Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 481
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż oznakowanie kategorii pokoi gościnnych w agroturystyce.

A. Słoneczka.
B. Gwiazdki.
C. Liczby rzymskie.
D. Liczby arabskie.
HGT.10 Pytanie 482
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W których obiektach, zgodnie z wymogami kategoryzacyjnymi, obowiązuje sprzątanie pokoi codziennie lub na życzenie gościa?

A. Hotele.
B. Schroniska młodzieżowe.
C. Domy wycieczkowe.
D. Pensjonaty.
HGT.10 Pytanie 483
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Obiekty posiadające co najmniej 7 pokoi i świadczące dla swoich klientów całodzienne wyżywienie to

A. motele.
B. pensjonaty.
C. domy wycieczkowe.
D. hotele.
HGT.10 Pytanie 484
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z podanych czynności nie jest wykonywana podczas sprzątania bieżącego?

A. Mycie luster.
B. Odkurzanie parapetów.
C. Odkurzanie półek.
D. Mycie okien.
HGT.10 Pytanie 485
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który ser, bez przerostu pleśniowego, uwzględnia się w jadłospisie kuchni góralskiej?

A. Roquefort.
B. Rokpol.
C. Gorgonzolę.
D. Bryndzę.
HGT.10 Pytanie 486
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które menu śniadaniowe w sezonie letnim jest odpowiednie dla dzieci w wieku szkolnym?

A. Płatki owsiane na mleku, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata.
B. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata.
C. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nutella, kawa.
D. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao.
HGT.10 Pytanie 487
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Spośród roślin strączkowych do sporządzenia potraw nadają się

A. ciecierzyca i soczewica.
B. groch i łubin.
C. bobik i fasola zwykła.
D. peluszka i lędźwian.
HGT.10 Pytanie 488
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właścicielka gospodarstwa agroturystycznego sporządza napoje dla gości stosując miód wytworzony przez pszczoły z zebranej z drzew wydzieliny, wyprodukowanej przez mszyce i czerwce, znany z właściwości zdrowotnych, czyli miód

A. spadziowy.
B. wielokwiatowy.
C. lipowy.
D. mniszkowy.
HGT.10 Pytanie 489
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Hiszpańską zupę gazpacho sporządza się z papryki, zielonego ogórka oraz

A. pomidorów.
B. buraków.
C. brokułów.
D. ziemniaków.
HGT.10 Pytanie 490
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która usługa jest nieodpłatnie świadczona w obiekcie hotelarskim?

A. Usługa room-service.
B. Pranie odzieży.
C. Wypożyczenie żelazka.
D. Opieka nad dzieckiem.
HGT.10 Pytanie 491
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawiona na zdjęciu piętrowa patera służy do ekspozycji

Ilustracja do pytania 11
A. wędlin.
B. pieczywa.
C. serów.
D. owoców.
HGT.10 Pytanie 492
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Naczynie przedstawione na zdjęciu to

Ilustracja do pytania 12
A. flaczarka.
B. salaterka.
C. bulionówka.
D. kokilka.
HGT.10 Pytanie 493
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które sztućce należy podać do dania rybnego?

Ilustracja do pytania 13
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
HGT.10 Pytanie 494
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jeżeli nie zastosowano orki przedzimowej, to pod koniec marca można wykonać

A. podorywkę.
B. orkę siewną.
C. odwrotkę.
D. orkę wiosenną.
HGT.10 Pytanie 495
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kultywatorowanie polega na

A. niskim koszeniu i rozdrabnianiu siana.
B. kruszeniu brył i ugniataniu warstw podpowierzchniowych.
C. kruszeniu i mieszaniu bez odwracania gleby nawożonej obornikiem.
D. spulchnianiu roli i przykrywaniu resztek pożniwowych.
HGT.10 Pytanie 496
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Której rasy koni nie należy uwzględniać do zajęć hipoterapii?

A. Koni achał-tekińskich.
B. Hucułów.
C. Haflingerów.
D. Koników polskich.
HGT.10 Pytanie 497
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Największe zapotrzebowanie na wodę ogórki wykazują w czasie

A. rozwoju korzeni.
B. wzrostu liści.
C. dojrzewania kwiatów.
D. zawiązywania owoców.
HGT.10 Pytanie 498
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Samice bydła przed pierwszym wycieleniem, będące w wieku od 6 do 24 miesięcy, to

A. tuczniki.
B. jałówki.
C. lochy.
D. klaczki.
HGT.10 Pytanie 499
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które zboże należy uprawiać w gospodarstwie agroturystycznym położonym na piaszczystych glebach, aby dla gości wypiekać ciemny chleb?

Ilustracja do pytania 19
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HGT.10 Pytanie 500
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Poekstrakcyjna śruta sojowa stosowana jest w żywieniu zwierząt hodowlanych ze względu na dużą zawartość

A. tłuszczu.
B. węglowodanów.
C. wody.
D. białka.
HGT.10 Pytanie 501
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Cielaki płci męskiej bydła domowego, w wieku powyżej 2 lat, nazywane są

A. ogierami.
B. wałachami.
C. byczkami.
D. warchlakami.
HGT.10 Pytanie 502
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa, w stadzie bydła domowego przeznaczył do rozpłodu dorosłego samca, czyli

A. tryka.
B. wieprza.
C. buhaja.
D. woła.
HGT.10 Pytanie 503
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Narzędzia typu kleszcze czołowe, noże oraz tarnik należy wykorzystać podczas

A. dekornizacji rogów.
B. czyszczenia skóry.
C. korekcji racic.
D. kąpieli racic.
HGT.10 Pytanie 504
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przepisy dobrostanu zalecają, aby kojec porodowy został wyczyszczony i zdezynfekowany przed zasiedleniem przez lochę i spodziewanym porodem co najmniej

A. miesiąc przed porodem.
B. dwa dni przed porodem.
C. tydzień przed porodem.
D. jeden dzień przed porodem.
HGT.10 Pytanie 505
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na którym rysunku przedstawiono rasę bydła mlecznego?

