Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 201
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W okresie wiosennym, przy wysokiej wilgotności gleby, w pierwszej kolejności powinno się wysiać

A. owies
B. kukurydzę
C. jęczmień jary
D. pszenicę jarą
HGT.10 Pytanie 202
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W kontekście gospodarstwa agroturystycznego system HACCP koncentruje się głównie na

A. zarządzaniu nowoczesnymi metodami hodowli
B. analizie ekonomicznej działalności rolniczej
C. zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
D. wdrażaniu ekologicznych technik upraw
HGT.10 Pytanie 203
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z ras bydła od dawna występuje na obszarze Polski, cechując się dużą żywotnością, długowiecznością, dobrą płodnością, odpornością na choroby oraz wysoką wartością biologiczną mleka?

A. Dexter.
B. Czerwono-biała.
C. Polska czerwona.
D. Highland.
HGT.10 Pytanie 204
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najbardziej odpowiednią polską rasą kur, która sprawdzi się w niewielkich hodowlach, jest

A. Czubata polska
B. Brabant zagrodowy
C. Zielononożka kuropatwiana
D. Bantamka
HGT.10 Pytanie 205
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Farma zajmująca się hodowlą brojlerów, skupia się na uzyskiwaniu

A. jajek.
B. mięsa.
C. piór.
D. niosek.
HGT.10 Pytanie 206
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką funkcję pełni podkurzacz w pszczelarstwie?

A. osuszania uli
B. pozyskiwania miodu z ramek
C. dymienia zdenerwowanych pszczół
D. oddzielania pszczół od matki
HGT.10 Pytanie 207
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W systematyce wiejskiej bazy noclegowe klasyfikuje się m.in.

A. przyzagrodowe pole namiotowe.
B. agromotel.
C. wiejskie pole namiotowo-campingowe.
D. pensjonat.
HGT.10 Pytanie 208
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Goblet pełni przede wszystkim funkcję kieliszka do

A. wina
B. soku
C. wody
D. wódki
HGT.10 Pytanie 209
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony zwierząt, rasowego psa lub kota można sprzedać bezpośrednio

A. w hodowli.
B. za pośrednictwem sieci.
C. na aukcji.
D. na targu.
HGT.10 Pytanie 210
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Według definicji kempingu, turyści otrzymują usługi w formie

A. możliwości przyjęcia do obiektu w każdej chwili
B. całodobowego wyżywienia
C. noclegu jedynie w namiotach
D. oferowania miejsca do przygotowywania posiłków
HGT.10 Pytanie 211
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby mechanicznie wzruszyć i wyrównać ubity grunt, należy zastosować

A. wertykulatora
B. glebogryzarki
C. rozrzutnika
D. łuparki
HGT.10 Pytanie 212
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie urządzenia, poza umywalką oraz toaletą, są kluczowym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w agroturystyce?

A. Bidet i pojemnik na śmieci
B. Natrysk i lustro z oświetleniem
C. Kabina prysznicowa oraz wanna
D. Wanna oraz wieszak na ręcznik
HGT.10 Pytanie 213
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rodzajem suchej paszy używanej w żywieniu zwierząt jest

A. ziemniak
B. siano
C. kiszonka
D. zielonka
HGT.10 Pytanie 214
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ramach kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej w agroturystyce wyróżnia się

A. pola biwakowe oraz domki dla turystów
B. pokoje oraz apartamenty
C. pokoje gościnne i samodzielne jednostki mieszkalne
D. kwatery i domy do zamieszkania
HGT.10 Pytanie 215
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie inne urządzenia, poza umywalką i toaletą, są niezbędnym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi dla wiejskiej bazy noclegowej?

A. Wanna oraz wieszak na ręcznik
B. Natrysk lub wanna i lustro z oświetleniem
C. Bidet i pojemnik na śmieci
D. Kabina prysznicowa i wanna
HGT.10 Pytanie 216
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wyznacz miesięczną ilość owsa w styczniu, którą trzeba przygotować dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dzienna dawka owsa wynosi 5 kg?

A. 145 kg
B. 155 kg
C. 165 kg
D. 135 kg
HGT.10 Pytanie 217
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie potrawy powinny znaleźć się w menu kuchni podhalańskiej?

A. żur, karminadle, krupniok
B. kwaśnica, moskole, pieczeń barania
C. czernina, śledź w zalewie, smażone grzyby
D. chrzanówka, gołąbki, placki ziemniaczane
HGT.10 Pytanie 218
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż podstawowy składnik używany do produkcji tradycyjnego salcesonu włoskiego?

A. Głowizna wieprzowa
B. Serduszka drobiowe
C. Żołądki indycze
D. Płuca baranie
HGT.10 Pytanie 219
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W agroturystyce skoncentrowanej na dogoterapii powinny być obecne elementy wyposażenia związane z hodowlą

A. koni
B. kóz
C. strusi
D. psów
HGT.10 Pytanie 220
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel obiektu agroturystycznego, który zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinien je wyposażyć łącznie w

A. 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
B. 8 pojedynczych łóżek
C. 8 podwójnych łóżek
D. 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
HGT.10 Pytanie 221
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż suchą paszę objętościową, która znajduje zastosowanie w żywieniu zwierząt?

