Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 441
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z poniższych roślin nie zalicza się do warzyw cebulowych?

A. Seler
B. Por
C. Czosnek
D. Szczypiorek
HGT.10 Pytanie 442
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Tworząc menu dla wegan, gospodyni powinna przede wszystkim wziąć pod uwagę

A. warzywa i owoce
B. sery i warzywa
C. owoce oraz sery
D. ryby oraz warzywa
HGT.10 Pytanie 443
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby wprowadzić kompleksową mechanizację w uprawie roślin, powinno się zastosować

A. siewnik nawozowy
B. kultywator
C. opryskiwacz
D. agregat uprawowy
HGT.10 Pytanie 444
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W kontekście sprzedaży bezpośredniej rolnik ma możliwość sprzedaży

A. surowego mleka
B. produktów wędliniarskich
C. chleba
D. serów dojrzewających
HGT.10 Pytanie 445
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podczas jakich czynności należy wykorzystać narzędzia takie jak kleszcze czołowe, noże oraz tarnik?

A. kąpieli racic
B. czyszczenia skóry
C. korekcji racic
D. dekornizacji rogów
HGT.10 Pytanie 446
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W kontekście agroturystyki termin "pokoje gościnne" odnosi się jedynie do

A. pokoi 2-, 3-, 4- i 5-osobowych
B. pokoi 1-, 2-, 3- i 4-osobowych
C. pokoi 1-, 3- i 4-osobowych
D. pokoi 2- i 3-osobowych
HGT.10 Pytanie 447
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie z wymienionych gatunków ryb słodkowodnych może hodować gospodarstwo rybackie zlokalizowane przy jeziorze?

A. Dorady
B. Czerniaka
C. Sandacza
D. Morszczuka
HGT.10 Pytanie 448
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Etapy procesu uzyskiwania oleju z rzepaku to:

A. mycie, rozdrabnianie, rafinacja, suszenie, chłodzenie
B. oczyszczanie, rozdrabnianie, tłoczenie, ekstrakcja, rafinacja
C. mycie, krojenie, ekstrakcja, filtracja
D. czyszczenie, kalibrowanie, blanszowanie, chłodzenie
HGT.10 Pytanie 449
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jakim naczyniu powinno się podać kawę cappuccino?

A. w czarce
B. w kubku
C. w szklance
D. w filiżance
HGT.10 Pytanie 450
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką formę terapii może włączyć do swojej oferty właściciel kotów prowadzący gospodarstwo agroturystyczne, gdy spełni określone wymagania?

A. Hipoterapię
B. Onoterapię
C. Felinoterapię
D. Dogoterapię
HGT.10 Pytanie 451
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Bukaciarnia to przestrzeń inwentarska przystosowana do hodowli

A. bydła rzeźnego
B. trzody chlewnej
C. zwierząt futerkowych
D. brojlerów
HGT.10 Pytanie 452
Prowadzenie gospodarstwa agro…

System klasyfikacji Wiejskiej Bazy Noclegowej dzieli obiekty na kategorie Wypoczynek u rolnika oraz

A. Wypoczynek nad wodą
B. Wypoczynek na wsi
C. Wypoczynek na świeżym powietrzu
D. Wypoczynek w pobliżu lasu
HGT.10 Pytanie 453
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nadzorowanie przepędzania stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego więcej niż 50 sztuk, powinno odbywać się przynajmniej pod opieką

A. dwóch osób
B. jednej osoby
C. trzech osób
D. czterech osób
HGT.10 Pytanie 454
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Cielę, po ustabilizowaniu się po narodzinach, przenosi się do

A. matecznika
B. cielętnika
C. obory
D. inkubatora
HGT.10 Pytanie 455
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na śniadanie gościom podaje się świeże soki owocowe, wodę, kawę, herbatę, rogaliki, masło, miód oraz dżem

A. angielskie
B. wiedeńskie
C. francuskie
D. amerykańskie
HGT.10 Pytanie 456
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przygotowując aromaterapię dla gości w agroturystyce, rolnik zastosuje

A. chmiel zwyczajny
B. zboża
C. olejki eteryczne
D. tytoń
HGT.10 Pytanie 457
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oznakowanie bydła polega na zakładaniu kolczyków

A. w obu małżowinach usznych
B. w nozdrzach nosa
C. na prawej małżowinie usznej
D. na lewej małżowinie usznej
HGT.10 Pytanie 458
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Użycie syntetycznych pestycydów w uprawach ekologicznych jest

A. dozwolone bez jakichkolwiek ograniczeń
B. dopuszczalne w nawożeniu jesiennym
C. dopuszczalne w nawożeniu wiosennym
D. całkowicie zabronione
HGT.10 Pytanie 459
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie pożywienie powinno się podawać cielętom w ciągu pierwszych 3-4 dni życia?

A. Śrutą
B. Kiszonką
C. Siarą
D. Zielonką
HGT.10 Pytanie 460
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie zwierzęta powinien wprowadzić do hodowli właściciel gospodarstwa agroturystycznego, aby uzyskać mleko o najniższej zawartości laktozy?

