Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 41
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ogrodzie warzywnym należy zrezygnować z uprawy

A. cebuli.
B. chmielu.
C. buraków.
D. karczochów.
HGT.10 Pytanie 42
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Niezbędnymi warunkami hodowli koni jest przede wszystkim

A. naturalne oświetlenie w stajni oraz odpowiednia pogoda.
B. prawidłowe karmienie oraz umożliwienie im swobodnego ruchu.
C. zagwarantowanie dostępu do wody oraz czasowej wentylacji stajni.
D. zapewnienie im higieny oraz dobre nasłonecznienie stajni.
HGT.10 Pytanie 43
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najlepsze warunki na pastwisku górskim dotyczą wypasu

A. owiec.
B. krów.
C. koni.
D. świń.
HGT.10 Pytanie 44
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podczas organizacji hodowli, zgodnie z warunkami dobrostanu, zwierzętom należy zapewnić

A. podłogę z listew, miejsce do leżenia z materiałem naturalnym.
B. miejsce do leżenia ze ściółką, gładką podłogę.
C. miejsce do leżenia z sianem, podłogę ze szczelinami.
D. litą podłogę, miejsce do leżenia na kratach.
HGT.10 Pytanie 45
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zabieg, który nie jest związany z higieną krów, to

A. czyszczenie dojarek.
B. karmienie kiszonką.
C. wywóz obornika.
D. wentylacja obory.
HGT.10 Pytanie 46
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najlepsza pasza zapewniającą kompletny zasób witamin to

A. siano.
B. kiszonka.
C. otręby.
D. słoma.
HGT.10 Pytanie 47
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do kompleksowej mechanizacji w produkcji roślinnej należy zastosować

A. kultywator.
B. siewnik nawozowy.
C. opryskiwacz.
D. agregat uprawowy.
HGT.10 Pytanie 48
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do innych prac niż uprawa roli, należy użyć

A. bronę.
B. siewnik.
C. kombajn.
D. pług.
HGT.10 Pytanie 49
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Surowce rolnicze o największej trwałości podczas transportu i przechowywania to

A. owoce pomidorów i ogórków.
B. ziarno zbóż i bulwy ziemniaków.
C. mleko surowe i miód pszczeli.
D. owoce truskawek i malin.
HGT.10 Pytanie 50
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podczas kontroli produkcji ekologicznej w gospodarstwie rolnym sprawdzeniu podlegają

A. dochody uzyskiwane z produkcji roślinnej.
B. wysokość produkcji zwierzęcej.
C. źródła paszy do hodowli zwierząt.
D. koszty produkcji roślinnej.
HGT.10 Pytanie 51
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jednym z najczęstszych czynników przyczyniających się do powstania wypadków podczas prac eksploatacyjnych maszyn rolniczych jest

A. brak katalizatorów w pojazdach.
B. wykorzystywanie nawozów sztucznych.
C. stosowanie nowinek technicznych.
D. brak sprzętu ochronnego.
HGT.10 Pytanie 52
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ramach ekologicznej produkcji rolniczej należy zastosować

A. zaprawy nasienne.
B. nawożenie obornikiem.
C. nawożenie mineralne.
D. herbicydy.
HGT.10 Pytanie 53
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z zasadami dobrej praktyki rolnej, koszenie na gruntach ugorowanych przeprowadza się co najmniej

A. 2 razy w roku do 30 listopada.
B. 1 raz w roku do 31 maja.
C. 2 razy w roku do 30 września.
D. 1 raz w roku do 31 lipca.
HGT.10 Pytanie 54
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przestrzeganie zasad dobrej kultury rolnej przy ubieganiu się o płatności bezpośrednie jest

A. obowiązkowe od 2013 roku.
B. dobrowolne do końca 2013 roku.
C. dobrowolne.
D. obowiązkowe.
HGT.10 Pytanie 55
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik sprzedający zwierzęta musi posiadać decyzję stwierdzającą o "urzędowo wolnym stadzie od gruźlicy i brucelozy" wydaną przez

A. Inspektora Jakości Handlu Artykułami Rolno-Spożywczymi.
B. Inspekcję Weterynaryjną.
C. lekarza weterynarii.
D. Inspekcję Handlową.
HGT.10 Pytanie 56
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czynnikiem wpływającym na koszty hodowli zwierząt jest

A. cena skupu mięsa.
B. wychów pastwiskowy.
C. wartość paszy.
D. lokalizacja obory.
HGT.10 Pytanie 57
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na koszty uprawy nie wpływa

A. liczba wczasowiczów.
B. koszt magazynowania.
C. cena paliwa.
D. wartość maszyn rolniczych.
HGT.10 Pytanie 58
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Miejscem rekreacji dla dzieci, przygotowanym w gospodarstwie agroturystycznym, jest

A. miejsce na ognisko i grillowanie.
B. duża działka warzywna.
C. plac zabaw i szałas.
D. ścieżka zdrowia i bieżnia wzdłuż gospodarstwa.
HGT.10 Pytanie 59
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W systemie kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej wyróżnia się m.in.

