Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 441
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ustalenie norm dla pokoi gościnnych według wytycznych oceny wiejskich obiektów noclegowych, przygotowanych przez PFTW "GG", polega na nadaniu

A. certyfikatu
B. klasy
C. profilu
D. kategorii
HGT.10 Pytanie 442
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakiego materiału używa się do ściółkowania borówek oraz żurawiny?

A. gleba do warzyw
B. podłoże do siewek
C. kora sosnowa
D. kwaśny torf
HGT.10 Pytanie 443
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W hodowli wykorzystuje się woliery

A. ślimaki
B. szynszyle
C. gołębie
D. króliki
HGT.10 Pytanie 444
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Określenie czasu trwania doby hotelowej w obiekcie agroturystycznym od 1400 do 1200 ma na celu umożliwienie

A. rozpakowania się gości
B. przygotowania posiłków
C. wypoczynku gości
D. posprzątania pokojów
HGT.10 Pytanie 445
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie miejsce noclegowe nie jest sklasyfikowane według ustawy o usługach turystycznych?

A. pensjonat
B. gościniec
C. dom wycieczkowy
D. pole biwakowe
HGT.10 Pytanie 446
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podczas obliczania bezpośrednich kosztów produkcji roślinnej, jakie wydatki należy wziąć pod uwagę?

A. ewentualnej dzierżawy
B. kosztów energii elektrycznej
C. zakupu nawozów
D. kosztów ubezpieczeń
HGT.10 Pytanie 447
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przygotować tradycyjną kaszankę, gospodyni potrzebuje przede wszystkim

A. kaszy
B. ryżu
C. soczewicy
D. boczku
HGT.10 Pytanie 448
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Agroturystyka, która zamierza oferować noclegi, pełne wyżywienie oraz zajęcia wzmacniające mięśnie i poprawiające postawę, powinna stworzyć ofertę pod nazwą

A. FB + pilates
B. OB + streaching
C. BB + step
D. HB + joga
HGT.10 Pytanie 449
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W systematyce wiejskiej bazy noclegowe klasyfikuje się m.in.

A. pensjonat.
B. przyzagrodowe pole namiotowe.
C. wiejskie pole namiotowo-campingowe.
D. agromotel.
HGT.10 Pytanie 450
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.

Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g
Mleko51Dżem truskawkowy252
Jogurt60Chleb zwykły245
Ser gouda288Chleb żytni razowy223
Twaróg chudy99Graham226
Jaja133Pomidor14
Parówka301Sałata10
Polędwica sopocka165Ogórek10
Szynka z kurczaka199Rzodkiewka9
Szynka wieprzowa223Masło735
Cukier405Margaryna „Flora"531

A. 324 kcal
B. 447 kcal
C. 435 kcal
D. 535 kcal
HGT.10 Pytanie 451
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Organem zajmującym się kontrolą w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, bezpieczeństwa żywności oraz pasz w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanu zwierząt jest

A. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
B. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
C. Inspekcja Weterynaryjna
D. Centrum Doradztwa Rolniczego
HGT.10 Pytanie 452
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W trakcie organizacji hodowli, w zgodzie z zasadami dobrostanu, zwierzętom należy zapewnić

A. przestrzeń do leżenia ze ściółką, gładką podłogę
B. przestrzeń do leżenia z sianem, podłogę ze szczelinami
C. podłogę z listew, przestrzeń do leżenia z materiałem naturalnym
D. litą podłogę, przestrzeń do leżenia na kratach
HGT.10 Pytanie 453
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Optymalne warunki na górskim pastwisku dotyczą hodowli

A. koni
B. krów
C. owiec
D. świnek
HGT.10 Pytanie 454
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W kontekście enoturystyki, gospodarstwo agroturystyczne może dodać do swojej oferty

A. założenie winnicy
B. produkcję ryb
C. hodowlę ziół
D. uprawę wikliny
HGT.10 Pytanie 455
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie danie jest częścią tradycyjnej kuchni litewskiej?

A. czulent
B. kwaśnica
C. kindziuk
D. czarnina
HGT.10 Pytanie 456
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Eliminacja szkodników z użyciem substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to

A. sterylizacja
B. fumigacja
C. sanityzacja
D. deratyzacja
HGT.10 Pytanie 457
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Korekcję racic u kóz oraz owiec powinno się przeprowadzać

A. raz na miesiąc
B. raz na kwartał
C. dwa razy na kwartał
D. dwa razy w roku
HGT.10 Pytanie 458
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką ilość owsa należy przygotować na styczeń dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dawka może wynosić 5 kg na dzień?

A. 165 kg
B. 145 kg
C. 135 kg
D. 155 kg
HGT.10 Pytanie 459
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Młode samice bydła, które jeszcze nie miały wycielenia, określane są mianem

A. jałówkami
B. byczkami
C. buhajami
D. krowami
HGT.10 Pytanie 460
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby uzyskać melasę, rolnik powinien zasadzić

A. pomidory malinowe
B. groszek cukrowy
C. fasolę zwykłą
D. buraki cukrowe
HGT.10 Pytanie 461
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kiedy powinno się przycinać drzewka owocowe posadzone wiosną, aby dobrze się zaaklimatyzowały w sadzie?

