Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 121
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. orkę w rozgon
B. bronowanie
C. kultywatorowanie
D. podorywkę
HGT.10 Pytanie 122
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety osób z podwyższonym poziomem cholesterolu?
A. Orzechów oraz owoców
B. Masła i sera żółtego
C. Oliwy oraz mięsa drobiowego
D. Ryb morskich oraz warzyw
HGT.10 Pytanie 123
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik nie wykorzysta w ekologicznej uprawie roślin
A. biopreparatów
B. humusu zwierzęcego
C. insektycydów
D. naparów roślinnych
HGT.10 Pytanie 124
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Urządzeniem stosowanym do kruszenia nasion zbóż oraz roślin strączkowych jest
A. glebogryzarka
B. fertylizator
C. gniotownik
D. siewnik
HGT.10 Pytanie 125
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gable to narzędzie ręczne, które wykorzystuje się do przerzucania roślin korzeniowych. Są one także nazywane
A. chwastownik
B. widły
C. graca
D. pikownik
HGT.10 Pytanie 126
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel obiektu agroturystycznego, który zamierza zapewnić gościom 2 jednoosobowe oraz 3 dwuosobowe pokoje typu double, powinien je wyposażyć w łączną liczbę
A. w 6 łóżek podwójnych
B. w 2 łóżka jednoosobowe i 3 łóżka małżeńskie
C. w 6 oddzielnych łóżek
D. w 2 łóżka jednoosobowe i 6 łóżek małżeńskich
HGT.10 Pytanie 127
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto opracował przepisy regulujące minimalne standardy kategoryzacji obiektów agroturystycznych w Polsce?
A. Polska Organizacja Turystyczna
B. Ministerstwo Sportu i Turystyki
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne"
HGT.10 Pytanie 128
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz wydatki na zakup cebulek tulipanów na rabatę, której powierzchnia wynosi 15 m2, zakładając, że na 1 m2 sadzi się 100 cebulek, a cena 5 cebulek to 6,50 zł?
A. 9 750,00 zł
B. 1 500,00 zł
C. 1 950,00 zł
D. 3 250,00 zł
HGT.10 Pytanie 129
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wodę mineralną niegazowaną dla grupy kilkunastu osób serwuje się podczas obiadu
A. w dzbankach
B. w gobletach
C. w karafkach
D. w szklankach
HGT.10 Pytanie 130
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgłoszenie hodowlane bydła powinno być dokonane w
A. Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
B. urzędzie gminy właściwym ze względu na lokalizację hodowli
C. starostwie odpowiednim ze względu na miejsce przechowywania zwierząt
D. Biurze Powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
HGT.10 Pytanie 131
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wyznacz miesięczną ilość owsa w styczniu, którą trzeba przygotować dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dzienna dawka owsa wynosi 5 kg?
A. 165 kg
B. 145 kg
C. 135 kg
D. 155 kg
HGT.10 Pytanie 132
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, rozważając uruchomienie pola kempingowego w okolicach atrakcyjnych turystycznie, powinien zrezygnować z
A. sprzedaży działki firmie, która zorganizuje własne namioty
B. przygotowania zaplecza sanitarnego
C. wynajmu terenu na cały sezon osobom prywatnym, które rozbije swoje namioty
D. nabycia namiotów
HGT.10 Pytanie 133
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Optymalne warunki na górskim pastwisku dotyczą hodowli
A. krów
B. koni
C. świnek
D. owiec
HGT.10 Pytanie 134
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Szara Reneta jest jednym z typów
A. gruszy.
B. jabłoni.
C. czereśni.
D. śliwy.
HGT.10 Pytanie 135
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pierwsza czynność wykonywana na łąkach na początku nowego sezonu wegetacyjnego to
A. bronowanie, aby pobudzić krzewienie i wyrównać kretowiska
B. zabieg chemiczny na chwasty w runi
C. talerzowanie w celu napowietrzenia runi pastwiskowej
D. wsiewki nasion traw
HGT.10 Pytanie 136
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zabieg, który nie ma związku z dbałością o higienę krów, to
A. wentylacja obory
B. czyszczenie dojarek
C. karmienie kiszonką
D. wywóz obornika
HGT.10 Pytanie 137
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zwiększyć efektywność hodowli, jako element rodzicielski w krzyżowaniu komercyjnym świń, powinno się wybrać knura rasy
A. Polskiej Białej Zwisłouchej
B. Duroc
C. Puławskiej
D. Wielkiej Białej Polskiej
HGT.10 Pytanie 138
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Szerokie widły z długimi zębami, które mają kuliste zakończenia, stosowane są do przerzucania roślin okopowych, czyli
A. chwastownik
B. pikownik
C. gable
D. graca
HGT.10 Pytanie 139
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zanim rozpoczniesz czyszczenie maszyny rolniczej połączonej z ciągnikiem, powinieneś
A. wyłączyć napęd i silnik
B. ustawić bieg jałowy
C. zaciągnąć hamulec ręczny
D. odpiąć osłonę wału napędowego
HGT.10 Pytanie 140
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaż rodzaj suchej paszy wykorzystywanej w żywieniu zwierząt?
