Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 281
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką minimalną ilość punktów na 3-punktowej skali powinien osiągnąć stan urządzeń i wyposażenia, aby gospodarstwo agroturystyczne mogło uzyskać kategorię "trzy słoneczka"?

A. 3
B. 0
C. 1
D. 2
HGT.10 Pytanie 282
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rodzajem suchej paszy używanej w żywieniu zwierząt jest

A. kiszonka
B. zielonka
C. siano
D. ziemniak
HGT.10 Pytanie 283
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę kóz, głównie wykorzystywaną do produkcji mleka, powinniśmy hodować w gospodarstwie, które zajmuje się wytwarzaniem serów kozim?

A. Angorską
B. Hiszpańską
C. Saaneńską
D. Burską
HGT.10 Pytanie 284
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Szerokie widły z długimi zębami, które mają kuliste zakończenia, stosowane są do przerzucania roślin okopowych, czyli

A. gable
B. pikownik
C. chwastownik
D. graca
HGT.10 Pytanie 285
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką liczbę posiłków na dzień otrzyma gość, jeśli wybiera ofertę HB?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
HGT.10 Pytanie 286
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Po wyjeździe gości, osoba zarządzająca agroturystyką umyła szyby, wyprała zasłony oraz dywany. Te działania są częścią sprzątania

A. gruntownego
B. specjalnego
C. bieżącego
D. awaryjnego
HGT.10 Pytanie 287
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Głównym celem szczepienia drzew owocowych jest

A. zapobieganie chorobom grzybiczym
B. uzyskanie odmian o większym plonowaniu
C. ochrona przed szkodnikami
D. dostarczanie soli mineralnych
HGT.10 Pytanie 288
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oznakowanie bydła polega na zakładaniu kolczyków

A. w obu małżowinach usznych
B. na lewej małżowinie usznej
C. na prawej małżowinie usznej
D. w nozdrzach nosa
HGT.10 Pytanie 289
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Mieszkanie bez progów, mające przyciski do wzywania pomocy, jest przeznaczone dla

A. młodej pary
B. małżeństwa z dziećmi
C. gościa biznesowego
D. gościa z niepełnosprawnością
HGT.10 Pytanie 290
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dodatkiem stosowanym w produkcji produktów zawierających tłuszcze, który hamuje ich jełczenie, są

A. emulgatory
B. przeciwutleniacze
C. substancje żelujące
D. regulatory kwasowości
HGT.10 Pytanie 291
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jednym z najczęstszych powodów wypadków podczas użytkowania maszyn rolniczych jest

A. niedostatek sprzętu ochronnego
B. brak katalizatorów w samochodach
C. stosowanie sztucznych nawozów
D. wdrażanie innowacji technologicznych
HGT.10 Pytanie 292
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zarejestrować konie, według norm Unii Europejskiej, każde zwierzę powinno mieć

A. książeczkę zdrowia
B. certyfikat konia hodowlanego
C. metryczkę
D. paszport
HGT.10 Pytanie 293
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoby prowadzące działalność agroturystyczną mają obowiązek zarejestrowania swoich gości na czas pobytu. W chwili przybycia czteroosobowej rodziny (dwie dorosłe osoby oraz sześcioletnie i czteroletnie dziecko) właściciel gospodarstwa agroturystycznego powinien przeprowadzić rejestrację

A. dwóch osób
B. trzech osób
C. czterech osób
D. jednej osoby
HGT.10 Pytanie 294
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najlepsze warunki do wzrostu i owocowania dla drzew oraz krzewów owocowych występują na glebach

A. gliniasto-piaszczystych
B. piaszczysto-ilastych
C. podmokłych
D. suchych
HGT.10 Pytanie 295
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Producent owoców jagodowych złoży ofertę zakupu surowców do wytwórców?

A. winogron, brzoskwiń i wiśni
B. truskawek, malin i borówek
C. jabłek, gruszek i moreli
D. czarnego bzu, jarzębiny i śliwek
HGT.10 Pytanie 296
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie narzędzia powinien zapewnić gospodarz dla odwiedzających w wiejskiej kwaterze przeznaczonej na organizację warsztatów snycerskich?

A. Narzędzia ślusarskie
B. Narzędzia rzeźbiarskie
C. Narzędzia malarskie
D. Narzędzia tokarskie
HGT.10 Pytanie 297
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie będzie średnie obłożenie agroturystyki w kwietniu, gdy właściciel wynajmie codziennie 10 pokoi do 15 kwietnia oraz 5 pokoi do 30 kwietnia, mając do dyspozycji 10 pokoi gościnnych?

A. 75%
B. 40%
C. 65%
D. 50%
HGT.10 Pytanie 298
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką metodę używaną w rozmnażaniu zwierząt zabrania się w gospodarstwie prowadzącym ekologiczną produkcję zwierzęcą?

A. Krycie z ręki
B. Inseminacja
C. Krycie naturalne
D. Embriotransfer
HGT.10 Pytanie 299
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przed rozpoczęciem siewu warzyw w domowym ogródku trzeba przeprowadzić następujące czynności:

A. wytyczenie grządki, kopanie, nawożenie, grabienie
B. nawożenie, kopanie, wytyczenie grządki, grabienie
C. grabienie, kopanie, nawożenie, wytyczenie grządki
D. kopanie, nawożenie, grabienie, wytyczenie grządki
HGT.10 Pytanie 300
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do pielęgnacji futra krowy używa się urządzenia nazywanego

A. tarką
B. zeskrobanką
C. czochradłem
D. kolczakiem
HGT.10 Pytanie 301
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kto odpowiada za nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w obiektach gospodarskich?