A. Kozy
B. Owce
C. Konie
D. Krowy
HGT.10 Pytanie 461
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie, w którym planuje się hodowlę trzody chlewnej na mięso, konieczne jest zaaranżowanie

A. cielętnika
B. tuczarni
C. bukaciarni
D. obory
HGT.10 Pytanie 462
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaja z oznaczeniem nr 2/PL/12031301 pochodzą od kur hodowanych w systemie

A. ekologicznym
B. z wolnym wybiegiem
C. klatkowym
D. ściółkowym
HGT.10 Pytanie 463
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie, które specjalizuje się w produkcji buncu, rolnik hoduje

A. owce
B. lamy
C. krowy
D. kozy
HGT.10 Pytanie 464
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu eliminacji chwastów w ekologicznych uprawach zbóż powinny być wykorzystywane

A. brony chwastowniki
B. fungicydy
C. herbicydy
D. repelenty
HGT.10 Pytanie 465
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Środki czyszczące i dezynfekujące wykorzystywane w agroturystyce powinny być przechowywane

A. w oryginalnych opakowaniach.
B. w rozcieńczeniu z zimną wodą.
C. zmieszane z innym środkiem czyszczącym.
D. w pojemnikach po innych produktach.
HGT.10 Pytanie 466
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kto zajmuje się kategoryzacją pokoi gościnnych na terenach wiejskich?

A. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne"
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Polskie Stowarzyszenie Agroturystyczne
D. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
HGT.10 Pytanie 467
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie składniki wykorzystuje się do produkcji pasz gospodarskich?

A. z roślin okopowych, zielonki oraz słomy
B. z mieszanki pasz treściwych, koncentratów białkowych oraz siana
C. z koncentratów białkowych, premiksów oraz roślin okopowych
D. z roślin okopowych, mieszanki pasz treściwych oraz premiksów
HGT.10 Pytanie 468
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie wino najczęściej podaje się do potraw z cielęciny?

A. białe lekkie wytrawne
B. białe słodkie
C. czerwone ciężkie słodkie
D. czerwone wytrawne
HGT.10 Pytanie 469
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas porządkowania łazienki?

A. wyczyszczenie lustra
B. oczyszczenie kabiny prysznicowej
C. zebranie brudnych ręczników
D. polerowanie płytek
HGT.10 Pytanie 470
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z Zasadami Wzajemnej Zgodności dotyczącymi ochrony środowiska ustalono wymagania dotyczące

A. gospodarowania osadami ściekowymi w gospodarstwie
B. ochrony przestrzeni dla stada trzody chlewnej i drobiu
C. ochrony gospodarstw zlokalizowanych w dolinach rzek
D. produkcji roślinnej w gospodarstwach agroturystycznych
HGT.10 Pytanie 471
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przygotować sałatkę grecką, konieczny jest ser rodzaju

A. feta
B. parmezan
C. gorgonzola
D. gouda
HGT.10 Pytanie 472
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Określ maksymalną liczbę osób, która według systemu klasyfikacji Wiejskiej Bazy Noclegowej, może zamieszkiwać jeden pokój gościnny kategorii trzy słoneczka?

A. 3 osoby
B. 4 osoby
C. 12 osób
D. 10 osób
HGT.10 Pytanie 473
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę koni stosuje się w gospodarstwach rolnych znajdujących się w górzystych regionach?

A. Morgany
B. Hucuły
C. Mustangi
D. Huntery
HGT.10 Pytanie 474
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najbardziej ekologiczną metodą hodowli kur w gospodarstwie jest chów

A. ściółkowy
B. fermowy
C. wolnowybiegowy
D. klatkowy
HGT.10 Pytanie 475
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kiedy rodzina poszukuje miejsca do wynajęcia z opcją korzystania z kuchni, co powinien zaproponować właściciel obiektu agroturystycznego?

A. pokój dla grupy
B. pole namiotowe w przydomowym ogrodzie
C. samodzielną jednostkę mieszkalną
D. pokój dla gości
HGT.10 Pytanie 476
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przy zakładaniu hotelu 1* na terenach wiejskich konieczne jest włączenie do oferty przynajmniej

A. śniadania
B. śniadania, obiadu i kolacji
C. śniadania i luncha
D. śniadania oraz obiadokolacji
HGT.10 Pytanie 477
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel agroturystyki oferującej jazdę konną powinien zmienić produkcję rolniczą poprzez

A. wprowadzenie całodziennego catering w ofercie agroturystyki
B. rozszerzenie oraz zróżnicowanie hodowli koni w gospodarstwie i rozwój związanej z tym infrastruktury
C. nabycie zabronionych gatunków zwierząt egzotycznych, by poszerzyć ofertę
D. zakup większej ilości pasz, aby zróżnicować produkcję rolniczą
HGT.10 Pytanie 478
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Główne działania związane z prześwietlaniem koron starych drzew owocowych w sadzie obejmują

A. zaszczepienie młodych pędów
B. usunięcie chorych gałęzi
C. aplikację preparatów ochronnych na młode pędy
D. opryski pielęgnacyjne gałęzi
HGT.10 Pytanie 479
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę kóz, głównie hodowaną ze względu na mleko, warto utrzymywać w gospodarstwie zajmującym się produkcją serów koźlich?

A. Burską
B. Angorską
C. Saaneńską
D. Hiszpańską
HGT.10 Pytanie 480
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie składniki są używane do przygotowania kopytek?

A. z twarogu, mąki i wody
B. z ziemniaków, mąki i jajek
C. z ziemniaków, mleka i boczku
D. z wody, mąki i jajek