Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 41
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca agroturystykę zamierzająca dodać do swojej oferty usługę aromaterapii, powinna

A. posadzić brzozy oraz wiklinę
B. wprowadzić hodowlę egzotycznych zwierząt
C. rozpocząć hodowlę różnych ziół
D. założyć plantację aronii
HGT.10 Pytanie 42
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z poniższych roślin nie zalicza się do grupy warzyw cebulowych?

A. Szczypior.
B. Czosnek.
C. Por.
D. Groch
HGT.10 Pytanie 43
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jedną z najstarszych polskich odmian jabłoni, charakteryzującą się wysoką odpornością na niskie temperatury, choroby oraz szkodniki, a także prostą w uprawie, jest

A. jonatan
B. ligol
C. kosztela
D. gloster
HGT.10 Pytanie 44
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgłoszenie hodowlane bydła powinno być dokonane w

A. urzędzie gminy właściwym ze względu na lokalizację hodowli
B. Biurze Powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
C. starostwie odpowiednim ze względu na miejsce przechowywania zwierząt
D. Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
HGT.10 Pytanie 45
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do mleczno-mięsnego typu krów należy zaliczyć rasy

A. białą zwisłouchą, czarno-białą
B. wietnamską zwisłobrzuchą, czarno-białą
C. simentalską, czerwono-białą
D. kunekune, simentalską
HGT.10 Pytanie 46
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zabieg przerywania warzyw to

A. przesadzanie roślin na sąsiednią rabatę.
B. rozsadzanie roślin wzdłuż rabatek.
C. skracanie pnączy tuż przy podstawie.
D. przerzedzenie roślin zasadzonych zbyt gęsto na grządce.
HGT.10 Pytanie 47
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czym jest balotowanie?

A. suszeniem słomy
B. układaniem siana w stosy
C. oczyszczaniem słomy z chwastów
D. pakowaniem siana w bele
HGT.10 Pytanie 48
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie, gdzie owady pasożytnicze powodują znaczne straty, konieczne jest przeprowadzenie

A. dezynfekcję
B. deratyzację
C. deodoryzację
D. dezynsekcję
HGT.10 Pytanie 49
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właścicielka obiektu agroturystycznego przygotowuje napoje dla gości, wykorzystując miód pozyskiwany przez pszczoły z wydzielin drzew, które są wytwarzane przez mszyce i czerwce, znany ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych, czyli miód

A. wielokwiatowy
B. mniszkowy
C. lipowy
D. spadziowy
HGT.10 Pytanie 50
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Co wpływa na zwiększenie smaku i aromatu paszy oraz dostarczanie energii w pokarmach dla krów mlecznych?

A. siano łąkowe
B. melasa
C. kiszonka
D. śruta sojowa
HGT.10 Pytanie 51
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie zwierzęta hodowlane obejmują takie rasy jak merynos polski oraz białogłowa?

A. Kozy
B. Krowy
C. Świnie
D. Owce
HGT.10 Pytanie 52
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na koszty uprawy nie ma wpływu

A. wartość sprzętu rolniczego
B. cena paliwa
C. koszt przechowywania
D. liczba wczasowiczów
HGT.10 Pytanie 53
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rejestracji zwierząt hodowlanych oraz związanych z nimi zdarzeń dokonuje się

A. w powiatowym biurze ARiMR
B. w powiatowym biurze weterynaryjnym
C. w Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
D. w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
HGT.10 Pytanie 54
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przy zakładaniu stawów do hodowli ryb słodkowodnych, rolnik powinien nabyć narybek

A. morszczuka
B. dorady
C. sandacza
D. bieługi
HGT.10 Pytanie 55
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Nowoczesna wiejska zagroda, która pełni funkcję agroturystyczną, powinna integrować cechy siedliska rolniczego oraz przestrzeni rekreacyjnej poprzez

A. zachowanie układu strefowego zagrody wiejskiej bez powiększania jej stref
B. poszerzenie dotychczasowych stref zagrody m.in. o strefę inwentarską oraz strefę parkingową
C. rozszerzenie dotychczasowych stref zagrody m.in. o strefę rekreacyjną i strefę parkingową
D. rozszerzenie obecnych stref o większą strefę działalności typowo rolniczej
HGT.10 Pytanie 56
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie agroturystycznym planowane jest serwowanie śniadań w formie bufetu. Jakie urządzenie powinno być zastosowane w kuchni do podgrzewania różnych potraw?

A. maszynka.
B. grill elektryczny.
C. mikser.
D. bemar.
HGT.10 Pytanie 57
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przed rozpoczęciem siewu warzyw w domowym ogródku trzeba przeprowadzić następujące czynności:

A. kopanie, nawożenie, grabienie, wytyczenie grządki
B. grabienie, kopanie, nawożenie, wytyczenie grządki
C. nawożenie, kopanie, wytyczenie grządki, grabienie
D. wytyczenie grządki, kopanie, nawożenie, grabienie
HGT.10 Pytanie 58
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, pensjonat to miejsce, które dysponuje co najmniej 7 pokojami i oferuje śniadania

A. i obiady oraz kolacje
B. i usługi dodatkowe
C. i obiady według jadłospisu
D. i usługi rekreacyjne
HGT.10 Pytanie 59
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż rodzaj owocowych drzew, które rolnik hoduje w ogrodzie, aby przygotować cydr dla swoich gości?

