Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 201
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do mechanicznego wzruszania ubitej ziemi oraz jej wyrównania należy użyć

A. łuparki.
B. glebogryzarki.
C. rozrzutnika.
D. wertykulatora.
HGT.10 Pytanie 202
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które zwierzęta powinien zakupić gospodarz planując, w gospodarstwie zajęcia hipoterapii?

A. Kozy.
B. Psy.
C. Osły.
D. Konie.
HGT.10 Pytanie 203
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dokument przewozowy zawierający datę wyjazdu z siedziby stada dotyczy

A. świń.
B. krów.
C. koni.
D. owiec.
HGT.10 Pytanie 204
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Umowna jednostka dotycząca obsady zwierząt w gospodarstwie określona jako DJP/ha użytków rolnych, wynosi według polskich norm maksymalnie

A. 3,5
B. 1,5
C. 2,5
D. 0,5
HGT.10 Pytanie 205
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ekologiczny chów kur opiera się między innymi na zasadzie

A. stosowania pasz z GMO.
B. mieszania gatunków drobiu.
C. nietrzymania drobiu w klatkach.
D. wykorzystania nieużytków rolnych.
HGT.10 Pytanie 206
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa chcąc skorzystać ze zwolnienia od podatku dochodowego z tytułu działalności agroturystycznej, przystosuje do wynajmu pokoje w liczbie, która nie przekroczy

A. 12
B. 8
C. 10
D. 5
HGT.10 Pytanie 207
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Producenci rolni uzyskujący dodatkowe przychody z przetwarzania sposobem domowym produktów rolnych, korzystają ze zwolnienia podatkowego do kwoty przychodów w wysokości

A. 60 tys. zł
B. 50 tys. zł
C. 30 tys. zł
D. 40 tys. zł
HGT.10 Pytanie 208
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z zasadami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, w celu usunięcia mikroorganizmów, którymi są bakterie, wirusy i grzyby w budynkach inwentarskich, przeprowadza się

A. deratyzację.
B. dezynsekcję.
C. dezynfekcję.
D. sterylizację.
HGT.10 Pytanie 209
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które urządzenia, oprócz umywalki i toalety, stanowią podstawowe wyposażenie węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi dla wiejskiej bazy noclegowej?

A. Natrysk lub wanna i lustro z oświetleniem.
B. Kabina prysznicowa i wanna.
C. Bidet i pojemnik na śmieci.
D. Wanna i wieszak na ręcznik.
HGT.10 Pytanie 210
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego, który planuje udostępnić turystom 2 pokoje jednoosobowe i 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinien wyposażyć je łącznie

A. w 8 pojedynczych łóżek.
B. w 8 podwójnych łóżek.
C. w 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie.
D. w 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich.
HGT.10 Pytanie 211
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie dysponującym 3 pokojami SGL, 2 pokojami DBL i 3 pokojami TWIN można jednocześnie zakwaterować maksymalnie

A. 19 gości.
B. 10 gości.
C. 13 gości.
D. 16 gości.
HGT.10 Pytanie 212
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz stopień wykorzystania miejsc noclegowych w lipcu, jeżeli w gospodarstwie agroturystycznym posiadającym 22 miejsca sprzedano w lipcu 512 miejsc.

A. 80%
B. 82%
C. 75%
D. 77%
HGT.10 Pytanie 213
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego w celu wzbogacenia oferty pobytu gości o udział w warsztatach filcowania, powinien rozszerzyć hodowlę w celu pozyskania

A. futra królika rasy hermelin.
B. skóry bydlęcej licowej.
C. skóry licowej anilinowej.
D. wełny owiec rasy wrzosówka.
HGT.10 Pytanie 214
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż minimalny wymiar łóżka w jednostce mieszkalnej typu DBL w hotelu.

A. 198 cm x 203 cm
B. 90 cm x 200 cm
C. 140 cm x 200 cm
D. 153 cm x 203 cm
HGT.10 Pytanie 215
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawione na rysunku wyposażenie wybrano dla gości do pokoju typu

Ilustracja do pytania 15
A. triple.
B. twin room.
C. double room.
D. quad.
HGT.10 Pytanie 216
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz średnie planowane wykorzystanie miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym w miesiącach kwiecień – wrzesień.

Ilustracja do pytania 16
A. 53,33%
B. 60,83%
C. 50,33%
D. 60,40%
HGT.10 Pytanie 217
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dla gości zamawiających potrawy regionalne Podhala należy przygotować

A. pyry z gzikiem, szagówki i pampuchy.
B. zylc, czerninę i ferkase.
C. kartacze, babkę ziemniaczaną i sękacz.
D. moskole, kwaśnicę i hałuski.
HGT.10 Pytanie 218
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Łyżkę do zupy należy ułożyć

A. po lewej stronie talerza i noża.
B. po lewej stronie talerza i widelca.
C. po prawej stronie talerza i noża.
D. po prawej stronie talerza i widelca.
HGT.10 Pytanie 219
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawione na ilustracji karminadle, kluski i modra kapusta to tradycyjne danie kuchni

Ilustracja do pytania 19
A. małopolskiej.
B. śląskiej.
C. podlaskiej.
D. dolnośląskiej.
HGT.10 Pytanie 220
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż kolejność prac, które rolnik wykona w związku z produkcją ziemniaka na wczesny zbiór.

