Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. śląskiej
B. wielkopolskiej
C. góralskiej
D. kaszubskiej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Usługi związane z noclegiem mogą być realizowane na podstawie vouchera, który stanowi dokument
A. potwierdzającym zawarcie umowy między klientem a biurem podróży
B. potwierdzającym finansowanie na przedsięwzięcie turystyczne
C. kredytowego zlecenia, umożliwiającym korzystanie ze świadczeń
D. reklamującym ofertę organizatora turystyki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kluczową suchą paszą objętościową potrzebną w zimowym żywieniu koni
A. jest siano
B. są warzywa korzeniowe
C. jest kiszonka
D. są ziarna zbóż
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Co przyczynia się do poprawienia smaku i zapachu paszy oraz zwiększenia jej konsumpcji przez krowy?
A. melasa
B. kreda pastewna
C. sól pastewna
D. mocznik
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właścicielka agroturystyki, która zajmuje się hodowlą kotów rasy Ragdoll, może zaoferować gościom w ramach pobytu
A. dogoterapię
B. hipoterapię
C. felinoterapię
D. onoterapię
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, aby promować produkt o tradycyjnej jakości, będący częścią dziedzictwa kulturowego, powinien złożyć wniosek do odpowiedniego urzędu marszałkowskiego o wpis na Listę Produktów
A. Rolnych
B. Tradycyjnych
C. Chronionych
D. Wiejskich
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W okresie wiosennym, przy wysokiej wilgotności gleby, w pierwszej kolejności powinno się wysiać
A. owies
B. pszenicę jarą
C. jęczmień jary
D. kukurydzę
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką metodę używaną w rozmnażaniu zwierząt zabrania się w gospodarstwie prowadzącym ekologiczną produkcję zwierzęcą?
A. Krycie z ręki
B. Inseminacja
C. Krycie naturalne
D. Embriotransfer
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania regionalne Podhala powinny być przygotowane dla gości?
A. kartacze, babkę ziemniaczaną i sękacz
B. pyry z gzikiem, szagówki i pampuchy
C. zylc, czerninę i ferkase
D. moskole, kwaśnicę i hałuski
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W zimowym okresie temperatura powierzchni poddawanych dezynfekcji za pomocą preparatów z formaldehydem powinna wynosić przynajmniej
A. 25°C
B. 10°C
C. 20°C
D. 15°C
HGT.10 Pytanie 451
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Obiekty, które dysponują minimum 7 pokojami i zapewniają swoim gościom całodzienne posiłki to
A. pensjonaty
B. motele
C. domy wycieczkowe
D. hotele
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie składniki są używane do przygotowania kopytek?
A. z ziemniaków, mleka i boczku
B. z wody, mąki i jajek
C. z twarogu, mąki i wody
D. z ziemniaków, mąki i jajek
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie jest główne założenie zabiegu przycinania kiełków u małych prosiąt?
A. zminimalizowanie bólu oraz ryzyka poważnych zakażeń u karmiących loch
B. zapobieganie chorobie obrzękowej u prosiąt
C. pozyskanie wartościowego materiału do produkcji dekoracji
D. zahamowanie instynktu obronnego u prosiąt
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zakryć obornik rozsypany na polu, konieczne jest zastosowanie orki
A. specjalną
B. podorywkę
C. siewną
D. odwrotkę
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Etapy procesu uzyskiwania oleju z rzepaku to:
A. mycie, krojenie, ekstrakcja, filtracja
B. czyszczenie, kalibrowanie, blanszowanie, chłodzenie
C. mycie, rozdrabnianie, rafinacja, suszenie, chłodzenie
D. oczyszczanie, rozdrabnianie, tłoczenie, ekstrakcja, rafinacja
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaź najwyższą klasę w systemie klasyfikacji Wiejskiej Bazy Noclegowej dla kwater gościnnych?
A. 5 gwiazdek
B. 3 słoneczka
C. III kategoria
D. I kategoria
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Organem zajmującym się kontrolą w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, bezpieczeństwa żywności oraz pasz w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanu zwierząt jest
A. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
B. Inspekcja Weterynaryjna
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Centrum Doradztwa Rolniczego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę koni warto hodować w gospodarstwie agroturystycznym, które przyjmuje rodziny z dziećmi?
A. Koń Przewalskiego
B. Koń huculski
C. Konik polski
D. Koń arabski
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Mniszek lekarski, wykorzystywany w ziołolecznictwie oraz jako składnik zdrowych sałatek, jest potocznie nazywany
A. dziurawiec
B. babka
C. mlecz
D. hibiskus
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Krowy płci żeńskiej przed pierwszym porodem, w wieku od 6 do 24 miesięcy, to
A. tuczniki
B. lochy
C. klaczki
D. jałówki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto przeprowadza klasyfikację agroturystycznych gospodarstw?
