Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie rodzaje aktywności rekreacyjnej można zaproponować turystom agroturystyki na Mazurach, którzy preferują wypoczynek nad wodą?

A. Opalanie się i zbieranie grzybów
B. Biegi na orientację i kąpiele
C. Żeglarstwo i wędkarstwo
D. Nordic walking oraz jazda na rolkach
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kto zajmuje się kategoryzacją pokoi gościnnych na terenach wiejskich?

A. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
B. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne"
C. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
D. Polskie Stowarzyszenie Agroturystyczne
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osobom z starszego pokolenia, które przebywają w agroturystyce, należy przede wszystkim zapewnić

A. wzięcie udziału w pracach gospodarskich
B. możliwość świetnej zabawy na świeżym powietrzu
C. spokojny dom oraz ogród
D. menu z tradycyjnymi daniami regionalnymi
HGT.10 Pytanie 486
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Główne składniki obornika to przede wszystkim

A. ściółka i resztki roślinne
B. torfowa ściółka
C. torf oraz odchody zwierząt
D. odchody zwierząt i ściółka
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie zasady dotyczące palenia roślinności są zgodne z aktualnymi przepisami obowiązującymi w Polsce?

A. Zakaz palenia roślinności nie dotyczy terenów łąk i pastwisk
B. Można palić nieużytki, roślinność w rowach przydrożnych oraz na torach kolejowych
C. Zakaz palenia roślinności nie odnosi się do ściernisk, słomy oraz pozostałości pożniwnych
D. Obowiązuje całkowity zakaz wypalania roślinności, bez żadnych wyjątków
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Nowoczesna wiejska zagroda, która pełni funkcję agroturystyczną, powinna integrować cechy siedliska rolniczego oraz przestrzeni rekreacyjnej poprzez

A. zachowanie układu strefowego zagrody wiejskiej bez powiększania jej stref
B. poszerzenie dotychczasowych stref zagrody m.in. o strefę inwentarską oraz strefę parkingową
C. rozszerzenie dotychczasowych stref zagrody m.in. o strefę rekreacyjną i strefę parkingową
D. rozszerzenie obecnych stref o większą strefę działalności typowo rolniczej
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W procedurze kategoryzacyjnej PFTW Gospodarstwa Gościnne, jakie obiekty noclegowe są oceniane?

A. samodzielne jednostki mieszkalne i pokoje gościnne
B. pola biwakowe i pokoje prywatne
C. kwatery prywatne i jednostki rezydencjonalne
D. mieszkania i domki turystyczne
HGT.10 Pytanie 492
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Młode samice bydła, które jeszcze nie miały wycielenia, określane są mianem

A. krowami
B. byczkami
C. buhajami
D. jałówkami
HGT.10 Pytanie 495
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wyznacz miesięczną ilość owsa w styczniu, którą trzeba przygotować dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dzienna dawka owsa wynosi 5 kg?

A. 165 kg
B. 145 kg
C. 135 kg
D. 155 kg
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gdy właściciel gospodarstwa chce skorzystać ze zwolnienia z podatku dochodowego z tytułu prowadzenia działalności agroturystycznej, dostosuje do wynajmu liczbę pokoi, która nie może przekroczyć

A. 5
B. 10
C. 8
D. 12
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi klasyfikacji, dla wiejskiej bazy noclegowej określa się samodzielne jednostki mieszkalne w ramach trzech kategorii.

A. trzy kategorie oznaczone gwiazdkami
B. trzy kategorie oznaczone słoneczkami
C. cztery kategorie oznaczone słoneczkami
D. pięć kategorii oznaczonych gwiazdkami
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie lokalne dania może zaproponować gościom właściciel agroturystyki w Wielkopolsce?

A. Siemieniotkę, karminadle, żymlok
B. Ruchanki, zylc ze śledzia, ferkase
C. Szagówki, pyry z gzikiem, plendze ziemniaczane
D. Karmuszkę, dzyndzałki, plince z pomoćką
HGT.10 Pytanie 500
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czas trwania ciąży u bydła szacuje się na około

A. 9 miesięcy
B. 8 miesięcy
C. 11 miesięcy
D. 10 miesięcy
HGT.10 Pytanie 501
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką ilość owsa należy przygotować na styczeń dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dawka może wynosić 5 kg na dzień?

A. 155 kg
B. 135 kg
C. 145 kg
D. 165 kg
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podstawowymi wymaganiami w hodowli koni są przede wszystkim

A. zapewnienie higieny oraz odpowiednie oświetlenie stajni.
B. gwarancja dostępu do wody oraz okresowa wentylacja stajni.
C. naturalne światło w stajni oraz sprzyjająca pogoda.
D. odpowiednie żywienie oraz zapewnienie im możliwości ruchu.
HGT.10 Pytanie 506
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czym jest balotowanie?

A. suszeniem słomy
B. oczyszczaniem słomy z chwastów
C. pakowaniem siana w bele
D. układaniem siana w stosy
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie menu śniadaniowe w letnim okresie jest zalecane dla dzieci w wieku szkolnym?

A. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
B. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
C. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nutella, kawa
D. Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przy organizacji wydarzeń agroturystycznych dla entuzjastów jazdy konnej, warto skorzystać z usług gospodarstw

A. prowadzących hipoterapię.
B. wypożyczających konie.
C. najmujących bryczki.
D. organizujących kuligi.
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W agroturystyce o profilu winiarskim stworzono dedykowaną przestrzeń do degustacji win. Jakie wyposażenie powinno znaleźć się w tym pomieszczeniu?

A. w stoły detaszerskie, cysterny, separatory
B. w kotły warzelne, kadzie, kielichy
C. w odsączacze, bańki, rurki fermentacyjne
D. w słoje, gąsiorki, pipety
HGT.10 Pytanie 511
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż rodzaj zboża, którego uprawa jest konieczna do wytwarzania płatków orkiszowych?

A. Owies
B. Pszenica
C. Proso
D. Gryka
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką metodę konserwacji stosuje się do suszenia owoców, warzyw, grzybów, ryb oraz mięsa przez zamrażanie?

A. peklowanie
B. liofilizacja
C. apertyzacja
D. fermentacja
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakiego rodzaju zakwaterowanie powinien zaoferować właściciel agroturystyki dla rodziny składającej się z 4 osób, chcącej wynająć pokój z aneksem kuchennym?

A. Przyzagrodowe pole namiotowe
B. Samodzielna jednostka mieszkalna
C. Pokój gościnny
D. Pokój grupowy
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie zamieszczonego cennika, oblicz koszt pełnego wyżywienia dla 5 osób, które przebywały w gospodarstwie agroturystycznym w terminie od obiadu 10 sierpnia do śniadania 12 sierpnia.

Rodzaj wyżywieniaCena jednostkowaKoszt ogółem
śniadanie10,00 zł/os.......
obiad30,00 zł/os.......
kolacja15,00 zł/os.......
Razem.......

A. 275,00 zł
B. 550,00 zł
C. 55,00 zł
D. 110,00 zł
HGT.10 Pytanie 519
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zabieg przerywania warzyw to

A. rozsadzanie roślin wzdłuż rabatek.
B. skracanie pnączy tuż przy podstawie.
C. przerzedzenie roślin zasadzonych zbyt gęsto na grządce.
D. przesadzanie roślin na sąsiednią rabatę.