A. Siano
B. Zielonka
C. Ziemniak
D. Melasa
HGT.10 Pytanie 141
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wodzionka, karminadle, modra kapusta oraz makówki to dania typowe dla kuchni
A. śląskiej
B. wielkopolskiej
C. kaszubskiej
D. góralskiej
HGT.10 Pytanie 142
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować fondue serowe, potrzebny jest
A. podgrzewacz
B. blender
C. opiekacz
D. warnik
HGT.10 Pytanie 143
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz poziom wykorzystania miejsc noclegowych w czerwcu, jeśli w agroturystyce dysponującej 13 miejscami noclegowymi w tym miesiącu sprzedano 156 noclegów?
A. 50%
B. 35%
C. 40%
D. 55%
HGT.10 Pytanie 144
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego typu sprzątanie powinno się wykonać po zakończeniu malowania ścian oraz cyklinowania podłóg w pokojach w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Sezonowe
B. Gruntowne
C. Specjalne
D. Codzienne
HGT.10 Pytanie 145
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pokoje gościnne, które są skierowane do entuzjastów enoturystyki, powinny być ozdobione
A. ziołami
B. tatarakiem
C. winoroślami
D. wikliną
HGT.10 Pytanie 146
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kwaśnica to danie charakterystyczne dla kuchni
A. podlaskiej
B. żydowskiej
C. śląskiej
D. góralskiej
HGT.10 Pytanie 147
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zwiększyć jakość pozyskiwanego mięsa oraz efektywność uboju, jako rodzaj ojcowski w krzyżowaniu komercyjnym świń, powinien być zastosowany knur rasy
A. Duroc
B. Wielkiej Białej Polskiej
C. Polskiej Białej Zwisłouchej
D. Puławskiej
HGT.10 Pytanie 148
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Metoda zwalczania szkodników przy wykorzystaniu substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu określana jest jako
A. pielęgnacją
B. deratyzacją
C. fumigacją
D. bonitacją
HGT.10 Pytanie 149
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W kontekście ekologicznej produkcji rolniczej powinno się wykorzystać
A. zaprawy nasienne
B. nawożenie obornikiem
C. herbicydy
D. nawożenie mineralne
HGT.10 Pytanie 150
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakich obiektach, zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, sprzątanie pokoi odbywa się codziennie lub na prośbę gościa?
A. Pensjonaty
B. Domy wycieczkowe
C. Schroniska młodzieżowe
D. Hotele
HGT.10 Pytanie 151
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto odpowiada za nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w obiektach gospodarskich?
A. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
B. Inspektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
C. lekarz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii
D. lekarz Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii
HGT.10 Pytanie 152
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba, która zawiesiła na klamce wynajętego pokoju kartkę z napisem Do not disturb, prosi o
A. nieprzeszkadzanie
B. posprzątanie pomieszczenia
C. zabranie ubrań do prania
D. przyniesienie śniadania do pokoju
HGT.10 Pytanie 153
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Określ sekwencję działań, jakie rolnik podejmie w związku z uprawą ziemniaka na wcześniejszy zbiór?
A. Przygotowanie sadzeniaków, podkiełkowanie, sadzenie, nawożenie, pielęgnacja uprawy, zbiór
B. Zwalczanie alternariozy ziemniaka, sadzenie, pielęgnacja roślin, nawożenie uprawy, zbiór
C. Sadzenie, przygotowanie sadzeniaków, zbiór, pielęgnacja, zwalczanie stonki ziemniaczanej
D. Podkiełkowanie, przygotowanie sadzeniaków, zwalczanie chwastów, sadzenie, zwalczanie zarazy ziemniaczanej, zbiór
HGT.10 Pytanie 154
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do przygotowania klasycznej zasmażki najczęściej wykorzystuje się
A. mleka
B. boczku
C. mąki
D. cebuli
HGT.10 Pytanie 155
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby uzyskać pastwisko o maksymalnej wartości odżywczej dla bydła, rolnik powinien posiać
A. rzeżuchę
B. koniczynę
C. seradelę
D. bobik
HGT.10 Pytanie 156
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim regionie Polski tradycyjnym daniem jest rolada z czerwoną kapustą?
A. Na Podlasiu
B. Na Kaszubach
C. Na Górnym Śląsku
D. Na Kurpiach
HGT.10 Pytanie 157
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Co przyczynia się do poprawienia smaku i zapachu paszy oraz zwiększenia jej konsumpcji przez krowy?
A. mocznik
B. kreda pastewna
C. sól pastewna
D. melasa
HGT.10 Pytanie 158
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Roślina, którą w Polsce nazywa się cytryną, a z jej owoców przygotowuje się domowe syropy, nalewki oraz konfitury, to
A. jeżyna
B. żurawina
C. aronia
D. pigwa
HGT.10 Pytanie 159
Prowadzenie gospodarstwa agro…
O uzyskanie zgody na przekształcenie byłego siedliska wiejskiego na cele agroturystyki, które zostało wpisane do rejestru zabytków, gospodarz powinien starać się
A. u Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
B. u Generalnego Konserwatora Zabytków
C. u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
D. w Urzędzie Gminy
HGT.10 Pytanie 160
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy organizacji wydarzeń agroturystycznych dla entuzjastów jazdy konnej, warto skorzystać z usług gospodarstw
A. organizujących kuligi.
B. najmujących bryczki.
C. prowadzących hipoterapię.
D. wypożyczających konie.