Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 161
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zabiegi ochrony roślin pestycydami należy wykonywać podczas

A. zachmurzenia nieba.
B. opadów deszczu.
C. bezwietrznej pogody.
D. chłodnych dni.
HGT.10 Pytanie 162
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie ekologicznym należy stosować nawozy

A. potasowe.
B. organiczne.
C. fosforowe.
D. azotowe.
HGT.10 Pytanie 163
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt, rasowego psa lub kota można bezpośrednio sprzedać

A. na targowisku.
B. przez Internet.
C. na giełdzie.
D. w miejscu hodowli.
HGT.10 Pytanie 164
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zamieszczony obok znak informuje o

Ilustracja do pytania 4
A. miejscu zbiórki do ewakuacji.
B. wyjściu ewakuacyjnym.
C. drodze do sali obrad.
D. przejściu dla grupy.
HGT.10 Pytanie 165
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz kwotę, którą otrzyma właściciel 6-hektarowej plantacji za dostarczenie do elektrociepłowni biomasy, jeżeli cena tony tego surowca wynosi 180,00 zł, a z jednego hektara plantacji wierzby energetycznej otrzymuje się 20 ton suchej biomasy.

A. 3 6000,00 zł
B. 180,00 zł
C. 1 080,00 zł
D. 21 600,00 zł
HGT.10 Pytanie 166
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz kwotę, którą otrzyma rolnik za sprzedaż 250 kg malin klasy extra, 180 kg malin klasy pierwszej oraz
160 kg malin klasy drugiej, zgodnie z przedstawionym cennikiem skupu owoców.

Ilustracja do pytania 6
A. 2 603,00 zł
B. 2 609,00 zł
C. 2 645,00 zł
D. 2 666,00 zł
HGT.10 Pytanie 167
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Planując rozbudowę i adaptację zabytkowego folwarku na pokoje gościnne należy wystąpić o pozwolenie do

A. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
B. Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.
C. Urzędu Marszałkowskiego.
D. Urzędu Gminy.
HGT.10 Pytanie 168
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego, przygotowujący salę konferencyjną dla gości, dokona zakupu

A. flipchartów.
B. hokerów.
C. bemarów.
D. coolerów.
HGT.10 Pytanie 169
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pokoje gościnne przeznaczone dla miłośników enoturystyki należy udekorować

A. wikliną.
B. winoroślami.
C. ziołami.
D. tatarakiem.
HGT.10 Pytanie 170
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik posiadający gospodarstwo agroturystyczne, po spełnieniu kilku warunków łącznie, zostanie zwolniony z płacenia podatku VAT, jeżeli wynajmie gościom nie więcej niż

A. 5 pokoi.
B. 10 pokoi.
C. 15 pokoi.
D. 7 pokoi.
HGT.10 Pytanie 171
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego, na warsztaty dla gości interesujących się szkutnictwem, zapewni narzędzia do wyrobu

A. koszyków.
B. łodzi.
C. witraży.
D. beczek.
HGT.10 Pytanie 172
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Państwo Kowalscy zarezerwowali 4 pokoje DBL na dwie doby. Ile wynosi wartość netto tej usługi, jeżeli pokój DBL kosztuje 180,00 zł brutto/doba?

A. 666,67 zł
B. 1 440,00 zł
C. 1 333,33 zł
D. 720,00 zł
HGT.10 Pytanie 173
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ile wyniesie w czerwcu średnie obłożenie w gospodarstwie agroturystycznym posiadającym 10 pokojów, jeżeli gospodarz wynajmie od 1 do 15 czerwca dziennie 10 pokojów, a od 16 do 30 czerwca 5 pokojów?

A. 40%
B. 75%
C. 50%
D. 65%
HGT.10 Pytanie 174
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Planując aromaterapię dla gości w gospodarstwie agroturystycznym, rolnik wykorzysta

A. tytoń.
B. zboża.
C. olejki eteryczne.
D. chmiel zwyczajny.
HGT.10 Pytanie 175
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwach agroturystycznych objętych kategoryzacją Wiejskiej Bazy Noclegowej wyróżnia się

A. pokoje i apartamenty.
B. pola biwakowe i domki turystyczne.
C. kwatery i domy mieszkalne.
D. pokoje gościnne i samodzielne jednostki mieszkalne.
HGT.10 Pytanie 176
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Maksymalna liczba miejsc w kwaterze kategorii Wypoczynek u rolnika wynosi

A. 7
B. 5
C. 30
D. 10
HGT.10 Pytanie 177
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kiedy w gospodarstwie agroturystycznym należy przeprowadzić sprzątanie specjalne?

A. W okresie wiosennym i jesiennym.
B. W sytuacji stwierdzenia obecności insektów.
C. Po remoncie i większych imprezach.
D. Przed ważnymi świętami.
HGT.10 Pytanie 178
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż główny produkt stosowany przy wyrobie tradycyjnego salcesonu włoskiego.

