Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 121
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Szczepienie drzewek owocowych ma na celu przede wszystkim

A. wydłużenie okresu owocowania.
B. uzyskanie lepszych odmian.
C. dostarczenie soli mineralnych.
D. uformowanie listowia.
HGT.10 Pytanie 122
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Słomiana ochrona zakładana na krzewy ozdobne to

A. chochoł.
B. cieniówka.
C. stroisz.
D. włóknina.
HGT.10 Pytanie 123
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do stosowania środków ochrony roślin w czasie prac polowych używa się

A. siewnika.
B. posypywarki.
C. sadzarki.
D. opryskiwacza.
HGT.10 Pytanie 124
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Metodą hodowli kur w gospodarstwie, najbardziej zbliżoną do ekologicznej, jest chów

A. klatkowy.
B. wolnowybiegowy.
C. fermowy.
D. ściółkowy.
HGT.10 Pytanie 125
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej nie można stosować nawożenia gleb

A. nieprzepuszczalnych.
B. nawodnionych.
C. zamarzniętych.
D. inicjalnych.
HGT.10 Pytanie 126
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Nawożenie pogłówne stosuje się

A. w okresie wegetacyjnym roślin.
B. po zakończeniu orki.
C. bezpośrednio przed zbiorem roślin.
D. po zbiorze roślin.
HGT.10 Pytanie 127
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo prowadzące hodowlę brojlerów, nastawione jest na pozyskanie

A. jajek.
B. piór.
C. mięsa.
D. niosek.
HGT.10 Pytanie 128
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu poprawy jakości uzyskiwanego mięsa i wydajności rzeźnej, jako komponent ojcowski w krzyżowaniu towarowym świń, należy użyć knura rasy

A. Wielkiej Białej Polskiej.
B. Duroc.
C. Polskiej Białej Zwisłouchej.
D. Puławskiej.
HGT.10 Pytanie 129
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Opas intensywny młodego bydła rzeźnego do 600 kg trwa około

A. 22 miesiące.
B. 30 miesięcy.
C. 10 miesięcy.
D. 15 miesięcy.
HGT.10 Pytanie 130
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarz kwatery wiejskiej, prowadząc warsztaty rymarskie, powinien posiadać sprzęt do wyrobu

A. beczek.
B. siodeł.
C. serów.
D. sieci.
HGT.10 Pytanie 131
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu uzyskania określonej kategorii, gospodarstwo agroturystyczne podlega ocenie dokonywanej przez

A. WODR
B. PIH
C. PFTWGG
D. ARiMR
HGT.10 Pytanie 132
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ile wynosi stopień wykorzystania miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym, które posiada 20 miejsc, jeżeli sprzedaż w czerwcu wynosiła 300 miejsc?

A. 80%
B. 60%
C. 25%
D. 50%
HGT.10 Pytanie 133
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sklasyfikowanym obiektem noclegowym, zgodnie z ustawą o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, jest

A. dom letniskowy.
B. pensjonat.
C. gościniec.
D. pole namiotowe.
HGT.10 Pytanie 134
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie dysponującym 3 pokojami typu SGL, 2 pokojami typu DBL i 3 pokojami typu TWIN, można jednocześnie zakwaterować maksymalnie

A. 19 gości.
B. 10 gości.
C. 13 gości.
D. 16 gości.
HGT.10 Pytanie 135
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo agroturystyczne, które planuje świadczyć nocleg, pełne wyżywienie i ćwiczenia wzmacniające mięśnie i poprawiające postawę, powinno zaproponować pakiet o nazwie

A. BB + step.
B. OB + streaching.
C. HB + joga.
D. FB + pilates.
HGT.10 Pytanie 136
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego planujący wprowadzić do swojej oferty usługę aromaterapii, powinien

A. wprowadzić hodowlę zwierząt egzotycznych.
B. rozpocząć uprawę różnorodnych ziół.
C. posadzić brzozy i wiklinę.
D. założyć plantację aronii.
HGT.10 Pytanie 137
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przystępując do kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej, gospodarstwo agroturystyczne musi spełnić minimalne wymagania ustawy

A. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych.
B. o gospodarce nieruchomościami.
C. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych.
D. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.
HGT.10 Pytanie 138
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami prawa, obiekt, który posiada minimum 7 pokoi i świadczy całodzienne wyżywienie dla swoich gości, to

A. hotel.
B. schronisko.
C. pensjonat.
D. motel.
HGT.10 Pytanie 139
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Minimalny wymiar materaca łóżka dwuosobowego w pokoju gościnnym gospodarstwa agroturystycznego najwyższej kategorii powinien wynosić

