Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wyznacz nadwyżkę bezpośrednią bez uwzględnienia dopłat, gdy całkowita wartość produkcji ziemniaków wyniosła
A. 2 220,00 zł
B. 1 476,00 zł
C. 7 812,00 zł
D. 4 116,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Farma zajmująca się hodowlą brojlerów, skupia się na uzyskiwaniu
A. jajek.
B. mięsa.
C. niosek.
D. piór.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby mechanicznie wzruszyć i wyrównać ubity grunt, należy zastosować
A. glebogryzarki
B. wertykulatora
C. łuparki
D. rozrzutnika
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką formę relaksu warto zasugerować grupie seniorów spędzających czas na Kaszubach?
A. Marsz z kijkami
B. Pływanie dystansowe
C. Jazdę na rolkach
D. Wspinaczkę ściankową
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rasa owiec hodowana z myślą o pozyskaniu cenionych skór używanych w branży futrzarskiej to
A. karakuł
B. olkuska
C. uhruska
D. fryzyjska
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim regionie Polski tradycyjnym daniem jest rolada z czerwoną kapustą?
A. Na Kaszubach
B. Na Górnym Śląsku
C. Na Podlasiu
D. Na Kurpiach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując dania dla osób na diecie, w niektórych potrawach (np. w sałatkach) zamiast śmietany można użyć
A. żółtka jaj
B. jogurtu naturalnego
C. mleka
D. mleka skondensowanego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W kontekście sprzedaży bezpośredniej rolnik ma możliwość sprzedaży
A. produktów wędliniarskich
B. serów dojrzewających
C. chleba
D. surowego mleka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Eliminacja szkodników z użyciem substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to
A. sanityzacja
B. sterylizacja
C. deratyzacja
D. fumigacja
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zagwarantować odpowiednią jakość mleka, właściwa sekwencja przygotowania krowy do dojenia powinna obejmować:
A. wytarcie wymienia, umycie, przeddój, masaż przedudojowy
B. przeddój, masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia
C. masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia, przeddój
D. umycie, wytarcie wymienia, przeddój, masaż przedudojowy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jednym z najczęstszych powodów wypadków podczas użytkowania maszyn rolniczych jest
A. stosowanie sztucznych nawozów
B. wdrażanie innowacji technologicznych
C. brak katalizatorów w samochodach
D. niedostatek sprzętu ochronnego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z zasadami właściwej praktyki rolniczej, koszenie na terenach ugorowanych powinno być realizowane przynajmniej
A. 1 raz w roku do 31 maja
B. 1 raz w roku do 31 lipca
C. 2 razy w roku do 30 listopada
D. 2 razy w roku do 30 września
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na czym polega proces przerzedzania marchwi uprawianej w ogrodzie przydomowym?
A. Na przerzedzaniu roślin posadzonych zbyt gęsto na grządce
B. Na skracaniu pnączy tuż przy korzeniu.
C. Na przesadzaniu roślin do sąsiedniej rabaty.
D. Na rozsadzaniu roślin wzdłuż rabat.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować tradycyjną kaszankę, gospodyni potrzebuje przede wszystkim
A. ryżu
B. kaszy
C. boczku
D. soczewicy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z definicją zawartą w ustawie o usługach turystycznych, pole biwakowe powinno być
A. zadrzewione
B. strzeżone
C. oświetlone
D. ogrodzone
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie działanie ma na celu definitywne usunięcie zawiązków rogów u cieląt w wieku kilku tygodni?
A. Dekornizacja
B. Korekcja
C. Odkażanie
D. Kastracja
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z poniższych elementów nie jest częścią wyposażenia kurnika?
A. Karmidła
B. Paszociągi
C. Poidła
D. Lizawki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pokrycie górnej warstwy ziemi wokół roślin warstwą odpowiedniego materiału organicznego lub nieorganicznego to czynność
A. nawożenia gleby
B. ściółkowania gleby
C. zakwaszania gleby
D. spulchniania gleby
HGT.10 Pytanie 99
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie inne urządzenia, poza umywalką i toaletą, są niezbędnym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi dla wiejskiej bazy noclegowej?
A. Natrysk lub wanna i lustro z oświetleniem
B. Wanna oraz wieszak na ręcznik
C. Bidet i pojemnik na śmieci
D. Kabina prysznicowa i wanna
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ekologicznym gospodarstwie do żywienia owiec powinno się stosować
A. pasze zmieszane z nawozami organicznymi
B. zielonki uzyskane z naturalnych łąk i pastwisk
C. pokarm wspomagający wzrost i wydajność zwierząt
D. pasze pochodzące z roślin modyfikowanych genetycznie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarstwo usytuowane w pobliżu złóż borowiny powinno wprowadzić do swojej oferty usługi
A. kinezoterapeutyczne
B. limfatyczne
C. balneologiczne
D. kriolecznicze
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania powinien przygotować gospodarz dla gości, którzy wybrali obiad wegetariański?
