Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 401
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Określ typ pokoju na przedstawionym rysunku.

Ilustracja do pytania 1
A. Triple.
B. Twin.
C. Single.
D. Double.
HGT.10 Pytanie 402
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W którym naczyniu gospodarz powinien podać gościowi czwórniak sporządzony na bazie miodu z własnej pasieki?

A. Tumblerze.
B. Goblecie.
C. Glinianym kubku.
D. Szklanym kuflu.
HGT.10 Pytanie 403
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który napój powinien gospodarz podać gościom zamawiającym napój z największą zawartością witaminy C?

A. Coca colę.
B. Wodę niegazowaną.
C. Sok z czarnej porzeczki.
D. Sok pomidorowy.
HGT.10 Pytanie 404
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Usługi gastronomiczne świadczone w obiekcie agroturystycznym nie zagrażają zdrowiu gości, jeżeli zachowane są procedury systemu HACCP, czyli

A. Dobrej Praktyki Produkcyjnej.
B. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
C. Punktów Kontrolnych Zapewniania Jakości.
D. Dobrej Praktyki Higienicznej.
HGT.10 Pytanie 405
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą roślinę miododajną przedstawiono na zdjęciu?

Ilustracja do pytania 5
A. Facelię.
B. Wrzos.
C. Grykę.
D. Rzepak.
HGT.10 Pytanie 406
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pierwszy zabieg wykonywany na łąkach w nowym sezonie wegetacyjnym to

A. wsiewki nasion traw.
B. talerzowanie w celu napowietrzenia runi pastwiskowej.
C. bronowanie, aby pobudzić krzewienie i wyrównać kretowiska.
D. oprysk przeciwko chwastom w runi.
HGT.10 Pytanie 407
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Materiałem wykorzystywanym do ściółkowania pod borówki i żurawinę, jest

A. torf kwaśny.
B. podłoże do siewek.
C. ziemia do warzyw.
D. kora sosnowa.
HGT.10 Pytanie 408
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z wymienionych roślin nie należy do warzyw cebulowych?

A. Czosnek.
B. Szczypiorek.
C. Seler.
D. Por.
HGT.10 Pytanie 409
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na czym polega zabieg przerywania marchwi uprawianej w przydomowym warzywniku?

A. Na skracaniu pnączy przy samej nasadzie.
B. Na przerzedzaniu roślin posianych za gęsto na grządce.
C. Na przesadzaniu roślin na sąsiednią grządkę.
D. Na rozsadzaniu roślin wzdłuż grządek.
HGT.10 Pytanie 410
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Opisany zabieg to

Ilustracja do pytania 10
A. talerzowanie.
B. bronowanie.
C. kultywatorowanie.
D. wałowanie.
HGT.10 Pytanie 411
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą rasę kóz użytkowaną przede wszystkim w kierunku mlecznym, należy hodować w gospodarstwie produkującym sery kozie?

A. Saaneńską.
B. Burską.
C. Hiszpańską.
D. Angorską.
HGT.10 Pytanie 412
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z wymienionych ras bydła należy do typu mięsnego?

A. Polska czerwona.
B. Polska holsztyńsko-fryzyjska.
C. Jersey.
D. Limousine.
HGT.10 Pytanie 413
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które rośliny ozdobne przedstawiono na zamieszczonym zdjęciu?

Ilustracja do pytania 13
A. Hiacynty i żonkile.
B. Hortensje i frezje.
C. Szafirki i krokusy.
D. Nasturcje i aksamitki.
HGT.10 Pytanie 414
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który element nie stanowi wyposażenia kurnika?

A. Lizawki.
B. Poidła.
C. Karmidła.
D. Paszociągi.
HGT.10 Pytanie 415
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż paszę suchą stosowaną w żywieniu zwierząt.

A. Ziemniak.
B. Zielonka.
C. Melasa.
D. Siano.
HGT.10 Pytanie 416
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą rasę kur powinien hodować rolnik, jeżeli chce uzyskać rocznie wysoką nieśność, tj. około 280 jaj o białej skorupie?

A. Plymouth Rock.
B. White Leghorn.
C. Zielononóżka kuropatwiana.
D. Żółtonóżka kuropatwiana.
HGT.10 Pytanie 417
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Poprawie smakowitości i zapachu paszy oraz dostarczaniu energii w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych, służy

A. śruta sojowa.
B. siano łąkowe.
C. kiszonka.
D. melasa.
HGT.10 Pytanie 418
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zwalczanie szkodników za pomocą substancji chemicznych w formie dymu, pary lub gazu to

A. fumigacja.
B. sterylizacja.
C. sanityzacja.
D. deratyzacja.
HGT.10 Pytanie 419
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Temperatura powierzchni odkażanych w chlewni preparatami zawierającymi formaldehydy, musi osiągnąć w zimie co najmniej

A. 10°C
B. 25°C
C. 20°C
D. 15°C
HGT.10 Pytanie 420
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na zdjęciu przedstawiono

Ilustracja do pytania 20
A. wóz paszowy.
B. rozrzutnik obornika z adapterem poziomym.
C. sieczkarnię polową zaczepianą.
D. przyczepę samozbierającą do siana.
HGT.10 Pytanie 421
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego, który planuje udostępnić turystom 2 pokoje jednoosobowe i 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinien wyposażyć je łącznie