A. Siano
B. Kartofel
C. Zielona masa
D. Cukiernia
HGT.10 Pytanie 222
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie podanego opisu gospodarstwa wskaż, w którym z nich wykorzystuje się metody ekologiczne w produkcji rolniczej?

A. W gospodarstwie praktykuje się monokultury na wielu hektarach przy uprawie roślin
B. W gospodarstwie stosowane są hormony oraz antybiotyki w karmieniu zwierząt hodowlanych
C. W gospodarstwie używa się syntetycznych środków ochrony roślin do zwalczania chorób, szkodników i chwastów
D. W gospodarstwie powszechnie stosuje się nawozy zielone
HGT.10 Pytanie 223
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo usytuowane w pobliżu złóż borowiny powinno wprowadzić do swojej oferty usługi

A. balneologiczne
B. limfatyczne
C. kinezoterapeutyczne
D. kriolecznicze
HGT.10 Pytanie 224
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W trakcie inspekcji produkcji ekologicznej w gospodarstwie rolnym weryfikowane są

A. wydatki na uprawy roślinne
B. poziom hodowli zwierząt
C. źródła paszy do hodowli zwierząt
D. dochody ze sprzedaży produktów roślinnych
HGT.10 Pytanie 225
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do czyszczenia koni stosuje się zgrzebło

A. zębów
B. uszu
C. kopyt
D. sierści
HGT.10 Pytanie 226
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Proces redlenia ziemniaków polega na ich

A. pieleniu
B. sadzeniu
C. obsypywaniu
D. wykopywaniu
HGT.10 Pytanie 227
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do przygotowania klasycznej zasmażki najczęściej wykorzystuje się

A. cebuli
B. boczku
C. mleka
D. mąki
HGT.10 Pytanie 228
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką czynność powinno się wykonać na początku, gdy sprzątamy węzeł higieniczno-sanitarny w budynku mieszkalnym?

A. Zamiatanie podłogi
B. Czyszczenie wnętrza muszli klozetowej
C. Mycie glazury nad wanną
D. Polerowanie armatury nad umywalką
HGT.10 Pytanie 229
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?

A. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
B. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
C. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
D. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
HGT.10 Pytanie 230
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gable to narzędzie ręczne, które wykorzystuje się do przerzucania roślin korzeniowych. Są one także nazywane

A. chwastownik
B. pikownik
C. widły
D. graca
HGT.10 Pytanie 231
Prowadzenie gospodarstwa agro…

O uzyskanie zgody na przekształcenie byłego siedliska wiejskiego na cele agroturystyki, które zostało wpisane do rejestru zabytków, gospodarz powinien starać się

A. u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
B. w Urzędzie Gminy
C. u Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
D. u Generalnego Konserwatora Zabytków
HGT.10 Pytanie 232
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podczas zajęć dotyczących rozmnażania zwierząt w gospodarstwie powinno się przyjąć, że okres ciąży u świń wynosi w przybliżeniu

A. 90-99 dni
B. 112-114 dni
C. 180-190 dni
D. 200-210 dni
HGT.10 Pytanie 233
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podaj zabieg pielęgnacyjny, który powinien być przeprowadzony w celu eliminacji zawiązków rogów u cieląt?

A. Dekornizacja
B. Inseminacja
C. Kurtyzacja
D. Kastracja
HGT.10 Pytanie 234
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W którym pomieszczeniu w agroturystyce powinny znajdować się bemary?

A. Sypialnia
B. Pokój dzienny
C. Kuchnię
D. Toaleta
HGT.10 Pytanie 235
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W trakcie organizacji hodowli, w zgodzie z zasadami dobrostanu, zwierzętom należy zapewnić

A. podłogę z listew, przestrzeń do leżenia z materiałem naturalnym
B. przestrzeń do leżenia z sianem, podłogę ze szczelinami
C. przestrzeń do leżenia ze ściółką, gładką podłogę
D. litą podłogę, przestrzeń do leżenia na kratach
HGT.10 Pytanie 236
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Obiekty, które dysponują minimum 7 pokojami i zapewniają swoim gościom całodzienne posiłki to

A. hotele
B. motele
C. domy wycieczkowe
D. pensjonaty
HGT.10 Pytanie 237
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby połączyć powierzchnię gleby z nawozem mineralnym przed zasiewem, używa się

A. orki
B. wałowania
C. włókowania
D. bronowania
HGT.10 Pytanie 238
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie naczynie stosuje się do mieszania napojów alkoholowych?

A. dyspenser
B. kokilka
C. goblet
D. shaker
HGT.10 Pytanie 239
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Bydło przywożone do Polski z krajów spoza Unii Europejskiej powinno być oznaczone

A. kolczykiem z kraju pochodzenia
B. numerem wytatuowanym na skórze zwierzęcia
C. opaską identyfikacyjną
D. polskim kolczykiem
HGT.10 Pytanie 240
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Łączny dochód brutto właściciela dysponującego 4 pokojami dwuosobowymi oraz 2 pokojami czteroosobowymi przy pełnym obłożeniu i stawce za nocleg wynoszącej 45,00 zł/osobę w miesiącu sierpniu wyniósł

A. 8 370,00 zł
B. 1 395,00 zł
C. 21 600,00 zł
D. 22 320,00 zł