A. Polskiego Związku Gospodarstw Agroturystycznych
B. Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi
C. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej
D. Polskiego Zrzeszenia Agroturyzmu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak określa się szerokie narzędzia rolnicze z długimi zębami, których końce mają postać kulek i służą do przerzucania plonów okopowych?
A. Płozy
B. Grabki
C. Gable
D. Widły
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca agroturystykę, organizując warsztaty dla uczestników zainteresowanych szkutnictwem, udostępni narzędzia do produkcji
A. koszyków
B. łodzi
C. witraży
D. beczek
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino powinno się podać do potraw z duszoną wieprzowiną?
A. czerwone wytrawne
B. białe wytrawne
C. białe słodkie
D. czerwone słodkie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaja pochodzące z ekologicznego chowu i przeznaczone do sprzedaży mają przypisany kod składający się z 11 znaków, który zaczyna się cyfrą
A. 0
B. 1
C. 3
D. 2
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do kategorii gruntów ornych wlicza się
A. ugory
B. pastwiska
C. łąki
D. winnice
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca agroturystykę zamierzająca dodać do swojej oferty usługę aromaterapii, powinna
A. posadzić brzozy oraz wiklinę
B. wprowadzić hodowlę egzotycznych zwierząt
C. rozpocząć hodowlę różnych ziół
D. założyć plantację aronii
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Tworząc menu dla wegan, gospodyni powinna przede wszystkim wziąć pod uwagę
A. warzywa i owoce
B. ryby oraz warzywa
C. owoce oraz sery
D. sery i warzywa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
O uzyskanie zgody na przekształcenie byłego siedliska wiejskiego na cele agroturystyki, które zostało wpisane do rejestru zabytków, gospodarz powinien starać się
A. u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
B. u Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
C. w Urzędzie Gminy
D. u Generalnego Konserwatora Zabytków
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z ustawą o usługach hotelarskich oraz o usługach przewodników turystycznych i pilotów wycieczek, obiektem noclegowym, który jest sklasyfikowany, jest
A. dom letniskowy
B. gościniec
C. pole namiotowe
D. pensjonat
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony zwierząt, rasowego psa lub kota można sprzedać bezpośrednio
A. na aukcji.
B. za pośrednictwem sieci.
C. na targu.
D. w hodowli.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką liczbę posiłków na dzień otrzyma gość, jeśli wybiera ofertę HB?
A. 3
B. 1
C. 4
D. 2
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bez względu na typ, osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne powinna
A. dostarczzać jedzenie do pokoju na życzenie gości
B. mieć apteczkę dostępną u gospodarza
C. oferować możliwość korzystania z basenu
D. zapewniać dostęp do sieci internetowej Wi-Fi
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego środka użyje rolnik, aby stworzyć najlepsze warunki do wzrostu roślin w ekologicznym gospodarstwie?
A. Nawóz magnezowo-siarkowy
B. Kompost pochodzący z odpadów promieniotwórczych
C. Popiół powstały w elektrociepłowni
D. Syntetyczne nawozy azotowe
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czas opasu buhajków do 600 kg wynosi w przybliżeniu
A. 6-8 miesięcy
B. 30-34 miesięcy
C. 14-18 miesięcy
D. 22-24 miesięcy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z poniższych elementów nie należy do wyposażenia kurnika?
A. Lizawki
B. Karmidła
C. Paszociągi
D. Poidła
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoby prowadzące działalność agroturystyczną mają obowiązek zarejestrowania swoich gości na czas pobytu. W chwili przybycia czteroosobowej rodziny (dwie dorosłe osoby oraz sześcioletnie i czteroletnie dziecko) właściciel gospodarstwa agroturystycznego powinien przeprowadzić rejestrację
A. jednej osoby
B. trzech osób
C. dwóch osób
D. czterech osób
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wodę mineralną niegazowaną dla grupy kilkunastu osób serwuje się podczas obiadu
A. w gobletach
B. w karafkach
C. w szklankach
D. w dzbankach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ogrodzie warzywnym należy zaniechać hodowli
A. buraków
B. cebuli
C. chmielu
D. karczochów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie środki należy używać do czyszczenia lad, stołów oraz krajalnic w hotelowej kuchni?
A. neutralizujące
B. konserwujące
C. dezynfekujące
D. nabłyszczające