A. w 2 łóżka pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie.
B. w 2 łóżka pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich.
C. w 6 pojedynczych łóżek.
D. w 6 podwójnych łóżek.
HGT.10 Pytanie 422
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Z zamieszczonego planu obiektu wynika, że właściciel gospodarstwa agroturystycznego dysponuje

Ilustracja do pytania 22
A. 1 kuchnią, 1 łazienką i 3 pokojami.
B. 1 kuchnią, 2 łazienkami i 3 pokojami.
C. 1 kuchnią, 2 łazienkami i 6 pokojami.
D. 2 kuchniami, 2 łazienkami i 6 pokojami.
HGT.10 Pytanie 423
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W bemary należy wyposażyć w gospodarstwie agroturystycznym przede wszystkim

A. kuchnię.
B. łazienkę.
C. przedpokój.
D. altanę.
HGT.10 Pytanie 424
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wymagania dla węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym (fragment) Które urządzenia stanowią podstawowe wyposażenie węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym, zgodnie z zamieszczonymi wymaganiami kategoryzacyjnymi?

Ilustracja do pytania 24
A. Wanna i lustro z bocznym oświetleniem.
B. Kabina prysznicowa i półka przy wannie.
C. Bidet i pojemnik na śmieci.
D. Wanna i kabina prysznicowa.
HGT.10 Pytanie 425
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które potrawy są zalecane dla osób na diecie niskokalorycznej i lekkostrawnej?

A. Warzywa gotowane na parze.
B. Smażone ryby.
C. Mączne z serowymi sosami.
D. Grillowane kiełbaski.
HGT.10 Pytanie 426
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które produkty można pokroić za pomocą urządzenia przedstawionego na zdjęciu?

Ilustracja do pytania 26
A. Ogórki.
B. Wędliny.
C. Sery.
D. Pieczywo.
HGT.10 Pytanie 427
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie zamieszczonego cennika usług noclegowych oblicz cenę za pobyt przez 5 dób w trzyosobowym pokoju w gospodarstwie agroturystycznym.

Ilustracja do pytania 27
A. 1 750,00 zł
B. 3 500,00 zł
C. 2 500,00 zł
D. 1 250,00 zł
HGT.10 Pytanie 428
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż minimalny wymiar materaca łóżka jednoosobowego w pokoju gościnnym w gospodarstwie agroturystycznym kategorii 2 słoneczka.

Ilustracja do pytania 28
A. 120 cm x 190 cm
B. 80 cm x 190 cm
C. 140 cm x 200 cm
D. 90 cm x 200 cm
HGT.10 Pytanie 429
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawione na rysunku rolady śląskie, kluski i modra kapusta to tradycyjne danie kuchni

Ilustracja do pytania 29
A. dolnośląskiej.
B. śląskiej.
C. podlaskiej.
D. małopolskiej.
HGT.10 Pytanie 430
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawiony na zdjęciu dzbanek jest odpowiedni do podania

Ilustracja do pytania 30
A. mleka.
B. wody.
C. herbaty.
D. kawy.
HGT.10 Pytanie 431
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zimową odmianą jabłoni jest

A. Vega.
B. Renkloda.
C. Konferencja.
D. Gala.
HGT.10 Pytanie 432
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zwalczanie szkodników za pomocą substancji chemicznych w formie dymu, pary lub gazu nazywane jest

A. fumigacją.
B. bonitacją.
C. deratyzacją.
D. pielęgnacją.
HGT.10 Pytanie 433
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przykrywanie wierzchniej warstwy gleby wokół roślin warstwą odpowiedniego materiału organicznego lub nieorganicznego to zabieg

A. zakwaszania gleby.
B. ściółkowania gleby.
C. nawożenia gleby.
D. spulchniania gleby.
HGT.10 Pytanie 434
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiono kłosy i ziarna

Ilustracja do pytania 34
A. jęczmienia.
B. żyta.
C. pszenicy.
D. owsa.
HGT.10 Pytanie 435
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W przydomowym ogródku gospodarz posadził widoczne na rysunku

Ilustracja do pytania 35
A. nasturcje i aksamitki.
B. szafirki i krokusy.
C. hiacynty i żonkile.
D. hortensje i frezje.
HGT.10 Pytanie 436
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rasą karłowatych kur ozdobnych jest

A. leghorn.
B. shamo.
C. minorka.
D. bantamka.
HGT.10 Pytanie 437
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Tryk to dojrzały do rozpłodu samiec

A. świni.
B. owcy.
C. kozy.
D. bydła.
HGT.10 Pytanie 438
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wśród zwierząt gospodarskich ciąża najdłużej trwa u

A. krów.
B. klaczy.
C. kóz.
D. loch.
HGT.10 Pytanie 439
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiono jaja w następującej kolejności (zaczynając od najmniejszego):

Ilustracja do pytania 39
A. przepiórcze, gęsie, kacze, strusie, indycze, kurze.
B. przepiórcze, kurze, kacze, indycze, gęsie, strusie.
C. przepiórcze, indycze, kurze, kacze, gęsie, strusie.
D. przepiórcze, kacze, kurze, gęsie, indycze, strusie.
HGT.10 Pytanie 440
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiono źdźbła lnu ułożone w

Ilustracja do pytania 40
A. stogi.
B. bele.
C. snopki.
D. zwoje.