A. Sadzenie, przygotowanie sadzeniaków, zbiór, pielęgnacja, zwalczanie stonki ziemniaczanej.
B. Podkiełkowanie, przygotowanie sadzeniaków, zwalczanie chwastów, sadzenie, zwalczanie zarazy ziemniaczanej, zbiór.
C. Przygotowanie sadzeniaków, podkiełkowanie, sadzenie, nawożenie, pielęgnacja uprawy, zbiór.
D. Zwalczanie alternariozy ziemniaka, sadzenie, pielęgnacja roślin, nawożenie uprawy, zbiór.
HGT.10 Pytanie 221
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Planując produkcję mięsa, rolnik założy hodowlę bydła rasy

A. holsztyńskiej.
B. kriolskiej.
C. limusine.
D. jarosławskiej.
HGT.10 Pytanie 222
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zabieg przerywania warzyw polega na

A. przesadzaniu roślin na sąsiednią grządkę.
B. skracaniu pnączy przy samej nasadzie.
C. rozsadzaniu roślin wzdłuż grządek.
D. przerzedzaniu roślin posianych za gęsto na grządce.
HGT.10 Pytanie 223
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą czynność wykonuje się podczas kurtyzacji?

A. Przycięcie ogona.
B. Szczotkowanie.
C. Korekcję racic.
D. Kolczykowanie.
HGT.10 Pytanie 224
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż rodzaj zboża, którego uprawa niezbędna jest do produkcji płatków orkiszowych.

A. Proso.
B. Gryka.
C. Pszenica.
D. Owies.
HGT.10 Pytanie 225
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czyszczenie sierści konia wykonuje się za pomocą

A. tarnika.
B. kopystki.
C. zgrzebła.
D. cęgów.
HGT.10 Pytanie 226
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które zdjęcie przedstawia rasę psa pasterskiego?

Ilustracja do pytania 26
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HGT.10 Pytanie 227
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podkurzacz w pszczelarstwie służy do

A. zbierania miodu z ramek.
B. odymiania rozdrażnionych pszczół.
C. suszenia uli.
D. oddzielenia pszczół od matki.
HGT.10 Pytanie 228
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik posiadający zwierzęta gospodarskie, w celu ich zarejestrowania i oznakowania, zgłasza je do Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt prowadzonego przez

A. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
C. Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
D. Główną Inspekcję Weterynaryjną.
HGT.10 Pytanie 229
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do ekologicznej uprawy roślin rolnik nie zastosuje

A. naparów roślinnych.
B. humusu zwierzęcego.
C. biopreparatów.
D. insekcytydów.
HGT.10 Pytanie 230
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik w celu promocji produktu o tradycyjnej jakości, stanowiącego element dziedzictwa kulturowego, wystąpi do właściwego urzędu marszałkowskiego o wpis na Listę Produktów

A. Chronionych.
B. Tradycyjnych.
C. Wiejskich.
D. Rolnych.
HGT.10 Pytanie 231
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Nadzór nad stanem higieniczno-sanitarnym pomieszczeń gospodarskich sprawuje

A. lekarz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii.
B. lekarz Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii.
C. Inspektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
D. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny.
HGT.10 Pytanie 232
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do wykonania bruzd w glebie służy element roboczy siewnika rzędowego, czyli

A. redlica.
B. pielnik.
C. brona talerzowa.
D. agregat ścierniskowy.
HGT.10 Pytanie 233
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Realizację tradycyjnej, zrównoważonej działalności rolniczej ułatwiają głównie wskazania Kodeksu

A. Tradycyjnej Produkcji Rolniczej.
B. Ekologicznej Praktyki Rolnej.
C. Dobrej Praktyki Rolniczej.
D. Naturalnej Produkcji Rolnej.
HGT.10 Pytanie 234
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiono kolczyk dla bydła z numerem rejestracyjnym

Ilustracja do pytania 34
A. 50109
B. 00
C. 3777 7
D. II
HGT.10 Pytanie 235
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż aerator – narzędzie ogrodnicze napowietrzające trawnik.

Ilustracja do pytania 35
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
HGT.10 Pytanie 236
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaja produkowane z chowu ekologicznego i przeznaczone do sprzedaży oznakowane są kodem cyfrowo-literowym, składającym się z 11 znaków i rozpoczynającym się cyfrą

A. 2
B. 1
C. 0
D. 3
HGT.10 Pytanie 237
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawiony znak Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP dotyczy produktów z branży

Ilustracja do pytania 37
A. olejarskiej.
B. mleczarskiej.
C. mięsnej.
D. warzywnej.
HGT.10 Pytanie 238
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Określenie standardu pokoi gościnnych zgodnie z kryteriami oceny wiejskiej bazy noclegowej, opracowanymi przez PFTW "GG", polega na przyznaniu

A. klasy.
B. kategorii.
C. profilu.
D. certyfikatu.
HGT.10 Pytanie 239
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W kwaterze wiejskiej zaadoptowanej do prowadzenia warsztatów snycerskich właściciel gospodarstwa przygotuje gościom narzędzia

A. rzeźbiarskie.
B. tokarskie.
C. ślusarskie.
D. malarskie.
HGT.10 Pytanie 240
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych dla turystów zmotoryzowanych parking jest obligatoryjnie wymagany w

A. schronisku.
B. motelu.
C. gościńcu.
D. karczmie.