A. Po pierwszym pączkowaniu
B. Po zbiorze owoców
C. Przed rozwojem pąków
D. W czasie kwitnienia
HGT.10 Pytanie 462
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rasa owiec hodowana z myślą o pozyskaniu cenionych skór używanych w branży futrzarskiej to

A. uhruska
B. karakuł
C. fryzyjska
D. olkuska
HGT.10 Pytanie 463
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W kontekście agroturystyki termin "pokoje gościnne" odnosi się jedynie do

A. pokoi 2- i 3-osobowych
B. pokoi 1-, 3- i 4-osobowych
C. pokoi 2-, 3-, 4- i 5-osobowych
D. pokoi 1-, 2-, 3- i 4-osobowych
HGT.10 Pytanie 464
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sprzątanie pokoju gościnnego gospodyni rozpocznie od

A. pościelenia łóżka i zebrania brudnych naczyń
B. odkurzenia dywanu i zmiany pościeli
C. wytarcia kurzy i umycia podłogi
D. otwarcia okna i opróżnienia kosza na śmieci
HGT.10 Pytanie 465
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ekologiczna metoda zarządzania plantacjami winorośli polega na wykorzystaniu

A. oprysków w celu poprawy jakości owoców winogron
B. kompleksowej uprawy roślin zgodnie z naturą
C. syntetycznych preparatów do ochrony roślin
D. kwarantanny sadzonek w winnicy
HGT.10 Pytanie 466
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką orkę przeprowadza się na zakończenie lata w celu przygotowania gleby do uprawy roślin ozimych?

A. Siewną
B. Wiosenną
C. Przedzimową
D. Przykrywającą
HGT.10 Pytanie 467
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z poniższych elementów nie należy do wyposażenia kurnika?

A. Poidła
B. Lizawki
C. Paszociągi
D. Karmidła
HGT.10 Pytanie 468
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z poniższych elementów nie jest częścią wyposażenia kurnika?

A. Karmidła
B. Paszociągi
C. Poidła
D. Lizawki
HGT.10 Pytanie 469
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przygotować klasyczny bigos wiejski, należy wykorzystać kapustę

A. słodką
B. kwaszoną
C. duszoną
D. kiszoną
HGT.10 Pytanie 470
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z podanych składników śniadaniowych dla gości agroturystyki ma największą zawartość błonnika?

A. Ser żółty
B. Chleb razowy
C. Płatki kukurydziane
D. Chuda wędlina
HGT.10 Pytanie 471
Prowadzenie gospodarstwa agro…

U których zwierząt hodowlanych okres ciąży jest najdłuższy?

A. lochy
B. krowy
C. kozy
D. klacze
HGT.10 Pytanie 472
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaja z oznaczeniem nr 2/PL/12031301 pochodzą od kur hodowanych w systemie

A. klatkowym
B. ściółkowym
C. z wolnym wybiegiem
D. ekologicznym
HGT.10 Pytanie 473
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgłaszanie zwierząt oraz związanych z nimi incydentów do rejestru odbywa się w biurach powiatowych i oddziałach regionalnych ARiMR w przypadku

A. przemieszczenia zwierzęcia (zakup, sprzedaż, wywóz, sprzedaż do krajów UE)
B. chęci zmiany profilu na produkcję roślinną
C. zmiany profilu hodowli zwierząt
D. zapadnięcia w obcym gospodarstwie, gdzie sprzedano bydło
HGT.10 Pytanie 474
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie jest główne założenie zabiegu przycinania kiełków u małych prosiąt?

A. pozyskanie wartościowego materiału do produkcji dekoracji
B. zahamowanie instynktu obronnego u prosiąt
C. zminimalizowanie bólu oraz ryzyka poważnych zakażeń u karmiących loch
D. zapobieganie chorobie obrzękowej u prosiąt
HGT.10 Pytanie 475
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik nie wykorzysta w ekologicznej uprawie roślin

A. humusu zwierzęcego
B. naparów roślinnych
C. insektycydów
D. biopreparatów
HGT.10 Pytanie 476
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Element roboczy siewnika rzędowego, który jest używany do tworzenia bruzd w glebie, to

A. agregat ścierniskowy
B. brona talerzowa
C. pielnik
D. redlica
HGT.10 Pytanie 477
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby połączyć powierzchnię gleby z nawozem mineralnym przed zasiewem, używa się

A. orki
B. wałowania
C. włókowania
D. bronowania
HGT.10 Pytanie 478
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sorbet to typ mrożonego deseru, który jest orzeźwiający i przygotowywany

A. z owoców
B. z lodów
C. z sera twarogowego
D. z jogurtu
HGT.10 Pytanie 479
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W menu dla małych dzieci przebywających w agroturystyce z rodzicami należy uwzględnić

A. cztery posiłki
B. trzy posiłki
C. pięć posiłków
D. dwa posiłki
HGT.10 Pytanie 480
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką potrawę mogłaby zasugerować gospodyni gościowi przestrzegającemu diety wegańskiej?

A. Omlet z ziołami w sosie pomidorowym
B. Pieczeń z cukinii i marchewki
C. Halibuta pieczonego w panierce
D. Jagnięcy udziec z aromatycznym rozmarynem