A. 120/200 cm
B. 90/190 cm
C. 80/180 cm
D. 140/200 cm
HGT.10 Pytanie 140
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Obiektami noclegowymi ocenianymi w procedurze kategoryzacyjnej PFTW Gospodarstwa Gościnne są

A. mieszkania i domki turystyczne.
B. samodzielne jednostki mieszkalne i pokoje gościnne.
C. pola biwakowe i pokoje prywatne.
D. kwatery prywatne i jednostki rezydencjonalne.
HGT.10 Pytanie 141
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Po wyjeździe gości, osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne umyła okna, wyprała firany oraz dywany. Czynności te należą do sprzątania

A. gruntownego.
B. specjalnego.
C. bieżącego.
D. awaryjnego.
HGT.10 Pytanie 142
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Serwatka z mleka owczego ściętego podpuszczką, oferowana gościom w gospodarstwie agroturystycznym na Podhalu, to

A. bryndza.
B. maślanka.
C. kefir.
D. żentyca.
HGT.10 Pytanie 143
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo agroturystyczne na Kaszubach serwuje słodkie drożdżowe racuchy, zwane

A. ruchankami.
B. cepelinami.
C. moskolami.
D. fafernuchami.
HGT.10 Pytanie 144
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do sporządzenia typowej zasmażki używa się przede wszystkim

A. mleka.
B. cebuli.
C. boczku.
D. mąki.
HGT.10 Pytanie 145
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kopytka przygotowywane są

A. z twarogu, mąki i wody.
B. z ziemniaków, mleka i boczku.
C. z ziemniaków, mąki i jajek.
D. z wody, mąki i jajek.
HGT.10 Pytanie 146
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do potraw z cielęciny podaje się głównie wino

A. czerwone ciężkie słodkie.
B. białe słodkie.
C. czerwone wytrawne.
D. białe lekkie wytrawne.
HGT.10 Pytanie 147
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jedną z najstarszych polskich odmian jabłoni, o dużej odporności na mróz, choroby i szkodniki, a także łatwą w uprawie jest

A. kosztela.
B. gloster.
C. jonatan.
D. ligol.
HGT.10 Pytanie 148
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Balotowanie polega na

A. układaniu siana w sterty.
B. suszeniu słomy.
C. oczyszczaniu słomy z chwastów.
D. pakowaniu siana w bele.
HGT.10 Pytanie 149
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu uzyskania melasy rolnik posadzi

A. pomidory malinowe.
B. buraki cukrowe.
C. fasolę zwyczajną.
D. groszek cukrowy.
HGT.10 Pytanie 150
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do użytków zielonych zaliczane są

A. pastwiska.
B. bagna.
C. sady.
D. wydmy.
HGT.10 Pytanie 151
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z fotografii przedstawia korzeń chrzanu?

Ilustracja do pytania 31
A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
HGT.10 Pytanie 152
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dzikie pędy obcinane w czasie pielęgnacji drzew owocowych to

A. rózgi.
B. wilki.
C. rozłogi.
D. witki.
HGT.10 Pytanie 153
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która rasa bydła występuje od wieków na terenie Polski, charakteryzuje się dużą żywotnością, długowiecznością, dobrą płodnością i odpornością na choroby oraz wysoką wartością biologiczną mleka?

A. Polska czerwona.
B. Highland.
C. Czerwono-biała.
D. Dexter.
HGT.10 Pytanie 154
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie ukierunkowanym na wyrób buncu rolnik hoduje

A. owce.
B. lamy.
C. kozy.
D. krowy.
HGT.10 Pytanie 155
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Woliery stosuje się w hodowli

A. gołębi.
B. królików.
C. szynszyli.
D. ślimaków.
HGT.10 Pytanie 156
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do pielęgnacji sierści krowy służy urządzenie zwane

A. drapaczką.
B. kolczatką.
C. tarką.
D. czochradłem.
HGT.10 Pytanie 157
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Robocza dolna część korpusu pługa, odcinająca skibę od gleby to

A. ścinacz.
B. płoza.
C. lemiesz.
D. zgarniacz.
HGT.10 Pytanie 158
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Narzędzie służące do czyszczenia kopyt końskich to

A. tarnik.
B. kopystka.
C. gładzik.
D. zdzierak.
HGT.10 Pytanie 159
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Duplikaty kolczyków identyfikacyjnych dla zwierząt gospodarskich kupionych z kraju członkowskiego UE wydaje

A. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
B. Agencja Rynku Rolnego.
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
D. Główny Inspektorat Weterynarii.
HGT.10 Pytanie 160
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnictwo ekologiczne podlega kontroli i certyfikacji co najmniej

A. raz w roku.
B. raz na 2 lata.
C. raz na kwartał.
D. raz na 3 lata.