Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 121
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. 3 250,00 zł
B. 1 950,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 9 750,00 zł
HGT.10 Pytanie 122
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak określa się młodą samicę bydła domowego, która jeszcze nie miała wycielenia?
A. Jałówka
B. Klacz
C. Maciorka
D. Locha
HGT.10 Pytanie 123
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kóz, głównie hodowaną ze względu na mleko, warto utrzymywać w gospodarstwie zajmującym się produkcją serów koźlich?
A. Burską
B. Hiszpańską
C. Saaneńską
D. Angorską
HGT.10 Pytanie 124
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie oznaczenia stosuje się dla kategorii pokoi w agroturystyce?
A. Liczby arabskie
B. Liczby rzymskie
C. Słoneczka
D. Gwiazdki
HGT.10 Pytanie 125
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino powinno się podać do potraw z duszoną wieprzowiną?
A. białe słodkie
B. czerwone słodkie
C. czerwone wytrawne
D. białe wytrawne
HGT.10 Pytanie 126
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie, w którym planuje się hodowlę trzody chlewnej na mięso, konieczne jest zaaranżowanie
A. tuczarni
B. cielętnika
C. obory
D. bukaciarni
HGT.10 Pytanie 127
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czas trwania ciąży u bydła szacuje się na około
A. 8 miesięcy
B. 10 miesięcy
C. 11 miesięcy
D. 9 miesięcy
HGT.10 Pytanie 128
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto zajmuje się kategoryzacją pokoi gościnnych na terenach wiejskich?
A. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
B. Polskie Stowarzyszenie Agroturystyczne
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne"
HGT.10 Pytanie 129
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto zarządza Systemem Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt?
A. Agencja Rynku Rolnego
B. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
HGT.10 Pytanie 130
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik pragnący rozpocząć hodowlę zwierząt rasy białej zwisłouchej oraz rasy złotnickiej białej, powinien zbudować
A. chlewnię
B. stodołę
C. oborę
D. stajnię
HGT.10 Pytanie 131
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zrealizować identyfikację oraz rejestrację zwierząt zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, hodowca powinien posiadać dla każdego konia
A. paszport
B. książkę zdrowia
C. certyfikat hodowlany konia
D. metrykę
HGT.10 Pytanie 132
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
B. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
C. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
D. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
HGT.10 Pytanie 133
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaja pochodzące z ekologicznego chowu i przeznaczone do sprzedaży mają przypisany kod składający się z 11 znaków, który zaczyna się cyfrą
A. 3
B. 2
C. 0
D. 1
HGT.10 Pytanie 134
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli, oblicz koszt pełnego wyżywienia małżeństwa z czworgiem dzieci podczas pobytu w gospodarstwie agroturystycznym od obiadu 22 maja do śniadania 24 maja.
Rodzaj posiłku | Cena/osoba dorosła | Cena/dziecko |
---|---|---|
Śniadanie | 15,00 zł | 9,00 zł |
Obiad | 26,00 zł | 17,00 zł |
Kolacja | 18,00 zł | 11,00 zł |
Obiadokolacja | 31,00 zł | 27,00 zł |
A. 708,00 zł
B. 798,00 zł
C. 532,00 zł
D. 472,00 zł
HGT.10 Pytanie 135
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie zwierzęta powinien wprowadzić do hodowli właściciel gospodarstwa agroturystycznego, aby uzyskać mleko o najniższej zawartości laktozy?
A. Konie
B. Owce
C. Kozy
D. Krowy
HGT.10 Pytanie 136
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które śniadanie obejmuje kawę lub herbatę, sok pomarańczowy, croissanta, bagietkę, masło oraz dżem?
A. Wiedeńskie
B. Angielskie
C. Francuskie
D. Polskie
HGT.10 Pytanie 137
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaź najwyższą klasę w systemie klasyfikacji Wiejskiej Bazy Noclegowej dla kwater gościnnych?
A. I kategoria
B. III kategoria
C. 3 słoneczka
D. 5 gwiazdek
HGT.10 Pytanie 138
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak określa się szerokie narzędzia rolnicze z długimi zębami, których końce mają postać kulek i służą do przerzucania plonów okopowych?
A. Gable
B. Płozy
C. Grabki
D. Widły
HGT.10 Pytanie 139
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaki rozmiar obrusu powinien zostać wybrany do stołu o wymiarach 100 cm x 100 cm?
A. 140 cm x 140 cm
B. 160 cm x 180 cm
C. 120 cm x 160 cm
D. 100 cm x 100 cm
HGT.10 Pytanie 140
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie potrawy powinny znaleźć się w menu kuchni podhalańskiej?
A. chrzanówka, gołąbki, placki ziemniaczane
B. czernina, śledź w zalewie, smażone grzyby
C. żur, karminadle, krupniok
D. kwaśnica, moskole, pieczeń barania
HGT.10 Pytanie 141
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasą są karłowate kury ozdobne?
A. bantamka
B. minorka
C. shamo
D. leghorn
HGT.10 Pytanie 142
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania są polecane dla osób stosujących dietę niskokaloryczną i lekkostrawną?
