Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 521
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz stopień wykorzystania miejsc noclegowych w czerwcu, jeżeli w gospodarstwie agroturystycznym posiadającym 13 miejsc noclegowych w tym miesiącu sprzedano 156 miejsc.

A. 50%
B. 35%
C. 40%
D. 55%
HGT.10 Pytanie 522
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz kwotę, którą otrzyma rolnik za sprzedaż drobiu zgodnie z obowiązującym cennikiem skupu i specyfikacją: 43,20 kg kurczaka; 40,80 kg tuszki; 29,70 kg indyka; 30,60 kg indyczki.

Ilustracja do pytania 2
A. 874,89 zł
B. 719,37 zł
C. 375,84 zł
D. 551,07 zł
HGT.10 Pytanie 523
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawione na rysunku wyposażenie wybrano dla gości do pokoju

Ilustracja do pytania 3
A. triple.
B. double.
C. twin.
D. single.
HGT.10 Pytanie 524
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciele gospodarstwa agroturystycznego chcąc wzbogacić, zgodnie z potrzebami gości, ofertę pobytu o aromaterapię powinni

A. przeszkolić psy terapeutyczne.
B. przygotować zajęcia z końmi.
C. zakupić ptactwo ozdobne.
D. zwiększyć uprawę ziół.
HGT.10 Pytanie 525
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W trakcie pobytu gości w gospodarstwie agroturystycznym, wszystkie pomieszczenia wspólne powinny być sprzątane każdego dnia, a częstotliwość sprzątania pokojów i łazienek powinna być

A. ustalana na bieżąco z gościem.
B. uzgodniona podczas rezerwacji.
C. zgodna z wymogami kategoryzacyjnymi.
D. dostosowana do możliwości personelu.
HGT.10 Pytanie 526
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jadłospisie kuchni podlaskiej należy uwzględnić

A. szagówki i rogal świętomarciński.
B. dzyndzałki warmińskie i grzyby ze śmietaną.
C. fasolę ze śliwkami i kapuśniak.
D. chłodnik litewski i bliny.
HGT.10 Pytanie 527
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która informacja w prawidłowy sposób określa czas trwania doby hotelowej?

Ilustracja do pytania 7
A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
HGT.10 Pytanie 528
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W którym kieliszku należy podać wino musujące?

Ilustracja do pytania 8
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
HGT.10 Pytanie 529
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiono tradycyjną kujawską zupę gotowaną na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem jajka i kiełbasy, czyli

Ilustracja do pytania 9
A. kapuśniak.
B. bogracz.
C. gulasz.
D. żurek.
HGT.10 Pytanie 530
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która roślina uprawiana w ogródku jest źródłem naturalnej fruktozy?

A. Marchew.
B. Dynia.
C. Truskawka.
D. Burak czerwony.
HGT.10 Pytanie 531
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rozgarnianie kretowisk, kopców i innych nierówności na powierzchni łąk ma miejsce podczas

A. włókowania.
B. kultywatorowania.
C. talerzowania.
D. bronowania.
HGT.10 Pytanie 532
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Planując zabiegi agrotechniczne przed zasianiem zbóż, rolnik powinien wykonać kolejno:

A. podorywkę, orkę, bronowanie, kultywatorowanie.
B. orkę, bronowanie, kultywatorowanie, podorywkę.
C. podorywkę, kultywatorowanie, orkę, bronowanie.
D. bronowanie, podorywkę, orkę, kultywatorowanie.
HGT.10 Pytanie 533
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Roślina przedstawiona na fotografii, która osiąga imponujące rozmiary i kojarzy się z sielskim krajobrazem, dawniej bardzo popularna ozdoba wiejskich ogrodów i dworków szlacheckich, to

Ilustracja do pytania 13
A. malwa.
B. dziki bez.
C. różanecznik.
D. głóg.
HGT.10 Pytanie 534
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Bielenie pni drzew owocowych wapnem ma na celu głównie ochronę przed

A. procesem butwienia pnia.
B. działalnością szkodników.
C. zmianami temperatury.
D. uszkodzeniami gałęzi.
HGT.10 Pytanie 535
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu zapewnienia owocowania, w ogródku przydomowym, należy posadzić obok siebie — parami krzewy

A. borówki.
B. malin.
C. agrestu.
D. porzeczki.
HGT.10 Pytanie 536
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Merynos i suffolk to rasy

A. kur.
B. kóz.
C. świń.
D. owiec.
HGT.10 Pytanie 537
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przed wysianiem warzyw w przydomowym ogródku należy wykonać kolejno:

A. kopanie, nawożenie, grabienie, wytyczenie grządki.
B. nawożenie, kopanie, wytyczenie grządki, grabienie.
C. grabienie, kopanie, nawożenie, wytyczenie grządki.
D. wytyczenie grządki, kopanie, nawożenie, grabienie.
HGT.10 Pytanie 538
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zakładając stawy hodowlane ryb słodkowodnych, rolnik powinien zakupić narybek

A. morszczuka.
B. sandacza.
C. bieługi.
D. dorady.
HGT.10 Pytanie 539
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gatunek drobiu przedstawiony na ilustracji to

Ilustracja do pytania 19
A. perliczka.
B. kuropatwa.
C. bażant.
D. indyczka.
HGT.10 Pytanie 540
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Program ochrony zasobów genetycznych dotyczy rasy koni

A. arabskich.
B. trakeńskich.
C. angielskich.
D. huculskich.
HGT.10 Pytanie 541
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej do rejestracji owiec i kóz używa się kolczyków, na których umieszcza się

