Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 201
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W obiekcie posiadającym 2 pokoje typu SGL, 2 pokoje typu DBL oraz 3 pokoje typu TWIN można jednocześnie przyjąć nie więcej niż

A. 10 gości
B. 16 gości
C. 14 gości
D. 12 gości
HGT.10 Pytanie 202
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rodzajem suchej paszy używanej w żywieniu zwierząt jest

A. siano
B. kiszonka
C. zielonka
D. ziemniak
HGT.10 Pytanie 203
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W zimowym okresie temperatura powierzchni poddawanych dezynfekcji za pomocą preparatów z formaldehydem powinna wynosić przynajmniej

A. 15°C
B. 10°C
C. 25°C
D. 20°C
HGT.10 Pytanie 204
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W obiektach agroturystycznych najważniejsze jest, aby wyposażyć bemary w

A. przedpokój
B. łazienkę
C. kuchnię
D. altanę
HGT.10 Pytanie 205
Prowadzenie gospodarstwa agro…

"Czarna polewka" to specjał kulinarny w gospodarstwie agroturystycznym, znany również pod inną nazwą

A. solanka
B. flaczki
C. śliwianka
D. czernina
HGT.10 Pytanie 206
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czynnością agrotechniczną realizowaną przez farmera w uprawie roślin jest

A. zbieranie zbóż.
B. orka ścierniska.
C. ciosanie łąki.
D. spryskiwanie roślin.
HGT.10 Pytanie 207
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podczas pobytu gości w agroturystyce, wszystkie wspólne przestrzenie powinny być sprzątane codziennie, a częstotliwość sprzątania pokoi i łazienek powinna być

A. ustalona w trakcie rezerwacji
B. dostosowana do możliwości zespołu
C. określana na bieżąco z gościem
D. zgodna z zasadami kategoryzacyjnymi
HGT.10 Pytanie 208
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jak powinien postąpić właściciel agroturystyki wobec gościa, który nie jest zadowolony z przydzielonego mu pokoju?

A. Starać się rozwiązać sporną sprawę na korzyść gościa
B. Narzucać własne podejście do sytuacji
C. Udowadniać mu, że nie ma racji
D. Nie reagować na prośbę gościa
HGT.10 Pytanie 209
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi usług turystycznych pensjonat oznacza obiekt hotelowy

A. posiadający co najmniej 10 pokoi, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
B. posiadający co najmniej 7 pokoi, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
C. usytuowany w pobliżu szlaków turystycznych, dysponujący co najmniej 7 pokojami, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
D. posiadający co najmniej 10 pokoi, w tym przeważającą liczbę miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
HGT.10 Pytanie 210
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zasady ekologicznego chowu kur opierają się między innymi na

A. wykorzystaniu nieużytków rolnych
B. stosowaniu pasz z GMO
C. mieszaniu gatunków drobiu
D. nietrzymaniu drobiu w klatkach
HGT.10 Pytanie 211
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gdzie powinna znajdować się łyżka do zupy?

A. z prawej strony talerza i widelca
B. z lewej strony talerza i noża
C. z prawej strony talerza i noża
D. z lewej strony talerza i widelca
HGT.10 Pytanie 212
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie oznaczenia stosuje się dla kategorii pokoi w agroturystyce?

A. Liczby rzymskie
B. Liczby arabskie
C. Słoneczka
D. Gwiazdki
HGT.10 Pytanie 213
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do czyszczenia koni stosuje się zgrzebło

A. zębów
B. sierści
C. kopyt
D. uszu
HGT.10 Pytanie 214
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie jest wykorzystanie miejsc noclegowych w agroturystyce, która dysponuje
20 miejscami, biorąc pod uwagę, że w czerwcu sprzedano 300 miejsc?

A. 60%
B. 80%
C. 50%
D. 25%
HGT.10 Pytanie 215
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Usuwanie kretowisk, kopców oraz innych nierówności na powierzchni łąk odbywa się w trakcie

A. bronowania.
B. włókowania.
C. talerzowania.
D. kultywowania.
HGT.10 Pytanie 216
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Według definicji kempingu, turyści otrzymują usługi w formie

A. noclegu jedynie w namiotach
B. oferowania miejsca do przygotowywania posiłków
C. całodobowego wyżywienia
D. możliwości przyjęcia do obiektu w każdej chwili
HGT.10 Pytanie 217
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gdy właściciel gospodarstwa chce skorzystać ze zwolnienia z podatku dochodowego z tytułu prowadzenia działalności agroturystycznej, dostosuje do wynajmu liczbę pokoi, która nie może przekroczyć

A. 12
B. 8
C. 10
D. 5
HGT.10 Pytanie 218
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Co wpływa na zwiększenie smaku i aromatu paszy oraz dostarczanie energii w pokarmach dla krów mlecznych?

A. śruta sojowa
B. kiszonka
C. melasa
D. siano łąkowe
HGT.10 Pytanie 219
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W żywieniu zwierząt hodowlanych istnieje bezwzględny zakaz używania

A. wysokobiałkowych pasz treściwych.
B. kiszonki z kukurydzy.
C. mączek mięsno-kostnych.
D. jajek oraz produktów z jaj.
HGT.10 Pytanie 220
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakiego składnika używa się jako dodatku w kawie po wiedeńsku?

