Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. w poręcze i uchwyty w łazience
B. w boisko do koszykówki
C. w dodatkowe podwójne łóżka
D. w rolety w oknach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując klasyczny sos bolognese do spaghetti, gospodyni sięgnie po mięso mielone oraz
A. paprykę i ananasa.
B. pomidory i cebulę.
C. pieczarki i seler.
D. oliwki i bakłażana.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, który posiada zwierzęta hodowlane, w celu ich zarejestrowania oraz oznakowania, zgłasza je do Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt, który jest zarządzany przez
A. Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
B. Główną Inspekcję Weterynaryjną
C. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
D. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel zwierząt hodowlanych ma obowiązek zarejestrować je w rejestrze prowadzonym przez
A. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
B. Agencję Nieruchomości Rolnych
C. Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Główny Inspektorat Weterynarii
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rogale marcińskie to typ pieczywa typowy dla tradycji kulinarnej regionu
A. pomorskiego
B. kaszubskiego
C. podkarpackiego
D. wielkopolskiego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najpopularniejszym sposobem zagęszczania zupy fasolowej jest
A. kasza manna
B. zasmażka z mąki
C. puree z ziemniaków
D. żółtko jaja
HGT.10 Pytanie 327
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pensjonat powinien oferować wyżywienie przez cały dzień oraz mieć przynajmniej
A. 7 miejsc noclegowych
B. 30 miejsc noclegowych
C. 10 pokojów
D. 7 pokojów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z regulacjami dotyczącymi usług turystycznych pensjonat oznacza obiekt hotelowy
A. posiadający co najmniej 10 pokoi, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
B. usytuowany w pobliżu szlaków turystycznych, dysponujący co najmniej 7 pokojami, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
C. posiadający co najmniej 7 pokoi, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
D. posiadający co najmniej 10 pokoi, w tym przeważającą liczbę miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino najczęściej podaje się do potraw z cielęciny?
A. czerwone wytrawne
B. czerwone ciężkie słodkie
C. białe słodkie
D. białe lekkie wytrawne
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz całkowitą liczbę osobonoclegów w kwietniu, przy założeniu, że do dyspozycji gości są 3 pokoje dwuosobowe, a obłożenie wynosi 50%?
A. 180
B. 45
C. 30
D. 90
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz kwotę, którą otrzyma rolnik za sprzedaż 250 kg malin klasy extra, 180 kg malin klasy pierwszej oraz
160 kg malin klasy drugiej, zgodnie z przedstawionym cennikiem skupu owoców.
| Cennik skupu malin(w zł/kg) | ||
|---|---|---|
| klasa extra | klasa pierwsza | Klasa druga |
| 4,80 | 4,50 | 4,10 |
A. 2 603,00 zł
B. 2 666,00 zł
C. 2 609,00 zł
D. 2 645,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel farmy, w stadzie bydła hodowlanego, wyznaczył do rozrodu dorosłego samca, czyli
A. woła
B. tryka
C. wieprza
D. buhaja
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaki proces powinien zostać przeprowadzony, aby w jak największym stopniu zredukować ilość drobnoustrojów chorobotwórczych w otoczeniu fermy drobiu?
A. Bioasekurację
B. Dezynfekcję
C. Deratyzację
D. Dezynsekcję
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kóz, głównie hodowaną ze względu na mleko, warto utrzymywać w gospodarstwie zajmującym się produkcją serów koźlich?
A. Burską
B. Saaneńską
C. Angorską
D. Hiszpańską
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.
| Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g | |||
|---|---|---|---|
| Mleko | 51 | Dżem truskawkowy | 252 |
| Jogurt | 60 | Chleb zwykły | 245 |
| Ser gouda | 288 | Chleb żytni razowy | 223 |
| Twaróg chudy | 99 | Graham | 226 |
| Jaja | 133 | Pomidor | 14 |
| Parówka | 301 | Sałata | 10 |
| Polędwica sopocka | 165 | Ogórek | 10 |
| Szynka z kurczaka | 199 | Rzodkiewka | 9 |
| Szynka wieprzowa | 223 | Masło | 735 |
| Cukier | 405 | Margaryna „Flora" | 531 |
A. 447 kcal
B. 435 kcal
C. 324 kcal
D. 535 kcal
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podczas jakich czynności należy wykorzystać narzędzia takie jak kleszcze czołowe, noże oraz tarnik?
A. kąpieli racic
B. korekcji racic
C. dekornizacji rogów
D. czyszczenia skóry
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na podstawie podanego opisu gospodarstwa wskaż, w którym z nich wykorzystuje się metody ekologiczne w produkcji rolniczej?
A. W gospodarstwie stosowane są hormony oraz antybiotyki w karmieniu zwierząt hodowlanych
B. W gospodarstwie praktykuje się monokultury na wielu hektarach przy uprawie roślin
C. W gospodarstwie powszechnie stosuje się nawozy zielone
D. W gospodarstwie używa się syntetycznych środków ochrony roślin do zwalczania chorób, szkodników i chwastów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kur powinien wybierać rolnik, jeśli planuje w swojej produkcji pozyskiwać rocznie około 280 jaj o białej skorupie?