A. lekarz Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii
B. Inspektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
C. lekarz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii
D. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
HGT.10 Pytanie 302
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Eliminacja szkodników z użyciem substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to

A. deratyzacja
B. sterylizacja
C. sanityzacja
D. fumigacja
HGT.10 Pytanie 303
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zrealizować identyfikację oraz rejestrację zwierząt zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, hodowca powinien posiadać dla każdego konia

A. książkę zdrowia
B. paszport
C. certyfikat hodowlany konia
D. metrykę
HGT.10 Pytanie 304
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kluczową suchą paszą objętościową potrzebną w zimowym żywieniu koni

A. jest kiszonka
B. są ziarna zbóż
C. są warzywa korzeniowe
D. jest siano
HGT.10 Pytanie 305
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czynnością agrotechniczną realizowaną przez farmera w uprawie roślin jest

A. orka ścierniska.
B. spryskiwanie roślin.
C. zbieranie zbóż.
D. ciosanie łąki.
HGT.10 Pytanie 306
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Określ sekwencję działań, jakie rolnik podejmie w związku z uprawą ziemniaka na wcześniejszy zbiór?

A. Podkiełkowanie, przygotowanie sadzeniaków, zwalczanie chwastów, sadzenie, zwalczanie zarazy ziemniaczanej, zbiór
B. Sadzenie, przygotowanie sadzeniaków, zbiór, pielęgnacja, zwalczanie stonki ziemniaczanej
C. Zwalczanie alternariozy ziemniaka, sadzenie, pielęgnacja roślin, nawożenie uprawy, zbiór
D. Przygotowanie sadzeniaków, podkiełkowanie, sadzenie, nawożenie, pielęgnacja uprawy, zbiór
HGT.10 Pytanie 307
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie pożywienie powinno się podawać cielętom w ciągu pierwszych 3-4 dni życia?

A. Siarą
B. Śrutą
C. Kiszonką
D. Zielonką
HGT.10 Pytanie 308
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Optymalne warunki na górskim pastwisku dotyczą hodowli

A. koni
B. świnek
C. krów
D. owiec
HGT.10 Pytanie 309
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę bydła mięsnego się określa?

A. holsztyńska
B. limousine
C. angler
D. jarosławska
HGT.10 Pytanie 310
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie składniki są używane do przygotowania kopytek?

A. z wody, mąki i jajek
B. z ziemniaków, mleka i boczku
C. z twarogu, mąki i wody
D. z ziemniaków, mąki i jajek
HGT.10 Pytanie 311
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?

A. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
B. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
C. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
D. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
HGT.10 Pytanie 312
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jakich obiektach, zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, sprzątanie pokoi odbywa się codziennie lub na prośbę gościa?

A. Schroniska młodzieżowe
B. Domy wycieczkowe
C. Pensjonaty
D. Hotele
HGT.10 Pytanie 313
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podstawowym składnikiem klasycznego koktajlu mojito jest

A. rum
B. whisky
C. tequila
D. gin
HGT.10 Pytanie 314
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W menu kuchni podlaskiej powinny się znajdować

A. chłodnik litewski i bliny
B. fasolę ze śliwkami i kapuśniak
C. dzyndzałki warmińskie i grzyby ze śmietaną
D. szagówki i rogal świętomarciński
HGT.10 Pytanie 315
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W wiejskiej kwaterze przeznaczonej do organizacji warsztatów rzeźbiarskich właściciel gospodarstwa zapewni uczestnikom odpowiednie narzędzia?

A. rzeźbiarskie
B. ślusarskie
C. tokarskie
D. malarskie
HGT.10 Pytanie 316
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką ilość owsa należy przygotować na styczeń dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dawka może wynosić 5 kg na dzień?

A. 155 kg
B. 145 kg
C. 165 kg
D. 135 kg
HGT.10 Pytanie 317
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Produkt uboczny wytwarzania cukru, który wspomaga poprawę smakowitości i aromatu paszy oraz dostarcza energii w dietach dla krów mlecznych, to

A. melasy
B. kiszonki
C. siana łąkowego
D. śruty sojowej
HGT.10 Pytanie 318
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czym jest balotowanie?

A. pakowaniem siana w bele
B. oczyszczaniem słomy z chwastów
C. suszeniem słomy
D. układaniem siana w stosy
HGT.10 Pytanie 319
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby wzbogacić ofertę swojego agroturystycznego gospodarstwa o warsztaty filcowania, właściciel powinien zwiększyć hodowlę w celu pozyskania

A. futra królików rasy hermelin
B. skór licowych anilinowych
C. skór bydlęcych licowych
D. wełny owiec rasy wrzosówka
HGT.10 Pytanie 320
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki rozmiar obrusu powinien zostać wybrany do stołu o wymiarach 100 cm x 100 cm?

A. 140 cm x 140 cm
B. 100 cm x 100 cm
C. 160 cm x 180 cm
D. 120 cm x 160 cm