A. Bitą śmietankę
B. Konfiturę wiśniową
C. Francuski koniak
D. Skórkę pomarańczy
HGT.10 Pytanie 221
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką roślinę zaliczamy do gatunków wieloletnich?

A. konwalia majowa
B. lewkonia długopłatkowa
C. groszek pachnący
D. nagietek lekarski
HGT.10 Pytanie 222
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką minimalną temperaturę powinny mieć pomieszczenia mieszkalne w gospodarstwach agroturystycznych?

A. 21°C
B. 19°C
C. 18°C
D. 20°C
HGT.10 Pytanie 223
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką formę relaksu warto zasugerować grupie seniorów spędzających czas na Kaszubach?

A. Pływanie dystansowe
B. Jazdę na rolkach
C. Wspinaczkę ściankową
D. Marsz z kijkami
HGT.10 Pytanie 224
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel agroturystyki, organizujący salę konferencyjną dla swoich gości, będzie musiał nabyć

A. hokerów
B. flipchartów
C. bemarów
D. coolerów
HGT.10 Pytanie 225
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie potrawy powinny znaleźć się w menu kuchni podhalańskiej?

A. czernina, śledź w zalewie, smażone grzyby
B. żur, karminadle, krupniok
C. kwaśnica, moskole, pieczeń barania
D. chrzanówka, gołąbki, placki ziemniaczane
HGT.10 Pytanie 226
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zupę w formie kremu należy podać w

A. bulionówkach
B. kokilkach
C. gerydonach
D. imbrykach
HGT.10 Pytanie 227
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz, jaki jest stopień wykorzystania miejsc noclegowych w lipcu, jeżeli w obiekcie agroturystycznym z 22 miejscami sprzedano w tym miesiącu 512 miejsc.

A. 77%
B. 80%
C. 75%
D. 82%
HGT.10 Pytanie 228
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Po wyjeździe gości, osoba zarządzająca agroturystyką umyła szyby, wyprała zasłony oraz dywany. Te działania są częścią sprzątania

A. awaryjnego
B. gruntownego
C. specjalnego
D. bieżącego
HGT.10 Pytanie 229
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Produkt uboczny wytwarzania cukru, który wspomaga poprawę smakowitości i aromatu paszy oraz dostarcza energii w dietach dla krów mlecznych, to

A. kiszonki
B. śruty sojowej
C. melasy
D. siana łąkowego
HGT.10 Pytanie 230
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarz powinien postępować z pustymi opakowaniami po środkach ochrony roślin w sposób następujący

A. wyrzucić na wysypisko śmieci
B. oddać z powrotem producentowi
C. utylizować na terenie gospodarstwa
D. gromadzić w silosie
HGT.10 Pytanie 231
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Łączny dochód brutto właściciela dysponującego 4 pokojami dwuosobowymi oraz 2 pokojami czteroosobowymi przy pełnym obłożeniu i stawce za nocleg wynoszącej 45,00 zł/osobę w miesiącu sierpniu wyniósł

A. 21 600,00 zł
B. 22 320,00 zł
C. 8 370,00 zł
D. 1 395,00 zł
HGT.10 Pytanie 232
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ekologiczna metoda zarządzania plantacjami winorośli polega na wykorzystaniu

A. kwarantanny sadzonek w winnicy
B. syntetycznych preparatów do ochrony roślin
C. oprysków w celu poprawy jakości owoców winogron
D. kompleksowej uprawy roślin zgodnie z naturą
HGT.10 Pytanie 233
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jakim okresie ogórki potrzebują najwięcej wody?

A. w czasie rozwijania korzeni
B. w fazie wzrostu liści
C. w trakcie zawiązywania owoców
D. podczas dojrzewania kwiatów
HGT.10 Pytanie 234
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dla rodzin z małymi dziećmi w agroturystyce zaleca się przede wszystkim

A. uprawianie wyczynowych dyscyplin sportowych
B. obserwację zwierząt i prac gospodarskich
C. udział w wiejskich zabawach
D. uczestnictwo w sezonowych pracach polowych
HGT.10 Pytanie 235
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z definicją zawartą w ustawie o usługach turystycznych pensjonat, oprócz noclegu, powinien oferować usługi wyżywienia w postaci

A. śniadań, obiadów i kolacji
B. tylko śniadań
C. obiadów i kolacji
D. śniadań i obiadokolacji
HGT.10 Pytanie 236
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie norm dotyczących pokojów gościnnych trzeciej kategorii w obiekcie agroturystycznym, konieczne jest zaprojektowanie łazienki, która będzie do dyspozycji maksymalnie dla

A. 8 gości, wspólną z właścicielami.
B. 12 gości.
C. 4 gości, w pokoju
D. 6 gości.
HGT.10 Pytanie 237
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ile posiłków dziennie oferuje pensjonat w ramach usługi FB?

A. Trzy
B. Dwa
C. Cztery
D. Jedna
HGT.10 Pytanie 238
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która roślina uprawiana w ogrodzie dostarcza naturalnej fruktozy?

A. Dynia
B. Burak czerwony
C. Marchew
D. Truskawka
HGT.10 Pytanie 239
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do pielęgnacji futra krowy używa się urządzenia nazywanego

A. zeskrobanką
B. kolczakiem
C. tarką
D. czochradłem
HGT.10 Pytanie 240
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Krowy płci żeńskiej przed pierwszym porodem, w wieku od 6 do 24 miesięcy, to

A. tuczniki
B. jałówki
C. lochy
D. klaczki