Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 281
Prowadzenie gospodarstwa agro…

SJM określona przez PFTW "GG" to w działalności agroturystycznej

A. pokój gościnny lub stanica.
B. mieszkanie wakacyjne lub dom.
C. pole namiotowe lub kwatera.
D. domki turystyczne lub kemping.
HGT.10 Pytanie 282
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Miód wytworzony przez pszczoły z zebranej z drzew wydzieliny, wyprodukowanej przez mszyce i czerwce, to miód

A. wielokwiatowy.
B. lipowy
C. spadziowy.
D. mniszkowy.
HGT.10 Pytanie 283
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kategoryzację gospodarstwa agroturystycznego przeprowadzają inspektorzy

A. Polskiego Związku Gospodarstw Agroturystycznych.
B. Polskiego Zrzeszenia Agroturyzmu.
C. Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi.
D. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej.
HGT.10 Pytanie 284
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do obiektów hotelarskich zgodnie z ustawą o usługach turystycznych nie zalicza się

A. domu studenckiego.
B. pola biwakowego.
C. schroniska młodzieżowego.
D. domu wycieczkowego.
HGT.10 Pytanie 285
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz koszty pobytu dwóch dorosłych osób i 7-letniego dziecka w Gospodarstwie Agroturystycznym W Malinowym lesie, korzystających z noclegów w pokoju dwuosobowym z dostawką oraz śniadań i kolacji w terminie od kolacji 10 marca do śniadania 12 marca.

Ilustracja do pytania 5
A. 490 zł
B. 900 zł
C. 630 zł
D. 370 zł
HGT.10 Pytanie 286
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż czynność, którą należy wykonać w pierwszej kolejności podczas sprzątania węzła higieniczno-sanitarnego w jednostce mieszkalnej.

A. Polerowanie armatury nad umywalką.
B. Zamiatanie podłogi.
C. Mycie glazury nad wanną.
D. Czyszczenie wnętrza muszli klozetowej.
HGT.10 Pytanie 287
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz koszty wyżywienia (4 śniadania i 4 obiady) dla 6-letniego dziecka w Gospodarstwie Agroturystycznym Borek w terminie od 13 do 17 lipca.

Ilustracja do pytania 7
A. 30zł
B. 20zł
C. 60zł
D. 80zł
HGT.10 Pytanie 288
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Urządzenia elektryczne należy

A. odkurzać na sucho.
B. umyć mokrą mikrofibrą.
C. czyścić mokrą szmatką z octem.
D. polerować suchą ligniną.
HGT.10 Pytanie 289
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do zrazów wołowych podawanych z żurawiną należy gościom zaproponować wino

A. białe słodkie.
B. czerwone wytrawne.
C. czerwone słodkie.
D. białe półsłodkie.
HGT.10 Pytanie 290
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dla rodziny, która chce wynająć nocleg z możliwością dostępu do kuchni, właściciel gospodarstwa agroturystycznego powinien zaproponować

A. pokój gościnny.
B. samodzielną jednostkę mieszkalną.
C. pokój grupowy.
D. przyzagrodowe pole namiotowe.
HGT.10 Pytanie 291
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sushi to potrawa

A. chińska.
B. hinduska.
C. japońska.
D. wietnamska.
HGT.10 Pytanie 292
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jak powinien zachować się właściciel gospodarstwa agroturystycznego wobec gościa, który jest niezadowolony z przydzielonego pokoju?

A. Narzucać własne rozwiązanie sytuacji.
B. Udowadniać mu, że nie ma racji.
C. Starać się rozstrzygnąć sporną kwestię na korzyść gościa.
D. Nie reagować na prośbę gościa.
HGT.10 Pytanie 293
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.