A. Mączne potrawy z serowymi sosami
B. Smażone ryby
C. Warzywa gotowane na parze
D. Grillowane kiełbaski
HGT.10 Pytanie 143
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując sos beszamelowy, kucharka sięgnie głównie po:
A. majonez, maślankę, musztardę
B. śmietanę, majonez, mąkę
C. masło, musztardę, ocet
D. masło, mleko, mąkę
HGT.10 Pytanie 144
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kwaśnica to danie charakterystyczne dla kuchni
A. żydowskiej
B. śląskiej
C. góralskiej
D. podlaskiej
HGT.10 Pytanie 145
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiekcie posiadającym 3 pokoje SGL, 2 pokoje DBL oraz 3 pokoje TWIN można jednocześnie przyjąć maksymalnie
A. 13 gości
B. 10 gości
C. 19 gości
D. 16 gości
HGT.10 Pytanie 146
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Elementy, które powinny być wzięte pod uwagę przy planowaniu diety lekkostrawnej dla osoby w starszym wieku, to
A. kasza gryczana oraz kapusta kiszona
B. płatki ryżowe oraz pieczone jabłka
C. jaja gotowane na miękko i fasola
D. warzywa i kiełbasa z patelni
HGT.10 Pytanie 147
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z Zasadami Wzajemnej Zgodności dotyczącymi ochrony środowiska ustalono wymagania dotyczące
A. gospodarowania osadami ściekowymi w gospodarstwie
B. ochrony gospodarstw zlokalizowanych w dolinach rzek
C. produkcji roślinnej w gospodarstwach agroturystycznych
D. ochrony przestrzeni dla stada trzody chlewnej i drobiu
HGT.10 Pytanie 148
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W okresie zimowym temperatura powierzchni, która była dezynfekowana przy użyciu preparatów z formaldehydem w chlewni, powinna wynosić przynajmniej
A. 10°C
B. 20°C
C. 15°C
D. 25°C
HGT.10 Pytanie 149
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Temperatura w pokojach dla gości w obiektach agroturystycznych nie powinna być niższa niż
A. 17°C
B. 19°C
C. 18°C
D. 20°C
HGT.10 Pytanie 150
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Tryk to dorosły samiec zdolny do rozmnażania
A. owcy
B. bydła
C. kozy
D. świni
HGT.10 Pytanie 151
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przyzagrodowym polom namiotowym według przepisów klasyfikacyjnych PFTW "GG" można nadać jedynie kategorię
A. standard.
B. komfort.
C. I.
D. III.
HGT.10 Pytanie 152
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przeciętna długość laktacji u krów mlecznych w czarnobiałym ubarwieniu wynosi
A. 150 dni
B. 305 dni
C. 205 dni
D. 250 dni
HGT.10 Pytanie 153
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które z podanych grup to odmiany gruszek?
A. Karina, Pola, Oktavia
B. Ligol, Rubin, Celeste
C. Klapsa, Licówka, Lukasówka
D. Węgierka, Opal, Polinka
HGT.10 Pytanie 154
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką metodę używaną w rozmnażaniu zwierząt zabrania się w gospodarstwie prowadzącym ekologiczną produkcję zwierzęcą?
A. Krycie naturalne
B. Embriotransfer
C. Inseminacja
D. Krycie z ręki
HGT.10 Pytanie 155
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. dotyczącym obiektów hotelarskich oraz innych miejsc, w których oferowane są usługi hotelarskie, pokój wynajmowany na własność powinien być wyposażony w
A. biurko oraz bagażnik
B. minibar albo lodówkę
C. stolik nocny lub półkę przy każdym łóżku
D. fotel oraz stolik okolicznościowy
HGT.10 Pytanie 156
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Identyfikator siedziby stada w Polsce zawiera litery PL,
A. dwie litery wskazujące województwo producenta oraz cztery cyfry przedstawiające liczebność stada
B. pięć cyfr nadanych zgodnie z przepisami krajowymi oraz numer siedziby stada
C. dziewięć cyfr reprezentujących numer producenta oraz trzy cyfry oznaczające kolejny numer siedziby stada
D. cztery cyfry wskazujące liczebność stada oraz litery określające powiat producenta
HGT.10 Pytanie 157
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz całkowitą liczbę osobonoclegów w kwietniu, przy założeniu, że do dyspozycji gości są 3 pokoje dwuosobowe, a obłożenie wynosi 50%?
A. 30
B. 90
C. 45
D. 180
HGT.10 Pytanie 158
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę koni stosuje się w gospodarstwach rolnych znajdujących się w górzystych regionach?
A. Huntery
B. Hucuły
C. Mustangi
D. Morgany
HGT.10 Pytanie 159
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik prowadzący gospodarstwo agroturystyczne, po spełnieniu kilku określonych wymogów łącznie, może być zwolniony z obowiązku płacenia podatku VAT, jeśli wynajmie gościom maksymalnie
A. 5 pokoi
B. 15 pokoi
C. 10 pokoi
D. 7 pokoi
HGT.10 Pytanie 160
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Odmiany Łutówka, Groniasta, Nefris oraz Koral to przykład
A. czereśni
B. śliwy
C. gruszy
D. wiśni