A. Zupę jarzynową, kotlet drobiowy w złocistej panierce, opiekane ziemniaki, surówkę dnia
B. Barszcz czerwony, kotlet de volaille z serem w środku, sos koperkowy, kluski śląskie, surówka wiosenna
C. Zupę kurkową, kotlety gryczane z sosem pomidorowym, mizerię, bukiet warzyw z wody
D. Rosół domowy, filet z łososia w panierce bursztynowej, frytki, surówka z kiszonej kapusty
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaź, która rasa owiec dostarcza bardzo delikatną i puszystą wełnę najwyższej jakości, charakteryzującą się cienkimi włóknami o długości od 4 do 12 cm?
A. Beriszon
B. Merynos
C. Suffolk
D. Texel
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Tryk to dorosły samiec zdolny do rozmnażania
A. świni
B. owcy
C. kozy
D. bydła
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką orkę przeprowadza się na zakończenie lata w celu przygotowania gleby do uprawy roślin ozimych?
A. Wiosenną
B. Przedzimową
C. Siewną
D. Przykrywającą
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przestrzeganie zasad właściwej kultury rolnej podczas ubiegania się o płatności bezpośrednie jest
A. dobrowolne do końca 2013 roku
B. dobrowolne
C. obowiązkowe
D. obowiązkowe od 2013 roku
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto odpowiada za nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w obiektach gospodarskich?
A. Inspektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
B. lekarz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii
C. lekarz Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii
D. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Po wyjeździe gości, osoba zarządzająca agroturystyką umyła szyby, wyprała zasłony oraz dywany. Te działania są częścią sprzątania
A. gruntownego
B. specjalnego
C. awaryjnego
D. bieżącego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najlepsza karma dostarczająca pełny zestaw witamin to
A. kiszonka
B. słoma
C. siano
D. otręby
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W przypadku braku orki przedzimowej, na koniec marca można przeprowadzić
A. odwrotkę
B. orkę siewną
C. podorywkę
D. orkę wiosenną
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino powinno się zaproponować gościom do zrazów wołowych serwowanych z żurawiną?
A. białe słodkie
B. białe półsłodkie
C. czerwone słodkie
D. czerwone wytrawne
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca agroturystykę, która zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinna wyposażyć je łącznie
A. w 2 łóżka pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
B. w 6 pojedynczych łóżek
C. w 2 łóżka pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
D. w 6 podwójnych łóżek
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz kwotę, którą otrzyma rolnik za sprzedaż drobiu zgodnie z obowiązującym cennikiem skupu i specyfikacją: 43,20 kg kurczaka; 40,80 kg tuszki; 29,70 kg indyka; 30,60 kg indyczki.
| Cennik skupu | |
|---|---|
| Mięso | Cena skupu (w zł/kg) |
| kurczak | 3,60 |
| tuszka | 5,40 |
| indyk | 5,90 |
| indyczka | 5,50 |
A. 874,89 zł
B. 375,84 zł
C. 551,07 zł
D. 719,37 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do grupy użytków zielonych wlicza się
A. bagna
B. pastwiska
C. sady
D. wydmy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie, w którym planuje się hodowlę trzody chlewnej na mięso, konieczne jest zaaranżowanie
A. bukaciarni
B. tuczarni
C. cielętnika
D. obory
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Szerokie widły z długimi zębami, które mają kuliste zakończenia, stosowane są do przerzucania roślin okopowych, czyli
A. chwastownik
B. gable
C. pikownik
D. graca
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W przypadku wynajmu 10 pokoi gościnnych w obiekcie mieszkalnym, rolnik ma obowiązek
A. opłacania podatku dochodowego
B. bycia zwolnionym z podatku VAT
C. opłacania podatku od wzbogacenia
D. bycia zwolnionym z płacenia podatku w formie ryczałtu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarstwo agroturystyczne powinno wprowadzić do swojej oferty
A. wyjazdy na spotkania piłkarskie
B. grzybobrania w okolicznych lasach
C. luksusowe kolacje w renomowanych restauracjach
D. wycieczki do dużych galerii handlowych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik jest zobowiązany do oznakowania zwierząt trzody chlewnej przez umieszczenie kolczyka z numerem identyfikacyjnym na lewej małżowinie usznej, w terminie
A. 20 dni od dnia ich urodzenia
B. 40 dni od dnia ich urodzenia
C. 30 dni od dnia ich urodzenia
D. 10 dni od dnia ich urodzenia
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zagwarantować kontynuację hodowli zwierząt, konieczne jest zastosowanie sztucznego zapłodnienia (unasienianie zwierząt hodowlanych), co oznacza
A. abrazję
B. inkubację
C. in vitro
D. inseminację