A. Polbar
B. Leghorn
C. Żółtonóżka kuropatwiana
D. Zielononóżka kuropatwiana
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W trakcie inspekcji produkcji ekologicznej w gospodarstwie rolnym weryfikowane są
A. poziom hodowli zwierząt
B. wydatki na uprawy roślinne
C. źródła paszy do hodowli zwierząt
D. dochody ze sprzedaży produktów roślinnych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Agroturystyka na Kaszubach oferuje słodkie drożdżowe placki, nazywane
A. moskolami
B. cepelinami
C. fafernuchami
D. ruchankami
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiektach agroturystycznych najważniejsze jest, aby wyposażyć bemary w
A. kuchnię
B. przedpokój
C. łazienkę
D. altanę
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pierwsza czynność wykonywana na łąkach na początku nowego sezonu wegetacyjnego to
A. zabieg chemiczny na chwasty w runi
B. bronowanie, aby pobudzić krzewienie i wyrównać kretowiska
C. talerzowanie w celu napowietrzenia runi pastwiskowej
D. wsiewki nasion traw
Prowadzenie gospodarstwa agro…
System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt nie obejmuje
A. świń
B. bydła
C. koni
D. kóz
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz roczny przychód dla gospodarstwa agroturystycznego z wynajmu 3 boksów dla koni, zakładając, że koszt wynajmu jednego boksu wynosi 400,00 zł za miesiąc?
A. 1 200,00 zł
B. 4 800,00 zł
C. 14 400,00 zł
D. 10 800,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właścicielka obiektu agroturystycznego przygotowuje napoje dla gości, wykorzystując miód pozyskiwany przez pszczoły z wydzielin drzew, które są wytwarzane przez mszyce i czerwce, znany ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych, czyli miód
A. wielokwiatowy
B. mniszkowy
C. spadziowy
D. lipowy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najbardziej odpowiednią polską rasą kur, która sprawdzi się w niewielkich hodowlach, jest
A. Czubata polska
B. Zielononożka kuropatwiana
C. Brabant zagrodowy
D. Bantamka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Elementy, które powinny być wzięte pod uwagę przy planowaniu diety lekkostrawnej dla osoby w starszym wieku, to
A. warzywa i kiełbasa z patelni
B. jaja gotowane na miękko i fasola
C. płatki ryżowe oraz pieczone jabłka
D. kasza gryczana oraz kapusta kiszona
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ekologicznych uprawach powinno się używać nawozów
A. organicznych
B. fosforowych
C. azotowych
D. potasowych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z systemem klasyfikacji wiejskich obiektów noclegowych w kategorii "trzy słoneczka"
A. żaden z pokoi gościnnych nie dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
B. 100% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
C. co najmniej 25% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
D. co najmniej 50% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Proces agrotechniczny, który polega na umieszczaniu roślin lub ich fragmentów (bulwy, kłącza) w starannie przygotowanej glebie w celu zapewnienia sprzyjających warunków do wzrostu, nazywany jest
A. nawożeniem
B. siewem
C. sadzeniem
D. nawadnianiem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Która z odmian jabłoni występuje zimą?
A. Konferencja
B. Renkloda
C. Vega
D. Gala
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką minimalną powierzchnię powinien mieć 2-osobowy pokój w agroturystyce oznaczonej kategorią 1 słoneczko?
A. 12 m2
B. 8 m2
C. 10 m2
D. 6 m2
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do czego służy zgrzebło?
A. do korygowania racic u świń
B. do strzyżenia runa leśnego
C. do pielęgnacji sierści koni
D. do przycinania rogów u jeleni
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ile posiłków dziennie oferuje pensjonat w ramach usługi FB?
A. Trzy
B. Dwa
C. Cztery
D. Jedna
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką typową potrawę narodową powinna zaserwować gospodyni podczas czeskiego wieczoru dla swoich gości?
A. Zeppeliny
B. Kartacze
C. Kopytka
D. Knedliki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Musaka to klasyczne danie kuchni greckiej, które jest przygotowywane w postaci
A. zapiekanki z bakłażana i mięsa
B. szaszłyka z baraniny
C. zupy z owoców morza
D. sałatki z oliwek i pomidorów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaki zabieg agrotechniczny polega na rozluźnianiu i wyrównywaniu powierzchni łąki, często obejmując usuwanie kretowisk, zazwyczaj ograniczając się do głębokości 5 centymetrów w wierzchniej warstwie gleby?
A. Podorywka
B. Odwrotka
C. Rozdrabnianie
D. Włókowanie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zwiększyć jakość pozyskiwanego mięsa oraz efektywność uboju, jako rodzaj ojcowski w krzyżowaniu komercyjnym świń, powinien być zastosowany knur rasy
A. Polskiej Białej Zwisłouchej
B. Puławskiej
C. Duroc
D. Wielkiej Białej Polskiej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel obiektu agroturystycznego, który zamierza zapewnić gościom 2 jednoosobowe oraz 3 dwuosobowe pokoje typu double, powinien je wyposażyć w łączną liczbę
A. w 6 łóżek podwójnych
B. w 6 oddzielnych łóżek
C. w 2 łóżka jednoosobowe i 6 łóżek małżeńskich
D. w 2 łóżka jednoosobowe i 3 łóżka małżeńskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Temperatura w pokojach dla gości w obiektach agroturystycznych nie powinna być niższa niż
A. 19°C
B. 17°C
C. 20°C
D. 18°C