A. certyfikat zwierzęcia w UE.
B. numer indentyfikacyjny zwierzęcia.
C. regon gospodarstwa.
D. nazwisko właściciela.
HGT.10 Pytanie 542
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Bydło przywiezione do Polski z krajów, które nie są członkiem Unii Europejskiej, należy oznakować

A. numerem wytatuowanym na skórze zwierzęcia.
B. indentyfikacyjną opaską.
C. kolczykiem kraju pochodzenia.
D. polskim kolczykiem.
HGT.10 Pytanie 543
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Tradycyjne wypalanie traw na wiosnę zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą

A. użyźnia glebę.
B. oczyszcza pole ze szkodników.
C. jest niedozwolone.
D. niszczy chwasty.
HGT.10 Pytanie 544
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przed przystąpieniem do czyszczenia maszyny rolniczej przyczepionej do ciągnika należy

A. zaciągnąć hamulec ręczny.
B. wyłączyć napęd i silnik.
C. włączyć bieg jałowy.
D. odpiąć osłonę wału napędowego.
HGT.10 Pytanie 545
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaja przeznaczone do sprzedaży, oznakowane symbolem "0", pochodzą od kur z chowu

A. z wolnego wybiegu.
B. klatkowego.
C. ekologicznego.
D. ściółkowego.
HGT.10 Pytanie 546
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Siewnik służący do zasiewu zbóż przedstawiony jest na fotografii

Ilustracja do pytania 26
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HGT.10 Pytanie 547
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na której fotografii przedstawiono bronę talerzową służącą do wykonywania zabiegu talerzowania w pracach polowych?

Ilustracja do pytania 27
A. Fotografia 2
B. Fotografia 3
C. Fotografia 4
D. Fotografia 1
HGT.10 Pytanie 548
Prowadzenie gospodarstwa agro…

O pozwolenie na adaptację dawnego siedliska wiejskiego na cele agroturystyczne, które zostało wpisane do rejestru zabytków, gospodarz powinien ubiegać się

A. u Generalnego Konserwatora Zabytków.
B. w Urzędzie Gminy.
C. u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.
D. u Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
HGT.10 Pytanie 549
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Korzyścią z uprawiania turystyki wiejskiej dla gospodarstwa agroturystycznego i dla wsi jest

A. aktywizacja społeczności wiejskiej.
B. bezpośredni kontakt z przyrodą.
C. aktywny wypoczynek na wsi.
D. świeża żywność.
HGT.10 Pytanie 550
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Planując pokazy i zajęcia z tradycyjnego wyrobu beczek, w gospodarstwie agroturystycznym, należy zorganizować warsztaty

A. bednarskie.
B. snycerskie.
C. płatnerskie.
D. dekarskie.
HGT.10 Pytanie 551
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie agroturystycznym o specjalności winiarskiej zorganizowano specjalną salę degustacji wina. Pomieszczenie powinno być wyposażone

A. w stoły detaszerskie, cysterny, separatory.
B. w odsączacze, bańki, rurki fermentacyjne.
C. w słoje, gąsiorki, pipety.
D. w kotły warzelne, kadzie, kielichy.
HGT.10 Pytanie 552
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z roślin produkowana w gospodarstwie jest najbardziej opłacalna?

Ilustracja do pytania 32
A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
HGT.10 Pytanie 553
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Według przepisów kategoryzacyjnych PFTW "Gospodarstwa Gościnne" standard wiejskiej bazy noclegowej oznacza się

A. cyframi arabskimi.
B. cyframi rzymskimi.
C. gwiazdkami.
D. słoneczkami.
HGT.10 Pytanie 554
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Integralną częścią zamówienia usług noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym jest umowa z turystą na

A. wynajem kwatery wiejskiej.
B. uczestnictwo w imprezie turystycznej.
C. wczasy pod gruszą.
D. świadczenie usług turystycznych.
HGT.10 Pytanie 555
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą kategorię otrzyma całe gospodarstwo agroturystyczne, jeżeli spośród 4 zgłoszonych pokoi gościnnych, 3 pokoje otrzymały kategorię trzecią, a 1 pokój kategorię standard?

A. Standard.
B. Trzecią.
C. Pierwszą.
D. Drugą.
HGT.10 Pytanie 556
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z warunkami kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej, kategorie przyznaje się obiektom, które wpisane są już do ewidencji obiektów noclegowych

A. Ministerstwa Sportu i Turystyki.
B. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
C. Urzędu Miasta/Gminy.
D. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
HGT.10 Pytanie 557
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Potwierdzenie rezerwacji na pobyt gościa w gospodarstwie agroturystycznym powinno zawierać przede wszystkim informacje

A. o zasadach płatności.
B. o godzinach podawania posiłków.
C. o wyposażeniu pokoi gościnnych.
D. o atrakcjach turystycznych okolicy.
HGT.10 Pytanie 558
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przedstawionym cennikiem, koszt pełnego wyżywienia dla 5 osób, które przebywały w gospodarstwie agroturystycznym w terminie od obiadu 10.08 do śniadania 12.08 wyniesie

Ilustracja do pytania 38
A. 550,00 zł.
B. 55,00 zł.
C. 110,00 zł.
D. 275,00 zł.
HGT.10 Pytanie 559
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Tabela zawiera cennik usług czterech gospodarstw agroturystycznych. W którym gospodarstwie najtaniej będzie mogła spędzić czas grupa 10-osobowa w terminie od 22.04 do 24.04.?

Ilustracja do pytania 39
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HGT.10 Pytanie 560
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą narodową potrawę powinna podać gospodyni podczas wieczoru czeskiego zorganizowanego dla gości?

A. Kopytka.
B. Kartacze.
C. Knedliki.
D. Zeppeliny.