Ilustracja do pytania 13
A. 447 kcal
B. 535 kcal
C. 435 kcal
D. 324 kcal
HGT.10 Pytanie 294
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu spulchnienia roli poprzez jej wzruszenie do głębokości od 5 do 20 cm i wymieszanie, bez odwracania warstw, należy wykonać

A. kultywatorowanie.
B. bronowanie.
C. orkę w rozgon.
D. podorywkę.
HGT.10 Pytanie 295
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W sadzie, w okresie wiosennym przeprowadza się zabiegi pielęgnacyjne na drzewach i krzewach, polegające na

A. przesadzeniu roślin w celu poprawy kwitnienia.
B. zebraniu obumarłych owoców i ich resztek.
C. cięciu sanitarnym w celu usunięciu obumarłych roślin.
D. owinięciu roślin specjalną matą ocieplającą.
HGT.10 Pytanie 296
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Owcą hodowaną w celu pozyskania cenionych w przemyśle futrzarskim skór jest rasa

A. olkuska.
B. fryzyjska.
C. karakuł.
D. uhruska.
HGT.10 Pytanie 297
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Hodowlę której z wymienionych ryb słodkowodnych może prowadzić gospodarstwo rybackie położone nad jeziorem?

A. Sandacza.
B. Dorady.
C. Czerniaka.
D. Morszczuka.
HGT.10 Pytanie 298
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami kategoryzacyjnymi, dla wiejskiej bazy namiotowej typu samodzielne jednostki mieszkalne ustala się

A. 4 kategorie oznaczone słoneczkami.
B. 5 kategorii oznaczonych gwiazdkami.
C. 3 kategorie oznaczone słoneczkami.
D. 3 kategorie oznaczone gwiazdkami.
HGT.10 Pytanie 299
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wybierz najodpowiedniejszą roślinę zbożową nadającą się do uprawy na glebach górskich.

Ilustracja do pytania 19
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
HGT.10 Pytanie 300
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przepędzanie stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego powyżej 50 sztuk, powinno być nadzorowane co najmniej przez

A. jedną osobę.
B. cztery osoby.
C. trzy osoby.
D. dwie osoby.
HGT.10 Pytanie 301
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu zapewnienia ciągłości hodowli zwierząt, należy zastosować sztuczne unasienianie (zapładnianie zwierząt hodowlanych), czyli

A. in vitro.
B. inkubację.
C. inseminację.
D. abrazję.
HGT.10 Pytanie 302
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Cielę, gdy jest już ustabilizowane po urodzeniu, przenosi się do

A. inkubatora.
B. matecznika.
C. cielętnika.
D. obory.
HGT.10 Pytanie 303
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu rejestracji koni, zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, każde zwierzę powinno posiadać

A. metryczkę.
B. certyfikat konia hodowlanego.
C. książeczkę zdrowia.
D. paszport.
HGT.10 Pytanie 304
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu zapewnienia odpowiedniej jakości mleka, prawidłowa kolejność przygotowania krowy do dojenia powinna obejmować:

A. umycie, wytarcie wymienia, przeddój, masaż przedudojowy.
B. wytarcie wymienia, umycie, przeddój, masaż przedudojowy.
C. przeddój, masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia.
D. masaż przedudojowy, umycie, wytarcie wymienia, przeddój.
HGT.10 Pytanie 305
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z przedstawionych maszyn rolniczych służy do zgrabienia siana?

Ilustracja do pytania 25
A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
HGT.10 Pytanie 306
Prowadzenie gospodarstwa agro…

PFTW "Gospodarstwa Gościnne" przyznając rekomendację tradycyjnemu gospodarstwu wiejskiemu, nadaje firmowy znak

A. Urlop pod gruszą.
B. Wieś zaprasza.
C. Wypoczynek u rolnika.
D. Pobyt pod strzechą.
HGT.10 Pytanie 307
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu zwiększenia produkcji warzyw w ogródku, najskuteczniejszym ekologicznym nawozem, który należy zastosować, jest

A. gnojowica.
B. florovita.
C. saletrzak.
D. obornik.
HGT.10 Pytanie 308
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wszystkich napraw sprzętu zawieszanego na ciągniku można dokonywać po rękawice.