A. Jabłonie
B. Śliwy
C. Grusze
D. Czereśnie
HGT.10 Pytanie 60
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rogale marcińskie to typ pieczywa typowy dla tradycji kulinarnej regionu

A. wielkopolskiego
B. pomorskiego
C. kaszubskiego
D. podkarpackiego
HGT.10 Pytanie 61
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rodzajem suchej paszy używanej w żywieniu zwierząt jest

A. ziemniak
B. siano
C. kiszonka
D. zielonka
HGT.10 Pytanie 62
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ogrodzie warzywnym należy zaniechać hodowli

A. chmielu
B. cebuli
C. karczochów
D. buraków
HGT.10 Pytanie 63
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do grupy użytków zielonych wlicza się

A. sady
B. wydmy
C. pastwiska
D. bagna
HGT.10 Pytanie 64
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Po wyjeździe gości, osoba zarządzająca agroturystyką umyła szyby, wyprała zasłony oraz dywany. Te działania są częścią sprzątania

A. gruntownego
B. specjalnego
C. bieżącego
D. awaryjnego
HGT.10 Pytanie 65
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaź mięsną odmianę bydła.

A. Jersey
B. Polska czerwona
C. Polska holsztyńsko-fryzyjska
D. Limousine
HGT.10 Pytanie 66
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z zasadami właściwej praktyki rolniczej, koszenie na terenach ugorowanych powinno być realizowane przynajmniej

A. 1 raz w roku do 31 maja
B. 2 razy w roku do 30 listopada
C. 1 raz w roku do 31 lipca
D. 2 razy w roku do 30 września
HGT.10 Pytanie 67
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podstawowe normy gospodarowania, które uwzględniają ochronę środowiska i które powinien stosować każdy rozsądnie działający rolnik, to

A. Zasada Wzajemnej Zgodności
B. Zasady Rolnictwa Ekologicznego
C. Zwykła Dobra Praktyka Rolnicza
D. System Zarządzania Jakością
HGT.10 Pytanie 68
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Goblet pełni przede wszystkim funkcję kieliszka do

A. soku
B. wody
C. wódki
D. wina
HGT.10 Pytanie 69
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wyznacz miesięczną ilość owsa w styczniu, którą trzeba przygotować dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dzienna dawka owsa wynosi 5 kg?

A. 155 kg
B. 135 kg
C. 165 kg
D. 145 kg
HGT.10 Pytanie 70
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do przygotowania klasycznej zasmażki najczęściej wykorzystuje się

A. mleka
B. boczku
C. cebuli
D. mąki
HGT.10 Pytanie 71
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo usytuowane w pobliżu złóż borowiny powinno wprowadzić do swojej oferty usługi

A. limfatyczne
B. kinezoterapeutyczne
C. balneologiczne
D. kriolecznicze
HGT.10 Pytanie 72
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z serów, nie mający pleśni, jest elementem kuchni góralskiej?

A. Bryndzę
B. Rokpol
C. Roquefort
D. Gorgonzolę
HGT.10 Pytanie 73
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Tworząc menu dla wegan, gospodyni powinna przede wszystkim wziąć pod uwagę

A. ryby oraz warzywa
B. owoce oraz sery
C. warzywa i owoce
D. sery i warzywa
HGT.10 Pytanie 74
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas porządkowania łazienki?

A. polerowanie płytek
B. zebranie brudnych ręczników
C. wyczyszczenie lustra
D. oczyszczenie kabiny prysznicowej
HGT.10 Pytanie 75
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakiego rodzaju sprzątanie powinno być przeprowadzone w nadmorskim pensjonacie przygotowującym się na przyjęcie letnich gości?

A. Specjalne
B. Gruntowne
C. Sezonowe
D. Okolicznościowe
HGT.10 Pytanie 76
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kto przeprowadza klasyfikację agroturystycznych gospodarstw?

A. Polskiego Zrzeszenia Agroturyzmu
B. Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi
C. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej
D. Polskiego Związku Gospodarstw Agroturystycznych
HGT.10 Pytanie 77
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do gatunków ryb łososiowatych hodowanych w stawach należy

A. tołpygę białą
B. pstrąga tęczowego
C. karpia
D. karasia
HGT.10 Pytanie 78
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ramach kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej w agroturystyce wyróżnia się

A. kwatery i domy do zamieszkania
B. pola biwakowe oraz domki dla turystów
C. pokoje gościnne i samodzielne jednostki mieszkalne
D. pokoje oraz apartamenty
HGT.10 Pytanie 79
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W obiektach agroturystycznych najważniejsze jest, aby wyposażyć bemary w

A. łazienkę
B. altanę
C. przedpokój
D. kuchnię
HGT.10 Pytanie 80
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zrekompensować brak soli i minerałów, bydłu dostarcza się

A. lizawkę
B. śrutę
C. siano
D. zielonkę