A. Żołądki indycze.
B. Głowizna wieprzowa.
C. Serduszka drobiowe.
D. Płuca baranie.
HGT.10 Pytanie 179
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Usługi w gospodarstwie agroturystycznym, w postaci pakietu FB dla turysty przebywającego od obiadu do śniadania w terminie 1-3.10.2021 r., obejmują

A. trzy noclegi, trzy śniadania, trzy obiady i trzy kolacje.
B. dwa noclegi, dwa śniadania, dwa obiady i dwie kolacje.
C. trzy noclegi, trzy śniadania i trzy obiadokolacje.
D. dwa noclegi, dwa śniadania i dwie obiadokolacje.
HGT.10 Pytanie 180
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż najwyższą kategorię w systemie kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej dla pokojów gościnnych.

A. I kategoria.
B. 5 gwiazdek.
C. III kategoria.
D. 3 słoneczka.
HGT.10 Pytanie 181
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodyni uwzględniła w jadłospisie dla grupy turystów potrawę przygotowaną z polędwicy wołowej, czyli

A. łazanki.
B. pieczeń rzymską.
C. beef strogonow.
D. risotto.
HGT.10 Pytanie 182
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przygotowując tradycyjny sos bolognese do spaghetti gospodyni użyje mięsa mielonego oraz

A. pieczarek i selera.
B. papryki i ananasa.
C. oliwek i bakłażana.
D. pomidorów i cebuli.
HGT.10 Pytanie 183
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zupę typu krem należy zaserwować w

A. bulionówkach.
B. gerydonach.
C. imbrykach.
D. kokilkach.
HGT.10 Pytanie 184
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którego noża użyje gospodyni do trybowania mięsa?

Ilustracja do pytania 24
A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
HGT.10 Pytanie 185
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ile wynosi stopień wykorzystania miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym, które posiada
20 miejsc, jeżeli sprzedaż w czerwcu wynosiła 300 miejsc?

A. 80%
B. 25%
C. 60%
D. 50%
HGT.10 Pytanie 186
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z Ustawą o usługach turystycznych, parking dla gości musi być zapewniony przy

A. gościńcu.
B. schronisku.
C. karczmie.
D. motelu.
HGT.10 Pytanie 187
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Planując uprawę cebuli czerwonej, gospodarz powinien wybrać odmianę

A. Wolska.
B. Rawska.
C. Supra.
D. Karmen.
HGT.10 Pytanie 188
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który zabieg należy zastosować w celu rozluźnienia struktury gleby trawnika oraz poprawieniu wnikania wody?

A. Defoliację.
B. Mulczowanie.
C. Bronowanie.
D. Aerację.
HGT.10 Pytanie 189
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wykorzystywanie pożytecznych owadów do zwalczania szkodników należy do metod

A. fizycznych.
B. chemicznych.
C. biologicznych.
D. mechanicznych.
HGT.10 Pytanie 190
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który zabieg agrotechniczny polega na spulchnianiu, wyrównaniu powierzchni łąki, często na rozgarnięciu kretowisk, ograniczając się do działania zwykle do głębokości 5 centymetrów wierzchniej warstwy gleby?

A. Podorywka.
B. Rozdrabnianie.
C. Odwrotka.
D. Włókowanie.
HGT.10 Pytanie 191
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do gruntów ornych zalicza się

A. winnice.
B. ugory.
C. pastwiska.
D. łąki.
HGT.10 Pytanie 192
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Łutówka, Groniasta, Nefris i Koral to odmiany

A. gruszy.
B. wiśni.
C. czereśni.
D. śliwy.
HGT.10 Pytanie 193
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą rasę kóz użytkowaną przede wszystkim w kierunku mlecznym należy hodować w gospodarstwie produkującym sery kozie?

A. Burską.
B. Saaneńską.
C. Angorską.
D. Hiszpańską.
HGT.10 Pytanie 194
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który element nie stanowi wyposażenia kurnika?

A. Paszociągi.
B. Poidła.
C. Lizawki.
D. Karmidła.
HGT.10 Pytanie 195
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie, w którym zaplanowano hodowlę trzody chlewnej przeznaczonej na ubój, należy przygotować

A. bukaciarnię.
B. oborę.
C. cielętnik.
D. tuczarnię.
HGT.10 Pytanie 196
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz miesięczną dawkę owsa w styczniu, którą należy zabezpieczyć dla ogiera, jeżeli średnia zimowa dawka dzienna owsa wynosi 5 kg.

A. 165 kg
B. 135 kg
C. 145 kg
D. 155 kg
HGT.10 Pytanie 197
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przyjmuje się, że u bydła ciąża trwa około

A. 10 miesięcy.
B. 9 miesięcy.
C. 11 miesięcy.
D. 8 miesięcy.
HGT.10 Pytanie 198
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Temperatura powierzchni dezynfekowanych w chlewni preparatami zawierającymi formaldehydy, musi osiągnąć w zimie co najmniej

A. 10°C
B. 15°C
C. 20°C
D. 25°C
HGT.10 Pytanie 199
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Poprawie smakowitości i zapachu paszy oraz zwiększeniu jej pobrania przez krowy służy

A. sól pastewna.
B. mocznik.
C. melasa.
D. kreda pastewna.
HGT.10 Pytanie 200
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiono narzędzie ogrodowe zwane

Ilustracja do pytania 40
A. podbierakiem.
B. motyczką z grabkami.
C. pazurkami.
D. wycinakiem do chwastów.