A. włączeniu odpowiedniego biegu przeciwdziałającemu staczaniu się, uruchomieniu ręcznego hamulca.
B. opuszczeniu na podłoże i unieruchomieniu silnika, wyjęciu kluczyka ze stacyjki i uruchomieniu hamulca postojowego.
C. włączeniu świateł awaryjnych i przebraniu się w kombinezon roboczy oraz ochronne
D. odłączeniu napędu na wał odbioru mocy (WOM) ciągnika i zaciągnięciu hamulca postojowego.
HGT.10 Pytanie 309
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Metoda ekologiczna prowadzenia plantacji winorośli polega na zastosowaniu

A. syntetycznych środków ochrony roślin.
B. kompleksowej uprawy roślin zgodnie z naturą.
C. oprysków w celu poprawy jakości winogron.
D. kwarantanny krzewów w winnicy.
HGT.10 Pytanie 310
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik planując prowadzenie przyzagrodowego pola kempingowego na terenach atrakcyjnych turystycznie, powinien nie powinien brać pod uwagę

A. wynajmu terenu na cały sezon turystom, którzy na polu kempingowym swoje namioty.
B. sprzedaży terenu firmie, która planuje budowę motelu.
C. zakupu namiotów.
D. przygotowania zaplecza sanitarnego.
HGT.10 Pytanie 311
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Puste opakowania po środkach ochrony roślin gospodarz zobowiązany jest

A. oddać producentowi.
B. zbierać w silosie.
C. utylizować w gospodarstwie.
D. wyrzucić na wysypisko odpadów.
HGT.10 Pytanie 312
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kategoryzację pokoi gościnnych na wsi prowadzi

A. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne".
B. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego,
C. Polskie Stowarzyszenie Agroturystyczne,
D. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
HGT.10 Pytanie 313
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaja z chowu ekologicznego i przeznaczone do sprzedaży oznakowane są 11-cyfrowym kodem rozpoczynającym się cyfrą

A. 2
B. 0
C. 3
D. 1
HGT.10 Pytanie 314
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo położone blisko pokładów borowin powinno do swojej oferty wprowadzić usługi

A. limfatyczne.
B. kinezoterapeutyczne.
C. kriolecznicze.
D. balneologiczne.
HGT.10 Pytanie 315
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Naczyniem używanym do mieszania napoi alkoholowych jest

A. dyspenser.
B. kokilka.
C. shaker.
D. goblet.
HGT.10 Pytanie 316
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dwa pojedyncze bliźniacze łóżka (wyposażenie pokoju gościnnego), to łóżka typu

A. double.
B. soft-bed.
C. roll-bed.
D. twin.
HGT.10 Pytanie 317
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pokój grupowy to pomieszczenie sypialne z dostępem do łazienki, WC i pomieszczeń wspólnych, przeznaczone dla więcej niż

A. 6 osób.
B. 4 osób.
C. 5 osób.
D. 10 osób.
HGT.10 Pytanie 318
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz liczbę osobonoclegów w miesiącu kwietniu zakładając, że w kwaterze do dyspozycji gości oddane są 3 pokoje 2-osobowe, a obłożenie całej kwatery wyniesie 50%?

A. 30
B. 45
C. 180
D. 90
HGT.10 Pytanie 319
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które z urządzeń rekreacyjnych przedstawionych na rysunkach należy zakupić planując w gospodarstwie agroturystycznym grę w cymbergaja?

Ilustracja do pytania 39
A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
HGT.10 Pytanie 320
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W działalności agroturystycznej pojęciem "pokoje gościnne" określa się wyłącznie

A. pokoje 1-, 2-, 3- i 4-osobowe.
B. pokoje 2- i 3-osobowe.
C. pokoje 1-, 3- i 4-osobowe.
D. pokoje 2-, 3-, 4- i 5-osobowe.