A. agromotel.
B. wiejskie pole namiotowo-campingowe.
C. pensjonat.
D. przyzagrodowe pole namiotowe.
HGT.10 Pytanie 60
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z wymaganiami dotyczącymi pokojów gościnnych trzeciej kategorii w gospodarstwie agroturystycznym, należy zaprojektować łazienkę do dyspozycji maksymalnie dla

A. 8 gości, wspólną z gospodarzami.
B. 6 gości.
C. 4 gości, w pokoju.
D. 12 gości.
HGT.10 Pytanie 61
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik, planując prowadzenie przyzagrodowego pola kempingowego na terenach atrakcyjnych turystycznie, powinien pominąć

A. sprzedaż terenu firmie, która wynajmie własne namioty.
B. przygotowanie zaplecza sanitarnego.
C. zakup namiotów.
D. wynajem terenu na cały sezon osobom prywatnym, które ustawią swoje namioty.
HGT.10 Pytanie 62
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki będzie stopień wykorzystania miejsc noclegowych, jeżeli w gospodarstwie agroturystycznym, które posiada 20 miejsc, na czerwiec zaplanowano sprzedaż 300 miejsc?

A. 50%
B. 80%
C. 60%
D. 25%
HGT.10 Pytanie 63
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki przychód osiągnęło gospodarstwo agroturystyczne, jeżeli przez cały czerwiec nocowało w nim 10 gości, obłożenie wyniosło 50%, a cena noclegu to 20 zł?

A. 3 000 zł
B. 1 500 zł
C. 1 000 zł
D. 2 000 zł
HGT.10 Pytanie 64
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kategoryzację pokoi gościnnych na wsi prowadzi

A. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
B. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej Gospodarstwa Gościnne.
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
D. Polskie Stowarzyszenie Agroturystyczne.
HGT.10 Pytanie 65
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo agroturystyczne zwiększyło hodowlę owiec i uprawę ziemniaków, gdyż znacząco wzrosło zainteresowanie produktami regionalnymi typu

A. kindziuk i kiszka ziemniaczana.
B. moskole i bryndza.
C. pikle i oscypek.
D. paprykarz i dzionie rakowskie.
HGT.10 Pytanie 66
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z definicją kempingu, turystom świadczy się usługi w postaci

A. noclegu wyłącznie w namiotach.
B. całodziennego wyżywienia.
C. przyjęcia do obiektu o każdej porze.
D. zapewnienia miejsca do przyrządzania posiłków.
HGT.10 Pytanie 67
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pole biwakowe, zgodnie z definicją zawartą w ustawie o usługach turystycznych, powinno być

A. strzeżone.
B. zadrzewione.
C. oświetlone.
D. ogrodzone.
HGT.10 Pytanie 68
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami kategoryzacji, ustala się dla wiejskiej bazy noclegowej typu samodzielne jednostki mieszkalne

A. trzy kategorie oznaczone gwiazdkami.
B. cztery kategorie oznaczone słoneczkami.
C. trzy kategorie oznaczone słoneczkami.
D. pięć kategorii oznaczonych gwiazdkami.
HGT.10 Pytanie 69
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Usługi noclegowe mogą być realizowane zgodnie z voucherem, który jest dokumentem

A. promującym ofertę organizatora turystyki.
B. potwierdzającym zawarcie umowy między klientem a biurem podróży.
C. kredytowego zlecenia, umożliwiającym korzystanie ze świadczeń.
D. potwierdzającym środki finansowe na imprezę turystyczną.
HGT.10 Pytanie 70
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Powtórne wykorzystanie odpadów to

A. utylizacja.
B. magazynowanie.
C. recykling.
D. segregowanie.
HGT.10 Pytanie 71
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wodzionka, karminadle, modro kapusta i makówki to potrawy charakterystyczne dla kuchni

A. góralskiej.
B. śląskiej.
C. kaszubskiej.
D. wielkopolskiej.
HGT.10 Pytanie 72
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do jadłospisu kuchni litewskiej należy

A. czulent.
B. kindziuk.
C. kwaśnica.
D. czarnina.
HGT.10 Pytanie 73
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rodzinom z małymi dziećmi w gospodarstwie agroturystycznym należy zaproponować przede wszystkim

A. uczestnictwo w sezonowych pracach polowych.
B. uprawianie wyczynowych dyscyplin sportowych.
C. udział w wiejskich zabawach.
D. obserwację zwierząt i prac gospodarskich.
HGT.10 Pytanie 74
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gościom reprezentującym starsze pokolenie, podczas pobytu w gospodarstwie agroturystycznym, należy zapewnić przede wszystkim

A. udział w czynnościach gospodarskich.
B. możliwość dobrej zabawy w plenerze.
C. zaciszny dom i ogród.
D. jadłospis z typowo regionalnymi daniami.
HGT.10 Pytanie 75
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które z wymienionych zbóż jest najbardziej odporne na temperatury ujemne?

A. Żyto.
B. Owies.
C. Pszenica.
D. Jęczmień.
HGT.10 Pytanie 76
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu wymieszania wierzchniej warstwy gleby z nawozem mineralnym przed siewem stosuje się

A. bronowanie.
B. orkę.
C. wałowanie.
D. włókowanie.
HGT.10 Pytanie 77
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą orkę wykonuje się na koniec lata w celu przygotowania gleby pod rośliny ozime?

A. Przykrywającą.
B. Przedzimową.
C. Wiosenną.
D. Siewną.
HGT.10 Pytanie 78
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą rasę koni wykorzystuje się w gospodarstwach rolnych położonych na terenach górskich?

A. Mustangi.
B. Hucuły.
C. Morgany.
D. Huntery.
HGT.10 Pytanie 79
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż mięsną rasę bydła.

A. Jersey.
B. Polska holsztyńsko-fryzyjska.
C. Limousine.
D. Polska czerwona.
HGT.10 Pytanie 80
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Młode samice bydła domowego, będące przed pierwszym wycieleniem, nazywane są

A. buhajami.
B. jałówkami.
C. krowami.
D. byczkami.