Ilustracja do pytania 25
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
HGT.10 Pytanie 506
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiono kolczyk przeznaczony dla

Ilustracja do pytania 26
A. trzody chlewnej.
B. owiec.
C. bydła hodowlanego.
D. kóz.
HGT.10 Pytanie 507
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiono, przeznaczony do precyzyjnego wysiewu warzyw, pneumatyczny siewnik

Ilustracja do pytania 27
A. zbożowy.
B. rzutowy.
C. punktowy.
D. kombinowany.
HGT.10 Pytanie 508
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie ekologicznym do karmienia owiec należy stosować

A. zielonki pozyskane z naturalnych łąk i pastwisk.
B. pożywienie stymulujące wydajność i wzrost zwierząt.
C. pasze zmieszane z nawozami naturalnymi.
D. pasze pozyskane z roślin genetycznie modyfikowanych.
HGT.10 Pytanie 509
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawiona na rysunku naklejka potwierdza pozytywny wynik obowiązkowego badania sprawności technicznej

Ilustracja do pytania 29
A. kombajnu zbożowego.
B. ciągnika kołowego.
C. opryskiwacza ciągnikowego.
D. ładowarki teleskopowej.
HGT.10 Pytanie 510
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które środki profilaktyczne należy stosować przeciwko chorobom w rolnictwie ekologicznym?

A. Antybiotyki peptydowe.
B. Leki weterynaryjne ogólnie dostępne.
C. Zioła i preparaty ziołowe.
D. Preparaty farmaceutyczne zalecane przez weterynarzy.
HGT.10 Pytanie 511
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z Zasadami Wzajemnej Zgodności dotyczącymi ochrony środowiska określono wymogi dotyczące

A. produkcji roślinnej w gospodarstwach agroturystycznych.
B. postępowania z osadami ściekowymi w gospodarstwie.
C. ochrony wybiegu dla stada trzody chlewnej i drobiu.
D. ochrony gospodarstw położonych w dolinach rzek.
HGT.10 Pytanie 512
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolniczy handel detaliczny dotyczy

A. wyłącznie nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego.
B. wyłącznie produktów roślinnych.
C. ziół i grzybów zebranych w lesie.
D. żywności przetworzonej i nieprzetworzonej.
HGT.10 Pytanie 513
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ramach sprzedaży bezpośredniej rolnik może sprzedawać

A. wędliny.
B. pieczywo.
C. surowe mleko.
D. dojrzewające sery.
HGT.10 Pytanie 514
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Maszyna rolnicza przedstawiona na rysunku służy do

Ilustracja do pytania 34
A. rozwijania i roztrząsania bel sianokiszonki.
B. transportu bel siana i kiszonki.
C. dozowania paszy sypkiej, ziarna oraz śruty.
D. podbierania kiszonek z pryzmy.
HGT.10 Pytanie 515
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Obliczając bezpośrednie koszty produkcji roślinnej należy uwzględnić koszty

A. ubezpieczenia.
B. ewentualnej dzierżawy.
C. zakupu nawozów.
D. energii elektrycznej.
HGT.10 Pytanie 516
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz nadwyżkę bezpośrednią bez dopłat, jeżeli wartość produkcji ziemniaków ogółem wyniosła
5 016,00 zł, koszty bezpośrednie ogółem 2 796,00 zł, a dopłaty 1 320,00 zł.

A. 7 812,00 zł
B. 2 220,00 zł
C. 1 476,00 zł
D. 4 116,00 zł
HGT.10 Pytanie 517
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz procentowy udział kosztów bezpośrednich produkcji rolnej w kosztach całkowitych wynoszących 10 000,00 zł, jeżeli koszty pośrednie to 2 400,00 zł.

Ilustracja do pytania 37
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
HGT.10 Pytanie 518
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które formy wypoczynku należy zaproponować gościom mazurskiego gospodarstwa agroturystycznego preferującym wypoczynek na wodzie?

A. Nordic walking i jazdę na rolkach.
B. Marsze na orientację i kąpiele.
C. Plażowanie i grzybobranie.
D. Żeglarstwo i wędkarstwo.
HGT.10 Pytanie 519
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właścicielka gospodarstwa agroturystycznego, która prowadzi hodowlę kotów rasy Ragdoll zaproponuje gościom w ofercie pobytu

A. felinoterapię.
B. dogoterapię.
C. onoterapię.
D. hipoterapię.
HGT.10 Pytanie 520
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sypialnie domowników w gospodarstwie agroturystycznym powinny być

A. oddzielone od strefy ogólnodostępnej.
B. usytuowane tylko na parterze.
C. zlokalizowane w odrębnym budynku.
D. urządzone pomiędzy pokojami gości.