brutto gospodarza dysponującego 4 pokojami dwuosobowymi i 2 pokojami czteroosobowymi przy pełnym obłożeniu i cenie noclegu 45,00 zł/osobę wyniósł w sierpniu

A. 21 600,00 zł
B. 22 320,00 zł
C. 1 395,00 zł
D. 8 370,00 zł
HGT.10 Pytanie 393
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oznaczenia poszczególnych kategorii gospodarstw agroturystycznych różnią się liczbą

A. gwiazdek.
B. kluczy.
C. słoneczek.
D. liści.
HGT.10 Pytanie 394
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić po zakończeniu malowania ścian oraz cyklinowania podłóg w pokojach w gospodarstwie agroturystycznym?

A. Sezonowe.
B. Specjalne.
C. Codzienne.
D. Gruntowne.
HGT.10 Pytanie 395
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, samodzielnie wynajmowany pokój musi być wyposażony w

A. fotel i stolik okolicznościowy.
B. minibar lub lodówkę.
C. biurko i bagażnik.
D. stolik nocny lub półkę przy każdym łóżku.
HGT.10 Pytanie 396
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Z zamieszczonego planu obiektu wynika, że właściciel gospodarstwa agroturystycznego dysponuje:

Ilustracja do pytania 36
A. 1 kuchnią, 2 łazienkami, 6 pokojami gościnnymi.
B. 2 kuchniami, 2 łazienkami, 6 pokojami gościnnymi.
C. 1 kuchnią, 2 łazienkami, 3 pokojami gościnnymi.
D. 1 kuchnią, 1 łazienką, 3 pokojami gościnnymi.
HGT.10 Pytanie 397
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli, oblicz koszt pełnego wyżywienia małżeństwa z czworgiem dzieci podczas pobytu w gospodarstwie agroturystycznym od obiadu 22 maja do śniadania 24 maja.

Ilustracja do pytania 37
A. 472,00 zł
B. 798,00 zł
C. 532,00 zł
D. 708,00 zł
HGT.10 Pytanie 398
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Odpady kuchenne, np. obierki po ziemniakach, skórki po owocach, resztki żywności, skorupki po jajkach należy umieszczać w pojemniku koloru

A. żółtego.
B. brązowego.
C. zielonego.
D. niebieskiego.
HGT.10 Pytanie 399
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Środki myjące i dezynfekujące stosowane w gospodarstwie agroturystycznym należy przechowywać

A. rozcieńczone zimną wodą.
B. w opakowaniach po innych środkach.
C. w oryginalnych opakowaniach.
D. wymieszane z innym środkiem czyszczącym.
HGT.10 Pytanie 400
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które potrawy powinien gospodarz podać gościom, którzy zamówili obiad wegetariański?

A. Barszcz czerwony, kotlet de volaille nadziewany serem, sos koperkowy, kluski śląskie, surówkę wiosenną.
B. Zupę kurkową, kotlety gryczane z sosem pomidorowym, mizerię, bukiet warzyw z wody.
C. Zupę jarzynową, kotlet z kurczaka w złocistej panierce, opiekane ziemniaki, surówkę dnia.
D. Rosół domowy, filet z łososia w bursztynowej panierce, frytki, surówkę z kiszonej kapusty.